30 Temmuz 2009 Perşembe

ADALAR POSTASI-2295: büyükada'da unutulmaz "bir yaz gecesi"ydi...

ADALAR POSTASI
30 Temmuz 2009


http://urun.gittigidiyor.com/drhm-ISTANBUL-BUYUKADA-MEYDAN-SB-FK_W0QQidZZ19018177


* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

26 Subat 1894 Pazartesi gunlu Buyukada'da insa olunan camiin resm-i kusadina dair...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:

Mestan'dan Mustafa'ya:
"Tevelludumu bilirsen eger
bir dahaki secimlerde de
mutlak senindir oyum bilesen!" :)


Buyukada, 23/09/2007 04:03

* * *
30 Temmuz 2009 Persembe gunu
Buyukada'da HAVA DURUMU*
parcali bulutlu
19-30ºC
% 53-75 nem
KD 30km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
** Saatli Maarif Takvimi uyarinca Kizil Erik Firtinasi!

* * *
BIR BALIK:



* * *

Cicely Mary Barker, The Yarrow Fairy.


* * *
1- Buyukada'da "Bir Yaz Gecesi" Konseri...

2- Nezih Bayraktar: "Esim Aysegul Bayraktar'in, Buyukada Anadolu Kulubu'nde 3-9 Agustos tarihleri arasinda acacagi akrilik ve suluboya sergisine hepinizi bekleriz..."

3- Adalar Belediyesi'nden ne haber?

– Lozan Baris Anlasmasinin 86. yildonumu kutlandi...

– Adalar'dan Artvin ekibi gecti...

4- Ersin Kalkan: "Adalar'daki eseklerin yas ortalamasini bilen baskan..."

5- Buyukada'ya 'Bir Tutam Baharat'...

6- Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi Olagan 1. Genel Kurul'u toplandi...

7- Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi'nin faaliyetleri...

– Imar Planlarinda pazar yerleri...

– Sinekler ve Zehirli Ilaclar...

– ISKI Kanal ve Deniz...

ADALAR POSTASI'nin 2295. sayisinda...

)O(


.........................................................1
Buyukada'da "Bir Yaz Gecesi" Konseri...


Coloratura soprano Leyla Pekin ile organist Giuseppe Gandolfo, 26 Temmuz 2009 Pazar gunu saat 19:30'da Buyukada San Pacifico Kilisesi'nin siralarini dolduran yaklasik 200 kisiden olusan dinleyiciye unutulmaz bir konser verdiler.




G. F. Haendel'in Cara sposa, F. Pagani'nin Elavazione in sol, Michael Haydn'in Et Incarnatus est, G. B. Pergolesi'nin Cujus animam, D. Zipoli'nin aria in si minore, G. Verdi'nin Ave Maria (Otello), W. A. Mozart'in Lacrimosa (Requiem), G. F. Haendel'in How beautiful are the feet of them (Messia), W. A. Mozart'in Andante (Concerto per pf. e. orc. K. 467), W. A. Mozart'in Exsultate, jubilate adli eserlerinin seslendiren sanatcilar konser bitiminde defalarla alkislanip tekrar tekrar sahne aldilar.

Velhasili Buyukada'da unutulmaz "Bir Yaz Gecesi"ydi...


Leyla Pekin ve Guiseppe Gandolfo yani sira Buyukada San Pacifico Kilisesi sorumlularindan Bay Ricardo'ya ve konsere gelerek bu guzel ezgilerde yerini alan tum dinleyicilere en icten tesekkurlerimizle... Gelecek seneki konserde bulusmak uzere...


..........................................................2
From: Nezih Bayraktar
Subject: Eşimin resim sergisi
Date: July 29, 2009 10:34:02 AM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Sevgili Adalilar,
Esim Aysegul Bayraktar'in,
Buyukada Anadolu Kulubu'nde
3-9 Agustos arasi acacagi
akrilik ve suluboya sergi davetiyesi ektedir.
Hepinizi bekleriz.
Sevgilerimle,
Nezih



.........................................................3
adalar
belediyesi'nden
ne haber?

http://www.adalar.bel.tr

Lozan Baris Antlasmasi'nin 86. yil donumu kutlandi


24 Temmuz'da Heybeliada Inonu Evi ve Muzesi'nde Lozan Baris Antlasmasi'nin 86. yili nedeniyle bir program duzenlendi.

...

