15 Aralık 2009 Salı

ADALAR POSTASI-2359: bu cumartesi günü büyükada turing iskele cafe'de saat 14:00'te...

Heybeliada Aya Triada Kilisesi'nde bir tören...
http://urun.gittigidiyor.com/HEYBELIADA-AYA-TRIADA-KILISESI-TOREN_W0QQidZZ18379087


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

25 Eylül 1897 Cumartesi günlü Sırp tebaasından Arzmandrit Tiyolmilyanos'un Dersaadet'e nakl-i mekan ettiği ve Rum Patrikhanesi'nin muvafakatıyla Heybeliada Ruhban Mektebi'nde muallimliğe tayini musammem olduğu beyanıyla tabiiyyet-i Devlet-i Aliyye'ye kabulüne dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:


Büyükada'dan Heybeli'ye bir bakış, 23/5/2009


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

15 Aralık 2009 Salı günü
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Sağanak yağışlı
2-11ºC
% 60-86 nem
D 15km/sa

Gündoğuşu 07:20... Günbatışı 16:36

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *

Cicely Mary Barker, The Poplar Fairy.


* * *

1- Zafer Ataylan: "Nuran, iki yıl aradan sonra yeniden kolları sıvadı ve bu Cumartesi günü Büyükada Turing İskele Cafe'de ikinci hayatının ilk sergisini açıyor. Kolaj çalışmalarıyla el işlerini içeren sergi tek günlük. Açılış saat 14:00'te..."

2- Cittaslow (Yavaş Şehir) Seferihisar'dan ne haber?: "Mandalina Festivali çoşkuyla kutlandı... Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer İstanbul'da duayenlere Cittaslow'u anlatacak..."

3- Mehmet Barlas: "Bu durumu değerlendiren eskiler de `Büyükada`nın yükünü eşekler ve erkekler taşır` derlerdi..."

4- Serdar Akinan: "Çok sıcak bir Cumartesi sabahı... Çoluk çocuk Büyükada'dayız... Yol kenarında bir fayton... Atlar perişan gözüküyor. Faytoncu bezmiş..."

5- Gürkan Hacır: "Devrim'in ideoloğu Doğan Avcıoğlu, 4 Kasım 1983 günü yaşamını yitirdi. Son günlerini geçirdiği Büyükada'da toprağa verilecekti..."

6- Mehveş Evin: "1959'da Onassis meşhur yatıyla gelir, Büyükada açıklarına demirler. Ara, bir balıkçı motoru kiralayıp direğine çıkıp fotoğraf çekmeye başlar. Teknede ruj süren bir kadını görüntüler... Bu kadın, dünyaca ünlü soprano Maria Callas, arkasında oturan ise Winston Churchill'dir!"

7- Milliyet, 20.6.1950: "Büyükada'da sulama işlerinde kullanılmak üzere bir arazöz temin edilmiş..."

ADALAR POSTASI'nın 2359. sayısında...

)O(


.........................................................1

From: ZAFER ATAYLAN
Subject: NA Yeniden Dogus Sergisi
Date: December 15, 2009 12:03:44 AM GMT+02:00


19 Aralık 2009 Cumartesi, saat 14:00
Turing Cafe, Büyükada İskelesi


Nuran, iki yıl aradan sonra yeniden kolları sıvadı ve bu Cumartesi Büyükada Turing İskele Cafe'de ikinci hayatının ilk sergisini açıyor. Kolaj çalışmalarıyla el işlerini içeren sergi tek günlük. Açılış saat 14:00'te. Mutluluğumuzu paylaşmanız dileğiyle...

Sevgilerimizle...

Zafer.



.........................................................2

Cittaslow (Yavaş Şehir) Seferihisar'dan ne haber?


MANDALİNA FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI


TARİH : 13.12.2009

Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Seferihisar Mandalina Şenliği yoğun katılımla gerçekleşti. Şenlikte sahne alan Leman Sam’ın konserine Seferihisar’da film çekiminde olan Zülfü Livaneli de katıldı. Birlikte şarkı söyleyen Sam ve Livaneli şenliğe katılanlara unutulmaz bir yaşattı.


