24 Temmuz 2010 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2469: kazalı belâlı mopur kazası...

Büyükada'da, 1935.

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

15 Temmuz 1902 Salı günlü Büyükada'daki Pernikipo [!] Palas Oteli'nin öksüz çocuklara mekteb yapılmak üzere Rum Patrikhanesi tarafından satın alınmasına izin verildiğine dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, Temmuz 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

24 Temmuz 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
22/31ºC
% 66/96 nem
Yıldız, K 19km/sa
Gündoğuşu 05:32... Günbatışı 20:27...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Vetch Fairies.

* * *

1- Mavi Marmara Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı, 23:35 Büyükada- Bostancı seferini yapan 'Caner Kaptan 2' isimli tekne, saat 24:00'te Bostancı İskelesi açıklarında, iskeleye yanaşmaya çalışırken bilinmeyen bir cisme çarparken, şiddetli sarsıntı oldu! Yolcuların, teknedeki can yeleklerine ulaşmasındaki zorluklar nedeniyle...

2- Selçuk Aral: "Mete Akyol, yalnız bypass ameliyatı geçirdi (<<<- bende de 2x stend var <<<- acaba 2 stend bir bypass yerine geçer mi?) diye (<<<- aslında onlara daha çok yürüyüş ve hareket şart) prominent kişilere bol keseden izin verilmeye başlanılırsa..." 3- İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Naci Görür, Mehmet Sakınç, Cengiz Zapçı ve Cenk Yaltırak tarafından bilimsel araştırmalara dayalı metinleri hazırlanan Adalar Müzesi'nin 'Adaların Doğası' bölümünde öncelikle "Adalar Ada olmadan önce nasıldı?" sorusunun yanıtı veriliyor...

4- Deniz İnceoğlu: "30 Temmuz’da başlayacak festivalde her yaşa hitap eden müzikli ada turları, bahçe gezileri, konserler, söyleşiler, kitap okumaları ve sergiler düzenlenecek. Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve deniz otobüsü iskelesinin önündeki büyük alan kullanılacak..."

5- Mihal Şişko: "Çandarlı Sokağı'nda o zamanlar İtalyan asıllı Mösyö Korpi’nin evi ve onun önünde de küçük bir meydan vardı. Yazın Çarsamba ve Cumartesi akşamları genc kız ve delikanlılar, akardeon ve gitarlarla oraya gidip, müzik yapar, dans ederlerdi..."

ADALAR POSTASI'nın 2469. sayısında...

)O(



..........................................................1

Milliyet, 24.7.2010

http://www.milliyet.com.tr/yolcu-teknesinde-korku-dolu-anlar/turkiye/sondakika/24.07.2010/1267741/default.htm


Yolcu teknesinde korku dolu anlar


Büyükada-Bostancı seferini yapan ve içinde 150 yolcunun bulunduğu bir teknenin, Bostancı İskelesi yakınlarında yanaşmaya çalışırken bilinmeyen bir cisme çarpması sonucu yolcular tahliye edildi.

Mavi Marmara Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı, 23.35 Büyükada- Bostancı seferini yapan “Caner Kaptan 2” isimli tekne, saat 24.00'de Bostancı İskelesi açıklarında, iskeleye yanaşmaya çalışırken bilinmeyen bir cisme çarparken, şiddetli sarsıntı oldu.

İçinde 5'i mürettebat 150 kişinin bulunduğu teknede can kaybı ya da yaralanma olmadığı ve acil olarakİstanbul Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul İtfaiyesi ve polisin bilgilendirildiği belirtildi.

Hafif çaplı hasar meydana gelen tekne, kendi imkanlarıyla kooperatifin Bostancı'daki iskelesine yanaştırılırken, yolcuların tahliye edildiği ve sarsıntılı kaza nedeniyle panik yaşadıkları belirtildi.

İncelenmek üzere karaya bağlanan teknenin, denize elverişliliği mevcut olduğu ve tüm seyir evraklarının düzenli olduğu kaydedilirken, teknenin “Kemal” isimli kaptanının ifadesine başvurulmak üzere Bostancı Karakolu'na götürüldüğü belirtildi.

Bu arada, kimi yolcuların, teknedeki can yeleklerine ulaşılmasındaki zorluklar nedeniyle şikayette bulundukları öğrenildi.

* * *

DHA, 24.7.2010

http://www.dha.com.tr/n.php?n=teknede-panik-2010-07-24


TEKNEDE PANİK

http://www.haberler.com/200-yolcu-olumden-dondu-2162909-haberi

Mavi Marmara Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı, 23.45 Büyükada-Bostancı seferini yapan "Caner Kaptan 2" isimli tekne, iddiaya göre, Bostancı iskelesine yanaşmak isterken, bir cisme çarptı.

Yolcular büyük panik yaşarken, tekne iskeleye yanaştı. Çarpmanın etkisiyle teknede şiddetli bir sarsıntı yaşandı. Teknedeki 150 yolcu büyük panik yaşarken, can yeleklerini almak istedi.

Yolcuların can yeleklerini bulamaması, kısa süreli gerginliğe neden oldu. Kaza sırasında, İstanbul Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul İtfaiyesi ve polis ekipleri de bilgilendirildi. Maddi hasar oluşan tekne, daha sonra iskeleye yanaştırıldı ve yolcular tahliye edildi. Tekne kaptanı Kemal Aksoy, ifadesi alınmak üzere Bostancı Polis Merkezi'ne götürüldü.

Ramazan EĞRİ - İSTANBUL - DHA














* * *

MynetHaber, 24.7.2010 10:24

http://haber.mynet.com/detay/guncel/bostancida-yolcu-teknesi-kazasi-3-yarali/523739

Bostancı'da yolcu teknesi kazası: 3 yaralı

Adalar-Bostancı seferini yapan tekne kayalıklara çarptı. İçinde yaklaşık 200 yolcunun bulunduğu Caner Kaptan 2 isimli tekne su almaya başladı. 3 yolcu yaralandı.

İSTANBUL (İHA) - Bostancı Vapur İskelesi'ne yaklaşan vapurdaki 3 yolcu hafif yaralandı.

Saat 01.00 sıralarında meydana gelen olayda, Adalar'dan yaklaşık 200 yolcu alan Caner Kaptan 2 isimli tekne, Bostancı Vapur İskelesi'ne hareket halindeyken kayalıklara çarptı. Kazadan sonra tekne su almaya başlarken tekne Bostancı Vapur İskelesi'ne yanaşmayı başardı.

