14 Nisan 2011 Perşembe

ADALAR POSTASI-2575: kapKAÇAK ada iskeleleri...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

15 Haziran 1909 Salı günlü, Yakof ve Kavin adlarındaki kimselerin Büyükada'da kendilerine ait iki bağları üzerine ev yapmaları için adı geçen bağlarının arsa yapılması hususunda izin verilmesi talebine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada, 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

14 Nisan 2011 Perşembe
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Kuvvetli yağmurlu
8/12ºC
% 60-67 nem
Lodos, GB 29km/sa
Gündoğuşu 06:27... Günbatışı 19:42...

* * *
Cicely Mary Barker, The Willow-Catkin Fairy.

* * *

1- Yüksel Özcan: "Adakule'yle ilgili Belediye şikâyetleri mahkeme kapısından döndü!..."

2- Filiz Uykusuz: "Adalar Kent Konseyi Temizdeniz Çalışma Grubu olarak 7 Mayıs Cumartesi günü sizleri, Prof. Dr. Orhan Kural'ın Büyükada Anadolu Kulübü'nde vereceği 'Adalar ve Çevre' konulu seminerine bekliyoruz..."

3- Avedis Hilkat: "Gördüğüm lüzum üzerine siyasi çalışmalarıma devam etmekte olduğum CHP Adalar İlçe Başkan Yardımcılığı'ndan 13/4/2011 tarihinde istifa ettiğimi belirtir..."

4- Tilda Levi: "Gene böyle bir gün resimleri karıştırırken büyükçe destenin arasından bir fotoğraf yere düştü. Halamla babamın Büyükada’daki evin terasında çekilmiş resimleriydi..."

5- kapKAÇAK Ada iskeleleri...

)O(


_______________________________________________________1

ADALAR POSTASI-2573 (11.4.2011)'de de yayımlanan,
http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2011/04/11-2573.html

Merve Özaytekin, "Aya Yorgi'nin Kıskandığı Yer: Adakule", Posta (3.4.2011).
http://www.posta.com.tr/pazarpostasi/HaberDetay/Aya_Yorgi_nin_kiskandigi_yer__ADAKULE.htm?ArticleID=68425

haberini müteakiben...

* * *

From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: RE: ADALAR POSTASI-2573: lido inşaatının paravanası!...
Date: April 12, 2011 11:03:31 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi.1@gmail.com

Adakule'yle ilgili 
Belediye şikâyetleri 
mahkeme kapısından döndü!


Evrakları ekte yolluyorum.

Davalar bittiği için rahatça yayınlayabilirsiniz...

* * *








_______________________________________________________2

From: FİLİZ UYKUSUZ
Subject: 7 MAYIS CUMARTESI PROF.DR. ORHAN KURAL - ADALAR VE ÇEVRE SEMINER DAVETİ
Date: April 13, 2011 8:45:59 AM GMT+03:00

Merhaba,
Adalar Kent Konseyi Temizdeniz Çalışma Grubu olarak 7 Mayıs Cumartesi günü sizleri, Prof. Dr. Orhan Kural'ın Büyükada Anadolu Kulübü'nde vereceği "Adalar ve Çevre" konulu seminerine bekliyoruz.

Katılımınız bizleri çok mutlu edecektir.

Görüşmek dileğiyle,

Sevgi ve saygılarımla,

Filiz Uykusuz

Not: Davetiye Ek'lidir.




_______________________________________________________3

From: AVEDİS HİLKAT
Subject: FW: İSTİFA HK.
Date: April 13, 2011 2:11:50 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com

KAMUOYUNA DUYRULUR!...

Gördüğüm lüzum üzerine siyasi çalışmalarıma devam etmekte olduğum CHP Adalar İlçe Başkan Yardımcılığı'ndan 13/4/2011 tarihinde İSTİFA ettiğimi belirtir; bundan böyle BAĞIMSIZ olarak hizmet saflarında olduğumu paylaşırım.

