12 Kasım 2009 Perşembe

ADALAR POSTASI-2337: bilgisayar geldi gitti... gitti geldi... derken ADALAR POSTASI da bir hayli gecikti! nerde kalmıştık?

Büyükada Yörükali hatırası, 1937.
http://urun.gittigidiyor.com/1937-BUYUKADA-YORUKALI-HATIRASI-FOTOGRAF_W0QQidZZ21919431


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

2 Şubat 1897 Salı günlü Büyükada Katolik Kilisesi bitişiğindeki mülk arsaya rehabin için bir bir ikâmetgah inşasına dair...


* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Heybeliada, 22/10/2009 7:59


* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

12 Kasım 2009 Perşembe günü
Büyükada'da HAVA DURUMU*
sağanak yağışlı
10-14ºC
% 68-87 nem
GD 25km/sa

Gündoğuşu 06:47 ... Günbatışı 16:48

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *

Cicely Mary Barker, The Rush-Grass & Cotton-Grass Fairies.


* * *

ADALAR POSTASI'nın 2337. sayısında neler var şöyle bir bakalım:


1- SEMİHA BALTACI : "Büyükada'da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından..."


2- NURDAN KAZAK : "Sayın İlgili İlgisizler, 22 Ekim 2009 tarihli mailimden sonra sizlere tekrar yazmayı düşünmüyordum ve açıkcası maili gönderdikten sonra hitap şeklimi de kendi kendime sorgulamıştım. Ancak..."


3- HIDIR ULAĞ- ERHAN GİRGİN- NURDAN KAZAK : "İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi'nin, Bostancı- Adalar hattında vapur seferlerinin bazıları yerine motor çalıştırmaya başlaması Adalar'da yaşayan vatandaşlar tarafından endişeyle karşılanmış ve tepkilere neden olmuştu. Halkın tepkilerine kulak tıkayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri net cevaplar vermezken, CHP İl Genel Meclis üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilen Adalar- Bostancı vapur seferlerini İl Genel Meclisi gündemine taşıdı, yazılı önerge verdi..."


4- İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkan Yardımcısı ENGİN DAMCI : "Heybeliada Kablo mevkiinde Orman ve SİT alanında kaldığı halde, resmen kaçak olarak inşa edildiği anlaşılan salaş yapı hakkında Adalar Orman İşletme Şefliği’nce 05.10.2009 tarihinde yazıldığı görülen ve elimize 27.10.2009 tarihinde ulaşan 561 sayılı yazılarında, adı geçen yerin: 'C Tipi Mesire Alanı' olduğunu, sanki yetkileri varmış gibi, 'purojesinin onaylanmış' olduğunu, (purojeye uygun yapılmış olan yapıların ahşap demonte unsurlar' olduğunu, 'hiçbir orman örtüsünün tahrib edilmediğini' ve en önemlisi 'yapılan çalışmalar idaremizce denetlenmiştir' diyerek ve lâ temsil bilâ teşbih 'Merd-i Kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler' deyişini zorla hatıra getirmişlerdir. Netice itibariyle kaçak olduğu için istemeseler de 'çalışmalar iki ay önce durdurulmuştur' demektedirler..."


5- Adalar Eğitim Kültür Derneği Genel Sekreteri EMRE YAĞAN : "Adalar Eğitim Kültür Derneği, 27 Ekim tarihinde kuruldu. Heybeliada'da kurulan derneğimizin kurucuları arasında akademisyen Alper Dizdar, müteahhit Yusuf Aktaş, Nevin Işık, Mürvet Çıdam'da var. Adalar'da yaşayan insanlarımızın eğitim ve kültür gelişimine katkı sunmayı amaçlayan derneğimiz, bu itibarla ücretsiz derslerine Kasım ayı sonunda başlayacak..."


