8 Haziran 2009 Pazartesi

ADALAR POSTASI-2276: istanbul'a %15, adalar'a %35 zam!

ADALAR POSTASI
8 Haziran 2009




* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

31 Agustos 1893 Persembe gunlu Burgaz Adasi'nda Rihtim Kumpanyasi amelesi tarafindan tas cikartmak icin uc yuz altmis kilo barut atilacagi hakkindaki havadisin kumpanyaya bir isnaddan baska bir sey olmadigi hakkinda...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:

Adalar Belediyesi dolmus seferlerine mi basladi?


Buyukada, 26/05/2009 13:40


* * *
8 Haziran 2009 Pazartesi gunu
Buyukada'da HAVA DURUMU*
az bulutlu
18-30ºC
% 39-88 nem
KD 15km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca

* * *
BIR BALIK:



* * *

Cicely Mary Barker, The Harebell Fairy.


* * *
1- Avni Kurtuldu: "Adalar ilcesi disindaki guzergahta bulunan toplu tasima araclarina %15 zam yapilirken, Adalar'da ikamet eden ve deniz ulasimindan baska alternatifi bulunmayan vatandaslarimiza reva gorulen zam orani ise %35'tir..."

2- IETT'nin yaptigi zammin yururluge girdigi sabah, vapura binmek uzere iskelelere gelen ve akbillerinden tek seferde 2.5TL para cekildigini goren Adalilar saskina dondu... Daha once 1.85TL olan akbil fiyatina yapilan zammin...

3- Deniz Emin Tufekci: "Buyukada'da sincaplar manavin cevizlerini asirdi..."

4- Kesfedilmemis 20 cevher adadan biri... Heybeli..."

5- 16. Ekotur Buyukada'da...

6- Yuksel Ozcan: "Burgazada Ormani 5 Yasinda..."

7- Ayse Tatlici: "2010 Avrupa Kultur Baskenti kapsaminda Buyukada'da acilmasi planlanan muze icin calismalara baslandi. Muzede Adalar'in tarihi hakkinda eserler ve objeler sergilenecek..."

8- Refik Erduran: "Buyukada'daki bahcenin karsisinda, karakol onunde gece gunduz nobet tutan sivillere gercekten aciyarak..."

9- Tuncer Erdem: "Buyukada Iskelesi..."

10- Adalar Belediyesi'nde seminer gunleri...

11- Oral Calislar: "17 bin nufusa gore verilen parayla 150 bin nufusluk bir topluluga hizmet veriliyor! Ustelik bu hizletler dort adaya dagildigindan maliyetin daha da arttigi dusunulurse..."

12- Selcuk Yasar: "Buyukada'da 3 No'lu KUltur ve Tabiat Varliklari Koruma Kurulu'nun kararlarina ragmen 9 yildir yikilamayan..."

13- Oktay Ekinci: "Bugune kadar 3 farkli belediye yikim kararini uygulamadi. Savcilara bunun nedenini sormak istiyorum..."

14- Mustafa Farsakoglu: "Secmene duyurulur, mal varligim budur..."

ADALAR POSTASI'nin 2276. sayisinda...

)O(


..........................................................1
From: Avni Kurtuldu
Subject: F tipi ceza
Date: June 7, 2009 1:49:01 PM EEST
To: adalarpostasi@gmail.com

'F' Tipi Ceza!

Yasanan ekonomik krize ragmen 01/06/09 tarihi itibariyle Istanbul'da toplu tasima araclarina zam yapildi.

Ancak zam oranlarina bakildiginda Adalar ilcesine anlamsiz (!) bir haksizlik yapildigini goruyoruz.

Adalar ilcesi disindaki guzergahta bulunan toplu tasima araclarina ortalama %15 zam yapilirken, Adalar'da ikamet

eden ve deniz ulasimindan baska alternatifi bulunmayan vatandaslarimiza reva gorulen zam orani ise %35'dir.

Adalar' da yasayan halkimizin adalar arasi gecisini ve anakara baglantisini engelleme amaci tasiyan bu uygulama

'yalnizlastirma ve hapsetme' zihniyetinin urunu mudur?

Gectigimiz yil AKP Adalar ilce kongresine tesrif eden Sn. R.Tayyip Erdogan ustune basa basa ''Adalar'i istiyorum' 'diye

fetva buyurmustu. Ancak gelin gorun ki 29 Mart secim sonuclari Adalar halkinin fetvaya itibar etmedigini gostermistir.

