21 Mayıs 2009 Perşembe

ADALAR POSTASI-2273: bugunlerde pek tuhaf seyler oluyor adalar'da...

ADALAR POSTASI
21 Mayis 2009


http://urun.gittigidiyor.com/BURGAZADA-ISKELE-NADIR-FOTOKART-ESKI_W0QQidZZ17636087


* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

27 Agustos 1893 Pazar gunlu Adalar Kaymakamligi'na bagli Burgazadasi ahalisinden Odesya Agusto'nun oglu Bermanos Odesya Eskatavi'nin Varna'da Osmanli Devleti aleyhinde yazilar nesrettigi ve bu yazilarin Burgaz'da babasi tarafindan da dagitildigi anlasildigindan gerekli muamelenin icrasi hakkinda...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:


Buyukada, 12/04/2008 03:50

* * *
BIR BALIK:



* * *
http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
21 Mayis 2009 Persembe gunu Buyukada'da HAVA DURUMU:
parcali bulutlu
14-24ºC
% 67-82 nem
KD 36km/sa

* * *

Cicely Mary Barker, The Laburnum Fairy.


* * *
1- Bugunlerde pek tuhaf seyler oluyor Adalar'da...

2- Hasan Cevad Ozdil: "Iyilik, saglik dileklerimle ADALAR POSTASI icin gelen bir haberi iletiyorum belki gozden kacmistir diye..." "Ada sahillerinde cop turu!"

3- Adalar Belediyesi: "12 yil onceki Adalar Belediyesi yonetimince imara aykiri olarak yaptirilan, yalnizca uygunsuz yapi niteligiyle degil, elverissiz alan kullanimi ve estetikten uzakligiyla da tepki ceken amfi tiyatro'nun ve 20 yildir dunya cenneti Buyukada'nin on gorunumunu curuk bir dis gibi bozan yarim kalmis devasa Lido Otel insaatinin yikilmasi tarihi bir onem tasiyor..."

4- Deniz Tufekci: "On binlerce ziyaretci, milyonlarca euro gelir... Darisi bizim belediyenin basina..."

5- Minas Kalemkaryan: "Turkiye'den Paris'e giden bir domuzda Kore gribi suphesi!"

6- Engin Damci'dan yalnizca on dokuz on biri degil gece gunduz demeden iskelede vapurlari bekleyen farlarini yakmis Kinali'nin kedileri...

7- Arzu Kebire Bozkurt: "Lutfen yardimci olun da bu cocuga (erkek ve genc bir terrier) acilen yuva bulalim..."

8- Deniz Emin Tufekci: "Umariz yeni belediye yonetimimiz elindeki yetkiyi de olanaklari da kullanarak Adalar'daki tum binalarin, sokaklarin, carsilarin ciceklerle donatilmasi icin geregini yapar..."

9- Lezzetname Yolculugu-1: Serbet - Surup Gunleri...

10- "cagdas yasami" dolu dolu yasayan yasatan analarinin ardindan oksuz mu kaldi simdi kizlarimiz? anadolu ana dolu... turkan saylan'in anisina saygiyla, sizin de anadolu'da bir kiziniz, bir imkansiz periniz olsun...

ADALAR POSTASI'nin 2273. sayisinda...

)O(


..........................................................1

Bugunlerde pek tuhaf seyler oluyor Adalar'da...