13 Aralık Pazar günü Seferihisar Pazar yerinde düzenlenen Mandalina Şenliği binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Yıllar önce Seferihisar’da mandalina şenlikleri yapılır, mandalina güzeli seçilirmiş. Biz Mandalina Şenliği’ni bu yıl yeniden başlatıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren şenliğin boyutu değişecek. Mandalinayı nereye ihraç ediyorsak, festivali gidip orada yapacağız. Seferihisar Mandalinası bir marka haline gelecek” dedi. Başkan Soyer’in konulan İzmir CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam Cittaslow (Sakin kent) olan Seferihisar’ın artık bir dünya kenti olduğunu belirterek “bu büyük projeye imza atan Başkan Soyer ve ekibini kutluyorum” dedi.

Seferihisar’ın tek alternatif Rock Gurubu Gurup Sef’in şarkılarıyla başlayan şenlikte Ege Üniversitesi Halk Dansları Ekibi’in gösterisi izlendi. Keşkek ve nohut yemeği ve mandalina suyu dağıtılan günde, açılan standlarda Seferihisar kent Konseyi Kadın Komisyonu’nun hazırladığı mandalina reçelleri de konuklara ikram edilerek satışa sunuldu.

En iyi mandalina üreticisi ve en iyi mandalina bahçesi yarışmasının ödülleri Seferihisar Kaymakamı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Eski Milletvekilleri Türkan Miçooğulları ve Erdal Karademir tarafından verildi. En iyi mandalina yetiştiricisi Nedim Sever seçilirken ile ödüllendirildi. En iyi mandalina bahçesi ödülü ise Mehmet Nusret Özkan’a verilirken ödülü ot biçme makinesi oldu.

Ödül töreninin ardından sahneye çıkan Leman Sam muhteşem şarkılarıyla Seferihisarlıları coştururken, konserde bir sürpriz gerçekleşti. Atatürk’ün hayatını anlatan Veda filminin çekimleri için Seferihisar’da bulunan Zülfü Livaneli konsere katılarak Leman Sam’ı dinledi. Leman Sam tarafından sahneye davet edilen Livaneli, Sevda Değil isimli şarkısını seslendirdi. Livaneli Leman Sam’la ilgili bir anısını anlatırken, siyasi myasaklı olup İsveç’de yaşadığım günlerde, benim şarkılarımı her yerde söyleyen bir kız olduğunu duydum. Ülkeme döndüğümde gidip kendisini dinledim, tebrik etti. O günden beri beraberiz” dedi.

Livaneli’nin konserden ayrılmasının ardından yaklaşık iki saat süren konserinde Leman Sam muhteşem şarkılarını seslendirerek konseri tamamladı.

...

DUAYENLERE İSTANBUL'da CİTTASLOW'u ANLATACAK...

TARİH : 14.12.2009

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 14-15 Aralık tarihlerinde İstanbul’da ünlü gazeteci, televizyoncu ve sanatçılarla bir araya gelerek Türkiye’nin ilk Cittaslow kenti Seferihisar’ı ve hedeflerini anlatacak.


Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen Seferihisar’ın resmen Cittaslow (Sakin Şehir) Kentler Birliğine üye olmasına destek ve ilgi her geçen gün çığ gibi büyüyor. Türkiye’nin büyük gazetelerinin köşe yazarları, televizyoncular ve sanatçılar İstanbul’da gerçekleşecek iki ayrı yemekte Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’le buluşacak. Soyer kanaat önderlerine Sakin Şehri anlatırken, kendilerinden destek isteyecek.

Başkan Soyer, 14 Aralık Pazartesi akşamı gerçekleşecek akşam yemeğine Hürriyet Gazetesi Yazarları Yalçın Bayer, Yalçın Doğan, Milliyet Gazetesi Yazarı Melih Aşık, Vatan Gazetesi Yazarı Necati Doğru, Posta Gazetesi Yazarı Yazgülü Aldoğan, Birgün Gazetesi Yazarı ve İz Tv Program Yapımcısı Nazım Alpman’la birlikte olacak.

