8 Ocak 2011 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2542: eyvah! eyvah! kaşıkadası'nda neler olacakmış öyle... n'ayır!... n'olamaz!...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

6 Haziran 1907 Perşembe günlü, Doktor Celaleddin Muhtar Bey'in, Büyükada'da Aya Nikola Caddesi'nde kendisine ait tarlasının mukataaya bağlanarak arsa yapılması talebine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada sahillerinde, 2010.


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

8 Ocak 2011 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
4-9ºC
% 64-85 nem
Gündoğusu, D 16km/sa
Gündoğuşu 07:28... Günbatışı 16:53...


* * *
Cicely Mary Barker, The Sheperd's Purse Fairy.

* * *

1- Arif Atılgan: "Oğlum Can Atılgan'ın görüp bana gönderdiği haberi hepinizle paylaşmak istedim. Adalar Planı'nda Kaşık Adası ile ilgili bir şey hatırlamıyorum..."

2- ADALAR POSTASI sandığından Kaşıkadası'na dair bir seçki...

3- Bu konuda en bilinen örnek Adalar-Bostancı hattı. Zarar ettiği gerekçesiyle Mavi Marmara Kooperatifi’ne kiralanan bu hatta özel şirketlerin çalışma tarzı, sefer sayıları gibi konular da çokça eleştiriliyor...

4- Mirkelam: "Müzisyenler yeni üretimler için arada böyle yapmalı. Ben de daha güzel hareketli ve duygusal şarkılar yapmak için Büyükada'ya taşındım. Umarım güzel bir albüm ortaya çıkar..."

5- Adalar Müzesi'nin ilk geçici sergilerinden “Ada Sahillerinde Bekliyorum” sergi kataloğu çıktı.
İstanbul’da kitapçılardan ve Müze Dükkânı’ndan alabilirsiniz...

6- Gül Kireklo: "Ailesinden tüm fertlerini kaybeden büyük kardeş Seniha Dihkan, bir anda Büyükada'da yapayalnız kaldı..."

7- Büyükada balkon...

)O(


_______________________________________________________1

From: ARİF ATILGAN
Subject: FW: Kaşık Adası
Date: January 8, 2011 12:56:12 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com

Kaşık Adası...

Oğlum Can Atılgan'ın görüp bana gönderdiği haberi hepinizle paylaşmak istedim. Adalar Planı'nda Kaşık Adası ile ilgili bir şey hatırlamıyorum.
AA

* * *

Raif Dinçkök ve Akkök grubuna ait Ak Turizm’in şirket tanımı:


Ak Turizm ve Dış Tic. A.Ş.


7.600 m² İnşaat Alanı

İnşaat Alanı Yatırım kararlarını değerlendirirken Ak Turizm’in birincil planda dikkate aldığı konu, Kaşık Adası’nın doğal yapısını korumaktır. Bu yaklaşımla toplam 52 bin m2’lik bir alana sahip olan adada inşaat alanı olarak sadece 7.600 m2 ayrılmış durumdadır

Ak Turizm, Akkök Grubu’nun Kaşık Adası’nda turizm yatırımları gerçekleştirmek üzere kurduğu bir şirkettir. Adadaki yatırım seçenekleri arasında, tam kapsamlı bir konferans merkezi oluşturmak ve bir sağlıklı yaşam merkezi kurmak fikri öncelikler arasındadır.

Kaşık Adası'nda turizm yatırımları...

Ak Turizm, Akkök Grubu’nun Kaşık Adası’nda turizm yatırımları gerçekleştirmek üzere kurduğu bir şirkettir. Kaşık Adası’nın şehir merkezine yakın olmasına rağmen şehrin karmaşasından ve trafiğinden uzak konumu göz önüne alınarak burada gerçekleştirilebilecek yatırımlar konusunda çeşitli seçenekler değerlendirilmektedir. Bu seçenekler arasında, adada tam kapsamlı bir konferans merkezi oluşturmak ve bir sağlıklı yaşam merkezi kurmak fikri öncelikli olarak gündeme alınmıştır.


_______________________________________________________2

ADALAR POSTASI sandığından 
Kaşıkadası'na dair bir şeçki...



