12 Temmuz 2009 Pazar

ADALAR POSTASI-2289: değil miyiz biz ada?

ADALAR POSTASI
12 Temmuz 2009



Ad-Soyadi: Youvaguim Kosti
Tabiyeti: Osmanli
Milliyeti: Rum
Adresi: Rue Balik-Pazar No:85 Prinkipo

http://urun.gittigidiyor.com/1896-BUYUKADA-OSMANLI-KIMLIK-BELGESI_W0QQidZZ18365780


* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

18 Kasim 1893 Cumartesi gunlu Kostaki Dimitrakopolus adindaki Rum'un Yenikapi ve Buyukada'da acmis oldugu okulu ruhsatsiz olarak Bakirkoy'e tasimak istemesine dair...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:


Hayirsiz Adalar: Yassiada ile Sivriada, 8/05/2007 12:07


Gokhan Akcura, "1934 Buyukada Adalar Revusu, Toplumsal Tarih 187 (Temmuz 2009)85:

1934 Buyukada
Adalar Revusu

Adalar Muzesi'nin kurulus calismalari surmekte. Agustos ayinda Buyukada Adaevi'nde yapilan calismalari anlatan bir de sergi acilacak. 75 yil once "Adalari Guzellestirme Cemiyeti" tarafindan Ekrem ve Cemal Resit Rey kardeslere ismarlanan bir revuyu tanitmak istedik. 1934 yazi, Sehir Tiyatrosu sanatcilari tarafindan oynanan bu senlikli "Adalar Revusu" ile daha keyifli gecmisti.

[...]

Revunun sahneleri ve bu sahnelerde kullanildigi dusunulen sarki sozleri:

[...]

3. Hayirsiz Adalar

Sivriada: Hazim [Kormukcu] bey,
Yassiada: Vasfi Riza [Zobu bey]

Bundan onceki bolumde "guzel adalar" tek tek kendilerini tanitirlar. Bunlarin arasina alinmayan "hayirsiz adalar" da bir yakinma sarkisi soyler:

"Alem zevkde sefada!
Bizler kaldik ortada!
Davet olmus her ada!
Bize yer yok burada!
Yok muyuz biz sirada!
Degil miyiz biz ada?
Gozumuz yok parada!
Olalim bir arada

[...]


* * *
12 Temmuz 2009 Pazar gunu
Buyukada'da HAVA DURUMU*
gokgurultulu saganak yagisli
21-29ºC
% 56-94 nem
K 23km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *
BIR BALIK:




* * *

Cicely Mary Barker, The Fuchsia Fairy.



* * *
1- Ali Senalp: "Secimler bitti... 'blntm.com' ve Ruhban okulu..."

2- Adalar Belediyesi'nden ne haber?

3- Hasan Cevad Ozdil: "Asagida Paris'te yasayan bir kardesin Turkiye'nin hallerine inanamayan haline sahit oluyorsunuz. Fakat ondan once ben de bir iki sey soyleyeyim..."

4- Sedefadasi'nin 50 yillik konuklari...

5- Ediz Hun: "Istanbul'un incisi guzel ADALARIM..."

6- Gebze demiryolu hat kenarindaki agaclarin kesilmemesi icin ekteki dilekceyi kendi adiniza duzenleyip iletisim adresleri verilen ilgili kisi ve kurumlara ACILIYETLE gondermenizi rica ederiz...

ADALAR POSTASI'nin 2289. sayisinda...

)O(


..........................................................1
From: Ali Senalp
Subject: Seçimler bitti, 'blntm.com' ve Ruhban Okulu...
Date: July 11, 2009 2:27:51 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

Herkese merhaba,

Uzunca bir suredir ADALAR POSTASI'na yazamamistim. Kisisel islerim, gectigimiz yerel secimlerin tozunun henuz silkelenmemis olusu, bunlarin yaninda, iste duymussunuzdur "sol'un sicak yazi" benzetmesiyle kastedilen sol cenahta demokrat, ozgurlukcu bir secenek yaratilabilir mi(?) gayretlerine ucundan katki saglamaya calismam gibi sebeplerle postada yazmayi oteleyip durmusum.
Tabii kucuk tesekkur ve "keske yazmamiza gerek olmasaydi" dedigimiz taziye notlari var, onlari saymiyorum.
IDO'nun yaptigi "deli dumrul" zamlariyla ilgili olarak birkac sey yazacaktim. Iki sene once yine boyle hesapsizca yapilan IDO zamlarina karsi Adalilar'in verdigi mucadeleyi ve sonunda kazanmamizin hikayesini hatirlatip, bugun ne yapilabilire sozu getirecektim.
Olmadi.
Postamizin 9 Temmuz tarihli sayisinin icerigi baskin cikti. Simdi bu konuda yazmaya calisacagim.

Dikran Dulgeryan'in yazisindan anlasildigina gore, henuz Adali politikacilar nezdinde 29 Mart secim atmosferinin etkileri atilamamis. Oysa belediyenin yaptigi bilgilendirme toplantisi ve muze toplantisinda edindigim izlenim tam tersiydi. Secim doneminin harareti atilmis, varsa usulsuzlukler yargiya intikal ettirilmis veya ettirilecek, yani bunlar belediyenin cari isleri olmaktan cikarilmis, simdi elbirligiyle hizmeti buyutmenin yollarini aramak zamanidir, izlenimini edinmistim. Dulgeryan'in yazisi tam tersini soyluyor. Gecici bir "flashback" oldugunu ve Dulgeryan'in bu uyarisinin dikkate alinacagini umalim...

Ote yandan "blntm.com" mahlasi/web adresiyle gecen donemin baskan yardimcisi Bulent Misirlioglu "bunlari biliyor muydunuz?" basligiyla belediye faaliyetlerinden kendince bizim bilmemizi istedigi seyleri hazirladigi web sitesine koymus ve postamiza gondermis. Web sitesinin eksikleri olmasi, Misirlioglu'nun bilmemizi istedigi seylerin tamaminin simdiki yonetimi olumsuzlayan hususlar olmasini bir yana birakirsak, yapilan is enikonu bir muhalefetin yapmasi gereken bir istir. Misirlioglu ismindeki sessiz harflerle bir kisaltma (blntm.) yapmis ancak, oyle anlasiliyor ki "uzun" ve "sesli" bir muhalefeti olacak. Meclisteki muhalefet kanadinin gozuyle yapilanlari gormemiz acisindan iyi bir girisim olmus. Arada bir yine Postamizda hatirlatmasi iyi olur...

