9 Temmuz 2010 Cuma

ADALAR POSTASI-2456: cenaze arabasıyla büyükada'da turlamak isterseniz: alo 188...

Heybeli'den Büyükada'ya bir bakış, 1928.

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

6 Ekim 1901 Pazar günlü Çernomoriç isimli Rusya Sefareti'ne ait vapurun İzmit'e gittiği oradan geldikten sonra sefiri Heybeliada'daki eski Kudüs Rum patriğine götürdüğüne dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

9 Temmuz 2010 Cuma
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Kuvvetli Sağanak Yağışlı
16/23ºC
% 67/95 nem
Yıldız, K 34km/sa
Gündoğuşu 05:40... Günbatışı 20:37...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Jasmine Fairy.

* * *

1- Cenaze arabasıyla Büyükada'da turlamak isterseniz: ALO 188... 'Hayırlısıyla' canlı canlı çarşı pazar...

2- Oya İslimyeli: "16 Mayıs 2010 gecesi Kınalıada açıklarında teknelerinin alabora olması sonucu kaybolan dört Adalı gencimizden, 1 Haziran'da Kınalıada açıklarinda bulunan Şerafettin Yakar, 5 Haziran'da Fenerbahçe açıklarında bulunan Cihan Şahin, 23 Haziran'da Burgazada açıklarında bulunan Tolga Baştepe'den sonra, dün (5 Temmuz) Yücel Yazgan Kinaliada açıklarında bulunmuştur..."

3- Avedis Hilkat: "Geçtigimiz Mayıs ayı ortalarında Kınalıadalı 4 genç arkadaşımızı yitirmenin acısını yaşarken bizlere destek olanlara, teşekkür..."

4- Ugo Antonio Corintio: "Hürriyet Gazetesinde [8.7.2010 sayfa 26] aşağıdaki haber okudum… Aslı varsa pes doğrusu!..."

5- Sibel Güvenç: "Temiz belediye —temiz ilçe— [Yeri gelmişken Ada'da her yerde her daim çöp tenekeleri-konteynerler ve civarı çöp yığınlarıyla dolup taşıyor! )O( ] temiz ve aydınlık yarınlara birlikte elele..."

6- Avni Kurtuldu: "Adalar Kültür Derneği'nin etkinliklerini yaptığı alana sabaha karşı yapılan saldırılar tatsızlaşmaya ve Adalar halkını tedirgin etmeye başladı. Hatta bu saldırılara 'Çınar Meydanı Savaşları' bile denmeye başlandı Adalar Halkı tarafından..."

ADALAR POSTASI'nın 2456. sayısında...

)O(



..........................................................1

Cenaze arabasıyla Büyükada'da turlamak isterseniz... ALO 188...

Foto: Selcuk Aral ©

'Hayırlısıyla' canlı canlı çarşı pazar... İster boylu boyunca uzanarak ister oturarak! Büyükada'da cenaze arabası turları da başlamıştır! Hayrola!
)O(


..........................................................2

Kinaliada.net, 6.7.2010
Oya İslimyeli

http://www.kinaliada.net/index.php?news-1035


ACİL HABER ( <<<- Cenaze bugün ikindi namazında kalkiyor)


16 Mayıs 2010 gecesi Kınalıada açıklarında teknelerinin alabora olması sonucu kaybolan dört Adalı gencimizden, 1 Haziran'da Kınalıada açıklarinda bulunan Şerafettin Yakar, 5 Haziran'da Fenerbahçe açıklarında bulunan Cihan Şahin, 23 Haziran'da Burgazada açıklarında bulunan Tolga Baştepe'den sonra, dün (5 Temmuz) Yücel Yazgan Kinaliada açıklarında bulunmuştur.

Cenazesi bugün (6 Temmuz) Kınalıada'dan ikindi namazında kaldırılacaktır.

Ailesine ve tüm sevenlerine sabır ve güç diliyorum.

Oya İslimyeli



..........................................................2

From: AVEDİS HİLKAT
Subject: KINALIADA HALKINDAN TEŞEKKÜR
Date: July 8, 2010 3:03:29 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com



Geçtigimiz Mayıs ayı ortalarında Kınalıadalı 4 genç arkadaşımızı yitirmenin acısını yaşarken
bizlere destek olanlara, teşekkür pankartında yazılan duygu dolu satırların dünya insanlığına örnek olması
dileğiyle...

