* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
30 Ağustos 1904 Salı günlü, Büyükada'daki rum Eytamhanesi bütçesi açığının kapatılması için konser tertibine dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, Ekim 2010.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
15 Ekim 2010 Cuma
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Sağanak yağışlı
15/18ºC
% 93-96 nem
Poyraz, KD 20km/sa
Gündoğuşu 07:14... Günbatışı 18:24...
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
Cicely Mary Barker, The Wayfaring Tree Fairy.
* * *
1- Celal Karaca: "Gerçekten Adalar Belediyesi tarafından bu logo mu beğenildi?"
2- Ali Şenalp: "Kaçak motor iskeleleri, motorların güvenliği, Sedefadası'daki satılmak istenen gayrimenkul, Kınalı ve Burgaz'ın doktorsuz kalması... Yani saymakla bitmeyecek konular var... Yani çeşitli 'kamu otoritelerine' karşı, Adalar'ın sivil sözcülerinin söyleyecek, isteyecek, karşı çıkacak, hoşgörü ve uzlaşma sağlamaya yönelik yapacak işleri var..."
3- Sultan Uçar: "AİHM’nin kararının Türkiye’ye ulaşmasıyla toplanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, Büyükada Rum Yetimhanesi’nin AİHM kararına uygun olarak Patrikhane’ye devri için oybirliğiyle karar aldı..."
4- Aytunç Altındal: "İşe AİHM´in karıştırılması yanlıştı. Vakıflara kapı aralandı. Şimdi o arazilerde dev rant oluşacak. Müteahhitlere bakılmalı!..."
5- Yüksel Özcan: "Patrikhaneye ait olduğu belirtilen yer tapuda devlet ormanı olarak görünüyor. Patrikhane yanlış adres vererek kilisenin yapıldığı yere usulsüz elektrik bağlattı..."
6- İstanbul Büyükşehir Belediyesi: "Büyükada'da iki küçük kulübe değil, kaçak fayton tamir atölyesi ile kafe ve çay salonu yıkıldı..."
7- Felsefe Sanat Bilim Derneği: "17 Ekim 16:15'te Adalar'da Felsefe ve Edebiyat etkinliği çerçevesinde Aya Yorgi’ye şarap içip sucuk yemeğe özel otobüsle çıkılacaktır..."
8- Celal Pir, "Sedef Adası'nda neler oluyor?"u Yakın Plan'a alıyor! Bu akşam (15 Ekim 2010 Cuma) saat 21:00'de NTV'de...
7- Felsefe Sanat Bilim Derneği: "17 Ekim 16:15'te Adalar'da Felsefe ve Edebiyat etkinliği çerçevesinde Aya Yorgi’ye şarap içip sucuk yemeğe özel otobüsle çıkılacaktır..."
8- Celal Pir, "Sedef Adası'nda neler oluyor?"u Yakın Plan'a alıyor! Bu akşam (15 Ekim 2010 Cuma) saat 21:00'de NTV'de...
)O(
_______________________________________________________1
From: CELAL KARACA
Subject: Bu LOGO herhalde şaka....
Date: October 13, 2010 10:15:08 PM GMT+03:00
To: ADALAR POSTASI
Ada Logosu ?????
Gerçekten Adalar Belediyesi tarafından bu logo mu beğenildi?
Şaka gibi sanırım bu dalga geçilmek için yapılmış olmalı!
Sayın Başkan sanırım bunu beğenmemişsinizdir.
Şu anda kullanılan da bir felaket hele bu yeni denilen daha bir felaket…
Kusura bakmayın ama bu LOGO Adalarımızı temsil etmemeli…
İsteyin logo yapalım…
Hediyem olsun.
_______________________________________________________2
From: ALİ ŞENALP
Subject: Re: ADALAR POSTASI-2498: belediye maskesi olarak doğru bir resim bulmuşlar doğrusu...
Date: October 14, 2010 2:31:59 AM GMT+03:00
To: ADALAR POSTASI
Şimdi, nihayet POSTA'nın içeriğini okuma fırsatı buldum. Ve dehşet içindeyim...
Bu Adalar amblemi olarak ortaya çıkartılan ―ve yanılmıyorsam belediye meclisi tarafından da kabul edilen― bu maskaralık nedir?
