2 Ekim 2010 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2494: sedef adası'nda belediyesi'nden satılık yeşil alan!... imar canavarı duymasın aman!...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

13 Şubat 1904 Cumartesi günlü Büyükada'da Balıkpazarı Mahallesi'nde kayıtlı olduğunu belirtip kaybettiği tezkire-i osmanisinin yenilenmesini isteyen Niş muhacirlerinden Mehmed bin Mustafa'nın kaydına rastlanamadığına dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, Eylül 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

2 Ekim 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
14/22ºC
% 53-80 nem
Yıldız, K 23km/sa
Gündoğuşu 07:01... Günbatışı 18:44...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *
Cicely Mary Barker, The Acorn Fairy.

* * *

1- Emine Çiğdem Tugay: "Sedef Adası'nda Belediyesi'nden satılık yeşil alan!... İmar Canavarı duymasın aman!..."

2- Doğa Korunur: "Haberler yine kötü. Yine zararlı bir çabayla karşı karşıyayız! Sedef Adası mülk sahibi merhum Şehsuvar Menemencioğlu tarafından zamanın İstanbul Belediyesi'ne 1984 yılında korunması amacıyla bağışlanmış olan, Ada'nın tam tepesinde yer alan orman alanının mülkiyeti, daha sonra Adalar İlçe Belediyesi oluşturulunca, Adalar Belediyesi'ne geçmiş..."

3- Mehveş Yardımcı: "1984 yılından günümüze kadar 26 yıldır görev yapmış bulunan her Adalar Belediye Başkanı tarafından titizlikle korunmuş bulunan bu arazi kimlere peşkeş çekilmek istenmektedir?..."

4- Nazife Akgün: "Ne olur birisi bana kötü bir rüya görüyorsun desin. Bir gün, yıllardır gelip gittiğin, vapura bindiğin, indiğin iskeleye geliyorsun, iki çocuk sana 'buradan bineceksin artık iskelenin bu bölümü Mavi Marmara'ya devredildi,' diyor..."

5- Yüksel Özcan: "Havaların ısınması nedeniyle yaklaşık 4 ay ara verilen Adalar Orman Şefliği tarafından düzenlenen ekolojik çalışmalar yeniden başlıyor. Sezonun ilk ekoturu 3 Ekim Pazar günü Büyükada'da gerçekleşecek...."

6- Adalar Belediyesi: "Büyükada Aya Nikola Koyu’ndaki kaçak yapıları yıkan ve burayı çöplükten modern bir plaj ve İstanbul’un ilk kent müzesi alanına çeviren Adalar Belediyesi’nin bu uygulaması mahkeme kararıyla da onaylandı...."

)O(

_______________________________________________________1

From: EMİNE ÇİĞDEM TUGAY
Subject: adalar'da güz vakti... sedefadası'nda belediyesi'nden satılık yeşil alan!
Date: October 2, 2010 8:29:11 PM GMT+03:00
To: adalarkoruma@adalarkoruma.org


Sedef Adası'nda Belediyesi'nden satılık yeşil alan!...
İmar Canavarı duymasın aman!...

Sevgili Arkadaşlar,
Nicedir ADALAR POSTASI'nın 'Adalar'da Bir Gün' köşesini fotoğraflarıyla şereflendiren Bay Corinthio'yla tanışmak üzere heyecanla kendilerini beklerken yaz başında Ada evlerinden birinden sokağa atılan harikulade bir kütüphaneyi Aya Yorgi'ye peyder pey taşımak üzere kapımızı çalıp sözkonusu kitapları emanet bırakmak üzere ricada bulunması suretiyle tanıştığımız Argus Libertus çıkageldi... Belediye'nin 5TL mukabilinde Aya Yorgi'ye işletmekte olduğu minibüs rezaletini anlattığı sırada Necati Önel ile Ugo Antonio Corinthio da geldi... Dünkü gün çıktığımız Adalar'ın kültür ve tabiat varlıklarının talanına dair ön keşif ve belgeleme seferinde gördüğümüz akla ziyan hal vaziyeti anlatıyordum ki Sedefadası'ndan Tarık Tüten aradı! Eyvah! dedim Sedefadası'nda neler oluyor acaba?