6- AVEDİS HİLKAT : "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlügü'nün tertiplemiş olduğu Karma Resim Sergisi, İstanbul Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu'nda 2 -15 Kasım tarihlerinde İstanbullu sanatseverleri biraraya getirdi. Karma sergiye katılan birçok sanatçı arasında Kınalıadalı Marlen Tekirdağlıcan'ın yapıtları ilgi gördü."


7- ADALAR BELEDİYESİ'nden ne haber? : "Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 71. yılında saygıyla andık..."


8- Cumhuriyet- DENİZ TATARER : "CHP’li Mustafa Farsakoğlu, yerel seçimler sonrası Adalar’da yaşanan sorunlar ve İBB’nin Adalar’a yaptığı yardımları kesmesiyle ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendirdi..."


9- ADALAR ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ'nden ne haber? : "19. Ekotur Kınalıada'da yapıldı..."


ADALAR POSTASI'nın 2337. sayısında...

)O(


.........................................................1

From: SEMİHA BALTACI
Subject:
Date: November 6, 2009 11:37:10 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Büyükada'da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından...










.........................................................2

From: NURDAN KAZAK
Subject: FW: ADALAR'A MOPUR DEĞİL VAPUR İSTİYORUZ
Date: November 6, 2009 4:26:52 PM GMT+02:00
To: baskan@ibb.gov.tr, info@ido.com.tr, binali.yildirim@tbmm.gov.tr, hnaiboglu@denizcilik.gov.tr


Sayın İlgili İlgisizler;

22 Ekim 2009 tarihli mailimden sonra sizlere tekrar yazmayı düşünmüyordum ve açıkcası maili gönderdikten sonra hitap şeklimi de kendi kendime sorgulamıştım. Ancak müşteri hizmetlerinizden 27 Ekim 2009 tarihli cevabi maili aldıktan sonra kendime kızdım. Çünkü ben böyle düşünürken
yazdığım ve sorduğum sorularla hiç bir alakası olmayan, basma kalıp, herkese ve her şartlarda gönderdiğiniz standart yazınızı aldım.
Bundan da şu sonuç çıkıyor: " Benim gibi Adalı vatandaşların sizlere gönderdikleri şikâyet ve tepki dolu yazılara verecek bir cevabınız yok; bizler davamızda haklıyız, sizler de bunun farkında ve bilincindesiniz. Tek derdiniz kamu hizmeti kelimelerinin arkasına sığınıp kârlı bir kurum olmak, !"

Kaygılarımla,

Nurdan KAZAK




.........................................................3

From: HIDIR ULAĞ
Subject: CHP'liler Adalar Vapurunu İl Genel Meclis Gündemine Taşıdı. 1ve 2 foto sağda pardesölü Erhan Girgin. 3 foto il genl Mecl görüntü
Date: November 6, 2009 5:30:53 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Merhaba iyi çalışmalar... Ben Gazeteci Hıdır ULAĞ, bu haberi sitenizde yayınlamayı düşünürseniz, gönderiyorum...

...

From: ERHAN GİRGİN
Subject: il meclisinden bilgi
Date: November 9, 2009 1:05:58 PM GMT+02:00
To: adalarpostasi@gmail.com

...

From: NURDAN TÜRKAY
Subject: CHP'liler Adalar Vapurunu İl Genel Meclis Gündemine Taşıdı
Date: November 11, 2009 3:59:18 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com

CHP İl Genel Meclis Üyemiz Sn. Erhan Girgin, Adalar - Bostancı seferlerinin tekrar vapurlarla yapılması yönünde önerge verdiklerini, önergenin meclis gündem maddesi olarak görüşülmesine karar verildiğini bildirdi ve önerge metninin basına aktarılan kısmını bize ulaştırdı. Adalıların konuyla ilgili bilgilenmeleri açısından aşağıda gönderdiğim önerge metnini yayınlarsanız sevinirim.

Sevgi ve saygılarımla,
Nurdan KAZAK
CHP Adalar İlçe Başkanlığı

...



İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi'nin Bostancı- Adalar hattında vapur seferlerinin bazıları yerine motor çalıştırmaya başlaması Adalar'da yaşayan vatandaşlar tarafından endişeyle karşılanmış ve tepkilere neden olmuştu. Halkın tepkilerine kulak tıkayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri net cevaplar vermezken, CHP İl Genel Meclis Üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilen Adalar- Bostancı vapur seferlerini İl Genel Meclisi gündemine taşıdı, yazılı önerge verdi.


CHP’liler

ADALAR VAPURUNU

İL GENEL MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI



HIDIR ULAĞ/ İL GENEL MECLİSİ

Adalar CHP İl Genel Meclis Üyesi Erhan Girgin in, “Bostancı Adalar iptal edilen vapur seferlerinin tekrar konulması hakkında” başlıklı yazılı önergesi İl Genel Meclisi Başkanlığı'na oy birliğiyle havale edildi. Başta Erhan Girgin olmak üzere CHP İl Genel Meclis Üyeleri; Gökhan Gümüşdağ, Yaşar Dindar, İhsan Alpaslan ve Koza Yardımcı imzalarıyla İstanbul İl Genel Meclisi Başkanlığı’na verilen yazılı önergeyle ilgili önümüzdeki süreç merakla beklenir hale geldi. Verilen önerge de şunlara değinildi;

Vapur yolcularının motorla taşınması can güvenliği açısından büyük bir tehlike oluşturmuştur

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iptal etmiş olduğu Bostancı- Adalar vapur seferleri, küçük motorlarla yapılmaktadır. Bu durum çok büyük bir güvenlik zafiyetini de ortaya çıkarmıştır.

Her gün yüzlerce kişinin, yaz aylarsındaysa binlerce insanın taşındığı bu hat üzerindeki taşımanın küçük motorlarla yapılması birçok insanın can güvenliğini etkileyecektir. Özellikle taşınan yolcu profili, sadece yetişkinlerden oluşmayıp, öğrenci ve engelliler de bunun içine katıldığında durumun vahameti daha kolay anlaşılacaktır.

Ada halkı da bu konuda imza toplamıştır. Halkın %90'ı bu vapur seferlerinin tekrar başllatılması yönünde imzaya katılmıştır. Kaldırılmış olan bu seferlerin tekrar faaliyete geçirilmesi için gereğini yüce meclisimize arz ederiz,” denildi.

Ayrıca önergeye ek olarakta Adalar’da ki Sivil Toplum Platformu basın bülteni ve yolcu taşınan motorlara ait CD görüntüleri Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Adalar Sivil Toplum Platformu'nun basın açıklaması aşağıdadır.

ADALAR'A VAPUR YERİNE MOTOR UYGULAMASI BAŞLADI !...

Değerli Basın Mensupları,

"Haydi, İstanbul, Vapurunu Seç!" kampanyasıyla bizlere daha konforlu vapurlarla sefer yapma vaadinde bulunan İDO yönetimi, tam tersine Adalar – Bostancı hattındaki bazı seferlerde vapur yerine motor çalıştırmaya başlamıştır. Üstelik bu uygulama ile ilgili önceden halka hiçbir bilgi verilmemiş, motorların hangi saatlerde çalışacağı bile yeni kış tarifesinde yer almamıştır.

GÜVENLİ ULAŞIM BİR HAKTIR, KİMSE MOTORLA YOLCULUK YAPMAK ZORUNDA BIRAKILAMAZ!

Sefere konulan motorlar ile vapurların standartları eş değer değildir. Motorların hızları az, açık ve kapalı alanlarda yolcu taşıma kapasitesi düşük, motor sesi desibeli ve titreşim düzeyi ise vapurlardan çok daha yüksektir. Bu motorlarla uzun süreli yolculuk yapmak yorucu ve yıpratıcıdır. Isıtma, koltuk genişliği ve rahatlığı, kadın-erkek tuvalet sayısı gibi birçok yönden de motorlar, vapurların konfor ve kalitesine sahip değildir. İskelelere burundan yanaşabilen motorlara çocuk, yaşlı ve sakatların; hasta, bebek arabası ve yük taşıyıcısı kullananların iniş-binişleri de vapurlarla kıyaslanamayacak kadar zordur.

