29 Aralık 2009 Salı

ADALAR POSTASI-2363: yıldız sertel 86 yaşında bu dünyadan kondu geçti... ah! yıldız...yıldız... yıldız...yıldız...

Büyükada 1928.
http://urun.gittigidiyor.com/BUYUKADA-TEMALI-ESKI-FOTOGRAF_W0QQidZZ22487774


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

12 Mart 1898 Cumartesi günlü Büyükada'da ikamet eden Kudüs Rum eski Patriği Niko Dimos Efendi'nin mütedahil maaşının verildiğine dair Maliye Nezareti'nin arzına dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Büyükada, 5/4/2007

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

29 Aralık 2009 Salı
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Yer yer sağanak yağışlı
4/9ºC
% 64-96 nem
Lodos, GB 36km/sa

Gündoğuşu 07:27... Günbatışı 16:44

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *

Cicely Mary Barker, The Hazel-Catkin Fairy.


* * *

1- Büyükadalı Statis Arvanitis: "Atina'dan Yunanistan'dan bütün Adalar'daki Rum ve Katolik topluluğuna İsa'nın doğum günü kutlu olmasını dilerim..."

2- İrini Noti: "Butun sevgili adali dostlarimin yeni yilini kutlar..."

3- Sema & Nezih Başgelen: "Batı dillerinde ocak ayını anlatan January, Janvier, Januar gibi sözcükler Janus'tan gelmiştir. Hem geçen yıla, hem de gelecek yıla bakmasından dolayı january olarak adlandırılmıştır..."

4- Yüksel Özcan: "Kent Müzesi kurma çalışmalarını yaptıklarını söyleyen kişiler idaremize gelip Adalar'ın ekolojisi hakkında bilgisel katkı istediler. Ben de idaremiz tarafından yapılan çalışmalar konusunda bilgilendirme yaptım. Bu bilgilendirme galiba fazla abartılmış..."

5- Rezan Peya Gökçen: "Yıldız Hanım'la, o, Heybeliada'da bir bankta oturmuş, karşıda Büyükada'nın yeşilini, Marmara'nın mavisini içine sindirirken tanışmıştım. Tam oradaki eski kilisenin alçak duvarının üstünden, aşağı denize inen arka bahçesine doğru 'Bay Sotiri!' diye 4-5 kez bağırdım, cevap çıkmadı..."

6- Avedis Hilkat: "Çok eski Kınalıadalı olan Arto Kökçiyan 30 yıldır Adalar'da hele ki yılbaşı üstü böyle bir etkinlik olmadığını bunu organize eden kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ettiklerini dile getirdi..."

7- Didem Koç Çetin: "[Mustafa Farsakoğlu,] 1984-1994 yılları arasında belediye başkanlığı yapmış, görevi uğruna şehit edilmiş rahmetli Recep Koç'un katilinin cenazesinde bulunarak..."

ADALAR POSTASI'nın 2363. sayısında...

)O(


.........................................................1

From: STATİS ARVANİTİS
Subject: RE: ADALAR POSTASI UYELERINE
Date: December 26, 2009 8:12:43 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


SAYIN ADALAR POSTASI ÜYELERİNE,
ATİNA'DAN YUNANİSTAN'DAN
BÜTÜN ADALAR'DAKI RUM VE KATOLIK TOPLULUĞU'NA
İSA'NIN DOĞUM GÜNÜ KUTLU OLMASINI DİLERIM.

BÜYÜKADALI STATİS ARVANİTİS


.........................................................2

From: İRİNİ NOTİ
Subject: RE: ADALAR POSTASI-2362: büyükada'da nizam caddesi'nde münir paşa'ya ihsan buyurulan arsanın...
Date: December 27, 2009 6:29:38 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com

Bütün sevgili Adalı dostlarımın yeni yılını kutlar. Sağlık, huzur, neşe ve sevgi dolu bir sene dilerim.



.........................................................3

From: ArkeoPera
Subject: Yeni Yıl Tebriği
Date: December 28, 2009 2:10:55 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Değerli Dostumuz...

YENİ YILINIZI
EN İÇTEN DİLEKLERİMİZLE KUTLARIZ.

