30 Haziran 2009 Salı

ADALAR POSTASI-2284: kurum kurum kurulan kurulun kuruluş kuralları kurcalanmalı!

ADALAR POSTASI
30 Haziran 2009


Heybeliada– Cam Limani, 1932.
http://urun.gittigidiyor.com/1932-HEYBELIADA-CAM-LIMANI-HATIRASI-FOTOGRAF_W0QQidZZ17343473

* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

25 Eylul 1893 Pazartesi gunlu Heybeliada dogumlu ve Avusturya tebali Imelya ve Evantiya Benten Espro'nun, Osmanli tebasi Rumlarla evlenmeleri nedeniyle alacaklari tezkire-i Osmaniye icin Heybeliada muhtarlari tarafindan verilecek ilmuhaberlerin yeterli olduguna dair...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:


Buyukada, 4/05/2007 12:04

* * *
30 Haziran 2009 Sali gunu
Buyukada'da HAVA DURUMU*
Parcali bulutlu
28ºC
% 37 nem
G 10km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca

* * *
BIR BALIK:



* * *

Cicely Mary Barker, The Wild Thyme Fairy.


* * *
1- Gunduz Vassaf: "Talin Buyukkurkciyan'dan mektup var. Kinali Ada'nin durumu..."

2- Istanbul 5 Numarali Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Bolge Kurulu Muduru Dr. A. Metin Yildirimli: "Istanbul Ili, Adalar Ilcesi, Buyukada'daki reklam panolarina iliskin Kurulumuzun 8.4.2009 gun 1774 sayili kararinda 'Istanbul Ili, Adalar Ilcesi'ndeki isikli isiksiz ilan tabelalariyla ilgili 21.06.2006 gun 172 sayili kararda anilan hususlara uyulmasina, kararda belirtilen sayiyi asan tabelalarin Belediyesi'nce kaldirilmasina..." karar verilmistir."

TC Kultur ve Turizm Bakanligi Tasinmaz Kultur ve Tabiat Varliklari Yuksek Kurulu'nun 31.3.1984 tarihli 2234 numarali karari uyarinca "Dogal ve Kensel SIT Alani Butunu" ilan edilmis olan Istanbul Adalari'nda, Kentsel ve Dogal SIT dokusunun bogrune adeta birer kazik misali saplanan son derece uygunsuz reklam panolarinin TUMUNUN kaldirilmasina her nasilsa bir turlu karar veremeyip kurum kurum kurulan kurulun kurulus kurallari kurcalanmali!

3- Turk Musevi Cemaati: "Yahudi Bestekarlar, Ada ve Mehtap Sarkilari Konseri'ne katiliminizdan onur duyariz..."

4- Buket Uzuner: "Adalar Muzesi kurulacagina dair haberi ben Atinada'ki Istanbullu Rum, Istanbullu Ermeni ve Istanbullu Yahudi dostlarima iletmek..."

5- Nezih Bayraktar: "Esim Aysegul Bayraktar'in resim sergisi 30 Haziran-5 Temmuz arasi Ada Ilce Kutuphanesi'nde acik olacaktir. Bekleriz..."

ADALAR POSTASI'nin 2284. sayisinda...

)O(

..........................................................1
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=942578&Yazar=G%DCND%DCZ%20VASSAF&Date=30.06.2009&CategoryID=113

Radikal, 28.6.2009

Gunduz Vassaf

Kinali Ada'nin durumu

Talin Buyukkurkciyan'dan mektup var.
"Nerden baslasak nasil anlatsak?
Bir varmis bir yokmus eski cok eski degil bundan 10 sene oncesine kadar bakir bir Kinali Ada varmis. Yazlikcilar yazin adaya yerlesir, gunlerini sahilden denize girerek, birbirlerine caya kahveye giderek gecirirlermis. Cocuklari sokakta oynar, oyun denen eglenceyi hep birlikte tadarlarmis. Sonra yavas yavas Istanbul'dan ellerinde teypler, tupler, karpuzlar, zaman zaman bellerinde bicaklar ve cakilarla gencler gelir olmus.
Kufurlu konusarak, kizlara laf atarak, adada futursuzca dolasmaya eglence niyetine patirti, taciz ve kavga cikarmaya baslamislar. Gelen kizlar adada bikinilerle dolasir, sapirdata sapirdata ciklet cigner ve agizlari bozuk birbirleriyle sohbet ederlermis. Bu manzarayi yerli halk gorup her gecen gun daha da hayrete dusermis. Adanin genc kizlari, orta yasli adamlarin ya da genc erkeklerin tacizkar bakislarindan kacmaya calisirken plajda guneslenemez hatta sokakta yuruyemez olmuslar. Laf atmakta ustaymis bu Istanbul'dan gunubirligine adaya akin eden halk bir de coplerini etrafa sacmakta. Copler, posetler, karpuz kabuklarini adim basi gormeye ve koklamaya alisan ada halki yeni yeni agac dallarina takilmis donlari da gundelik seyirliklerine katmaya baslamis. Agaclarin tepelerinde genclerin birbirlerine yaptiklari essek sakalarinin sonucunda oralara atilmis donlar, sortlar gormek gundelik manzaralardan olagelmis. Ada sakinleri hafta sonu evden disari adim atamamaya baslamis. Gunubirligine gelenler, sahilde oturanlarin evine bahcesine girip, "Tuvalete girebilir miyim, siz hep kullaniyorsunuz biraz da bahcenizi biz kullanalim, telefonu sarj edelim," demeye baslamislar. Yazlikcilar kendilerinin sunmadiklari tekliflerin baskalari tarafindan dupe duz talep edilmesine sasirip kalmislar.

