24 Nisan 2009 Cuma

ADALAR POSTASI-2267: aya yorgi neden nasıl ve ne zaman gününü şaştı?

ADALAR POSTASI
24 Nisan 2009


http://urun.gittigidiyor.com/Istanbul-Buyukada-17-7-1903-osmanlica-ada-damga_W0QQidZZ16938272

* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

31 Temmuz 1893 Pazartesi gunlu Buyukada'da insa olunacak mekteb ve caminin insasi ve masrafinin karsilanmasi hakkinda...

* * *
ADALAR'da BIR GUN:


Buyukada, 25/05/2008 06:00

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramimiz kutlu olsun!

* * *
http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
24 Nisan 2009 Cuma gunu Buyukada'da HAVA DURUMU:
parcali bulutlu
7-15ºC
% 62-92 nem
KD 30km/sa

* * *

Cicely Mary Barker, The Apple Blossom Fairies.

* * *
1- Aya Yorgi neden nasil ve ne zaman gununu sasti?

2- Sibel Guvenc: "Durustluk, seffaflik ve en onemlisi kadirsinaslik nerede?"

3- Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi Baskan Yardimcisi Engin Damci: "Dernegimizin anlayisinda Adalar bunyesinde motorlu araclarla ticaret yapilmasina ve yaptirilmasina yer olmadigi gibi, mevcut kanunlar ve bu kanunlar dogrultusunda alinan SIT Kararlari da bu tur faaliyetleri hususen men etmistir. Bu gorus istikametinde Dernek, 2863 sayili Kanuna ve Bolge Koruma Kurulu Kararlarina uyulmasi amaciyla Adalar'in motorlu araclardan arindirilmasi icin amaclari dogrultusunda bir calisma baslatmis olup V Numarali Koruma Bolge Kurulu'nun dikkati cekilmek uzere muracaatta bulunulmus ve kanuni islem yapilmasini talep etmistir. Ayrica sorumlu olan diger resmi merciler de bilgilendirilmislerdir..."

ADALAR POSTASI'nin 2267. sayisinda...

)O(


..........................................................1
aya yorgi
neden nasil ve ne zaman
gununu sasti?



Aslen Rumi (Julyen) Takvim'e gore 23 Nisan'a, Miladi (Gregoryen) Takvim'e goreyse 6 Mayis'a tekabul eden Aya Yorgi (Saint Georges) gunu neden gunumuzde Miladi Takvim'deki 23 Nisan'da kutlanmaktadir? Aya Yorgi'nin gunu, 6 Mayis Hidrellez'le ayni gun degil midir aslinda?

Yorgo L. Zarifi, Hatiralarim (Kaybolan Bir Dunya Istanbul 1800-1920), Istanbul (2005)306:
[...]
Babam sayfiyeyi cok severdi. Therapia'ya gitmemiz icin sicaklarin baslayacagi gunu dort gozle beklerdi. Vosporos'un nemi ve serinligi kendisini korkuturdu. Stavrodromi'nin sikiciligindan kurtulmak icin, 1891 yilindan itibaren hava yumusayana kadar, bir ay Pringipo'da kalmamiza karar verdi. Hotel Giacomo'nun 1. katinin hemen hemen hepsini kiraladi. Babaannem, cocuklar ve ogretmenler olmak uzere tum aile, Avrupa takvimine gore, 1 Mayis'ta Pringipo'ya yerlestik. Bu tarih, eski takvime gore, her yil 23 Nisan'da kutlanan adanin buyuk panayirinin arife gunune denk dusuyordu. 1 Mayis ayni zamanda Turkler'in "bahar bayrami"ni kutladiklari gunle cakisiyor. Her sene, bu tarihte, Marmara'nin Anadolu yakasindaki koylerinde oturanlar, Ayios Megalomartiras ve Tropeoforos'yu kutlamak icin kumsallara yanasan kayiklarla Pringipo'da toplanırlardı. Kadinlar renkli poturlar giyinirler ve baslarina uzerinde altin paralar olan tepelikler takarlardi. Manastirin insa edilmis oldugu tepede sarkilar ve danslar iki gun boyunca durmak bilmezdi. Gosteri o kadar guzeldi ki kacirmak istemezdik.
[...]


Buyukada– Lunapark Meydani, 1937.

http://urun.gittigidiyor.com/BUYUKADA-FESTIVAL-FOTOGRAFI-1937_W0QQidZZ14628458

Hizir ile Ilyas ve de Aya Yorgi (Saint George), Hiristiyan ve Islami anlatimlarda cok genis sembolizme sahip ve gerek Alevilik'te (Ya! Hizir! Sen bize yetis Bozat'in suvarisi!) gerekse Tasavvuf ve diger batini inanislarda benzer hikaye ve geleneklere sahiptirler. Hizir ve Aya Yorgi (St. George), gezginlerin koruyuculari olarak taninmislardir, her ikisinde de "gul" sembolu onemli yer tutar.