SEMA - NEZİH BAŞGELEN

Janus betimli Roma Dönemi sikkesi. Janus, bir yüzü öne, diğeri arkaya bakan iki yüzlü bir Roma tanrısıdır. Batı dillerinde ocak ayını anlatan January, Janvier, Januar gibi sözcükler Janus'tan gelmiştir. Hem geçen yıla, hem de gelecek yıla bakmasından dolayı january olarak adlandırılmıştır.

ArkeoPera | Kitapevi, Hediyelik, Sanat Galerisi
Adres: Yeniçarşı Cad. Petek Han No: 16/A 34433 Galatasaray/İstanbul
Tel: 0212 249 92 26 - Fax: 0212 244 31 64
E-posta: info@arkeopera.com - Web: http://www.arkeopera.com




.........................................................4

From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: RE: ADALAR POSTASI-2362: büyükada'da nizam caddesi'nde münir paşa'ya ihsan buyurulan arsanın...
Date: December 27, 2009 12:17:15 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


[...]

yılbaşı kutlaması başlığı altındaki yazının kaynağı nerdense,

[ADALAR POSTASI-2362 (26.12.2009)'da 4. sıradaki "Adalar Belediyesi'nden ne haber?" bölümünde yer alan sözkonusu haber yine Adalar Belediyesi'nin web sitesinin http://www.adalar.bel.tr/duyurular/yilbasi.asp adresinden aynen alıntılanmıştır.]

bir hata olmalı.

Destekçiler bölümünde Adalar Orman İşletmesi adının geçmesi tuhaf olmuş.

Resmi bir kurum olarak resmi kutlamalara sadece katılırız.

Resmi olmayan davetlere de uygun gördüğümüze zaman ve mekanına göre gideriz...

Bu partiye telefonla çağıranlara katılmayacağımı da nezaket kuralları çerçevesinde belirttim ve de öyle yaptım.

Kent Müzesi kurma çalışmalarını yaptıklarını söyleyen kişiler idaremize gelip Adalar'ın ekolojisi hakkında bilgisel katkı istediler.

Ben de idaremiz tarafından yapılan çalışmalar konusunda bilgilendirme yaptım.

Bu bilgilendirme galiba fazla abartılmış.

Yani yılbaşı partisiyle bir ilgisi yoktur.

İlgililere de tekzib yayınlamalarını ve düzeltmelerini isterim.

Mutlu seneler diliyorum. [...]

Yüksel ÖZCAN

Adalar Orman İşletme Şefi



.........................................................5

From: REZAN PEYA GÖKÇEN
Subject: YILDIZ.. YILDIZ .... YILDIZ ... YILDIZ..
Date: December 27, 2009 8:28:06 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Yıldız Sertel 86 yaşında bu dünyadan kondu geçti...

Yıldız Hanım'la, o, Heybeliada'da bir bankta oturmuş, karşıda Büyükada'nın yeşilini Marmara'nın mavisini içine sindirirken tanışmıştım. Tam oradaki eski kilisenin alçak duvarının üstünden, aşağı denize inen arka bahçesine doğru "Bay Sotiri!" diye 4-5 kez bağırdım, cevap çıkmadı. Biraz beklemek için gittim banka oturdum. Yıldız Hanım. "Kimi arıyorsunuz böyle?" diye sordu; ben de "yaşlı kurtarıcıyı! —(Sotiri kurtarıcı demek Rumca)— kilisenin bahçıvanının ismi, güzel kuşkonmaz bitkisi yetiştiriyor da, bir saksı almak istiyorum," karşılığını verdim. Boşluğa doğru 'kurtarıcı' diye seslenmem tuhafınıza gitti her herhalde" dedim. Hafif gülümsedi. Konuşmaya başladık, ortak dostlarımız varmış. Fransa'da uzun yıllar hocalık yapmış, artık emekli olmuş,yurda dönmüştü; Heybeli'de hotelde kalıyordu. En sonunda ismini söylemişti.

