7 Mart 2009 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2244: saray muhallebicisi prinkipo dondurmacısında...

ADALAR POSTASI
8 Mart 2009


http://urun.gittigidiyor.com/BUYUKADA-ISA-TEPESI-FOTOKART_W0QQidZZ15899274

* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:
5 Mayis 1892 Persembe gunlu Buyukada'da Bakkal Hristo'nun Sura-yi Devlet azasi Bekir bey'de olan alacaginin tahsili hususu hakkinda...

* * *
http://dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
8 Mart 2009 Pazar gunu Buyukada'da HAVA DURUMU:
saganak yagisli
5/14ºC
% 77-91 nem
GB 33km/sa

* * *
Cicely Mary Barker, The Stitchwort Fairy.

* * *
1- Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi (IAKTVKD)...

2- Adalar'da her gun 12 milyari cope mi atiyoruz?

IAKTVKD baskani Arif Caglar: "Temizlik ve cop toplama islerinin Adalar Belediyesi tarafindan hangi sartlarla ihale edildiginin bilinmesi gerekmektedir. Bu hatiri sayili harcamalarin nasil bir hizmet disiplini icinde yapilacagini tayin eden "Idari ve Teknik Sartname'nin" Adalar Belediye Baskanligi'ndan istenmesine karar verilmistir..."

3- Baki Nedim Baltaci: "Sosyal, kulturel birikimlerini, kuralli bir kent yonetimi, cagdas bir Adalar icin sunmak isteyen kadinlarimizin yerel yonetimlerden uzak tutulmasina ragmen..."

4- Saray muhallebicisi, Prinkipo dondurmacisinda...

5- Musevi ve Ermeni adaylarin yarisi:

Yusuf Bahar: "Adalar turizm merkezi olmali!"

Dr. Karabet Yayla: "Ilk isim Adalar'a tuvalet yapmak!"

6- Adalar Belediye Meclis uyeligi AKP adayi Karun Kovan, Adalar'dan il Genel Meclis uyeligi AKP adayi Maribet Magzalcioglu, Adalar Belediye Baskani adaylari DSP'den Karabet Yayla, DP'den Yusuf Bahar...

7- Mehmed Celal, ilkgenclik caginda, Anna adinda Buyukadali bir Rum kizina asik olmus...

ADALAR POSTASI'nin 2244. sayisinda...

)O(

..........................................................1
ISTANBUL ADALARI KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEGI

30 Ocak 2009 tarihinde kurulan Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi (IAKTVKD) hakkinda...

http://www.adalarkoruma.org



* * *

ISTANBUL ADALARI KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEGI (IAKTVKD) kurucu uyeleri:
1- HAYRIYE OZLEM YUZAK 2- ENGIN DAMCI 3- ZIHNI ALPER UNSAN
4- TEKIN TEKINLIG 5- YAVUZ OSMAN YILMAZ 6- KEMAL KIL 7- ARIF CAGLAR

* * *

ISTANBUL ADALARI KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEGI (IAKTVKD) amaclari:

http://www.adalarkoruma.org/amac.php

Amaclarimiz*

Dernegin Amaci ve Bu Amaci Gerceklestirmek Icin Dernekce Surdurulecek Calisma Konulari ve Bicimleri Ile Faaliyet Alani

Madde 2- Basta genel olarak tarih, kultur, sanat, mimari ve tabii degerleri korumak, cevre kirlenmesine karsi onlem alinmasini saglamak ve bu dogrultuda her turlu onlemin alinmasi icin calismaktir.

Dernek, Adalarin konumuyla ilgili mulki makamlardan, belediye idaresinden veya diger toplum kuruluslarindan gelen her turlu idari davranisi ve tasarrufu, korumaya matuf kanunlarinin tatbiki ve uygulanmasini taleple takip ve kontrol eder. Kendi uyeleri vasitasiyla denetler; Adalarin zararina addettigi meselelerde demokratik ve hukuki haklarini israrla ve odunsuz olarak kullanma amacini tasir.