14 Mayis Persembe gunu 18:00 sularinda Buyukada'da saat kulesi meydaninda bir cocuk hizla seyretmekte olan polis otomobilinin altinda kaliyor! Lolipopuysa asfaltta! Karsiya hastahaneye yetistiriliyor, kazanin sokunu saymazsaniz neyse ki yalnizca eziklerle kurtuluyor bu seferlik!
Peki ya siradaki?
...
18 Mayis Pazartesi gunu 15:00'te Buyukada'dan kalkan Pasabahce vapuru pek guc yanasiyor Kabatas'a derken nereye nasil gidecegini bilmez iki saskin adamin omuzlarinda bir tabut iniyor vapurdan, oradan finikulere derken "her canlinin elbet bir gun olumu tadacagi" serlevhali Zincirlikuyu'ya mi dusuyor yollari! Vapurdaki tabutun esrari!
...
Yaz tarifesinin Haziran ayi ortasinda baslamasina bakmiyor Adalar'in sezonu... Ilkbahar derken ilkyaz... Dolup tasiyor Adalar dolayisiyla da vapurlar... Vurdumduymaz IDO, Cuma gunu Kabatas'tan 16:30 Adalar seferini yapacak vapuru dahi yolcu sayisina bakmaksizin kucuk tutuyor, anlasilmaz! Bunda anlasilmayacak ne var canim! Adalar oyunu bundan boyle kime verecegini anlasin oyunu!
...
Metin Can: [...] Adalar, yaz geldiginde ise turistle dolup tasiyor. Ozellikle hafta sonlari 500 bine ulasan gunluk turist sayisi ise kisa surede Adalar'i yasanmaz bir hale getirmeye yetiyor. Ada sakinleri de bu nedenle evleri bosaltmis durumda. Buyukada'nin sakinlerinden 77 yasindaki Aliye teyze de hicbir komsusunun kalmadigini ve 30 yildir oturdugu Adalar'da ne kisin ne de yazin yasamanin zevk vermedigini soyluyor. [...]

Deniz Tufekci: [...] On binlerce ziyaretci, milyonlarca euro gelir... Darisi bizim belediyenin basina... Artik kozalak festivali mi olur, mimoza festivali mi olur, camlarin igne yapraklarindan mi olur, bunun kararini sanatcilari toplayip fikirlerini alan, bunu da Ada halkiyla paylasan belediye yonetimi verir... [...] Adalara kadar gelen yerli ya da yabanci turisti yakalar, Adalar'in fotograflari internet arama motorlarinda cok yuksek bir "rating'' yakalar, taninir, bilinir, daha cok insan gelir, daha cok insan daha cok is, daha cok yemek yiyen, daha cok konaklayan, el yapimi sanat eserleri alan demek, esnafin isinin artmasi cebine para girmesi demek, kalabalik demek para demek degil kuskusuz, iyi urun iyi fiyata satilarak kazanc getirir. Ada kazanir, adali kazanir. [...]

MI?

)O(


..........................................................2
From: Hasan Cevad Ozdil
Subject: Ada sahillerinde çöp turu!
Date: May 15, 2009 1:05:07 PM EEST
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com

Iyilik, saglik dileklerimle ADALAR POSTASI icin gelen bir haberi iletiyorum belki gozden kacmistir diye...
...

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=146212&cat=200&dt=2009/05/12

Haber Turk, 12.5.2009
Metin Can

Ada sahillerinde cop turu!

Yaz sezonunun baslamasiyla birlikte adalarin cevre sistemi iflas etti.

Yazin kendisini hissettirmeye baslamasiya beraber Kadikoy, Kabatas ve Bostanci'dan kalkan vapurlar her gun Adalar'in yolunu tutmaya basladi. Ancak Istanbullular icin adeta bir siginak olan Adalar bugunlerde S.O.S veriyor. Henuz sezonunun acilali bir ay olmasina ragmen cevre sistemi neredeyse coktu, sahiller cop, yollar ise at pisligi icinde kaldi.

Istanbul'a bagli Adalar ilcesi Buyukada, Heybeliada, Burgazadasi, Kinaliada, Sedefadasi, Yassiada, Kasikadasi, Sivriada ve Tavsanadasi olmak uzere dokuz adadan olusuyor. Iste Istanbul'un incisi bu guzel Adalar simdi bir cevre felaketiyle karsi karsiya... Yaz sezonunun baslamasiyla kisa sure icinde kire ve kokuya yenik dusen Adalar'da her yerde cop daglari olustu, sahiller kirlendi, turist tasiyan 2 bine yakin atin yollara biraktigi pislik ise nefes almayi bile zor hale getirdi. Ozellikle 1999 depreminden sonra kalici nufusunu kaybeden ve bir cok kesimi hayalet sehirleri andiran Adalar, yaz geldiginde ise turistle dolup tasiyor. Ozellikle hafta sonlari 500 bine ulasan gunluk turist sayisi ise kisa surede Adalar'i yasanmaz bir hale getirmeye yetiyor. Ada sakinleri de bu nedenle evleri bosaltmis durumda. Buyukada'nin sakinlerinden 77 yasindaki Aliye teyze de hicbir komsusunun kalmadigini ve 30 yildir oturdugu Adalar'da ne kisin ne de yazin yasamanin zevk vermedigini soyluyor.