ADALAR'DAN ARTVIN EKIBI GECTI



..........................................................4
From: Arif Caglar
Subject: Farsakoglu Hürriyet
Date: July 27, 2009 5:22:45 AM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

http://www.hurriyet.com.tr/pazar/12148217.asp?gid=59

Hurriyet- Pazar, 26 Temmuz 2009
Ersin Kalkan

Adalar'daki eseklerin yas ortalamasini bilen baskan


Adalar'in yeni belediye baskani Mustafa Farsakoglu daha once de buranin kaymakami olarak gorev yapti. Tam bir ada asigi. Hangi tarihi yapi ne zaman, kim tarafindan insa edildi, hangi malzemeyle yapildi, basindan neler gecti oradaymis gibi anlatiyor. Sadece binalar mi? Her agacin, tasin, kusun envanterini cikarmis. Eseklerin yas ortalamasindan, toplam akasya sayisina, cinar ve begonvil populasyonuna kadar Adalar'la ilgili her seyi biliyor.

Adalar'a son secimde Mustafa Farsakoglu (CHP) adinda yeni bir belediye baskani secildi. Neseli, sevecen, entelektuel bir adam. 1955, Osmaniye dogumlu. Hukuk okuyup kaymakam oldu. Tunceli, Trabzon, Elazig, Malatya, Konya, Bingol, Tekirdag, Elazig, Mugla ve Yalova'da gorev yapti.

Gittigi her yere gonulden baglandi, en cok da Adalar'a. 1996-2001 doneminde kaymakam olarak gorev yaptigi Istanbul'un bu guzel ilcesini hic unutmadi. Yalova'da vali yardimcisiyken, ruhundaki sivil taraf da galebe calinca; genc yasinda resmiyetten emekli oldu. Gorevinden ayrilip universiteye gecti. Hayatina akademisyen olarak devam ederken, gelen teklif uzerine cok sevdigi Adalar'a bu kez belediye baskani oldu.

Kaymakam olarak gorev yaparken Adalar'daki neredeyse her evin, her agacin, her tasin ve kusun envanterini cikardi. Ozellikle kultur mirasi uzerine calisti. Hangi tarihi yapi ne zaman, kim tarafindan insa edildi, hangi malzemeyle yapildi, basindan neler gecti gibi konularda arastirmalar yaptirdi; hatta bazilarini bizzat yapti. Faytonla ada turu yaparken "Bakin burasi Abdulhamid'in basmutercimi Sabuncakis'in kosku. Bina bir mason muzesi gibidir..." diye anlatmaya basliyor. Aya Yorgi Manastiri'nin eteklerindeki esekleri gosterip hayvanlarin yas ortalamasini soyluyor bir cirpida. Adalar'daki akasya sayisindan, cinar ve begonvil populasyonuna kadar her seyi biliyor.

Ilcede, kaymakamligindan beridir de seviliyor. Mesela Zekeriya Saglam adinda bir Adali var. 82 yasinda bir kaptan. Cocuklugumdan beri tanidigim emektar kaptan beni gorunce anlatmaya basladi: "Yahu bu baskan iyi adam. Kaymakamken de cok seviliyordu burada. Secildigi gunlerde kutlamaya gittim. Baskanlik makami ucuncu katta. Artik yaslandim, merdiven cikamiyorum. "Soyleyin
baskana da gelsin bakim buraya," dedim. Birkac dakika icinde indi asagiya. Zerre kadar yuksunmedi. Gozlerinden opup tebrik ettim."

KASKSIZ BISIKLET KULLANILMAYACAK


Adalar'da motorlu arac olmadigi icin trafik kazasi olmuyor diye dusunebilirsiniz. Hic de oyle degil. Gecen sene iki gencimiz rampada bisikletleriyle yarisirken hayatlarini kaybetti. Yollara uyari levhalari koyduk. Bisikletlere plaka ve kask zorunlulugu getirdik. Bisiklet kiralayan dukkanlar her bisiklet icin bir kask bulundurmak zorunda.