Normal hava koşullarında en kısa mesafeye 35 dakikada ulaşabilen motorların seyir süresi kışın sert hava koşullarında uzamaktadır. Lodoslu havalarda motorla yolculuk tehlikeli bir hal almaktadır. Vapur sayılarını azaltarak vapur hatlarını motorlara kiralamayı İDO'nun özelleştirilme sürecinin bir parçası olarak görmekteyiz. Hatlar özelleştirildikçe motorlara teslim edilmektedir. Böylece İstanbul halkı yüz yıl öncesinden bile daha konforsuz ve daha güvensiz, ergonomik açıdan çok daha kalitesiz deniz araçları olan motorlarla seyahat etmek zorunda bırakılmaktadır.

ADALARDA ULAŞIM SADECE DENİZ YOLUYLA SAĞLANIR!

Deniz ulaşımı temel olarak Adalar – Kadıköy – Kabataş hattında Şehir Hatları vapurları; Adalar - Kabataş hattında kışları tek sefere düşürülen Deniz otobüsleri; Adalar-Bostancı hattında ise Şehir Hatları vapurları ve bir denizcilik kooperatifi bünyesinde örgütlenmiş motorlarla yapılmaktadır. Maltepe ve Kartal iskelelerinden de Adalara daha az sayıda motor seferi yapılmaktadır.

Adalar – Kabataş mesafesinden daha kısa mesafeye sahip olduğu için doğal olarak daha düşük ücretlendirilen Adalar-Bostancı vapur yolcu taşıma ücretleri İDO işletmesine geçtikten sonra yükseltilerek Kabataş'la aynı seviyeye getirilmiştir.

Son iki yılda bu hatta yolcu taşıma ücretlerine büyük zamlar yapılmış, akbil 1.50 TL'den 2.50 TL'ye; Jeton ücreti 1.80 TL'den 3.00 TL'ye çıkarılmıştır. Kooperatife bağlı motorlar da aynı ücretle ve iki yıldır akbil ile yolcu taşımaktadır. İki ticari kuruluş tekel gibi tarife oluşturmakta ve fiyat belirlemektedir. Rekabet yerine tekelleşme vardır.

İDO, vapur hattına motor koyma gerekçesini, sefer sayısını arttırmak olarak göstermektedir. Tarifelerde bu sayı bir sefer olarak belirlenmiştir.

Kabataş-Bostancı Deniz otobüsleri bağlantılı olarak Adalar-Bostancı yolcuları tarafından da kullanılmakta, fakat Şehir Hatları vapurları ile Deniz otobüslerinin sefer saatleri bir türlü uyumlu hale getirilememektedir. Motorların tarifesi ise Deniz otobüsü tarifesi ile daha uyumlu düzenlendiğinden yolcular zorunlu olarak motorlarla yolculuk yapmaya yönlendirilmektedir.

Yaz aylarında vapurlar ve motorlar kapasitelerinin çok üstünde yolcu taşımaktadır. Bu yüzden; Adalar-Bostancı hattının gerçek yolcu kapasitesi yaz-kış vapur ve motorların toplam taşıdığı yolcu sayısı ile belirlenebilir.

İDO'nun bu gerçeği göz önünde bulundurarak, çalışan tüm araçların tarife uyumluluğunu sağlayıp sefer sayılarını ve vapur büyüklüklerini belirledikten sonra kar-zarar hesabı yapması beklenir.

İDO filosundaki 33 vapurun 5'i 750 kişi kapasitelidir. Sefere konan 600 kişilik motorlarla bu vapurlar arasında büyük bir fark görülmemektedir. Bu hatta çalıştırılan 1200 kişi ve üstü kapasiteli vapurlar nedeniyle İDO zarar açıklamaları yapmaktadır.