* * *

ADALAR POSTASI (22.7.2006):

Burgazada, Sedefadası, Kaşıkadası, Tavşanadası...


Dün Saygıdeğer ve Sevgili Hocam Erendiz Özbayoğlu (Prof. Dr.), Adalar'da yapmış olduğu yüzey araştırmalarının sonuçlarıyla çıkageldi!

Heybeliada, Kınalıada, Yassıada, Sivriada, Burgazada, Sedefadası, Kaşıkadası, Tavşanadası'nda yapmış olduğu yüzey araştırmalarının heyecan verici sonuçlarını ADALAR POSTASI'nda tefrika etmekten mutluluk duyuyoruz!
)O(

Erendiz Özbayoğlu, "Burgazada, Sedefadası, Kaşıkada, Tavşanadası", 18. Araştırma Sonuçları Toplantısı (22-26 Mayıs 2000-İzmir), Ankara (2001)115-126.







* * *

ADALAR POSTASI-1174 (4.1.2007):

Kaşıkadası'nda bir kentaur...


Bostancı'da gezintiye çıkmış maşlahlı hanımlarının yanı sıra Kaşıkadası sahillerinde bir kentaurun resmedildiği hayli şaşırtıcı bir diğer İbrahim Çallı tablosuna tesadüf ettik geçen akşam İMOGA'da! İbrahim Çallı'nın doktorunun Burgazada'da mukim ailesinin köşkünden çıkan bu tablo da bizler gibi misafir olmuştu o akşam İMOGA'ya...

İbrahim Çallı acaba Kentaur (at adam) Nessos ile Deianeira'yi, Euenos Irmağı yerine Kaşıkdası kıyılarında mı hayal etmişti? Ya da bir Kentaur ile su perileri Nymphaları...

Kaşıkadası'nın, Atatürk tarafından bir dönem resim çalışmaları için İbrahim Çallı'ya tahsis edildiğini biliyor muydunuz peki?

Vaktiyle Hazine tarafından ilk olarak Doktor Hıdıryan'a satıldıktan sonra fabrikatör Çikvaşvili'nin ardından ?1942'de J. Danon ve ortaığının mülkiyetine geçen Kaşıkadası ve İbrahim Çallı'nın burada çalıştığı dönem hakkında bilgi sahibi olanların ADALAR POSTASI'na bildirmeleri ricasıyla...
)O(

İMOGA
Istanbul Museum of Graphic Arts / İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi
Barajyolu Sok. No 14 Ünalan 34700 Üskudar İstanbul
Tel : 0216 - 470 92 92 / Faks : 0216 - 472 92 95


* * *

ADALAR POSTASI-1824 (13.8.2007):

Kaşıkadası'nda neler oluyor?


Kaşıkadası burnundaki o güzelim ağaçlar neden kuruyor? Kuruyan ağaçların yanıbaşında da tesadüf o ya tuğla yığınları duruyor! Velhasilı Kaşıkadası'nda neler oluyor?
)O(


Kaşıkadası, 25/07/2007





* * *

ADALAR POSTASI-1824 (14.8.2007)

[...]

olacağı buydu... kaşıkadası'na villakondu!...

From: İPEK YAGAL
Subject: Re: ADALAR POSTASI-1824: kasikadasi'nda neler oluyor?
Date: August 14, 2007 10:11:05 AM EEST
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com

imar iznini almislar diye duydum. 8 villa yapilacakmis. Daha onceden bu villa isi iptal olmustu ama simdi onaylanmis galiba :((

[...]


* * *

ADALAR POSTASI-2152 (13.9.2008):

[...]

From: REZAN PEYA GÖKÇEN
Subject: Adalarımız başlıklı eski takvimden bir yaprak
Date: September 10, 2008 12:12:39 AM EEST
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com

Adalarımız başlıklı eski takvimden bir yaprak...


Ekte, kultursever Adalar Belediyesi'nin, sepia renkli 1928 tarihli, Idare-i Mahsusa vapurlu, eski bir takviminden Kasik Adasi manzarasi. Hos bulup, sizlere de gonderiyorum.