SAHILDEKI LOKANTALAR ESTETIK FACIASI

Adalar'in eski sakinleri guzellige cok onem vermisler. Fakat son 30 yilda tam bir kesmekes yasanmis. Su sahildeki lokantalara bakin. Buyuk bir bolumu estetik faciasi. Her ada icin bir siluet calismasi yapiyoruz. Mimar, ressam, heykeltiras ve kent planlamacilarindan bir estetik kurulu olusturduk. Bu kuruldan gecmeyen proje uygulanmayacak.

ADALAR'DA 2100 KACAK KONUT VAR

Ise kacak binalari yikarak basladik. Onceki donemlerde 693 kacak yapi icin yikim karari cikmis ama hicbiri uygulanmamis. O zaman da kacak insaatcilar cesaretlenmis. Her kacaktan uc daire ciksa 2100 konut yasadisi demektir. Simdi bu usulsuzluk Adalar'a yakisiyor mu? En onemli cirkinligi yani Lido insaatini yikarak basladik isimize.

CINISLI'NIN OTELI YIKILACAK

Buyukada'da hemen iskelenin karsisinda, kararmis bir beton yigini var. Eski parlamenter Rasim Cinisli'nin otel olarak planladigi eski insaat. Uzmanlar 30 yil boyunca acikta kalan binanin teknik omrunu tamamlamak uzere oldugunu soyluyor. Yakinda burasi yikilacak ve Buyukada en sonunda bu cirkinlikten kurtulacak.

TELEVIZYON VERICILERI SOKULUYOR

Kinaliada'da herkes kafasina gore anten dikmis. Olacak sey degil. Adalilar "Kanser artiyor, hamileler dusuk yapiyor," diye feryat etse de yetkililerden tik cikmamis. Televizyon Yayincilari Birligi'yle toplanti yaptik. Uc kuleyi soktuler, digerlerini de sokecekler.

ESKI SANATORYUM HASTANE OLACAK

En buyuk sorunumuz tam tesekkullu bir hastanenin bulunmamasi. Eski sanatoryum su anda bos. Saglik Bakanligi ile buranin hastaneye
donusturulmesi konusunda anlastik. Bir de hastanenin yaninda yaslilar icin yasam evi yapilmasini onerdik. Guzel olmaz mi sizce de?

ILK RESTORASYON KAYMAKAMLIK BINASINA

Adalar'da 1657 tescilli tarihi yapinin restorasyonu icin proje gelistirdik. Maliyetin yuzde 80'ini Ozel Idare karsilayacak, kalanini mulk sahibi. Mulk sahibinin gucu yetmezse, belediye ustlenecek. Hacopulo Kosku olarak bilinen kaymakamlik binasi da ilk sirada.

ADALAR'DAN GECEN IKI KIRMIZI CIZGI

Baskan Farsakoglu'yla sohbet ederken bizi cay icmek icin davet eden Adalilar sozu kirmizi cizgilere getiriyorlar: Ruhban Okulu ve Rum Yetimhanesi. Adalilar, bu iki yerin uzerindeki yasagin kalkmasindan yana. Iclerinden biri, "Biz imam yetistiriyoruz, onlar niye mahrum kalsin?" diye duruma itiraz ediyor. Baskan da, "Ben de sizin gibi dusunuyorum. Aslinda kimse okulun acilmasina itiraz etmiyor. YOK'e mi baglanacak, ozerk mi olacak, o tartisiliyor. Bir formul bulunup da okul acilirsa Adalar da, Istanbul da bundan cok yarar gorur, memleketimizin de dunyanin gozundeki imaji degisir," diyor.


..........................................................5
http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=55190

Evrensel, 28.7.2009

Buyukada`ya `Bir Tutam Baharat`

Turkiye-Yunanistan ortak yapimi 'Bir Tutam Baharat' filminin yonetmeni ve senaristi Tassos Boulmetis, Adalar Belediyesi`nin davetlisi olarak Istanbul`a geliyor.

Boulmetis, filmin Buyukada`da yeni acilan yazlik Belediye Halk Sinemasi`nda 1 Agustos Cumartesi gunu yapilacak gosterimine katilacak. Programda, gosterim oncesi bir kokteyl ve izleyicilerle sohbet de yer aliyor.

Yunan yonetmenin 2003 yili yapimi olan bu filmi, Selanik Film Festivali`nde sekiz odul birden kazanmis ve yilin filmi secilmis, 10. Nurnberg Turkiye/Almanya Film Festivali`nde Mahmut Tali Ongoren Odulu`nu almisti.

