12 Haziran 2010 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2443: zangoç efendi, hristos manastırı'nda mıdır acaba?

Salah Bulmuş, Heybeliada Prevantoryumu toplu vizite.

http://urun.gittigidiyor.com/HEYBELIADA-SANATORYUMU-DOKTOR-GORUNUS-FOTOGRAF_W0QQidZZ27323641

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

9 Kasım 1900 Cuma günlü müvekkilleri Mefsud ve Surpolik'e pederlerinden kalan Heybeliada'da mutasarrıf oldukları arazinin Defter-i Hakani'ye rabtı için gerekli muameleye engel olan Adalar Tapu Katibi Hakkı Efendi hakkında gereğinin yapılmasına dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, 6 Haziran 2010.


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

12 Haziran 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
18/28ºC
% 65-95 nem
Yıldız, K 19km/sa
Gündoğuşu 05:31... Günbatışı 20:35...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca

* * *

Cicely Mary Barker, The Bird's-foot Trefoil Fairy.


* * *

1- "F. Yaltrık- A. Efe- A. Uzun, İstanbul Adalarının Doğal ve Ekzotik Bitkileri, İstanbul (1993)" künyeli kitabın yazarlarından Prof. Dr. Asuman Efe...

2- Emine Çiğdem Tugay: "Zangoç Efendi, Hristos Manastırı'nda mıdır acaba?..."

3- Ada sahillerinde neler oluyor? Bir bilen var mı aceba?

4- Akgül Baylav: "Bizden niçin böyle zor şeyler istiyorsunuz?..."

5- 2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı Adalar Öğrencileri Karma Resim Sergisi 8-12 Haziran'da Büyükada Kütüphanesi'nde gezilebilir...

6- Bir alkıştır koptu ada sahillerinde... Meğer...

7- Deniz Tüfekçi: "Herhalde bardağı taşıran damla Ada sahillerinde Çamlimanı örneğinde olduğu gibi bazı yerlerin tellerle çevrilerek halka kapatılması olmuştur..."

8- Sibel Güvenç: "Adalar'da güzel işler de yapılıyor, ben Kınalıadalı olarak bir önceki Belediye başkanı ve Meclis üyelerince alınan, imzalanan kararları uygulama alanına geçiren Başkan'a teşekkür ediyorum..."

9- Nur Baysal Çakmak: "İlgi duyanlar olabilir diye, sevgilerimle...

10- 2. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu...

ADALAR POSTASI'nın 2443. sayısında...

)O(


Büyükada Aya Yorgi Kilisesi, 5.5.2010.

Haydi siz de bir dilek dileyip atın Dilek Kutusu'na!
Ne olur ne olmaz tutmaz ya tutacağı da tutabilir!
)O(



..........................................................1


Prof. Dr. Asuman EFE

Prof. Dr. Ahmet HIZAL

Prof. Dr. Necdet ARAL

Loç Vadisi’ne kurulacak Hidroelektrik Santraliyle ilgili davada ‘bilirkişi’ olarak 8 Haziran 2010 Salı günü İstanbul’dan Kastamonu’ya giden İÜ Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necdet Aral, Prof. Dr. Ahmet Hızal ve Prof. Dr. Asuman Efe, bindikleri otomobilin Bolu’da kontrolden çıkmasıyla meydana gelen trafik kazasında hayatlarını kaybetti.

Prof. Dr. Asuman Efe,

F. Yaltrık- A. Efe- A. Uzun, İstanbul Adalarının Doğal ve Ekzotik Bitkileri, İstanbul (1993).

künyeli kitabın yazarlarındandı.

Kendilerine rahmet, aile ve yakınlarına sabırlar diliyoruz.

ADALAR POSTASI
)O(




..........................................................2

ZANGOÇ EFENDİ
HRİSTOS MANASTIRI'nda mıdır acaba?


Zangoç Efendi Galata'da, 22.11.2006.

