27 Mart 2010 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2396: bir yokmuş... bir varmış... kapkaç(ak)...

http://urun.gittigidiyor.com/ISTANBUL-SEHIR-FOTOKARTI_W0QQidZZ4236908

* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

5 Mayıs 1899 Cuma günlü Heybeliada'da Aya Yorgi merbutatından bulunan, Aya Eftime adlı kuyuların tasarruf ve icarı için herhangi bir muamele yapılamayacağı, sözkonusu kuyuların umumun menfaati için kullanıldığına dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Büyükada, 23.02.2010.


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

27 Mart 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
5/14ºC
% 70-89 nem
Poyraz, KD 27km/sa

Gündoğuşu 05:56... Günbatışı 18:23

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Bluebell Fairy.


* * *

1- Talin Etyemez: "Kınalıadalılar, kaçak iskeleyi şikâyet etmek üzere BİMER, Başbakanlık Şikâyet Merkezi'ne mail atıyorlar. Arzu edenler, şikâyetlerini birkaç satırla dile getirerek; bimer@basbakanlik.gov.tr adresine iletebilirler..."

2- Lusin Zakaryan: "Kınalıada sahilinde başlatılan tartışmalı iskele inşaatı, ada halkının gündemindeki yerini koruyor. Yapılan şikâyet müracaatlarına rağmen, geçtiğimiz haftasonu iskele inşaatına beton dökme işlemleri tamamlandı. İnşaat çalışmaları ise aralıksız olarak sürdürülüyor..."

3- Talin Etyemez: "Adalara gönül verenler belli, onlar çok üzgün, bunca yıldır denize girdikleri yerde gereksiz bir iskele yapılıyor. Kahroluyorlar. Bu sebeple de ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar İstanbul’un en güzel ilçesini korumak için. Ama Adalar Belediyesi’nden en ufak bir destek yok! Adalar Belediyesi bir girişimde bulundu mu Adalarını korumak adına? Kendilerine gelen şikâyet dilekçelerini değerlendirdiler mi?..."

4- Yüksel Özcan: "21 Mart Orman Günü kutlamaları kapsamında Ekotur ve Gladyatör Böcek Laboratuvarı'nda yapılan çalışmaları konu alan belgesel film, 28 Mart Pazar akşamı saat 18:00'de Yaban TV'de yayınlanacak..."

5- "Büyükadalı Akif Poroy'dan 'Renklerin Büyüsü'..."

6- "Yerkürenin suyu kaynadı! 27 Mart 2010 Cumartesi 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarınızı söndürmeyi unutmayın!"

7- "Yaz saati vakti geldiiiii... 28 Mart 2010 Pazar gecesi 03:00'de saatlerinizi bir saat ileri almayı da unutmayın!"

ADALAR POSTASI'nın 2396. sayısında...

)O(


..........................................................1

From: TALİN ETYEMEZ
Subject: kınalı- iskele
Date: March 25, 2010 8:43:54 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com

Kınalıada'da kaçak iskele, Fotoğraf: Gila Benmayor.

Dün Ada'dan bir mesaj aldım,
Kınalıadalılar, kaçak iskeleyi şikâyet etmek üzere BİMER, Başbakanlık Şikâyet Merkezi'ne mail atıyorlar.
Arzu edenler, şikâyetlerini birkaç satırla dile getirerek; bimer@basbakanlik.gov.tr adresine iletebilirler.

Ayrıca dün Ada'ya gidenlerden öğrendiğime göre son sürat devam eden iskele inşaatı bitmek üzere...



..........................................................2

From: LUSİN ZAKARYAN
Subject: kınalı haber...
Date: March 26, 2010 1:59:35 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Agos, 26.03.2010
Lusin Zakaryan

Anten mağduru Kınalıada şimdi de iskelelerle donatılıyor

Sahipsiz Kınalı’ya ‘kaçak’ iskele


Kınalıada sahilinde başlatılan tartışmalı iskele inşaatı, ada halkının gündemindeki yerini koruyor. Yapılan şikâyet müracaatlarına rağmen, geçtiğimiz haftasonu iskele inşaatına beton dökme işlemleri tamamlandı. İnşaat çalışmaları ise aralıksız olarak sürdürülüyor.

Adalar Belediye Başkanlığı, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Liman Başkanlığı ve Beyaz Masa’ya şikâyet dilekçeleri yollandı. Müracaatları değerlendiren resmi mercilerin çoğu, iskeleyle dair herhangi bir izin talebinde bulunulmadığını belirtiyor.

Yeni bir iskele istemeyen ve tepkilerini farklı şekillerle duyurmaya devam eden adalılar, bugünlerde, Başbakanlık şikâyet sitesi BİMER’e e-posta göndererek ada sahiline sahip çıkmaya çalışıyorlar.

Mağdur olan yine ada halkı
İskele çalışmalarını sürdüren Mavi Marmara Motorcular Kooperatifi, yapılan şikâyet ve girişimlere misilleme olarak, geçtiğimiz ay Adalar-Kınalıada seferlerini 10 gün süreyle durdurarak, ulaşım ve nakliyat konusunda Kınalıadalıları mağdur durumda bıraktı. Ardından, adadaki bazı hatırı sayılır kişilerin devreye girmesiyle, öğrenciler için sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere birer sefer yapılması sağlandı.

