28 Ekim 2011 Cuma

ADALAR POSTASI-2613: yarın cumhuriyet ilan edeceğiz!...

Biz Heybeli'de Abbas Paşa Koyu'nda...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

11 Ağustos 1910 Perşembe günlü, Milli bayram münasebetiyle Heybeliada Rum Cemaati tarafından gösterilen asar-ı sadakatin Padişah nezdinde memnunluk uyandırdığının gerekenlere tebliğine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, 2011.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

28 Ekim 201 Cuma
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Çok bulutlu
10-15ºC
%59-73 nem
Poyraz, KD 32km/sa
Gündoğuşu 07:29... Günbatışı 18:05...
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *
Cicely Mary Barker, The Nightshasde Fairy.

* * *

1- Mustafa Kemal Paşa: "Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz!..."

2- Semiha Baltacı- Necati Önel: "Cumhuriyet Bayramı Kutlaması'na tüm ADALAR POSTASI okurlarını bekliyoruz!..."

3- Adalar Kültür Derneği: "Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun..."


4- İmdat!... Van!...

5- Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün Kadıköy’den yolculadığı SODEM yardım tırlarında Kadıköy, Kartal, Beşiktaş, Avcılar, Sarıyer, Adalar, Ataşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Bakırköy, Silivri, Çatalca Belediyelerinin topladığı yardım malzemeleri bulunuyor...

6- Adalar Belediye Başkanı Van'da!...

7- Selçuk Aral: "Artik Ada'da dogru-dürüst sandal kalmadigi gibi kürek ceken de yok..."


8- KAÇAklardan ne haber?...

9- Gökhan Karakaş: "Yasak olmasına rağmen açıkça satılan çinekop için balıkçılar, 'Kefken’den akın yaptı', 'Adalar’dan', 'Boğaz’dan' gibi yazılarla müşteri çekiyor..."

10- Kemal Güven Erakbaş: "CanonTurk forumundan arkadaşlarımızla 4 Aralık 2010 Cumartesi günü yaptığımız Büyükada gezisinden görüntüler..."
)O(



_______________________________________________________1





CUMHURİYETİMİZİN 88. YILI
KUTLU OLSUN...

"Mustafa Kemal Paşa, Kemalettin Sami ve Halit Paşalar yanı sıra İsmet ve Kâzım Paşalar ile Fethi Bey'i de akşam yemeğine davet etmişti. Rize milletvekili Fuat, Afyonkarahisar milletvekili Ruşen Eşref Beyler de Çankaya'ya gelmişlerdi. Mustafa Kemal Paşa, yemek sırasında arkadaşlarına: "Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz" müjdesini vermişti.



Ertesi gün parti grup toplantısının ardından saat 18:00'de hemen Meclis toplantısı açıldı. Mustafa Kemal Paşa'nın, Halk Partisi Meclis Grubu'nun toplantısında, hükümet buhranına hal tarzı bulmak için "Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi" gerektiğini bildiren konuşmasının ardından Cumhuriyet teklifi kabul edildi. Kanun teklifinin, Kanun-i Esasi encümeni tarafından usulen incelenip tutanağı hazırlanırken, Meclis de diğer bazı işlerle meşgul oldu. Sonunda, Başkanlık kürsüsünde oturan Başkan vekili İsmet Paşa'nın, Kanun-i Esasi encümeni, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda degisiklikler yapılmasıyla ilgili tasarının öncelikle ve derhal görüşülmesini teklif etmesi uzerine "Kabul!" sesleri akabinde derhal tutanak okundu. Teklif edildiği gibi öncelikle görüşüldü. Nihayet saat 20:30'da kanun, birçok konuşmacının "Yaşasın Cumhuriyet!" sesleriyle alkışlanan konuşmalarıyla kabul edildi. Gizli oylamada 158 milletvekilinin 158'inin de oyunu alan Ankara milletvekili Mustafa Kemal Paşa'nın, Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesi üzerine Meclis'e yaptığı teşekkür konuşmasında: "...Daima, muhterem arkadaşlarımın ellerine çok samimi ve sıkı bir surette yapışarak, onların şahıslarından kendimi bir an bile ayrı görmeyerek çalışacağım. Milletin sevgisini daima dayanak noktası sayarak hep beraber ileriye gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır..." demişti.

