16 Ağustos 2009 Pazar

ADALAR POSTASI-2302: sevgili büyükadalılar, çamlıklarda çevre temizliğine davetlisiniz...

ADALAR POSTASI
16 Agustos 2009


http://urun.gittigidiyor.com/drhm-ISTANBUL-BUYUKADA-YETIMHANE-SB-FK_W0QQidZZ19018391


* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

22 Agustos 1894 Carsamba gunlu Heybeliada Telgraf ve posta Memuru iken devlet malini zimmetine gecirdigi iddiasiyla hakkinda sorusturma acilan Bahaeddin Efendi'nin sucsuz bulunarak muhakemeden menine karar verildigine dair...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:

Buyukada, 25/05/2008 05:36



* * *
16 Agustos 2009 Pazar gunu
Buyukada'da HAVA DURUMU*
parcali bulutlu
19-30ºC
% 61-93 nem
KD 30km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *

Cicely Mary Barker, The White Bindweed Fairy.



* * *
1- Sakine Findik – Bige Kaleagasi: "Sevgili Buyukadalilar, 21 Agustos Cuma gunu saat 08:00'de camliklarda cevre temizligine davetlisiniz..."

2- Ozlem Yuzak: "Ben Basbakan Tayyip Erdogan'in Buyukada'yi neden ziyaret ettigini bir turlu anlamadim..."

3- Adalar Belediye Baskani Mustafa Farsakoglu: "Insan en buyuk zenginligimiz. Burada herkes dostluk icinde yasiyor. Basbakanimiza da bir kultur turu yaptiracagiz. Aya Yorgi'yi yani Yuce Tepe'yi gosterecegiz," dedi. Bu arada Basbakan Erdogan'in makam araci da adaya getirildi..."

4- Sefa Ozkaya: "Erdogan, fayton yerine zirhli bir minibuse binerek ada turuna cikti. Korumalar da az sayida motorlu arac bulundugu icin arabalarrda yogunluk olusturdu...

5- "Erdogan, 1,5 saatlik yemekten sonra fayton yerine zirhli aracla ada turuna cikti..."

6- Nuriye Akman: "Yaklasik bir ay once Buyuksehir Belediye Baskani Kadir Topbas'in oglunun dugununde Basbakan'dan Adalar'i ziyaret etmesini isteyen Kezban Hatemi, bir tesekkur ve hos geldiniz konusmasi yapti. Hatemi, konusmasini elindeki yazili kagittan okumayi yegledi. Adalar'in sorunlarina iliskin bir raporu bilahare Basbakan'a ileteceklerini ifade etti..."

7- Kezban Hatemi: "Istanbul adalarini bir ideal duzen ornegi olarak duslesek, her turlu farkliliklarimizin uzerinde ortak ilke ve degerlerimizin bilincinde olmanin coskusuyla bu adalarin acikli tarihi izlerini Imrali, Yassiada, Sedef, Buyukada, Heybeli, Kinali e Burgazada'dan silerek yeryuzu cenneti olarak yaratilmis bu adalarin degerini bilsek, acaba bu dusuncelerimiz bir utopya olarak karsilanir mi?

8- Basbakan Erdogan'in Buyukada'da sivil toplum kuruluslari ve azinlik liderleriyle yapacagi gorusme oncesi Buyukada Iskelesi'nin korkuluklarina MHP Ilce Baskani tarafindan astirilan e Mevlana'nin sozlerinin bulundugu afis, apar topar toplandi...

9- Nilgun Cerrahoglu: "Buyukada'da hatira ve istirap..."

10- "Sergi'nin [Adalar Muzesi'ne Dogru...] en ilginc bolumu, Istanbul'da bir sahafta tesadufen bulunmus fotograflardan olusuyor... Bu bolumde, Istanbullu bir aile ve dostlarinin, 1930-1960 yillari arasinda Adalar fonunda cekilmis, gecmisin tozlu raflarinda kaybolmus fotograflari sergileniyor..."

11- "Aile Saadeti" dizisinde mekan olarak ozellikle Buyukada'nin secilmesinin sebebi, bu dokunun korunmus olmasi herhalde... Arac trafigi olmadigi [?] icin buyuk avantaj...

12- "Adayi gezerken gozunde yuz yil oncesi canlanmis..."

13- Talin Etyemez: "Renklerin Kardesligi karma resim sergisiyle gorme engellilere ses kayit modulu..."