Diger taraftan D.Tufekci'nin aktardigi "Ruhban Okulu" konulu bir yazi, Adalar CHP'nin, yerel secim oncesi verdikleri "kardeslik, hosgoru, huzur" mesajlari dikkate alindiginda baska bir muhalefete ihtiyaclari olmadigini da gosteriyor. CHP aday adayindan gelen bu kaba otekilestirici soylem tum o mesajlari bitiriyor. Kendilerini yalanlamak suretiyle baskaca bir muhalefete gerek birakmiyor.

29 Mart yerel secimlerinde CHP'den belediye baskani aday adayi olan Deniz Tufekci'nin ilettigi yazi bu sayinin en dikkat cekeni. Genel olarak CHP'nin milliyetciligiyle uygun olsa da, en azindan bizim Adalar'daki CHP'li dostlarimizin soyledikleriyle ve Baskan Mustafa Farsakoglu'nun secim bildirgeleriyle hic de uyumlu degil. Kullanilan dil, kaba bir sekilde otekilestirici ve milliyetci tavir, benim tanidigim adali CHP'lilere hic uymuyor.

Anlasilan o ki, CHP sag kanadi, Adalar CHP onderliginde bulamadigi ayrimcilik soylemini bir aday adayi eskisinin gonderdigi yazilarla tamamlamak istiyor. Adalar'daki bazi sag unsurlarin zaman zaman kasidigi ayristirici/otekilestirici tavir ve davranislar kafi gelmemis olacak ki, simdi CHP icinden destek atislari yapiliyor.

Tufekci'nin yazisini bize gonderdigi Orhan Cekic, azinliklar karsiti yazilariyla bilinen bir zattir ve tabii ki Adalarimizla, hosgoruyle, birlikte yasama kulturuyle uzaktan yakindan bir ilgisi yoktur.

Tufekci'nin aktardigi Cekic'in yazisindaki tum argumanlara bircok kez cevaplar yazilmis oldugundan ve uzun zaman sonra nihayet yazdigim bu yaziyi daha fazla uzatmak istemedigimden bazilarina deginip gececegim. (Ayrica, bu iki zatin soyadlarinin birbiriyle ve konuya yaklasimlariyla sagladigi olaganustu uyumu hayretle karsiladigimi belirtmeliyim.)

"Turkiye bir hukuk devletiyse" teziyle basliyor yaziya Cekic. Yazarin oncelikle gunluk gazetelere bir bakmasinda fayda var. Topraktan ve denizden fiskiran bombalar, silahlar, insan kemikleri. Askeri, sivil yargi sinirlari tartismalari. Neredeyse her ay yeni bir darbe planinin ortaya cikmasi... Nasil gorunuyor?

Sozkonusu yazi oylesine hamasiyet ve yanlis bilgilerle dolu ki, hangisine deginelim?

"Patrikhane'nin devlet denetimini istememesi, 'devlet icinde devlet olma' edasiyla dayatma yapmasi" bilebildigim, takip edebildigim kadariyla dupeduz yalandir. Hele su gunlerde, YOK baskani ve ilgili bakanligin cozum yolunda ilerlediklerini soyledikleri bir ortamda, Cekic imalati Tufekci araciligiyla bu yazinin ADALAR POSTASI'na gonderilmesi hic de tesaduf sayilmaz. Karsilikli iyi niyet ve hosgoruyle gelismekte olan cozum gayretlerine "cekic vurmak ve tufek sikmak"tan ote bir anlam goremiyorum.

Yazar daha da ileri giderek, "Ortodokslarin ruhban yetistirmelerine ihtiyaclari kalmadigini" da, onlar adina(!) soyleyiveriyor. Ve sonunda iyice kendini kaybederek —acikca duyulan sevinc cigliklariyla— "neredeyse cemaati kalmamis olan Patrigin" boyle bir hakki olmadigini bagiriyor... ("Kalmayan cemaat"in kalmayis nedenleri bu yazinin konusu degildir. Tufekci bu konuda yazmaya niyetlenirse, varlik vergisi, Selanik bombasi, 6-7 Eylul gibi tarihimizde hic de gururla anmadigimiz olaylari hatirlamasini salik veririm.)

Boylesine kaba bir sekilde karsitligi korukleyen yazilari, hele de Adalar'daki bir iletisim agina gondermek, daha dun "huzur, kardeslik, hosgoru" sloganlariyla, Adalarimiz'da yasayan cesitli kultur ve dini cemaat uyelerinin oylarini alarak secilmis olan, yeni yerel yonetimin partisine mensup —ustelik aday adayi— birisinin kaleminden okumak oldukca uzucudur. Ruhban okulu sorunun cozumunde ilerlendigini duydugumuz bu gunlerde yazinin gonderilmesi, ayrica dusundurucudur...

Tavsiyem, Tufekci'nin baskalarinin tufegiyle atis yapacagina kendi dusuncelerini yazmasidir. Diger CHP'li arkadaslar da konu hakkinda dusuncelerini yazarlarsa, biz de hangi CHP zihniyetiyle muhatap oldugumuzun ayrimina variriz.

Okul hakkinda bilgi notu:
Ruhban Okulu'nun bulundugu Aya Triada Manastiri 9. yy'da kurulmustur. 1844 yilinda acilan Ruhban Okulu, kapatildigi 1971 yilina dek Ortodoks Teolojisi egitimi vermekteydi. Patrikhane okulun Milli Egitim Bakanligi denetiminde acilmasini ve Ortodoks alemine din adami yetistirilmesine imkan verilmesini istemektedir.

Herkese selamlar,

Ali Senalp
11.07.2009

Not: IDO zamlari konusunda bir seyler yapiliyor mu, bilmiyorum. Firsat buldugumda bu konu hakkinda da yazmak isterim.