Gel zaman git zaman Hidrellez'de gul agaclarinin dibine konulan hamurlar misali yogrulmustur Anadolu'da inanclar cogu zaman...
Evvel zeman gelenekleri, bu cografya uzerindeki tum inanislarda hani sanki pek bir benzer gibi...

Cerden copten, pirincten tastan dilekler sekillendirilir ve tas tas ustune konulur Hidrellez'de...
Buyukada Aya Yorgi yolunda da tas tas ustune konulmustu gecen Nisan'in 23'unde.

Saglik sifa, bolluk bereket, mal mulk, servet... Tum dilekler sicim ve caputlarla birlikte nahillara baglanir Hidrellez'de...
23'unde Aya Yorgi'ye cikan yol kenarindaki caliliklara da keza...

Hidrellez'de yakilan atesler uzerinden atlayan her birimiz, ejderhayi oldurdugu sirada adeta atiyla uzerinden gecer bir vaziyette resmedilen Aya Yorgi miyiz?
Yoksa bir diger ejderi oldurup de Andromeda'yi kurtaran Perseus mu?

Ama ve bir daha asil soru su: Aya Yorgi neden, nasil ve ne zaman gununu sasti?
)O(


..........................................................2
From: Sibel Guvenc
Subject: Yan: ADALAR POSTASI-2266: "ali nizami bey'in nizam caddesi'ndeki kosku" neredeydi?
Date: April 23, 2009 9:58:21 AM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

ADALAR POSTASI uyelerine,
Durustluk, seffaflik ve en onemlisi kadirsinaslik nerede?
 
Erdemleri kendisinden menkul insanlarla yasamak zorunda kalmak cok buyuk talihsizlik.
ADALARimizin gelecegi, ofke almak, gecmisi sifirlamak, secimden bir saat once ayaklarda karsilarken secildikten sonra ayni kisileri gormezden gelmek buyuk cehalettir.
Insana verilen deger herseyin uzerinde olmalidir.
Yasaklar, disiplin, uyulmasi zorunlu olan kurallar yasayan herkes icindir.
Aileden bir kisiye imtiyaz saglaniyorsa bu vaadlerin cok uzagina gitmektir, ADALARin izleyen denetleyen gruplari da bunlarin herbirisini bir kenara yazarak bekleyecektir.
 
Padisahim senden buyuk ALLAH var sozunu hatirlatmak cok acidir ama fayda vardir.

Saygilarimla,

Sibel ve dostlari


..........................................................3
From: Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi
Subject: Motorlu Araşlarla Ticari Taşımacılık
Date: April 23, 2009 2:18:46 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com


ISTANDUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

Buyukada, 23 Nisan 2009

Konu : Motorlu Tasit Kooperatifleri


ADALAR POSTASI'na

Adalar'in tarihten gelen esi ve emsali olmayan cok medeni bir vasfi olan motorlu arac yasagi su veya bu sebeblerle delinmeye calisiliyor. Ekte takdim edilen yazilardan ve alt taraf da eklenen fotograf yazilardan takip edildiginde menfi yondeki gelismelerin seyri degerli okurlar tarafindan da musahede edilecektir.

Adalar'in 24 Mart 1984 tarihinden bu yana, belediyecilikte geldigi noktanin resmi olan bu fiili durumdan bir an evvel kurtulmasi, ancak Ada bilinci ve Ada ayricaligi suurunda olanlarin takdirindedir.

Bu arada umariz ki 29 Mart 2009 secimleri, ulkemizin en seckin en ozel yeri olma konumunu yaradilisindan alan Adalar'in eski huzurlu gunlerini geri getirmeye amil olsun.

Dernegimizin anlayisinda Adalar bunyesinde motorlu araclarla ticaret yapilmasina ve yaptirilmasina yer olmadigi gibi, mevcut kanunlar ve bu kanunlar dogrultusunda alinan SIT Kararlari da bu tur faaliyetleri hususen men etmistir. Bu gorus istikametinde Dernek, 2863 sayili Kanuna ve Bolge Koruma Kurulu Kararlarina uyulmasi amaciyla Adalar'in motorlu araclardan arindirilmasi icin amaclari dogrultusunda bir calisma baslatmis olup V Numarali Koruma Bolge Kurulu'nun dikkati cekilmek uzere muracaatta bulunulmus ve kanuni islem yapilmasini talep etmistir. Ayrica sorumlu olan diger resmi merciler de bilgilendirilmislerdir.