ADALAR POSTASI'nin 2302. sayisinda...

)O(



* * *
BIR de BALIK:




.........................................................1
From: Sakine Findik & Bige Kaleagasi
Subject: Cevre temizligine davet
Date: August 15, 2009 7:04:05 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com


cevre temizligine davetlisiniz!

Sevgili Buyukadalilar,
Cevre temizligi duzenliyoruz. Amac ozellikle tepelerdeki yuruyus yollari ve orman alanlarinda son zamanlarda yayilan donusumsuz atiklari (pet sise, naylon torba vs) toplamak.

Tarih : 21 Agustos 2009 Cuma
Saat : 08:00
Bulusma Yeri : Buyukada, Turkoglu Sokagi merdivenlerinde Eski Turk Mektebi'nin kapisinin onunde

Eldiven ve torbalari Adalar Belediyesi temin edecektir.



.........................................................2
Cumhuriyet 16.08.2009
Ozlem Yuzak

Erdogan Buyukada'ya neden geldi?

BUYUKADA - Ben Basbakan Tayyip Erdogan'in Buyukada'yi neden ziyaret ettigini bir turlu anlamadim.

Basbakan Buyukada Anadolu Kulup'te duzenlenen yemekli toplantiya beraberinde 5 bakan, bazi AKP Istanbul milletvekilleriyle birlikte katilarak ve dini cemaat temsilcileriyle sohbet ederek baslattigi demokratik acilim yolunda nasil ilerledigini mi gostermek istedi?

Yoksa gercekten ilgileniyor mu, yerel secimlerde CHP'ye kaptirdigi Adalar ilcesinin sorunlariyla?

Ya da baska bir konu mu var ortada henuz ortaliklarda sozu edilmeyen.

Ancak birtakim ilginc gelismelerin oldugu kesin. Once birkac yil once Buyukada'da bir ev satin alarak Adalilar kervanina katilan avukat Kezban Hatemi'nin onayak olmasiyla baslatilan ve yaklasik 20 kisinin katildigi bir calistayda Adalar'in sorunlari masaya yatirildi. Ardindan "Adalar icin oncelikli beklentilerimiz" adli rapor olusturuldu. Dunku toplantida ise rapor Basbakan'a verildi.

Soyle bir goz attigimda raporda son derece dogru ve herkesin katildigi oneriler var. Ustelik bunlarin onemli bir kismi CHP'li Belediye Baskani Dr. Mustafa Farsakoglu'nun secim bildirgesinde de yer alan oneriler. Ancak raporda bunlarin arasinda sivrilen yenileri de var. Ornegin: "Adalar icin Kalkinma Ajansi kurulmali" "Ozel Avrupa Birligi fonlari acilmali ve bu konuda STK'ler desteklenmeli", "Elektrikli toplu tasima sistemi yapilandirilmali"...

[ Adalar'a elekrikli toplu tasima sistemi kafi gelmez, cevresine otoban, Adalar'i birbirine ve en nihayetinde anakaraya baglayacak kopruler derken 2. Marmaray da yapilandirilmali! Sonrasi nanay! Citta Slow da hayal! )O( ]

Tum bunlar bana Adalar'i yeni bir rant kapisi olarak hazirlanmaya calisildigi izlenimini verdi. Ve isin acikcasi urktum. Evet Adalar Belediyesi'nin hizmetlerini duzgun olarak surdurebilmesi icin acil olarak gelire ihtiyaci var. Sadece kis nufusuna gore dagitilan pay ile yazlik ada nufusu ve buna ek olarak gunubirlik turiste hizmet vermek neredeyse imkansiz. Bu yuzden "acilen kisa kaynak yaratilmali" talebine katiliyorum ama bunu karsiliginda aralanacak kapilar ve verilecek odunlerden de korkuyorum dogrusu...




.........................................................3
Hurriyet, 15.8.2009

http://hurriyet.de/haberler/son-dakika/392156/buyukadaya-teknelerle-polis-tasindi

[...]

ADALAR'IN SERMAYESI INSAN

Adalar Belediye Baskani Mustafa Farsakoglu, Adalar'da Suryani, Ermeni, Rum, Turk, Kurt herkesin birarada yasadigini belirterek, "Insan en buyuk zenginligimiz. Burada herkes dostluk icinde yasiyor. Basbakanimiza da bir kultur turu yaptiracagiz. Aya Yorgi'yi yani Yuce Tepe'yi gosterecegiz" dedi.