15 Aralık Salı günkü öğle yemeğinde ise, Milliyet Gazetesi Yazarı ve televizyoncu Can Dündar, Seferihisarlı ünlü yönetmen Çağan Irmak, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Oktay Ekinci, Ali Sirmen, Tiyatro Sanatçıları Altan Gördüm, Altan Erkekli, Vatan Gazetesi Yazarı Ruşen Çakır, Ses Sanatçısı Leman Sam yemeğe katılacak. Rutkay Aziz, Hıncal Uluç, Selahattin Duman, Balçiçek Pamir Hikmet Çetinkaya ise iş programlarına göre katılması beklenen isimler arasında. Ayrıca hayırsever işadamı Necat Hepkon da iki yemekte de Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’le birlikte ev sahipliği yapacak.

İstanbul’da gerçekleşecek iki yemekte çok önemli isimlerin olduğunu belirten Başkan Soyer; “Türkiye’nin gündemini belirleyen kanaat önderleriyle Seferihisar’ı konuşacağız. Bu isimlere hedeflerimizi anlatırken fikirlerini alacağız, desteklerini isteyeceğiz. Çünkü Cittaslow üyeliğimiz sade Seferihisar için değil, çağdaş bir kent ve yaşam modeli olarak tüm Türkiye’ye sunulması gereken bir proje. Seferihisar’da başarıyı yakalamak ve ardımızdan gelecekleri cesaretlendirmek zorundayız” dedi.



.........................................................3

Sabah, 13.12.2009
Mehmet Barlas

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/barlas/2009/12/13/yabancilar_bizi_anlayamaz_cunku_biz_bize_benzeriz

[...]

Bu değerlendirmeleri dinlerken, aklıma eskilerin Büyükada`ya yazlığa gidenler için yaptıkları değerlendirme geldi.

Hatırlayanlar bilecektir.

Erkekler ve eşekler

Büyükada`ya yazlığa giden ailelerin erkekleri sabah vapuruyla işlerine gitmek için şehre inerler, kadınlar ve çocuklar da tatil yaparlar, denize girerler, eğlenirlerdi.

Büyükada`da motorlu taşıt aracı yasak olduğu için de, adalılar genellikle kiralık eşeklere binerek gidecekleri yere ulaşırlardı.

Bu durumu değerlendiren eskiler de `Büyükada`nın yükünü eşekler ve erkekler taşır` derlerdi.

[...]



.........................................................4

Akşam, 5.12.2009
Serdar Akinan

http://www.aksam.com.tr/2009/12/05/yazar/8629/aksam/yazi.html

Genç Türkiye...

Çok sıcak bir Cumartesi sabahı... Çoluk çocuk Büyükada'dayız... Yol kenarında bir fayton... Atlar perişan gözüküyor. Faytoncu bezmiş...

Birader, 'Kadıyoran'a çıkacaz...' diyor.

Faytoncu ifadesiz bakıyor.

Çocuklar tam ayaklarını faytonun basamaklarına atıyorlar adam atları kırbaçlıyor.

O köhne fayton bir anda fırlıyor. Anneleri çocukları faytonun altından zor alıyor.

Arkasından bağırıyoruz. Umurunda değil... Gidiyor... Bu saçma sapan öfke, bu kabalık kime? Neden?

Bir an koşup faytoncuyu yakalamak ve eşşek sudan gelinceye kadar dövmek istiyorum.

Zor tutuyorum kendimi... Yakışır mı? Değer mi? Ayıptır... diyerek, derinden bir 'fesuphanallah' çekip o sıcakta yürüyoruz...

Ada mahşer yeri gibi... Bu güruha bakıyorum... Dönüşen Türkiye'nin genç yüzü...

Yüzlerce genç İstanbul'un dört köşesinden adaya akın etmiş... Ellerinde hamaklar, poşetler, toplar, sırtlarında çantalar, bağıra çağıra itişe kakışa yürüyorlar...

Kızların büyük bir çoğunluğu türbanlı... Bisiklet kiralayanlar, fayton kuyruğuna girenler...

Bu çıldırtıcı yapış yapış sıcaklarda ömrünü oto tamirhanelerinde, merdivenaltı atölyelerde tüketen yüzlerce genç bu kızların etrafında...

