24 Ocak 2012 Salı

ADALAR POSTASI-2644: çivileme!...

Heybeli'de İnönü'nden çivileme!...

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

11 Nisan 1911 Salı günlü, Beylerebeyi İskelesi'nde denize düşen Heybeliada Ticaret Mektebi talebesi Sami Efendi'nin kurtarıldığına dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: İpek Yağal Gül, Burgazadası'nda, 2012.


* * *



ADALAR'da HAVA DURUMU:

24 Ocak 2012 Salı
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Sağanak yağışlı
4/8ºC
%66-88 nem
Keşişleme, GD 16km/sa
Gündoğuşu 07:22... Günbatışı 17:09...


* * *
Cicely Mary Barker, The Kingcup Fairy.


__________________________________________

1- Fatma Aksu: "CHP’li Adalar Belediyesi’nde, ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine arama yapıldı..."


2- Ali Açar: "İhbarda belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü’nün 12 adet güvenlik hizmeti alımı ile Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2010 ve sonrasındaki tahakkuk fişlerinde usulsüzlük yapıldığı belirtildi..."


3- Oğuz Kaan Salıcı: "Adalar Belediyesi’nde 2010’dan bu yana 38 ayrı konuda 13 kez İçişleri Bakanlığı müfettişleri araştırma ve ön inceleme yaptı. 22 ayrı konuda da 20 kez İstanbul Valiliği araştırma yaptı. Peki ne sonuç çıktı tüm bu araştırmalardan?..."

4- M. Akif Hamzaçebi: ""Hafta sonu arama yapılıyor. Pazartesi günü gidilse kayıtlar orada olmayacak gibi devleti bilmeyen veya şov amacına yönelik operasyon..."

5- Eyüp Serbest: "Büyükada sakinleri arasında infiale neden olan otel baskınıyla ilgili iddianame tamamlandı. Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı, oteli basılıp dövülen Bekir İpek ve 3 çalışanına 20 yıla kadar, oteli basan Gürkan Akbay ve beraberindeki 5 kişiye 29 yıla kadar hapis istedi..."

6- Kutluğ Ataman: "Büyükada çamlık yolunda Menderes'i asan hakime okkalı bir tokat atmıştı..."

7- Hollandalı turistler, İstanbulluların tercih ettiği Adalar ve Boğaz şeridini keşfetmek istiyor...

8- Deniz Banoğlu: ""Şanlı Büyükada" şiirinden duygulanan Nükte Uğurel, dostu Ali Yalman'dan bunu bir melodiye aktarmasını istemiş. Ali Yalman'ın bir-iki satırlık notalarla ortaya çıkardığı melodinin düzenlemesini Celal Akatlar yapmış..."

)O(




_____________________________________________

Hürriyet, 23.1.2012
Fatma Aksu

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19747751.asp

Adalar Belediyesi’nde arama

CHP’li Adalar Belediyesi’nde, ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine arama yapıldı. 


Polis, Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun makamını da aradı, bazı belgelere el koydu. CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu da belediye binasına geldi. Arama, 20 Ocak’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün elektronik posta adresine gönderilen ihbar üzerine yapıldı. İhbarda, Adalar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde çeşitli yolsuzluklar yapıldığı, 2010 yılından sonraki tahakkuk fişlerinde usulsüzlükler olduğu iddiaları yer alıyordu. İsimsiz ihbarcı ihale dosyalarının numaralarını da vermişti. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli iki uzman polisin de katıldığı arama, Fen İşleri’nde yoğunlaştı. Emniyet yetkilileri, aramanın Pazar günü yapılmasına “Pazartesi delillerin karartılabileceği düşünülerek bugün yapıldı” şeklinde açıklama yaptı. Öte yandan Farsakoğlu hakkında Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunan Aynur Alyanak da 20 Ocak’ta tehdit edildiğini söylemişti.

_____________________________________________

Cumhuriyet 23.01.2012 
Ali Açar 

Mali Polis belediyeyi didik didik aradı 

Adalar’a ‘ihale’ baskını 

Adalar Belediyesi’nde yol bakım onarım çalışmalarında, yemek ihalesinde, temizlik ihalesinde, personel alımında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine polis arama yaptı. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli 4 uzman polisin de hazır bulunduğu aramalarda bazı evraklara el konulduğu belirtildi. Arama kararına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gürsel Tekin, “Daha önce nasıl gazeteciler, yazarlar gönderilen imzasız mektuplarla tutuklandıysa aynı taktikle CHP’li belediyeleri yıldırmaya çalışıyorlar. CHP’li belediyeler bu konuda yılgınlık içinde olmayacak,” dedi. 