Tekne iskeleye çekilirken yolcular tahliye edildi. Yaralandıkları ileri sürülen 3 yolcu hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine iskeleye itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye teknedeki suyu tahliye etmek için uzun süre uğraştı.

Teknenin ismi açıklanmayan 3. kaptanı ise yolcuların şikayeti üzerine gözaltına alındı. Yolcular kaptanın alkollü olduğunu o yüzden kayalıklara çarptığını ileri sürdü.

* * *

Akşam, 24.7.2010

http://www.aksam.com.tr/2010/07/24/haber/guncel/14481/kaptan_carpti__kacti.html


Kaptan çarptı, kaçtı

Bostancı'da yolcu teknesi kayaya çarptı...

Büyükada - Bostancı seferini yapan 200 yolcu taşıyan teknenin, Bostancı İskelesi yakınlarında kayalıklara çarptı. Yolcular su alan teknede büyük panik yaşarken gemiyi en son terk etmesi gereken kişi kaçtı!

Adalar - Bostancı seferini yapan, içinde yaklaşık 200 yolcunun bulunduğu Caner Kaptan 2 isimli tekne kayalıklara çarptı. Su almaya başlayan tekne, Bostancı Vapur İskelesi'ne yaklaşmayı başardı. İçlerinden 3'ünün hafif yaralandığı yolcular iskelede tahliye edildi.

Olay saat 01.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Adalar'dan yaklaşık 200 yolcu alan Caner Kaptan 2 isimli tekne Bostancı Vapur İskelesi'ne hareket etti. Bir süre denizde seyreden tekne kayalıklara çarptı. Kazadan hemen sonra tekne su almaya başladı. Bu halde tekne Bostancı Vapur İskelesi'ne yanaşmayı başardı. Tekne iskeleye çekilirken yolcular tahliye edildi. Yaralandıkları belirtilen 3 yolcu ise hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine iskeleye itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye, teknedeki suyu tahliye etmek için uzun süre uğraştı. Teknenin 3 kaptanı ise yolcuların şikayeti üzerine gözaltına alındı.

Yolcular kaptanın alkollü olduğunu o yüzden kayalıklara çarptığını ileri sürdü. Teknede can yeleğinin de bulunmadığını iddia eden yolcular, "Görevliler, bu duruma tepki gösteren yolcuları darp etmeye çalıştı" dedi. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.



..........................................................2

Kinaliada.net, 24.7.2010
Selçuk Aral

http://www.kinaliada.net/index.php?news-1061


2 Stend bir Bypass yerine gecer mi?

Foto: Selcuk Aral ©

Sevgili Okuyucularim!

Gecenlerde tam pusuya yatmis, fotografimi cekmek icin (<<<- kompozisyonum tamamlansin diye) yoldan ilk gececek faytonu bekliyorum: Bir de ne göreyim? Golf sahalarinda görmeye alisik oldugumuz (<<<- eskiden lunapark’larda da bir benzeri bulunan <<<- carpisan otolar), Taslitarla minibüsleri gibi üst-üste dolmus (<<<- enek-encek, bütün sülale hep birada) bir vaziyette, yokus asagi (<<<- Allah ne verdiyse) kaptirmis, önündeki bisikleti sollayarak (<<<- pardon saglayarak olacakti) bana dogru yaklasiyor. Siz simdi fotografa bakip: (<<<- Uydurma Selcuk, bak adam ne kadar yavas gidiyor olmali ki: Agzinda sigarasiyla keyif yapan bisikletli bile onu sollamis) diyeceksiniz. Haklisiniz ama siz (<<<- bir fotograf bin kelimeden daha fazla sey anlatir diye düsünmeyip) fotografa degil bana inanin. Aslinda ben ne arabayi ne de direksiyonda oturan sahibini (<<<- Mete Akyol <<<- Gazeteci, yazar, TV vs‘ci) tanirim ama: Her ikisi hakkinda da (<<<- Büyükada Belediyesi'nin kendisine bu imtiyazi saglamasina cok gIcIk olan insanlar var) bizim (<<<- ADALAR POSTASI’nda)* o kadar cok sey okuyup, resimler gördüm ki daha bakmamla-tanimam, dönmemle deklansöre basmam ayni anda oluyor.