Özellikle Adaları bir şeye benzetmek istemiyorlarsa, bu "meclis" tarafından kabul gören amblem ne anlama gelmektedir?
Palyaçoluk, iyi bir şeydir; amacınız eğlendirmek ve gülmeceye yönelik 'saçmalıklar' yapmaksa doğru bir iş yapıyorsunuzdur. Adalar Belediyesi palyaçoluk yapmak istiyorsa seçtiği amblem uygundur ancak bu işe bizi yani Adalıları karıştırmasın... Bu denli saçma ve kich bir amblem...
Sonra bu Sabah gazetesinin haberini de Postamız sayesinde farkına vardım. Neymiş;"kilise yapan rahiplere kaçak inşaat suçundan ceza verilmiş".
Sevgili Postadaşlarım,
Bu haber doğruysa ve verilmiş(se) cezanın gerekçesi buysa; açıkça söylüyorum, bu gerekçe toptan yalandır... Bu konuda Postamızda yazdığım yazılar var. Durum şudur: Yaklaşık 300 yıllık bir Şapel'in çatı onarımı sırasında şu çok 'ormancı' orman şefinin tarihi şapele saldırması ve onun saldırısının kaymakam ve polis marifetiyle durdurulmasıdır, olan biten...
Bu konuda, uygun olduğumda daha çok yazabilirim...
Başınızı sıkmak istemiyorum, ADALAR POSTASI arşivinde ve Adalı Dergisi'nde konuyu açıklayan yazılarımı bulabilirsiniz. Yanılmıyorsa AİHM'de de bu yazdıklarım değerlendirilmekte...
Kaçak motor iskeleleri; motorların güvenliği; Sedefadası'daki satılmak istenen gayrimenkul, Kınalı ve Burgaz'ın doktorsuz kalması... Yani saymakla bitmeyecek konular var...
Yani çeşitli "kamu otoritelerine" karşı, Adalar'ın sivil sözcülerinin söyleyecek, isteyecek, karşı çıkacak, hoşgörü ve uzlaşma sağlamaya yönelik yapacak işleri var...
Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk...
Adalar, yağmura, doluya, karayele, poyraza, lodosa alışkındır.
Bunun da altından kalkarız...
Posta'nın tüm yolcularına selamlar,
Ali Şenalp
_______________________________________________________3
HaberTürk, 13.10.2010
Sultan Uçar
http://www.haberturk.com/yasam/haber/560793-yetimhanenin-tapusu-resmen-patrikhanede
Yetimhane'nin tapusu resmen Patrikhane'de
Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, AİHM kararına uydu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin Ortodoks Rum Patrikhanesi’ne devri için tanıdığı 3 aylık süre doldu. AİHM’nin kararının Türkiye’ye ulaşmasıyla toplanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, Büyükada Rum Yetimhanesi’nin AİHM kararına uygun olarak Patrikhane’ye devri için oybirliğiyle karar aldı.
Meclis, AİHM’nin Türkiye aleyhinde kararını açıklamasının ardından, devrin Patrikhane’ye değil de Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi’nin vakfına yapılması için direnmişti. Ancak Meclis, kesinleşen kararın uygulanması ve devrin Patrikhane’ye yapılması için Dışişleri Bakanlığı’na bu yönde yazı gönderdi. AİHM’den kazanılan davalarda böylece ilk kez vakıf yerine, dini bir cemaate tapu devri yapılması için karar alınmış oldu. Tapunun, önümüzdeki hafta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Patrikhane tüzel kişiliği üzerine yapılması bekleniyor.
MASRAFLAR ÖDENECEK
Türkiye, 45 yıl süren davalar sonunda AİHM kararına uygun olarak devir yapmaya hazırlanmasına rağmen yine de Patrikhane’ye mahkeme masrafları için 20 bin ve 6 bin de manevi bedel olmak üzere, 26 bin Euro tazminat ödemek zorunda kalacak. Büyükada Rum Yetimhanesi’nin devri Heybeliada, Kınalıada, Büyükada, Burgazada ile Gökçeada’da paha biçilemeyen mülklere sahip 23 vakfın gayrimenkullerinin de önünü açtı.
Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan Büyükada Rum Yetimhanesi binası bundan sonra “Dinlerarası Diyalog ve Barış Merkezi” olarak hizmet verecek.
