20 Temmuz 2010 Salı

ADALAR POSTASI-2466: partikiyo [!] palas nam otelin öksüz çocuklara mektep ittihaz edilmek üzere rum patrikhanesi'nce mübayaasına müsaade buyrulduğuna


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

6 Temmuz 1902 Pazar günlü Büyükada'da kain Partikiyo [!] Palas nam otelin öksüz çocuklar için mektep ittihaz edilmek üzere Rum Patrikhanesi'nce mübayaasına müsaade buyrulduğuna dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, Temmuz 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

21 Temmuz 2010 Çarşamba
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Gökgürültülü sağanak yağışlı
23/31ºC
% 75/96 nem
Karayel, KB 16km/sa
Gündoğuşu 05:49... Günbatışı 20:31...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Jasmine Fairy.

* * *

1- Ahmet Tanrıverdi: "Sahilleri halka açıyoruz yutturmacasını 25 yıl önce hayata geçiren belli zihniyetin Adalar Belediyesi'ndeki temsilcileri, kaçak inşaatların hafriyatını döktükleri Büyükada Kumsal mevkiini bakınız ne hale getirdi..."

2- Adalar Belediyesi: "Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması'nın 87. Yıldönümü Davetiyesidir, katılımlarınızdan onur duyarız..."

3- Önay Yılmaz: "Adalar Müzesi 31 Temmuz’da açılıyor. Burada 400 milyon yıl önce ada denizlerinde yaşayan efsanevi canlıları da göreceksiniz, ada sakinlerinin sandıklarından çıkan fotoğrafları da..."

4- Adaları sanatla buluşturmak, adaların köklü kültürel yapısını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festival, bu yılki teması çerçevesinde İstanbul Yunanistan Konsolosluğu destekleriyle, Yunanistan’ın kentlerinden biri olan Orestiada şehrinden gelecek sanatçıların katılımıyla düzenleniyor...

5- Mihal Şişko: "Balıkçı Harilaos ve karısı Madam Kiriakica..."

ADALAR POSTASI'nın 2466. sayısında...

)O(



..........................................................1

From: AHMET TANRIVERDİ
Subject: FW: adada rezillik diz boyu, ketomançiler adayı esir aldı
Date: July 20, 2010 11:12:46 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi.1@gmail.com

Sahilleri halka açıyoruz yutturmacasını 25 yıl önce hayata geçiren belli zihniyetin Adalar Belediyesi'ndeki temsilcileri, kaçak inşaatların hafriyatını döktükleri Büyükada Kumsal mevkiini bakınız ne hale getirdi ve kimlerin hizmetine sundu. Artık Büyükada eski Büyükada değil diyenlere ithaf olunur. Bu inşaat mafyası bugün Büyükada'da değil, ama onların Büyükada'ya monte ettiği "silahsız teörizm" almış başını gidiyor. Utanın yaptığınız kötülükten.

















..........................................................2

From: ADALAR BELEDİYESİ
Subject: Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması'nın 87. Yıl Yıldönümü Davetiyesi
Date: July 20, 2010 11:10:28 AM GMT+03:00



Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması'nın 87. Yıl Yıldönümü Davetiyesidir,

Katılımlarınızdan onur duyarız.



..........................................................3

Milliyet- Cadde 34, 19.7.2010
Önay Yılmaz

http://cadde.milliyet.com.tr/2010/07/20/HaberDetay/1265182/zirhli-baligin-izinde


Zırhlı balığın izinde


Adalar Belediyesi ve Adalar Vakfı işbirliğiyle 31 Temmuz’da açılacak Adalar Müzesi’nde sergilenecek belge, fotoğraf, döküman, resim, gravür ve objeler tamamlanmaya başladı. Müzede, Adalar’ın ilk konukları kabul edilen canlılar da sergilenecek. Zırhlı balık bunlardan biri. 400 milyon yıl önce ada denizlerinde yaşayan bu efsanevi balığın izlerine, Adalar’da İTÜ’den bir bilimsel ekip tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında rastlandı.

Zırhlı balığın yanı sıra, Adalar’da bulunan 370 milyon yıl önce yaşamış eklembacaklılar grubuna ait tribolit, ‘tablalı mercan’ın (Resif oluşturan mercan-Favosites) fosilleri de müzede sergilenecek. Bunun yanı sıra, Bizanslı ada balıkçılarının kullandıkları ilkel yelkenlilerin gravürleri, Osmanlı dönemi deniz yarışı krokileri, antikçağ yazarlarının adalarla ilgili izlenimlerinin yer aldığı metinler, Adalar’la ilgili fotoğraflar, jeolojik oluşum haritaları, Roma ve Bizans dönemine ait heykeller, kalıntılar da müzede yer alacak.

40 gün 40 gece etkinlik

Adalar Müzesi’nin Büyükada iskelesinde başlayacak ve 40 gün 40 gece sürecek açılış etkinlikleri kapsamında, konserler, yarışmalar, belgesel film gösterileri, söyleşiler yapılacak. Müzenin ilk geçici sergisi ‘Ada Sahillerinde Bekliyorum’ ve kalıcı bölüm sergilerinden ‘Adalılar’ sergisi de Büyükada Çınar mevkisindeki müze alanında açılacak.
“Ada Lezzet Turları” adı altında toplanan edebiyat durakları, bahçe tarihine ilişkin ziyaret noktaları, kültürel ve mimari miras durakları da ziyaretçilere Adalar’ın en keyifli yeme-içme noktalarını kapsayan unutulmaz bir gezi yaşatacak. Müze Aya Nikola Hangar’ın açılışı ise, 10 Eylül’de Büyükada’da yapılacak. Müzenin bu bölümünde ziyaretçiler 600 milyon yıl öncesinden 2010’a uzanan bir hikayeye tanıklık edecek.