Eee… Mete Bey’in (<<<- kendisi benden üc-bes yil daha yasli olsa da) gecenlerde (<<<- milletin tamami nerdeyse 1km’lik yokusu oflaya-puflaya, ya yürüyerek, ya esek sirtinda cikarken) golf’unu (<<<- Wolkswagen degil) Ayayorgi’de (<<<- ayni sey Istanbul’da olsaydi Ayasofya’nin girisine demek gerekirdi) gölgeye cekmis (<<<- onun bitisigine de belediye zabitalari park etmis <<<- Ayayorginin önünü park alanina cevirmisler) yeni acilan lokantada oturup (<<<- coluk cocuktan herhalde evde kafasini toplayamadi) yazilarini yazarken gösteren fotograflarini görünce (<<<- ne yalan söyleyim) kiskanmis: Ah ulan Selcuk ah, sen yanlis gazeteye yaziyorsun oglum, yoksa sen de simdi Kinali’da Gazze-Plaji’nda (<<<- bugün üzerinde Halk Plaji yazan tabela asacaklar) on dakikada bir girip cikan buldozer esliginde, molozlarin icinde oturup yazmazdin diye kafamdan gecmisti. Yanimdan gecerken (<<<- anladiniz mi simdi neden soförü ve golf’ü daha ilk bakista tanidigimi) fotografinin cekildigini gören Mete Bey (<<<- belki yazilarimdan bir kacina göz atmis olsa da, beni tanimaz), bana bir paparazzi muamelesi yapmadan (<<<- veya bilhassa yaparak), sanki TV’de yeni yayinlanmaya baslayan dizilerden birisinin, reklama susamis artisleri gibi, uzaktan hem el sallayip, hem de (<<<- Selam diye yüksek sesle) selamlayarak gecip gidiyor. Simdi icinizden Adali olmayanlarin kafasindan (<<<- Nedir bunda tuhaflik, hic golf arabasi görmedin mi veya ilk defa mi trafik kurallarina uymayan <<<- sag’dan sollayan <<<- köküne kadar gaza basan bir insan görüyorsun?) gececegini biliyorum, onun icin izah edeyim. Biliyorsunuz Adalar’da istisnalar (<<<- Cöp-itfaiye-ambulans-polis vs. gibi) haricinde motorlu tasitlarin kullanilmasi yasak. Bu kurali (<<<- benzinli motorlar) yasak diye algilayan ahali son zamanlarda etrafi piyasaya cikan (<<<- mutlaka elektrik motoruyla calisani serbesttir diyerekten) akülü vasitalarla doldurmaya basladi. Artik bizim Kinaliada kelimenin tam anlamiyla bir (<<<- kurtarilmis bölge). Birakin elektrik-su-posta vesaireyi artik bilimum isci-amele-market ciraklari-su-Aygaz saticilari altlarindaki iki veya üc tekerlekli elektro-motorlu vasitalarla cirit atiyorlar. Havanin kararmasiyla birlikte (<<<- onlara ilave olan) saymakla bitmeyecek kadar cok, yaslari 4 den 74’e kiz-erkek, baba-torun-dede ayirmaksizin yarismacilar, pistte yerlerini alarak, kiralik bisikletlerin gündüzleri ortaya cikardiklari manzaranin gece de devamini sagliyorlar. Aslinda gerek hastalik, gerek sakatlik (<<<- gecici veya devamli) gerekse yasliliktan dolayi bazi vatandaslarin ihtiyaclari oldugu bir gercek ve zaten böyle kisilere verilmesine itiraz eden de yok. Yalniz bypass ameliyati (<<<- bende de 2x stend var <<<- acaba 2 stents bir bypass yerine gecer mi?) gecirdi diye (<<<- aslinda onlara daha cok yürüyüs ve hareket sart) prominent kisilere bol keseden izin verilmeye baslanilirsa, yarin prostat ameliyati gecirenlerle, kemoterapi’ye girmis, hatta isal olduklarinda Pampers tasiyan hastalar siraya girmeye baslarlar. Aslinda ben her zaman Ögretmen-Hoca-Imam-Gazeteci vs.nin söyledigini yap ama sakin ha, hasa yaptigini yapma derim ya, iste burada da (<<<- dogru oldugu) bir defa daha su yüzüne cikiyor. Yazilarinda Atatürk’ün gecmiste de, günümüzde de bazi kesimler tarafindan yanlis anlasildigindan (<<<- anlasilmak istendiginden) sikayet eden Mete Akyol’un bu davranisiyla kendisinin (<<<- elaleme talkim verip) kendisinin salkim’a saldirdiginin farkinda olmadigi da cok acik olarak belli oluyor. 1936 senesinin bir yaz gecesi (<<<- Rahmetli Atatürk hastaliginin son demlerinde) elinde bastonuyla Büyükada’ya geldiginde, vapurdan ciktiktan sonra halkin arasindan gecip iskelenin önüne geldiginde: Orada kendisini bekleyen otomobili görür. Erkanina (<<<- Ada’da otomobille dolasmak yasak degil mi?) diye sorar ve daha cavap gelmesine firsat birakmadan (<<<- Kaldirin su otomobili!) diyerek halkin alkis ve tezahuratlari refakatinda yokusun basindaki Splendid Otel’e yürüyerek gider. Anladiniz mi simdi, neden bu davranis Atatürkcülük ruhuna hak-hukuk-adalet kurallarina bu derece ters düser? Hosca ve dostca kalin sevgili okurlarim, sizler de Ada’yi tabana kuvvet dolasan Adalilar. Selcuk Aral (<<<- 24 Agustos 2010, Kinaliada) _______________________________________________* http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2010/05/7-2424.html

KANUN KAİDE TANIMAZ
AKYOL'UN KARAYOLUNU...



Resim 1: Büyükada Aya Yorgi Kilisesi önünde Mete Akyol'un aracı park halinde, 5.5.2010 15:28.

Resim 2: Mete Akyol Büyükada Yüce Tepe'deki lokantada masa başında bilgisayarıyla oturmakta, 5.5.2010 15:30.

Resim 3: Mete Akyol aracıyla Büyükada Yüce Tepe'den dönüş yolunda, 5.5.2010 15:59.

Fotoğraflarda da açıkça görülebileceği üzere 05/05/2010 Çarşamba günü 15:27 itibariyle Büyükada Yüce Tepe'deki Aya Yorgi Kilisesi önünde park halinde gördüğümüz golf arabası yanı sıra buradaki lokantada bir masa başında bilgisayarıyla oturmakta olan Mete Akyol, 15:59'da bu aracıyla yokuş aşağı sağ yola saparak Adalılar'ın ve turistlerin esefle kınayan bakışları arasında eşine rastlanmayacak bir aymazlıkla usulsüz seyrine devam etmiştir.

Adalar Emniyet Amirliği'nin 19.9.2006 tarih ve 64 sayılı yazısıyla Mete Akyol'a tebliğ edilen kararda geçen "aracın sadece kendisi tarafından, ikâmet ile şehir merkezi arasında tek bir güzergâh üzerinde kullanılması ve aracın tek kişinin kullanımına uygun hale getirilmesi aksi halde verilen iznin iptal edileceği," ibaresinin alenen ihlalinden dolayı gereğinin gereği gibi yapılıp Mete Akyol'un golf arabasının ivedilikle bağlanarak Ada'dan çıkartılmasını istiyoruz!
)O(

From: EMİNE ÇİĞDEM TUGAY
Subject: ADALAR'da TRAFİK CANAVARININ USULSUZ SEYRİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ! (5.5.2010/15:27 Mete Akyol'un plakasız aracı Yüce Tepe'deydi!)
Date: May 6, 2010 11:16:51 AM GMT+03:00
To: Salih Keser adalar@istanbul.gov.tr, belediye@adalar.bel.tr, Mustafa Farsakoğlu mustafafarsakoglu@adalar.bel.tr, Halit Koçak
Cc: Yilmaz Arslan yilmaz.arslan@icisleri.gov.tr, Ali Bakoğlu alibakoglu@istanbul.gov.tr, adalarkoruma@adalarkoruma.org, ADALAR POSTASI adalar.postasi@gmail.com


ADALAR'da
TRAFİK CANAVARININ
USULSUZ SEYRİNE
SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ!


