1 Eylül 2009 Salı

ADALAR POSTASI-2305: adalar'a ayakbastı parası... kolbastı havası...


H.M.S. Somme, Ragtime Polo Match. Prinkipo, 8.4.23.

This is an original real photo postcard showing British navy soldiers playing a game of water polo next to their destroyer, the HMS Somme, near Prinkipo in Turkey, while serving during the Chanak Crisis.

This is part of a collection of cards relating to the post WW1 Chanak crisis of 1922 - 1923, that appear to have come from a member of the British Navy that was serving in the region in 1923.

http://cgi.ebay.com/1923-RP-Postcard-HMS-Somme-Water-Polo-Prinkipo-Turkey_W0QQitemZ370249433546QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item56349601ca&_trksid=p3286.c0.m14


* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

15 Eylül 1894 Cumartesi günlü Sertabib Mavroyani Pasa ve Ferik Lakok Pasa'nın Büyükada'ya gittiklerine dair...


* * *
ADALAR'da BUGÜN:


Büyükada, 1/09/2009 06:44


* * *
1 Eylül 2009 Salı günü
Büyükada'da HAVA DURUMU*
gökgürültülü sağnak yağışlı
18-25ºC
% 62-93 nem
KD 22km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Buttercup Fairy.


* * *
1- Ayakbastı parası istenecek!"

2- Adalar'a Keser!

3- Begüm Yavuz: "Aya Yorgi yolu yıllardır inanılmaz tuzaklarla dolu..."

4- Adalar doktoru Kamil Erhan Şuben'in "Ve Sevdalara Sevdalanırdı Aşk" kitabı çıktı...

5- İstanbul Adaları, Türkiye Adalar Atlası'nda...

ADALAR POSTASI'nin 2305. sayisinda...

http://adalar-postasi-guncel.blogspot.com/2009/09/adalar-postasi-2305-adalara-ayakbasti.html

)O(


* * *
BIR de BALIK:




.........................................................1

Gazete Port, 30 Ağustos 2009


http://www.gazeteport.com.tr/EKONOMI/NEWS/GP_532957


AYAKBASTI PARASI İSTENECEK

Haber Habertürk
30.08.2009 - 11:29



İstanbul’un turistik açıdan en büyük potansiyeli [!?] taşıyan ilçelerinden biri Adalar.

Özellikle yazları günübirlikçiler de eklendiğinde nüfusu 250 binleri bulan Adalar’da gayrimenkul ticareti [!] daha çok sezonluk kiralamalar üzerinden dönüyor. İnşaat yasağı nedeniyle yeni yatırım yapılamayan [!?] ilçede, binaların 3’te 1’i tarihi eser. Nüfus ise her geçen yıl biraz daha düşüyor. Çünkü, sağlık, eğitim, ulaşım gibi hayati konularda halka yeterli hizmet ulaşamıyor.

Mart seçimlerinde belediye başkanı olan Dr. Mustafa Farsakoğlu, yıllık geliri 6 milyon TL olan belediyeyi, 25 milyon TL’lik borcuyla devraldıklarını belirterek, hizmet etmek için yeni gelir kaynakları yaratmak zorunda olduklarını söylüyor. Adalar’a yıllık 4 milyon civarı günübirlikçi geldiğini, bunlara sağlanan temizlik, altyapı, denetim, güvenlik gibi hizmetlerin belediyeye kişi başı 3-5 TL maliyeti olduğunu söyleyen Farsakoğlu, şöyle devam ediyor:

VERGİ GELİRİ YETMİYOR

“Ulaşımda teknelere para kazandırıyorlar; acıkınca esnafa, yüzerken de plajcılara. Ama belediyeye bir kuruş yok. Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bildirdik. Ada’ya gelenlerden hizmet bedeli almak istiyoruz. Ancak emlak vergisi gelirlerimiz sınırlı. Çünkü konutların 3’te 1’i tarihi eser. Çoğu insan da tek evi veya emekli diye vergiden muaf. İBB’den gelen destek de kesildi. Ada’ya gelenden para almak Belediye Gelirleri Kanunu’na aykırı. Fakat böyle bir sistemi yürütmek mümkün değil. Yasa, bir adalar grubunda  yerleşmiş belediyeyi düşünerek yapılmamış. Kullanmak zorunda olduğumuz deniz taşıtları var mesela. Bunların maliyeti de var. O nedenle farklı bir düzenleme gerekiyor.”