1957 Istanbul dogumlu olan ve 1964`te ailesiyle Yunanistan`a goc eden Boulmetis`in, yasamindan izler tasidigini ifade ettigi `Bir Tutam Baharat` filmi, yemek uzmani olan buyukbabasi tarafindan kusursuz bir asci olmak uzere egitilen Fanis`in, Atina`dan buyukbabasini ve ilk askini bulmak uzere 35 yil once ayrildigi Istanbul`a gelisini ve burada yasami sorgulayisini konu aliyor. Ascilik hunerini cevresindeki insanlarin yasamlarini tatlandirmakta kullanan Fanis, bu surecte, kendi yasaminda eksik biraktigi baharatlarin da farkina varacaktir.

`Bir Tutam Baharat`, aski ve yasami kavramada mutfagi bir arac olarak kullanmanin yani sira, yasadiklari topraklardan kopmak zorunda kalan insanlarin ozlemlerini, Rumlarin ve Turklerin ortak duygularini, icsel catismalarini da, huzunlu bir gulumseme esliginde gozler onune seriyor.

Film, Evanthia Reboutsika`nin muzikleriyle de buyuk begeni toplamisti. Reboutsika, Cagan Irmak`in `Babam ve Oglum` filmi icin yaptigi muzikle, 2006`da `Dunya Film Muzikleri Odulu`ne aday gosterilmis, `Yilin Kesfi` secilmisti.

Baslica rollerini Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidou ve Stelios Mainas`in ustlendigi, Turkiye-Yunanistan ortak yapimi olan `Bir Tutam Baharat`ta, Basak Koklukaya ve konuk oyuncu olarak Tamer Karadagli da yer aliyor.

1 Agustos`ta Buyukada Belediye Halk Sinemasi`ndaki gosterim ve sohbet programi, saat 21.00`de baslayacak.

1957 yilinda Kadikoy`de, Moda Caddesi`nde bir apartman dairesinde dogan ve 1964 mubadelesiyle Yunanistan`a giden yonetmen Tassos Boulmetis, Istanbul`a ancak 30 yil sonra gelebilmis. Boulmetis, `Hikaye bir kurgu degildi. Benim kisisel hikayemdi. Bu yuzden duygularimla ve olaylarla ilgili durust olmaya calistim` diyerek filmi anlatiyor. Boulmetis soyle devam ediyor: `Yunanca ismi Turkce'ye tercume edemezdim; daha dogrusu hicbir dile ceviremedim. Filmin orijinal adi `Politiki Kouzina`. Vurguyu nereye koydugunuza bagli olarak `politiki` kelimesi degisik anlamlar tasir. Eger vurguyu `li` hecesine koyarsaniz bu isim sehrin mutfagi, Istanbul mutfagi anlamina gelir. Eger vurguyu `ki` hecesine koyarsaniz, anlam bu defa `politik mutfak` halini alir.`


.........................................................6
ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
OLAGAN 1. GENEL KURULU TOPLANDI




Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi Olagan 1. Genel Kurul Toplantisi, 26 Temmuz 2009 Pazar gunu 14:00-16:00 saatleri arasinda Buyukada Iskelesi Turing Kahvehanesi'nde yapildi.

Dernek baskani Arif Caglar'in konusmasiyla acilan toplantida Adalar'da motorlu araclar, temizlik isleri-cop, kaldirim ve yollarin durumu, kacak insaatlar, tarihi binalarin harctan muaf tutulmasi, cift toynakli hayvanlarin adalara cikartilarak serbest birakilmasi, deniz kirliligi, bisiklet ve akulu araclar, reklam panolari, ilaclama sorunlarinin cozumune dair Dernek tarafindan yurutulen calismalara deginildi.

Baskan yardimcisi Engin Damci ise uyelere Dernek'in faaliyet raporunu sundu:

"Degerli Uyeler,

24 Mart 1983 mahalli secimlerinden bu yana cokca kullanmak zorunda kaldigimiz tabirle Adalar'in tabii, tarihi ve bedii degerleri yani gunumuz ifadesiyle SIT degerlerini tahrib ve imha sadedinde bilhassa mahalli idarenin plansizliklarina, Adalar'in deger kaybina ugramasina sebeb olanlara:

Durun bakalim, ne yapiyorsunuz? Denmek ihtiyaci hissedilmistir.