İstanbul polisine geçen cuma, Adalar Belediyesi’nde yolsuzluk yapıldığı yönünde e-posta ihbarı geldi. İhbarda belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü’nün 12 adet güvenlik hizmeti alımı ile Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2010 ve sonrasındaki tahakkuk fişlerinde usulsüzlük yapıldığı belirtildi. 

İddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında dün 13.30 sıralarında arama yapıldı. 

‘Pazar özellikle seçildi’ 

Polis bazı evrakların fotokopilerini emniyete götürdü. Emniyet yetkilileri, aramanın pazar günü yapılmasına ilişkin “Pazar günü özellikle seçildi. Pazartesi delillerin karartılabileceği ihtimali vardı” açıklamasını yaptı. 

‘Bizim için artık rutin’ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, “AKP’li belediyeler hakkında elimizde ses kayıtları ve belgeler olmasına karşın hiçbir operasyon yapılmadığını görüyoruz. Şimdi de CHP’li belediyeler AKP faşizmi ile karşı karşıya ”dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise “Kamuya ait bir yerin pazar günü operasyona maruz kalmasının elle tutulur bir yanı yok. Yarın (bugün) basın açıklaması yapacağız” diye konuştu. 

Adalar Belediyesi Başkan vekili ve Adalar Müzesi Yönetim Kurulu üyesi Rafi Hermon Araks “Bugüne değin belediyeye 19 müfettiş geldi. 19’unda da temiz çıkmış. Dolayısıyla buna rutin gözüyle bakıyoruz” dedi.

_____________________________________________


GerçekGündem, 23.1.2012

http://www.gercekgundem.com/?p=432636#.Tx1D_ihVhvA.twitter

CHP: Adalar'ı kurban vermeyiz 

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Adalar Belediyesi'ne yönelik operasyonu eleştirdi.


CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Adalar Belediyesi'ne yönelik operasyonu sert bir dille eleştirdi. Yazılı açıklama yapan Salıcı, şu ifadeleri kullandı:

AKP İKTİDARI SEÇİMLE ALAMADIĞI BELEDİYELERİMİZİ GÜLÜNÇ VE AKILDIŞI OPERASYONLARLA ALMAK İSTİYOR. BELEDİYELERİMİZİ AKP’NİN DOYMAK BİLMEZ HIRSLARINA KURBAN VERMEYECEĞİZ! 

AKP iktidarının İstanbul’daki CHP’li belediyeleri yıldırma politikasında son adres bu kez Adalar Belediyesi oldu.

Bir kamu hizmet kurumu olan belediye, pazar günü polislerce basıldı ve arandı. Yalnızca uyguladıkları yöntem ve zamanlama bile AKP iktidarının CHP’li belediyelere saldırıda gözünün ne kadar karardığının ve bu konuda kendini ne kadar kaybettiğinin bir göstergesidir.

Bu baskınlar gösteriyor ki; AKP seçim yoluyla alamadığı belediyeleri operasyon yoluyla almak istiyor.

2009 yılından bu yana, rutin denetimler dışında her türlü bahaneyle İçişleri Bakanlığı müfettişleri aracılığıyla, bu da yetmezse kolluk güçleriyle CHP’li belediyeleri kuşatan AKP iktidarı, bir yandan belediyelerimizi iş yapamaz hale getirmeye çalışırken diğer yandan da kamuoyunda CHP’li belediyeleri itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

Örneğin, her türlü çabaya rağmen bir türlü ele geçiremediği İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na 397 yıla varan hapis istemiyle soruşturmalar açılması da bu niyetin açık bir göstergesidir.

İsimsiz ihbarlarla, kaynağı belirsiz şikâyetlerle ve elektronik postalarla İstanbul’da; Maltepe, Silivri, Sarıyer, Avcılar, Büyükçekmece, ardından bir kez daha Maltepe Belediyesi’ne ve son olarak Adalar Belediyesi’ne yapılan bu baskınlar, AKP’nin sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla ürettiği hizmetleri halkla buluşan CHP’li belediyelere tahammülsüzlüğünün de karnesidir.

Adalar Belediyesi’nde 2010’dan bu yana 38 ayrı konuda 13 kez İçişleri Bakanlığı müfettişleri araştırma ve ön inceleme yaptı. 22 ayrı konuda da 20 kez İstanbul Valiliği araştırma yaptı.

Peki ne sonuç çıktı tüm bu araştırmalardan?

24 konuda soruşturmaya gerek yok kararı çıktı. 58 konunun yalnızca 3’ünün soruşturulmasına karar verildi. Belediye Başkanı 2 konuda hemen aklandı, 1 tanesinin soruşturması ise devam ediyor.

Yalnızca bu rakamlar bile AKP iktidarının CHP’li belediyelere yönelik hırsının ve öfkesinin boyutlarını gözler önüne sermeye yetiyor.