KIBRIS KRİZİNDE BOŞALTILMIŞTI
Patrikhane, Büyükada Hristos Tepesi’nde bulunan 23 bin 255 metrekare arazi üzerindeki yapıyı, 1902’de parasını ödeyerek satın aldı. 1898’de bir Fransız şirketin otel olarak inşa ettiği, dünyanın ikinci Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan binanın kullanım hakkı, 1903’te cemaate ait Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı’na devredildi. 1935’te Vakıflar Kanunu’yla, yetimhanenin tüzel kişiliği tanındı. 1936’da Vakıflar’a devredilen bina, 1964’te Kıbrıs krizinde devlet tarafından boşaltıldı ve o tarihten sonra kullanılmadı.
_______________________________________________________4
YeniÇağ Gazetesi, 14.10.2010
Önsel Ünal
http://www.belturk.be/go.php?go=30426eb&do=details&return=last_news&pg=1
Azınlık maskeli trilyonluk rant!
23 azınlık vakfı sırada! İsteklerine ulaşırlarsa dev bir pazar doğacak
Tehlikeli bir süreç başladı
AİHM´in "Rum yetimhanesini Fener patrikhanesine devredin" kararı sonrası toplanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, tapunun Bartho´ya verilmesi için düğmeye bastı. Karar, azınlık vakıflarını sevindirdi.
Müteahhit AKP´li mi?
Konuyu değerlendiren yazar Aytunç Altındal, "İşe AİHM´in karıştırılması yanlıştı. Vakıflara kapı aralandı. Şimdi o arazilerde dev rant oluşacak. Müteahhitlere bakılmalı!" dedi.
Yetimhane papaza teslim
Büyükada´daki Rum Yetimhanesi, AİHM´in kararı üzerine patrikhaneye devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, tapunun Papaz Bartholomeos´a verilmesi için düğmeye basarken, karar, azınlık vakıflarının önünü açtı.
_______________________________________________________5
Takvim, 12.10.2010
http://www.takvim.com.tr/Guncel/2010/10/12/kilise_cezasi
Kilise cezası
Fener Rum Patrikhanesi'nin Heybeliada'da yaptırmak istediği kilise için hakim, 2 yıl sonra son sözü söyledi: Patrik dışında tüm sanıklar suçlu...
Fener Rum Patrikhanesi'nin Heybeliada'da domuz çiftliğine yapmak istediği kilise davasında ceza yağdı. Fener Rum Patrikhanesi, Heybeliada'da Domuz Mandırası Tepesi'nde eskiden keşişlerin domuz besledikleri baraka ile şapelin yerine kilise yapmak istedi. Ancak bu istek tartışmaların fitilini ateşledi. Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan 2007'de orman alanı diyerek kilise inşaatını yıktı. Dönemin Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban da, 'zilliyet hakkı'ndan dolayı kilisenin yapılabileceğini belirtti. Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan da, "Patrikhaneye ait olduğu belirtilen yer tapuda devlet ormanı olarak görünüyor. Patrikhane yanlış adres vererek kilisenin yapıldığı yere usulsüz elektrik bağlattı" dedi.
PATRİKHANEYE SUÇLAMA
Özcan bu yanıtı üzerine Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri "Tapuya orman alanı olarak tescil edilen araziye yapılan kaçak yapıya kesinlikle izin verilmeyecektir" diye açıklama yaptı. Bunun üzerine taraflar mahkemelik oldu. Adalar Asliye Ceza Mahkemesi'nde iki yıldır süren dava 27 Temmuz'da bitirildi. Patrikhane'nin AİHM'e götürdüğü kaçak kilise davasında Adalar Orman Şefi Yüksel Özcan'a, mala zarar vermeden 5, Patrikhane papazları Apostol Daniilidiz ve Vasil Poridis'e kaçak inşaat yaptırmaktan 1 yıl 8 ay ve para cezası, inşaatı yapan Halim Gümüşcü, Ahmet Okur ve Abdi Perdahçı'ya ise 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Tek ceza almayan isim Patrik Dimitri Bartholomeos Arhondoni oldu.