Adalarin surekli SIT alani sitatusunde kalmasini saglamak uzere calismalar yapar.Adalarin bitki ortusu ve canli turlerinin korunmasi, zenginlestirilmesi yonunde girisimlerde bulunur. Bu konularla ilgili kuruluslarla isbirligine girer. Adalardaki orman alanlarinin Milli Park sitatusune alinmasi icin gerekli girisimleri yapar. Cevre kirliligi ile insan, bitki ve hayvan sagligina zararli olabilecek, ayrica su urunlerine zarar veren ve verebilecek her turlu faaliyetin karsisinda olup bu tur menfi eylemleri onleme yonunde gerekli her turlu yasanin uygulanmasi icin etkinliklerde bulunarak yasalarin tatbikine calisir.

Dernek, kendi ilke ve amaclari dogrultusunda arsiv calismalari yapar. Toplanacak bilgi ve belgelerin tumunu, uyelerinin, halkin ve ilgili kuruluslarin istifadesine sunar.

Dernegin amacina uyan calismalar yapan, yurt icinde veya yurt disinda faaliyet halinde bulunan kuruluslarla isbirligi yapar. Milli ve milletler arasi dogayi koruma etkinliklerine katilir.

Dernek, organize olamayanlari organize ederek mahalli idareleri, insanlari ve diger teskilatlari da yonlendirebilecek baski guruplari olusturmak, kamu oyu yaratmak; Adalilari bilgilendirmek, doga tahribatina karsi cozum yollari olusturmak, Adalar kiyi dantelasinin, denizin temizliginin ve bu arada kiyi seritlerinin isgali ile tabii halini tahrip ve tadiline karsi onlem alinmasi icin her turlu hukuki ve idari girisimlerde bulunur.

Dernek ilmi gorusleri esas kabul eder. Yetkili ilmi kurul ve ilim otoritelerinin aldiklari kararlara, goruslere, onerilere ve raporlarina ve tavsiyelerine uyar, uyulmasi yonunde faaliyet gosterir. Gerek koruma kanunlarina, gerek ise cevre ile alakali kanunlara aykiri davranislara karsi, Dernek tavir alir. Gerekli kanuni muamelelerin baslatilmasi icin icab eden muracaatlari yapar.

Sorumlulari gerek yaziyla, gerek ise sozle ikaz ederek vazifelerini yapmaya davet eder. Bu hususlarda kamu oyu yaratmaya yonelik girisimlerde bulunarak, aykiri davranis sahipleriyle, onlara yardimci olanlar uzerinde baski yaratarak Adalararin tarihine, tabiat yapisi ile sosyal ve kulturel yapisina verilebilecek fiziki, zararlarin onunu almaya calisir. Cevre sagligina, tarihi ve tabii varliklarin korunmasina zarari dokunanlarla, vazifesi oldugu halde ihmali bulunan kamu gorevlilerinin ve calisanlarinin gorevlerini yapmayanlarinin, gorevlerini kotuye kullananlarinin uyarilmasina, aksi takdirde hukuk yollarinin takip edilerek sorumlularin sorgulanmasina calisir. Yargilanmalarina mudahil olur. Anayasa ve yasalarda yer alan cevre korunmasi ile ilgili baglayici hukumler ile koruma yasalarinin halk tarafindan ogrenilip, benimsenmesi ve uygulamalara aciklik getirilmesi amaci ile calismalarda bulunur. Dernek, amaclarini gerceklestirmek icin dogrudan veya dolayli olarak egitim, arastirma, puroje ve uygulama calismalari yapar.

*Kaynakca: Istanbul Adalari Kultur Ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi tuzugunden alinmistir.
http://www.adalarkoruma.org/tuzuk.php

* * *

ISTANBUL ADALARI KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEGI'ne (IAKTVKD) uyelik basvurusu icin:

http://www.adalarkoruma.org/tuzuk.php adresindeki ilgili "uyelik formu [bilgisayara indir]" linkten word formatindaki uyelik formunu bilgisayariniza indirebilirsiniz.

