10 Temmuz 2010 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2457: seneye herhalde bu konuları hiç konuşmuyor olacağız... inşallah!...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

2 Aralık 1901 Pazartesi günlü Büyükada'da Frenk rahiblerine mahsus kilise ve manastırın tamiri ile Kadıköy'deki Source des Soeurs adlı rahibelere ait çamaşırlık binasının yeniden inşasına ruhsat talebine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

10 Temmuz 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
19/24ºC
% 85/94 nem
Günbatısı, B 34km/sa
Gündoğuşu 05:41... Günbatışı 20:37...
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca

* * *
Cicely Mary Barker, The Nasturtium Fairy.

* * *

1- Kınalıada ve Heybeliada’daki halk plajları telle çevrilip paralı hale getirilince halk isyan etti. Tepkiler üzerine...

2- Bülent Baviker: "Belki diğerlerinin yanında çok küçük bir katkı ama Heybeliada Su Sporları Kulübü Spor Derneği (HSSK)..."

3- Bülent Mısırlıoğlu: "Tarih: 05.08.2009, Olağanüstü Meclis Toplantısı, Yer: Belediye Meclis Toplantı Salonu... Toplantı tamamlanmış, Belediye başkanı izlemeye gelen halka söz veriyor…"

4- Selçuk Aral: "İskelede asılı bulunan kayıp Kınalıadalı 4 gencimizin bulunmasıyla ilgili 'Teşekkür Afişi'nde, Adalar Belediyesi Başkanı Sayın Mustafa Farsakoğlu’nun (Dr.) adı unutulmuştur..."

5- Oya İslimyeli: "15-18 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacak olan Büyükada Plastik Sanatlar ve Müzik Festivali: 'Suya Çizilen Şeyler 2010' başlıklı Festivalimizin duyurularına ve tüm Adalı dostlarımızı kültür-sanat sayesinde kaynaştırma çabalarımıza verdiğiniz destek ve inançtan dolayı size teşekkür ediyoruz..."

6- Prens Adaları'na ait "İstanbul'un Avrupalı Kardeşleri"–İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali'nin ilkini, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri Kapsamında Düzenliyor!...

7- Adalar Belediyesi, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84. yıldönümü kutlamaları kapsamında denizde dip temizliği yaptı...

8- Yüksel Özcan: "Adalar Ekolojisi' konulu 3. Fotoğraf Sergisi'ne davet ediyorum..."

9- Altınok Öz: 28 Temmuz -1 Ağustos arasında Kartal Yelken Kulübü ile Dragos Yelken Kulübü'nün ortaklaşa Kartal Dragos'ta düzenleyeceği Türkiye Yelken Şampiyonası kapsamındaki 150 sporcuyu Kartal Belediyesi'nin Adalar tesislerinde ağırlayacağız..."

10- 'Doğada Çözünebilir' Naylon Gerçekten Doğa Dostu mu?

ADALAR POSTASI'nın 2457. sayısında...

)O(



..........................................................1

From: TALİN ETYEMEZ
Subject: agos-haber
Date: July 9, 2010 11:14:07 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Agos, 9 Temmuz 2010

ADA SAHİLLERİNE TEL ÖRGÜ


Kınalıada ve Heybeliada’daki halk plajları telle çevrilip paralı hale getirilince halk isyan etti. Tepkiler üzerine Büyükşehir Belediyesi telleri söktü, ancak Adalar Belediyesi yeniden taktı. Uygulama, CHP İl Başkanlığı’nda da rahatsızlık yarattı.

Adalar Belediyesi, Kınalıada ve Heybeliada’daki, yıllardır halka açık olan plajları tel örgülerle çevirerek paralı hale getirdi. Denize giden yollara kapılar yaptıran ve para toplamaları için 40 kişilik bir ekip kuran Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nun uygulamasına tepki gösteren ada sakinleri, CHP Genel Merkezi’ne çok sayıda protesto mesajı yolladı. İstanbul Valiliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de (İBB) konuyla ilgili şikâyetler yapıldı.

Şikâyetleri değerlendirmeye alan İBB ekipleri, Adalar’a giderek söz konusu plajlarda denetim yaptı. İnceleme sonucunda, kamuya ait alanların tel örgüyle çevrilemeyeceği belirtilerek tel örgüler söküldü. Ancak bir süre sonra Adalar Belediyesi ekipleri, tel örgüleri yeniden sahile koydu. Bunun üzerine İBB ekipleri yeniden Adalar’a gidip tutanak tuttu ve Adalar Belediyesi’ne tel örgüleri kaldırması için süre verdi. CHP’li Belediye Başkanı’nın uygulaması CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda da rahatsızlık yarattı. Sabah gazetesinin haberine göre, partinin il merkezine şikâyetler geldiğini belirten CHP İl Başkanı Berhan Şimşek, “İnsanların özgürlüğü bu şekilde kısıtlanamaz. Belediye başkanıyla konuştum. Halkı mağdur etmemesi lâzım. Parası olan olmayan herkes kamuya açık bu tür yerlere girebilmelidir,” dedi.