Salih Keser / Adalar Kaymakamı
ADALAR KAYMAKAMLIĞI
Çankaya Caddesi No:44
Büyükada 34970 İstanbul
Tel/Faks: 0216 382 60 17
adalar@istanbul.gov.tr

Mustafa Farsakoğlu / Adalar Belediye Başkanı
ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Altınordu Caddesi No:21
Büyükada 34970 Istanbul
Tel: 0216 382 78 50-56
Faks: 0216 382 67 85
belediye@adalar.bel.tr
mustafafarsakoglu@adalar.bel.tr

Halit Koçak / Adalar Cumhuriyet Savcısı
ADALAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
Çankaya Caddesi No:44
Büyükada 34970 İstanbul
Tel/Faks: 0216 382 85 41
adozer@gmail.com

Yılmaz Arslan / İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri
TC. İÇİSLERİ BAKANLIĞI GENEL SEKRETERLIĞİ
Bakanlıklar 06100 Ankara
Tel: 0312 417 32 85
Faks: 0312 418 12 60
yilmaz.arslan@icisleri.gov.tr

Ali Bakoğlu / İstanbul Vali Yardımcısı
İSTANBUL VALİLİĞİ
Ankara Caddesi, Cağaloğlu
Fatih 34410 Istanbul
Tel: 0212 455 59 00
Faks: 0212 512 20 86
alibakoglu@istanbul.gov.tr

Arif Çağlar / İAKTVKD Başkanı
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ (İAKTVKD)

Güzeller Sokak No:30
Büyükada 34970 İstanbul
adalarkoruma@gmail.com


5 Mayıs 2010


ADALAR KAYMAKAMLIĞI,
ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI,
ADALAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI,

ilgisine;

TC İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENEL SEKRETERLİĞİ,
İSTANBUL VALİLİĞİ,
İSTANBUL ADALARI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ,

bilgisine;

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 16.6.1999 tarihli 11012 sayılı kararı uyarınca "Adalar'da motorlu taşıt kullanılamaz," yasağına ve Mete Akyol'un evinin bulunduğu Adliye Sokağı'na fayton çıkıyor olmasına rağmen, geçirdigi by-pass ameliyatı bahane edilerek uzun mesafe ve yokuş tırmanmasının yasak olduğuna dair alınan sağlık raporuyla başvurusuna Adalar Kaymakamlığı'nca verilen 2006/55 sayılı Olur'la, olur olmaz Ada yollarında turlaması üzerine Adalar Kaymakamlığı'na 21.8.2006 tarihli başvurumuz* neticesinde —aslen misalleri minvalinde bağlanarak Ada'dan çıkartılması lüzum ederken— Adalar Emniyet Amirliği'nin 19.9.2006 tarih ve 64 sayılı yazısıyla** kendisine tebliğ edilen kararda geçen "aracın sadece kendisi tarafından, ikâmet ile şehir merkezi arasında tek bir güzergâh üzerinde kullanılması ve aracın tek kişinin kullanımına uygun hale getirilmesi aksi halde verilen iznin iptal edileceği," ibaresine ve defalarca bu kaidenin de ihlalinin fotoğraflarıyla ADALAR POSTASI'nda yayımlanıp ilgili kişi/kurumlara da gönderilmesine*** rağmen, her nasılsa tüm bunlara aldırmaksızın geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de Adalar Vakfı [Adaların Tarihi, Doğal, Kültürel Değerlerini Koruma ve Turizmi Geliştirme Vakfı-1983] kurucularından ve Mart 2010 Mütevelli Heyeti üyelerinden Mete Akyol golf arabasıyla ada yollarında keyfi turlamak suretiyle alenen kanun kaide tanımamaktadır!

Ekteki fotoğraflarda da açıkça görülebileceği üzere 05/05/2010 Çarşamba günü 15:27 itibariyle Büyükada Yüce Tepe'deki Aya Yorgi Kilisesi önünde park halinde gördüğümüz golf arabası yanı sıra buradaki lokantada bir masa başında bilgisayarıyla oturmakta olan Mete Akyol, 15:59'da bu aracıyla yokuş aşağı sağ yola saparak Adalılar'ın ve turistlerin esefle kınayan bakışları arasında eşine rastlanmayacak bir aymazlıkla usulsüz seyrine devam etmiştir.

Adalar Emniyet Amirliği'nin 19.9.2006 tarih ve 64 sayılı yazısıyla Mete Akyol'a tebliğ edilen kararda geçen "aracın sadece kendisi tarafından, ikâmet ile şehir merkezi arasında tek bir güzergâh üzerinde kullanılması ve aracın tek kişinin kullanımına uygun hale getirilmesi aksi halde verilen iznin iptal edileceği," ibaresinin alenen ihlalinden dolayı gereğinin gereği gibi yapılıp Mete Akyol'un golf arabasının ivedilikle bağlanarak Ada'dan çıkartılmasını ve tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.

Kaygılarımla,


Ad-Soyad : Emine Çiğdem Tugay
Adres : Türkoğlu Sokak No:28 Büyükada 34970 İstanbul
e-mail : emine.cigdem.tugay@gmail.com
.......................................................
Tarih : 05/05/2010
Saat : 15:27...
Yer : Büyükada Yüce Tepe'deki Aya Yorgi Kilisesi'nin önünde.
Araç : Ekte fotoğrafları görülen Mete Akyol'un plakasız aracı.


Resim 1: Büyükada Aya Yorgi Kilisesi önünde Mete Akyol'un aracı park halinde, 5.5.2010 15:28.

Resim 2: Mete Akyol'un aracı Büyükada Aya Yorgi Kilisesi'nin önünde park halinde, 5.5.2010 15:27.

Resim 3: Mete Akyol'un aracı Büyükada Aya Yorgi Kilisesi'nin önünde park halinde, 5.5.2010 15:28.


Resim 4: Mete Akyol, Büyükada Yüce Tepe'deki lokantada, 5.5.2010 15:30.

Resim 5: Mete Akyol Büyükada Yüce Tepe'deki lokantada masa başında bilgisayarıyla oturmakta, 5.5.2010 15:30.

Resim 6: Mete Akyol aracıyla Büyükada Yüce Tepe'den dönüş yolunda, 5.5.2010 15:59.


_______________________________________________________

ADALAR POSTASI-2407 (18.4.2010): mete akyol'un 'yolsuz' yolu'...
http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2010/04/18-2407.html

[...]