AVEDİS HİLKAT



..........................................................3

From: UGO ANTONİO CORİNTİO
Subject:
Date: July 8, 2010 9:32:22 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


İYİ AKŞAMLAR,

BU ARADA FOROĞRAFLARA BİRAZ ARA VERDİM… YENİLERİNİ YAKINDA GöNDERECEĞIM!

BUGÜNKÜ HÜRRIYET GAZETESİ'NDE (SAYFA 26) AşAĞIDAKI HABERi OKUDUM… ASLI VARSA “PES” DOĞRUSU…

[...]

“İDO RAMAZAN İÇİN KIŞ TARİFESİNE GEÇTİ”

İDO’NUN YAZ TARİFESİNİ ELİME ALDIĞIMDA [BUNU YAZIYI YAZAN DİYOR] ŞAŞKINA DÖNDÜM ÇÜNKÜ YAZ TARİFESI 8 AĞUSTOS 2010’DA BİTİYOR VE KIŞ TARİFESİNE GERİ DÖNÜLÜYOR.

ÇINARCIK, ARMUTLU, AVŞA-MARMARA ADASI, YALOVA, KUMLA GİBİ TÜM YAZLIK YERLERE GÜNDE 4-5 SEFER YAPILIRKEN, BU TARİHTEN İTİBAREN TEK SEFERE İNİYOR, MUDANYA VE BANDIRMA FERİBOT SEFERLERİ BILE AZALTILIYOR.

RAMAZAN AYI AĞUSTOS BAŞINA DENK GELDİĞİ İÇİN “HİÇKİMSE TATİLE ÇIKMASIN, İZİN ALMASIN, EVİNDE OTURUP İBADET ETSİN” MANTIĞIYLA KIŞ TARİFESINE GEÇİLİYOR. YAZ TARİFESİ SADECE 21 HAZIRAN-07 AĞUSTOS ARASI 1.5 AY GEÇERLI. “YETERLİ REZERVASYON YOKTU” GİBİ BİR BAHANE OLAMAZ ÇÜNKÜ TARİFELER MAYIS AYI SONUNDA BASILIP DAĞITILIYOR.

İDO’NUN BİZİM YAZ TATİLİMİZE BİLE DİNİ GERÇEKLERLE BÖYLE MÜDAHELE ETMESİ KABUL EDİLİR ŞEY DEĞİL

G.K.

[...]

YUKARIDAKI HABERE GÖRE ADALAR DAHİL EDİLMEMİŞ AMA İDO BU… BELLİ OLMAZ!



..........................................................4

From: SİBEL GÜVENÇ
Subject: Yan: ADALAR POSTASI-2455: ada vapuru motoru!...
Date: July 8, 2010 9:54:42 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Festival'de sanat ve müzik ön planda olmuş çok beğendik, meşhur LİDO'nun görüntü kirliliğinden kurtulmanın keyfini yaşıyoruz.
BELEDİYE BAŞKANI'na ve BÜTÜN EKİBİNE teşekkür ederiz.

Adalar Belediyesi'nin bina olarak hem dışarıdan hem içeriden pırıl pırıl olması hepimizi, bizlere gelen misafirlerimiz dahil çok mutlu etti.

Belediye'nin 'KURUMSALLAŞMASI' için emek veren, sevilmemeyi dahi göze alan belediye başkanına teşekkür etmek bir borçtur.

Temiz belediye -temiz ilçe- [YERİ GELMİŞKEN ADA'da HER YERDE HER DAİM ÇÖP TENEKELERİ-KONTEYNERLERİ ve CİVARI ÇÖP YIĞINLARIYLA DOLUP TAŞIYOR! )O( ] temiz ve aydınlık yarınlara birlikte elele...

Sibel Güvenç ve yurtdışında yaşayan yaz aylarında ADALAR'a gelen dostları



..........................................................5

From: AVNİ KURTULDU
Subject: ADA SAVAŞLARI
Date: July 8, 2010 10:32:22 PM GMT+03:00
To: adalarpostasi@gmail.com


SABAHA KARŞI ADA SAVAŞLARI!