HİZMETSİZLİK GÖÇ VERDİRİYOR

İBB’nin sayımına göre, Adalar’ın nüfusunun 2008’de 10 bin 460’a kadar düştüğünü, bu rakamın 2000’de 17 bin 760, 1990’da 19 bin 413 olduğunu belirten Farsakoğlu, sağlık,  eğitim ve ulaşım  sorunları nedeniyle İstanbul’a yoğun göç olduğunu ifade ediyor. Farsakoğlu, şunları söylüyor:

“Yazın sezonluk gelenlerle nüfus 80 bin oluyor ama inanılmaz göç veriyoruz. 2005 ve 2006’da hastaneler kapatılmış. Sağlık hizmetlerinde çok ciddi sorun var.  Büyükada’da iki, diğerlerinde birer ilköğretim okulu ve bir de Heybeliada’da lise var. Eğitim kalitesi maalesef düşük. Ulaşım hâla sorun. İnsanlar 24 saat sağlıklı ulaşım istiyor. Hayat pahalı. Çünkü esnaf deniz taşıması ücretini yüzde 25-30 değil, yüzde 50-100 yansıtıyor. Etkin yerel hizmet sunulmamış.”

Plajları devralıp ‘Adalı Kart’la indirimli  alışveriş yaptıracak

Belediye’nin diğer planları şöyle:

İşgal altındaki plajları 2010’da devralıp halk plajı yapacak.

İkametgâhı Adalar’da olanlara özel Adalı Kart ile plajlara sembolik ücretle girilecek. Turistler ise eskisinden yüzde 50 daha ucuza yüzecek.

Adalı Kart sahiplerine esnaftan, lokanta ve turistik tesislerden yüzde 50’ye varan indirim alınacak.

Üniversite kampusları açılması [!?] için okullarla işbirliği yapılacak.

Okullarda kalite artırılacak.

Sağlık ve ilkyardım sistemi kurulacak. Heybeliada’da bulunan Sanatoryum’un yeniden hastaneye dönüştürülmesi için çalışılacak.

Kentsel dönüşüm ve planlama çalışmaları yapılacak. Adalar’da meydanlar planlara uygun olarak tekrar düzenlenecek.

Büyükada Deniz Kulübü’nün motel ve sosyal tesis inşaatı tamamlanıp [!?] kültürel ve sportif etkinliklere katkıda bulunulacak.

Göç edenler çoğaldı kiralık evler artıyor

Adalar’da faaliyet gösteren Yapı Emlak’ın sahibi Ali Adatepe de kriz nedeniyle piyasanın sakin olduğunu ifade ediyor. “Ancak son dönemde kredi faizleri düşünce ev almak isteyenler hareketlendi,” diyen Adatepe, şunları söylüyor:

“Almak için ev soranlar geliyor. Doğalgaz da gelince Ada’da olay değişti. Artık evleri yazın kiralamayı beklemiyorlar, yaz-kış veriyorlar.  Göç de var. Böyle olunca geçen sezona göre yüzde 25 daha fazla kiralık ev oldu. Evini kiralamak isteyenler çoğaldı.”

Sezonluğa talep azalıyor

Adalar Turyap temsilcisi Kenan Yüksel, sezonluk kiralamaların son beş yıldır her sene yüzde 10-15 civarında düştüğünü söylüyor. Yüksel, talepteki daralmaya rağmen kiraların düşmediğini, çünkü ev sahiplerinin dört ayda kazanılan geliri yıllık kazanç olarak gördüğünü belirtiyor. “Başkan’ın planları gerçekleşirse fiyatların çok artacağına ben de inanıyorum” diyen Yüksel, şöyle konuşuyor:

“Gayrimenkul sayısı az. Bu yüzden Burgaz ve Kınalı'da fiyatlar daha yüksek. Krizde talep eskisi gibi değil. İnsanlar günübirlik gelip otelde kalıyor. Son dönemde Arap ziyaretçiler ve ev soranlar da çok arttı.”

...

ADALAR'A KOLBASTI HAVASI... :)

Kolbastı


.........................................................2

İlkhaber, 27.7.2009


http://www.ilkhabergazetesi.com/keser-adalara-manti-bandirma’ya/


KESER ADALAR'A, MANTI BANDIRMA'YA

[ADALAR'A KESER, BANDIRMA'YA MANTI] :)



İçişleri Bakanlığınca hazırlanan kaymakamlar kararnamesi gereğince Bandırma Kaymakamı Salih Keser, İstanbul Adalar kaymakamlığına, Kayseri Vali Yardımcısı Ali Mantı ise Bandırma Kaymakamlığına atandı. Keser’in Ağustos ayının son haftasında ilişkisini keseceği öğrenildi.