BELEDIYENIN ELI KOLU BAGLI

Ote yandan Adalar belediyesinin de yetersiz kaynaklarla eli kolu bagli durumda. Kisin 15 bin yazin 500 bin nufusa sahip olan Adalar devletten en dusuk butceyi alan belediyeler arasinda ilk sirada yer aliyor. Iste bu duzensizlik Adalar ekonomisini de zor duruma sokuyor. Adalar Belediyesi yetkililerinin verdigi bilgiye gore hafta sonu olusan coplugun kaldirilmasi tam 4 gun suruyor. Teknik yetersizlikler nedeniyle de bircok alanda cop toplama gerceklestirilemiyor. Belediye yetkilileri, "Cevreye cop atmayin uyarilariyla yetinmek zorunda kalabiliyoruz. Bu kalabalikla bas etmek imkansiz," aciklamasi yapiyor.

PARA BIRAKAN TURIST DE GELMIYOR

Yetkililerin verdigi bilgiye gore, Ada esnafi da bunca kalabaliga ragmen gelirlerinden memnun degil. Cogu kisi yemegini hatta suyunu bile yaninda getiriyor. Ada'da para birakan kesim ise Buyukada'ya gelen Alman, Fransiz ve Ingiliz turistler. Ote yandan son donemde Iranli turist sayisinda da artis var.

BALIK ISTIFI ULASIM

Kabatas, Kadikoy ve Bostanci'dan Sehir Hatlari vapurlariyla adalara duzenli seferler mevcut. Kabatas'tan, Kadikoy, Kinaliada, Burgazada, Heybeliada uzerinden Buyukada'ya ulasim yaklasik bir saat otus bes dakika suruyor. Bostanci'dan direkt Buyukada yaklasik yarim saat, adalar uzerinden gelindiginde bir saati geciyor. Ancak hafta sonu Ada'ya ulasmak hic de kolay olmuyor. Vapura binebilmek icin bir saat oncesi iskeleye gelmek gerekiyor. Sehir hatlari vapurlari kapasitelerinin bile uzerinde yolcu almak zorunda kaliyorlar. Iceride adim atacak yer kalmazken, vapura giremeyenler iki saat sonraki diger seferi beklemek zorunda kaliyorlar.










..........................................................3
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2009/05/19/buyukadada_tehlikeli_binalar_yikilacak

Sabah, 19.5.2009

Buyukada'da tehlikeli binalar yikilacak

AA

Buyukada'da 2 tarihi bina, amfi tiyatro ve Lido Otel insaatinin yikilmasina karar verildi.

Adalar Belediyesi, cevre ve goruntu kirliligi ile halk sagligi acisindan tehlike yarattigi gerekcesiyle, Buyukada'da 2 tarihi bina, amfi tiyatro ve Lido Otel insaatinin yikilmasina karar verdi.

Belediyeden yapilan aciklamada, Belediye'nin, birinci derece sit alani olan Buyukada'nin on gorunumunde yer alan, buyuk bolumu yikilmis ve tehlike yarattigi belirtilen iki tarihi binayi, Lido Otel insaatini ve amfi tiyatro'yu yikacagi bildirildi. Aciklamada soyle denildi:

''3 Numarali Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu tarafindan 24 Ekim 2000 tarihinde verilen 11896 sayili yikim kararina gore, cokme riskine ragmen gecmis donem belediye baskanlari tarafindan yiktirilmayan, 3. dereceden tarihi eser statusundeki iki binanin cevresinde hicbir guvenlik onlemi alinmadigi ve buyuk parcalar halinde yikilmaya basladigi icin buyuk tehlike yaratan iki tarihi binanin, 12 yil onceki Adalar Belediyesi yonetimince imara aykiri olarak yaptirilan, yalnizca uygunsuz yapi niteligiyle degil, elverissiz alan kullanimi ve estetikten uzakligiyla da tepki ceken amfi tiyatro'nun ve 20 yildir dunya cenneti Buyukada'nin on gorunumunu curuk bir dis gibi bozan yarim kalmis devasa Lido Otel insaatinin yikilmasi tarihi bir onem tasiyor.''