_______________________________________________________6
http://www.habervin.com/detay-1819321-buyuksehir-yikim-haberini-duzeltti.html
Büyükşehir yıkım haberini düzeltti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Büyükada'da iki küçük kulübenin değil, kaçak fayton tamir atölyesi ile kafe ve çay salonunun yıkıldığını'' açıkladı.
Büyükşehir Belediyesinden, Adalar'da gerçekleştirilen yıkımla ilgili bazı gazetelerde yer alan haberlere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, zabıta ekiplerinin, 5 Ekimde, haberlerde iddia edilenin aksine, seyyar fayton büfelerine el koymak için değil, daha önce Adalar Belediyesine tebligatı yapılan Büyükada'da inşa edilmiş kaçak fayton tamir atölyesi ile kafe ve çay salonunun yıkımı için adaya geldiği belirtildi.
Yıkım dönüşünde, daha önce Adalar Belediyesince işgalleri kaldırıldığı bildirilen 12 adet seyyar el arabasının işgallerinin halen devam ettiğinin görülmesi üzerine, söz konusu arabaların bulunduğu yerden kaldırılarak Adalar Belediyesi yetkililerine teslim edildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükada'da iki küçük kulübenin değil, tamamıyla kaçak fayton tamir atölyesi ile yine kaçak olarak inşa edilmiş olan kafe ve çay salonunun yıkımını gerçekleştirmiştir. Yıkım işlemlerinin güvenli olarak tamamlanması için yeteri kadar zabıta görevlendirilmesi, tamamıyla bir görev zarureti ve gereğidir. Büyükada Atatürk Meydanı, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinin 'g' bendi ve 17.12.2009 tarihli UKOME kararı ile Başkanlığımız görev, yetki ve sorumluluk alanında kalmaktadır.''
AA
_______________________________________________________7
http://www.felsefesanatbilim.org/gelecek_adalar.php
Adalarda Felsefe ve Edebiyat
16-17 Ekim 2010 / Edebiyat'ta Felsefe
16 Ekim Cumartesi
12:30 Açılış Konuşması: Örsan K. Öymen (Felsefe Sanat Bilim Derneği Başkanı) ve Mustafa Farsakoğlu (Adalar İlçe Belediye Başkanı)
13:00 Turhan Ilgaz:* "Edebiyatçı Felsefe, Felsefeci Edebiyat"
14:30 Ekrem Aksoy: "Sartre'ın Romanlarında Gözlemden Seçim ve Eyleme"
16:00 Örsan K. Öymen: "Kazancakis'in Zorba Romanı Bağlamında Dostoyevski ve Nietzsche"
17:30 Abdullah Kaygı: "Felsefe-Edebiyat İlişkisi Üzerine"
19:30 Akşam Yemeği (Anadolu Kulübü)
17 Ekim Pazar
12:00 Doğan Özlem: "Felsefe-Edebiyat İlişkisine Hermeneutik İçinden Bir Bakış"
13:30 Nami Başer: "Proust, Genet ve Leiris'de Kendini Anlatma Yolu Olarak Felsefe"
15:00 Oruç Aruoba: "Süskind'in Güvercin'inde Ölüm ve Özgürlük"
16:15 Aya Yorgi’de Şarap ve Sucuk
Not: Tüm toplantılar Liman'da Anadolu Kulübü'nde yapılacaktır.
Adres: Anadolu Kulübü, 23 Nisan Caddesi, No. 44, Büyükada.
Yemeklerin giderleri katılımcıların kendilerine aittir. Aya Yorgi’ye özel otobüsle çıkılacaktır.
* Sevgili Turhan Ilgaz'ı ne yazık ki bu program hazırlandıktan birkaç hafta sonra kaybettik. Dostları Turhan Ilgaz'ın programdaki konuşma sırası gelince onun hakkında birer konuşma yapacaklar, etkinlik esnasında Turhan Ilgaz'ı anacak ve yaşatacaklar. Felsefe Sanat Bilim Derneği olarak bu etkinliği, Türkiye'nin çok değerli bir aydını ve güzel, iyi insanı olan Turhan Ilgaz'a ithaf ediyor, onu büyük bir saygı ve sevgi ile tekrardan anıyoruz.