..........................................................2
adalar belediyesi'nden
ne haber?

http://www.adalar.bel.tr

Istanbul'un ilk kent muzesi Adalar'da aciliyor



2010 Avrupa Kultur Baskenti kapsaminda Buyukada'da acilmasi planlanan muze icin calismalara baslandi. Muzede, Adalar'in tarihi hakkinda eserler ve objeler sergilenecek.

...

DENIZLER COP DEGIL!



Adalar Belediyesi - TURMEPA isbirligiyle 3 Temmuz Cuma gunu yapilan deniz dip temizligi etkinliginde bilincsiz ve sorumsuz avlanma metotlarinin yarattigi olumsuzluklar sualtindan su yuzune cikartildi.

...

ADALAR BELEDIYESI TEMMUZ AYI MECLIS TOPLANTISI 1. OTURUM, BURGAZADASI'NDA YAPILDI




...

http://www.adalar.bel.tr/haberresim/referans29haz.jpg



...

http://www.adalar.bel.tr/haberresim/%FEalom1temmuz.jpg



...

http://www.adalar.bel.tr/haberresim/dokuzs%FCtun6temmuz.jpg



...

http://www.adalar.bel.tr/haberresim/anadolu4temmuz.jpg



...

http://www.adalar.bel.tr/haberresim/hbrturk06temmuz.jpg



..........................................................3
From: Hasan Cevad Ozdil
Subject: okullar da satiliyor
Date: July 10, 2009 7:27:37 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

asagida paris'te yasayan bir kardesin turkiye'nin hallerine inanamayan haline sahit oluyorsunuz.
fakat ondan once ben de bir iki sey soyleyeyim, diyorum.
eger begenmezseniz meyl yagmuruna tutmayin lutfen.
cok rica ederim.
...
burasi paris degil. parisliler oyle yapar istanbullular boyle. istanbul'u bizden iyi bilecek halleri yok ya. 1453'ten beri bizim degil mi buralari. istedigimizi yaptik, yapmaya da devam edecegiz.
...
kulaklarimla duydum, sayin valimiz, bu okullarin bulundugu yerlerin "ranti" cok yukseldi, dedi.
heralde yani. rant yukselmis biz okul olarak mi birakacagiz? okulun ranti mi var? plazalar, is ve alisveris merkezleri dururken okul olarak birakmak akil kari mi yani? biz bu kafayi biliyoruz. hasankeyf'te de bu kafa var zaten. orada da baraj yapmamizi istemiyorlar. o kafa, yani ic seyler dis seylerle birlikte kalkinmamizi istemiyorlar.
...
behic bey de 3. kopru yerine yasam istiyormus. iste ayni sey. bu bey de enteresan. yeni vapurlari istemez, yeni kopruleri istemez.
kusura bakmasin ama bunlar nostaljik muhalefetler. biz kopruleri yasam icin yapiyoz beyler, yasam icin.
...
bir kardes de marmaray icin agac kesiminin belgesini gondermis.
belgesi olsa nolur, keyfimiz icin degil marmaranin kurtulusu icin yapiyoruz, birkac can da feda olsun.
korkarim onun icin de kampanya yaparlar.
...
bu kadar anlatmadan da anlamadinizsa kampanyaya devam edersiniz.
...
hadi kolay gelsin size.



...
...
"inanamiyorum, artik okul binalarini da satiyoruz. boyle bir sey olabilir mi?
simdi dusunun kizimin okudugu lise tam 16.da molitor meydaninin bir tarafini oldugu gibi kapliyor. dusunebiliyor musunuz okul satilip yerine otel yapiliyor falan...

ya da st michel bulvarinin uzerinde bayagi buyuk bir yer kaplayan bir lise var, onu satiyorlar, ne bicim rant yani, paris'in en pahali en turistik yerlerinden biri, satip otel falan yapiyorlar.

ustelik butun eski ve buyuk liseler su anda paris'in hep en rant yapabilecegi yerlerde, hepsinin binalari 1900'lerin basinda yapilmis binalar.

yer yerinden oynar valla.

kucuk bir olay anlatayim. st michel bulvari ile st german bulvarinin kesistigi kosede bir cafe vardi, oldukca eski zamanlardan beri varolan o civarda 24 saat acik olan ender kahvelerden biri. latin mahallesi denen bu bolgede dolasan sanatcilarin, ogrencilerin bohem yasayan profesorlerin falan takildigi, geceyi bitirdikleri bir yer. normal bir cafe, tipik fransiz kahvehanelerinden. hatta paris'te bir sure yasamis birtakim edebiyatcilarimizin da ani kitaplarinda ya da roman ve hikayelerinde adi gecer, anlatilir. bundan 15 sene once burasi satilmak istendi, alacak olan kisi bir italyan restaurani ve yanina kahvalti edilen croissant vs satan bir dukkan acacakti. sirf burasi bile oyle cok protesto edildi ustune oyle cok yazi yazildi ki.

bir de okulun yerinin satilabilecegini dusunemiyorum."
....
....



[ heybeliada ruhban okulu ile buyakada'daki yetimhane'yi de bir ele gecirebilselerdi sat... sat... satacaklardi zaar! ]
)O(



AHT, 08.07.2009 09:37
Sultan Ucar

SAHIBINDEN SATILIK MEKTEP

MEB, tartisilan proje icin dugmeye basti. 22 okul satiliga cikriliyor, beklenen gelir 5 milyar dolar



Milli Egitim Bakanligi, uzun zamandir tartisilan okul satislari icin dugmeye basti. Istanbul'da, Nisantasi, Etiler, Ortakoy, Tesvikiye, Atakoy, Erenkoy, Camlica ve Bagdat Caddesi gibi gozde semt ve caddelerde yuzlerce milyon dolar degerindeki is merkezleri ve luks konutlarin arasinda kalan 18-20 donum araziler icerisindeki okullarin satisi icin listeler hazirlandi. Satistan yaklasik 5 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

ISTANBUL'da sehrin gobeginde kalan ve degeri milyarlarca dolara ulasan okullarla arazilerinin satisi icin start verildi. Sehrin gobeginde kaldiklari, trafik sikisikligina yol actiklari ve ogrenci sayilarinin az oldugu gerekcesiyle satisi onerilen okullar, Kizilcahamam Kampi'nda gecen hafta gorusuldu. Kapali kapilar ardinda, satilacak okullarin listesine son sekil verildi. Maddi degerlerinin yani sira, unlu mezunlari ve tarihi yapilari ile egitim tarihinde onemli yer tutan koklu okullar da satis listelerine girdi.