Aciklamada, yikim isleminin 21 Mayis Persembe gunu saat 10.00'da duzenlenen torenle yapilacagi ifade edildi.

...

lido otel insaati ve amfi tiyatro'nun yikimi ala! adalar belediyesi'nin aklina fikrine zikrine saglik, tebrik ve tesekkurler ve dahi hizlarini alamayip sakil mi sakil deniz otobusu iskele binasi ile devaminda ada'nin dogal kiyi seridini katleden o dolgu yolu derken utanilasi adalar belediyesi binasini da yiksalar! ammavelakin ada'nin kentsel sit kimliginin vazgecilemez birer parcasi olan —asagidaki fotograflarin ilkinde hemen solda gorulen— o iki tarihi bina yikilmasaydi da restore edilecek imkan saglanabilseydi keske... dahasi cephelerinin baktigi meydandaki otopark goruntusu veren onlarca araba da kaldirilsaydi! kaldirilmali! ustelik bu binalardan birinin belki boylesi metruk hale gelmesine neden olan mulkiyetine dair vaktiyle oynanan kimi oyunlar! velhasili yaziklar oldu!
)O(

http://urun.gittigidiyor.com/BUYUKADA-ISKELE-CD-REPRODUKSIYON-KARTPOSTAL_W0QQidZZ16685485


http://urun.gittigidiyor.com/BUYUKADA-PRINKIPO-REPRODUKSIYON-KARTPOSTAL_W0QQidZZ16685527


http://urun.gittigidiyor.com/BUYUKADA-ISKELE-VE-YOLCU-VAPURU_W0QQidZZ13180006


..........................................................4
From: Deniz Tufekci
Subject: Fw: limon festivali/kozalak festivali!!
Date: May 13, 2009 3:05:10 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Adali dostlarimizin dikkatine,

Bir Akdeniz kasabasi, bir yerel yonetim anlayisi ve bu anlayisin sahibi yerel yonetimin kasabasina kazandirdiklari...
On binlerce ziyaretci, milyonlarca euro gelir....
Darisi bizim belediyenin basina...
Artik kozalak festivali mi olur, mimoza festivali mi olur, camlarin igne yapraklarindan mi olur, bunun kararini sanatcilari toplayip fikirlerini alan, bunu da Ada halkiyla paylasan belediye yonetimi verir...
Ekteki gosteride bir-iki hafta suren bir festival icin yorede yetisen portakal, limon, greyfurt kullanilmis, bu calisma sureli olabilir.
Hatta kalici olsun denirse, ornegin Adalar'da yeteri kadar kozalak var, carsilardaki butun binalar, dukkanlarin dis duvarlarinin sinirli bolumleri kozalaklarla kaplanir, kimisi boyanir, kimisi dogal haliyle kalir, ama Ada'nin ozelligi yuzune yansitilir.
Merak etmeyin, bocek filan olmaz, Adalar hic olmazsa betondan biraz ahsaba donerek eski kimliginin hic olmazsa goruntusunu yakalar.
Baska ne yakalar, merak edip Adalara kadar gelen yerli ya da yabanci turisti yakalar, Adalar'in fotograflari internet arama motorlarinda cok yuksek bir "rating'' yakalar, taninir, bilinir, daha cok insan gelir, daha cok insan daha cok is, daha cok yemek yiyen, daha cok konaklayan, el yapimi sanat eserleri alan demek, esnafin isinin artmasi cebine para girmesi demek, kalabalik demek para demek degil kuskusuz, iyi urun iyi fiyata satilarak kazanc getirir. Ada kazanir, adali kazanir.
Bu konularda benzer ya da cok ozgun fikirleri olanlarin, yerel yonetime bunlari iletmesi, kuskusuz, yerel yonetimin de bu tur fikirlerden yararlanabilmesi icin halkla diyalog yollarini aralamasi, aramasi gerekiyor.
Bekleyelim, gorelim.