Annem'den yadigâr cennet papağanı Zangoç Efendi 10 Haziran Perşembe günü öğlen sularında kafesine yem koyduğum sırada evvela Çarkıfelek'e, oradan Ihlamur'a ve dahi komşunun penceresine, orada tutayım derken de ormana firar etti!

Zangoç Efendi Büyükada'da 6.10.2010 11:11...

Bütün gün ve gece gelir diye bekledim ya nafile! Bir ara kafesindeki çanın sesini duyup koştum lakin yoktu! Doğada yaşamaya alışkın değil, benim de başından beri üzüldüğüm esaretinden cesaretle firarıyla özgürlüğü mahvına sebep olmaya...

Komşum dedi ki: "Zangoç Efendi Hristos Manastırı'nda olmasın sakın..."

Emine Çiğdem Tugay
)O(



..........................................................3

ADALAR POSTASI-2406 (17.4.2010):
http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2010/04/17-2406.html


NİHAYET LİDO'nun YIKIMINA BAŞLANMIŞTI ya!

Allah tamamına erdirsin! Yerine gelen* gideni aratmasın emi!
AMİN!

* Yan yana sıram sıram sıralanmış nur topu gibi 3 plazanın ortadaki en yükseğinin Carrefour olarak tasarlandığı inşaatın yükleniciliğini ise Adalar Belediye Meclisi üyesi ve Adalar Vakfı başkanı Aykut Mutlu'nun yaptığı, sözkonusu projenin ilgili 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca reddedildiği amma ve lakin ikinci defa gündeme alınıp her nasılsa izin verildiği söylentileri dolaşıyor böngörünümlü Ada sahillerinde... Hayretle...
)O(

...

ADA SAHİLLERİ'nde neler oluyor?
Bir bilen var mı aceba?

)O(







..........................................................4

From: AKGÜL BAYLAV
Subject: RE: ADALAR POSTASI-2442: ne ağlayın ne de gülün sadece anlayın...
Date: June 10, 2010 3:25:27 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Sevgili ADALAR POSTASI,

Bizden niçin böyle zor şeyler istiyorsunuz? Bizim memleketimizde ağlamak da gülmek de ANLAMAK'tan daha kolay!

Sevgiler, selamlar...

Akgül



..........................................................5





..........................................................6

Bir alkıştır koptu ada sahillerinde...
Meğer gelin ile damat balayındaymış Ada'da...
)O(

Büyükada, 6.10.2010 20:07.


..........................................................7

From: DENİZ TÜFEKÇİ
Subject: Kıyılar halka kapatılamaz
Date: June 11, 2010 3:07:26 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Bu belediye başkanının CHP ile ne ilgisi var?

Herhalde bardağı taşıran damla Ada sahillerinde Çamlimanı örneğinde olduğu gibi bazı yerlerin tellerle çevrilerek halka kapatılması olmuştur.

Çocukluk yıllarımızdan bu yana, belediye başkanının değil Adaları, İstanbul'u bile haritada gösteremediği yıllarda, kâh maçtan sonra kâh tur sırasında denize özgürce, daha düne kadar kimseye hesap vermeden, kimseden izin almadan girebildiğimiz, kıyısında oturduğumuz Çamlimanı gibi bir yerin hem de CHP damgalı Belediye yönetimi tarafından telle çevrilerek halkın özgürce kullanımına kapatılması, yasaklanması, kanun dışı bir uygulamayla buna yol açılmasının CHP 'nin 'halkçı belediyecilik' anlayışıyla bir ilgisinin olmadığı ortadadır.

Bu bir hak gaspıdır. Halka karşı, halkın yasalardan kaynaklanan haklarını hiçe sayan, yok sayan, görmezden gelen bir uygulamadır.