Büyükada, 2 Temmuz 2010.

Adalar Kültür Derneği'nin etkinliklerini yaptığı alana sabaha karşı yapılan saldırılar tatsızlaşmaya ve Adalar halkını tedirgin etmeye başladı. Hatta bu saldırılara 'Çınar Meydanı Savaşları' bile denmeye başlandı Adalar Halkı tarafından. Aslında burada yapılan saldırı sanatadır ve Adalar'ın hayat damarlarından birini koparmaya yeltenmektir. Sanatın dili, dini, ırkı, ideolojisi olmaz. Sanata savaş açmak, sanat üzerinden intikam almaya kalkışmak ilkelliktir.

Savaş deyince aklıma hep ilkokulda en çok etkilendiğim tarihi olay 'Sırpsındığı Savaşı' gelir. Bakmayın siz bu olaya savaş dendiğine. Savaşların da kendi içinde bir mertliği, dürüstlüğü vardır. Sırpsındığı Savaşı'nda ise maalesef böyle bir durum yoktur. Hacı İlbey komutasındaki Osmanlı Ordusu, Haçlı Ordusu'nu sabaha karşı uykuda basarak kılıçtan geçirmiş, kaçabilenler ise Meriç Nehri'nde boğularak ölmüşlerdir. Çocuk aklımla bile böyle bir savaş galibiyetini içime sindirememiş, yiğit-mert Osmanlı Ordusu'na böylesi bir zaferi (!) yakıştıramamıştım.

Söz savaştan açılmışken küçük esnafla büyük sermaye gruplarının arasındaki ekonomik savaştan bahsetmemek olmaz. Türkiye'de sayıları 300'e dayanan AVM'ler (Alış Veriş Merkezi) adeta Kapitalizm'in kaleleri gibi küçük esnafı teker teker yok etme yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2800 metrekarelik arsanın tamamına oturtulan, yoldan sonra 2 kat, toplam 6 kat yüksekliğinde devasa rezidans ve alışveriş merkeziyle maalesef Büyükada esnafı da bu anlamda payına düşeni almak üzere. Bu ucube AVM bir yandan Büyükada'nın doğal görüntüsü ve SİT dokusunu bozarken diğer yandan ekonomik dengeleri küçük esnaf aleyhine çevirecektir. Adalar'a özgü küçük esnaf nostaljisi ve sıcak halk-esnaf diyaloğu tarihe gömülecektir.

Adalar'ın simgesi olan vapurlarımızı kaybettik. Sırada diğer simgelerimiz olan faytonlarımız ve küçük dükkânlarımız var. Tüm simgelerimiz birer birer vahşi Kapitalizm'e yem edilirken tek tesellimiz son simgemiz martılarımız!

Bütün bunlar yetmezmiş gibi sahilleri telle çevirerek halka kapatan Adalar Belediyesi hızını alamamış olacak ki Ada esnafını zincirlemeye başladı. Ekonomik olarak 'TEĞET' bunalımında olan küçük esnafımız kira, fahiş işgaliye, personel, vergi ve genel giderlerle boğuşurken üstüne bir de zincirlenmeye kalkınca burnundan solumaya başladı. Bu kadar sıkıntı sonunda korkarım Ada esnafı 'Zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi kalmayan' kesim durumuna düşecek!

Kıssadan hisse, Nazım Hikmet'in 'BOSTAN DOLABI' şiiriyle son verelim yazımıza...

***
BEYAZLANMIŞ YELESİ SÜRÜNÜRKEN RÜZGÂRDA
BAĞLANMIŞ GÖZLERİYLE SONSUZ KARANLIKLARDA
İNLEYİP İNLETEREK DÖNER ZAVALLI DÖNER
GEÇTİĞİ AYNI YOLDUR YORULDUĞU AYNI YER
İŞTE BİZ DE BÖYLEYİZ:
NLEYİP İNLETEREK SENELERCE DÖNERİZ,
AYNI YERDE BAŞLARIZ AYNI YERDE SÖNERİZ.

***

Avni KURTULDU