MAKAM ARACI DA ADAYA GETIRILDI

Bu arada Basbakan Erdogan'in makam araci da adaya getirildi.




.........................................................4
DHA, 15.8.2009
Sefa Ozkaya

Basbakan, Lefter'le kucaklasti

Basbakan Tayyip Erdogan'in katildigi Buyukada Anadolu Kulubu'ndeki yemek 1.5 saat surdu.

Yemekten ayrilan Erdogan, fayton yerine zirhli bir minibuse binerek ada turuna cikti. Korumalar da az sayida motorlu arac bulundugu icin arabalarda yogunluk olusturdu. Buyukada'da yasayan gazeteci Oral Calislar, Adalar'daki sivil toplum kuruluslari olarak Basbakan Erdogan'in konusmasinin iceriginin doyurucu oldugunu soyledi.

Calislar, "Basbakan azinliklarla ilgili sorunlara onem verdigini ve bes bakanla toplantiya gelerek bunu gosterdigini soyledi. Kendisine azinliklara daha once yapilan haksizliklari hatirlatik. Herseyin daha iyi olacagini soyledi. Aslolan demokratik acilimla cikacak yasa ve uygulamalardir" dedi.Calislar, eski bir futbolcu olan Erdogan'in eski milli futbolcu Lefter Kucukandonyadis'le kucaklastigini soyledi. Dini liderlerin Erdogan'dan istekte bulunmadiklarini belirten Calislar, Ruhban Okulu meselesinin gorusulmedigini de belirtti.




.........................................................5
Radikal, 16.8.2009

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=949993&Date=16.08.2009&CategoryID=78

[...] Erdogan, 1.5 saatlik yemekten sonra fayton yerine zirhli aracla ada turuna cikti ve Aya Yorgi Rum Yetimhanesi ile Hamidiye Camii'ni gezdi. [...]




.........................................................6
Zaman, 16.8.2009
Nuriye Akman

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=881052

Begonvilin cicekleri bulusmanin tanigiydi

Buyukada Anadolu Kulubu, dun ogle yemeginde Basbakan Erdogan`i agirladi. Bazi bakan ve milletvekilleri, Adalar`in sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, dini cemaatlerin liderleri, AK Parti il ve ilce baskanlari, Istanbul Valisi, Buyuksehir Belediye Baskani,

Tum masalar adalarin simgesi, cicekten dallari gorunmeyen begonvillerle suslenmisti.

Basbakan`in tesrifleri anons edildiginde davetliler ayaga kalkarak kendisini selamladi. Basbakan Erdogan, yerine oturmadan once ruzgardan dagilmis olmali ki kendisine uzatilan bir tarakla saclarini taradi. Taragi yardimcisina iade etti ve herkesi mutebessim bir cehre ve goz temasiyla selamladi.

Yaklasik bir ay once Buyuksehir Belediye Baskani Kadir Topbas`in oglunun dugununde Basbakan`dan Adalar`i ziyaret etmesini isteyen Kezban Hatemi, bir tesekkur ve hos geldiniz konusmasi yapti. Hatemi, konusmasini elindeki yazili kagittan okumayi yegledi. Adalar`in sorunlarina iliskin bir raporu bilahare Basbakan`a ileteceklerini ifade etti.

Ardindan Basbakan biraz irticalen, biraz onundeki promptor cihazindan okuyarak davetlilere hitap etti. Adalarin doga guzelligi ve farkliliklari barindiran mustesna yapisinin korunmasi gerektigine degindi, daha once yaptiklari hizmetleri hatirlatti ve yaradilani, Yaradan`dan oturu sevdiklerini tekrarladi. `Kucaklasmak, olmazsa olmazimiz.` dedi.

Basbakan, dini ve etnik yapisi ne olursa olsun, hicbir grubun sorununun kendileri icin digerinden ustun ve onemli olmadigini soylerken, sanirim Kurt acilimi dolayisiyla, `Ey cemaat uyeleri, sizleri unutmus degiliz` demek istiyordu.

Dini liderler Basbakan`la ayni masada yan yana oturdular. Selamlasmanin disinda aralarinda bir konusma gecmese de, Basbakan`in asil vermek istedigi kucaklasma mesajinin sembolik fotografini memnuniyetle olusturdular. Bu fotografi, pembe begonvil dallari susledi.