Konuya ilişkin olarak Agos’un sorularını yanıtlayan Adalar Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Bülent Mısırlıoğlu, tel örgü uygulamasının yasal bir dayanağı olmadığını belirterek şu açıklamada bulundu: “Denizler, sahiller kamuya aittir. Bu şekilde, ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla adım atmak mümkün değil. Sonuç olarak kıyı ve sahillerle ilgili yasalarda mevzuat bellidir. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.”



..........................................................2

From: BÜLENT BAVİKER
Subject: ADALAR POSTASI-2456:
Date: July 9, 2010 12:42:12 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com



Teşekkür Pankartı,


Belki diğerlerinin yanında çok küçük bir katkı ama;
Heybeliada Su Sporları Kulübü Spor Derneği (HSSK) ilk gün, aramalara kendi Marina destek botu ile katılmış,
ayrıca helikopterle havadan bir saatlik arama yaptırmıştır.

Selamlar,

Bülent Baviker



..........................................................3

From: BÜLENT MISIRLIOĞLU
Subject:
Date: July 9, 2010 12:42:17 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Tarih: 05.08.2009

OLAĞANÜSTÜ MECLİS TOPLANTISI

Yer: Belediye Meclis Toplantı Salonu

Toplantı tamamlanmış, Belediye başkanı izlemeye gelen halka söz veriyor…


[...]

Mustafa FARSAKOĞLU — Herhalde söz almak isteyen pek olmaz! Bu yaz gününde bilemiyorum söz almak isteyen varsa söz verebiliriz. Evet... Erol Bey var… O zaman söz verelim... Müsaade ediyorsunuz değil mi? Meclis üyesi arkadaşlar başka söz almak isteyen var mı? Yok... Buyurun Erol Bey...

Erol YAZMAN — Belediyemize bazı yerlerin tahsisini istiyorsunuz... Yerleri araştırıyorsunuz. Tahsis istemenize gerek yok! Yeşil alana öyle gecekondu gibi bir kulübe yaparsanız! oluyor. Ön tarafında da işportacılar var şimdi! Zabıta kulübesini kuruyorsunuz oraya ama ön tarafı işportacıdan geçilmiyor başkanım yani… Hiç olmazsa o işportacılar kalksın... Zabıta kulübesinin anlamı… işportacıların oradan kalkmasını gerektirmez mi? Onların kalması gerekir.

Mustafa FARSAKOĞLU — Hepsi kalkacak Erol Bey...

Erol YAZMAN — İnşallah... İnşallah... Bu çok çirkin görüntü oluşturuyor.

Mustafa FARSAKOĞLU — O konuda ön görünümle ilgili çok güzel bir çalışma var seneye herhalde... [2010 yılını kasdediyor]

Erol YAZMAN — Yakışmıyor…

Mustafa FARSAKOĞLU — Seneye herhalde bu konuları hiç konuşmuyor olacağız.

Erol YAZMAN — İnşallah...

[...]

2010 yılı Temmuz ayındayız… Yukarıdaki diyaloğa konu olan ATATÜRK Meydanı'nın durumu gözler önünde... ADALARIMIZ [HANİ] İLKEL KASABA GÖRÜNÜMÜNDEN KURTULACAKTI!!!



..........................................................4

From: SELÇUK ARAL
Subject: Adalar Belediyesine Tesekkür (Kinaliada)
Date: July 9, 2010 1:22:25 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Kinaliada.net, 9.7.2010
Selçuk Aral

http://www.kinaliada.net/index.php?news-1041


Adalar Belediyesi'ne [de] Teşekkür...

Foto: ADALAR POSTASI


Sevgili Okuyucularım!

İskelede asılı bulunan kayıp Kınalıadalı 4 gencimizin bulunmasıyla ilgili 'Teşekkür Afişi'nde, Adalar Belediyesi Başkanı Sayın Mustafa Farsakoğlu’nun (Dr.) adı unutulmuştur.

Madem bu afişi Ada halkı asmıştır: O zaman Ada halkının bir ferdi olarak, düzeltme yaparak, kendisinin ismini de ilave ediyorum.

Adalar Belediyesi yardımlarının miktarını bilmememe rağmen (<<<- en azından cenazelerin nakli esnasında) Horoz Reis motoru bu göreve tahsis edilmişti. Kendisine ne kadar gıcık olunursa olunsun: Sezarın hakkını Sezar’a vermek gerekir.

Teşekkürler SayınMustafa Farsakoğlu (Dr.).