Sedefadası'nın maliklerinden Şehsuvar Menemencioğlu'nun 1984 yılında Adalar Belediyesi'ne hibe ettiği 35 dönümlük yeşil alan, malumunuz 'fakir fukara' edebiyatıyla Mustafa Farsakoğlu tarafından 4 Ekim 2010 Pazartesi günü Belediye Meclisi'ne sunularak satış yetkisi istenecekmiş! Eyvah ki eyvah! Pazartesi'ye kadar olmadı akabinde de biteviye kıyameti kopartmamız gerek! Kartal MİA projesi kapsamında imar canavarı ada sahillerinde...

Birazdan ADALAR POSTASI'nda olacak gerçi ya vakit kaybetmeden ilgi ve bilginize sunulur endişeyle...

Selam ve sevgiler,

Çiğdem'den
)O(


_______________________________________________________2

From: TARIK TÜTEN
Subject: Fwd: Adalar Belediyesi ve Sedef Adasi
Date: October 2, 2010 8:21:21 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi.1@gmail.com


Çiğdem Hanım,

Telefon görüşmemize vakit ayırma nezaketinize ve ilgi gösterme
inceliğinize tekrar teşekkür ederim. Ben size durumu aktarmak için
bilgisayarımı açtığımda, bizim aktivist gencler meseleyi özetleyen bir
duyuruyu göndermişlerdi bile. Aşağıda size de iletiyorum. Yazanların
hepsi anlaşıldığı kadar vahim.

Sedef Adası sahillerinden sevgi ve selamlar,

Tarık Tüten

* * *


From: DOĞA KORUNUR
Date: Sat, 2 Oct 2010 20:12:20 +0300
Subject: Adalar Belediyesi ve Sedef Adası


Adalar Belediyesi ve Sedef Adası

Dostlar,

Haberler yine kötü. Yine zararlı bir çabayla karşı karşıyayız!

Sedef Adası mülk sahibi merhum Şehsuvar Menemencioğlu tarafından zamanın İstanbul Belediyesi'ne 1984 yılında korunması amacıyla bağışlanmış olan, Ada'nın tam tepesinde yer alan orman alanının mülkiyeti, daha sonra Adalar İlçe Belediyesi oluşturulunca, Adalar Belediyesi'ne geçmiş. Söz konusu arazide, Sedef Adası'nda iskanın
başladığı 1960 yılından beri de Ada'nın tek su deposu yer almakta.

Bugüne kadar Adalar İlçe Belediyesi'nde yönetime gelmiş hiçbir başkan, Sedef Adası'nda orman alanı ve göçmen kuş yolları üzerinde konaklama yeri olarak korunan bu bölgeyi satarak paraya çevirmeyi düşünmemişti.

Mustafa Farsakoğlu başkanlığındaki Adalar İlçe Belediyesi, Adalar'ın doğal dokusunu korumak konusunda kendilerinden beklediğimiz duyarlılığı göstermek yerine Sedef Adası'ndaki söz konusu tepe arazisini imara açmak amacıyla satarak, içinde bulunduğu mali sıkıntıya kalıcı bir çözüm olamayacak, yıkıcı ve zararlı bir yol seçmiş bulunmakta.

Ne yazık ki Başkan Mustafa Farsakoğlu, halen ormanlık bölge halindeki arazinin satışı için yetki isteme konusunu, 4 Ekim Pazartesi günü toplanacak Adalar İlçe Belediye Meclisi gündemine almış bulunmaktadır.

Adalar Belediye meclisini duyarlı olmaya davet ediyoruz ve Başkan'ın satış yetkisi talebine olumsuz oy kullanmalarını diliyoruz.

Doğa ve kültür varlıklarının korunması konusunda duyarlı, Adalar ilçesini sevenler olarak sadece Sedef Adası'nın değil bütün Adalar'ın değerlerini korumaya kararlıyız. Adalar Belediyesi'ni, izlemeyi seçtiği yol ve duyarsızlığından dolayı kınıyoruz ve bütün yasal haklarımızı kullanarak doğa ve kültür varlıklarını korumayanların, tahrip edenlerin, varsa peşkeş çekmek niyetinde olanların, bunların ortaklarının ve işbirlikçilerinin takipçisi olacağız.

Sizler de yanımızda olun.


_______________________________________________________3

From: MEHVEŞ YARDIMCI
Subject: sedef adası hakkında çok önemli
Date: October 2, 2010 7:32:37 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com



Adalar belediye başkanı, Sedefadası'nın en tepesindeki, merhum Şehsuvar Menemencioğlu tarafından 1984 yılında Belediye'ye korunması amacıyla bağışlanmış bulunan halen ormanlık bölge halindeki arazinin satışı için yetki isteme konusunu 4 Ekim Pazartesi günü toplanacak Belediye Meclisi gündemine almış bulunmaktadır.