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
Guzeller Sokak No. 30
Buyukada - Istanbul
adalarkoruma@gmail.com
http://www.adalarkoruma.org



..........................................................2
From: IAKTVKD (Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi)
Subject:
Date: March 7, 2009 1:32:04 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com


ISTANDUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

Buyukada, 07 Mart 2009

Konu : Cop Sartnamesi


ADALAR POSTASI'na

Cop toplama isine tahsis edilmis olan kamyonlarin genellikle basi bos, olmayacak saatlerde olmayacak yerlerde gorulmeleri ve bilhassa turuncu renkli ustu acik bir kamyonun, olur olmaz zaman dilimleri icinde Ada sokaklarinda degismeyen bir miktar cople; deniz seviyesinden tepelere, tepelerden deniz seviyesine gunun her saatinde; cevre sagligina zarar verecek sekilde hizmet adabina ve resmi hizmet terbiye ve teamullerine uymayan hareket bicimleriyle rahatsizlik yaratmaktadir.

Sokak supurme araclarinin cikardigi toz, gurultu ve ada sokaklarina yakismayan cesametiyle guya yollari supurmeye calisiyor olmasi ve onun da olmadik zamanlarda deniz seviyesinden tepelere, tepelerden deniz seviyesine nedeni belli olmayan inis ve cikislari kabul edilebilir sinirlari zorlamakta, Ada halkina ve cevre bilincine aykiri kalmaktadir.

Bazi iddia sahiplerinin yazili ifadelerine gore de gunluk cop toplama hizmetleri "on iki milyarlik harcamayla, Belediye'nin gerceklesen butcesinin % 40'ini olusturdugu"dur.

Temizlik ve cop toplama islerinin Adalar Belediyesi tarafindan hangi sartlarla ihale edildiginin bilinmesi gerekmektedir. Bu hatiri sayili harcamalarin nasil bir hizmet disiplini icinde yapilacagini tayin eden "Idari ve Teknik Sartname'nin" Adalar Belediye Baskanligi'ndan istenmesine karar verilmistir.

ISTANBUL ADALARI KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEGI elde edecegi bilgi ve belgeler dogrultusunda yapacagi calismalarindan cikacak sonuclar hakkinda Adalar halkina ayica bilgi verecektir.


Arif CAGLAR

* * *


* * *
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI


Sayi : 4
Konu: Sartname Hak.

Buyukada. 21 Subat 2009


ADALAR BELEDIYE BASKANLIGI'na

Adalar Ilcesinin, yukleniciye ihale edilmis olan cop toplama islerine aid sartnamesinin bir kopyasini, 4982 sayili Bilgi Edinme Hakki Kanunu emredici hukumlerine istinaden, Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi'ne verilmesini taleb ederiz.

Arif Caglar


Adres:
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
Guzeller Sokak No. 30
Buyukada Istanbul



..........................................................3
From: Baki Nedim Baltaci
Subject: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Date: March 7, 2009 2:08:36 PM EET
To: adalar.postasi@gmail.com

Kadinin erkeklerden cok calisip az kazandigi ABD cinsler arasindaki dengesizligin en goze carpan ulkesi olarak da Avrupa'nin onunde bulunmaktadir. Sanayilesmekte olan ulkelerde 18.yy kapitalizminin vahsice kendi emekci kadinlarini, cocuklarini somurdugunu gormekteyiz. ABD'de annelerin, genc kizlarin, 12 yasindaki cocuklarin gunde 17 saat calistirilmasina karsi mucadele veren kadinlar, hegemon guclerin akittigi kanli zeminde direnerek bir hak savasi vermistir. Isci sinifinin bu savasimi sonucunda ABD'de calisma sureci 8 saate cekilmistir. Donemin cok onemli devrimcilerinden "Clara Zetkin" kadinlarin sehitler vererek dunya isci sinifina kazandirdigi bu hakli zaferi taclandirmak amaciyla katildigi 1. Enternasyonale onerge vererek mucadelenin kazanildigi tarihin "Dunya Kadinlar Gunu" olarak kutlanmasini istemistir. Oneri, kominter tarafindan kabul edilerek 8 Mart Dunya Kadinlar Gunu olarak kabul edilmistir.