Rezan Peya Gokcen

Not: Burgaz (pyrgos = kule) Adasi'nin tepesindeki iki kulenin ustunde fazileti temsil eden kadin heykelleri varmis; gecmis zamanda Istanbul'u kusatan Iranlilar Burgaz'da kalmislar, etrafi yakip yikmislar; bazi kaynaklarda, zamanin Iran kralinin yurduna donerken kulenin ustundeki faziletli kadin heykelini yaninda Iran'a goturdugu hikaye ediliyor... Bu heykeli geri istesek de eski evi Burgaz'a kazandirsak? Kadinin nasil olsa basi aciktir, bu modern cagda onlarin isine gelmez!

RPG / BBI

[...]


* * *

ADALAR POSTASI-2239/2 (2.3.2009):
http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2009/03/adalar-postasi-2239-niye-kaldirim-sokup.html

[...]

ADALARIN SORUNLARI
ve
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

(Adalar İçin Etkin Bir Yerel Yönetim Modeli)


Dr. Mustafa FARSAKOĞLU
(Hukukçu-Kamu Yönetimi Doktoru)
CHP Adalar Belediye Başkan Adayı


OCAK 2009

[...]

4.8. KAŞIKADASI

Burgazada yakınında bulunan 5.2 hektar yüzölçümlü bu yeşil ada özel mülk olup, iskele ve bir konut bulunmaktadır. Buranın da, sahipleriyle görüşülerek, Adalar'ın turizm yaşamına katkı sağlamasına çalışılacaktır.

[...]


* * *

ADALAR POSTASI-2252/3 (26.3.2009):
http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2009/03/adalar-postasi-2252-heybeliadadaki.html

[...]

3- Baki Nedim Baltaci: "Sayin Farsakoglu'nun 'secim bildirgemiz' baslikli brosurun icindeki 'Kasik Adasi' bolumune aklim takildi. Bir aciklama getirirse seviniriz..."

[...]

From: BAKİ NEDİM BALTACI
Subject:
Date: March 22, 2009 10:20:34 AM EET
To: adalar.postasi@gmail.com

Sayin Farsakoglu'nun "secim bildirgemiz" baslikli brosurun icindeki "Kasik Adasi" bolumune aklim takildi. Bir aciklama getirirse seviniriz. Brosurde "Ada sahipleriyle goruserek dogal goruntusunu bozmadan turizme kazandirmaya calisacagiz," beyani var. Ada su durumda bunyesinde bircok gen kaynagi barindirmaktadir. Betonlasmamis vaziyette bol yesilli estetik panoramasiyla tum Prens Adalari dokusuna uygun konumunu muhafaza ediyor. Recep Tayyip Erdogan'i akbil yolsuzluguyla mahkemede yargilatan rahmetli Mehmet Boluk, Kasik Adasi'nin turizm adi altinda yapilasmaya acilmamasindaki mucadelesinde biraz benim de katkim olmustu. Sahipli bir adanin turizme acilirken ada dokusunu bozmadan nasil bir tasariya gidilecegi konusu aciklanirsa biz de yeni bir seyler ogrenmis oluruz. Ayrica Buyukada'daki sahsa ait Aya Nikola Bolgesi, Dalan'a ait ozel okulun yamacindaki arazileri ve de Eskibag bolgesindeki mekanlarla ilgili degerlendirmeleri de, yani bunlarin yapilasmasina karsi nasil bir tedbir alinacagini da bilmek isteriz. Farsakoglu'na ait genis tutulan program taslaginda yer alan hazine ve orman alanlarinin belediyeye kazanimi deklaresindeki ifade daha da aciklanabilir hale gelirse bu degerlendirmelere Adalar'daki genis bir katilimin da katkisiyla zenginlesmis olur. Simdi su soru akla gelebilir: "Farsakoglu'nun bu degerlendirmelerinden kusku mu duyuyorsun ki bunlari soruyorsun?" Hava, su, oksijen hepimizin ortak kullanim degerleri icerisindedir. Bircok endemik bitkinin anavatani sayilan Adalar'da her metrekareye dusen, icinde milyonlarca canliyi barindiran dogal hayati gelecege tasimak zorunda oldugumuzu unutmamaliyiz. Bu isler bir iki paragrafla teyet gecilemeyecegi gibi yuzeysel bir anlatimla da sunulamaz. Bahsedilen konu maddedir. Bilimin nesnel verileriyle izaha muhtacdir. Biz adaylarin tirnak icindeki ifadeleriyle metrekareye dusen yesilin ve oksijenin akibetini anlayamayiz. Secmenin cagdas plandaki yeri konularin anlasilabilir hale gelmesindeki cabasiyla orantilidir. Brosurde ve taslakdaki beyanlar aciklamaya ihtiyac hissettirmekte ve de gereklidir. CHP'nin disinda bulunan demokrat kamuoyu da bu acilimlarin akibetini Farsakoglu'ndan ogrenmek istemektedir.