HEDEFLENEN 45 OKUL

Istanbul'da satilmasi hedeflenen 45 okuldan 22 lise ve ilkogretim okulu uzerinde satilmasi amacli calismalar hizlandirildi. Kabatas Lisesi ve Pertevniyal Lisesi gibi koklu okullarin da yer aldigi 15 okulla ilgili calismanin ise surdugu ogrenildi. Camlica Kiz Lisesi ve Kandilli Kiz Lisesi gibi toplam 60 bin metrekare alan uzerine kurulu iki koklu okul da satilacak okullar arasinda yer aliyor.

ILK SIRADA 22 OKUL

Satis listesindeki 22 okulla ilgili calisma, Bakan Nimet Cubukcu'ya sunulmak uzere tamamlandi. Cubukcu'nun degerlendirmesi ve Basbakanliga bilgi vermesinin ardindan Istanbul Valiligi, Bayindirlik Il Mudurlugu, Il Milli Egitim Mudurlugu, Milli Emlak Daire Baskanligi ve Umum Emlakcilar Odasi'ndan bir ekspertiz ekibi kurulacak. Bazi okullarla ilgili bu saptamalarin son 3 aydir surdugu ogrenildi.

IMAR PLANLARI DEGISTIRILECEK

Milli Egitim Bakanligi, mulkiyeti Il Ozel Idare ve Hazine adina kayitli okullari satabilmek icin once Milli Emlak Daire Baskanligina devredecek. Imar planlarinda degisiklik yapilmadan satisa cikilmasi halinde, acik artirma yontemiyle satisa cikacak okullara talipli cikmamasi veya bedelinin cok altinda satilmasi riski bulunuyor. Istanbul Umum Emlakcilar Odasi Baskani Sabri Ates, "Plan tadilati yapilarak okul alani disina cikartmazlarsa, is ve alisveris merkezi yapilamaz. O zaman da o paralari etmezler" dedi.

Emlakcilarin tespit ettigi rakam, eksperlerin 4 kati

Satislariyla ilgili daha once yine ayni komisyon tarafindan yapilan ve kamuoyuna aciklanmayan ekspertiz raporlarinda ise muhammen bedellerin dusuk gosterildigi de iddia ediliyor.

Bagimsiz emlakcilar, okul satisi yapilacak olan luks semtlerdeki esdeger yapilara gore fi-yatlandirma yapmaya basladi. Koc Holding'in daha once muze yapmak icin talip olup sonra geri cekildigi Tesvikiye'de 20 donum arazi icindeki Macka Akif Tuncel Endustri Meslek Lisesi icin komisyon 123 milyon dolar deger bicmisti.

Ancak bolgedeki emlak uzmanlari, "550 milyon dolardan asagi satilirsa devlet zarar eder" diyor. Ayni durum Etile-r'deki 3 lise icin de yasaniyor. En yuksek bedel Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi icin 250 milyon dolar dolarak bicilirken, bolgedeki emlakcilar, "1 milyar dolarin altinda satis, bedava gitmesi demektir" diyor.


ISTANBUL'DA SATILMASI PLANLANAN 22 OKUL

OKUL ADI                 ILCESI         TAPU ALANI (m2)      MUHAMMEN BEDEL
Camlica Kiz Lisesi     Uskudar          30.823                            320 milyon $
Kandilli Kiz Lisesi       Uskudar          27.174                           300 milyon $
Etiler Ot.Tur.M.LIs.     Besiktas         18.800                           250 milyon $
Ilhami A.Ornekal I.O.O.Kadikoy         15.651                           250 milyon $
Fenerbahce Lisesi       Kadikoy          15.651                          180 milyon $
Mermerci And.O.T.M.L Z.burnu          53.693                           180 milyon $
Etiler Lisesi                 Besiktas          9.620                           175 milyon $
Levent Kiz Mes.Lis.     Besiktas         10.000                           170 milyon $
Bakirkoy Kiz M.L.        Bakirkoy         13.728                           150 milyon $
Rustu Uzel K.M.L.           Sisli               4211                             25 milyon $
Nilufer Hatun I.O.O.          Sisli              6.590                             18 milyon $
Pasamandira I.O.O.         Beykoz          8344                                8 milyon $
Ziyapasa I.O.O.             Kagithane         5905                                8 milyon $
Kartaltepe I.O.O.            Bakirkoy         4.809                                5 milyon $
Orucgazi I.O.O.                 Fatih           4133                                 5 milyon $
Ibrahim Okten I.O.O.         Kadikoy        1944                               4.5 milyon $
Kucukyali Merk. I.O.O.      Maltepe        2.351                                4 milyon $
Kemal Ataturk Lis.             Kadikoy        1752                                4 milyon $
Caglayan I.O.O.                Kagithane       2302                               4 milyon $
Macka I.O.O.                        Sisli             800                               3 milyon $
Sait Ciftci I.O.O.                    Sisli             776                             2.5 milyon $
Polonezkoy I.O.O.                Beykoz         1725                             2 milyon $


..........................................................4
http://www.sabah.com.tr/Pazar/2009/07/12/sedef_adasinin_50_yillik_konuklari

Sabah- Pazar, 12.9.2009
Figen Yanik

Sedef Adasi`nin 50 yillik konuklari

`Dostlar adada bulusalim!` 50 yil once bu cagriyla Sedef Adasi`na gelenleri corak bir manzara bekliyordu. Sonra agaclar dikildi, ayni tip evler yapildi, her yaz mehtabin tadi cikarildi. Ustelik Istanbul`a sadece yarim saat uzaklikta...