Basbakan konusmasinda Acemlerin soyle bir sozu vardir, diyerek Farsca olarak, `Oturdular, konustular ve dagildilar` anlamina gelen tekerlemeyi soyledi ve `Insallah bizimki boyle olmaz.` dedi. Basbakan, yemegin ardindan dolasmaya cikarken, davetlilerin aklinda herhalde bu soz kalmisti.





.........................................................7
Zaman, 16.8.2009

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=881050

[...] Kezban Hatemi de 1960`lardan sonra bazi olumsuzluklarin yasandigi Istanbul adalarinin son derece degerli tarih, kultur ve tabiat varliklari olarak korunmasi gereken yerler oldugunu hatirlatti. Hatemi, konuklarina, `Istanbul adalarini bir ideal duzen ornegi olarak duslesek, her turlu farkliliklarimizin uzerinde ortak ilke ve degerlerimizin bilincinde olmanin coskusuyla bu adalarin acikli tarihi izlerini Imrali, Yassiada, Sedef, Buyukada, Heybeli, Kinali ve Burgazada`dan silerek yeryuzu cenneti olarak yaratilmis bu adalarin degerini bilsek, acaba bu dusuncelerimiz bir utopya olarak karsilanir mi?` diye sordu.

CHP`li Adalar Belediye Baskani Mustafa Farsakoglu da, `Adalar`da her etnik kokenden insanlarimiz dostca ve kardesce yasiyorlar. Buraya yapilan ziyaret herkes icin cok anlamli ve onemli diye dusunuyorum.` dedi. Iskelede cocuklara oyuncak dagitan Erdogan, cevredeki vatandaslara da selam verip sohbet etti. Basbakan Erdogan`a ulasmak isteyen bir kisi ise korumalar tarafindan uzaklastirildi.




.........................................................8
Haber Aktuel, 15.8.2009

http://www.haberaktuel.com/news_detail.php?id=216828

Buyukada`da MHP`nin afisi kaldirildi

Basbakan Erdogan`nin Buyukadada`da sivil toplum kuruluslari ve azinlik liderleriyle yapacagi gorusme oncesi adada hareketli saatler yasandi.



Buyukada Iskelesi`nin korkuluklarina MHP Ilce Baskani Yahya Bayrak tarafindan astirilan ve Mevlana'nin sozlerinin bulundugu afis, apar topar toplandi. Afisi toplayanlar iskeleden uzaklasti.

Apar topar toplanan afiste `Kor cehalet sirketlestirir adami, suskunlugun asaletindendir. Her lafa verecek bir cevabin var. Lakin bir lafa bakarim, laf mi diye. Bir de soyleyene bakarim adam mi diye. Bu misralar sozde Ermeni soykirimi icin ozur kampanyasi baslatan, Kibris`i peskes cekmek icin ugras veren, bin yillik kardesligimizi yok sayip ulkemizi kaosa suruklemeye calisan 12 kotu adama ithaf olunur` yaziyordu.



.........................................................9
Cumhuriyet 16.08.2009
SAGNAK
Nilgun Cerrahoglu

Buyukada'da "Hatira ve Istirap"

"Kir Dimitro"nun berber dukkaninin bir kapisi deniz kenarina, otekisi sutcu ile ekmekcinin dukkanlari onundeki dar yola acilirdi. Deniz kenarindaki kayiklari, yahut da deniz kenarindaki kayiklardan yarisini lokanta haline sokmus Bulgar sutcu Pandeli'nin kuru fasulye ile pilav kaynayan tencerelerine kavusmaya en kestirme yol, Dimitro'nun berber dukkanindan gectigi icin dukkanin her iki kapisi da gelene gecene aciktir. Kalabalik gunlerde insanlar, dukkanin icinden, birbiri arkasindan adeta sokaktan gecermis gibi lakayt gecerler..." (Sait Faik Abasiyanik, Medari Maiset Motoru)

Sait Faik'in olumsuzlestirdigi, mucevher degerindeki bu "ada kesitinin" yanina; "50'li-?60?li yillarin neo-realizm filmlerini cagristiran siyah beyaz nostaljik "bir berber dukkani" fotografi yerlestirmisler.