Ancak simdi intikam zamani gelmisti.

''Adalar'i F tipi orgutleyemezsem, F tipi hapis cezasi veririm'' fikri ortaliga sacildi.

Adalar halkini 'Asagi tukursen F tipi orgutlenme, yukari tukursen F tipi ceza' kiskacina almak isteyen demokrasi yoksunu

anlayislara cevabi yine Adalar halki sandikta verecektir.

Demokrasi hazim rejimidir.

Hicbir demokratik ulkede sandiktan cikan sonuca ceza uygulamasi yoktur. Sandiktan cikan sonucun kendisi cezadir. Bunu

iyi algilayamayanlar sandik cezasiyla yuz yuze kalmaya devam edeceklerdir.

Avni KURTULDU

CHP Adalar ilce Baskani

0216 382 75 13


..........................................................2
http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=52109

Evrensel, 5.6.2009

Misilleme gibi zam

AKP`nin yerel secimlerde CHP`ye kaptirdigi Adalar`da halk isyanda. Istanbul Buyuksehir Belediyesi`ne bagli IETT`nin toplu tasima ucretlerine yaptigi yuzde 15`lik zam, Adalar vapuruna yuzde 40 olarak yansiyinca, burada yasayan ve her gun ise gidip gelmek icin toplu tasima araci vapuru kullanan halk neye ugradigini sasirdi.

AKP`nin yerel secimlerde CHP`ye kaptirdigi Adalar`da halk isyanda. Istanbul Buyuksehir Belediyesi`ne bagli IETT`nin toplu tasima ucretlerine yaptigi yuzde 15`lik zam, Adalar vapuruna yuzde 40 olarak yansiyinca, burada yasayan ve her gun ise gidip gelmek icin toplu tasima araci vapuru kullanan halk neye ugradigini sasirdi.

AKP`nin yerel secimlerde CHP`ye kaptirdigi Adalar`da halk isyanda. Istanbul Buyuksehir Belediyesi`ne bagli IETT`nin toplu tasima ucretlerine yaptigi yuzde 15`lik zam, Adalar vapuruna yuzde 40 olarak yansiyinca, burada yasayan ve her gun ise gidip gelmek icin toplu tasima araci vapuru kullanan halk neye ugradigini sasirdi.

IETT`nin yaptigi zammin yururluge girdigi sabah, vapura binmek uzere iskelelere gelen ve akbillerinden tek seferde 2.5 TL para cekildigini goren Adalilar (Istanbul`a bagli Kinali, Burgaz, Heybeli ve Buyuk Ada) saskina dondu.

YUZDE 40 ZAM

Daha once 1.85 TL olan akbil fiyatina yapilan zammin yuzde 15 degil yuzde 40`a vardigini belirten Adalilar, duruma itiraz etseler de, itirazlarina tatmin edici bir cevap alamadiklarini kaydettiler.

Yetkilileri sikayet yagmuruna tutan halk, aldiklari cevabin, `diger ulasim araclariyla entegrasyonun saglanabilmesi icin fiyatlarda boyle bir degisiklik yapildigi` seklinde oldugunu ve sadece kendilerinden ozur dilendigini ifade etti.

OY ALAMADIKLARI ICIN BOYLE YAPTILAR

Adalar`in da Istanbul`un herhangi bir ilcesi oldugunu ve buraya sefer yapan vapurlarin normal IETT araclari oldugunu vurgulayan halk, kendilerine yapilan muamelenin altinda siyasi nedenler oldugunu dusunduklerini belirtiyor. Heybeliada`da yasayan ve ise gidip gelmek icin sabah aksam vapur kullandigini belirten bir vatandas, `AKP`li Buyuksehir Belediyesi`ne Adalar`dan oy cikmadigi icin farkli muameleye maruz kaldigimizi dusunuyoruz` dedi. (ISTANBUL)