Kaçak inşaat iddiası ve maddi anlaşmazlık
Mavi Marmara Motorcular Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Sina Şen, konuya ilişkin olarak yönelttiğimiz soruları yanıtsız bırakmasa da, izin ve ruhsat belgesi alınmadan inşaata başlandığına dair iddia ve kuşkuları giderebilecek net cevaplar elde edemedik.

İskele inşasının Adalar Belediyesi eski başkanı Coşkun Özden döneminden bu yana gündeme getirildiğini belirten Sina Şen, inşaatın başlatıldığı kıyı bölgesini Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladıklarını ve kontratları olduğunu belirtti.

Sefer yapan motorları üç yıldır adadaki Su Ürünleri Kooperatifi rıhtımına yanaştırdıklarını söyleyen Şen, Kooperatif’le maddi anlaşmazlıklar yaşandığını ve yeni bir iskele inşa edilmesine karar verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Ücret ödememize rağmen, Su Ürünleri Kooperatifi’nin iskelesinin kâhyalığına soyundurulmak istendik. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hikmet Abanoz imzasıyla bize iletilen belgede; “İşgal edilen alan ve iş hacmi dikkate alındığında kooperatifimizin hissesine düşen miktarın en az 10 bin lira olduğu görülecektir,” deniyor. Ayrıca diğer maddi isteklerinin ardı arkası kesilmiyordu. Bu sorunu eski belediye başkanı Coşkun Özden döneminde de gündeme getirdik, fakat bizi adadaki Taşocakları İskelesi’ne yönlendirdiler. Bu mümkün değil, yolcular için orası uzak. Asıl, yük motorlarının oraya yönlendirilmesi gerekir. Su Ürünleri Kooperatifi’ninki iskele değil, bir mendirek. Çökme tehlikesiyle karşı karşıya, adanın tüm yükünü çekiyor.”

“Kınalıada’nın güzel sahili berbat olacak”
İskele inşaatına dair sorularımızı yanıtlayan Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hikmet Abanoz, yeni bir öneri sunuyor: “300 metrelik sahil şeridinde yan yana dört tane iskele düşünülemez. Bu uygulama son derece yanlış. Kooperatifin iskelesini motorcular zaten yıllardır kullanıyor. O iskeleye bir şekil verelim, onlara özel bir yer yapalım diye kolaylık da gösterdik. Fakat kabul etmediler. Bizim özel bir yerimiz olacak,” dediler.

Geçen yıl fırtınadan hasar gören barınağımızın onarımı için Adalar Belediye Başkanı’na müracaat ettik. ‘Kınalıada öngörünüm projesi yürürlüğe girmeden size tamir izni veremeyiz,’ cevabını aldık. Şimdi, bize tamir izni vermeyen makam, buna nasıl izin veriyor?

Mavi Marmara yıllardan beri bizim müşterimiz, geçtiğimiz yıl onlardan 4 bin lira aldık onlardan. Bizim kaybımız önemli değil, önemli olan Ada’nın görüntüsünün bozulacak olması. Adalılarla birlikte başkan Farsakoğlu’na bir dilekçe vererek “Burası Kınalıada’nın en güzel sahili, berbat olacak, bu iskeleye izin vermeyin,” dedik. Başkan, “Kesinlikle izin vermem, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar planı yürürlüğe girmeden, oraya bir çivi bile çaktırmam,” demişti. Ama söz öyle, uygulama böyle…”

“Bölge bizim tasarrufumuzda değil”
Adalar Belediye Başkanı Başdanışmanı ve Meclis üyesi Raffi Hermon Araks, konuya ilişkin olarak gazetemize yaptığı açıklamada, adalardaki bazı bölgelerin Milli Emlak’a bazılarının ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait olduğunu belirterek, sürdürülen iskele inşaatının Adalar Belediyesi tasarrufunda olan bölge dahilinde olmadığını söyledi.

İlçe sınırları içinde olmasına karşın, idari olarak kendilerinin mesul olmadıkları bir alandan sorumlu tutulamayacaklarını savunan Araks, konuya ilişkin olarak yapılacak itiraz müracaatlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya Hazine-Milli Emlak Daire Başkanlığı’na yapılması gerektiğini ifade etti.

Onur Belge: “Halka hizmet bu değil”
Gazeteci-yazar Onur Belge de, eski bir Kınalıada sakini olarak, durumu üzüntüyle karşılayanlardan: “Bunun adı doğa katliamı. Bu, iskele falan değil, halka hizmet de değil. Kınalıada konumu itibariyle zaten sahili ufak olan, çok şirin bir yer.

Diğer adalarda örnekleri olmasına rağmen buraya 100 metre içinde doğa çirkini dördüncü bir iskelenin daha konması akıl alır şey değil. Umuyorum bu yanlıştan en kısa zamanda dönerler.”