Birkac adim otede, bu kez Selim Ileri nostaljisiyle aktarilan "ada yokuslarinin" esintisi —"Tepelere cikan yokuslarda mimoza, gulibrisim agaclari, gurlesmis hatmiler garip bir hulya sagnagi yaratmisti. Tumu de o hafif esintiye birakmisti sari, soluk, pembe, beyaz ve mor ciceklerini..." (Hayal ve Istirap)—; duslerdeki anilarimizi uyariyor.

Eski "Lido"nun harap mustemilati altinda, direkler uzerine yerlestirilmis panolardan olusan bir acik hava sergisi burasi.

2010'da tamamlanmasi planlanan "Adalar Muzesi"nin on tanitimi adina duzenlenmis.

1930'lardan 60'lara dek uzanan otuz yillik zaman dilimine yayilan fotograflar, kartpostallar, turizm belgeleri, posterlerle "adalarin" "ada" oldugu yillar yeniden yasatilmaya calisiliyor.

Adanin yasayan mucizesi: "Splendid"

Oyle grup, aile, dost fotograflari var ki, mutlulugun tablosu gibi...

Kimi piknikte, kimi bir kir gazinosunda, kimi lokantada, kimi fayton sefasi ya da plajda cekilmis.

Heybeli'nin "Cam Limani"nda, Buyukada'nin "Yoruk Ali Plaji"nda, Aya Yorgi'nin camliklarinda objektife bakan bu insanlarin hepsi giyimleri, kusamlariyla "burali"; bu denizin, bu "adanin" insanlari...

Kadinlar, erkekler, sandallar, lokantalar.. istisnasiz "buraya ait" ve "buralilar".

"Kebapcilar" ve "lahmacuncular" cagi henuz acilmamis. Istanbul'u Istanbul olmaktan cikaran buyuk gocler yasanmamis.

"Hotel Calypso", "Hotel Giacomo", "Hotel Splendid"...

Eski poster ve kartpostallarda goze carpan ve adanin 20. yuzyil basi gorkemini cagristiran birbirinden fiyakali otel adlari bunlar...

Her biri bir Visconti filminden cikmis gibi duran bu anit otellerden bugune yanliz —ismiyle musemma— muhtesem "Splendid" ulasabilmis...

Sahibi Sennur Hamamcioglu'nun ozel gayretleri ve otelle evleri gibi hasir nesir olan personelin ihtimamiyla ayakta kalabilen adanin bu mucize-muze oteli; kubbelerinin uzerinde dalgalanan ucgen bayraklariyla, vaktiyle burda bambaska bir tarih yasanmis oldugunu her dem bize hatirlatiyor.

Sergide; "Splendid"e ait "60"li yillardan kalma bir mavi beyaz poster de var.

Posterin uzerinde "100 oda, 150 yatak. Banyolu odalar. Tam konfor. Nefis yemekler, itinali servis" yaziyor. Hemen altinda Brigitte Bardot'vari bikinili bir guzel, "guzel"in yani basinda gene o yillarin "kult objesi" sayilan koca bir pilli radyo duruyor.

Kaybolan dunya ve isporta cadirlar...

Otuz–kirk metrekarelik bir alana kurulmus panolarda daha neler neler var?

Eski vapur tarifeleri; Adalar'dan Avrupa yakasindaki okullarina her gun gidip gelen ogrencilerin "pasolari" ve genc cumhuriyet neslinin okul fotograflari.. gercek bir yasam arkeolojisi sunuyor.

En "arkeolojik" belgelerden biri, Leon Trocki'nin elinde yeni avlanmis bir devasa levrekle olumsuzlestirilmis pozu...

Yani basinda unlu ada yazarlari Resat Nuri Guntekin (Buyukada), Huseyin Rahmi Gurpinar (Heybeliada), Sait Faik Abasiyanik'in (Burgaz) fotograflari duruyor...

Beride de Ataturk; Inonu ve Ingiltere Krali VIII. Edward'la Anadolu Kulubu'nde cekilen azametli fotografiyla goz kamastiriyor.

Sergiyi turladiktan sonra -heyhat!- kendinizi birdenbire az once izlediginiz bu dunyayla hicbir bagi kalmamis, alakasiz bir ortamda buluyorsunuz...

Sergi alaninin yani basindaki cimler uzerinde, acik bir cadirda bagdas kuran kadinlar gozleme yapiyor...

"Gozleme cadirinin" yani basina da isporta bir "kilim-hali cadiri" denklestirilmis. Hemen beride col ortasinda vaha bulmus gibi agaclarin altina comelmis kara peceli Suudi kadinlar oturuyor. Onlari bizim yerli tesetturluler, tesetturlu kadinlari da mangalci piknikcilerimiz izliyor.