Saygılarımla,

AVEDİS HİLKAT



_______________________________________________________4

Şalom, 13.4.2011
Tilda Levi


Digital Yaşam

[...] Ara sıra evde ‘digital’ yaşam öncesi çekilmiş fotoğrafları çıkarır, kâh güler, kâh anıları tazeleriz. Gene böyle bir gün resimleri karıştırırken büyükçe destenin arasından bir fotoğraf yere düştü. Halamla babamın Büyükada’daki evin terasında çekilmiş resimleriydi. Daha doğrusu iki kardeşin hayattayken çekilmiş son resimleriydi. Amatörce çekilmiş bir fotoğraftı ama bizim çok hoşumuza gider. İkisini de kaybedeli uzun zaman oldu. Rastlantı mıdır bilemiyorum ama biz bu resimlere baktıktan iki gün sonra kuzenim telefon etti ve halamın yıllık anma duasını hatırlattı. Halamın yıllık duaları hep İYD’de yapılır. Kuzenim aile dışında annesinin bütün arkadaşlarını da çağırır. Bu ritüel yıllardır devam eder. Dua öncesi sohbetleri yemekte devam eder. Gelenler hatırlanıp çağrıldıklarından mutludurlar. En büyük temennileri bir sonraki sene fire vermeden tekrar bir araya gelebilmeleridir.

Kuzenim İzi, annesine hayattayken de çok iyi baktı. Sonrasında da unutturmamak için elinden geleni yapıyor. En büyük erdem bu değil mi? Unutmamak/unutturmamak.

Bu vesile ile Pesah Bayramı’nızı kutlar, sağlıklı günler dilerim.



_______________________________________________________4

kapKAÇAK Ada iskeleleri...

Büyükada, 5.4.2011.

Ulusal Kanal'da mimar Osman Güdü'nün hazırlayıp sunduğu Kent ve Yaşam programına, 31.3.2011 tarihinde konuk olan Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu'yla yapılan "Adalar'da Neler Oluyor?" başlıklı söyleşide;

Büyükada'dan Hayati Önel'in, "Şu anda kendisinin 5 yıldır oturduğu kaçak binada yıkım kararı çıktı, bu kararı uygulayacak mı? Yoksa oturmaya devam edecek mi?" sorusunu;

"Adalar'a emekli olduktan sonra 2006 yılında bir yer kiralamak üzere Büyükada'ya geldik, bunu kiraladık. İçişleri Bakanlığı müfettişlerine şikâyet ettiler... 1998/99'da yapılmış bir bina... Orası 3 ayrı blok 14 daire... 629 adet bina var bunun gibi... İDO iskelelerinin Adalar'daki 4 iskelesi var, hepsi kaçak!..." cevabıyla aslen 'cevap yok' makamında geçmişti!...

Peki ya kaçak mopur iskeleleri? Üstüne üstlük gözönünde alenen genişletiliyor şimdi! Olacak iş mi?
)O(

* * *

kapKAÇAK Ada iskelelerine dair 
ADALAR POSTASI arşivinden bir seçki...


ADALAR POSTASI-2418 (1.5.2010):
kamu malı üzerinde kaçakçıların korsanların gayriresmi faaliyetinin resmidir...


TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ!

İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Derneği ile Ada Dostları Derneği'nin takdire şayan başvuruları üzerine,

İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 30.4.2010 günü yerinde yaptığı incelemeyi müteakiben ekteki 12.5.2010 tarih 2509 sayılı kararıyla, Kıyı Kanunu'na muhalefetle, 2368 sayılı yasa ve Çevre Kanunu dahi hiçe sayılarak sözkonusu Kurul'un görüşü ve izni alınmaksızın inşaa edilen Kınalıada'daki korsan iskelenin kaldırılmasına, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, —yalnız Adalar Belediye Temsilcisi'nin her nedense (?!) karşı oy kullanmış olmasına bakılmaksızın— Kurul asil üyelerinin "oybirliğiyle" karar verilmiştir. Kutlu olsun!

"İbrettir! Takke düşmüş kimi 'sarsakoğulları'nın keli —Kınalı'nın (ç)akıltaşları üzerinde cascavlak— görünmüştür!" Yazıklar olsun!
)O(





...

