31 Mart 2010 Çarşamba

ADALAR POSTASI-2398: heybeli'de muhtarlık yapmış olan rum doktor emanuil murunakis'in yayınlanmamış eserinin notlarından...



* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

28 Mayıs 1899 Pazar günlü Fransa ve Romanya sefirlerinin Büyükada'ya gittikleri... Rusya'nın Roma Sefiri Nelidof'un Kudüs eski patriği Nikodimos'u ziyaretine dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Büyükada, 23.02.2006.


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

31 Mart 2010 Çarşamba
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Hafif sağanak yağışlı
7/19ºC
% 62-83 nem
Lodos, GB 18km/sa

Gündoğuşu 06:49... Günbatışı 19:27...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Heart's-Ease Fairy.


* * *

1- Stathis Arvanitis: "Adalar'da ve Büyükada'da bulunan bütün Hıristiyan Ortodoks ve Katoliklerin Paskalya Bayramları'nın kutlu olmasını dilerim..."

2- 1985'ten beri Marmara denizinin incileri ve bütün dünyanın Bizans devrinden beri “Prens adaları" olarak tanıdığı Adalarımızın coğrafyasını, tarihçesini, folklorunu, eşsiz güzelliklerini tanıtan eserleriyle tanınmış olan İstanbullu Rum ortopedi uzmanı Doktor Akilas Milas ender rastlanan bir araştırmacı ve sanatkâr yeteneğiyle bu kez Heybeliada için birincisine ek bir ikinci kitap yayınlamıştır.

3- Talin Etyemez: "Umarım Belediye Başkanımız şezlong konusunda bunca yıl orada yaşayan gerçek Adalılar'dan da fikir alarak bir karara varır. Bir de oradan vurgun yemeyelim bari..."

4- Erhan Öztürk: "Hem ilçe, hem de Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak olarak yapılan iskele inşaatına müdahale etmemesi üzerine bu kez 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na resmi yazıyla müracaat edildi. SİT alanı olduğu için yapılaşma yasağı bulunan Kınalıada'yla ilgili başvuruyu değerlendiren kurul 12 Mart'ta, "İnşaatı durdurun" kararı verdi. Kurulun kararına rağmen inşaatın durdurulmaması üzerine Kınalıada halkı bu sefer Adalar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu..."

5- Zafer Ataylan: "AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) mezunlarından bir grup, bu Cumartesi (3 Nisan 2010) Büyükada Prinkipo Restoranda buluşuyor..."

ADALAR POSTASI'nın 2398. sayısında...

)O(


..........................................................1

From: STATHİS ARVANİTİS
Subject: PASKALYA BAYRAMI
Date: March 30, 2010 11:32:15 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Sayın ADALAR POSTASI üyeleri,
Adalar'da ve Büyükada'da bulunan bütün Hıristiyan Ortodoks ve Katoliklerin Paskalya Bayramları'nın kutlu olmasını dilerim...

KALO PASHA SE OLOUS PRIGKIPIANOUS Αποστολή
KAI NHSIOTES ME AGAPI APO THN ATHINA.

Istatis Arvanitis


..........................................................2

From: STATHİS ARVANİTİS
Subject: FW: (no subject)
Date: March 30, 2010 11:24:18 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Bu hafta pek çok eski Büyükadalı Rum'un, Paskalya bayramını kutlamak için Yunanistan'dan Ada'ya geldiğini biliyorum. Vallahi onları kıskanıyorum ben de orada olmak isterdim. Bu hafta orada Yunanistan'dan arkadaşım Türk şarkıcı Fide Köksal da Mastori'de şarkı söyliyecek ve sizleri eğlendirecek. Keşke ben de oralarda bulunsaydım harika olurdu.

Sizlere Akilas Milas'ın Heybeliada için bastığı yeni kitabı gönderiyorum ve ADALAR POSTASI'nda yayınlanmasını istiyor ama kendisinin internetle alakası olmadığı için benimle aktardı. Tabi bu kitap Rumca'da yazılı tarihi bir arşivdir.

Atina'dan sevgi dolu selamlar,

İstathis Arvanitis

...

YENİ KİTAPLAR


H E Y B E L İ A D A
H A K K I N D A K İ E S E R D E
Z İ K R E D İ L M İ Ş K O N U LA R


YAZAR – Dr. Akilas Milas
YAYIN TARİHİ – Mart 2010, Atina
YAYINEVİ – "MİLİTOS" Yayınevi, ATİNA
Sayfa – 330

1985'ten beri Marmara denizinin incileri ve bütün dünyanın Bizans devrinden beri “Prens adaları" olarak tanıdığı adalarımızın coğrafyasını, tarihçesini, folklorunu, eşsiz güzelliklerini tanıtan eserleriyle tanınmış olan İstanbullu Rum ortopedi uzmanı Doktor Akilas Milas ender rastlanan bir araştırmacı ve sanatkâr yeteneğiyle bu kez Heybeliada için birincisine ek bir ikinci kitap yayınlamıştır.

İlk eseri Atina Akademisi'nin ödülünü kazanmıştır.

Bu yeni kitabı 330 sayfalık gayet özenli bir şekilde basılmış bir eserdir.

Unutmamalı ki 1985'ten bu yana aynı yazarın Büyükada, Kınalıada, Burgazadası, Sedefadası, Neandros, Kaşıkadası, Yassıada ve Sivriada hakkında bol resimli ve desenli, zengin içerikli üç eseri daha yayınlanmıştır.