Kadin ve erkek arasindaki esitligin toplumda kendiliginden varolamayacagini, esitlik uzerine kurulmus bir toplum yapisini savunan "Feminizm"in kadin hareketliligi icindeki yerini inceleyen Kaliforniya Santa Cruz Universitesi'ndeki "Bilincin Tarihi" programinda ogretim gorevi yapan "Barbara Epstein" bir makalesinde, ABD'deki ilk kadin hareketinin kolelik karsiti bir zeminde ortaya ciktigini, feminizmin ise ic savas yillarinda diger protest hareketlerle olan iliskisinin kendisine ilerici bir karakter vermis oldugunu bir makalesindeki incelemesinden ogrenmis bulunuyoruz. Barbara Epstein her ne kadar kadin hareketlerinin liberal, radikal kanatlarinin kendi onceliklerine gore farkliliklar gosterse de esitlik uzerine bir toplum, esitlikci bir dunya modeline sosyalist feministlerin, radikal feministlerin ve diger kadin hareketliligi iceren modellerinin cagdas dunyanin bugune gelmesine katkilarinin onemle altini cizmektedir.

Aslinda hem evinde hem de isyerinde olmak uzere iki ayri surecte emek harcayan calisan kadinlarimiz yasam icinde tutunmaya calismaktadirlar. Modern toplum icerisinde de aciga cikmamis hayat labirentlerden de kadina yapilan baski, siddet, asagilama belirgin bir sekilde kendini hissettirmektedir. Mustafa Kemal'in kadini yok sayan yasaklamalara karsi vermis oldugu mucadeleler sonucunda cikardigi yasalarla bugunun modern kadininin yaratilmasi gercegi muhakkak ki hicbirimizin yadsimayacagi gercekliktir.

Maalesef gunumuzde kadinin siyaset yasamindaki yerine onem vermeyen "partiler skalasinda" Ataturk'un devami iddiasinda bulunan bugunun CHP'si de yer almaktadir. Muhafazakar kesimden baslarsak gecmiste Refah Partisi'nin Kadin Kollari Genel Baskanligi'na bir erkegin getirilmesi hepimizin hafizalarindadir. Din guder bir toplum yapisiyla icsellesen AKP ve MHP, BBP toplantilarinda halen haremlik selamlik mantigi devam etmektedir. Fakat bizi asil sasirtan CHP'deki son yillardaki donusumlerdir. Partinin eski CHP'lileri statukocu ilan ettikten sonra carsaf acilimi, kuran kurslari, turbe ziyaretiyle secim starti veren, promosyon olarak da turban ve seccade dagitimi gibi gericilerden odunc alinan tavirlarla gercek kimliginden uzaklasmistir. Muhafazakar kesime acilmak hicbir sosyal demokratin, solcunun, sosyalistin hayir diyemeyecegi bir durumdur. Bu is cumhuriyetin en asal yanini teskil eden kadin haklarinin kazanimini getiren carsafin reddiyesiyle olamaz. Kadini yok sayan, asagilayan carsafi, Inebolu'da isaret eden Ataturk ortunmenin diger bicimleri icin israrci olmamistir. Baska yazilarimda belirttigim gibi isci ve emekci kesimlerin bolca bulundugu, ornegin grevde bir hak mucadelesinde basortulu, turbenli bir emekci kadina rozet takilsaydi hem hayatin icinden interaktif bir goruntu verilmis olunurdu, hem de muhafazakar kesime acilmanin ilk adimi olurdu. Emekci mahallelerden merkeze hijyenik alanlara cekilen varoslardan uzaklasan CHP'nin kiz cocuklarin kuran kursu projesiyle oy avciligina cikmasi ancak bir tukenisin ifadesi olarak izah edilebilir.

Dunya Kadinlar Gunu kutlamalari cep telefonlarina mesaj yollamak degildir. Kadina yerel yonetimlerde onu yok saymayarak gereken degeri vermekle olur. Basta Beyoglu, Bagcilar olmak uzere onlarca ilcede kadina yer verilmemistir. Yasadigimiz Adalar Ilcesi'nde de bu boyledir. Baskan adayinin yaptigi listelerde Belediye meclis secilebilir hicbir yerinde, il genel meclis listesinde tamamen yoktur kadin. Istanbul'un bircok ilcesinde ganimet paylasilir gibi liste yapan erkekler kadini sadece bayrak sallayan, brosur dagitan, olusturulmasi gerek kalabaliklarda dolgu madde olarak gormektedirler. Kokteylli secim promosyonlariyla Kadinlar Gunu kutlanmaz. Etinde, kemiginde, zihninde tasinilan insan olma bilinciyle hayatin her alaninda, her aninda saygi duyarak olur. Basta en yakinimizdakine duymak sartiyla...