METE AKYOL'un 'YOLSUZ' YOLU!...

Akyol'un karayolu trafiğini...


Mete Akyol sezonu açmış! Geçen gün usulsüz golf arabasıyla çarşıdan alışverişini yapıp dönüşte de hanımını Anadolu Kulübü'ne bıraktıktan sonra Adliye Sokak'taki evine doğru yol almış yine! Yahu hiç mi utanma sıkılma yok bu adamda? Peki ya ilgisiz ilgililer, sorumsuz sorumlular neden hâlâ uykuda? Oysa İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 99/11012 sayılı kararı uyarınca "Adalar'da motorlu taşıt kullanılamaz" yasağına ve Mete Akyol'un evinin bulunduğu Adliye Sokağı'na fayton çıkıyor olmasına rağmen, geçirdigi by-pass ameliyatı bahane edilerek "uzun mesafe ve yokuş tırmanmasının yasak olduğu"na dair alınan sağlık raporuyla başvurusuna, Adalar Kaymakamlığı'nca verilen 2006/55 sayılı Olur'la, olur olmaz Ada yollarında turlaması üzerine Adalar Kaymakamlığı'na 21.8.2006 tarihli başvurumuz* neticesinde —aslen misalleri minvalinde bağlanarak Ada'dan çıkartılması lüzum ederken— Adalar Emniyet Amirliği'nin 19.9.2006 tarih ve 64 sayılı yazısıyla** kendisine tebliğ edilen kararda geçen "aracın sadece kendisi tarafından, ikâmet ile şehir merkezi arasında tek bir güzergâh üzerinde kullanılması ve aracın tek kişinin kullanımına uygun hale getirilmesi aksi halde verilen iznin iptal edileceği," ibaresine ve defalarca bu kaidenin de ihlalinin fotoğraflarıyla ADALAR POSTASI'nda yayımlanıp ilgili kişi/kurumlara da gönderilmesine*** rağmen, her nasılsa tüm bunlara aldırmaksızın geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de Adalar Vakfı [Adaların Tarihi, Doğal, Kültürel Değerlerini Koruma ve Turizmi Geliştirme Vakfı-1983) kurucularından ve Mart 2010 Mütevelli Heyeti üyelerinden Mete Akyol golf arabasıyla ada yollarında torun-torba turlaMAkta!...

Ada sakinleri kanun kaide tanımaz bu davranışından dolayı Mete Akyol'u esefle kınamakta! Peki ya Adalar Kaymakamlığı, Belediyesi ve dahi Cumhuriyet Başsavcılığı neden hâlâ uykuda? Sözkonusu karar uyarıca ivedilikle gereğinin gereği gibi yapılıp Mete Akyol'un golf arabasının bağlanarak Ada'dan çıkartılmasını talep ediyoruz!

Emine Çiğdem Tugay
)O(





.........................*

From: EMİNE ÇİĞDEM TUGAY
Subject: ADALAR POSTASI: Adalar'da trafik canavarini istemiyoruz!
Date: August 21, 2006 7:31:09 PM GMT+03:00
To: Mevlut Kurban adalar@istanbul.gov.tr


21 Ağustos 2006

T.C. ADALAR KAYMAKAMLIĞI’na,

İSTANBUL 5. NUMARALI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU MÜDÜRLÜĞÜ’ne,


İstanbul 3. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 99/11012 sayılı kararı uyarınca “Adalar’da motorlu taşıt kullanılamaz,” yasağına rağmen İstanbul Adaları’nda ve özellikle de Büyükada’da her geçen gün motorlu taşıt sayısı artmakta, resmi araçların ise görev dahilinde ve haricinde servis aracı olarak kullanıldığı gözlenmektedir. Belediye’nin kırmızı kamyonetinin kimi Adalılar tarafından sezon başında kiralanarak her türlü gayrıresmi servisi yaptığını acaba bilmeyen kalmış mıdır? İSKİ arabası Türkoğlu Sokak’taki evine neden görev aracıyla gidip gelmektedir? Aya Yorgi’ye mehtap sefasına çıkmayan bir resmi araç var mıdır?

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun 31.3.1984 tarihli 2234 numaralı kararı uyarınca “Doğal ve Kensel Sit Alanı Bütünü” ilan edilmiş olan İstanbul Adaları’nı benzeri sayfiye yerlerinden ayıran emsalsiz özelliği, motorlu araç trafiğinin dolayısıyla da gürültü ve kirliliğinin olmayışıdır. İstanbul Adaları’nda ulaşım aracı fayton ve elbette bisiklettir. Araba sevdası olanların gidecekleri pek çok yer varken, motorlu taşıtsız bir yaşantıyı tercih eden bizlerin gidebileceği başka herhangi bir yer yoktur!

Son zamanlarda Büyükada Karakolu’nun önüne dahi park etme aymazlığını gösteren bir taşıt farklı kişilerin kullanımında Büyükada yollarında görülmektedir. Bu aracın sahibi olan Adliye Sokak mukimlerinden Sayın Mete Akyol’un kalp rahatsızlığının olması kuşkusuz bu ayrıcalığı kendisine tanımaz. Kalp rahatsızlığının faytona binmeye engel teşkil etmeyeceği aşikârdır. Acil durumlar için ise ambulans tüm Adalılar’ın hizmetindedir.

Kuşaklar boyu Büyükadalı olan ve bugün 97 yaşındaki olan Koço Kalfa, iki bastonuyla Tepeköy’deki evinden çarşıya gidip gelirken hepimize örnek olmaktadır. Ahmet Niyazi Banoğlu, Atatürk’ün İstanbul’daki Hayatı (1933-1937), İstanbul (1974)252’de, Atatürk’ün sofracılarından Cemal Granda’nın bir anısını aktarır:

“Bir yaz akşamı Büyükada’ya gitmiştik. 1936 yılıydı. İskele’de Atatürk’ü büyük bir kalabalık karşıladı. İçten gelen sevgi gösterileri yaptı. Splendid Oteli’ne gidilecekti. Vapur iskelesine bir otomobil yanaştırmışlar. Ata’nın binmesi için... Oysa, Adalar’da tekerlekli, motorlu araçlarla gezilmesi yasak... Atatürk, otomobili görünce şöyle sordu:

- Ada’da otomobille dolaşmak yasak değil mi?