From: İSTANBUL ADALARI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ
Date: May 20, 2010 11:39:34 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com






* * *

ADALAR POSTASI-2420/1 (3.5.2010):
sizi gidi kurnazlar siziii!.. sizi gidiler siziiii!.. "yesinler sizin iskelenizi"...


From: ENGİN DAMCI
Subject: Alemi Kör Herkesi Sersem Sananlara
Date: May 2, 2010 4:27:03 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


“ONU ÖYLE DEMEZLER”

Adalar Belediyesi'nin resmî veb sitesinde Kınalıada kaçak motor iskelesiyle ilgili duyuruda; yapılaşmanın yasak olduğu sahilde kaçakçı korsanların emr-i vakilerini meşru kılacak bahanelerine yer verdiği müşahede olunmaktadır. Çok yazık!...

“5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. maddesi’nin “d” bendi uyarınca; Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan veya işletilen alanlardaki işyerlerine Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunan alanlarda işletilecek yerlere ruhsat vermek ve denetlemek” hükmü gereğince; Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan yerlerle ilgili her türlü izin verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne aittir,” maddesine sığınıyorlarsa da… Büyükşehir’in buralarda imar faaliyeti için ruhsat verme yetkileri yok ki!.. O kadar yok ki! 5216 sayılı kanun mucibince sadece denetleme yetkisini kullanarak 15 Mart 2010 tarihinde kaçak korsan iskelenin zabıtlarını tutarak Adalar Belediyesi'ne İmar Kanunu’na müstenid işleme başla demiş. Bu arada V numaralı Bölge Koruma Kurulu da aynı doğrultuda Adalar Belediyesi'ni sorumlu tutarak kaçakçı ve korsanların yaptığı rezilliğin ve kepazeliğin simgesi (remzi) iskele hakkında bilgi istiyor. Kaldı ki, sığındıkları madde, Büyükşehir Belediyesi'ni "sorumluluğu bulunduğu alanlarda" diyerek soyutluyor (tecrit ediyor).

Bu kaçak iskelenin yapımını gerçekleştiren bizlerce meçhul kaçakçı ve korsanların, sizce malum olmaları icab ederken bunlar hakkındaki faaliyetleri de veb sayfanızda görmek istemez mi acaba, Adalar'ın seçmenleri?..

“Ayrıca söz konusu iskele İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış olan Kınalıada Öngörünüm Projesi’nde de aynı alanda yer almakta ve İstanbul Valiliği’nin Ulaşım konulu 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu uyarınca yayımlanmış olan tebliğine göre Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın koordinatörlüğünde bulunmaktadır,” diyerek sığındıkları tebligatta ise bakın neler yazıyor:

“1- Denize kıyısı bulunan tüm Belediye Başkanlıkları'nca, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde kıyıda (YENİ BİR İSKELE İNŞASINI GEREKTİRMEYECEK NİTELİKTE) deniz araçları için yolcu indirme ve bindirme yerleri tesbit edeceklerdir. (Gerekiyorsa YASAL PUROSEDÜR uygulanmak suretiyle iskele de kurulabilecektir.)”
Neymiş efendim? Yeni bir iskele olmayacak eğer gerekiyorsa; öz Türkçe ifadesiyle kanunî ve hukukî usul ve kaidelere riayet edilerek iskele kurulabilecekmiş. Onun da işlerine gelmeyeceği şimdiye kadar geçen süreçten anlaşılmaktadır… Adalar sıradan değil, SİT alanı, tabii ve koruma sahası, ayrıca sahil şeridi… Olmaz mı? Olur. Ama 2863 sayılı Kanun’un mevzuatında yazdığı gibi olur. İlmi ve meslekî gurupların nezdi ve mesuliyetinde… Sıradan olanların kararlarıyla değil…

Şimdi sıkı durun! Bakın ne diyor sığınmaya çalıştıkları tebligatında makam-ı vilâyet:

“2- Belirlenecek indirme bindirme yerleri TDY ve İDO’nun iskelelerine 500m.'den daha yakın mesafede olmayacaktır. (Kamu kuruluşu niteliğinde olan ve büyük bir yatırımla vücuda getirilmiş, geniş istihdam kapasitesine sahip bu kuruluşların korunması amaçlanmaktadır.)”
Salaş kaçak iskelelerin İDO iskelelerine mesafeleri kaç metredir?