Daha önce de söylemiştik, bugün de tekrarlayalım: AKP iktidarı eğer yolsuzluk arıyorsa, usulsüzlük arıyorsa, CHP’li belediyelere değil, yolsuzluk iddiaları ayyuka çıktığı halde kapısından içeri bir kez bile İçişleri Bakanlığı müfettişi sokulmamış AKP’li belediyelere bakmalıdır.

AKP eğer CHP’li belediyeleri almak istiyorsa, bunu akıldışı ve gülünç operasyonlarla değil, başarabilirse sandıkta halkın iradesiyle yapmalıdır.

Ne olduğu, nereden gönderildiği, kimin adına gönderildiği belli olmayan elektronik postalarla bu tür operasyonlar yapılabiliyorsa, bizler de aynı yöntemle AKP’li belediyeler hakkında on binlerce elektronik posta gönderebilir, sistemi çalışamaz hale getirebiliriz.

Ancak CHP olarak, halkımıza hizmet üretmek ve sunmaktan başkaca bir niyetimiz olmadığı gibi AKP’nin böylesi gülünç yöntemlerine de asla ihtiyaç duymuyoruz.

Belediyelerde eğer hukuka aykırı bir durum varsa bunu ortaya çıkarmak elbette yargının görevidir. Ancak, ‘Neden yalnızca muhalif belediyeler basılıyor’ sorusuna verilecek cevap, bu operasyonların siyasi sebeplerle yapıldığının da en açık göstergesidir.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü olarak, tüm gücümüz ve inancımızla CHP’li belediyelerimizin arkasındayız.

Mesnetsiz operasyonlarla, baskılarla, tehditlerle, partimizin, belediyelerimizin ve belediye başkanlarımızın adını kirletmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.

İstediğiniz kadar çabalayın, belediyelerimize istediğiniz kadar operasyon yapın, 2014’teki yerel seçimlerde İstanbul’daki saltanatınıza son vereceğiz.

Tehditleriniz de operasyonlarınız da sizi kurtarmaya yetmeyecek!

Saygılarımla,

Oğuz Kaan Salıcı
CHP İstanbul İl Başkanı

_____________________________________________

Milliyet, 23.1.2012


[...]

—HAMZAÇEBİ VE TARHAN 
ORTAK BASIN TOPLANTISI YAPTI— 

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi ile Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi. [...] En son olarak Adalar Belediyesi ile ilgili bir iddianın ortaya çıktığını ifade eden Hamzaçebi, "Hafta sonu arama yapılıyor. Pazartesi günü gidilse kayıtlar orada olmayacak gibi devleti bilmeyen veya şov amacına yönelik operasyon," dedi. [...]



_____________________________________________


Hürriyet, 23.1.2012
Eyüp Serbest 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19747529.asp

Spatula silah sayıldı 

Büyükada’daki otel baskınında savcı iddianamesi hazır. Spatulayı silah sayan savcı, dayak yiyene 20, dayak atana 29 yıl hapis istedi. 



BÜYÜKADA sakinleri arasında infiale neden olan otel baskınıyla ilgili iddianame tamamlandı. Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı, oteli basılıp dövülen Bekir İpek ve 3 çalışanına 20 yıla kadar, oteli basan Gürkan Akbay ve beraberindeki 5 kişiye 29 yıla kadar hapis istedi.

Savcı, otel çalışanlardan birinin elindeki spatulayı da silahtan saydı. Böylece “kasten yaralama” suçunun ceza istemi 3 yıldan 5 yıla çıkmış oldu. Savcılık, otel çalışanları Bekir İpek, Köksal Kaya, Kemal Can ve Uğur Tütüneker Karaca’nın, “Kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralamak ve basit yaralamak” suçlarından cezalandırılmasını istedi. Savcılık, oteli basan Harun Suluova, Ufuk Gül, Mahsar Algül, Yaşar Suluova ve Gürkan Akbay’ın ise “Basit yaralama, nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal ve mala zarar verme” suçlarından hapsini talep etti.