Adalar'in degerlerini cok basit ticari mulahazalarla kiymetten dusurup zaman icerisinde de yok etmeye matuf hareketlerin temsilcileri ile Adalar'in tarihten ve dogadan gelen rantini somurenlere karsi bir ve beraber olma, tavir alma, her seyin her isteyenin her istedigini yapmaya salahiyetinin olmadigini hatirlatmak ve mucadelesini vermek uzere yedi kisinin; "laakal" tahribkarlar kadar curetle hareket etmeleri luzumuna inanarak bu uzun soluk isteyen yola cikilmis, kurulus tarihimiz olan 30.01.2009 tarihinden bu yana basta motorlu araclarla mucadeleyi hedef alarak, denetlemekle yukumlu olan resmi mercileri uyaran ve vazifelerini yapmaya davet eden muessir muracaatlar yapilmistir. Bu muracaatlarimizin sonuclarini beklemekteyiz. Gelecek olan cevaplara gore de hareket edilecektir.

Gecen belediye doneminin cop toplama isinde gordugumuz eksik ve yanlis uygulamalarin nedenlerini arastirmak uzere girisimlerimiz olmakla beraber secim surecindeki degisiklikle cop toplama isinde bir iyilesmenin olacagini umud etmek istiyoruz.

Kinaliada Iskelesi'nin hemen yaninda kiyida kurulan salas barakanin, itirazlarimiz neticesinde kaldirilmasi saglanmistir.

Revize edilen 1/5000'lik Koruma Nazim Imar Plani'ni yakindan takip etmekte olup Buyuksehir Imar ve Sehircilik Daire Baskanligi'nda dusuncelerimizin ifade edilmesi icin onumuzdeki gunlerde ilgili buroya gidilerek gorusme yapilmasi ve plan hakkinda bilgi alinmasi ihtiyaci vardir.

Adalar'in goruntu kirliligine sebep olan tabelalardan kurtarilmasi icin Koruma Kurulu'na muracaatla yeni ve musbet, Adalar'in yararina kararlar cikartilmaya calisilacaktir.

SIT kararlarina Imar Kanun ve sartlarina aykiri yapilasmalarin kanun dairesine sokulmasi icin resmi gorev sahiplerinin uyarilmalari da dernegimizin caydirici faaliyetlerinden olmustur.

Gerek Istanbul Mimarlar Odasi gerek ise Sehir Plancilari Odalari'yla musterek calisma ve fikir alisverisinde bulunulmak uzere hareket edilmektedir.

Adalarin deniz kirliligine sebebiyet veren atik su tasfiye sistemi icin ISKI'nin ne dusundugu sorulmak uzere kendilerinden bilgi istenmistir.

Sinekler ve zehirle ilaclama ile cift tirnakli hayvanlarin durumu hususunda belediye nezdinde muracaatlarimizi yaparak bunlarin da takipcisi olacagimiz ihsas edilmistir.

Son olarak ise 7.7.2009 tarihinde Genel Kurul Toplantisi'ni yapan Kent Konseyi Yurutme Kurulunda da vazife almis bulunmaktayiz. Bu vesileyle Belediye'ye bilgi ve dusuncelerimizi daha rahat bir ortamda anlatma imkani da bulmus olmaktayiz.

Makul ve makbul olmayan hadiseleri tenkid adi altinda, dedikodusunu yapanlardan olmak yerine, yanlislarin duzeltilmesi ve yapilmamasi icin hareket tarzimizi kuvveden fiile cevirip kanunlar nezdinde mesru ve medeni calismalarimizi surdurmekteyiz. Bu arada sizlerden gormus oldugumuz tesviklerle de bu gune gelmis bulunuyoruz.

Istanbul Adalari Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi adi altinda toplanan arkadaslarimizin gostermis olduklari hassas alakaya tesekkuru bir vecibe bilip saygilarimizi arz ederiz.

Yonetim Kurulu"

...

Uyelerden Baki Nedim Baltaci, Adalar Belediyesi yonetimi degiseli 5 ay gecmesine ragmen Adalar'da degisikligi ifade eden pek bir seyin olmadigini ustelik isporta sorununun artmasi yani sira Kinaliada'daki antenler, temizlik isleri ve cop ihalesi, belediye sinemasinin neden oldugu gurultu kirliliginin cevreye verdigi rahatsizlik ve bisiklet kazalarina isaret etti.