Saygilar,

Baki Nedim Baltaci

[...]


* * *

ADALAR POSTASI-2253/8 (28.3.2009):

http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2009/03/adalar-postasi-2253-adalar-umum.html

From: MEHMET GÖZGÜCÜ
Subject: Fw: ADALAR POSTASI-2252: heybeliada'daki mekteb-i bahriye-i sahane'de icra edilen merasim...
Date: March 26, 2009 11:08:20 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com


SEVGILI ADALAR POSTASI DOSTLARI.......................!

BU ILETIDE GECEN "KASIKADASI" EPEY ONCE RAHMI KOC TARAFINDAN SATIN ALINMAMIS MIYDI DIYE SORARKEN, TABII O DA ORAYI TURISTIK (!!) OLARAK ISLETIR, DAHA NE DIYELIM KI?

MEHMET GOZGUCU

* * *

+ Rahmi Koç, Tuzla'da Deniz Harp Okulu'nun karşısındaki adayı 1970'lerin sonunda satın almıştı. Kaşıkadası ise bildiğimiz kadarıyla halen Ömer Dinçkök'ün mülkiyetindedir. Ömer Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki Apostrol Adası'nın da sahibidir. Eski adı 'Farilya' olan 800 dönumlük ada önce Tarım Bakanlığı tarafından zeytin alanı olarak parsellenmiş. 1986'da devreye giren Ömer Dinçkök, 1989'da kadar adayı köylülerden parsel parsel satın almaya başlamıştı. 1990'dan sonra adada turizm tesisi kurmak icin başvuran Dinçkök'ün talebi bölge zeytin alanı olarak ilan edildiği için kabul edilmemiştir.
)O(


_______________________________________________________3

soL, 6.1.2011 08:00

http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/denizde-ozellestirme-adim-adim-haberi-37709

Denizde özelleştirme adım adım


İBB, İDO’yu özelleştirmek için ihaleye çıkıyor. Zarar eden hatları özelleştiren, vapurlarda alkol araması yapan, kanal 24’e yayın hakkını veren, şehir hatlarını kendi kuruluşuna ihale ile devreden İBB, deniz ulaşımında istediği gibi at koşturmaya devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi birkaç gün önce yayımladığı bir açıklamada, İstanbul Deniz Otobüsleri’ni özelleştirmek için bugün ihaleye çıkılacağını duyurdu. İDO'nun yüzde 100 oranındaki hisselerinin blok olarak satış yöntemi ile özelleştirileceği vurgulanan açıklamada, bu konudaki hazırlıkların tamamlandığı duyuruldu.

1987 yılında kurulan İDO'nun 18 hatta 25 deniz otobüsü, 10 hızlı feribot, 17 arabalı vapur ile 36 iskelede hizmet verdiği anımsatılan açıklamada, şehir hatlarının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olarak kurulan İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devredildiği hatırlatıldı. Bu devir işlemi sırasında yapılan ihale de çok fazla tartışılmıştı. İstanbul deniz ulaşımında son yıllarda yapılanlar, belediyenin ve AKP’nin bu konuda ne kadar rahat hareket ettiğini gözler önüne seriyor.