Istanbul`un simgesi gibi siralanan Prens Adalari`nin en kucugu, en zarifidir o. Sirasiyla Kinali, Burgaz, Heybeli, Buyukada uzanir, en sonunda da onu goruruz. Gunduzleri uzaktan bakildiginda sahilde hic bina gorulmedigi icin bilmeyenlere issiz bile gelebilir. Ama gunes batip, hava karardiktan sonra bir bir isiklari gorulmeye baslar, bos olmadigini anlarsiniz. Ustelik bir de dolunay zamaniysa, o zarif, kalemle cizilmis gibi duzenli ada, iyice gizemli bir hale donusur. Aksam belli bir saatten sonra da neredeyse karayla tum bagi kesilir. Hep merak edilmistir: Kimler yasar? Nasil bir duzen vardir orada? Neden oraya yerlesmek, diger adalara oldugu kadar kolay degildir? Sabah plajina gelenler, neden gunes batmadan adadan ayrilmak zorundadir? Sedef Adasi`nin `ozel` bir ada konumunda olmasinin tarihsel bir nedeni var. Bizans doneminde surgun yeri olarak kullanilir, Osmanli`da da ilgi gormez. Kaynaklara gore Sultan Abdulmecid, adayi 1850`de damadi Fethi Ahmet Pasa`ya hediye eder. Fethi Ahmet Pasa`nin soyundan Sehsuvar Menemencioglu ve kardesi Reyan Sehsuvaroglu, 1956`dan itibaren adayi agaclandirip yasanilir hale getirir. Adanin ilk sakinleri, Sehsuvar Bey`in yakinlari ve universiteden sinif arkadaslaridir. Bir iki ev derken, 1960`tan sonra evlerin sayisi artar. Sehsuvar Bey`in 1986`da vefatindan sonra da adanin sahipleri, Reyan Sehsuvaroglu`nun cocuklari Esra Bereket ile kardesi Mehmet Birgen olur. Ingiltere`de yasayan ama her yaz adaya gelen Esra Hanim`in iki yil once evinde verdigi partiye katilan unluler arasinda Bo Derek, Ursula Andress, Sean Connery de vardir.

EV ALMAK KOLAY DEGIL

Bostanci`dan kalkan, Heybeliada ile Buyukada`ya da ugradiktan sonra Sedef`e de gidecek ilk vapur olan saat 10.20 vapuruna, sanki Robinson`la tanisacakmis gibi heyecanla bindik. Heybeli ve Buyukada`dan sonra vapurda kalan 10-15 kisiyle bir saat sonra Sedef`teydik. Iskeledeki kulubesinde diger adalarda oldugu gibi adi yazmiyor. Sadece sol tarafta, kayalarin ustunde `Port Sedef` yazili bir tabela var. Iskeledeki merdivenlerden cikarken bir gorevli tek tek yolculari kontrol ediyor. Sonra bir film platosu kadar duzenli, temiz, selviler ve zakkumlarla cevrili kucuk bir meydana cikiyorsunuz. Ozellikle selviler, uzerinde durulmayacak gibi degil; adanin neredeyse tum dokusunu yansitan bir figur. Meydanin tam karsisinda, agaclarin arasindan `bakkal` yazisi okunuyor. Adanin yegane bakkali olduguna dikkat cekelim. Sag taraftan, adanin tek halk plaji ve gazinosuna dogru bir yol uzaniyor. Meydanin solundan da adanin yine tek lokantasi olan ve bu yil ikinci sezonunu yasayan Port Resort`a gidiliyor. Ada sakinlerinin evlerinin oldugu ozel bolume gecmek yasak. Girebilmek icin ya eviniz olmali ya da misafir olmalisiniz. O tarafa yoneldiginizde, `ozel bolum, izinsiz girilmez` yazan tabelanin onunde hemen bir gorevli yaniniza yaklasip, kime geldiginizi soruyor. Oyle sadece ismini soylemeniz de yeterli degil, soyadini bilmeli, hangi yolda, kac numarali evde oturdugunu da soylemelisiniz. Adada yaklasik 100 ev var. Susuz, agacsiz, ulasimi zor, `cefali` denilen yillarindan sadece bir iki aile kalmis. Ilk sakinleri, birer birer hayattan ayrilirken evleri cocuklarina kalmis. Onlar arasindan da yurtdisina gidip donmeyenler, evlerini satanlar olmus. Sezonluk kiralanan ev sayisi cok az. Ama eger ada hayatini sevdiginiz icin hayal ettiginiz yazlik evi almayi dusunuyorsaniz sakin o kadar kolay zannetmeyin. Once ada sakinlerinin sizin orada yasamaya uygun oldugunuza emin olmasi gerekiyor. Sonra da cebinizde en az 500 bin dolarinizin olmasi...

KUS SESINDEN BASKA SES YOK

Sedef Adasi Dernegi`nin yonetimi, adada yasayanlarin hayatini kolaylastirmak icin her seyi dusunmus. Adada guvenlik, temizlik, tasima, duzen onlarin sorumlulugunda. Her evden belli bir aidat toplaniyor ve bu hizmetler icin kullaniliyor. Gorunen o ki her sey ince ince planlanmis ve saat gibi isliyor. Ada sakinleri daha motordan iskeleye adimini atar atmaz karsilaniyor, kucuk bir araca bindirilip evlerine kadar birakiliyorlar. Ayrica her gun evlere ugranilip, ihtiyaclari sorularak ada bakkalindan temin ediliyor. Ada'nin itfaiyesi ve saglik ocagi da dernek tarafindan temin edilmis. Sedef Adasi`ni diger adalardan ayiran en onemli ozelliklerinden biri de fayton olmamasi. Her evde bisiklet var. Bir de dernegin yonetimindeki akulu, kucuk bir arac. Butun tasimacilik onunla yapiliyor. Evler, ust uste dort ayri yolda siralaniyor. Her yolun arasinda camlar, zakkumlar yukseldigi icin evler birbirini cok fazla gormuyor. Cakil ve Taslik adinda iki ozel pilajlari var. Fayton olmadigi icin de cam, lavanta ve biberiye kokularindan baska bir koku yok. Sokaklarda kedi, kopek gormek mumkun degil. Cunku dernek, evcil hayvana izin verse de kus, kelebek, sincap ve kaplumbaga disindaki sokak hayvanlari diger adalara goturuluyor. Evlerden ne bagiris ne cocuk cigligi ne de kulak tirmalayan gurultude muzik sesleri duyuluyor. Sanki herkes kendi huzuru kadar baskalarinin huzurundan da sorumlu. Ya da Istanbul`da hasret kaldigimiz bulbul seslerinden baska bir sese izin yok. Kisacasi Sedef Adasi, gercekten dogayi ve huzuru sevenler icin daha cok uzun yillar korunacak gibi gorunuyor...