Uyelerden Gulsum Erbil, kendilerine bir yer tahsis edilmesi halinde isteyen Adalilara verecekleri mozaik yapimi egitimiyle Adalar'da cevre kirliligine neden olan insaat molozlarindan seramiklerle Ercument Kalmik'in bir balik motifini mozaik panoya uygulayabileceklerini ifade etti.

Uyelerden Arif Pirnal, Adalar'da bisiklet yasagi olan alanlarda yasaga uymayanlara mudahale edecek zabita memurlarinin olmadigini gozlemledigini soyledi. Temizlik isleri ve cop sorununun "geri donusum" prensibinin uygulamaya konulmasiyla cozumlenmesinin onemine deginerek at fiskilarinin topraga donusturulmesinin Kent Konseyi'ne bir proje olarak sunumuyla Adalar Belediyesi'nin bir yandan sokaklarin temizligine cozum bulurken diger yandan da gelir saglayabilecegine dikkat cekildi.


.........................................................7
Imar Planlarinda Pazar Yerleri

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

Sayi : 30

Konu: Imar Planlarinda Pazar yeri

Buyukada, 06 Temmuz 2009

Mimarlar Odasi Istanbul Kadikoy Subesi Baskanligi'na

Dernegimiz Istanbul Adalar Ilcesi icin hazirlanmakta olan 1/5000'lik planla
yakindan ilgilenmekte ve planlamada Adalar'in korunmasi ve Adalilar'in
aleyhine bir yanlislik yapilmamasi icin titizlenmekte ve bu planlamayi
yakindan izlemek istemektedir.

Istanbul Mimarlar Odasi'nin da bu konuda titizlik ve dikkat gosterdigi
dernegimizin bilgisi dahilindedir.

Bu mektupla soz konusu planlamanin yakindan izlenmesi hususunda birlikte
calismayi oneriyoruz. Dernegimizin e-mail adresi ve web sayfasi uzerinden
bizimle her zaman iletisim kurabilirsiniz. Odanizdan bu konunun takibiyle
ilgili kisinin bize e-mail adresiyle birlikte bildirilmesi haberlesmeyi ve
calismayi kolaylastiracaktir.

Bir baslangic olarak su iki konuda bizi ivedilikle bilgilendirmenizi rica
ediyoruz:

1. Adalar Ilcesi 1/5000 plan hazirligi hangi asamadadir? Bunun askiya
cikarilmasi ve karara baglanmasini atlamamak icin izleme seklinin ne olmasi
gerekir?

2. Adalar icin ozel bir onem tasimasi acisindan haftalik acik hava pazari
yerlerinin ayrilmasi ve bunun planda gosterilmesi konusu hangi sehir
planlamasi ilkelerine uygun olarak yapilmalidir?

Adalar Ilcesinin kultur ve tabiat varliklarinin korunmasi konusunda asiri
dikkat ve caba gostermekte kararli olan dernegimizi destekleyeceginizi
umuyoruz.

Saygilarimizla,

Arif Caglar
(Baskan)

e-posta: arifcaglar@hotmail.com
e-posta: adalarkoruma@adalarkoruma.org
elektronik ag: www.adalarkoruma.org

...

Mimarlar Odasi Kadikoy Subesi'nden gelen cevap

Tarih:17.07.2009

Sayi : 2009.07.009

Istanbul Adalari
Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Dernegi Baskanligi'na

Ilgi : 07-07-2009 tarih, 2009.07.007 sayili yaziniz

Ilgi yazinizda belirttiginiz; Istanbul Ili, Adalar ilcesi 1/5000 olcekli Koruma Amacli Nazim Imar Plani hakkinda, ilgili belediyesiyle yapilan gorusmede, plan hazirliklarinin devam ettigi ve yil sonuna kadar onay asamalarinin bitirilmesinin hedeflendigi bilgisi alinmistir.

Acikhava pazar yerlerinin planda gosterilmesi ise plan butunlugu icinde degerlendirilmesi gereken bir konudur.

Bilginize sunariz.

Saygilarimizla,

Mehtap Inan
Y.K Sekreter Uyesi

...