..........................................................3
From: Deniz Emin Tufekci
Subject: Fw: Adada sincaplar manavdan ceviz aşırıyor
Date: June 5, 2009 11:43:51 AM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Buyukada'da sincaplar manavin cevizlerini asirdi...
Ya biteviye ''degisim olacak'' nakaratini biz tekrarlamaya devam edecegiz ama ''ozde degisen'' bir sey olmayacak ya da ureterek, farkliligimizi yaratarak ''iste goruyorsunuz,'' deyip ''koklu bir degisimin'' oldugunu gosterecegiz...
Yani eylemle birlikte duragan soylem de degismis olacak.
En bastan soyleyeyim; benim derdim birilerini is yapmaya zorlamak, yonlendirmek, yureklendirmek, bilgi aktarmak ve sonuclarindan tum Adalilar gibi yararlanmak. Bir CHP'linin, sosyal demokratin, demokratik solcunun baska ne beklentisi olabilir ki?
Yeni belediye yonetiminin basarisi CHP'nin basarisidir, sayin belediye baskaninin, CHP ilce yonetiminin basarisi Adalilarin mutlulugu demektir.
Belediye yonetimi bir kentin, ilcenin, beldenin sosyal organizatorudur. Halkin orgutlenmesini tesvik etmek, tum sosyal katmanlari sosyal yasamin icine elindeki tum ensturumanlari katarak cekmek yerel yonetimlerin temel isidir.
Simdilerde baslarsak dusunmeye, onumuzdeki yillarda sosyal projelerin meyvelerini Adalilar olarak toplamaya hazir oluruz. Eh, bundan mutlu olan Adali da gidip oyunu bir dahaki sefer boyle islerle hic ugrasmamislara verecek degil ya!
Gecenlerde bir caz gurubu izledim, 60'li yillarin gencleri, almislar gitarlarini, mikrofonlari, tefleri, borozanlari, beldelerinde muzik yapiyor. O yillarda Huseyin Rahmi Gurpinar'da okuyan arkadaslarimizin bize Deniz Harp Okulu salonunda verdigi muzik ziyafetini sanirim o yas gurubundakiler unutmamistir. Iste simdi o arkadaslarimiz veya benzer yaslarda muzikle ilgili Adalilari yerel yonetim olarak toplasak, onlara ufak tefek calisma olanagi saglasak, onlar da bize ayda bir iki konser verse, ya da o yillarda tiyatro isiyle ugrasan degerli arkadaslarimizi (Mahmut Yerlikaya hoca en iyi orneklerden birisidir) benzer aktiviteleri orgutlemeleri icin tesvik etsek, hem 60'li yillarin genclerini, hem de 2000'li yillarin genclerini bir potada bulusturup sosyal dokuyu canlandiracak eylemlere baslasak... nasil olur!!??? Sosyal dokuyu canlandirmak ancak halkin icine girip onu orgutleyerek basarilir, bu da bir tercih degil, irade ve istem meselesidir.
Asparagas haber;
Gelelim yazimin basligina, agaclarinin tepelerinden eksik olmayan sincaplariyla, orman iclerinde kosusturan ada tavsanlariyla, cocuklugumuzda gordugumuz onbinlercesi ''okse''yle avlanan saka kuslariyla acaba Adalar daha mi senlenir? Gazete haberlerinde ada sincaplarinin marifetleri yazilsa fena mi olur? Baslik asaparagas, yani manavdan sincap ceviz filan asirmamis, ''neden geleyim carsiya,'' diyor sincap kardes, ''carsida yerler mikrop yuvasi, simsiyah olmus, basamam,'' diyor. AKP'li Anakent Belediyesi'nin o guzelim sahilimizin ve carsilarimizin yerlerini kaplattigi Cin mali yer karolari pislikten siyahlasmis, mikrop deposuna donusmus, belediye hic olmazsa ayda bir carsinin yerlerini deterjanla yikatsa nasil olur? Gorsel degisiklikler Adalari Adalililara yabancilastirmadan nasil saglanir? Koruyarak, ureterek nasil saglanir?
Bunlari ve binlerce benzerini yapamadan, uretmeden, fikri paylasimlari onemsemeden, sirt cevirerek sadece burokratik gorevleri yuruterek ''degisim'' saglamaya calismak olanakli midir?
Her seyin sirasi, zamani var, elbette bunlar da bunlarin cok daha guzelleri de olacak... Bekleyin gorecegiz.