ADANIN UNLULERI

Idil Biret, Gunduz Vassaf, Orhan Pamuk, Bennu Gerede, Yahsi Baraz, Aysegul Sarica, Prof. Arif Esin, Kerim Berkay

MUHITTIN ULKU (PORT SEDEF`IN ORTAKLARINDAN)

Ada'da olmak bir yasam tarzi Sedef Adasi`nin tek lokantasi Port Sedef`in isletmesini iki yildir Nisantasi`ndaki Zazie`nin sahipleri de olan Atilla Hunal ve Altug Birinci ile Muhittin Ulku ustlenmis. Haftanin yedi gunu acik. 15 sezlongluk bir sahili de var. Istanbul ve diger adalardan gelen mudavimleri ozellikle tekne ve yat sahipleri. Iki yildir yazin adada yasayan Muhittin Ulku, eski Istanbul Yiyecek Icecek Grubu`ndan. Sekiz yil Marmaris`te isletmecilik yapmis, doga hayatini seviyor. Sabah 00.06`da kalkip, gune, gunesin dogusunu seyrederek basladigini soyleyen Ulku, `Ticaretten cok bu adada olmak bir yasam tarzi,` diyor: `Hem adanin keyfini cikariyoruz hem de burada bir yerimiz var. Ortagim Atilla Hunal`in da burada evi var, hafta sonlari geliyorlar. Cok huzurlu. Isteyen iskelesinden denize girebiliyor. Gelenler de ortam cok rahat oldugu icin farkli bir zevk aliyor.` Port Sedef`in Akdeniz agirlikli monusunde et de balik da mevcut. Yedi gun kahvalti var. Beyaz peynir, biberiyeyle ezilmis olarak geliyor, balin icinde lavanta var. Mezelerden zeytinyagli sarma, pilaki, su boreginde iddialilar.

HABIL GURSOY (46 YILLIK ADALI, HALK PLAJINI, GAZINOYU ISLETIYOR, INSAATCI)

KAPTANIN OGLU, ADANIN HER SEYI

Sedef Adasi`nin en sevilen simalarindan biri Habil Gursoy, 46 yillik Adali. Babasi, Tahsin Kaptan, adanin en eski kaptani. Bes yasinda baslamis adaya gelmeye. Adanin tek bakkalinin isletmesini de onlar alinca, 11-12 yaslarinda cirakliga baslamis. Iktisat mezunu. Evli, iki cocugu var. 1997`ye kadar adanin plaji ve gazinosunun ortagiymis. 12 yildir tamamini o isletiyor. Insaat isinin buyuk bolumu de Gursoy`un sorumlulugunda. Yaz-kis geliyor ve Sedef`in adalarin en guzeli oldugunu soyluyor: `Temmuzda kuslar yavrular, her yerde kus sesleri duyulur. Kimin yabanci oldugu bellidir. Bazen adadan gitmek istemeyen yabancilar olur. Onu motorla sahile birakiriz. Adanin lokantasini Nuran Hanim isletirken, Demirel`den Turgut Ozal`a pek cok siyasetci gelirdi. Her hafta sonu fasil vardi.` Adanin duzeninin sirrini ise soyle anlatiyor: `Sehsuvar Bey, adayi imara actiginda yedi tip ev belirledi. Arsa alinca bu yedi tip evin disinda yapamazsiniz, belediye de izin vermez. Sehsuvar Bey evleri ozellikle adanin serin tarafina yapti.` Gursoy, bu yil Istanbul`dan plaja gelenlerin sayisinin cok az olusuna anlam veremiyor: `Ben yillardir boyle bir sey gormedim.`

MELEK YAMANER VE KIZI AYDA SCOTT (49 YILLIK ADALILAR)

ILK YILLARDA YANDAN CARKLI VAPURLA GELIRDIK

Melek Yamaner, adanin ilklerinden... 49 yildir her yaz geliyor. Esi Cemal Bey, Sehsuvar Menemencioglu`nun sinif arkadasi oldugu icin onun teklifiyle gelmisler: `Biz Ankara`dayken, Sehsuvar Bey, `Sedef Adasi`nda yerim var, arkadaslarimi topluyorum,` dedi. Biz de bir arsa aldik, insaat basladi. Ilk geldigimizde bes ev vardi. O tarihte cok iptidai bicimdeydi evler. Agaclar yeni ekilmisti. Simdi adanin cok guzel zamani. Butun imkanlar saglandi, vapur isliyor, su geldi. Gencler cok sansli. Biz eziyetini cektik. Ilk yillarda Tahsin Kaptan`in teknesiyle gelirdik. Sonra yandan carkli vapurlar basladi.` Sedef Adasi`nin eglenmek icin degil, kafa dinleme yeri oldugunu hatirlatan Yamaner, esi vefat ettikten sonra da adayi birakmamis. Kizi Fransa`da, oglu da Avustralya`da yasiyor, ama onlar da yazin geliyor. Kendisini ziyaret ettigimiz gun kizi Ayda Scott da yanindaydi. O da 17 yasindan beri geldigi Sedef`in baska hicbir adaya benzemedigini soyluyor: `Her yil mutlaka uc hafta geliyorum. Adada cok mutlu yillarimiz gecti. Yurtdisindan da gelen cok. Ama eskilerden pek kalan yok. Annem herhalde en eskisi artik adanin.` Adanin cok guvenli oldugunu soyleyen Melek Yamaner`in tek ozlemi eski komsulari: `Eskiden herkes birbirini tanirdi. Ben artik yeni gelenleri tanimiyorum. Onumuzdeki ev meshur heykeltiras Zerrin Bolukbasi`nin evi ama rahatsiz oldugu icin gelemiyor. Yanindaki ressam Ercument Kalmuk`undu, vefat etti. Ilk yillarda bizimle birlikte Bolukbasi, Kalmuk, Ihsan Kent ve iki Musevi aile vardi. Piyanist Aysegul Sarica da adanin en eskilerinden.`


..........................................................5
http://www.turkiyegazetesi.com/haberdetay.aspx?haberid=412809

Turkiye Gazetesi, 7.12.2009
Ediz Hun


Istanbul`un incisi guzel ADALARIM

Istanbul`un 5 incisi var: Kinaliada, Burgazada, Heybeliada, Buyukada ve Sedef Adasi. Sairlerin ilham kaynagi, buyuk asklarin sessiz taniklari olan Adalar sizleri bekliyor...