Bugün Cumhuriyetimizin 88. yılı... 
Kutlu ve ilelebet payidar olsun!
)O(


_______________________________________________________2

From: SEMİHA BALTACI
Subject: CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI
Date: October 27, 2011 3:12:46 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI...



29 EKİM 2011 CUMARTESİ AKŞAMI SAAT 19:00'DA BÜYÜKADA RECEP KOÇ CAD. NO:32'DEKİ GELENEKSEL CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASINA TÜM ADALAR POSTASI OKURLARINI BEKLİYORUZ.

SEMİHA BALTACI-NECATİ ÖNEL

_______________________________________________________3

From: ADALAR KÜLTÜR DERNEĞİ
Subject: [adalarkulturdernegi] CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...
Date: October 27, 2011 8:35:27 PM GMT+03:00
To: adalarkulturdernegi@yahoogroups.com

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ 
KUTLU OLSUN...



_______________________________________________________4


İmdat!... 
)O(
İmdat Padak, 27.10.2011.
Van'da 102 saat sonrasında...


_______________________________________________________5

Cumhuriyet Haber Portalı, 25.10.2011

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=288254

CHP'li belediyelerden Van'a yardım

İstanbul'da bulunan 12 CHP'li belediyenin oluşturduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği'nin (SODEM) depremzedelere ulaştırmak için topladığı yardım malzemeleriyle dolu 10 tır yola çıktı.


Van’da meydana gelen depremin hemen ardından Depremzedelere Yardım Kampanyası başlatan SODEM üyesi 12 CHP’li belediye, yurttaşların katkılarıyla oluşturulan yardım kolililerini yola çıkardı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün Kadıköy’den yolculadığı yardım tırlarında Kadıköy, Kartal, Beşiktaş, Avcılar, Sarıyer, Adalar, Ataşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Bakırköy, Silivri, Çatalca Belediyeleri'nin topladığı yardım malzemeleri bulunuyor. Yurttaşların katkıları ve gönüllülerinin çalışmasıyla koliler oluşturup deprem bölgesine gönderilmeye hazır hale getirdiklerini kaydeden Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yardımların Van’da dağıtımını orada incelemelerde bulunan CHP’li belediye başkanlarının organize edeceğini belirtti. Öztürk şunları söyledi:

“Depremin yaralarını sarmak için el ele verdik. Vatandaşlarımızın bize ulaştırdığı yardım malzemelerini twiter, facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde buluşup gelen gönüllülerimiz koliledi. Kolilerde Kızılay’ın belirlediği su, ilaç, serum, hijyenik malzeme, mama, çocuk bezi, her türlü kuru gıda, kışlık giysi, battaniye ve yorgan gibi malzemeler var. 10 tır dolusu malzemeyi bugün sevgi ve selamlarımızla yolculadık. Yardımlarımız devam edecek destek veren herkese teşekkür ediyoruz”


_______________________________________________________6

AdaGazetesi.com, 27.10.2011

http://ada-gazetesi.com/wp/?p=1262

ADALAR BELEDİYE BAŞKANI VAN’DA!...

İL BAŞKANI VE CHP’Lİ 12 BELEDİYEDEN
ORTAK AÇIKLAMA:
"YARDIMLARIMIZI KENDİMİZ DAĞITACAĞIZ..."


Van’da yaşanan deprem felaketinin hemen ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı koordinasyonunda İstanbul’un Adalar Belediyesi ve CHP’li 12 belediyesi olarak harekete geçildi ve bir yardım kampanyası başlatıldı. Yurttaşların her türlü takdirin üzerindeki duyarlılığıyla çok hızlı bir şekilde belediyelerce koordinasyon ve yardım merkezleri oluşturuldu.

Kızılay ve Van’daki Kriz Yönetim Merkezleri’nden edinilen ihtiyaç listesi kapsamında toplanan yardımlar tırlarla Van’a ulaştırıldı. Yine CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte Adalar Belediye Başkanı ve 12 belediye başkanı olarak Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde biraraya gelindi, yardımların niteliği ve bu yardımların sürekliliğini sağlayacak çalışmaları değerli basınımız aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu.