1984 yılından günümüze kadar 26 yıldır görev yapmış bulunan her Adalar Belediye Başkanı tarafından titizlikle korunmuş bulunan bu arazi kimlere peşkeş çekilmek istenmektedir?

Kaldı ki, bu arazi SİT alanı olarak imar planlarında yer almaktadır.
Bu özellikteki arazinin 10 milyon dolar bedel mukabili satılacağı, akıllara ileride yapılması öngörülen olası imar durumu rezaletlerini getirmektedir.

Pazartesi gününden önce Sedef Adalılar olarak sesimizi duyurmak istiyoruz, yardımcı olabilirseniz minnettar oluruz.


_______________________________________________________4

From: NAZİFE AKGÜN
Subject: Denizlerin minübüsleri hepimize hayırlı olsun
Date: October 2, 2010 1:39:20 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Denizlerin minübüsleri hepimize hayırlı olsun!


Ne olur birisi bana kötü bir rüya görüyorsun desin. Bir gün, yıllardır gelip gittiğin, vapura bindiğin, indiğin iskeleye geliyorsun, iki çocuk sana "buradan bineceksin artık iskelenin bu bölümü Mavi Marmara'ya devredildi," diyor. Sen şaşkınlıktan nutku tutulmuş olarak bakıyorsun. Bir yıl önce Kınalıada'nın karnına bir bıçak daha saplanırcasına yapılan Mavi Marmara Motor iskelesi ne oldu, aklına binbir düşünce hücum ediyor hiçbirinin içinde de iyilikler yok, bakalım altından ne melanet çıkacak, hadi hayırlısı deyip hırsla Marmara Denizi'nin minübüslerinden biri olan motora kendini atıyorsun. Yıllarca bu ülkede bunlar için mi vergi ödedin, çalıştın çabaladın, nerede senin korunması gözetilmesi gereken hakların. Sen mi yalnış yaptın, sen ülkeni sevdin, insanını sevdin daha iyi daha güzel için hep çalıştın. Şimdi de birkaç adam çıktı, bir şirket kurup özelleştirme adı altında senin tüm emeklerini acımasızca gaspetti. Bu nasıl bir ADALET. Buna kim yanıt verecek, 'en çok yolcu taşıyan şirket biziz' diye her yerlere çeşitli reklamlar donatan Sayın AHMET PAKSOY mu?
Uzun zamandır Kabataş-Adalar hattının da motorlara devri yapılacağı gündemde, bakalım hangi gün bu kötü haber gelecek diye bekleye duralım. Nasılsa sindirildik, bıktırıldık, dayatma karşısında çaresiz bırakıldık. Sorumluların hiçbirinden ne yaparsak yapalım yanıt çıkmadı. Dikkate bile alınmadık. Biz yaptık oldu anlayışı ağır bastı.

Hiç değilse bari canım vapurlarımızı; kim oldukları belli olmayan, nasıl hizmet verileceği bir şartnameye bağlanmamış, bağlansa bile asla denetlenmeyen, şirketlere devrediyorsunuz; bari biraz insani sorumluluk duyun da, kontrol edin. Hiç değilse hizmet kalitesinden kendinizi sorumulu tuttun. Bunu da mı yapmaktan acizsiniz. İşte sözün bittiği yer bu olsa gerek.

Denizlerde de minübüscülüğü başlatma başarısını gösteren, insanının denizlerde can güvenliğini düşünmekten aciz, bu işlerde emeği geçen tüm basiretsizleri KUTLUYORUM.

Nazife Akgün


_______________________________________________________5

From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: Fwd: Ekolojik Tur Bülteni
Date: October 1, 2010 2:24:49 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


MÜJDE... MÜJDE... MÜJDE...

29. EKOTUR BÜYÜKADA KIZILÇAM ORMANLARINDA YAPILACAK


Bu kez gladyatör böceklerinin evreleri, çamkeseböceğinin etkilerinin sıfırlanması, biyolojik mücadelede etkin olan adacık yöntemi uygulamalı olarak anlatılacak. Eko-tur'un sonunda doğaseverlere kuş yuvaları hediye edilecek.

Havaların ısınması nedeniyle yaklaşık 4 ay ara verilen Adalar Orman Şefliği tarafından düzenlenen ekolojik çalışmalar yeniden başlıyor. Sezonun ilk eko-turu 3 Ekim Pazar günü Büyükada'da gerçekleşecek.