Bir yaz günü kendisini Heybeli'deki rıhtım lokantalarından birinde balık yemeğe davet ettim. Sanırım Ada Dostları Derneği'nin İnönü'nün evinde yapılan toplantısı da vardı aynı gün. Geldi, vapurdan indiğinde başında, güneşten iyi korunmak için olsa gerek, çok geniş kenarlı turuncu bir hasır şapka vardı. Yürürken birden rüzgâr çıkıverdi. Yıldız Hanım narin yapılı, kısa boylu bir kadındı; bir eliyle şapkayı başında tutmaya çalışırken yerden havalanacak sandım. Sonradan öğrendim ki, küçük ayakları yere gayet sağlam basıyordu, elleriyle de gayet faydalı eserler koydu ortaya. Annesi babası tarafından kendisine bırakılan sosyal adalet emanetini artırmayı, bilincini yaymayı, mesleği sosyolojiye göre geliştirmeyi kendine amaç edinmişti. Yurduna dönmüştü, kızgın değildi. Gazeteciler Cemiyeti'nde bir toplantıda, babası Zekeriya, annesi Sabiha Sertel için "Ne yaptılar da bu kadar eziyete maruz bırakıldılar?" şeklinde düşündürücü bir soru sormuştu. Serteller, Gazetecilik Vakfı'nı kurdu, her yıl iletişim konularında başarılı bir yüksek eğitim öğrencisine burs-ödül veriyordu. Özel hayatından konuşmazdı; yalnız, bir kez, erkek arkadaşıyla olan ilişkisinin hüsran ile bittiğini, depresyona girdiğini, düzelmek üzere Avusturya'da Alpler'e gidip bir müddet kaldığını kısaca anlatmıştı. Yakınmaktan hoşlanmayan bir tipti. Moda burnunda denize karşı oturdukları tarihi çocukluk evinin yerinde yeller esemiyor, yüksek apartman yükseliyor. Yıldız Hanım, telefon edip, Kadiköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'le görüşmüştü ve o noktada hiç olmazsa bir anı tabelası yerleştirilmesi için anlaşmışlardı. Haber verdiği zaman gidip beraber duruma bakmıştık. Sayın Başkan S. Öztürk, Kadiköylü değerli kültür insanları Serteller'in Moda'da uzun yıllar yaşadıkları evi halka tanıtma, hatırlatma projesini tekrar, Yıldız Sertel'in de anısına hürmetle, hayata geçirmeyi düşünür mü?

40 yıllık dostu sanatçı Tiraje Dikmen, Yıldız Hanım'ın Büyükada'da cenazesini karşıladı; arkadaşı için "dedikodu bilmez, her zaman ciddiyet çerçevesini koruyan, çalışkan insandı, Yıldız çok boşluk bıraktı" ifadesini kullanıyor.

Ah! Yıldız...Yıldız... Yıldız...Yıldız...

Rezan Peya Gökçen



.........................................................6

From: AVEDİS HİLKAT
Subject: ADALAR MÜZESİ, ADALAR VAKFI, ADALAR BLEDİYESİ inin Yılbaşı etkinlikleri
Date: December 28, 2009 1:12:29 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Sevgili Adalılar,
26/12/2009 günü ADALAR MÜZESİ, ADALAR VAKFI ve ADALAR BELEDİYESİ katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz yeni yıl kutlamalarının KINALIADA kısmı yoğun ilgiyle gerçekleşmiştir.

Adalar ilçemizde (4 adada) eş zamanlı olarak başlayan etkinlikler Kınalıada'da saat 18:00'de başlayıp gece 23:30'da sona ermiştir. Kutlamalara Kınalıadalılar büyük ilgi gösterdi. Çok rahat bir ortamda sıcak şarap, canlı müzik eşliğinde huzur ve mutluluk içinde geçen etkinlikte Kınalıada Meydanı'nda varil içinde yanan ateş Adalıları çok mutlu etti. Çok eski Kınalıadalı olan Arto Kökçiyan 30 yıldır Adalar'da hele ki yılbaşı üstü böyle bir etkinlik olmadığını bunu organize eden kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ettiklerini dile getirdi. Organizasyonun Kınalıada Müze oluşum sorumlusu Avedis Hilkat bu etkinlikte Kınalıadalı dostlarına, Niyazi ve Müfit'e emeği geçen herkese ayrıca Bahar Pastahanesi'nin kapalı kısmını Adalılar'ın etkinliğine sunan Ziya Gündoğdu'ya çok teşekkür ettigini, bundan böyle bu tür organizasyonların devam edeceğini, Kınalıada'da Adalar Müzesi ve Adaevi şubesi açmak istediklerini Adalar Müzesi, Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi'nin bunu gerçekleştirme çalışmalarını dile getirdi. Kutlama yeni yıl dilekleriyle son buldu.









.........................................................7

From: BÜLENT MISIRLIOĞLU
Subject: anlayış
Date: December 28, 2009 3:48:28 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com