Deniz Emin Tufekci


..........................................................4
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2009/06/08/kesfedilmemis_20_cevher_adadan_biri_heybeliada

Sabah, 8.6.2009

'Kesfedilmemis 20 cevher adadan biri: Heybeliada'


Ingiltere'de pazar gunleri yayinlanan Observer gazetesinin Escape isimli seyahat eki, Heybeliada'yi Avrupa'nin henuz kesfedilmemis 20 cevher adasindan biri olarak gosterdi. Capri ve Rodos gibi turist kafileleriyle dolu adalarin disinda, Avrupa'da henuz cok populer olmamis cennet gibi adalarin bulundugunu yazan gazete, Heybeliada'dan ovgu dolu sozlerle bahsetti. Haberde "Istanbul'a bir saat uzaklikta olan bu sirin adada arabalar yok, yalnizca faytonlar isliyor. Cam agaclariyla dolu tepeler, sessiz sakin koyler ve onlarca cay bahcesi ile bezenmis bu ada, ayni zamanda guzel plajlara ve etkileyici Aya Tria Manastiri'na ev sahipligi yapiyor" ifadeleri kullanildi. 20 adayi iceren listedeki baslica adalardan bazilari soyle: Fransa'dan Ile de Porquerolles, Almanya'dan Sylt, Isvec'ten Hamneskar, Iskocya'dan Gigha Adalari.


..........................................................5
http://www.adalarorman.com//index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=1

16. Ekotur Buyukada'da

Yuksel OZCAN


5 Haziran Dunya Cevre Gununde ekolojik geziye katilacak olan cevre dostlari, saat 14'te Dilburnundaki Orman Koruma Kontrol Noktasi'ndaki Acik Hava Sahnesi'nde toplanacaklar. WWF Dogal Hayati Koruma Vakfi ve Toyota calisanlarinin da aralarinda bulunacagi katilimcilara cop torbasi dagitilacak. Dilburnundan baslayacak gezide, Asiklar Yolu'nu takiben orman alanina atilmis pet sise ve plastik atiklar toplanarak Birlik Meydani'na varilacak. Birlik Meydani yaninda bulunan ekolojik denge calisma havuzlari hakkinda bilgilendirme yapilacak. Katilimcilara kus yuvasi dagitimi yapilacak. Kus yuvalari Rum Mezarligi yanindaki alana asilacak. Yine Rum Mezarligi yaninda olusturulan agaclandirma alanina sonbaharda dikimi yapilan Uludag Goknarlari kontrol edilecek. Alandaki bosluklara WWF Dogal Hayati Koruma Vakfi ve Toyota calisanlari tarafindan temin edilen zeytin fidanlari dikilecek.


..........................................................6
http://www.adalarorman.com//index.php?option=com_content&task=view&id=223&Itemid=1

Burgazada Ormani 5 yasinda

Yuksel OZCAN


6 Ekim 2003 tarihindeki yanginin hemen ardindan baslatilan calismalarla agaclandirilan alanda, Haziran basinda yapilan kontrollerde ozellikle fistik camlarinin bir insan boyunu gectikleri, tepe catilarinin cok saglikli ve oldukca genis oldugu, at kestaneleri ve akcaagaclarda meydana gelen munferit kurumalar haricinde herhangi bir olumsuzlugun olmadigi, sedir ve servi agaclarinin cok guzel gelismekte olduklari tespit edildi. Yangindan sonra dogal olarak cimlenip buyuyen kizilcamlarin ise 5 yasina yeni erdikleri halde, kozalak verdikleri ve gelecek yilin kozalaklarini da olusturduklari tespit edildi.


..........................................................7
http://www.taraf.com.tr/haber/34898.htm

Taraf, 5.6.2009
Ayse Tatlici

Istanbul'un ilk kent muzesi


2010 Avrupa Kultur Baskenti kapsaminda Buyukada`da acilmasi planlanan muze icin calismalara baslandi. Muzede adalarin tarihi hakkinda eserler ve objeler sergilenecek

Mimarlar, tarihciler, muzeciler ve konunun uzmani olan Tarih Vakfi biraraya geldi ve ortak arastirmalar sonucunda ana merkezi Buyukada'da olmasi planlanan bir muze projesi baslatti.

Muze projesi hazirlandiktan sonra ilk olarak muzenin ada meraklilarina ulasalibilicegi bir mekan arandi. Tam o sirada bu fikre birebir uyan, yillardir bos duran ve eski tarihlerde Misir Metropoliti`nin yazlik evi, daha sonra ise okul olarak kullanilan tarihi bir yapi bulundu. Ozellikle bu eski binanin tercih edilme sebebi; bu ev ve diger adalarda bulunan eski yapilarin gunumuze gelirken yillarin getirdigi yorgunluk ve tahribat yuzunden tek tek yok olmasi. Muze girisimcileri bir muze hayal ederken cevredeki tarihi kalintilari da koruyup kurtarmayi amacliyorlar. Bu nedenle adanin eski yapilari onlar icin onemli. Muzenin bulunacagi yapi gunumuze kadar yikilmadan durabilmis ancak bilincli olarak sokulen duvarlarina ve pencerelerine bakildiginda insanin ici aciyor. Bu yapinin muze olmasina karar verildikten sonra mimar Ahmet Sertac Ozturk ve ekibi oraya girerek tahrip etmeden binanin yaralarini sarmaya ve 2010 Temmuza kadar hazir etmeye ugrasiyor.