ESSIZ MANZARA, FAYTONLAR VE ADA KEYFI...




Sabah erkenden coluk cocuk cumbur cemaat kalkin, kucuk bir cantaya da 3-5 nevale sIkIstirin, dogru Kabatas`taki Adalar Iskelesi'ne. Kahvaltiyi agir agir ilerleyen vapurda yaparken, etrafinizda ucusan martilari da unutmayin! Kinaliada`dan baslayin geziye, sonra gemi sizi hangisine atarsa keyfinize bakin. Istanbul disindan gelen dostlarinizi da unutmayin!..

Sevgili okurlar, bu hafta Istanbul`un nadide ilcesi Adalar`daki dogal alanlarla ilgili calismalari sizlerle paylasacagiz. Ama once iskan edilmis, hemen hemen hepsinde yaz-kis oturmakta olan insanlarimizla bu guzel adalarimizi tanitmak isterim...

Istanbul`a en yakin mesafede bulunan Kinaliada, sonra Burgazadasi, ucuncu ada Heybeliada ve nihayet Buyukada ve hemen onun dogusundaki Sedef adasi olarak, 5 yasayan adamiz var. Bunlarin disinda, Kasik Adasi, eski ismiyle anilan Neandros, Yassiada ve Sivriada diger adalari olusturuyor.

Adalar Orman Isletme Sefi Sayin Yuksel Ozcan, degerli arkadaslariyla tum adalarda ornek davranislar sergiliyor. Bunlardan birkacini sizlerle paylasmak istiyorum:

UCRETSIZ EKOLOJIK TUR




- Adalar`da `Ekotur`adi altinda tum Istanbullulara ucretsiz ekolojik geziler duzenleniyor. Bu gezilerde cevre ve orman bilinci uzerine bilgi veriliyor. Katilimcilara uretilen fidanlar hediye edilerek, agac sevgisi asilaniyor, kus yuvalari agaclara astiriliyor ve laboratuarda uretilen gladyator bocekler geziye katilanlara tanitilip, birlikte orman alanlarina saliniyor.

- ISKI ile isbirligi yapilarak tum orman yollarina 250 m. aralikla Yangin Hidrant Sistemi dosendi. Dunyada pek az benzeri olan bu sistemle yanginlara yerinde mudahale amaclaniyor.

- Buyukada`da 200 m. rakimli en yuksek tepede 360 derece panaromik gorus acisi olan ADAKULE, yangin gozetleme ve seyir kulesinin restorasyonu [?], Istanbul Orman Bolge Mudurlugu ve cevre dostlarinin katkilariyla tamamlanip faaliyete gecti. Herhangi bir afet aninda veya acil durumlarda kullanilmak uzere yakinina yangin helikopteri pisti `Orman Heliport`u yapildi.


PIKNIK VE MESIRE YERLERI

- Adalar`in tabii bitkileri ve ekolojisi uzerine bilimsel arastirmalar yapiliyor. Ayni zamanda toplanip kurutulan bitki ornekleri iceren `Herbarium` (Bircok kurutulmus cinsi barindiran Bitki Muzesi) calismalari tamamlanmak uzere.

- Cam kese bocegiyle biyolojik mucadele calismalarinin yer aldigi `Kizilcamlar`in Gladyatorleri` adli belgesel film, 2008 Adalar Film Yarismasi'nda 3.`luk odulu aldi.

- Tum orman yol kenarlari 5 metre eninde bakima alinarak, yangin cikma ihtimali en aza indirildi.

- Adalara gelen gunubirlik ziyaretcilerin piknik yapacagi alanlarin az oldugu tespit edilerek, kontrollu piknik yapmayi saglayacak 7 adet mesire yeri Cevre ve Orman Bakanligi'na tescil ettirilerek isletmeye hazir hale getirildi.

- Ruzgar potansiyeli iyi tespit edilerek, kelebek sistemli bir ruzgar turbini uzerinde calisma devam ediyor.

Evet Sevgili okurlar, demek ki ciddiyetle calisilirsa basari kendiliginden olusuyor. Birkac insanin ustun cabalari yarinlarimizin umut isigi oluyor.

Adalar Orman Isletme Sefligi'yle temas kurmak isteyen okurlarimiz icin iletisim bilgilerini veriyorum:

Tel: 0 (216) 382 62 72
web: www.adalarorman.com
e-mail: forester08@gmail.com


..........................................................6
From: Tugay Kartal
Subject: Fwd: Gebze Demiryolu hat kenarındaki ağaçların kesilmesi
Date: July 11, 2009 11:17:16 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com

gebze demiryolu hat kenarindaki agaclarin kesilmemesi icin ekteki dilekceyi kendi adiniza duzenleyip iletisim adresleri verilen ilgili kisi ve kurumlara ACILIYETLE gondermenizi rica ederiz.
)O(

From: emine.cigdem.tugay@gmail.com
Subject: gebze demiryolu hat kenarindaki agaclar kesilmesin!
Date: July 12, 2009 12:31:15 AM EEST
To: kocaeli@cevreorman.gov.tr
Cc: ertugrul.gunay@kulturturizm.gov.tr, ozelkalem@kulturturizm.gov.tr, kurullardairesi@kultur.gov.tr, kulturturizm41@ttmail.com, iktm41@kulturturizm.gov.tr