[...]



.........................................................5

Akşam, 29.1.2009
Gürkan Hacır

http://www.aksam.com.tr/2009/01/29/yazdir_yazar/218/gurkan_hacir/cunta_icinde_cunta.html

Cunta içinde cunta

[...]

Avcıoğlu'nu kimler uğurladı

DEVRİM'İN ideoloğu Doğan Avcıoğlu, 4 Kasım 1983 günü yaşamını yitirdi. Son günlerini geçirdiği Büyükada'da toprağa verilecekti. Eski dava arkadaşlarının bir kısmı cenazede bir araya gelmişlerdi. Doğan abilerine son görevlerini yerine getireceklerdi. Kimler mi? Uğur Mumcu, Ahmet Güryüz Ketenci, Hikmet Özdemir, emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu, Avukat Turgut Kazan, yazar ve yayıncı Ümit Gürtuna, Devrim dergisindeki iki yardımcısı Hasan Cemal ve Uluç Gürkan, yazar Yaşar Kemal ve yakın dostu yazar İlhami Soysal. Ama cenazeye gelen ilginç bir isim homurtulara sebep olmuştu. Hemen herkes 'Niye geldi bu buraya' diye söyleniyordu. O da cenazeyi defneden kalabalıktan 20 metre uzakta defin işlemini izliyordu. Kimse onunla konuşmadı.

Cenazeyi sessizce uzaktan izleyen bu yaşlı adam, 9 Mart darbesinde son anda taraf değiştiren eski Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur'dan başkası değildi.

[...]


.........................................................6

Akşam, 8.10.2009
Mehveş Evin

http://www.aksam.com.tr/2009/10/08/yazar/14488/mehves_evin/icinden__ask__gecmeyen_kitap.html

İçinden 'Aşk' geçmeyen kitap

[...]

'Foto Muhabiri: Ara Güler'in Hayatı'nı elime alıp sayfalarını çevirmeye başladığımda, zaten kafamda dönüp duran bu düşünce iyice belirginleşti. Meğer uzun zamandan beri beni hem zenginleştiren, hem eğlendiren sağlam bir portre okumaya hasret kalmışım! 'Foto Muhabiri', Türkiye Cumhuriyeti'nin 80 yıllık tarihini, Ara Güler'in kişisel tarihi ve meşhur hikaye anlatma ustalığıyla demleyen, müthiş akıcı bir kitap... Yazarı Nezih Tavlaş,

[...]

- 1959'da Onassis meşhur yatıyla gelir, Büyükada açıklarına demirler. Ara, bir balıkçı motoru kiralayıp direğine çıkıp fotoğraf çekmeye başlar. Teknede ruj süren bir kadını görüntüler... Bu kadın, dünyaca ünlü soprano Maria Callas, arkasında oturan ise Winston Churchill'dir! Onassis-Callas aşkı bu gezide alevlenir, fotoğraf dünya basınında boy boy kullanılır...
'Foto Muhabiri'ni, (Yayıncı: Fotoğrafevi) gazetecilikle biraz olsun ilgilenen herkesin mutlaka okuması gerek. Sadece zengin içeriği için değil, teknik ve titiz bir çalışmanın ne demek olduğunu anlamak açısından! Kitabın yazarı Tavlaş, fiilen gazetecilik yapmayı yıllar önce bıraktığı halde, 'gazeteciyim' diye ortalıkta dolaşan, ahkam kesen herkese sessiz ve derin bir ders veriyor... Mesleğe ilk gözümü açtığımda Nezih'le çalışma şansım olduğu, bana bu kadar çok şey öğrettiği ve hala da öğretmeye devam ettiği için ne kadar şanslıyım!

[...]



.........................................................7

Milliyet, 20.6.1950

http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/Ara.aspx?araKelime=büyükada&isAdv=false

KISA HABERLER

[...]

Büyükada'da sulama işlerinde kullanılmak üzere bir arazöz temin edilmiş ve pazar günü adaya gönderilen makine dünden itibaren faaliyete geçmiştir.

[...]