..........................................................3

From: TALİN ETYEMEZ
Subject: çok üzülüyorum, çok...
Date: March 26, 2010 4:36:23 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com



Adalar Belediye Başkanı ile Baş, Orta ve Yan Danışmanları dahil olmak üzere, hiçbiri Adalı değil. Bu konuda laf söyleyince de darılıyorlar ama gerçek böyle. Dolayısıyla Adalar konusunda hassasiyet göstermemeleri normal. Bu dönemi sergilerle, konserle, söyleşilerle atlatalım, zaten bir dahaki seçimde bizi kim seçer ki anlayışı içindeler sanki.

Adalara gönül verenler belli, onlar çok üzgün, bunca yıldır denize girdikleri yerde gereksiz bir iskele yapılıyor. Kahroluyorlar. Bu sebeple de ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar İstanbul’un en güzel ilçesini korumak için. Ama Adalar Belediyesi’nden en ufak bir destek yok! Adalar Belediyesi bir girişimde bulundu mu Adalarını korumak adına? Kendilerine gelen şikâyet dilekçelerini değerlendirdiler mi? Yok! Onların sorumluluğunda değil, bu kurum, şu kurum, o kurumun ilgisi dahilindeymiş meğer Adalar'ın sahilleri. Söz gelişi kaldırımlar Büyükşehir’in, meydanlar bir başkasının, yollar bir diğerinin tasarrufunda… Peki Adalar Belediyesi ne yapar? Başkasının umurunda mı? İstanbul’da satılmadık parsel bırakmayanlar Adaları mı düşünecek sen ilgilenmezsen!

Mavi Marmara’nın koskoca motorlarının biri gidecek biri gelecek. Geceleri de orada demir atarlar artık. Yarın öbür gün, limanı da biz kullanalım derler. Çadır iskeleler adanın sahillerini kaplamış kimin umurunda?



..........................................................4

From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: ekotur belgeseli yaban tv de
Date: March 26, 2010 11:41:44 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com



'21 Mart Orman Günü kutlamaları kapsamında Ekotur ve Gladyatör Böcek Laboratuvarı'nda yapılan çalışmaları konu alan belgesel film, 28 Mart Pazar akşamı saat 18:00'da Yaban TV'de yayınlanacak.

2005 yılından bu yana yapılan bu çalışmalara katılan çevre ve orman dostalarına duyurulur. Ayrıca Adalı olup da 5 yıldan bu yana yapılan Ekoturlara katılmayanlara da duyurulur! Hatta Adalı olup da Orman İdaresi'nin yerini dahi bilmeyenlere de duyurulur!



..........................................................5

From: AKİF POROY
Subject: Büyükadalı Akif Poroy'un Resim Sergisi
Date: March 26, 2010 6:53:25 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com




..........................................................6

From: CANAN ALİOĞLU
Subject: Fw: [Kelaynak Bulten] Türkiye'de Işıklar Küresel Isınmayla Mücadele İçin Sönüyor!
Date: March 25, 2010 11:52:35 PM GMT+02:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com




Ece Ünver
WWF-Türkiye
Pazarlama İletişimi Sorumlusu
Tel: 0212 528 20 30
Faks: 0212 528 20 40
www.wwf.org.tr

...

http://www.wwf.org.tr/wwf_earth_hour_kisisel.php

DÜNYA, SAATİNİ 27 MART 20:30’A KURDU…

1 Milyar insan, 100’den fazla ülke küresel ısınmayla mücadele için 27 Mart Cumartesi günü bir araya geliyor. 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarını kapatarak sen de kampanyaya destek verebilirsin.

Küresel iklim değişikliği konusunda Kopenhag’da Aralık 2009’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Zirvesi tüm dünyada hayal kırıklığı yarattı. Ne yazık ki, dünya liderleri adil ve yasal bağlayıcılığı olan bir küresel anlaşma için gerekenleri yapmakta yetersiz kaldılar. Yine de, dünya liderlerinin ve politikacılarının isteksiz ve cesaretsiz tutumu bizleri yıldırmadı. Karbon emisyonlarını azaltmak ve küresel iklim değişikliğini önlemek, yeryüzündeki yaşamı savunmak ve sürdürülebilir kılmak için şart.

27 Mart 2010’da, saat 20:30–21:30 arasında dünyanın dört bir yanından binlerce insan, küresel iklim değişikliğine karşı tepkilerini dile getirmek için tek bir sesin parçası olacak. Üç yıl önce Avustralya’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan Dünya Saati Kampanyası, Eyfel Kulesi, Empire State Binası, Mısır Piramitleri gibi ülkelerin ikonu olan yapılarda uygulanarak katılımı artırdı, dikkatleri iklim değişikliğine çekti.

“Ben de küresel iklim değişikliğinden kaygı duyuyorum” demek ve tepkinizi dile getirmek için kampanyaya katılın, değişimi yaratanlardan biri olun. Yaşayan bir dünya için….

27 Mart 2010 Cumartesi 20:30-21:30 arası ışıklarınızı söndürmeyi unutmayın!



..........................................................7

Yaz Saati vakti geldiiiiiii...

(27 Mart) Cumartesi gününü (28 Mart) Pazar gününe bağlayan gece 03:00'de saatler bir saat ileri alınacak!