''Efendim, kıyıları yağmadan, işgalden kurtarıyoruz, pislikten kurtarıyoruz, değil halka kıyıları kapatmak, aksine herkesin belli bir düzenleme sonunda rahatça denize girebilmesinin ortamını yaratıyoruz, hatta Adalı'lardan, Adalı kimlik kartı olanlardan para bile almıyoruz,'' türü kaçamak, hatta özrü kabahatinden büyük gerekçelerle bu iş geçiştirilemez.

Uygulama yasalara aykırıdır. Denizin kıyısına hele hele SİT alanı olan Adalar'da tel çekmek bile belirli izinlere tabidir. Ben yaptım oldu diyenin başı kanunlarla derde girer, bu biline. Kıyı şu özel şahıs ya da bu hükmi şahıs tarafından şu ya da bu masumane gerekçeler üretilerek halkın kullanımına kapatılamaz. Adalı'ya bedava türü 'şeker' niyetine yaklaşımlar hem ayırımcılıktır hem de etik değildir. Yarın paralı olunca ne yapacak bu halk? O zaman ''Aman az para alıyoruz, ne var bunda mı?" denecek. Sarı öküzü bir kez kaptırdın mı, gerisi hep gelmiştir. Adalar'daki Su Sporları Kulüpleri'nin nasıl yapıldığını, hangi 'şeker'lerin sunulduğunu, Ada'nın gençlerine ne kadar yararlı olduğu anlatılmış, bir süre sonra parası olmayan, üye olamayan kişilerin çocukları oraya sokulmamıştır. Benzer bir işgalin, CHP damgalı, bir belediye başkanı eliyle uygulamaya sokulması insanları çileden çıkartmaya yetmiştir.

Uygulamalarıyla halktan yana bir tavrı olmadığını ısrarla söylediğimiz AKP belediyesi bile böyle bir uygulamaya gitme cesaretini geçmişte gösterememişti.
Bu belediye başkanının uygulamasının CHP belediyecilik anlayışıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Uygulamadan CHP'li Belediye Meclisi üyelerinin de haberi yoktur. Örgütün ise hiçbir şeyden haberi yoktur. Belediye başkanı ve ona vekalet eden Meclis üyesinin bırakın halkı bilgilendirme, Meclis grubunu bile bilgilendirme, CHP Adalar ilçe örgütünü bile bilgilendirme, konuyu tartışma gibi bir yaklaşımı, alışkanlığı olmadığı için tüm Adalılar gibi onlar da şaşkınlıkla olan biteni biribirine sormaktadır.

Sahilleri halka kapatan ''kıyı yasası'' gibi yasaların Meclis Genel Kurulu'nda geçen yasama döneminde gündeme alındığında yasanın kabul edilmemesi için uğraş veren CHP Meclis Grubu'nun tam aksi bir davranışı, uygulamayı gerçekleştirmeye çalışan Adalar Belediye Başkanı, parti suçu işlemektedir. Halkın aleyhine olan bir uygulamayı, yasa dışı bir adımı atmanın CHP örgütüne rağmen, Adalılar'a rağmen sahilleri telle çeviren zihniyetin CHP ile bir ilgisi olamaz.

CHP ilçe örgütü önder olup bu kararın ortadan kaldırılmasını sağlamak zorundadır. Ben yaptım oldu mantığının ne CHP içinde ne de Adalar'da yeri yoktur.
Belediye yönetimi bu kararını hemen ortadan kaldırmalıdır. CHP İlçe yönetimi bu kararın uygulamasının arkasında olmadığını göstermek için doğru bir adım atıp, CHP Adalar Belediyesi Meclis Grubu'nu toplayarak, uygulamanın durdurulması kararını almıştır. Halka hizmet, denizden insan gibi yararlandırmaksa sevdası, Sayın Başkan'ın tellerle uğraşıp kıyıyı çevirmek yerine tuvalet gibi, temizlik gibi, satış yerleri gibi, oturma yerleri gibi düzenlemeleri yaparak halkın oraları rahatça kullanabilmesinin önünü açması gerekir. O zaman halkçı bir belediye anlayışından bahsedilebilir.