“3- Belirlenecek bu indirme–bindirme yerleri arasında isteyen her tüzel ve özel kişiler (VAKIF, DERNEK, ŞİRKET, KOOPERATİF VEYA ŞAHISLAR) yasal şartlara sahib olmaları kaydıyla serbestçe yolcu taşımacılığı (TEKNE DOLMUŞ) yapabileceklerdir.)”
Nasıl olacak o iş? Sığındıkları bu tebliğe uymayan belgelere göre genelin hizmetinde olması gereken yerler bir ticari kooperatife yine ticari olarak kiralanmış. Kimin ”maçası” sıkacak da o iskeleye yanaşacak da, yolcu alacak da, yolcu indirecek. Geçin efendiler geçin!

Kınalıada sekenesinden mi yoksa Adalar'a günübirlik gelenlerden mi toplandığını bilemediğimiz imzaların Adalar Belediyesi'ne verildiği dilekçede iskele yerinin 2008'de kiralandığı ifade edilmiştir. Ancak kira kontratosunun aslına bakıldığında kiralama tarihinin 2010 olduğu görülmekte…

2008'de neresi kiralanmıştı? 2009'da neresi?.. Burada bilinçli bir hedef şaşırtması olmasın?... Ayrıca kiralanan şey iskele mi? İskele yeri mi?

Sizi gidi kurnazlar siziii!.. Sizi gidiler siziiii!.. “Yesinler sizin iskelenizi”

Engin DAMCI

2 Mayıs 2010


* * *

ADALAR POSTASI-2440/8 (4.6.2010):
yıkım yaparken kıyılar adalar belediyesi'ne ait, kaçak iskele yapılırken ibb'ye!...

From: AVNİ KURTULDU
Subject: Kıyakçılığın sonu kayakçılık !
Date: June 1, 2010 12:29:16 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com

KAYAK MI?
KIYAK MI?

22-23 Mayıs'ta yapılan CHP Kurultayı tüm Türkiye'ye umut dolu bir rüzgâr yaydı. Beklentimiz bu olumlu açılımın partinin tüm kademelerine hakim olması ve CHP örgütlerinin Sn. Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin anlayışı doğrultusunda halkla buluşup kucaklaşması, önce insan anlayışının iktidara gelmesidir. Peki Adalar ilçesinde iktidarda bulunan CHP Belediyesi bu anlayışa uygun davranıyor mu? Yoksa bu anlayışa aksi bir tutum sergileyip iktidara giden yolda bilerek ya da bilmeyerek arızalar mı çıkartıyor?

Bu yazımda Kınalıada'daki yıkımlar ve kaçak iskele hakkındaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Kınalıada motor iskelesiyle ilgili çok şeyler yazıldı çizildi. Son noktayı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 12/05/2010 tarih 2509 sayılı kararıyla koydu. "Kıyı kanununa muhalefet ve çevre kanununu hiçe saymak sebebiyle Kınalıada'daki korsan iskelenin kaldırılması, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir," İşine geldiğinde bu kurulun kararlarını referans gösteren işine gelmediğinde bu kurulun kararlarına şerh koyan bir yönetim anlayışı toplum içinde saygınlığını nasıl koruyabilir? Belediye yönetimimiz bu karara uymayacağını peşinen ilan ederken; ''Bu iskelenin yapıldığı alanın mülkiyeti İBB'ye aittir. Dolayısıyla nasıl değerlendirileceğine yönelik tasarruf hakkı da İBB'dedir,'' diyerek ayrı bir çelişkiyi ortaya koymaktadır. Şöyle ki Mavi Marmara'nın iskele inşaatıyla ilgili Adalar Belediye Başkanlığı'na yazdığı izin dilekçesine verilen cevapta adres olarak İBB'nin gösterilmesi gerekmiyor muydu? Netice olarak İBB tasarrufunda olan kıyılarda Adalar Belediyesi'nin ne yıkmaya ne yapmaya yetkisi vardır. Tüm Adalılar'ın karşı çıktığı kaçak iskele inşaatının arkasında durmaya da hiç hakkı yoktur!