İçişleri Bakanlığının hazırlamış olduğu kaymakamlar kararnamesi gereğince İstanbul Adalar Kaymakamlığına tayinin çıktığını açıklayan Kaymakam Salih Keser, “Ağustos ayının son haftasında ilişkimizi kesip yeni görevimize başlayacağız. İlçedeki görev sürem boyunca kapımız herkese açık oldu. İlçede mutlu ve huzurlu görev yapma olanağına sahip oldum. Elimizden geldiği kadar herkesin derdine derman olmaya çalıştık. Kaymakamlıkla halk bütünleşmesini sağladığımızı düşünüyorum” dedi. Keser, görev sürem içersinde yapmayı düşünüp de uygulamaya koyamadığımız herhangi bir projemiz yok. Devletimizin tahsis ettiği ödenekler doğrultusunda projelerimizi uygulamaya koyduk. İlçeden çok iyi anılarla ayrılacağım” şeklinde konuştu. [...]

...

Bandırma Haber, 22.8.2009


http://www.bandirmahaber.net/2009/08/22/bandirma-kaymakami-salih-keser-sehrimizden-ayrildi/


BANDIRMA KAYMAKAMI SALİH KESER ŞEHRİMİZDEN AYRILDI



Bakanlar Kurulu kararıyla, İstanbul Adalar kaymakamlığına atanan Salih Keser düzenlenen törenle ilçemizden ayrılırken, Bandırma Belediye Başkan Vekili Cömert, “Kendisi bir ağabey, bir öğretici idi.” dedi.

Kaymakamlık binası önünde düzenlenen törene çok sayıda daire amiri, il genel meclis üyeleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.Bandırma Belediye Başkanvekili Yalçın Cömert ve Başkan Yardımcısı Dursun Mirza Kaymakam Salih Keser’e belediyenin flaması ve Bandırma Vapurunun bulunduğu bir tablo hediye etti.

4 yıllık görev süresi boyunca ilçede çok güzel anılarının bulunduğunu açıklayan kaymakam Salih Keser, 30 yıllık kaymakamlık hayatında Bandırma’nın yerinin başka olduğunu söyledi. 4 yıl boyunca ilçedeki tüm kurum ve kuruluşlarla uyum içersinde çalıştıklarının altını çizen Keser, uyum ve birlikteliğin başarıya da beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi. Bandırma Belediye Başkanvekili Yalçın Cömert ise yaptığı açıklamasında, Salih Keser’in 4 yıllık kaymakamlık görevinde birçok başarılı çalışmaya imza attığını ilçe sakinleri olarak kendisini bir abi,bir öğretici olarak gördüklerini söyledi.


.........................................................3

From: Begum Yavuz
Subject: Re: ADALAR POSTASI-2304: sekizinci filo'dan pier prinkipo'da...
Date: August 30, 2009 9:56:15 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com


öncelikle bütün haberler, bilgiler için teşekkür ederim...

aya yorgi yolu yıllardır inanılmaz tuzaklarla dolu,
bu tuzaklar uçan, sürünen ve kökleri toprakta olan canlılarımızla ilgili...
bizler sayısı kalabalık bir kadın grubu çok müştekiyiz.
 
ben adalıyım, aya yorgi yolu'nda asla ip ve buna benzer çul çaput ağaçlara bağlanmaz, yollara tepeye kadar iplikler atılmazdı...
hiçbir kitabı olan dinin de böylesi bir geleneği yoktur.

bunun öncelikle yasaklanmasını, adeta bir sektör haline getirilen zeytinyağ, iplik ve bunun gibi tuhaf seylerin satısına son verilmesini rica ediyoruz.
 
geçen hafta bir martı yavrusu, bir kırlangıç bebek o dallara sarılan ipliklere takılıp adeta işkence odasında gibi canhıraş sesleriyle yalvardılar...
müthiş bir itfaiye ekibi var büyükada'da, bir telefonla geldiler, sagolsun zişan hanım, bilgesu hanımlar kurtardılar bu canları...
 
doğa da bizden bıktı ve artık yürüyen, düşündüğü söylenen canlılardan yani bizlerden umudunu kaybetmek uzere...
doğaya saygısızlık yapmayalım ve bütün canlılara saygı gösterelim..!!

sevgiyle,

begüm

...


Büyükada, 06/05/2005 18:24



.........................................................4

Türkiye, 29.8.2009


http://www.turkiyegazetesi.com/haberdetay.aspx?haberid=417554


ŞAİR DOKTOR

Adalar doktoru Kamil Erhan Şuben’in “Ve Sevdalara Sevdalanırdı Aşk” kitabı çıktı. Sevgiyi, paylaşımı yansıtan tüm canlıların sevdasına aşkı anlatan doktorun şiirlerindeki teşhis ve reçete de toplumsal rahatsızlıklarımızla ilgili... Mesela Şuben, “Kökenlerdeki Şeytan” şiiriyle gündemdeki “açılım”a reçete yazmış bile..



.........................................................5

İSTANBUL ADALARI
TÜRKİYE ADALAR ATLASI'nda...

Hürriyet, 30.8.2009
Foto Analiz

Türkiye Adalar Atlası (2009)

http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?cid=26007&p=1&rid=4369