Sözkonusu toplantıda, hemen ertesi günü (25 Ekim 2011 Salı) Van’a gitme ve 500’ün üzerinde yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, 1600’ün üzerinde yurttaşımızın yaralandığı deprem bölgesini yerinde inceleme kararı alan belediyeler, deprem bölgesine gerçekleştirilen ziyaret sırasında başta Van kent merkezi olmak üzere Erciş ve çevre köyler dâhil olmak üzere depremin vurduğu pek çok yerleşim yerinde incelemelerde bulunuldu.


Ziyaret sırasında bir doğal felaketin yarattığı trajedilere tanık etmenin yanı sıra bir organizasyonsuzluk felaketini de yerinde gözlemleyen Adalar Belediyesi ve CHP ‘li Belediyeler eksikleri şöyle sıraladılar; Deprem bölgesine yapılan yardımların dağıtımında ve felaketzedelere ulaştırılmasında korkunç bir organizasyon bozukluğu ve zafiyeti vardır. Bölgeye şimdiden hatırı sayılır miktarda yardım ulaşmasına rağmen, bu yardımların dağıtımında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.

Yardımlar Van kent merkezine doğru yoğunlaşırken, hasarın ve kaybın çok daha büyük olduğu Erciş’e ve köylerine hemen hiçbir yardım ulaşmamıştır. Üstelik yardımları köylere ulaştırmak yerine yetkililer tarafından, yıkılan köylerde yardıma ihtiyaç duyan yurttaşlarımızın kendi olanaklarıyla Erciş’e ulaşmaları çağrısı yapılmıştır. Bu bir yardım skandalıdır!...

Gelen yardımların Erciş’e ulaşmadan yağmalandığına dair de ciddi tanıklıklar ve iddialar mevcuttur. Bölgede çok sayıda güvenlik personeli olmasına karşın yardım dağıtımının güvenliği yoktur.


Depremin vurduğu ve ziyaret ettiğimiz bazı köylere, yalnızca 1-2 km. mesafedeki karakollardan bile gelen olmamıştır. Köylerdeki depremzede yurttaşlarımız bırakın yardımı, durumlarını soracak birilerini umutsuzca ve hâlâ beklemektedir.

Çadır eksikliği büyüktür. Yardım ulaşmayan köylerde depremzede yurttaşlarımız kendi olanaklarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda, soğukta ve sağlıksız bir ortamda yaralarını sarma mücadelesi vermektedir.

Basında da yer aldığı üzere yıkılan binaların büyük çoğunluğunun Deprem Sigortası bulunmamaktadır. Yeni yapılmış binalar yerle bir olurken daha eski binaların yıkılanların yanı başında sapasağlam duruyor olması üzerinde ciddiyetle durulması gereken başka bir konudur.

Yardımların dağıtılmasındaki karmaşanın ve organizasyonsuzluğun yanı sıra Van yerel yönetimi yardım çalışmalarından tamamen dışlanmıştır. Bunun adı ayrımcılıktır ve kesinlikle kabul edilemez. Yardım faaliyetlerinde kullanılması gereken bazı resmi kurum araçlarının, kurum otoparklarında öylece yatıyor olduğu ayrı bir gözlemimizdir.


Sonuç olarak yardımların dağıtılması konusunda organizasyon eksikliği ötesinde açık bir kaos yaşanmaktadır.


Tüm bu gözlemlerin ışığında, yüce gönüllü halkımızın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bizlere emanet ettiği yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ve yerine ulaştırılması, düzenli olarak dağıtılması, yardımların ve dağıtımının sürekliliğinin sağlanması, kontrollerinin yapılması amacıyla belediyeler olarak yardımlarımızı kendimiz dağıtma kararı almış bulunuyoruz.

Bu kapsamda Erciş’e 600 metrekarelik bir sahra çadırı ve 50 metrekarelik çok sayıda çadır gönderiyoruz, buralarda kuracağımız yardım merkezlerinde nitelikli bir yardım dağıtım çalışmasını kendimizin yapacağını bildiriyoruz.

Talihsiz ve kötü günler yaşayan yurttaşlarımızın acılarını bir kez daha paylaştığımızı ifade ediyoruz.