Sorusunun karşılığını daha beklemeden:

- Kaldırın bu otomobili.

dedi. Sonra, iki dizi halinde sıralanıp kendisine yol açan kalabalığın arasından yürüyerek otele geldi. Herkes yolda Atatürk’e çiçek atıyor, kalabalığı yaranlar eğilip elini öpüyorlardı.”

Büyükada mukimlerinden Sayın Korhan Berzeg (Doç. Dr.), 11 Haziran 1996 günü HABITAT Konferansı’nda sunmuş olduğu “Adalar: Motorlu Araçsız Yaşam ve Yapılanmanın Durdurulması” başlıklı bildirisinde araba sevdasının altında yatan tehlikeye dikkatleri çekmiştir:

“[...] Şurası muhakkak ki, Adalar’ın geri kalan dörtte üçünü yapılanmaya açmanın yarattığı iştah, Adaları motorlu araçlara açma gayretinin altında yatan ana sebeptir. Adaları karşı kıyılardaki taş yığınına çevirecek bu olasılıktır ki herkesi büyük bir azimle –pilli araçlar, dar raylı trenler gibi havayı kirletmeyen araçlar da dahil- tüm çağdaş motorlu taşıtlara karşı koymaya ikna etmelidir. [...]”

İstanbul Adaları’ndaki motorlu taşıtların, plaka, marka, renk, kurum ve görev bilgilerini içeren bir listesinin bizlere açıklanması; resmi araçların görev harici servis arabası olarak kullanımına katiyetle engel olunması; 2005 yılının sonunda Burgazada’daki motorlu taşıtların sahiplerine gönderilen “Adalarda motorlu taşıt kullanmanın yasak olduğu ve araçların kullanılması durumunda, bağlanarak yeddiemine teslim edileceği,” tebliğinin, Sayın Mete Akyol’a da iletilerek sözkonusu taşıtın Adalar’dan çıkartılması sağlanmalıdır. Başvurumla ilgili gelişmelerin tarafıma iletilmesini arz ederim.

Saygılarımla,

Emine Çiğdem Tugay

Türkoğlu Sokak No: 28
Büyükada 34970 İstanbul
Tel/Faks: 0216 382 44 56
operad@e-kolay.net

...

Koço Kalfa (fotoğraf: İpek Çalışlar)

Belediye'nin aracı Aya Yorgi'ye servis yapıyor, 25/05/2005 17:47.

Büyükada Karakolu'nun önundeki meydan otopark görünümünde!

...

Ve Mete Akyol'un motorlu taşıtının fotoğrafları:

Kadıyoran Caddesi, 09/08/2006 07:06.

Büyükada Karakolu, 09/08/2006 07:09.

Adliye Sokak


.........................**

21/8/2006 tarihli başvurumuz üzerine verilen —zaten yetersiz olan— bu karar NEDEN uygulanmıyor?




.........................***

From: EMİNE ÇİĞDEM TUGAY
Subject: mete akyol golf arabasiyla torun-torba turlaMAkta!
Date: June 17, 2008 12:40:40 PM EEST
To: adalar@istanbul.gov.tr, belediyebaskani@adalar.bel.tr
Cc: adalar.postasi@gmail.com


Adalar'da trafik canavarının usulsüz seyrine
seyirci kalmayacağız!



Mevlut Kurban / Adalar Kaymakamı
ADALAR KAYMAKAMLIĞI
Çankaya Caddesi No:44
Büyükada 34970 İstanbul
Tel/Faks: 0216 382 60 17
adalar@istanbul.gov.tr

Coşkun Özden / Adalar Belediye Başkanı
ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Altınordu Caddesi No:21
Büyükada 34970 İstanbul
Tel: 0216 382 78 50-56
Faks: 0216 382 67 85
belediye@adalar.bel.tr


14 Haziran 2008

ADALAR KAYMAKAMLIĞI'na,

ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI'na,

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 99/11012 sayılı kararı uyarınca "Adalar'da motorlu taşıt kullanılamaz," yasağına ve Mete Akyol'un evinin bulunduğu Adliye Sokağı'na fayton çıkıyor olmasına rağmen, geçirdigi by-pass ameliyati bahane edilerek uzun mesafe ve yokuş tırmanmasının yasak olduğuna dair alınan sağlık raporuyla başvurusu neticesinde Adalar Kaymakamlığı'nca verilen 2006/55 sayılı Olur'la, olur olmaz Ada yollarında turlaması üzerine Adalar Kaymakamlığı'na 21.8.2006 tarihli başvurumuz neticesinde —aslen misalleri minvalinde bağlanarak Ada'dan çıkartılmasi lüzum ederken— Adalar Emniyet Amirliği'nin 19.9.2006 tarih ve 64 sayılı yazısıyla kendisine tebliğ edilen kararda geçen "aracın sadece kendisi tarafından ikâmet ile şehir merkezi arasında tek bir güzergâh üzerinde kullanılması ve aracın tek kişinin kullanımına uygun hale getirilmesi aksi halde verilen iznin iptal edileceği," ibaresine her nasılsa aldırmaksızın geçtiğimiz yaz olduğu gibi bu yaz da Mete Akyol golf arabasıyla ada yollarında torun-torba turlaMAktadır!

Ekteki fotoğraflarda da açıkça görüldüğü gibi 14.6.2008 Cumartesi günü saat 20:50:02'de Mete Akyol tarafından kullanılan sözkonusu golf arabası Kadıyoran Caddesi'nden İskele'ye doğru inmekteyken, eski İbrahim Necmi Dilmen yeni Suiçmezler Köşkü'nün önünde 20:50:45'te ters istikamete dönerek ancak bu noktada karşılamaya yetişebildiği misafirlerini ve çantalarını alıp 5 kişi bu arabaya sığışmayı da başararak herkesin hayretle kınayan bakışları arasında 20:51:44'te yukarıya doğru seyretmiştir!

Adalar'da trafik canavarının usulsuz seyrine seyirci kalmayacağız!

Sözkonusu araç hakkındaki ilgili karar uyarınca gereğinin gereği gibi ivedilikle yapılmasını ve tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.