Son gordugum manzara; deniz otobusu iskelesinin tam karsisindaki Ataturk heykeli altinda, artik baska bir gezegenden isinlanmis izlenimi veren ince askili elbiseli iki genc kizin cektirdigi "hatira fotografi" oluyor.

Hatira ve istirabin fotografi bu.




.........................................................10
Haber34, 14.8.2009
Kaynak : Anadolu Ajansi

http://www.haber34.com/adalar-muzesine-dogru-13717-haberi.html

Adalar Muzesi`ne Dogru

Buyukada`da, gelecek yaz acilmasi planlanan "Adalar Muzesi" ile ilgili fotograf sergisi acildi.



Konuya iliskin yapilan aciklamaya gore, Buyukada Iskele Meydani`nda acilan "Adalar Muzesi`ne Dogru" adli serginin temasi, "Anlatilan Bizim Hikayemiz, Anilar Yok Olmasin, Paylasilsin, Gelecege Aktarilsin" olarak belirlendi.

Sergi, Istanbul 2010 Avrupa Kultur Baskenti kapsaminda, Istanbul Buyuksehir Belediyesi, Adalar Belediyesi, Adalar Kaymakamligi ve Adalar Vakfi`nin isbirligiyle acilacak Adalar Muzesi`ni tanitiyor.

Hem adalilari hem de kamuoyunu, belge ve bilgi paylasarak muzeye destek olmaya cagiran sergi, Adalar`in cok kulturlu gecmisine ve essiz evrensel dokusuna bagli olarak Turkce, Ingilizce, Almanca, Fransizca, Rusca, Ladino, Ermenice, Rumca, Suryanice, Kurtce, Arapca ve Farsca dillerinde vurgulaniyor.

Ote yandan, Adalar`in unlulerinden "Sait Faik, Mihal Sisko, Tiraje Dikmen, Trocki, Yufkaci Yavuz Sezer, Ahmet Refik, Ataturk, Inonu, Cigerci Altan Sonmezler, Fethi Okyar, Resat Nuri Guntekin, Koco Kalfa ve Huseyin Rahmi Gurpinar" serginin bir parcasi olarak yer aliyor.

Serginin en ilginc bolumu, Istanbul`da bir sahafta tesadufen bulunmus fotograflardan olusuyor. Bu bolumde, Istanbullu bir aile ve dostlarinin, 1930-1960 yillari arasinda Adalar fonunda cekilmis, gecmisin tozlu raflarinda kaybolmus fotograflari sergileniyor.

ADALAR MUZESI`NE DOGRU...

Adalar Muzesi, Istanbul`un ilk kent muzesi olma ozelligini tasiyor. Muze, Adalar`in bilinen tum tarihini, yakin gecmisini ve bugununu belgeleyip Istanbullular`a aktarmayi, yapilari Adalar`dan esinlenerek yaratilan kultur ve sanat eserlerini, yasanan surgunleri, gocleri ve anilari, cagdas muzecilik anlayisi ve teknigiyle bugune ve gelecege tasimayi hedefliyor.

Adalar Muzesi acildiginda, Adalar`in Bizans oncesi doneme kadar uzanan tarihi hakkinda eserler sergilenecek. Adalar`in tarihi yasamini ve bugune kadar yasamis topluluklarin eserlerinin yer alacagi muzenin gecici eserler sergisi bolumunde ise ozellikle guncel doneme iliskin belgeler ve fotograflar yer alacak.

Kutuphane ve arsiv birimlerinin de yer alacagi muze, ayni zamanda Adalar`daki diger muzelerle de iliskilendirilip bir "muzeler kompleksi" olusturulmasi acisindan buyuk onem tasiyor.




.........................................................11
Sabah, 14.8.2009

http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Magazin/2009/08/14/senaryoyu_gece_yarisi_kahkahalarla_okudum



[...]
[Osmanli'da gecen komik olaylarin anlatildigi 'Aile Saadeti' dizinde]
— Mekan olarak ozellikle Buyukada`nin secilmesinin sebebi, bu dokunun korunmus olmasi herhalde...
— Buyukada, arac trafigi olmadigi icin buyuk avantaj ve tabii ki havasi cok guzel.
[...]