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

Sayi : 30

Konu: Planda pazar yerleri secimi

Buyukada, 06 Temmuz 2009

TMMOB
SEHIR PLANCILARI ODASI ISTANBUL SUBESI BASKANLIGI'na

Dernegimiz, Istanbul Adalar Ilcesi icin hazirlanmakta olan 1/5000'lik planla yakindan ilgilenmekte ve planlamada Adalar'in korunmasi ve Adalilar'in aleyhine bir yanlislik yapilmamasi icin titizlenmekte ve bu planlamayi yakindan izlemek istemektedir.

Istanbul Sehir Plancilari Odasi'nin da bu konuda Dernegimize yol gostermesi ve yardimci olmasi Dernegimizin dilegidir.

Bu mektupla soz konusu planlamanin yakindan izlenmesi hususunda birlikte calismayi oneriyoruz. Dernegimizin e-mail adresi ve web sayfasi uzerinden bizimle her zaman iletisim kurabilirsiniz. Odanizdan bu konunun takibiyle ilgili kisinin bize e-mail adresiyle birlikte bildirilmesi haberlesmeyi ve calismayi kolaylastiracaktir.

Bir baslangic olarak su iki konuda bizi ivedilikle bilgilendirmenizi rica ediyoruz:

1. Adalar Ilcesi 1/5000 plan hazirligi hangi asamadadir? Bunun askiya cikarilmasi ve karara baglanmasini atlamamak icin izleme seklinin ne olmasi gerekir?

2. Adalar icin ozel bir onem tasimasi acisindan haftalik acik hava pazari yerlerinin ayrilmasi ve bunun planda gosterilmesi konusu hangi sehir planlamasi ilkelerine uygun olarak yapilmalidir?

Adalar Ilcesinin kultur ve tabiat varliklarinin korunmasi konusunda asiri dikkat ve caba gostermekte kararli olan dernegimizi destekleyeceginizi umuyoruz.

Saygilarimizla,

Arif Caglar
(Baskan)

e-posta: arifcaglar@hotmail.com
e-posta: adalarkoruma@adalarkoruma.org
elektronik ag: www.adalarkoruma.org

...

Sinekler ve zehirli ilaclar

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

Sayi :

Konu: Sinekler ve ilaclama Hak.

Buyukada, 13 Temmuz 2009

ADALAR BELEDIYE BASKANLIGI'na

Bilindigi gibi belediyelerin sinek, sivrisinek ve bocege karsi uyguladigi ilaclama yontemi dogaya ve insan sagligina zarar vermektedir. Yapilan ilaclamanin kanserojen oldugu konusunda ciddi uyarilar bulunmaktadir. Buna ragmen Adalar Belediyesi yillardan beri ilaclamaya devam etmektedir. Yapilan ilaclamanin hic degilse insanlarin yogun ilac bulutundan kacmalarini saglayacak sekilde onceden haber verilmiyor olmasi bir yana sokakta yuruyen ve oturanlarin uzerine bile ilac sikiliyor olmasi bu felaketin baska bir boyutudur.
Ilaclama konusunda daha once Adalar Belediye Baskanligi?na dilekce verilmis ve mektuplar yazilmistir. Istanbul Cevre Konseyi ilaclamanin durdurulmasi konusunda valilige basvurulmus valilik Kartal Belediyesi?ne bu konuda yazili emir iletmistir. Bu yazismalar ADALAR POSTASI'nda yayinlanmistir ve bu yazismalar muhakkak belediyemizin de bilgisi ve arsivi dahilindedir.

Dogaya ve insan sagligina zararli oldugu kesin olan ve ozellikle sinek ve sivrisinekle mucadelede hicbir etkisi ve anlami olmayan ilaclama eylemine derhal son verilmesini belediyemizden rica ediyoruz.

Sinek ve sivrisinek mucadelesi bu isin kaynaginda yapilmalidir. Cop sorunun halli bunun en temel noktalarindan biridir. Dolayisiyla cop sorunun belediyemiz tarafindan biran once cozume ulastirilacagini umuyoruz. Benzer sekilde bahce, orman ve bos arazilerdeki kuyu, fosseptik, lagim aciklari ve su birikintilerinin denetlenmesi de bunun onemli bir boyutunu olusturmaktadir. ISKI ve Orman Amirligi?yle birlikte bunun belediyemiz tarafindan ele alinacagini umuyoruz ve yapilacak girisimlerden Adalar halkinin ve dernegimizin bilgilendirilmesini bekliyoruz.