İstanbul Şehir Hatları’nın öyküsü
Yoğun bir deniz trafiğine sahip olan İstanbul’da TDİ’ye bağlı olan Şehir Hatları, deniz ulaşımının tek elden yönetilmesi amacıyla ve “daha iyi koordine edebilmek için” 2005 Mart ayında, İDO’ya devredildi. Bu devir işlemi o dönemde de çok eleştirilirken, AKP’li yöneticiler, bunun, kentin yönetimi için bir gereklilik olduğunu öne sürmüştü. Ancak birkaç ay önce yapılan bir ihale ile Şehir Hatları’nın farklı bir kuruma devredilmesi ve bunun ardından da İDO’nun özelleştirilmesi, AKP’lilerin bu gerekçeyi dile getirirken çok da samimi olmadığını gösterdi.

Resmi Gazete’de yayımlanmadan sadece mahalli gazetede yayımlanan bir duyuru ile Şehir Hatları ihalesini yapan İBB, bu sayede Şehir Hatları’nın işletmesini kendi iştirakı olan İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devretmişti. AKP’nin bu hamlesi, CHP’liler tarafından mahkemeye taşındı.

Mavi Marmara
Bir yandan İDO’yu özelleştirirken bir yandan da Şehir Hatları’nın işletmesini kendi iştirakına devreden İBB, yeterince kârlı olmadığını düşündüğü hatları da özel şirketlere devretmekte bir sakınca görmüyor. Bu konuda en bilinen örnek Adalar-Bostancı hattı. Zarar ettiği gerekçesiyle Mavi Marmara Kooperatifi’ne kiralanan bu hatta özel şirketlerin çalışma tarzı, sefer sayıları gibi konular da çokça eleştiriliyor. Bunun yanı sıra bazı iskelelerin işlevsizleştirmesi, kafe ve restaurant olarak kullanıma sokulma planları da dikkat çekiyor.

Kazalar
Şehir Hatları’nın 2005’te İDO’ya devredilmesinin ardından personel alımları ile ilgili birçok eleştiri dile getirildi. Bu süre içerisinde yaşanan çok sayıda kazada yöneticilerin personel alımı konusundaki tercihlerine işaret edildi. Yöneticilerin bilimsel verileri dikkate alınmaması nedeniyle yaşanan kazaların önemli örneklerinden biri de Karaköy İskelesi’nin batmasıydı.

Kanal 24
Giderek daha fazla özelleşen, personel alımları gibi konularda daha keyfi davranılan İDO’da, dikkat çeken keyfi uygulamalardan biri de televizyon yayınıydı. Vapurlara ve iskelelere plazma televizyon alınmasında sponsor olan Kanal 24’e bu televizyonlardan yayın tekeli verildi. AKP’ye yakınlığı ile bilinen bir haber kanalının tüm vapurlarda kesintisiz yayın yapması yolculardan tepki alırken, İDO yönetimi bu konudaki sessizliğini sürdürüyor. Yine vapurlardaki, iskelelerdeki büfelerden Ülker ürünlerinin satılması da bu konuda dikkat çeken uygulamalardan biri.

Alkol araması
Şehir Hatları ve deniz otobüslerinde yaşanan keyfi uygulamalardan en dikkat çekicisi vapurda yapılan içki aramasıydı. Kabataş-Adalar seferi yapan vapurun, yolcuların içki içtiği öne sürülerek Kabataş'tan uzun süre kaldırılmadığı, başka bir vapurun gelip yolcuları almasından sonra Kınalıada'da polis tarafından içki araması yapıldığı geçtiğimiz Mayıs ayında basına yansımıştı.

(soL - Haber Merkezi)


_______________________________________________________4

Hürriyet- Kelebek, 7.1.2011

http://www.hurriyet.com.tr/magazin/magazinhatti/16697218.asp?gid=373

"Trilyon verirlerse giderim"


Mirkelam, İstanbul Ruj'da Gökcan Sanlıman'ı izlemeye gelenler arasındaydı.

Yeni albüm çalışmaları için Büyükada'ya taşındığını söyleyen Mirkelam, "Müzisyenler yeni üretimler için arada böyle yapmalı. Ben de daha güzel hareketli ve duygusal şarkılar yapmak için Büyükada'ya taşındım. Umarım güzel bir albüm ortaya çıkar" dedi.

Eurovision'da ülkemizi temsil edecek olana Yüksek Sadakat grubuna çok güvendiğini söyleyen Mirkelam, "Yüksek Sadakat grubu arkadaşlarım. Hepsi çok iyi müzisyenler. Başarılı olacaklarına inanıyorum. İyi bir şarkı yapacaklar ve ülkemize başarıyla dönecekler. Bana 1 trilyon verirlerse ancak o zaman Eurovision'a katılırım. Çok yorucu bir süreç. Beste yarışması olduğu için iyi bir beste yapmak lâzım. Dereceye girmekten öte uzun yıllar sevilecek bir beste yapmak daha önemli," diye konuştu.


_______________________________________________________5

http://www.adalarmuzesi.org/cms/index.php/component/content/article/94/125-muze-dukkaninda-yeni-urunler

Müze Dükkanı'nda Yeni Ürünler!

"Ada Sahillerinde Bekliyorum" Sergi Kataloğu



Adalar Müzesi'nin ilk geçici sergilerinden “Ada Sahillerinde Bekliyorum” sergi kataloğu çıktı.
İstanbul’da kitapçılardan ve Müze Dükkânı’ndan alabilirsiniz.
Türkçe / İngilizce
Katalog
Adalı Yayınları
164 s.
ISBN : 9789759119195
Fiyatı: 25 TL

* * *

http://www.adalarmuzesi.org/cms/index.php/component/content/article/94/127-atinadaki-buyukada-filmini-muze-dukkanindan-satin-alabilirsiniz

Atina’daki Büyükada



Belgesel Film
Yönetmen: Uğraş SALMAN
Renkli Pal, Türkçe, 35 dakika
Fiyatı: 15 TL

“Bu film birkaç yüzyıl Büyükada’da yaşamış ama çeşitli dönemlerde, ülkelerinden göç etmek zorunda bırakılmış vatandaşlarımızın, çocukluklarına, gençliklerine, ilk aşklarına, yaşadıkları Büyükada’larına özlemle yazdıkları bir mektuptur…

Hepimizden daha eski “buralı” vatandaşlarımız, gitmek zorunda kaldıkları yeni memleketlerinde bir “yabancı” olarak yaşamlarını sürdürdüler ama yüreklerinde Büyükada sevgisi, kulaklarında martı çığlıkları, ciğerlerinde mimoza kokusu hiç bitmedi… Bize de bu mektubu postalamak kaldı.” 
Uğraş Salman

Yönetmen: Uğraş Salman
Müzik: Yannis Saoulis
Kurgu: Tamer Üstel
Röportajlar: Fıstık Ahmet(Tanrıverdi)
Yapım: Adalar Müzesi / Adalar Vakfı

Teşekkürler: Tarih Vakfı, Atina Büyükadalılar Derneği, Halim Bulutoğlu, Gürel Tüzün, LefterDamato,
Yako Karayani, İrini Notis, Statis Arvanitis, Fofi Raptopulu, Akillas Milas, Kriton Markoğlu, Dino Tokas, Tamer Üstel, Nüket Eren Üstel, Ferhan Özenen Salman, Rauf Kösemen,Myra Reklam Ajansı, Sinefekt, Cem Gönenç, Atlas Multimedya

Not: Remzi Kitabevi'nde ve İstanbul Kitapçısı'nda bulabilirsiniz

* * *

http://www.adalarmuzesi.org/cms/index.php/component/content/article/94/128-yakinada-uzakada-burgazada-filmini-muze-dukkanindan-satin-alabilirsiniz

Yakınada Uzakada Burgazada



Nearby Yet Far Away The Isle of Burgaz
Belgesel Film
Yönetmen: Nedim HAZAR
Türkçe, İngilizce, 60 dakika
Fiyatı: 15 TL

“Tiyatro oyuncusu Cüneyt Türel ile şimdi Atina’da yaşayan Burgazlı Emilios Yorgos Eden arasında gelişen dostluğu ve 60’lı yıllardan itibaren Rumların yerine Burgazada’ya yerleşen yaklaşık 20 küsür farklı etnik ve dini cemaat arasındaki sessiz, sakin ve kardeşçe birlikte yaşamı anlatan bu film ülkemizin çok renkli tınısına yürekten bir merhabadır, İstanbul adalarına bir aşk ilanıdır.” Nedim Hazar

This film is about a friendship beyond boundaries and enmity between the actor Cüneyt Türel and the Burgazian Emilios Yorgos Eden who now lives in Athens, and about the 20 odd different ethnical and religious communities living together in peace on a 1.5 square kilometre island an hour away by ferry from Istanbul. The documentary is an ode of love to the Prince's Islands, a haven on earth without motorised cars.