Kinali bahtsiz bir ada ne halki dayanisir ne de esnafi. Yine cok sene once televizyon kanallari antenlerini adanin tepesine diktiklerinde halk kendi aralarinda soylenmek disinda bir sey yapmadi. Zaten televizyon kanallari buyuk kanallardi, mudahale ettirmezler diye dusunduler. Simdi antenleri tamamen cikarmak yerine bire indireceklermis. Ayni oranda radyasyonu tek antenden verip adanin tepesine yani en guzel yerine bir cubuk dikeceklermis. Antensiz olmuyor mu? Bu cirkinligin bir cozumu yok mu? Ve neden Kinali diye de sormadan edemiyorum tabii.
Kinali Istanbul'a en yakin, ulasimi en kolay ada. Diger adalardan farkli olarak, etrafi tas, isteyenin istedigi yerden ucretsiz denize girebilecegi bir ada. Kinali olanca misafirperverligiyle, kendine ozgu kulturuyle, gonlunu acmis bir ada. Ama misafir haddini bilmezse? Adalilar yollara dussun, terk mi etsinler evlerini? Ne yapmali, ne etmeli bu Istanbul'dan gelen, kendi rahatlari icin tum ada halkini rahatsiz edenlere adayi anlatmak icin ne yapmali? Uyarmali belki de. Isgal ordusu degil de misafir gibi gelmeleri saglanmali. Polis degil, zabita degil, ama gorevli olduklari kiyafetlerinden belli Ada Rehberleri onlara yardimci olmali. Adalar Belediyesi'nin uyarilarini anlatan iskelenin girisine, plajlara yerlestirilmis panolar, gunu birligine de olsa tatilde olmanin, denize girmenin yolunu yordamini gostermeli. Copun yere degil cope atilmasi gerektigini, getirdikleri yiyeceklerden cikan butun copun getirdikleri posetler icinde yol kenarinda olan cop kutularina atilmasi ve hemen yani baslarinda cop yoksa biraz yanlarinda tasiyip en yakin cop kutusuna atmalari gerektigini anlatmali. Kendi eglencelerini yaparlarken saygili olup diger insanlarin keyfini kacirmadan, muzigin sesini cok acmadan ve umursamaz tavirlar takinmadan eglenmeleri gerektigini soylemeli. Baskalarini taciz etmemeleri gerektigini, bakisin baktigi oranda aciktigini ve cevreye rahatsizlik sactigini anlatmali. Yerini bilme ve saygininsa hos sohbetler, arkadasliklar yaratabilecegi soylenmeli...

Bir el yetmez iki el gerek, bir akil zayif kalir birkac akil almali ve su adayi tekrar yasanilir, rahat edilir, eglenceli, huzurlu Cumartesi, Pazarlar gecirilir bir ADA yapmali.

...

Okur Yorumlari (2 Yorum)

cozum - 28/6/200919:36
egitim, ilkokulda baslayarak cocuklara egitim vermek, bir sehirli olmak ne demek anlatilmali. bu lise'ye kadar hatta lisede bile anlatilmali. Neden bir zorunlu ders olarak lise'de verilmiyor? yemek yeme'nin adabi, gorgu, saygi, vatandasligin sorumlulugu, gibi konular. bunu yapabilmek icinde nufus/dogum oraninin azaltilmasi lazim. sen 5-10 cocugun olursa hangi birini dogru duzgun egitirsin? ne devletin olanaklari yeter ne de ailenin. son olarak da, belediye olarak, guvenlik gorevlileri yetistirilsin, cop atan insanlara zorunlu temizletmek, insanlari rahatsiz edenlere uyari, hatta ceza alanlari duyuru olarak listeleme. insanlari en korktugu sey utanma duygusudur. bu gibi kotu seyleri yapanlar, yapiyorlar cunku ne ceza var, ne de kimse bilecek yaptiklarini, siz bunlari bir sekilde haber verirseniz, utanma duygsu insanlari egitir! saygilar, sevgiler.
olcer