Dilekcelerimize verilecek cevaplardan sonra, ISTANBUL ADALARI KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEGI, amaci dogrultusunda ve bu husustaki calismalari hakkinda, kamuoyu olusturmak uzere Adalar halkina ADALAR POSTASI araciligiyla ayrintili bilgi verecektir.

Adalarin saygideger halkina saygilarimizla,


Engin Damci
(Bsk. Yar.)

________

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI


Sayi : 17
Konu : Motorlu Tasit Kooperatifleri

Buyukada, 17 Nisan 2009



V NUMARALI KORUMA BOLGE KURULU MUDURLUGU'ne

Istanbul Ili Adalar Ilcesi dahilinde motorlu arac trafigi Koruma Bolge Kurulu Kararlari ile tahdit edilerek disiplin altina alinmis olmasina ragmen ticari tasimacilik yapmak uzere kooperatifler kurulmus veya kurdurulmustur.

SIT kararlarina aykiri olan bu faaliyetten haberdar olan dernegimiz yetkili ve sorumlu mercilerden bilgi taleb etmistir.

Kaymakamlik katindan gelen bilgilerden:
1- Buyukada S.S. Motorlu – Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifinin kurulusuna, Sanayi ve Ticaret Bakanliginin 07. 11. 2007 tarih ve 215 sayili olur yazilariyla;
2- Heybeliada S.S. Motorlu – Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifinin kurulusuna, Sanayi ve Ticaret Bakanliginin 17. 11. 2006 tarih ve 28842 sayili olur yazilariyla;
3- Burgazada S.S. Motorlu – Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifinin kurulusuna, 31. 03. 2008 tarih ve 54 sayili olur yazilariyla;
4- Kinaliada S.S. Motorlu – Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifinin kurulusuna 05. 12. 2007 tarih ve 31637 sayili olur izni alinmis oldugu, bunlarin Buyukada'da dort (4), Heybeliada'da iki (2), Burgazada ve Kinaliada'da birer adet olmak uzere toplam sekiz (8) adet aracin Adalara ne suretle sokulduklari ogrenilmistir.

Adalar Belediye Baskanligi'ndan gelen bilgilerden de:
"Cevre Bakanliginin 18. 03. 20047 tarih 25406 sayili Resmi Gazete'de yayinlanan Hafriyat Topragi, Insaat ve Yikinti Atiklarinin Kontrol Yonetmeligi kapsaminda" bir takim madde bentlerinin bahane edildigi ve "25. 12. 1988 tarih 198 sayili Il Trafik Komisyonu Karari"na atiflar yapildiktan sonra, Motorlu tasimaciligi Kaymakamligin iznine baglamak suretiyle bilgileri dahilinde hareket edildigini de ayrica ogrenmis bulunmaktayiz.

Adalar'in maddi manevi degerlerini tahrib eden bu ve buna benzer ozel ticari kuruluslara on ayak olmak yerine, SIT ve plan kararlariyla, Koruma Kurulu Kararlari'ni hatirlatarak ikaz etmesi gereken resmi merciler 2863 sayili Kanun'a aykiri olan hususlarda itiraz ve uyari haklarini bir vazife olarak kullanmalari gerektigi halde bundan sarfi nazar ettikleri gorulmektedir.

Ekte takdim olunan Adalar Kaymakamligi yazilarinda Sanayi ve Ticaret Bakanligi'na, Adalar Belediyesi'nin yazilarinda ise Adalar Kaymakamligi iznine atif yapilarak isbu ozel ticari hizmete ait gayri kanuni tasarruflari ortada birakmaya matuf cevaplar verilmistir. Halbuki:

Kurul'unuzun almis oldugu "Adalardaki butun yollarin prensipte yaya yolu olmasi on goruldugunden, motorlu araclarin kullanilamayacagina, ancak Belediye ve Kaymakamligin, saglik, itfaiye, temizlik, orman hizmeti, emniyet hizmetleri icin kullanilmak uzere kisitli miktarda arac kullanilabilecegine" hukmundeki kararlariniz ile Nazim Plan Notlari ve Aciklama Raporlari'na uygun hareket edilmesi icab etmektedir.