Sosyal, kulturel birikimlerini kuralli bir kent yonetimi, cagdas bir Adalar icin sunmak isteyen kadinlarimizin yerel yonetimlerden uzak tutulmasina ragmen onlarin ekolojik hayata katkilari hicbir zaman yadsinamaz. Adalar'da ormanin, yesilin korunmasi ve cagdas kent dinamigi icin en buyuk mucadeleyi gelecekte de kadinlarimiz verecektir. Rantiye blogu hangi tarafa gecerse gecsin kadinlarimiz Adalar'in betonlasmamasi icin yasanilacak bir Adalar icin dikkatli ve takipte olacaklardir. 4 yildir ADALAR POSTASI araciligiyla demokrat kesimin birbiriyle iletisimini saglayan Cigdem kardesime ithafen bu yaziyi yazmis bulunuyorum.

8 Mart Dunya Kadinlar Gunu kutlu olsun.

Baki Nedim Baltaci


* * *

Saygideger ve Sevgili Baki Nedim Baltaci,
Teveccuhunuz dolayisiyla pek manidar Kadinlar Gunu ithaf ile tebriginize mahcubiyet ve sevincle tesekkur ederim,
Ada sahilerinden saygi ve sevgilerimle,
Cigdem
)O(

Istiklalimizin, cumhuriyetimizin tum emektar kadinlarina,
feyz aldigim saygideger Mualla Anhegger Eyuboglu'na
ve annem Müjgan (Akdogan) Demir'in aziz hatirasina
saygiyla...
)O(

Mualla Anhegger Eyuboglu (13.3.1919- )

Mujgân [Akdogan] Demir (8.10.1930–26.3.2008), ön sırada sağdan üçüncü.



..........................................................4
Saray Muhallebicisi Prinkipo Dondurmaci'sinda!


http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=925011&Date=07.03.2009&CategoryID=78

[...] Yapilan son arastirmaya gore AKP Istanbul'da oylarini yuzde 50'nin uzerine cikardi. CHP'nin oyu ise yuzde 40'i asti [...]



..........................................................5
http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Musevi_ve_Ermeni_adaylarin_Adalar_yarisi&tarih=07.03.2009&Newsid=225587&Categoryid=1

Vatan, 28.2.2009
Tulay Subatli-Duygu Ozel
Foto: Ilker Akgungor

Musevi ve Ermeni adaylarin Adalar yarisi

Vatan, secimin en renkli bolgelerinden Adalar'a cikarma yapti

10 bin secmenin bulundugu Adalar'da DSP'den Ermeni vatandasimiz Dr. Karabet Yayla ile DP'den de Musevi vatandasimiz Yusuf Bahar, belediye baskanligi icin sIkI bir yarisa girdi.

Istanbul'un turistik ilcesi Adalar'da [!?] secim heyecani doruga ulasti. Baskan adaylari, aralarinda Ermeni, Musevi, Rum ve Suryani vatandaslarimizin da bulundugu 10 bin secmenin oyunu almak icin caba gosteriyor. DP'den Yusuf Bahar, DSP'den de Dr. Karabet Yayla, Adalar'i yonetmeye talip oldu. Iste iki adayin Adalar icin vaatleri:

Yusuf Bahar: "Adalar tuzim merkezi olmali"

DP'den Adalar Belediye Baskanligi icin aday olan Musevi kokenli Yusuf Bahar, Adalar'in sorunlari ve cozum yollari icin sunlari dile getiriyor: "Adalar turizm kaynakli bir nokta, ancak turizm gerekli nasibini alamadi. Ilk hedefim turizm kaynaklarini daha iyi sekilde kullanmak olacak. Adalar'in diger sorunlari saglik ve ulasim. Tam tesekkullu bir hasataneye sahip degiliz. Var olan hastaneleri revize edecegiz. Ulasim kaynaklarimiz vapurlar ve motorlar, zamanlama sIkIntIsI yasiyor. IDO'yla masaya oturup sefer sayisini artirmayi dusunuyoruz, imkan saglanmazsa tekne ve benzeri ulasim araclarini hayata gecirecegiz."