Yazan yöneten: Nedim Hazar
Görüntü Yönetmeni: Bülent Arınlı
Proje Fikri: Robert Schild
Müzik: Motion Trio (Polonya)
Zoe Tiganouria (Yunanistan)
Sabahat Akkiraz (Türkiye)

Not: Remzi Kitabevi'nde ve İstanbul Kitapçısı'nda bulabilirsiniz.


_______________________________________________________6


Sabah, 7.1.2011
Gül Kireklo


Acısını azaltan eğitim bağışları oldu


Trabzon'da ticaretle uğraşan Dihkan ailesi babalarını kaybedince İstanbul'a taşındı. Geriye kalanlar da arka arkaya ölünce Güner Dihkan bütün mal varlığını TEV'e bağışladı. Onlarca genç, sayesinde okuyor

Trabzonlu Dihkan ailesi, tam anlamıyla "yaprak dökümü" yaşadı. Ailenin fertleri bir bir vefat etti. Önce baba, sonra anne ve iki kız kardeş... Geriye bir tek Seniha Dihkan kaldı. Ailesinin eğitime ne kadar önem verdiğini bilen Dihkan, son nefesini vermeden önce mal varlığını TEV'e bağışladı. Fehmi Dihkan ve Zehra Dihkan, Trabzon'a Buhara'dan göç etti. Burada dünyaya gelen kızlarına Seniha, Barika ve Güner ismini verdiler. Fehmi Dihkan, köylülerden topladığı fındık, fasulye ve yumurtaları dükkânında satarak ticaret yapıyordu. O vefat edince, ailenin sorumluluğu da kız kardeşlerden Güner Dihkan'a kaldı.

TRABZON'DAN GELDİLER
Güner, o yıllarda Trabzon'daki bir banka şubesinde çalışıyordu. Gösterdiği başarı, İstanbul'daki şubeye müdür olarak atanmasını sağladı. En küçük kardeş olmasına rağmen aileyi aynı çatı altında toplamak için harekete geçen Güner Dihkan, Trabzon'daki tüm malvarlığını sattı; annesini ve kardeşlerini İstanbul'a getirdi. Ancak Dihkan ailesinin evinde bir yaprak dökümü yaşandı. Güner Dihkan, önce annesi Zehra Hanım'ı Alzheimer hastalığından, ardından da ortanca ablası Barika'yı kalp yetmezliğinden kaybetti.

TEK ŞARTI MEVLİT OKUTULMASI
Geriye iki kız kardeş kaldı... Güner Dihkan, kısa süre sonra Büyükada şubesine atandı. Kendini herkese sevdirmeyi başardı ve Büyükadalılar'ın gönlünde taht kurdu. 1998'de geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Güner Dihkan'ın mezarını o dönemdeki Adalar Belediye Başkanı yaptırdı. Adalılar da onu sevgiyle uğurladı. Ailesinden tüm fertlerini kaybeden büyük kardeş Seniha Dihkan, bir anda Büyükada'da yapayalnız kaldı. Halkın şefkatiyle hayata tutundu ama yalnızlığa 9 yıl dayanabildi. Ancak, ölmeden önce vasiyetini hazırlayan Seniha Dihkan, ailesinin eğitime verdiği önemi bildiğinden, varını yoğunu TEV'e bağışladı. Büyükada'daki evi ve kardeşinin edindiği tüm varlıklarını... Tek şartı, TEV'in Dihkan ailesinin adına her yıl mevlit okutmasıydı. TEV, şimdi Dihkan ailesinin bağışlarıyla onlarca gence eğitim bursu sağlıyor. Dihkan ailesinin adını gençlerin geleceğinde yaşatıyor.



_______________________________________________________7

Büyükada Balkon...