Kaygılarımla,

Ad-Soyad : Emine Çiğdem Tugay
Adres : Türkoğlu Sokak No:28 Büyükada 34970 İstanbul
e-mail : emine.cigdem.tugay@gmail.com
......................................
Tarih : 14/06/2008
Saat : 20:50-20:51
Yer : Büyükada Kadıyoran Caddesi
Araç : Mete Akyol'un mavi renkli plakasız golf arabası
Görev : ? Mete Akyol, Ada yollarında golf arabasıyla torun-torba turlaMAsı!

...

torun...
torba...
turlaMA!


Kadıyoran Sokağı, 14/06/2008

20:50:02...

20:50:45...

20:51:13...

20:51:38...

20:51:44...

Türkoğlu Sokağı, 9/08/2007 11:28...


[...]



____________________________________________________

ADALAR POSTASI-2409 (20.4.2010):
http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2010/04/20-2409.html

[...]

From: EROL ÖZDOĞAN
Subject: Re: ADALAR POSTASI-2407: mete akyol'un 'yolsuz' yolu!...
Date: April 19, 2010 11:24:52 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Atatürk, 1936.

Mete Akyol, 14/06/2008 20:51:13...

Adalar'da bütün bypass ameliyatı olanlara Sayın Mete Akyol gibi bir golf arabasıyla gezme izni verilirse bence Adalar dünyanın en büyük golf arabası koleksiyonuna sahip olur! Ama ben Büyük Ata'ya bu kadar gönülden bağlı Sayın Mete Bey'in hiç değilse O'nun Ada ziyaretinde binmesi için getirilen otomobili redederek yürüyüp, kuralları ve kanunları bozmadığını bildiğini sanıyorum.

Erol Özdoğan



Haber7, 24.4.2006
http://www.tumgazeteler.com/www.gundem.info/?a=1465189

Gazeteci Mete Akyol Atatürk'ü anlattı

[...] Atatürk`ü anlamak ve algılamak istemeyenlerin geçmişte olduğu gibi günümüzde de aynı "aymazlığı" sürdürdüklerini savunan Akyol, "Atatürk`ü tanımayan kişiler, onun üstün dehası ve kişiliği ile devrimlerini anlamaktan yoksunluk çekmektedir. [...] dedi. [...]

[...]


..........................................................3

http://adalarmuzesi.org.tr/cms/index.php/sergiler/surekli-sergiler/adalarin-dogasi



Adaların Doğası

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Naci Görür, Mehmet Sakınç, Cengiz Zapçı ve Cenk Yaltırak tarafından bilimsel araştırmalara dayalı metinleri hazırlanan bölümde öncelikle Adalar Ada olmadan önce nasıldı sorusunun yanıtı veriliyor. 31 Temmuz açılışında ziyaretçilerle buluşacak olan Adaların Jeolojik Oluşum Videosu ve Zırhlı Balık merkezinde başlayan hikayede İTÜ tarafından Adalar’dan çıkarılan Adaların farklı dönemlerde doğasını anlatan fosiller kullanılıyor.

Fosillerin ait oldukları dönemlerin iklimsel özelliklerine göre deniz, canlı ve kaya yapısı hakkında bilgi veren ve ziyaretçinin Büyükada’da bir Jeo Gezi yapmasını sağlayan Jeoloji Haritası ile dokunmatik ekranda 5 ayrı noktaya gidilebiliyor.

Adalarda geçmişte var olan deniz canlı türlerinin anlatımı ile devam eden bölümde tarih öncesi dönemlere ait balıklar ile başlayan hikaye bugün yok olan türlerle devam ediyor. Balık ve alglerin farklı bir sunum tekniği ile gösterileceği bölümde çocuklar için eğlenceli bir de Mikroskop ortamı sunuluyor.

Ve nihayet bugün her Adalı’nın yakından tanıdığı ve denizlerin kirlenmesinin en görünür örneği olan sümüksü Müsilaj’ın denizi işgal eden görüntülerini iç karartan bir ses eşliğinde hissediyoruz.

Ada denizlerinde canlı yaşamı bölümü araştırmaları İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Bölümü öğretim üyeleri Hüsamettin Balkıs, Neslihan Balkıs ve öğrencileri tarafından yapıldı.























..........................................................4

Hürriyet- Keyif Cumartesi, 24.7.2010
Deniz İnceoğlu

http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/15402081.asp?gid=373


Adalarda bu yaz festival var

Bu yıl ilk kez İstanbul Prens Adaları’nda festival düzenleniyor.


30 Temmuz’da başlayacak festivalde her yaşa hitap eden müzikli ada turları, bahçe gezileri, konserler, söyleşiler, kitap okumaları ve sergiler düzenlenecek. Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve deniz otobüsü iskelesinin önündeki büyük alan kullanılacak.

KARADENİZ ENSTRÜMANLARIYLA AÇILIŞ


1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adı ile kurulan ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ne üye ülkelerin sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Orkestrası zamanla Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinden sanatçıları da bünyesine katttı. Kısa sürede “Üç Denizin Sesi” lakabı ile anılmaya başlandı, konserlerde sahneye koyduğu bayrak sayısını 23’e çıkardı. Tekfen Filarmoni Orkestrası ününü , öncelikle repertuvarının yanı sıra Bulgaristan’ın “kaval”ı, Rusya’nın “domra”sı, Kazakistan’ın “kılkobuz”u, Azerbaycan’ın “kemança”sı, Ukrayna’nın “bandura”sı, Gürcistan’ın “salamuri”si, Yunanistan’ın “buzuki”si ve Türkiye”nin “Ut, ney, bağlama ve kanun”ları gibi yerel enstrümanların çeşitliliğinden kazandı. Orkestra, 30 Temmuz saat 21.30’da Büyükada Kültürevi Turing’de vereceği konserle festivalin açılışını yapacak.

GASTRONOMİ SEVERLERE

30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta İskele Meydanı’nda 13.00-22.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek etkinlik damak tadına önem verenlere göre. Adalılar, Kınalı, Burgaz, Heybeli ve Büyükada Yemekleri’ni pişirecek. Kardeş ülke Yunanistan’dan gelenler de kendi özgün yemeklerini hazırlayacak. Böylece yemek isimlerinin ortak ve farklılaşan öyküleri de paylaşılmış olacak.