Dr. Karabet Yayla: "Ilk isim Adalar'a tuvalet yapmak"

DSP'den Adalar Belediye Baskanligi icin aday olan Ermeni kokenli Dr. Karabet Yayla, Adalar'in sorunlari ve cozum yollari icin sunlari dile getirdi: "Adalari gunubirlik gezmeye gelenlerin kullanmasi icin ne tuvalet ne de kabin bulunuyor. Eger secilirsem yapacagim ilk is adalara yeterli sayida tuvalet, soyunma kabini ve dus yaptirmak olacak. Ayrica adaya gezmeye gelenler vapurdan iner inmez gomlegini, fanilasini cikarip oyle geziyor. Olusturacagimiz deniz ve turizm zabitalari sayesinde herkes Ada kulturune saygili davranmak durumunda kalacak. Adalar'a ulasim 7 gun 24 saat olacak. Ayrica adadaki saglik hizmetini artiracagiz, her adaya emeklievi, ogretmenevi, ucretsiz kres, yuzme havuzu ve veterinerlik hizmetleri goturecegiz."



..........................................................6
Yeni Safak, 7.3.2009
Ertan Altan

[...] 29 Mart yerel secimlerinde Istanbul`daki listelere medeniyetler ittifaki yansidi. Agirligi AK Parti`den olmak uzere bircok gayrimuslim aday Istanbul`da yerel secimlere katilan partilerin listelerinde kendine yer buldu. AK Parti`de il genel meclisi ve belediye meclisi listelerinde Ermeni, Yahudi, Suryani kokenli 8 vatandas yer aldi. AK Parti Besiktas`ta Yahudi asilli Isak Izzet Hekimoglu, Belediye Meclisi uyeligine aday gosterirken, 4 Ermeni kokenli Turk vatandasina da listelerinde yer verdi. Adaylardan Karun Kovan Adalar Belediye Meclis uyeligine, Herman Hovsep Baliyan Bakirkoy il genel meclisi uyeligine, Melikon Karakoseoglu Bakirkoy Belediye Meclisi uyeligine aday oldu. Suryani cemaatinden Maribel Magzalcioglu Adalar il genel meclisi uyeligine aday olurken, Sedat Gencoglu Kadikoy- Belediye Meclis uyeligi ile Emmanuel Abaci Bakirkoy- Belediye Meclis uyeligine aday gosterildi. Bakirkoy`deki secim yarisina MHP`de Ermeni kokenli Haco Keles`i aday gostererek katildi. Demokratik Sol Parti ve Demokrat Parti ise gosterdikleri gayrimuslim belediye baskani adaylariyla Istanbul Adalar ilcesinde secim yarisina girdi. Ermeni kokenli Karabet Yayla, Demokratik Sol Parti`den Adalar belediye baskan adayi olurken rakibi ise Demokrat Parti adayi Yahudi cemaatinden Yusuf Bahar. [...]



..........................................................7
Mehmed Celal, ilkgenclik caginda, Anna adinda Buyukadali bir Rum kizina asik olmus...

http://www.okuyanus.com.tr/urun.asp?UrunID=85

Mehmed Celal (cev. Sevengul Sonmez), Sevda Lugati, Okuyan Us Yayinlari, Istanbul (2003).

Sevda Lugati, doneminin populer sair ve romancilarindan Mehmed Celal'in (1867 - 1912) en ilginc yapitlarindan biri. Gunumuzde pek taninmayan bu romantik yazar, bir "sevda sozlugu" hazirlamis. A'dan Z'ye pek cok sevda sozcugunun aciklamasi ve Fuzuli'den, Nedim'den, Muallim Naci'den, Recaizade Mahmud Ekrem'den bu sozcuklerle ilgili misralar, beyitler. Sozcuklere eslik eden kucuk desenler de Mehmed Celal'in elinden cikmis olabilir. Mehmed Celal, ilkgenclik caginda, Anna adinda Buyukadali bir Rum kizina asik olmus ve hayati boyunca bu karsiliksiz askin etkisinden kurtulamamis. Onun icindir ki, yazari Sevda Lugati'ni her ne kadar okurlarina adamissa da, biz bu ask yuklu sozlugun tum sozcuklerinde omur boyu surmus bu saf sevdanin payi olduguna inaniyoruz.