Müze, yarın açılacak internet sitesiyle de ziyaretçilerine kapsamlı bir hizmet sunacak. İlgililer, “www.adalarmuzesi.org” adresi üzerinden müzenin, sergiler, kütüphane, arşiv, koleksiyon, sözlü tarih video klipleri gibi pek çok içeriğine erişebilecek.

20 binin üzerinde belge

Adalar’ın tarihini anlatan bir müze kurulmasının yıllar süren bir hayalin ve emeğin sonucu gerçekleştiği belirten Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu şu bilgileri verdi: “Müzemiz, Adalar Belediyesi’yle Adalar Vakfı’nın işbirliği ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı finansal desteğiyle oluştu. Müze, Adalıların katkı ve desteğinin yanı sıra 50’den fazla uzmanın çalışmaları sonucunda bu hale geldi. Adalıların fotoğraf albümleri, anıları, sandıklarında sakladıkları, şarkıları, 8 mm’lik filmleri olmak üzere çeşitli kaynaklardan 20 binin üzerinde arşiv belgesi kapsamlı çalışmalar sonucunda müzenin koleksiyonuna kazandırıldı.”



..........................................................4

Milliyet-Cadde 34, 20.7.2010

http://cadde.milliyet.com.tr/2010/07/20/HaberDetay/1265687/prens-adalari-nin-ilk-festivali-basliyor-

PRENS ADALARI’NIN iLK FESTiVALi BAŞLIYOR!


Yunanistan Konsolosluğu’nun desteğiyle düzenlenen ‘İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri’ adlı kültür-sanat festivali, Orestiadalı müzisyenleri ağırlıyor

Adalar Belediyesi’nin düzenlediği; ‘İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri’ adlı kültür ve sanat festivali 30 Temmuz’da başlıyor! 1 Ağustos’a dek sürecek festival; tüm adalar halkını ve yerli-yabancı turistleri Büyükada’ya davet ediyor.

Adaları sanatla buluşturmak, adaların köklü kültürel yapısını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festival, bu yılki teması çerçevesinde İstanbul Yunanistan Konsolosluğu destekleriyle, Yunanistan’ın kentlerinden biri olan Orestiada şehrinden gelecek sanatçıların katılımıyla düzenleniyor.

Ana mekan olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve Deniz Otobüsü İskelesi’nin önündeki büyük alanın kullanılacağı festival kapsamında, müzik, edebiyat, resim, fotoğraf, sahne ve gösteri sanatları ücretsiz olarak sanatseverlere sunulacak.

Geçmişte adalarda yaşayan ve halen yaşamakta olan çeşitli kültürlerin yeme- içme, sanat, inanış, eğlence anlayışlarından yola çıkarak birbirlerini tanımaları ve kendilerini ifade edebilmeleri için oluşturulan programda, Orestiada’dan gelen 30 kişilik Laogrifiko Musio Orestiadas müzik, koro ve dans grubu, Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay’dan ‘Üç Tenor’ konseri, Tekfen Filarmoni Solistleri’nden ‘Üç Denizin Solistleri’ konseri, Buzuki Orhan Osman konseri, Apostrophe Rock Grubu konseriyle TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konseri yer alacak.



..........................................................5

Kinaliada.net, 9.1.2009
Mihalis Şişko

http://www.kinaliada.net/index.php?news-407


Mihal Sisko’nun Kinaliada Hatiralari - #5



Balikci Harilaos ve karisi Madam Kiriakica

Foto: Selcuk Aral ©

Sevgili Kinaliada’lilar, Yazlikcilar, Günübirlikciler !

Eskiden Manastirin karsisinda bulunan ve simdi yenilenmis olan iki ev vardi. Bu evlerden birinde balik saticiligi ve manavlik yapan rahmetli Harilaos Efendi otururdu.

Pavarotti gibi güclü ve güzel bir sesi vardi. „Tazelerrr…“ diye bagirdigi zaman tabiri caizse, hava güzel oldugunda Maltepe’den duyulurdu.

Harilaos’un esi kisa boylu bir kadindi; Madam Kiriakica Heybeliada’nin en güzel kizi idi ve oradan Kinali’ya gelin gelmisti. Iki kizlari vardi. Madam Kica ve kizlari cok kibirliydiler ve Harilaos’un balik satmasi ve manavliktan vazgecmemesi onlarin pek hosuna gitmezdi.

Dükkani simdi Dogan Bey’in eczanesinin (caminin karsisinda) bulundugu yerdeydi. Tabii o zamanlar Kinali’ya henüz elektrik gelmemisti. Hava kararip aksam olmaya baslamasiyla salata ve marul küfelerinin üzerinde mumlar yakar, vapurdan cikacak yazlikcilari beklerdi.

Gene bir aksam tam Harilaos tezgahin basinda *Haydeee-Bre, Yedikulenin marullari bunlar…“ diye avaz avaz bagirirken (o zamanlar bir marul 10 kurustu) aniden cikagelen Madam Kica, etraftaki müsterilere aldirmadan, bir taraftan „Bre-Adam, rezil ettin bizi, kizimiz Fransa’ya gelin gitti, sen hala utanmadan bagirip durursun“ derken, büyük bir öfkeyle, küfeye attigi bir tekmeyle etrafi darma-dagan etmisti.

Bunun üzerine bütün marullar yollara dökülürken; Harilaos utancindan ne yapacagini bilmeyerek, dükkani ciraklarina birakarak evin yolunu tutmustu.

Sevgili Okurlar, gelecek yazimda bulusmak üzere bugün, bu yazimi, burada noktaliyorum.

Mihal Sisko

NOT: Bu yazi daha önce Ada Gazetesinde yayinlanmistir.