KONSERLER

30 Temmuz 18.00’de Laogrifiko Musio Orestiadas iskele meydanında, 19.30’da Üç Tenor Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay iskele meydanında.
31 Temmuz 19.30’da Polifonik Koro Koral İstanbul, Gülsen Yavuzkal şefliğinde iskele meydanında, 21.30’da TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası iskele meydanında.
1 Ağustos 19.00’da Apostrophe konseri iskele meydanında, 20.30’da Buzuki Orhan Osman “İstanbul Rebetleri” iskele meydanında.

EDEBİYATÇILARLA

31 Temmuz’da 13.00-15.00 saatleri arasında Büyükada Turing İskele Kafe’de edebiyatçılara özel bir etkinlik var. Aris Çokanat, Orhan Türker ve Ataol Behramağlu adalar ve edebiyat üzerine söyleşi gerçekleştirecek. Adaların Türk edebiyatındaki yerini, ada kültürünün edebi metinlerden yansıyan aktarımını, Batılılaşma, modernizm bağlamında İstanbulluluk ve Adalılık ilişkisinin ele alınacağı bir aktarım ve paylaşım platformu oluşturulacak.

BAHÇESEVERLERE

30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta Büyükada Saat Kulesi Meydanı’ndan başlayacak gezi, tam bahçe meraklılarına göre. Büyükada’da yer alan 19. yüzyıl ve erken cumhuriyet dönemine ait mimari eserlerin bahçeleri tanıtılacak. Bahçe tarihçisi Gürsan Ergil, Türk Modernleşmesi’nin Batı ile kurduğu empati ve Batı’yı yorumlama biçimi üzerine birlikte düşünülmesini sağlayacak.

FAYTONSUZ OLMAZ DİYENLERE

30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta 14.00-17.00 saatleri arasında Büyükada Fayton Durağı’nda olursanız sizi keyifli bir yolculuk bekleyecek. Etkinlikte geçmişte yaşanan geleneksel Ada eğlenceleri yeniden canlandırılacak, farklı kültürlerin geleneksel müzikleri, faytonlarla ve yürüyüşlerle ada sokaklarını dolaşılacak. Bir faytonda müzisyenler olacak, diğer beş tanesinde de yolcular.

ÇOCUKLARA ÖZEL

31 Temmuz
14.00-16.00 saatleri arasında iskele meydanında yazar ve illüstratör Betül Sayın’ın Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan “5 Çocuk 5 İstanbul” kitabı tanıtılacak. İstanbul kentinin beş farklı tarihsel sürecini beş değişik kahramanla canlandıran kitabın günümüzden başlayıp tarih öncesine doğru zamanda geriye akan sıradışı kurgusu ve renkli resimleri çocuklar için eşsiz bir okuma ve öğrenme deneyimi sunuyor.

16.30-18.00 saatleri arasında iskele meydanında çocuklara özel kabare var. Heybeliada İlköğretim Okulu ve Büyükada Rum İköğretim Okulu öğrencileri eğlenceli bir kabare sahneleyecekler.

1 Ağustos
14.00-18.00 saatleri arasında iskele meydanında Çiğdem Aksoy resim atölyesi düzenleyecek. Başlık “Adalı çocukların Barış Bayrakları” olacak.



..........................................................5

Kinaliada.net,
Mihal Şişko

http://www.kinaliada.net/index.php?news-445

Mihal Sisko’nun Kinaliada Hatiralari - #8


Mösyö Korpi, Korpi Meydani ve Disco Korpi

Foto: Selcuk Aral ©

Sevgili Kinaliada’lilar, Yazlikcilar, Günübirlikciler!

Ada’nin sol tarafinda simdiki Candarli Sokagi'nin bulundugu yerde eskiden Rakalarin köskü bulunuyordu. Rakalarin Istanbul'da makarna fabrikalari vardi ve bu yüzden de lâkaplari „Makarnaci“ idi.

Onlarin karsisinda Civanyanlarin evi, biraz ilerisinde Astra’nin evi ve onun yaninda Adalar Tapu Müdürü Sabri Bey’in evi siralanmisti.

Candarli Sokagi'nda o zamanlar Italyan asilli Mösyö Korpi’nin evi ve onun önünde de kücük bir meydan vardi. Yazin Carsamba ve Cumartesi aksamlari genc kiz ve delikanlilar, akardeon ve gitarlarla oraya gidip, müzik yapar, dans ederlerdi. O tarihlerde Korpi Meydani Ada’nin bir nevi disco’suydu.

Sevgili Okurlar, sizlere biraz da dökmeci Yorgo’dan bahsedeyim. Adaya ilk geldiginde rahmetli (ünlü Futbolcu) Sükrü Gülesin’in annesinin evini tutmustu. Orada o kadar memnun olmus, Ada’yi o kadar begenmisti ki, sonunda kendine bir arsa almisti.

Olayin gectigi 1941 senesinde Ada’da henüz ne insaat malzemesi satan yer, ne de insaat-kalfasi bulunuyordu. Bu sebepten ev yapimini Büyükada’li kalfa Petro’ya vermisti.

Petro Kalfa insaatta kullanmak icin Kartal’dan getirttigi malzemeleri evin yapilacagi tepedeki yere tasiyabilmek icin de Büyükada’dan alti tane esek getirmisti.

Biz cocuklarin en büyük zevki ellerimizdeki comaklarla esseklerin pesinden kosmakti. Cünkü esekler yüklerini bosaltip yokus asagi geriye dönerken, bazen üzerlerine binmemize izin cikardi. Bu arada hastalikli olan eseklerden bazi arkadaslara uyuz bulasmisti.

Bana gelince annem genel olarak eseklerin pesinden kosmama cok kizardi hatta buyüzden annemden dayak bile yedigimi hatirliyorum. Baslangicta arkadaslara katilamadigim icin cok üzülmüstüm ama sonralari onlari gördükce uyuz olmaktan kurtuldugum icin halime sükretmis ve cok sevinmistim.

Yorgo’nun evi bittikten sonra artik festivaller onun orada olmaya baslamisti. Yorgo’nun etrafi aydinlatmasi icin iki adet laternasi vardi üstelik üsenmeden etrafi süsleyerek sik sik eglenceler düzenlerdi.

Buna ragmen daha sonralari evini hem bu kadar uzak hem de yüksek bir tepeye insa ettigi icin lâkabi *Dökmeci Yorgo* dan cikarak *Deli Yorgo* ya dönmüstü.

Sevgili Okurlar, gelecek yazimda bulusmak üzere, bu yazimi, bugün de burada noktaliyorum.

Mihal Sisko