Deniz Tüfekçi




..........................................................8

From: SİBEL GÜVENÇ
Subject: adalar..
Date: June 12, 2010 8:52:52 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi.1@gmail.com


Sevgili ADALAR POSTASI merhaba,
Uzun seyahatlarimden dolayı ADALAR POSTASI'nı okudum, bilgilendim ama yanıtlayamadım hiç.
Öncelikle emeklerinize teşekkür ederiz.

Adalar'da CHP'nin ilçe başkanı bir KADIN olmuş çok umutlandık çok mutlu olduk hepimiz.
Sayın Nazife Akgün'ü kutluyoruz, çalısmalarını yakından bildiğimiz ve izlediğimiz için de hemen partiye üye olmaya karar verdiğimizi buradan duyurmak istedim.

Kınalıadalı yavrularımıza, ailelerine söyleyecek söz bulamamaktayız. Yattıkları yerler ışıklarla dolsun, ışık olsunlar...

Adalar Belediye Başkanı'yla ilgili eleştirileri okuyoruz, duyuyoruz ancak kendi partilileri hele hele geçmiş dönem ilçe başkanı tarafından yazılanları şiddetle kınıyoruz... KOL KIRILIR YEN İÇİNDE KALIR... Zaten CHP'nin başka düşmana ihitiyacı olmadı bunca yıldır, kendi içindekiler yeter seviyededir.

Adalar'da güzel işler de yapılıyor, ben Kınalıadalı olarak bir önceki Belediye başkanı ve Meclis üyelerince alınan, imzalanan kararları uygulama alanına geçiren BAŞKAN'a teşekkür ediyorum... Bunca feryadı eden Knalıadalı kişiler hatırlasınlar lütfen o Meclis kararlarının altında kendileri de Meclis üyesi olduğu için imzaları var...

ADALAR POSTASI'na herşey için teşekkür ederiz.

Sibel Güvenç




..........................................................9

From: NUR BAYSAL ÇAKMAK
Subject: Fwd: [ KUYEREL ] 12-13 Haziran Kulturerl Etkilesimler Sempozyumu
Date: June 11, 2010 7:49:38 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


İlgi duyanlar olabilir diye, sevgilerimle...

Nur (Baysal) Çakmak

...

From: Uluslararası Hrant Dink Vakfı
Subject: 12-13 Haziran Kulturel Etkilesimler Sempozyumu
Date: June 8, 2010 7:07:54 PM GMT+03:00
To: Uluslararası Hrant Dink Vakfı


Yaygınlaştırmanız ricasıyla...

...

Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de
Kültürel Etkileşimler Sempozyumu başlıyor


Uluslararası Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği “Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de Kültürel Etkileşimler” konulu sempozyum, 12-13 Haziran tarihlerinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Türkiye ve dışından çok sayıda akademisyen ve araştırmacının katılacağı sempozyum, gösteri ve görsel sanatlar, mimari, süsleme sanatları, kültürel politikalar, dil ve edebiyat, günlük hayat, müzik gibi konulara odaklanacak. Türkçe ve İngilizce düzenlenecek toplantıda, simültane çeviri hizmeti de verilecek.

Sempozyumda; Osmanlı dönemi ve modern çağ Anadolu ustalarının, zanaatkâr ve sanatçılarının eserlerindeki etkileşim, kültürel ve sanatsal alışveriş tartışılacak, bu etkileşimin ve geçişkenliğin varlığı, şekli ve sürekliliği sorgulanacak. Sempozyum boyunca ortaya çıkacak fikirler ve sorularla, yeni ufukların açılması ve araştırmaların yapılması için insanların teşvik edilmesi sağlanacak.

Ayrıntılı bilgi için:
Hermine Sayan
Tel : 0212 240 33 61-62
Fax : 0212 240 33 94
Mail: info@hrantdink.org

Program detaylarını ekte bulabilirsiniz.