Doğaseverler saat 11.00'de Büyükada'da bulunan Adalar Orman İdaresi önünde toplanacaklar. Önce ekoturculara gezi hakkında bilgiler verilecek. Daha sonra Büyükada laboratuarında çoğaltılan gladyatör böcek evreleri görselleri gösterilerek bilgilendirme yapılacak.

Bu heyecan veren bilgilendirmenin ardından Tepeköy toprak yolunu takip ederek Birlik Meydanı'na yürünecek. Burada da yırtıcı böcekten kurtulan çamkeseböceklerinin uçup yumurta koymaları gösterilecek. Ayrıca toplanan yumurtaların parazitlenmiş oldukları gösterilerek parazit sineğinin yumurtalarını imha ederek uçtuğu ve doğal dengenin bu şekilde kurulduğu anlatılacak.

Hemen sonra biyolojik mücadelede kullanılan adacık yöntemi hakkında bilgiler verilecek. Ve kızılçam ağaçlarını kurutan çam kabuk böceklerinin nasıl üremelerinin azaltıldığı uygulamalı olarak gösterilecek. Toprak,kaya ve bitki ilişkisi ve gelişimi hakkında ekolojik bilgiler görsel olarak anlatılacak.

Bunların dışında Orman İşletme Şefliği tarafından hediye edilecek kuş yuvaları çam ağaçlarına asılacak. Orman İdaresi silvikültür uzmanlarınca artım burgusu ile Büyükada kızılçamları üzerinde yapılan araştırmada ağaç yaşının nasıl tesbit edildiği, ağaç gelişimi üzerine etkileerin nasıl belirlendiği görsel olarak artım çubuklarında anlatılacak. Daha önce yapılan çalışmalar sonunda yırtıcı böceğin görevlerinin sonuçları izlenecek. Ekolojik tur ücretsizdir. Dilediğiniz sayıda dostlarınızla katılabilirsiniz.

Mühim Not: Ekolojik gezi boyunca orman temizliği yapılacak olup katılımcıların yanlarında battal boy çöp torbaları getirmeleri ayrıca havanın yağışlı olabileceği ihtimali olması sebebiyle katılımcıların yanlarında yağmurluk getirmelerı önemle rica olunur.

Görüşmek dileğiyle...

Adalar Orman İşletme Şefliği

_______________________________________________________6

http://www.adalar.bel.tr/haberler/hbr124.asp


YARGI, ADALAR BELEDİYESİ’Nİ HAKLI BULDU



Büyükada Aya Nikola Koyu’ndaki kaçak yapıları yıkan ve burayı çöplükten modern bir plaj ve İstanbul’un ilk kent müzesi alanına çeviren Adalar Belediyesi’nin bu uygulaması mahkeme kararıyla da onaylandı. Adalar Belediyesi, geçtiğimiz mart ayında Aya Nikola Koyu’nu işgal eden gecekondu, kum, tüp ve çakıl depoları sahiplerine burayı tahliye etmeleri konusunda tebligat göndermiş ve 19 Nisan’da da yıkımı gerçekleştirmişti. Yıkımların ardından adeta çöplük haline getirilen Büyükada’nın en güzel bölgelerinden biri olan Aya Nikola Koyu kısa bir zamanda temizlenmiş halka açık modern bir plaj yanı sıra İstanbul’un ilk kent müzesine dönüştürülmüştü.

Yıkımların, haksız ve hukuka aykırı olduğunu iddia eden işgalciler, tahliye talebinin iptaline yönelik olarak açtıkları davalarda, belediyenin yetkisinin olmadığını da öne sürmüşlerdi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde Celal Uzun tarafından dava sonuçlandı ve mahkeme, yapılan

işlemin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. 6 İdare Mahkemesi, kararında; “Devletin özel mülkiyetinde bulunan ve davacı tarafından tüp gaz depolama alanı olarak kullanıldığı belirtilen alanın, mevzuat hükmü uyarınca taşınmaz maliki idarenin talebi sonucu Adalar Kaymakamlığı’nca tahliyesinin sağlanmasının davalı idareden istenilmesi üzerine Sit alanında kaldığı belirtilen taşınmazın yasa gereği tahliyesi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır” görüşlerine yer verdi.
Açılan davanın reddine karar veren Mahkeme heyeti ayrıca, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına da Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere karar verdi.