_______________________________________________________7

From: SELÇUK ARAL
Subject: Selcuk Aral, bağlantın hakkında yorum yaptı.
Date: October 28, 2011 11:14:00 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com

Selçuk Aral

Artık Ada'da doğru-dürüst sandal kalmadığı gibi 
kürek çeken de yok!...

Birgün Mihal (Mihalis Şisko) anlatmıştı:

"Kınalıda'da tek motoru olan Müsyü ...  (adını unuttum) idi. 1 Mayıs yaklaştı mı bir gün evvelden hanımlar kızlar ertesi gün yenilecek yemekleri yaparken, beyler/delikanlılar sandalları süsleyip hazırlarlardı.

1 Mayıs sabahı en önde motor olmak üzere sandalları birbirine bağlayip çeke-çeke Yassıada'ya gider günümüzü orada geçirirdik.


_______________________________________________________8

KAÇAklardan ne haber?...

23.10.2011
Lido Terrace

Lido Terrace

MaviMarmara iskelesi

Seferoğlu


_______________________________________________________9

Milliyet, 26.10.2011
Gökhan Karakaş

http://gundem.milliyet.com.tr/cinekop-avi-basladi-/gundem/gundemdetay/26.10.2011/1455264/default.htm?ref=OtherNews

Çinekop avı başladı!

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Haziran 2011’de alınan kararla 20 santimetrenin altında avlanması yasak olan lüferin en küçükleri bile tezgâhlarda satılıyor


12 santim civarında tezgâhta yerini alan yavru balık defne yaprağının yanında, 14 santimlik çinekop, 16 santimlik sarıkanat satışta. Yasak olmasına rağmen açıkça satılan çinekop için balıkçılar, “Kefken’den akın yaptı”, “Adalar’dan”, “Boğaz’dan” gibi yazılarla müşteri çekiyor.

Av yasağının 1 Eylül’de bitmesiyle denize açılan teknelerin çoğu sular yeteri kadar soğumadığı için lüfer ailesinin herhangi bir türünü yakalayamıyordu. Havayla birlikte su sıcaklığının da düşmesiyle artık balık ağlarına avlanması yasak olan her tür girmeye başladı. 1-2 hafta öncesine kadar 20 santimden küçük olduğu için tezgâh altında satılan çinekop, sarıkanat ve lüfer artık açıkça satılmaya başlandı.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Su Ürünleri İstişare Kurulu tarafından Haziran 2011’de alınan kararla avlanması yasaklanan defne yaprağı, çinekop ve sarıkanat kilosu 10 liradan satışa sunuluyor. Balık satıcıları yasak olmasına rağmen sattıkları balıklar için de farklı pankartlarla müşteri çekmeye çalışıyor. “Kefken’den akın yaptı”, “Adalar’dan çinekop” ya da “Boğaz’dan” gibi yazılar yazan balıkçılar, av yasağı hatırlatılınca, bilim adamlarının görüşlerinin yersiz olduğunu, balığın neslinin tükenme tehlikesi geçirmediğini, aksine en bol zamanının yaşandığını iddia ediyor.

‘Tam bir Türkiye klasiği’
Lüferin av boyutunun en az 20 santimetre olması yönünde görüş bildiren Türkiye Denizcilik Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, denetim eksikliğinin yasağı anlamsız kıldığını vurguladı. Öztürk, “Tam bir Türkiye klasiği. Denetim çok yetersiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Balık Hali’nden balıklar dağıldığından onların da sorumluluğu var” dedi.


_______________________________________________________10


http://vimeo.com/17557305


CanonTURK 4 Aralık 2010 Büyükada gezisi. from Kemal Güven Erakbaş on Vimeo.

CanonTurk forumundan arkadaşlarımızla 4 Aralık 2010 Cumartesi günü yaptığımız Büyükada gezisinden görüntüler...

Canon EOS 60D kamera, Canon 17-40mm f:4L ve Carl-Zeiss 50mm f:1.1,4 lensler kullanılmıştır.
Film 50 kare çekilip 24 kareye modifiye edilmiştir.

İyi seyirler...

Kemal Güven Erakbaş