Selçuk Aral

Foto: Selçuk Aral



..........................................................5

From: OYA İSLİMYELİ
Subject: Teşekkür
Date: July 9, 2010 11:00:43 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Sevgili ADALAR POSTASI,
15-18 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacak olan Büyükada Plastik Sanatlar ve Müzik Festivali: 'Suya Çizilen Şeyler 2010'
başlıklı Festivalimizin duyurularına ve tüm Adalı dostlarımızı kültür-sanat sayesinde kaynaştırma çabalarımıza verdiğiniz destek ve inançtan dolayı size teşekkür ediyoruz.

Yaşam paylaşılınca anlamlı, hep birlikte elele...

Adalar Belediyesi Kültür-Sanat Koordinatörü
Oya İslimyeli



..........................................................6

Haberler.com, 05.07.2010 15:57

http://www.haberler.com/istanbul-un-prens-adalari-nin-ilk-festivali-2136856-haberi


İstanbul'un Prens Adaları'nın İlk Festivali

Prens Adaları'na ait "İstanbul'un Avrupalı Kardeşleri"–İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali'nin ilkini, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri Kapsamında Düzenliyor!

Bu yıl Büyükada'da, 30 Temmuz–1 Ağustos 2010 tarihleri arasında gercekleşiyor.

Festival, bu yılki teması çerçevesinde İstanbul Yunanistan Konsolosluğu destekleriyle, Yunanistan'ın kentlerinden biri olan Orestiada şehrinden gelecek olan sanatçıların katılımlarıyla düzenleniyor.

Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve Deniz Otobüsü İskelesi'nin önündeki büyük alanın kullanılacağı ve bunun yanında adanın birçok mekânının da değerlendirileceği "İstanbul'un Avrupalı Kardeşleri"–1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında; müzik, edebiyat, resim, fotoğraf, sahne ve gösteri sanatları ücretsiz olarak sanatseverlere sunulacak.

Programda, Orestiada'dan gelen 30 kişilik "Laogrifiko Musio Orestiadas" müzik, koro ve dans grubu; Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay'dan "Üç Tenor" konseri; Tekfen Filarmoni Solistleri "Üç Denizin Solistleri" konseri; Buzuki Orhan Osman konseri; Apostrophe Rock Grubu konseri ile TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrasıkonseri sunulan müzik etkinlikleri olarak yer alıyor.

Konserlerin yanı sıra, Nikos Manginas Fotoğraf Sergisi, "Adalar ve Edebiyat" konulu söyleşiler, "Resmin Şiiri" konulu Devrim Erbil söyleşisi, Büyükada'nın mimari mirasını tanıtan bahçe gezisi, fayton turu, çocuk etkinlikleri, "Tatavla Keyfi" müzik grubu ile İstinpoli Dans Grubu gösterisi ve kardeş şehir Orestiada yemekleri ile Ada yemeklerinin sunulacağı Gastronomi etkinliği de "İstanbul'un Avrupalı Kardeşleri"–1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, tüm ada ziyaretçilerinin katılımını bekliyor.



..........................................................7

Anadolu Ajansı, 04.07.2010 17:37

http://www.haberler.com/adalar-da-denizde-dip-temizligi-yapildi-2135617-haberi


Adalar'da Denizde Dip Temizliği Yapıldı

Adalar Belediyesi, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84. yıldönümü kutlamaları kapsamında denizde dip temizliği yaptı.

Belediye'den yapılan açıklamada, gönüllü dalgıçlar Serço Ekşiyan ve Ekrem Başak'ın, Sedef Adası açıklarında 30 metreye dalarak, dipteki gırgır ağlarını, plastik bidonlara bağlayarak su yüzeyine çıkardıkları belirtildi.

Bu ağların naylon olduğu için 200 yıl çürümeden denizin dibinde pasif avlanmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, deniz eko-sistemini Bozan gırgır ağlarının, deniz dibi kirliliği açısından oldukça tehlikeli olduğu vurgulandı.



..........................................................8

From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: Fwd: Fotograf Sergisi Davetiyesi
Date: July 10, 2010 12:22:55 AM GMT+03:00
Cc: emine.cigdem.tugay@gmail.com


Merhaba,
'Adalar Ekolojisi' konulu 3. Fotoğraf Sergisi'ne davet ediyorum.
Afiş ektedir.

Yüksel Özcan




..........................................................9

Haberler.com, 09.07.2010 20:26

http://spor.haberler.com/kartal-belediyespor-da-mermertas-guven-tazeledi-2143686-haberi

[...]

Türkiye Yelken Şampiyonası'nın 28 Temmuz -1 Ağustos arası Kartal Dragos'ta yapılacağını da hatırlatan Başkan Öz, Kartal Yelken Kulübü ile Dragos Yelken Kulübü'nün ortaklaşa düzenleyeceği etkinlik kapsamında Kartal'a Türkiye'den 150 sporcu geleceğini ve onları Belediyenin Adalar tesislerinde ağırlayacaklarını söyledi.