Motorlu ticari araclarin fiilen kullanilmaya baslandigi Adalar'da 2863 sayili kanuna ve buna bagli olarak Koruma Bolge Kurullari'nin almis olduklari kararlara muhalefet eden sorumlu ve yetkililerin 16. 06. 1999 tarih 11012 sayili karara uymalarini ve uygulamalarini saglamak icin 2863 sayili Kanun'un 57. maddesinin (g) bendine gore 61. maddesinin tatbikinin temini babinda 72. maddesinin dikkate alinmasi luzumuna inanmaktayiz.

Korunmasindan sorumlu oldugunuz bolge dahilinde bulunan Adalar'in hususiyetlerinin muhafazasi dogrultusunda kanuni muamelelerin baslatilarak gereginin yapilmasi hususunu saygilarimizla arz ederiz.


Arif Caglar
(Baskan)


Ekleri: 1- ?/03/2009 tarih B.05.1.EGM.4.34.23.08.2008/93 sayili Adalar Kaymakamligi yazisi
1- 10/03/2009 tarih M.34.6.ADA.0.11/299 sayili Adalar Belediye Baskanligi yazisi




Dagitim:
Geregi icin: V No. lu Koruma Bolge Kurulu Mud.

Bilgi icin: 1- Ulasim Koordinasyon Daire Baskanligi'na
2- Adalar Kaymakamligi'na
3- Adalar Belediye Baskanligi'na




Adres:
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
Guzeller Sokak No. 30
Buyukada - Istanbul


________

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI



Sayi : 20
Konu : Motorlu tasit kooperatifleri


Buyukada, 17 Nisan 2009



ISTANBUL BUYUK SEHIR BELEDIYESI
ULASIM KOORDINASYON MERKEZI'ne


Istanbul Ili Adalar Ilcesinde 2863 sayili kanun ve buna bagli SIT kararlari ile Koruma Bolge Kurulu kararlarina muhalif kuruldugu acikca belli olan S.S. Motorlu – Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifi'ne ait toplam adedi simdilik sekiz (8) olan ticari motorlu tasitlarin Adalar'daki tirafigine karsi dernegimizin kanuni islem baslatma hususundaki faaliyetlerini ve itirazini bilgilerinize saygilarimizla arz ederiz.



Arif Caglar
(Baskan)




Eki: 1- 17.04. 2009 tarih 17 sayili dilekce sureti

2- ? ?/03/2009 tarih B.05.1.EGM.4.34.23.08.2008/93 sayili Adalar Kaymakamlik yazisi




3- 10/03/2009 tarih M.34.6.ADA.0.11/299 sayili Adalar Belediye Baskanligi yazisi





Adres:
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
Guzeller Sok. No. 30
Buyukada-Istanbul

________

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI



Sayi : 19
Konu : Motorlu tasit kooperatifleri

Buyukada, 17 Nisan 2009




ADALAR BELEDIYE BASKANLIGI'na


Istanbul Ili Adalar Ilcesinde 2863 sayili kanun ve buna bagli SIT kararlari ile Koruma Bolge Kurulu kararlarina muhalif kuruldugu acikca belli olan S.S. Motorlu – Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifi?ne ait toplam adedi simdilik sekiz (8) olan ticari motorlu tasitlarin Adalar?daki tirafigine karsi dernegimizin kanuni islem baslatma hususundaki faaliyetlerini ve itirazini bilgilerinize saygilarimizla arz ederiz.



Arif Caglar
(Baskan)



Eki: 1 - 17.04. 2009 tarih 17 sayili dilekce sureti
2 ? ?/03/2009 tarih B.05.1.EGM.4.34.23.08.2008/93 sayili Adalar Kaymakamlik yazisi



Adres:
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
Guzeller Sok. No. 30
Buyukada-Istanbul

________

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI



Sayi :18
Konu: Motorlu tasit kooperatifleri

Buyukada, 17 Nisan 2009




ADALAR KAYMAKAMLIGI'na


Istanbul Ili Adalar Ilcesinde 2863 sayili kanun ve buna bagli SIT kararlari ile Koruma Bolge Kurulu kararlarina muhalif kuruldugu acikca belli olan S.S. Motorlu ? Motorsuz Tasiyicilar Kooperatifi'ne ait toplam adedi simdilik sekiz (8) olan ticari motorlu tasitlarin Adalar'daki tirafigine karsi dernegimizin kanuni islem baslatma hususundaki faaliyetlerini ve itirazini bilgilerinize saygilarimizla arz ederiz.



Arif Caglar
(Baskan)



Eki: 1- 17.04. 2009 tarih 17 sayili dilekce sureti
2- ? 10/03/2009 tarih M.34.6.ADA.0.11/299 sayili Adalar Belediye Baskanligi yazisi



Adres:
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
Guzeller Sok. No. 30
Buyukada-Istanbul