8 Aralık 2010 Çarşamba

ADALAR POSTASI-2526: arabacı... arabacı... bırak elinden kırbacı...



* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

26 Nisan 1906 Perşembe günlü, Amerikan tebealı Joseph Azaryan'ın Büyükada'da evinde yakalanan silahlarına dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, 4 Aralık 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

8 Aralık 2010 Çarşamba
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Sisli
6-14ºC
% 69-83 nem
Keşişleme, GD 7km/sa
Gündoğuşu 07:14... Günbatışı 16:36...

* * *
Cicely Mary Barker, The Plane Tree Fairy.

* * *

1- Aliki Vuyuklaki: "Arabacı... arabacı... bırak elinden kırbacı..."

2- Ocak 2009... Mustafa Farsakoğlu: "Öncelikle fayton ve atlı yük arabalarının yeni bir anlayışla ele alınması ve geliştirilerek, yaptığı olumsuzlukların en aza indirilip geliştirilmesi sağlanacaktır. Bu olumsuzluğu gidermek için faytonlar, fayton park ve durak yerleri ve faytoncu esnafı öncelikle Adalar'a yakışan ve özlenen bir düzeye getirilecektir..."

3- Aralık 2010... ABD’li turiste tecavüze yeltenen faytoncu serbest, halk tedirgin...

4- Bülent Baviker: "Yorumsuz..."

)O(



_______________________________________________________1

Özdemir Birsel'in hatırasına saygıyla...
)O(

Sıralardaki Heyecanlar (1963) filminde
Aliki Vuyuklaki söylüyor...

Arabacı...


ALiki Vuyuklaki Arabacı
arabacı

arabacı arabacı
bırak elinden kırbacı
aşk ne kadar acı
sevda yolu çabuk geçer
hızlı gitme ömür biter
aşkın bana yeter
bakma sağa bakma sola
aşıklar giderler bu yola
?... macera
arabacı bırak kırbacı

.....?
aşksız geçmedi bu ömrüm
ah geçmedi ömrüm
sevgiline gülümserken
yaz başı vakit erken
ah vakit çok erken
bakma sağa bakma sola
aşıklar giderler bu yola
... macera
arabacı bırak kırbacı

güfte: zeki müren
beste: manos hacidakis


_______________________________________________________2

Ocak 2009

Mustafa Farsakoğlu'nun seçim propaganda broşürü olarak Ocak 2009'da basılıp dağıtılan
"Adalar'da Sorunlar ve Çözüm Önerileri"nin 3.6.2. numaralı "Adalar'ın İç Ulaşımı ve Taşımacılık (Faytonlar-Yük Arabaları) bölümünde: 

Bilindiği üzere Ada içi genel ulaşım, dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan şekilde faytonlarla sağlanmaktadır. Adalar, özel motorlu taşıtların dünyada yasak olduğu ender yerleşim alanlarından biridir. Adalar'ı çok özel ve sağlıklı yapan bu durumun, ilgisizlik, plansızlık ve denetimsizlik sonucu Adalar'ın olumsuz imaj edinmesine de neden olduğu görülmektedir. Bunun sonucu olarak son zamanlarda Adalar'da faytonların ve at arabalarının kaldırılması kamuoyunda tartışılmaktadır. Oysa Adalar, yalnızca bu özelliğini bile turistik ve kültürel açıdan değerlendirip, uluslararası kuruluşlardan önemli destekler alabilir. Bunu sağlamak için öncelikle fayton ve atlı yük arabalarının yeni bir anlayışla ele alınması ve geliştirilerek, yaptığı olumsuzlukların en aza indirilip geliştirilmesi sağlanacaktır. Bu olumsuzluğu gidermek için faytonlar, fayton park ve durak yerleri ve faytoncu esnafı öncelikle Adalar'a yakışan ve özlenen bir düzeye getirilecektir.

Bu amaçla;
  • Adalar'ın başlıca ulaşım taşıtı olan faytonların, Adalar için vazgeçilmez bir araç olduğu bilinci ve kararlılığıyla hareket edilerek, yaşatılması ve geliştirilmesi görev edinilecektir.
  • Kış mevsimi için soğuktan etkilenmeyecek özelliklere sahip, uygun sayıda kapalı fayton yaptırılacaktır.
  • Sponsorluk yöntemiyle tüm faytonların yenilenmesi sağlanacak ve ahırlar bölgesinde modern fayton yapım atölyesi kurularak bu sektörün geliştirilmesi sağlanacaktır.
  • Fayton parkının ve faytonların atlarından kaynaklanan yol güzergâhlarındaki koku ve atıkların önlenmesi ve Adalar'ın faytonlardan kaynaklanan kirliliğinin giderilmesi için yeni faytonlar ve uygun fayton alanları tasarlanıp gerçekleştirilecektir. At ahırları da atlar için sağlıklı bir duruma getirilecektir.
  • Orman İdaresi'yle işbirliği yapılarak atların dolaşabilecekleri mera alanı belirlenip koruma altına alınarak hizmete sunulacaktır.
  • Faytoncuların, insan onuruna yakışır, modern, konforlu ve uygun mekânlarda barınmaları sağlanacaktır. Giyimleriyle, davranışlarıyla saygı görmeleri ve böylece kazançlarının artması için eğitim almaları planlanacaktır.
  • Özellikle kış mevsiminde faytoncu esnafına atların beslenmeleri için yem desteği yapılacaktır.
  • Ahırların yönetimi İSPARK'tan devralınarak, Faytoncu Odası'yla birlikte yürütülecektir.