Deniz Tufekci

Lemon festival in Menton, France




..........................................................5
From: Minas Kalemkaryan
Subject: biraz da mizah
Date: May 13, 2009 11:15:04 AM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Mizahin kimseye zarari yok degil mi, basit birkac kelime oyununun ne zarari olabilir ki?

1) Televizyonda FLAS GELISME olarak sunulan bir haber; "Paristen Turkiye'ye gelen Kore vatandasinda domuz gribi suphesi"...

Guncel ve herkesin dikkat etmesi gereken, hassasiyet gostermesi gereken bir saglik konusu. Ama bu gribin sebepleri ve korunma yontemleri hakkinda YETERINCE aciklama yapilmamisken, defalarca Paris, Turkiye, Kore ve domuz gribine vurgu yapilinca aklima soyle bir hinlik geldi... Madem ulkemizde yandas medya ve karsi medya var (ne demekse), bu haberi sunan kanal hangi tarafta olursa olsun, ona karsi olan bir kanalin calisani olsam soyle bir haber basligi verirdim;

FLAS FLAS FLAS..."Turkiye'den Paris'e giden bir domuzda Kore gribi suphesi!" :)

2) Yuksek Secim Kurulu'nun karariyla Mardin'in Nusaybin ilcesi Girmeli bolgesinde secimler iptal edilmis. Secmenlerin hur iradelerini kullanamadiklari gerekcesiyle secim yenilenecekmis.

Olabilir, varsa bir aksaklik, hata veya yolsuzluk, bunun en kisa zamanda giderilmesi, kanunun ve aklin geregidir.

1. ornekteki o calisan olsam soyle verirdim bu haberi...

FLAS FLAS FLAS..."Mardin'in Nusaybin ilcesi Girmeli bolgesinde secimler iptal edildi. Secmenler Yuksek Secim Kurulu'nun belirleyecegi tarihte yeniden oy kullanacaklari paravanin arkasina GIRMELI" :)

Mizah iyidir.


..........................................................6
From: Engin Damci
Subject: Minnoşlar
Date: May 18, 2009 7:02:50 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com



..........................................................7
From: Arzu Kebire Bozkurt
Subject: son gunleri vakti doluyor Beyaz Garip terrier
Date: May 20, 2009 2:26:37 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Arkadaslar bu cocuk Kemerburgaz'a terk edilmis.
Acilen yuva bulunmasi gerekiyor cok zor durumda guvenlik bakiyor.
Iki kardes olarak atilmislar, digerini bir hayvansever 5. kopegi olarak almis
ama bu cocuk kimsesiz lutfen yardimci olun da bu cocuga acilen yuva bulalim
erkek ve genc bir terrier.

Ilgilenenler beni arayabilirler...

Sevgilerimle,

Kebire Bozkurt
0555 422 88 95



..........................................................8
From: Deniz Tufekci
Subject: Fw: ANNECY ( FRANSA- ITALYA- ISVIÇRE SINIRI )
Date: May 19, 2009 12:18:50 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Bir kasabayi cicekler ne denli guzellestiriyor, eski pusku binalari bile guzellestiriyor, gorelim.
Darisi bizim Adalar'in basina. Umariz yeni belediye yonetimimiz elindeki yetkiyi de olanaklari da kullanarak Adalar'daki tum binalarin, sokaklarin, carsilarin ciceklerle donatilmasi icin geregini yapar. Adalar hem yasayanlarin hem de gelip gezenlerin goz bebegi olur.
Alt tarafta Annecy.pps uzerine tiklayarak goruntuyu gorebilirsiniz.

Deniz Emin Tufekci




..........................................................9
From: Sevinc Balic
Subject: 23-24 mayis serbet surup gunleri
Date: May 20, 2009 7:32:36 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com





..........................................................10
From: Emine Cigdem Tugay
Subject: "cagdas yasami" dolu dolu yasayan yasatan analarinin ardindan oksuz mu kaldi simdi kizlarimiz?
Date: May 20, 2009 4:23:55 PM EEST
To: es...dost....ahbap.