[...]


..........................................................10

From: Buğday E-Bülten
Subject: "Doğada Çözünür" Naylon Torbalar Gerçekten Doğa Dostu Mu?
Date: July 10, 2010 8:03:35 AM GMT+03:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com


http://bugday.org/article.php?ID=4026


"Doğada Çözünebilir" Naylon Gerçekten Doğa Dostu mu?


Buğday Derneği, son zamanlarda Türkiye’deki marketlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan “biyo-bozunur, doğada %100 çözünür” naylon torbaların gerçekten doğa dostu olup olmadıkları konusunda Plastics Europe temsilcisi Michael Poulsen ve İTÜ Çevre Mühendisliği öğretim görevlisi Doç.Dr. Osman Arıkan ile görüştü.

Çoğunluğu petrol türevi olan polietilenden üretilen naylon torbalar, doğada 100-10.000 yılda çözünebildiğinden ve üretiminden atığa kadar tüm yaşam döngüsü boyunca çevreye zarar verdiğinden, dünyada pek çok ülke naylon torba kullanımını azaltmak amaçlı uygulamalar yapıyor. Türkiye’deki pek çok market de, müşteri memnuniyetini sağlamak üzere biyo-bozunur naylon torba bulundurmaya başladı. Ancak Buğday Derneği’nin uzmanlarla yaptığı görüşmeler, bu torbaların ancak belli koşullarda çözündüğünü, Türkiye’de yaygınlıkla görülen depolama sistemlerinde çözünmeyeceklerini veya bu çözünmenin çok uzun zaman alacağını ortaya koydu.

“Yarardan Fazla Zararı Var”

Buğday Derneği, Brüksel’de katıldığı Greenweek konferansında stand açan Plastics Europe (Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Birliği) ile biyo-bozunur torbaların gerçekten doğa dostu olup olmadıkları konusunu görüştü. Derneğin Tüketici İlişkileri ve Çevre Direktörü Michael Poulsen’in bu konudaki görüşü şöyle: “Naylon torbaların üzerine ‘biyobozunur ya da doğada çözünür gibi ifadelerin konması kafa karışıklığı yaratıyor. Bu naylon poşetlerin çoğu, ancak çok özel koşullar altında çözünebiliyor ki, bu koşullar dünyada sayılı çöp toplama ünitesinde mevcut.” Bay Poulsen, bu tip bilgilendirmelerin bazen yarardan çok zarar getirdiğini de söyledi: “Süpermarket müşterileri ‘nasılsa doğa dostu’ diyerek bu naylon torbaları bol keseden kullanmaya devam ediyorlar. Doğa dostu gibi görünen bu çözüm aslında doğaya daha fazla zarar veriyor”.

“Testler yanıltıcı”

İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç.Dr. Osman Arıkan ise, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “İngilizcedeki “biodegradable plastics” terimi türkçede “biyobozunur plastikler” olarak ifade edilir ve biyolojik olarak (mikroorganizmalar vasıtasıyla) parçalanabilir plastikler için kullanılır. Bununla birlikte gerek ülkemizde, gerekse dünyada hangi tür plastiklerin ‘biyobozunur plastik’ olarak değerlendirileceğine dair tartışmalar yaşanıyor. Bunun nedeni ‘biyobozunur plastikler’ için birden fazla standart test metodunun olması.


Burada testler arasındaki en büyük fark, testin gerçekleştirildiği sıcaklık, pH gibi koşullar. Bununla birlikte testlerin bir kısmı yanıltıcı; örneğin kompost edilebilir plastikler için test sıcaklığı 55 oC’dir. Ancak bu testi geçen plastikler kompostlaştırma işlemine tabi tutulmuyorsa, yani doğadaki sıcaklıklara (maksimum 20-30 oC), maruz kalıyorsa bu plastiklerin parçalanması testte belirlenen süreden çok daha uzun zaman alacaktır.”

Buğday’dan Mektup Var

Buğday Derneği, "doğada çözünen" naylon torbalar bulunduran marketlere aşağıdaki mektubu gönderiyor:

Sayın Yetkili,
Mağazanızda/marketinizde müşterilerinize sunduğunuz “biyo-bozunur/ doğada çözünür” naylon poşetler kişilerde “çevre dostu” algısı yaratmasına rağmen, yapılan araştırmalar bu söylemi desteklemiyor. Doğa dostu tek çözüm olan bez çanta kullanımının yaygınlaşabilmesi için, sizlerden alışverişe bez çantayla gelen müşterilerinizi ödüllendirmenizi, naylon torbaları ücretli hale getirmenizi ve konuyla ilgili bize geri dönüşünüzü
rica ediyoruz.

Saygılarımızla,

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği