18 Aralık 2009 Cuma

ADALAR POSTASI-2360: to the islands of the propontis...

* Ada sahillerinde öylece bağdaş kurup çalıp söylemek hevesi veren Charles Conville Frankland, Travels to and from Constantinople in the years 1827 and 1828 adlı kitaptan alınan bu güzel gravürü ADALAR POSTASI'na ulaştıran Sevgili Emre Yalçın'a 1001 teşekkürlerimizle...

...

Charles Conville Frankland, Travels to and from Constantinople in the years 1827 and 1828, Vol 1, London(1829)160-165:













http://books.google.com/books?id=aDlbAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=Frankland,+Travels+To+and+From+Constantinople+in+the+Years+1827+and+1828&cd=1#v=onepage&q=&f=false

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

19 Şubat 1897 Pazar günlü Pangaltı'da Rus Hastahanesi'nde tedavi olunup iyi olanlara mahsus olmak üzere Büyükada'da bir hane inşasına ruhsat itasına dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Büyükada'da, 23/4/2005


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

18 Aralık 2009 Cuma günü
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Sağanak yağışlı
6-13ºC
% 83-95 nem
K 14km/sa

Gündoğuşu 07:20... Günbatışı 16:36

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *


Cicely Mary Barker, The Dead-Nettle Fairy.


* * *

* Ada sahillerinde öylece bağdaş kurup çalıp söylemek hevesi veren Charles Conville Frankland, Travels to and from Constantinople in the years 1827 and 1828 adlı kitaptan alınan bu güzel gravürü ADALAR POSTASI'na ulaştıran Sevgili Emre Yalçın'a 1001 teşekkürlerimizle...

1- Feride Özmat: "Sorunu yetkililere ilettiğimizde, bize verilen cevap şuydu: 'Kadıyoran ve Tepeköy gibi yüksek yerlere, fayton yerine minibüs seferleri koymayı planlıyoruz,' Bunu duyduğumuzda eşimle benim nasıl şok olduğumuzu ve verdiğimiz tepkiyi herhalde tahmin edersiniz..."

2- 2010 başlıyor, ama sanat sokakta… Atatürk Kültür Merkezi bir an önce İstanbullulara, kültür ve sanata açılmalıdır!

3- Milliyet, 24.6.1950: "Yarın saat 9:30'da ise Moda Spor kulübünün, Moda İskelesi ile Büyükada vapur iskelesi arasında tertip ettiği yüzme mukavemet müsabakası yapılacaktır..."

ADALAR POSTASI'nın 2360. sayısında...

)O(



.........................................................1

From: FERİDE ÖZMAT
Subject: Yokus yukari mahalleler... Kadiyoran ve Tepeköy...
Date: December 15, 2009 11:34:07 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Sayın Serdar Akinan'ın Akşam Gazetesi'nde çıkan yazısındaki bir bölüm özellikle çok dikkatimi çekti. Diğer söyledikleri bir yana, "Kadıyoran'a çıkma" bölümü bizim yıllardır yaşadıklarımızı birebir yansıtıyor.

Kadıyoranlıların olduğu gibi Tepeköylülerin de sorunu bu... "Yokuş yukarı" semtlere çıkmayı istemiyor faytoncular. Özellikle de Temmuz ve Ağustos aylarında... Ama ilkbaharda, sonbaharda ve kış aylarında yani Ada'nın tenha olduğu dönemlerde, hepsi memnuniyetle kabul ediyor çıkmayı.

Elbette ki yaz sıcağında ve güneş tepedeyken atların, hele ki doğu dürüst bakılıp beslenmedikleri belli olan atların, yokuş tırmanmaya zorlanmaları büyük haksızlık bence. Ancak aralarında bazıları var ki ahırları yukarıda... Yani Kadıyoran'ın veya Tepeköy'ün ilerisinde... Ki bu atlar hem o yokuşlara çok alışık, hem de evleri (ahırları) orada olduğundan hiç mi hiç zorlanmadan çıkıyorlar.

Bir-iki sene öncesine kadar eve gitmek için fayton meydanına gittiğimizde, "Biz Kadıyoran'a gideceğiz. Oraya çıkabilecek bir fayton verin bize," der; kenara çekilir beklerdik. Ancak şimdilerde sıradaki faytonun müşteriyi istenen yere götürmesi, götürmeyi reddederse sıranın sonuna geçmesi gibi bir uygulama yapılıyor. Dolayısıyla, önünüze gelen her fayton sürücüsü atlarının Kadıyoran'a çıkabileceğini iddia ediyor ve sizi alıyor. Ancak atlar çoğu zaman yokuşun neredeyse başında durup ilerlemeyi reddediyor veya nefes nefese kalıyor. Siz de atlara kıyamadığınız için yolun daha ortasına bile varmadan faytondan
iniyorsunuz.

Bu ve benzeri birçok olayı yaşadık ve yaşıyoruz yıllardır. Sorunu yetkililere ilettiğimizde, bize verilen cevap şuydu: "Kadıyoran ve Tepeköy gibi yüksek yerlere, fayton yerine minibüs seferleri koymayı planlıyoruz." Bunu duyduğumuzda eşimle benim nasıl şok olduğumuzu ve verdiğimiz tepkiyi herhalde tahmin edersiniz. "Minibüs falan istemeyiz. Koysanız bile biz binmeyiz, kendimiz yürüyerek çıkarız. Gerekirse elimizdeki ağırlıkları da yürüyerek çıkartırız." O konuşmadan beri faytona bir daha binmedik zaten.