KOCAELI KULTUR ve TABIAT VARLIKLARINI
KORUMA BOLGE KURULU MUDURLUGU
Tel : (+90-262) 323 29 26
Faks : (+90-262) 323 29 36

TC CEVRE ve ORMAN BAKANLIGI
KOCAELI IL MUDURLUGU
Kullar Koyu Ovacik Mah. D-100 Karayolu Uzeri Izmit / KOCAELI
Tel: 0 262 311 69 75-76
Faks: 0 262 311 69 82
kocaeli@cevreorman.gov.tr


Ertugrul Gunay / Kultur ve Turizm Bakani
TC KULTUR ve TURIZM BAKANLIGI
Ataturk Bulvari No:29
Opera 06050 Ankara
Tel:  0312 311 19 32
Faks: 0312 311 14 31
ertugrul.gunay@kulturturizm.gov.tr
ozelkalem@kulturturizm.gov.tr

TC KTVK GENEL MUDURLUGU KURULLAR DAIRESI BASKANLIGI
KULTUR ve TABIAT VARLIKLARINI KORUMA YUKSEK KURULU
II. Meclis Binasi Yani
Ulus Ankara
Tel:  0312 310 53 64
Faks: 0312 310 91 12
kurullardairesi@kultur.gov.tr

Veysel Eroglu / Cevre ve Orman Bakani
TC CEVRE ve ORMAN BAKANLIGI
Sogutozu Cad. No: 14/E Ankara
Tel: (0312) 207 50 00

KOCAELI KULTUR ve TURIZM MUDURLUGU
Karabas Mah.Oramiral Salim Dervisoglu Cad.
Sabanci Kultur Sitesi
41040 Izmit-Kocaeli
Tel : (+90-262) 324 54 64
Faks : (+90-262)324 54 63
kulturturizm41@ttmail.com
iktm41@kulturturizm.gov.tr

KOCAELI VALILIGI
Tel : (+90-262) 321 11 62 - 332 19 33
Faks : (+90-262) 324 07 96

KOCAELI BUYUKSEHIR BELEDIYESI
Tel : (+90-262) 331 65 90-99
Faks : (+90-262) 322 11 82

___________________________________________

ACIL... ACIL... COK TEZ!

11 Temmuz 2009

TC KULTUR ve TURIZM BAKANLIGI KOCAELI KULTUR ve TABIAT VARLIKLARINI KORUMA BOLGE KURULU,
TC CEVRE ve ORMAN BAKANLIGI KOCAELI IL MUDURLUGU,
ilgisine,

TC KULTUR ve TURIZM BAKANLIGI,
TC KTVK GENEL MUDURLUGU KURULLAR DAIRESI BASKANLIGI KULTUR ve TABIAT VARLIKLARINI KORUMA YUKSEK KURULU,
TC CEVRE ve ORMAN BAKANLIGI,
KOCAELI KULTUR ve TURIZM MUDURLUGU,
KOCAELI VALILIGI,
KOCAELI BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANLIGI,
bilgisine,

Ilgi:
a) TCDD'nin 10.07.2009 tarih ve 1101 sayili telgraf emri
b) 24.09.2008 tarih ve 1110 sayili yaziniz

Gebze'nin Izmit yonunde demiryolu hattinda bulunan ve "yarma" olarak adlandirilan bolgede, yolun her iki tarafindaki onlarca agacin (cam) kesilecegini ilgi-a emirle ogrenmis bulunmaktayim.

Ilgi-a emre gore, bu agac kesim islemi Marmaray Projesi kapsaminda yapilacak olup, soz konusu agac kesimi de yasalara aykiri olarak kullandigi santiye yerleri icin hakkinda dava acilan sirket tarafindan yapilacaktir.

Ancak bu sirketlerin santiye olarak kullandigi yerler mahkemelik oldugu gibi bir nevi santiye alanlarini genisletme anlamina gelecek olan bu agac kesme islemi, halen Ankara 2.Idare Mahkemesi'nde 2009/8 esas numarasina kayden devam eden davaya, fiili mudahale anlamina gelmektedir. Boyle bir durum hukuken kabul edilemez olup olasi bir agac kesme isleminin geri donusu de yoktur.

Ayrica Kurulunuza 24.09.2007 ve 03.09.2008 tarihlerinde basvuru yapan Soner ONAL'in, TCDD'ye ait Gebze Gar'da yer alan tescilli binalarin etrafindaki bina ve yesil alanin "tarihi yapilarin koruma alani olarak" tescil edilmesi yonundeki basvurusu yani sira Soner ONAL'in talebiyle ilgili olarak aldiginiz 19.09.2008 tarih ve 559 sayili ilgi-b kurul karari da bilgim dahilindedir. Isbu karariniza gore de; "kurul mudurlugu uzmanlarinca ayrintili sekilde arastirilmasina ve cizimlerin istenmesine," karar verildigi ve nihai kararin bu islemlerin tamamlanmasindan sonra verilecegi belirtilmektedir.

Ancak bildigim kadariyla Soner ONAL'in bu basvurusu halen sonuclandirilmamistir. Bu gerceklige ragmen ekteki TCDD'ye ait ilgi-a telgraf emrine gore, koruma alani olarak tescillenmesini talep ettigim bolgede, 13-19.07.2009 tarihleri arasinda gece ve gunduz, onlarca agacin kesimi yapilacaktir.

Konuyla ilgili olarak, kurulunuzdan onay alinip alinmadigini bilmemekle birlikte, bolgeyle ilgili olarak yapilan basvuru ve yukarida bahsedilen dava sonuclandirilmamisken, bu agaclarin kesimi durdurulmadigi taktirde, derdest olan davayla ilgili Soner ONAL'in talebi bilincli olarak bosa cikartilmis ve kurul mudurlugunce de resen riza gosterilmis olacaktir.

Bu nedenle, yapilmak istenen kesim islemine ACIL olarak mudahale edilmesini, tedbir karari icin ilgili makamlara basvurmanizi ve bu kesimin hemen durdurulmasini talep ediyorum.

Geregi icin bilgilerinize arz ederim.

Ad, Soyad:

TC Kimlik No:
Adres:
E-mail:


Ek: 1