İDO yetkilileri Adalar hattında işletmelerinin zarar ettiği iddiasının arkasına sığınmaya çalışmaktadır. İDO, bilânçosu incelendiğinde kar eden bir kurumdur. Şirketlerin karları bir bütün olarak değerlendirilir. İşletmecilik zafiyetlerinden oluştuğu açıkça belli olan zarar iddiası öne sürülerek bu yanlış uygulamaya gerekçe yaratılamaz. Ayrıca kamu hizmeti vermekte olan bir kurum zarar etse de hizmeti sürdürmek zorundadır.

İDO'nun yaptırdığı anket çalışmasında, vatandaşların %76'sının vapur yerine motorla yolculuk yapmak istediği iddiası da anlaşılır gibi değildir.

Çoğunluğu kışın Adalarda yaşayan vatandaşlara ait olan ve on bini aşan imzalar göstermektedir ki; Ada sakinleri Adalar-Bostancı hattında VAPURLARLA yolculuk yapmak istemektedir. Vapur sefer sayıları da azaltılmamalı, diğer deniz ulaşım araçlarıyla uyumlu hale getirilmelidir!..



SEFERDEN KALDIRILAN VAPURLARIN TEKRAR KONMASINI İSTİYORUZ.

İBB ve İDO yönetimini acilen gereken düzenlemeyi yapmaya davet ediyoruz.

Siz değerli basın mensuplarının bu taleplerimizi kamuoyuna iletmekte katkılarınızı esirgemeyeceğini bilerek ilginize teşekkür ediyoruz.

ADALAR-BOSTANCI VAPURUMU VERMİYORUM PLATFORMU

24 Ekim'e kadar

TOPLANAN İMZA SAYISI: 10.120

ADALARDAKİ KIŞ NUFUSU: 14.070






.........................................................4

From: ENGİN DAMCI
Subject: Kamu Oyu Bilgilendirme II
Date: November 7, 2009 9:37:36 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


ORASI ORMANDIR


Heybeliada Kablo mevkiinde orman ve sit alanında kaldığı halde, resmen kaçak olarak inşa edildiği anlaşılan salaş yapı hakkında Adalar Orman İşletme Şefliği’nce 05.10.2009 tarihinde yazıldığı görülen ve elimize 27.10.2009 tarihinde ulaşan 561 sayılı yazılarında, adı geçen yerin: “C Tipi Mesire Alanı” olduğunu, sanki yetkileri varmış gibi, “purojesinin onaylanmış” olduğunu, “purojeye uygun yapılmış olan yapıların ahşap demonte unsurlar” olduğunu, “hiçbir orman örtüsünün tahrib edilmediğini” ve en önemlisi “yapılan çalışmalar idaremizce denetlenmiştir” diyerek ve lâ temsil bilâ teşbih “Merd-i Kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler” deyişini zorla hatıra getirmişlerdir. Netice itibariyle kaçak olduğu için istemeseler de “çalışmalar iki ay önce durdurulmuştur” demektedirler.

Adalar Orman İşletme Şefliği tarafından bir zamanlar Heybeliada zirvelerindeki bir şapelin tamiratına ruhsat alınmadan kaçak olarak başlandığı için nasıl karşı çıkıldıysa bu kaçak yapıya da karşı olunup mani olunmalıydı.

Adalar Belediyesi’nin, muhakkak zabıt tutarak kayıt altına alması icab eden bu kaçak yapı hakkında da Orman İşletme Şefliği’nin verdiği “C Tipi Mesire Alanı” formatına uymayan bilgiye sahip olduğu görülmektedir. Bunu Adalar Belediyesi’nin derneğimize yollamış olduğu yazılarındaki; “Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından PİKNİK ve PILÂJ olarak kiraya verilmiş” ibaresinden anlamaktayız.