* * *
Cumhuriyet, 7 Mart 2009


Prens Adaları'nda oylar "fayton"a...


* * *

29 Mart 2009



* * *
az sonra




* * *
Aralık 2010


                

* * *

işte asıl mesele 
faytonların olması ya da olmaması değil
nasıl ol(durul)ması gerektiğidir!
)O(



_______________________________________________________3

From: DENİZ TÜFEKÇİ
Subject: Faytoncu
Date: December 6, 2010 3:35:38 PM GMT+02:00
Cc: adalar.postasi@gmail.com


Pazartesi, 06. Aralık 2010, 13:20

ABD’li turiste 
tecavüze yeltenen faytoncu serbest, 
halk tedirgin...


Büyükada’da ABD’li turiste tecavüze kalkışan faytoncunun, 6 ayrı kaydı bulunduğu ortaya çıktı

Daha önce kayıtlara geçen 5 ayrı cinsel saldırı olayıyla gündeme gelen Büyükada’daki son skandalda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Ada’da fayton gezisi yapmak isteyen Amerikalı kadın turiste cinsel organını göstererek tecavüz etmek istediği öne sürülen N.U’nun suç dosyasının kabarık olduğu ortaya çıktı. Malatya Asayiş Şube Müdürlüğü’nün verilerine göre, faytoncu N.U. hakkında 01.01.1999 ve 31.01.2002 tarihlerinde hırsızlık, 01.08.2004 ve 01.01.2005’te yağma, 05.03.2009 ve 11.05.2009 tarihlerinde de kasten yaralama suçlarından işlem yapıldı.

‘HUZURUMUZ KALMADI’
6 ayrı suçtan poliste kaydı bulunduğu halde Büyükada’da faytoncu olarak çalışan zanlı, Amerikalı turistin şikayetinden sonra gözaltına alındı. Ancak N.U., dün sevkedildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Ada Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen N.U.’nun, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verildi. Amerikalı kadın turist olayla ilgili soruları yanıtsız bırakırken, faytoncunun serbest bırakılması Ada sakinleri arasında huzursuzluğa yol açtı. Diken üstünde yaşadıklarını söyleyen Ada sakinleri, “Adamızda bir tecavüz girişimi oldu. Bunun üstünün kapatılmasından korkuyoruz. Eskiden adamız daha yaşanabilir bir yerdi. Son 2-3 yıldır bu tarz olaylar olmaya başladı. Ailelerimiz var. Huzursuzuz. Bu tip sabıkalı kişilere burada çalışma izni verilmesin” dediler.

İBB’NİN DENETİMİNDE
Bundan üç gün önce yaşanan olayda, faytoncudan şikayetçi olan Amerikalı turist M.C.H., zanlıyı teşhis etmişti. Adalar Belediyesi de, önceki gün yaptığı açıklamada, faytoncularla ilgili sık sık şikayet aldıklarını belirterek, “Adalardaki faytoncuların denetimi, Büyükşehir Belediyesi’ne ait İSPARK’ta. Sabıka kayıtları da İBB tarafından alınıyor. O nedenle biz müdahale edemiyoruz.” demişti.

SIKI DENETİM GEREKİYOR
Malatya Emniyeti’nin verdiği bilgiye göre tam 6 ayrı suçtan poliste kaydı bulunan N.U., buna rağmen İstanbul’un en güzel köşelerinden Büyükada’da faytonculuk yapıyordu. Amerikalı kadın turiste tecavüze yeltendiği öne sürülen zanlı, daha önce hırsızlıktan yağmaya kadar birçok suça karıştı. Büyük korku yaşayan vatandaşlar faytonculara sıkı denetim istiyor. (Habertürk)


_______________________________________________________4

From: BÜLENT BAVİKER
Subject: Re: ADALAR POSTASI-2525: işte asıl mesele faytonların olması ya da olmaması değil nasıl ol(durul)ması gerektiğidir!...
Date: December 6, 2010 5:01:37 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com

Yorumsuz...

* * *

İngiliz yargıç, gece yarısı parktan geçen kızı korkutan adama 7 yıl 7 gün hapis verince, şaşıran gazeteciler sormuşlar:

"Adam kıza elini bile süremedi. Kaçan kızın çığlıklarına yetişenler de, adamı yakaladılar. Bu 7 yıl, 7 gün çok değil mi?"

Yargıcın yanıtı hukuk tarihine geçecek düzeydedir:

"Kızı korkutmanın karşılığı 7 gündür. 7 yıl, İngiliz kızlarının gece yarısı parkta dolaşma özgürlüklerine saldırmanın cezasıdır."