...

Uluslararası Hrant Dink Vakfı

Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de Kültürel Etkileşimler Sempozyumu

12 – 13 Haziran 2010

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü



12 HAZİRAN CUMARTESİ

08:30 - kayıt
09:00 - sempozyuma dair
Cengiz Aktar [Uluslararası Hrant Dink Vakfı]
09:15 - Açılış Konuşması
Boğos Levon Zekiyan [Ca’ Foscari Üniversitesi, Venedik]
Osmanlı’nın Kendine Özgü Çoğulculuğu ve Tarihin Akışı İçinde Türk-Ermeni İlişkilerine Toplu Bir Bakış Denemesi


I. OTURUM (09:45-12:30)

GÖSTERİ SANATLARI VE GÖRSEL SANATLAR: Portreler ve temalar

oturum başkanı: Fırat Güllü [BGST – Mimesis dergisi]

Kevork Bardakjian [Michigan Üniversitesi]
Geç Dönem Osmanlısında Drama Edebiyatı Bağlamında Türk-Ermeni İlişkileri

Boğos Çalgıcı [Berberyan Kumpanyası]
‘Türk Tiyatrosu’na En Büyük Hizmeti Yapan Adam: Mardiros Mınakyan

Tayfun Serttaş [sanatçı, araştırmacı]
Modern Kimlik ve Kültürel Transformasyon Bağlamında Erken Dönem Fotoğrafı

kahve arası

Metin Üstündağ [karikatürist – Penguen dergisi]
Sarkis Paçacı ve ‘Zarolar’

Sevan Ataoğlu [gazeteci, belgesel sinemacı]
Sinema ve tiyatroda bir usta-çırak modeli: Aşod Madatyan, Ö. Lütfü Akad, Nişan Hançer(yan), Türker İnanoğlu.

Zhenya Khachatryan, Emma Petrosyan [Ulusal Bilimler Akademisi, Yerevan]
Karagöz’ün Ermeni Versiyonu ve Karagöz-Petruşka Gölge Oyununun Doğuşu

ÖĞLE YEMEĞİ (12:30-13:30)


II. OTURUM (13:30-16:00)

MİMARİ VE SÜSLEME SANATLARI: Zamansal ve Mekânsal Geçişkenlikler

oturum başkanı: Uğur Tanyeli [Yıldız Teknik Üniversitesi]

Afife Batur [İstanbul Teknik Üniversitesi]
Konut Mimarlığında Süreklilik Modelleri Üzerine Gözlemler: Antik Karia’dan Günümüze Milas ve Bodrum Örnekleri

Gönül Öney [Ege Üniversitesi]
İran’dan Anadolu’ya: Selçuklu Saray Kültürü ile Etkileşim

Zakarya Mildanoğlu [mimar, Agos yazarı]
Yapı Sanatında Kültürel Geçişkenlik: Kayseri, İstanbul ve Kudüs’ten örnekler

kahve arası

Aykut Köksal [Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi]
Ayasofya - Osmanlı Mimarlığı İlişkisi ve Mimarlık Tarihi Yazıcılığının Bakışı

Ömür Harmanşah [Brown Üniversitesi]
Mardin’in Taş Ustaları: Peyzaj, Taş Yapı Geleneği ve Çokkültürlü Bir Mimari Kültür


III. OTURUM (16:00-18:30)

KÜLTÜREL POLİTİKALARA KARŞILAŞTIRMALI YAKLAŞIMLAR: Dil ve Edebiyat

oturum başkanı: Hülya Adak [Sabancı Üniversitesi]

Mehmet Fatih Uslu [Bilkent Üniversitesi]
Osmanlı Ermeni ve Türklerinin Edebiyatını Beraber Okumak: Çatışmalar ve Uzlaşılar