Adalar Belediyesi’nin "PİKNİK ve PILÂJ", Orman İşletme Şefliği’nin "C TİPİ MESİRE ALANI" dediği yer “Çamlık” vasıflı olup Adalar’ın resmi Koruma İmar Pılânları'nda orman sahasında kalmakta ve doğal sit alanı sınırlarında bulunmaktadır. Bu alanlar her türlü yapılaşmaya da kapalıdır. Kaldı ki Adalar’ın 1/1000 mikyaslı imar pılânları yapılmadan bu çok önemli sahalar üzerinde haddi hududu aşan kararlardan da ictinab edilmelidir. Esasen bu alanlarda her türlü tasarruf Bölge Koruma Kurulu’nda bulunsa bile imar pılânlarının olmadığı bir yerde Kurul dahi kîl ü kaale sebeb olmamalıdır.

Mesire yeri olan yer ve yerler halihazırda zaten mesiredir. Lügate göre "mesire: seyredilecek, gezilecek, gezinti yeri"dir. Ancak birileri gezilecek yerleri kafesleyip de "mesire yeri (C TİPİ)" adı altında Orman Kanunu Madde 17’ye aykırı olarak yapı alanına çevirip gezintiden yerleşime, yerleşimden yerleşmeye geçerek “Kurtlar Vadisi” jargonuyla “Memati’lerin” çöktükleri yerlere dönüştürmüş olurlar. Ormanlarda bu ve buna benzer işletmelerin yalnız devlet hesabına nasıl yapılıp nasıl yapılamayacakları hususları Kanun’un "Ormanların muhafazası" bölümünde 17. maddede açıkça ifade edilmektedir.

Adalar Orman İşletme Şefliği’nden gelen 05.10.2009/561 tarih ve sayılı yazıda Orman Genel Müdürlüğü’nün 10.11.2008/170 sayılı olurlarına sığınılmak istendiği görülmekte ise de bizce bu olur muvazaalı olup batıl olmaya lâyıkdır. Çünkü: Orman Kanunu’nun 25. maddesi "Milli Parklar" bölümünde mahsusen tanzim ve tertib edilmiş olup Ada ormanları milli park sıtatüsüne kavuştuğu anda işlerlik kazanabilir. Bu arada 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nu da hatırdan çıkarmamak lâzımdır vesselâm.

Engin DAMCI

07.11.2009

...






.........................................................5

From: ADALAR EĞİTİM KÜLTÜR DERNEĞİ
Subject: Adalar Eğitim Kültür Derneği kuruldu
Date: November 11, 2009 10:39:23 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


İyi günler,
Adalar Eğitim Kültür Derneği 27 Ekim tarihinde kuruldu. Heybeliada'da kurulan derneğimiz kurucuları arasında akademisyen Alper Dizdar, müteahhit Yusuf Aktaş, Nevin Işık, Mürvet Çıdam'da var.
Adalar'da yaşayan insanlarımızın eğitim ve kültür gelişimine katkı sunmayı amaçlayan derneğimiz, bu itibarla ücretsiz derslerine Kasım ayı sonunda başlayacak.
Sizlerden ricamız derneğimizin çalışmalarının Adalılar'a duyurulması konusunda bizlere katkı sağlamanızdır.
Ekte derneğimiz bünyesinde gerçekleşecek eğitimlerle ilgili hazırladığımız afiş var.
İyi çalışmalar diliyorum.
Saygılarımla,
Emre Yağan
Genel Sekreter
05494305591






.........................................................6

From: AVEDİS HİLKAT
Subject: RESİM SERGİSİ KINALIADA 'LI MARLAN TEKİRDAĞLICAN
Date: November 11, 2009 1:06:46 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com


MARLEN TEKİRDAĞLICAN
KARMA SERGİDE İLGİ ODAĞIYDI...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlügü'nün tertiplemiş olduğu Karma Resim Sergisi, İstanbul Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu'nda 2 -15 Kasım tarihlerinde İstanbullu sanatseverleri biraraya getirdi. Karma sergiye katılan birçok sanatçı arasında Kınalıadalı Marlen Tekirdağlıcan'ın yapıtları ilgi gördü. Bayan Marlen'in, Alanya Damlataş Mağarası'ndan etkilenerek ince bakır levhalardan yapmış olduğu "Mağara içi Sarkıtlar" adlı tablosu sergiyi gezen sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.