Yazar, bu eserini 1918'de vefat etmiş olan ve Heybeli'de muhtarlık yapmış olan Rum doktor Emanuil Murunakis'in yayınlanmamış eserinin notlarından ilham alarak yazmıştır. Bu notlarda Ada'nın topoğrafyası, kiliseleri, hayırsever müesseseleri, sakinleri hakkında gayet kıymetli bilgiler var. Yazar ek olarak 1925 yangınından evvelki merkez mahallesi sakinleri ve evleri hakkında çok detaylı bilgiler eklemiştir.

Ayrıca 1923'ten sonra Deniz Kuvvetleri'nin işgal etmiş olduğu ve Bizans devrinde inşa edilmiş olan meşhur 'Kamariotisa' manastırı için ender bulunur bilgilere rastlamaktayız. O kadar ki 1942 yılına kadar binada mevcut olan ve sonradan kaybolmuş aslında bir müzede muhafaza edilmiş olması icabeden çok kıymetli terekelerin detaylı bir listesi de mevcuttur.
Osmanlı ricalinden bu manastırda defnedilmiş olanlar da vardır. Meselâ Köprülüler'in yakın dostu Rum ortodoks Panayiotis Nikusios gibi. İngilizler'in Osmanlılar nezdinde ilk elçileri Edward Barton da burada gömülüdür.

Manastır 14. yüzyılda Bizans imparatoru İoannis Paleologos zamanında imparatoriçe tarafından inşa edilmiştir.
Kitabın önemli bölümlerinden biri 'Uçurum manastırı' ( Monastiri Ayıu Yeoryiu tu krimnu ) hakkındaki bölümdür.
Kitabın son bölümü halk bilimi bakımından çok enteresandır. Heybeli Rumları'nın kullandıkları lâkapları içermektedir.

KİTAP HAKKINDA
AŞAĞIDAKİ EMAİLLERDEN
BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.

stavvan@otenet.gr
roste@otenet.gr



..........................................................3

From: TALİN ETYEMEZ
Subject: taptaze motor iskelesi- kınalı
Date: March 31, 2010 12:13:56 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Orada su sığ olduğundan aklıma kötü şeyler geliyor, ilerde iskeleyi uzatabilirler.


Gişelerin üzerine çadır da kurulunca tiyatro başlayacak! Hemen yandaki Su Ürünleri iskelesinden de forkliftler ve araçlar gidip gelip yük indirirken, sahilin seyrine doyum olmaz artık.

Umarım Belediye Başkanımız şezlong konusunda bunca yıl orada yaşayan gerçek Adalılar'dan da fikir alarak bir karara varır. Bir de oradan vurgun yemeyelim bari. Herkes mutlu olsun.

Geçen yazdan manzaralar yolluyorum, bu durumda adalı ne yapsın? Hafta içi çalışan Adalılar da hafta sonu denize girebilmeyi isterler tabii ki.



Manzaralar Nefi'nin önünden... 2009 Temmuz. Çekirdek yiyen bayanlara çöp konteynırını gösterdiğimde, "sen bizim muhatabımız bile olamazsın, sana ne," cevabını aldım.


Geçen gün Şişli ilçesindeki parklarda bu aleti gördüm, yararı olur mu acaba?
*



..........................................................4

Sabah, 27.3.2010
Erhan Öztürk

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2010/03/27/kinaliadada_tartismali_iskele

Kınalıada'da tartışmalı iskele


Bostancı ile Adalar arasında motor seferleri yapan Mavi Marmara Yolcu Taşıma Kooperatifi'nin Kınalıada sahilinde başlattığı iskele inşaatı adada tartışmalara neden oldu. Özel motorların daha rahat yanaşabilmeleri nedeniyle yapılan iskele inşaatının hızla sürdürülmesi üzerine Kınalıada halkı, Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne durumu bildirdi. Hem ilçe, hem de Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak olarak yapılan iskele inşaatına müdahale etmemesi üzerine bu kez 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na resmi yazıyla müracaat edildi. SİT alanı olduğu için yapılaşma yasağı bulunan Kınalıada'yla ilgili başvuruyu değerlendiren kurul 12 Mart'ta, "İnşaatı durdurun" kararı verdi. Kurulun kararına rağmen inşaatın durdurulmaması üzerine Kınalıada halkı bu sefer Adalar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve, Adalar Belediyesi'ne durumu belgeleriyle bildirdiklerini belirten Kınalıada sakinlerinden İshak Güveli, "Vatandaş bir çivi çaksa anında müdahale ediliyor. Kınalıada'da İDO iskelesi ile Balıkçılık Kooperatifi'nin iskeleleri var. Bunlar kullanılabilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Kaçak inşaatı yapanlar ve buna göz yumanlar hakkında gerekli yasal süreci takip edeceğiz" dedi.



..........................................................5

From: ZAFER ATAYLAN
Subject: Mülkiyeliler Yemegi
Date: March 31, 2010 3:59:00 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


MÜLKİYELİLER PRİNKİPO'DA BULUŞUYOR

AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) mezunlarından bir grup, bu Cumartesi (3 Nisan 2010) Büyükada Prinkipo Restoran'da buluşuyor. Grubun bir kısmı Ankara Mülkiyeliler Birliği'nden, bir kısmı İstanbul Mülkiyeliler Birliği'nden, bir kısmı da Adalar'dan katılacak. Prinkipo'da düzenlenecek yemeğe katılmak isteyen Adalı Mülkiyeliler'in Zafer Ataylan'ı (382 83 16) aramaları rica olunur.