Umarım bu sene yokuş yukarı mahallelerle ilgili düzgün bir uygulamaya gidilir.

Tüm Adalılara ve Ada dostlarına sevgiler, selamlar...

Feride Özmat



.........................................................2

From: TALİN ETYEMEZ
Subject: Fwd: AKM BASIN AÇIKLAMASI
Date: December 15, 2009 11:40:07 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


15.12.2009
29.08.17450

BASIN AÇIKLAMASI

2010 BAŞLIYOR,
AMA SANAT SOKAKTA…
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ BİR AN ÖNCE İSTANBULLULARA, KÜLTÜR VE SANATA AÇILMALIDIR!


Cumhuriyetin simge niteliğindeki kültür yapılarından olan AKM iki yıla yakın bir süredir kültüre, sanata ve İstanbullulara kapalı tutulmaktadır.

Önce AKM yıkılmak istenmiş; yerine kongre ve ticari işlevlerden oluşan başka bir kütle yapılması için girişimlerde bulunulmuştur. Bunun Koruma ve İmar Hukuku gereği olamayacağı anlaşılınca binanın yenilenmesi öngörülmüş ve İstanbul 2010 AKB Yasası kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda işlemlerin yapılması için İstanbul 2010 AKB Ajansı yetkilendirilmiştir.
Bu sırada proje ve uygulama ile ilgili herhangi bir hazırlık yapılmadan sanat alanları ve kurumları AKM’ den tahliye edilmiş; iki sanat mevsimi boyunca İstanbullu sanatseverler etkinliklerden yoksun bırakılmıştır.

Bağlantılı olarak gelişen AKM’yi var oluş amacı dışında bir işlev ve yapılandırmaya dönüştürmeyi hedefleyen girişimler üzerine sanatçılar konuyu yargıya taşımıştır. Kültür Sanat Sendikası’nın açtığı dava sonucunda yargı; Koruma Kurulu’nun AKM’yi dönüştürme niteliğindeki projeye ilişkin kararının yürütmesini “geriye dönüşü mümkün olmayan zararlara neden olacağı” gerekçesiyle durdurmuştur.

Sorunun çözümü ve sürecin sağlıklı işlemesi için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin çağrısı üzerine; Kültür Sanat-Sen, Mimarlar Odası, TOMEB, İstanbul 2010 AKB Ajansı temsilcilerinin, koruma uzmanı bilim insanlarının katıldığı bir dizi toplantıda AKM ile ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapılmış ve 11 Ekim 2009 tarihinde proje ve uygulama süreci ile ilgili aşağıdaki mutabakata varılmıştır:

1. AKM’ nin bir an önce İstanbulluların kültür hizmetine açılması,
2. I.Grup tescilli modern kültür yapısının özelliklerinin bir bütün olarak korunarak restorasyonun yapılması,
3. Sürecin izlenmesi için Kültür Sanat-Sen, Özerk Sanat Konseyi, TOMEB, Mimarlar Odası ve İstanbul 2010 AKB Ajansı temsilcilerinden oluşan bir Danışma Kurulu’nun kurulması,
4. Sağlanan uzlaşmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı ve 2010 Ajansına iletilerek bir an önce işlemlerin başlatılması…

Aradan geçen iki ayı aşkın zamana karşın, Bakanlık ve Ajans tarafından hiçbir somut adım atılmaması son derece düşündürücüdür. Hukuki durum ve mutabakat ortada iken, bunlar yokmuş gibi yetkililerin süreci tavsatan ve sorumluluğu üzerinden atmaya yönelik açıklamaları, yönetim erkine, toplumsal duyarlılıklara ve hukuka olan güveni zedelemektedir.

2010 yılının eşiğindeyiz ve henüz somut bir açıklama yok!

Bizler, sanat, kent, kültür insanları ve onların örgütleri olarak İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na diyoruz ki; Atatürk Kültür Merkezi, Sanat ve kültürün asal üreticileri - sahipleri olan sanat kurumlarına, sanatçılara ve İstanbullulara derhal teslim edilmelidir!
Bu yönde somut bir gelişme olana kadar, sanat, kültür insanları ve kentliler olarak AKM’ ye yönelik duyarlığımızın, izleme ve etkinliklerimizin sürdürüleceğini kamuoyuna bildiririz.


İSTANBUL KÜLTÜR FORUMU
İSTİŞAN
KESK HABER-SEN
KÜLTÜR SANAT-SEN
NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ
ÖZERK SANAT KONSEYİ
TMMOB İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU
TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ
TOBAV GENEL MERKEZİ
TOMEB İSTANBUL TEMSİLCİLİĞİ




.........................................................3

Milliyet, 24.6.1950

http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/Ara.aspx?araKelime=büyükada&isAdv=false

[...]

Yarınki müsabakalar

Yarın saat 9:30'da ise Moda Spor kulübünün, Moda İskelesi ile Büyükada vapur iskelesi arasında tertip ettiği yüzme mukavemet müsabakası yapılacaktır. Kalabalık bir yüzücü kitlesinin iştirak edeceği bu yarışın birinciliği Moda Sporlu Şaban Aykut, Haldun Oksas ve iştirak ettiği takdirde, Galatasaraylı Kasım Kurt arasında paylaşılacaktır. Yarışa iştirak edecek yüzücüler saat 9'da sıhhi muayeneden geçirildikten sonra 9:30'da yarışa başlayacaklardır.

Müsabakanın intizam içinde geçmesi için Moda Spor kulübünce bütün tertibat alınmıştır.

[...]