Leopold Levi'nin talebesi olan Hovannes Hubeseryan'dan 1974 yılında özel ders alan, daha sonra da sanatını Almanya'da Klaus Kiel'in atölyesinde devam ettiren, 1986 yılında DYO 20. Resim Yarışması'nda mansiyon kazanan Bayan Marlen, şimdiye kadar yurt dışında da üç sergi düzenlemiştir. Dış ülkelerde de tanınan sanatçı, İstanbul'daki atölyesinde çalışmalarına devam ediyor.

Haber- Fotograf: Avedis Hilkat, Kınalıada/İstanbul.



.........................................................7

ADALAR BELEDİYESİ'nden ne haber?


http://www.adalar.bel.tr/haberler/hbr55.asp

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü ÖLÜMÜNÜN 71. YILINDA SAYGIYLA ANDIK

10 Kasım 2009


Atatürk’ü Anma Törenine; Adalar Kaymakamı Salih Keser, Heybeliada Deniz Lisesi komutanlarından Deniz Piyade Yarbay Levent Güler, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Meclis üyeleri, parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saat 09:05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte törene katılanların yanı sıra tüm Adalılar'la, 71 yıl önce aramızdan ayrılan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk için 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.


Büyükada 125. Yıl Atatürk İlköğretim Okulu Salonu’nda devam eden tören, günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından, görsel sunum, öğrencilerin şiir okuması ve Atatürk’ün sevdiği şarkıların söylendiği mini konserle devam etti. Atatürk’ü anma töreni, Heybeliada Lisesi tarafından düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren Ezgi Ece Kutlucu, Merve Bektaş ve Hamid Ozan Tanrıkulu’na ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.




.........................................................8
Cumhuriyet 03.11.2009
Deniz Tatarer

Yönetim değişti, yardımlar kesildi


Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu: Farklı düşünce ve siyasi görüşlerinden dolayı insanları yok sayarak ayrımcılık yapıyorlar





Adalar’ın eski Kaymakamı, CHP’li yeni Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu,İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 29 Mart yerel seçimlerinden önce AdalarBelediyesi’ne 8.5 milyon TL yardımda bulunmasına karşın seçim sonrası tüm yardımlarını kesmesini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Adalar’ın sorunlarını dinlemek için geldiği Büyükada’da kendisiyle hiç konuşmamasını “siyasi ayrımcılık”olarak nitelendirdi.

Farsakoğlu, “Farklı düşünce ve siyasi görüşlerinden dolayı insanları yok sayarak ayrımcılık yapıyorlar. Bu ayrımcılık, devleti hatta rejimi bile yıkar” uyarısında bulundu.

CHP’li Mustafa Farsakoğlu, yerel seçimler sonrası Adalar’da yaşanan sorunlar ve İBB’ninAdalar’a yaptığı yardımları kesmesiyle ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.

Demokratik rejimlerde kamu kurumlarının etkin bir işbirliği içinde çalışmasının gerekliliğine dikkat çeken Farsakoğlu, AKP hükümetinin ve AKP’li belediye başkanlarının söylemlerinde “etnik ve dinsel ayrımcılığa” vurgu yapmalarına karşın yapılan “siyasi ayrımcılık”tan söz etmediklerini kaydetti.