"cagdas yasami" dolu dolu yasayan yasatan analarinin ardindan
oksuz mu kaldi simdi kizlarimiz?
anadolu ana dolu...
turkan saylan'in anisina saygiyla,
sizin de anadolu'da bir kiziniz, bir imkansiz periniz olsun...
)O(


http://www.cydd.org.tr/duyuru.asp?id=1008

IMKANSIZ PERILER

Metro'nun Cagdas Kizlarinin oykuleri IMKANSIZ PERILER Kitabinda.



Metro Grubu'nun BENI OKULA GONDER Projesi kapsaminda burs destegi verdigi 1000 kiz ogrenci icinden CYDD tarafindan secilen en basarililarin oykuleri IMKANSIZ PERILER Kitabinda toplandi. Metro Grubu Turkiye yoneticisi Sayin Nurdan Tumbek Tekelioglu ve arkadaslari, Metro'nun Cagdas Kizlarini yasadiklari illerde / koylerde ziyaret ettiler, onlari ve ailelerini yakindan tanidilar, onlarin gelecekten beklentilerini, hayallerini, hedeflerini sorup ogrendiler. Ogrendiklerinden cok etkilendiler, hepsinin imkansizi basardigini gorduler ve onlarin oykulerini amator ruhla yazdilar; IMKANSIZ PERILER kitabi olustu. Dogan Kitapcilik basimini ustlendi. Kitabin tanitimi Istanbul Alman Konsoloslugu'nun Gumussuyu'ndaki gorkemli binasinda yapildi. Kitap icin bir tanitim belgeseli hazirlandi, tiyatro sanatcisi Kenan Isik seslendirdi; Kitap METRO ve REAL Magazalarinda ve D&R'larda satisa sunuldu.

Kitabin geliri ile Mus Ilimizde burs bekleyen 80 kizimizin eylulde okula baslamalari saglanacak. Dostlariniza hediye aramak yerine IMKANSIZ PERILERI kitabini armagan ederek ya da kurumunuzun tum uyeleri icin kitap satin alarak bir ya da daha cok sayida kiz cocugunun okula gitmesine destek verebilirsiniz.

Unutmayiniz, ulkemiz kiz cocuklarinin okullasmasinda komsu ulkeler arasinda ve dunya ulkeleri siralamasinda en alt siralarda yer almaktadir. Turkiye'de her yil resmi rakamlara gore 600 bin kiz cocugu okula gonderilmemektedir. Nufus cuzdani olmayanlar ve okulu yarim biraktirilarak okuldan alinanlar da eklenince okula gidemeyen kiz cocuklarinin sayisi 2 milyona yaklasmaktadir. Kisi basina dusen ortalama egitim suresi 3.5 yil olan ulkemizde, gelecegin anneleri kizlarimizin mutlaka okula gitmelerini ve egitimlerine devam ederek meslek sahibi egitimli bireyler olmalarini saglamaliyiz. Unutmayiniz, kiz cocuklarinin egitimine duyarliligin artirilmasina katkida bulunabilir, siz de bir imkansiz periye burs ile destek verebilirsiniz. SIZIN DE BIR IMKANSIZ PERINIZ OLSUN.

CYDD'nin hedefi 100.000 kizimiza burs vererek okula gitmesini saglamak. Sizin de Anadolu'da bir kiziniz, bir imkansiz periniz olsun.

Toplu kitap siparisi icin :
CYDD Genel Merkezi Tanitim Iletisim Birimi: 0212 252 44 33 /132 veya tanitimveiletisim@cydd.org.tr

Bagislariniz icin:
Is Bankasi Kuledibi Subesi (1078)
TL 250469
EURO 78271
USD 78247

CAGDAS YASAMI DESTEKLEME DERNEGİ
Evliya Celebi Mahallesi Simal Sokak No:10 Sishane 34430 Istanbul
Tel : (212) 252 44 33
Fax : (212) 252 65 95
Mail : cydd@cydd.org.tr
http://www.cydd.org.tr