Murat Cankara [Sabancı Üniversitesi]
Geçişkenliği Nerede Aramalı? Ermeni ve Arap Harfleriyle İlk Türkçe Romanlar

kahve arası

Nanor Kebranian [Columbia Üniversitesi]
Tâbiyetin Öznesi: Ermeniler, Türkler ve Batı Ermeni Edebiyatı’nın Zindan(lar)ı

Marc Nichanian [Sabancı Üniversitesi]
Estetik Milliyetçilik


13 HAZİRAN PAZAR

IV. OTURUM (10:30-13:30)

GÜNLÜK HAYAT: Kopuş, Süreklilik ve Etkileşim

oturum başkanı: Meltem Türköz [Işık Üniversitesi]

film gösterimi: ‘Momi’
Özcan Alper [yönetmen]
İki Kültür Arasında Hemşinliler

Sevan Nişanyan [yazar]
Anadolu’da Belde İsimleri

kahve arası

Osman Köker [Birzamanlar Yayıncılık]
Dinsel İnançlar, Ritüeller ve Mekânlarda Süreklilik

Silva Kuyumcuyan [çevirmen – Aras Yayıncılık]
Hagop Mıntzuri’de Etkileşim İzleri

Rachel Goshgarian [Krikor & Clara Zohrab Information Center, New York]
13. Yüzyıl Erzincanı’nda Ermeniler: Geç Dönem Ortaçağ Anadolusu’nda Kültürlerarası Etkileşime Bir Bakış

Takuhi Tovmasyan [Aras Yayıncılık], Zafer Yenal [Boğaziçi Üniversitesi]
“Sofranız Şen Olsun

ÖĞLE YEMEĞİ (13:30-14:30)


V. OTURUM (14:30-16:30)

MÜZİK: Çeşitli Dini ve Dindışı Gelenekler Arasında Süreklilikler / Süreksizlikler

oturum başkanı: Altuğ Yılmaz [Uluslararası Hrant Dink Vakfı]

Nikiforos Metaxas [Heybeliada Uluslararası Müzik Araştırma Merkezi]
Rum Bestekârların Klasik Osmanlı Müziği’ne Katkıları: Modal Bizans Müziği ve Makam

Maureen Jackson [Washington Üniversitesi]
Radyo Ezgileri, Gazino Şarkıları, İbranice Dualar: İstanbul’da Sokak ile Sinagog Arasındaki Kültürel Geçişkenliklerin İzinde

Aram Kerovpyan [Dini Ermeni Müziği Araştırmaları Merkezi, Paris]
Ermeni Dini Müziği ve Klasik Osmanlı Müziği: Etkileşimin Sınırları

Burcu Yıldız [İstanbul Teknik Üniversitesi]
‘Gâvur Mahallesi’ne Müzikli Bir Yolculuk: Onnik Dinkjian’ın Müziğinde Kültürel Bellek ve ‘Memleket’ İzleri

kahve arası

MİHRAN TUMACAN OTURUMU (16:30-18:00)

Melissa Bilal [Chicago Üniversitesi]
Mihran Tumacan Yüz Yıl Sonra Yeniden İstanbul’da

Zaven Tagakchyan [Ulusal Bilimler Akademisi, Yerevan]
Mihran Tumacan ve ‘Halk Şarkıları ve Halk Deyişleri’ [Yerk u Pan] Başlıklı Çalışması

Dickran Toumajan [Wayne State Üniversitesi]
Amcam Hakkında Kişisel ve Anekdotlara Dayalı Bir Değerlendirme

kahve arası

DİNLETİ (18:00-18:45)
‘Knar’ ve ‘Harazad’ toplulukları
Gomidas ve Tumacan’dan Şarkılar




..........................................................10

From: Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu
Subject: Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu - Program / Sevgi Gönül Byzantine Studies Symposium - Programme
Date: June 10, 2010 10:22:23 AM GMT+03:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com


http://www.sgsymposium.org/program/tr.html