Mavi Marmara'ya ait Erke Han mopurunun denizle tanıştırıldığı törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile her fırsatta AKP'ye bindiren Belediye Başkanımız'ın birlikte katılması akıllara birçok soru işaretini getirmekte! Belediye Başkanımız'ın 'Vapurlarımızı İstiyoruz!" eylemindeki çekingen duruşu ve kaçak iskele inşaatındaki kararlı (!) duruşu soru işaretlerinin bazılarına cevap niteliğindedir. Belediye Başkanımız bu açılış törenine katılarak Adalar'daki kaçak iskeleleri meşrulaştırmış ve vapurlardan mopurlara geçişi onaylamış olmuyor mu? Görüyorüz ki Adalar Belediyesi kıyılar üzerinde işine geldiği gibi hareket etmekte. Yıkım yaparken kıyılar Adalar Belediyesi'ne ait, kaçak iskele yapılırken İBB'ye! Uçmaya gelince deve, yük taşımaya gelince kuş misali. Aslına bakarsanız haksız yıkımın da , kaçak yapımın da kesiştiği nokta Sn. Aydın Ayaydın'ın da dediği gibi PEŞKEŞ! 

Gelelim M. Farsakoğlu'nun davetlisi olarak Kars'ın Sarıkamış ilçesinden gelip Adalar'a yerleşen Muzaffer Ergöz isimli şahısa. Peşkeş ve M. Ergöz ne alaka? Hep birlikte bekleyeceğiz ve göreceğiz. Kınalıada'da deniz sporları üzerine gönüllü Başkan danışmanı olduğunu söyleyen Ergöz aslında bir kayak öğretmeni. Uludağ ve Sarıkamış' ta kayak öğretmenliği yapan Ergöz ' ün siyasi geçmişine baktığınızda kayakçı misali zik- zak larla dolu olduğunu görürsünüz. ANAP ve AKP kurucu üyeliği, DP Belediye Meclis Üyesi adaylığı, TDH İl yönetim kurulu üyeliği, CHP Adalar Belediyesi gönüllü danışmanlığı. Profesyonel kayakçıları kıskandıracak zik-zak! Gerçi 29 Mart ' ta Kınalıada ' ya MART KARI yağdı ama yine de kayak yapacak kadar kar olmaz Kınalıada ' da ! Bu sebeple M. Ergöz sadece su kayağı yapabilir Kınalıada ' da. Amaç kaymak olduktan sonra ha dağda ha denizde ne farkeder ki !Ticaret hayatı uğruna TSK 'daki görevinden ayrılan , Ankara Üniversitesindeki eğitimini yarıda bırakan Ergöz belli ki iş hayatını ve ticareti çok seviyor. Gelgelelim, Ergöz Adalar için 10 kişilik bir ekiple çalıştığını ve Belediyeden para almadığını tüm ödemeleri cebinden yaptığını söylüyor. Böyle işadamı olur mu? Bütün 'enayi işadamları' Adalara mı doluştu? Olsa olsa buna 'KAYAK İÇİN KIYAK' denir! Kıyakçılığın sonu ayakçılık diye bilirdik.Demek ki kıyakçılığın sonu kayakçılıkmış.Kınalıada ' lılar '' Bizler Adalılar olarak korkuyoruz can güvenliğimizden endişe ediyoruz. Karşımızda eli silahlı bir Başkan var.'' diyor Agos gazetesinde. M. Ergöz ' de bir ropörtajında Adaların can güvenliğinin olmadığını söylüyor.'' Ben savaşmış bir adamım. Benimle uğraşanların başına hep bir olay gelmiştir.Kodum mu oturturum dedim ve Ozan Narman'a yumruğu vurdum.'' diye devam ediyor söyleşisinde. Sevgili Kınalıada' lılar korkulu rüyanız bir idi iki oldu.Belli ki yıllar öncesine dayanan bir planın uygulaması ile karşı karşıyayız. Ancak unutulmamalı ki ' İNSANLAR PLAN YAPARKEN TANRI YUKARDAN GÜLERMİŞ.'

AVNİ KURTULDU