Zor insanlar, - 28/6/200913:54
Kinali adada olanlar bir zamanlar Almanya'ya goc eden Turk isci ailelerinin Almanya'ya adapte olmaktansa geldikleri yerde ne iseler gittikleri yerde de o olma mantelitesiyle yasamalari gibi bir olay bence. Bugun hala Avrupa'da yasiyan ucuncu kusak Turkler bile maalesef Kinali adada yasanan rezaletin iki mislini orada halen yasatiyorlar. Karpuz kabuklari, ekmek parcalari, sigara izmaritleri, cekirdek kabuklari, posetler... Istanbul Bostanci'da oturuyorum. Burada her hafta sonu sahilde adeta bir savas var. Mangal dumanlari, donla denize giren adamlar, kizlara ve kadinlara hic de iyi niyetli olmadigi ifadelerden aleni bir sekilde belli olan bakislar. Ve aksamlari kacinilmaz son kocaman bir copluk. Bence burada olan sehre ayak uyduramamak ne kadar sehirde dogup uymus olurlarsa olsunlar, maalesef kendi mahallelerinde kusaklar boyu boyle yasadiklari yetmiyormus gibi sana ve bana da tecavuz etmekten hic rahatsiz olmuyorlar. Hatta cogunluk psikolojisi olacak bulunduklari durumun normalligini buyuk bir hazla kabul etmeni ve boynunu bukmeni ister gibiler. Simdi burada bazi arkadaslarin bana fasist, ayrimci gibi sifatlar takabilirler ama. Benim demek istedigim 2009 yilinda metropolde medeni insan olabilmek. Ve benim haricimde yasayan insanlarin varligini onemsemekle beraber insanlarin birarada yasayabilmesi icin uyulmasi gereken, yasal zorunlulugu olmasa da humanist zorunlulugu olan kurallarin varligi.


..........................................................2
TC Kultur ve Turizm Bakanligi Tasinmaz Kultur ve Tabiat Varliklari Yuksek Kurulu'nun 31.3.1984 tarihli 2234 numarali karari uyarinca "Dogal ve Kensel SIT Alani Butunu" ilan edilmis olan Istanbul Adalari'nda, Kentsel ve Dogal SIT dokusunun bogrune adeta birer kazik misali saplanan son derece uygunsuz reklam panolarinin TUMUNUN kaldirilmasina her nasilsa bir turlu karar veremeyip
kurum
kurum
kurulan
kurulun
kurulus
kurallari
kurcalanmali!
)O(




...

Ilgi: http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2009/06/adalar-postasi-2275-adalar-orman.html

ADALAR POSTASI-2275/13 (3.6.2009):
From: emine.cigdem.tugay@gmail.com
Subject: adalara kazik! belediye'ye azik! kurula yazik!
Date: May 23, 2009 4:24:02 PM EEST
To: kurullardairesi@kultur.gov.tr
Cc: ertugrul.gunay@kulturturizm.gov.tr, ozelkalem@kulturturizm.gov.tr, belediyebaskani@adalar.bel.tr, belediye@adalar.bel.tr, baskan@ibb.gov.tr, samiyilmazturk@mimarlarodasi.org.tr, mimarist@mimarist.org.tr, mhtp.inan@gmail.com, kadikoy@mimarist.org, adalarkoruma@adalarkoruma.org


..........................................................3
From: Tilda Levi
Subject: Fw: konser daveti
Date: June 29, 2009 3:27:11 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

From: Musevi Cemaati
Subject: konser daveti
To: tilda levi
Date: Monday, June 29, 2009, 6:11 AM

Sevgili Dostlarimiz,
7 Temmuz Sali gecesi saat 21:00'de "Turk Yahudi Cemaati ve Yahudi Kulturunu Tanitma Projesi" cercevesinde, Anadolu Kulubu destegiyle Prof. Dr. Ruhi Ayangil yonetiminde Ayangil Turk Muzigi Orkestra ve Korosu Solistleri, "Yahudi Bestekarlar, Ada ve Mehtap Sarkilari Konseri" Buyukada Anadolu Kulubu'nde yer alacaktir. Katilimizdan onur duyariz.

 Turk Musevi Cemaati





 ..........................................................4
From: Buket Uzuner
Subject: Atina'daki Istanbullu Rum, Istanbullu Ermeni ve Yahudi dostlardan Ada Muzesine PRINCE Islands'MUSEUM Prinkipo
Date: June 29, 2009 1:33:31 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Merhaba,
Adalar Muzesi kurulacagina dair haberi ben Atina’daki Istanbullu Rum, Istanbullu Ermeni ve Istanbullu Yahudi dostlarima iletmek, onlarin da ellerinde Adalar’a ait varsa eski esya ve objeleri isterlerse Prinkipo Muzemize armagan etmelerine yonelik bir yazisma surecine girmek istiyorum. Bu konunun da muzenin teknik kurucularina iletilmesi ve dilenirse yazismalarin resmilestirilmesi dilegiyle selamlar,
 
Buket Uzuner


 ..........................................................5
From: Nezih Bayraktar
Subject: Eşim Ayşegül Bayraktar'ın resim sergisi
Date: June 30, 2009 1:28:04 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com