Ilaclama konusunda belediyemizden ivedilikle cevaplandirmasini istedigimiz sorular sunlardir:

1. Adalar ilcesinde ilaclamada kullanilan kimyasal maddenin uretici firmasi ve icerdigi kimyasal maddeler ve ureticinin ve Saglik Bakanligi?nin bu malzeme ve kullanimiyla ilgili olarak verdigi bilgiler nelerdir?

2. Kullanilan ilacin cevreye ve insan sagligina etkileri konusunda belediyenin elinde hangi bilimsel rapor bulunmaktadir?

3. Yapilan ilaclamanin hedefi ve bu hedefe ulasisimi konusunda belediyenin elinde hangi bilimsel inceleme ve rapor bulunmaktadir?
Bu sorularin cevaplarini iceren rapor ve belgelerin ivedilikle dernegimize ulastirilmasini rica ederiz.

Arif Caglar
(Baskan)

Adres:

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

e-posta: adalarkoruma@adalarkoruma.org
elektronik ag: www.adalarkoruma.org
Guzeller Sokak No. 30 Buyukada - Istanbul

...

ISKI Kanal ve Deniz

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI

Sayi :

Konu: Atik su ve deniz kirliligi Hak.

Buyukada, 13 Temmuz 2009

ISTANBUL SU VE KANALIZASYON IDARESI GENEL MUDURLUGU'ne

Bilindigi gibi Marmara Denizi giderek kirlenmektedir. Bu kirliligin temelinde yatan en onemli etkenin ISKI'nin denize bosalttigi kirli ya da atik su (kanalizasyon) oldugu bilinmektedir.

Adalar Ilcesi'nde yasayan Istanbullular denizle cok yakin ve yogun bir iliski icindedir ve dolayisiyla denizin niteliginin ve biyolojik yapisinin degismesinden, kalitesinin dusmesinden birinci dereceden etkilenmektedir.

Gecen yil ISKI tahliye hattindaki hata yuzunden Heybeliada Cam Limani uzun sure buyuk bir kanalizasyon kirliligiyle karsilasmistir. Benzer sekilde daha once Buyukada Kumsal mevkiinde adalilarin denize girdigi noktada ISKI tahliye hatasi sonucu denizde yuzenlerin uzerine kanalizasyon bosalmistir. Deniz kirliliginin belirgin bir ifadesi olarak Sedefadasi ve Buyukada arasindaki deniz, Niandros kiyilari ve Kursun Burnu mevki (ki ozellikle bu son iki bolge Adalilarin her zaman midye topladigi alanlardir) artik yuzulemez olmustur.

Dernegimiz Marmara Denizi suyundaki bu kirliligi ve nedenlerini kaygiyla izlemektedir. Bu konudaki bilgiler muhakkak belediyelerin ve ISKI'nin elinde olcumler, bilimsel tahliller ve raporlar seklinde vardir.

1. ISKI Adalar ilcesindeki atik suyu (kanalizasyonu) hangi yogunlukta Adalar cevresinde hangi noktalara bosaltmaktadir?

2. Bu tahliyenin deniz suyunun kirlenmesi uzerindeki etkisi konusunda ISKI'nin elinde bilimsel rapor var midir?

3. Bu tahliyenin deniz kirliligi uzerindeki etkisi hangi araliklarla ne sekilde izlenmekte ve olculmektedir ve yapilan tahlillerin bilimsel sonuclarina dernegimiz ne sekilde ulasabilir?

4. Adalar ilcesinden denize bosaltilan kanalizasyon ne sekilde aritilmakta ve aritma sonucu ortaya cikan atik ne sekilde tahliye edilmektedir?

Bu sorularin cevaplarini iceren rapor ve belgelerin ivedilikle dernegimize ulastirilmasini rica ederiz.

Arif Caglar
(Baskan)


Adres:

ISTANBUL ADALARI
KULTUR VE TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEGI
e-posta: adalarkoruma@adalarkoruma.org
elektronik ag: www.adalarkoruma.org
Guzeller Sokak No. 30 Buyukada - Istanbul