Siyasi ayrımcılık ve kayırmacılığın devlet düzenini yok edeceğini de vurgulayan Farsakoğlu, “İBB, Nisan 2009’a kadar Adalar Belediyesi’ne 3 milyon TL nakit, 5 milyon 200 bin TL de aynî yardım yapmış. 8.5 milyon TL’lik bu yardım, belediyenin özkaynaklarından daha fazla. Ancak biz yönetime geldikten sonra tüm yardımlar kesildi. Göreve geldikten sonra 11 bin TL’lik 20 bin adet çiçek istedik. Bizden parasını istediler. Benzer bir muameleyi Başbakan Erdoğan’ın Adalar’ı ziyaretinde yaşadık. Başbakan, Adalar’ın sorunlarını dinlemeye geldi, ancak bize ‘Adalar’ın sorunları ne? Bir isteğiniz var mı?’ diye sormadı. Bizden 2 cümle bile dinlemedi” dedi.

Dilekçelere yanıt yok

İBB’nin Adalar’a yönelik en büyük darbesinin, Adalar’ın anakarayla bağlantısını sağlayan çıkarma gemisinin masraflarını karşılamaktan vazgeçmesi olduğunu da ifade eden Farsakoğlu, sorunların giderilmesi için İBB’ye gönderdikleri 2 dilekçeye halen yanıt alamamalarını eleştirdi. Farsakoğlu, şunları dile getirdi:

“2006’dan bu yana deniz taşıtlarının akaryakıt, personel, bakım-onarım giderleri İBB tarafından karşılanıyordu. Bu protokol 31 Ağustos’ta bitmeden önce protokolün uzatılması için Meclis’e önerge verdik, ancak AKP’li üyeler gündeme alınmasını dahi engelledi. 2 kez dilekçe gönderdik. Ancak henüz yanıt alabilmiş değiliz. Çıkarma gemisinden Nisan-Ağustos ayları arasında 500 bin TL’lik gelir elde ederken, giderleri 2 milyon TL’yi geçti. Bu gerçekleri AKP’liler de biliyor. Bu nedenle bizim Meclis’te konuşmamızı engellediler. Ben böyle siyasi bir anlayış görmedim.”

3 yönetici görevden alındı


AKP’li eski Belediye Başkanı Çoşkun Özden döneminde, belediyenin bütçenin 4.5 katı oranında borçlandırıldığını da vurgulayan Farsakoğlu, usulsüz ihale ve alımlarla ilgili 3 belediye yöneticisi hakkında soruşturmanın sürdüğünü, görevden alınan 3 yöneticiden birinin ise “açığa” alındığını söyledi.

Farsakoğlu, “Tüm yardım ve kayırmaların yanında belediyenin 25 milyon TL’lik borcu var. Bu paraların hangi işler için kullanıldığı ise belli değil. Nisan’dan bu yana 1 milyon TL borç ödedik. İşlerin yürümesi için Adalar’daki cemaatten ve sivil toplum kuruluşlarından sponsorluk desteği alıyoruz. Bunun en önemli örneği Musevi cemaatince yapılan 112 Acil Yardım İstasyonu’dur” diye konuştu.






.........................................................9

ADALAR ORMAN İŞLETMESİ'nden ne haber?


http://www.adalarorman.com//index.php?option=com_content&task=view&id=234&Itemid=1


19. Ekotur Kınalıada'da Yapıldı

Yüksel ÖZCAN


08 Kasım Pazar günü saat 11:00'de Kınalıada İskele Meydanı'nda Muhtarlık önünde toplanan Ekotur katılımcıları, eski çöplük ve taşocakları yoluna yürüyüşe geçtiler. Kınalıada ekolojisi hakkında bilgilendirildiler. Ekotur katılımcıları, Muhtarlık tarafından temin edilen fıstık çamı fidanlarını dikmek üzere ağaçlandırma alanına vardılar. 130 adet Fıstık Çamı fidanını diktiler. Daha sonra yol boyu orman ve çevre temizliği yaptılar... Ekotura Yaban TV, AKA Arama Kurtarma Grubu ve GEA Arama Kurtarma Grubu da katıldı.