Konuşmacılar hakkında kısaca:
Oruç Aruoba:
Yüksek Lisans ve Doktora derecesini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Sartre. “Benlik”, “Sayıklamalar”, “Kesik Esintiler”, “Geç Gelen Ağıtlar”, “Ol / An”, “Doğançay'ın Çınarları”, “Zilif”, “Çengelköy Defteri”, “İle İlişki Defteri”, “Yakın”, “Ne Ki Hiç Haikular”, “Tümceler Bir Yerlerden Bir Zamanlar”, “De ki İşte”, “Yürüme”, “Uzak”, “Hani”, “Olmayalı”, “Ne Otuz Altı Tanzaku” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi yayınlandı.
Turhan Ilgaz:
Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden almıştır. Türkiye’deki çeviri ve edebiyat dünyasının öncü isimlerinden birisidir İlgi ve çalışma alanları: Sanat Tarihi, Sinema, Edebiyat, Fransız Felsefesi, Siyaset Felsefesi ve Siyaset Bilimi. Alanında birçok çevirisi ve yazısı bulunmaktadır, yazıları “Tencere Kapak” başlıklı kitapta toplanmıştır. Son olarak Fransız filozof Jean-Paul Sartre’ın “Varlık ve Hiçlik” eserini Türkçe’ye çevirmiştir. Uzun yıllar Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde gazetecilik, Yapı Kredi Yayınları’nda yayıncılık yapmıştır.
Doğan Özlem:
Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Yüksek Lisans ve Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Etik, Siyaset Felsefesi, Estetik, Hermeunitik, Tarih Felsefesi. “Etik: Ahlak Felsefesi”, “Siyaset, Bilim ve Tarih Bilinci”, “Metinlerle Hermeneutik Dersleri”, “Felsefe ve Bilimler”, “Bilim, Tarih ve Yorum”, “Mantık: Klasik/Sembolik Matık, Mantık Felsefesi”, “Kültür Bilimleri ve Kültür Felsefesi”, “Tarih Felsefesi”, “Max Weber’de Bilim ve Sosyoloji”, “Felsefe Yazıları”, “Kavramlar ve Tarihleri”, “Bilim Felsefesi”, “Felsefe ve Tin Bilimleri” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok çeviri, derleme kitabı ve makalesi yayınlandı.
Örsan K. Öymen:
Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi. Felsefe Sanat Bilim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Lisans ve Doktora derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden, Yüksek Lisans derecesini New York Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Kuşkuculuk, Varoluşçuluk, Sextus, Hume, Nietzsche, Marx, Heidegger, Sartre. “Hume” kitabının yazarıdır. Alanında birçok makalesi bulunmaktadır.
Ekrem Aksoy:
Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü emekli Öğretim Üyesi. Lisans derecesini Ankara üniversitesi Dil ve tarih-Coğrafya Fakültesinden aldı. Hacettepe üniversitesinde tamamladığı doktora çalışmaları için Strasbourg Üniversitesi'nde bulundu. İlgi ve çalışma alanları: Fransız romanı, varoluşçu edebiyat, Türkiye’de fransızca edebiyat, aydınlanma ve insan hakları. Alanında çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
Nami Başer:
Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Lisans derecesini Paris VIII Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Bölümü’nden, Yüksek Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: 20. yüzyıl Fransız felsefesi, Estetik, Siyaset Felsefesi, Post-Yapısalcılık, Psikoloji Felsefesi, Jacques Lacan, Emmanuel Levinas, Maurice Blanchot, Louis Althusser. “Evsizlik Defterleri” ve “Lacan” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok çeviri kitabı ve makalesi bulunmaktadır.
Abdullah Kaygı:
Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Lisans derecesini Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden aldı. İlgi ve çalışma alanları: Estetik, Etik, Varlık Felsefesi ve İnsan Hakları Felsefesi. “Türk Düşüncesi’nde Çağdaşlaşma”, “Edebiyat ve Varlık” kitaplarının yazarıdır. Alanında birçok makalesi ve çevirisi bulunmaktadır.
_______________________________________________________8
Bu akşam (15 Ekim 2010 Cuma) saat 21:00'de NTV'de...
Celal Pir, "Sedef Adası'nda neler oluyor?"u Yakın Plan'a alıyor!
Celal Pir soruyor:
Sedef
Adası'na
kim
ne yapmaya
çalışıyor?...