Otel mühürlendi ortam gerildi 


BÜYÜKADA’daki Prince Otel, 19 Şubat 2011’de iskanı olmadığı için mühürlendi. Ancak iddiaya göre mühürlemeye giden sürecin nedeni, otelde Büyük Anadolu Kulübü seçimleri için adaya gelen muhalif isimlerin konaklamasıydı. İddianameye göre otelin işletmecisi Bekir İpek, mühürlenmeden sorumlu tuttuğu Büyük Anadolu Kulübü’nün o zamanki işletme müdürü Gürkan Akbay’ı cep telefonundan arayıp küfür etti. Akbay da, Suat Suluova, Yaşar Suluova, Harun Suluova, Ufuk Gül ve Mahsar Algül’le birlikte 20:12’de otele geldi. Otelin güvenlik kameralarına göre içeri ilk olarak Gürkan Akbay girdi ve Bekir İpek’in girişteki masasına yöneldi. Diğerleri de İpek’in masasının başına giderek saldırdı. Otel çalışanlarından Uğur Tütüneker Karaca, Kemal Can ve Köksal Kaya araya girmeye çalıştı. Mahsar Algül bu sırada silah çıkarıp namluya mermi sürdü. Karaca mutfaktan aldığı spatulayla saldırıyı bertaraf etmeye çalıştı. Gürkan Akbay polisler gelmeden 1 dakika önce otelden ayrıldı. Diğer 5 kişi polis tarafından otelden çıkarıldı. Bekir İpek ve diğer çalışanlar doğma büyüme Büyükadalı’ydı. Büyükadalılar emniyet müdürlüğünün önünde sabaha kadar nöbet tuttu.


_____________________________________________


Twitter, 19.1.2012


@kutlugataman


Kutluğ Ataman: "Hayatımda ilk şahit olduğum politik eylem anneanneme ait. Büyükada çamlık yolunda Menderes'i asan hakime okkalı bir tokat atmıştı."


_____________________________________________

Turizm Forumu, 23.1.2012

http://www.turizmforumu.net/haber_detay.asp?haberID=7252

Hollanda'da Adalar ve Boğaz'a ilgi 


Hollandalı turistler, İstanbulluların tercih ettiği Adalar ve Boğaz şeridini keşfetmek istiyor.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 10 ile 15 Ocak tarihleri arasında, Hollanda Utrecht 2012 Turizm Fuarı'na katıldı.

Fuarda TUROB standını ziyaret edenlere İstanbul Guide, İstanbul DVD, İstanbul Haritası, Hotel&Travel Guide ve çeşitli promosyon ürünleri verildi.

Fuarı gezen Hollandalılar, daha çok İstanbulluların tercih ettiği Adalar ve Boğaz şeridi hakkında bilgi aldı.

[...]

TUROB standı 
Birliğimizin standında, İstanbul'a ait genel bilgiler ve Birliğimiz üyelerine yönelik tanıtımları içeren materyallerin dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bu yıl standımızı ziyaret edenlere ilişkin en önemli nokta, Hollandalı Turistlerin özellikle İstanbul'a yönelik tatil planlarını netleştirmeye yönelik karar aşamasında fuarı ziyaret ettikleri ve ulaşım&konaklama detaylarını dikkatle inceledikleri gözlemlenmiştir. Bununla beraber pek çok ziyaretçinin, İstanbul'un turistik olarak keşfedilmemiş ve daha çok yerli halkın tercih ettiği bölgeleri üzerine bilgi almak istediği dikkat çekicidir. Özellikle, İstanbul Adalar (Prince's Islands) ve Boğaz şeridi merak edilen yerler olarak öne çıkmıştır. İyi bir harita okuyucusu olan Hollandalı turistin, bu yöndeki talepleri öne çıkan diğer bir noktadır. [...]


_____________________________________________

Cumhuriyet, 14.1.2001
Deniz Banoğlu 

Obua deyince Celal Akatlar 

[...] Türk senfonik müzik tarihine daha şimdiden adını yazdıran, ülkemizin ün yapmış tek obuacısı Celal Akatlar'ı, unutulmuşların içinden bir an için çekip, çok sevdiği obuasından yayılan müziğini, sanatseverlerin belleğine akıtalım istedik. 

[...] Onu, birlikte çalıştığı, beraberce ürettiği yakın dostu piyanist Nükte Uğurel'in evinde bulduk. Emekli oluşunun 14'üncü, obuasıyla buluşmasının 38'inci ve anlamlı yaşamının 80'inci yılında, müzik dolu geçmiş günlerini söyleştik. En ilginci, bizi ona götüren bir neden de, Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir yazıdaki şiirdi... Büyükada'dan mübadeleyle Yunanistan'a göçenlerden Kulga adında bir Yunanlı'nın, bu adaya ve yaşadığı topraklara duyduğu özlemle kaleme aldığı bu şiir, Celal Akatlar'ın müzik düzenlemesiyle, notalara dökülerek, duygulu lirik bir şarkı olmuştu. Gazetede okuduğu "Şanlı Büyükada" şiirinden duygulanan Nükte Uğurel, dostu Ali Yalman'dan bunu bir melodiye aktarmasını istemiş. Ali Yalman'ın bir-iki satırlık notalarla ortaya çıkardığı melodinin düzenlemesini Celal Akatlar yapmış. Kulga'nın Büyükada ve Türkiye özlemi böylece ölümsüzleşmiş. Bu duygulu melodiyi piyanoda dinlemekle başlayan söyleşimizde... [...]


_____________________________________________