`Kent Muzesi` seklinde kurulmasi hedeflenen muzede, Adalar'in tarihi yasamini yansitan ve bugune degin yasamis topluluklarin eserleri kullanilacak. Sergi bolumunde ise ozellikle guncel doneme iliskin belgeler ve fotograflar yer alacak. Bunun gibi onemli projelere imza atmis ve dunyaca saygin muze uzmanlari `nasil bir muze olmali` sorusunu cok onceden tartismaya basladi. Interaktif katilimlarla gelismesi planlanan bu muzeye, adada yasamis, Adalari seven herkes katkida bulunacak.

Peki, nasil olacak bu katilim? Eski bir gemi tahtasi, adayi anlatan bir fotograf, tarihi bir eser, adada yasamis unlu isimlerden kalma her sey bu muzeye verilebilecek. Hatta anilar bile...

Ada muzesi icin arastirmalara baslayan Prof. Dr. Ihsan Bilgin, Doc. Dr. Murat Guvenc, Gokhan Akcura, Gunduz Vasaf gibi isimler muze icin gerekli yazili ve sozlu arastirmalarina devam ediyor. Simdilik Kent Muzesi icin hayaller cok cok fazla. Kalici ve gecici sergilere mekan olmasi planlanan muzenin bulundugu sokaklarda ada tarihine iliskin parcalar gorulebilecek. Muzede taniklar ve anlar diye bir bolum olmasi planlaniyor. Adada bine yakin tarihi yapi www.adalar-istanbul.org adresinde fotograflariyla yer alirken sitenin ziyaretcileri o evle ilgili gorus ve bilgilerini paylasacak. Bu bilgiler adanin bellegi olacak ve tarihini kalici tutmayi basaracak. Muzenin proje koordinatoru Serhat Baysan, Deniz Lisesi ve Ruhban Okulu yetkilileriyle gorustuklerini ve onlardan destek aldiklarini ve muze kurulduktan sonra oralarin da zaman icinde ziyaretci karti ile ziyaret edebilecekleri bir yer olacagini dile getirdi. Burgazada Sait Faik, Heybeliada Huseyin Rahmi gibi isimlerle anilirken oralarda kurulacak kucuk muzelerle onlarin da tarihi yeni nesillere ve meraklilarina anlatilacak.


..........................................................8
Sabah, 3.6.2009
Refik Erduran

Bugun Nazim Hikmet'in olum yildonumu.
Onu nasil bilirsiniz?
[...]
Buyukada`daki bahcenin karsisinda, karakol onunde gece gunduz nobet tutan sivillere gercekten aciyarak `Omurleri boyle tukeniyor,` diye basini sallayisi...
[...]
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/refik_erduran/2009/06/03/pembe_yazi



..........................................................9
Tuncer Erdem, Istanbul: Zamanin Suya Izi, Istanbul, (2009)37:

Buyukada Iskelesi

Gelir gecer, yolcular
iki gecidin birinden
aksam vapurundan inmis
ellerinde terli biletler

Bir hamalin agrili sirti
kagir binaya yaslanmis,
yorgun urganlar elinde
dusunde fayton tikirtilari

Buyuk savasin sirenleri
sus kubbede cinlamis midir?
Mavisini gizlemis midir ciniler
karartma geceleri?
Yolcular bilmez,
aksam vapurundan inmis
yuzlerinde guverte ruzgari,
gelir gecerler, aksamlari


..........................................................10
http://www.adalar.bel.tr/

ADALAR BELEDIYESI'NDE SEMINER GUNLERI


Adalar Belediyesi'nde, Adalar halkina daha iyi hizmet verebilmek icin, Okan Universitesi isbirligiyle hizmet ici egitim gunleri basladi.


..........................................................11
Radikal, 26.5.2009
Oral Calislar



..........................................................12
Hurriyet, 22.5.2009
Selcuk Yasar


..........................................................13
Milliyet, 22.5.2009
Tahsin Aksu



..........................................................14
Aksam, 28.5.2009
Nebahat Koc