.........................................................12
Zaman, 14.8.2009
Yusuf Bulbul

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=880268



[...]
Cekimleri Buyukada`da devam eden `Aile Saadeti` icin onemli bir hazirlik donemi geciren [Gulsah] Sahin, tarih kitaplarinin yani sira arsivlerde buldugu ses kayitlariyla da uzun sure rolune hazirlanmis. Adadaki Rum kadinlarindan bilgi almis. Bu sayede yari Rumca, yari Turkce bir uslup kazanmis. Adayi gezerken gozunde yuz yil oncesi canlanmis. Konustugu bir Rum bayanin `Eskiden genc kizlar boyle giyinirdi. Cok yakismis elbiseler.` demesi Sahin`i rolune biraz daha baglamis.
[...]



.........................................................13
From: Talin Etyemez
Subject: Fw: afış/ basın bülteni
Date: August 15, 2009 6:54:35 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com



1 Eylul Dunya Baris Gunu'nde
2420. Bolge, 4. Grup Rotary Kulupleri'nden
"Renklerin Kardesligi" karma resim sergisiyle gorme engellilere ses kayit modulu"

2. Dunya Savasi, 1 Eylul 1939 tarihinde Nazi Almanya'sinin Polonya'yi isgaliyle basladi, Mayis 1945'e kadar tam bes yil surdu. Bu savas sonunda milyonlarca olu, yarali, engelli insan, moloz yigini haline gelen kentler, aci ve gozyasi, dunya barisina kara bir leke surdu.

Bilginin ve teknolojinin hizla yayildigi, ozgurlukcu demokrasinin giderek onem kazandigi 21. yuzyilda insanlarin huzur, guven ve mutluluk icinde yasamasinin temel kosulunun, "siddet ve teror orgutlerine karsi isbirligi ve dayanisma yaparak, baris ve dostluk ortaminin surekliligini saglamak" oldugunu dusunuyoruz.

Felsefesinde insanliga hizmeti on kosul olarak belirleyen Rotary olarak insanlik aleminin geleceginin en onemli ve anlamli gunlerinden biri olan "1 Eylul Dunya Baris Gunu"nde, Turkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Ataturk'un "Yurtta Baris, Dunyada Baris" ilkesini bir kez daha vurgulamak istedik.

Gecen 70 yilin ardindan, 2420. Bolge 4. Grup Rotary Kulupleri olarak, "Renklerin Kardesligi" temasi altinda, asirlardir dinlerin baris ve kardeslik icinde yasadigi 2010 Avrupa Kultur Baskenti Istanbul'da, bu renklerimizi korumak adina bir karma resim sergisi duzenliyoruz.

1 Eylul Sali aksami saat 17:00'de Sisli Belediye Baskani Mustafa Sarigul, 2420 Bolge Guvernorumuz Nuri Ozgur, 4. Grup Guvernor Yardimcimiz ve Kulup Baskanlari ile birlikte, Nisantasi City's AVM'de, Dunya Barisi adina "Renklerin Kardesligi" karma resim sergisinin acilisini davetliler, ziyaretciler ve basin mensuplari esliginde gerceklestirecegiz.

Serginin amaci; Bogazici Universitesi bunyesindeki gorme engelliler icin ses kayit modulunun, bu sergiden elde edilecek gelirle —4. Grup Rotary kulupleri ortak projesi olarak— alinmasini saglamaktir.

Bu sergide bizlere eserleriyle destek verecek olan sanatcilarimiz; Bedri Baykam, Ida Kahraman, Tatyana Celiktop, Nihal Gures, Nino Varon, Dr. Musa Albukrek, Levent Kirca, Prof. Erol Eti, Mikhail Tchernega, Gulsun Erbil, Turkan Kiran, Ekmel Tokrakan, Artin Demirci'ye, 4. Grup Rotary kuluplerinden organizasyonu ustlenen Macka RK ve Esentepe, Gayrettepe, Tesvikiye, Nisantasi, Sisli Rotary Kulup ve Baskanlari ile 4. Grup Guvernor Yardimcimiz Hakan Karakaya'ya tesekkur ederiz.

Tarih : 1 Eylul 2009 Sali
Yer : Nisantasi City's AVM 3. Kat
Saat : 17.00 / Acilis ve ikram

Organizasyon : Macka Rotary K. / Rtn. Talin Etyemez 0532 337 01 86, talinety@yahoo.com
Espas Iletisim 0212 343 03 90/ elif@espasiletisim.com