28 Şubat 2009 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2238: beyaz denizin kızıl adaları...

ADALAR POSTASI
1 Mart 2009

1770 tarihli John Lodge'un Istanbul haritasinda Beyaz Deniz'in Kizil Adalari'ndan Vordonisi henuz su ustunde!

http://cgi.ebay.com/Original-Antique-plan-of-CONSTANTINOPLE-1770-J-Lodge_W0QQitemZ120382322771QQcmdZViewItemQQptZUK_Books_maps_GL?hash=item120382322771&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205%7C66%3A4%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A0%7C293%3A1%7C294%3A200#ebayphotohosting

* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:
14 Kasim 1891 Cumartesi gunlu Marifo adli kadinin actigi davadan dolayi kanuna aykiri olarak tevkif edildigini bildiren Buyukada sakinlerinden Hristo veled-i Parsas'la ilgili olarak gereginin yapilmasi hakkinda...

* * *
http://dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
1 Mart 2009 Pazar gunu Buyukada'da HAVA DURUMU:
cok bulutlu
-1/9ºC
% 71-94 nem
GB 12km/sa
* * *
Cicely Mary Barker, The Primerose Fairy.

* * *
1- Beyaz Deniz'in Kizil Adalari...

2- Mart ayinda bahceler...

3- "CHP'nin Adalar'da ANAP'tan AKP'ye gecip tekrar aday olan Coskun Ozden'in karsisina cikarttigi rakip..."

4- Av. Serife Ozdemir: "Baki Baltacioglu ve Sener Akdemir yazismalarina katkimdir..."

5- Yusuf Bahar: "Adalari dunya markasi yapacak olan kadro..."

ADALAR POSTASI'nin 2238. sayisinda...

)O(

..........................................................1
1770 tarihli John Lodge'un Istanbul haritasinda gorulen
Beyaz Deniz'in Kizil Adalari'ndan Vordonisi
malumunuz oldugu uzere nicedir sular altinda...
Peki ya digerleri bundan 50 sene sonra?

Vordonisi adasi neden batti?

Prof. Dr. Sener Usumezsoy'un bazi semtlere mujdeleri, bazi yerlesim yerlerine ise uyarilari var. Adalar'da oturanlar rahat bir nefes alabilirler. Cunku, Vordonisi'nin - Dogu Marmara'nin onuncu adasinin aci akibetinin, geri kalan diger dokuz adada tekrarlanma ihtimali yok. [...] Dragos saglam bir kayalik uzerinde kurulu... Maltepe de yanibasindaki diger bir saglam kayalik kitle olusturuyor. Hemen aralarinda ise aluvyonlu bir cukurluk var. 900 yil once meydana gelen depremde, iki kaya kitlesi yerinde sabit kaliyor. Aradaki aluvyonlu yumusak tabaka ise denize kayiyor. Bu kayma ile birlikte Vordonisi de itilerek sulara gomuluyor. Olay, diger adalara tesir etmiyor. Cunku yapilari, Dragos ve Maltepe ile ayni cinsten saglam kayalardan meydana gelmis.** [...]
** http://www.zet10.com/genel-kultur/25649-vordonisi-adasi-neden-batti/

2099'da Istanbul'un kiyi seridi de sular altinda kalacak...

[...] Saygin bilim dergisi New Scientist, son sayisinin kapagina konu ettigi cevre raporunda, 2099 yilinda dunyada sicakliklarin artmasiyla bircok canli turunun yok olacagini ve pek cok yerin collesecegini acikladi. Bu senaryoya gore Istanbul'un kiyi seridi de sular altinda kalacak.* [...]
* http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=923744&Date=27.02.2009&CategoryID=77

9 Ada da Vordonisi'yle kader birligi mi yapacak?


..........................................................2
MART AYINDA BAHCELER

Mart ayinin gelisiyle beraber toprak isinir, agaclara su yurur. Bahar cicekleri birbiri ardina gorunur. Ilik havalara aldanan badem ve erikler gelin gibi cicege donanir. Bu ay her ne kadar kisi aratmayan soguklariyla unluyse de bahar artik butun guzelligiyle gelmek uzeredir. Bahce ve cicek severler icin mart ayi sezon acilisi demektir. Kistan kalan isler bitirilir. Yaz mevsimi icin ilk hazirliklar yapilir. Erken ekilecek cicek ve sebze yataklari iyice islenir. Cimler bicilmeye baslanir.

Gecikmis budama ve fidan dikim isleri bir an evvel sonlandirilir. Kisin kurudugu fark edilen dallar kesilir. Gubreleme isleri tamamlanir. Yabani otlarla mucadeleye devam edilir.. Ozellikle kalici olanlari kokunden sokulerek bahceden uzaklastirilir.

MEYVE BAHCESI
Uzum asmalari, frenk uzumu calilari budanir. Toprak islenebilir durumda ise ahududu ve cileklerin dipleri capalanir ve gubrelenir. Yabani otlar temizlenir. Kok surgunleri ayrilarak yeni fideler dikilir. Ahududularin destekleri bozulmussa duzeltilir.

Meyve agaclari tomurcuklarinin yesili hafifce gorundugu zaman ilk ilac zamani gelmis demektir. Fungisit (mantar ilaci) ve bocek ilaci birbirine karistirilarak ayni anda yapilabilir. Seftali ve nektarinler de yaprak kivrikligina karsi her 2 haftada bir fungisitle ilaclanmalidir.

SEBZE BAHCESI
Bu ayda sogan, sarmisak arpaciklari, patates ve yer elmasi yumrulari ekilir. Kereviz, pancar, lahana, karnibahar, havuc, pirasa, sogan, yazlik ispanak, pazi, marul, roka, tere ve maydanoz tohumlari ekilir. Sonbaharda ekilmemisse bakla ve bezelye de ekilebilir ancak cok fazla urun vermezler. Domates tohumu mart sonuna dogru disari ekilebilir.

Erken urun almak icin bir cok yaz sebzesi subat-mart aylarinda kapali ve isitilmis bir yerde ekilir. Biber,patlican, salatalik, sakiz kabagi, kavun ve karpuz tohumlari boyledir. Cimlenmek icin ortalama 18 derece isiya ihtiyac duyarlar.

Gec ekim yapilacak sebze yataklari kazilir ancak simdiden fazla islenip inceltilmez. Aksi halde yagan yagmurlarla toprak sertlesir, yeniden bellemek gerekir.

CICEK BAHCESI
Mart ayinda yazin cicek acan sarmasik, cali ve agacciklar, herdem yesil cali bitkileri budanir.

Baharda ciceklenen calilar ve yilda bir kere acan guller budanmaz. Aksi takdirde cicek acmazlar. Bu bitkiler cicekleri gectikten sonra yaz baslarinda budanmalidir. Saksi icinde alinan cali ve fidanlarin bu ayda dikilmesi iyi olur. Yerlerine daha kolay alisirlar. Budanan guller fungisit (mantar ilaci) ile ilaclanir.

Kolay yetisen yillik yaz ciceklerinden: Alyssum, cosmos, zinnia, sari nergis, kadife, petunya,aslanagzi, horoz ibigi, saray pati (margarit), ipek cicegi, yillik gelincik ve papatya turlerinin tohumlari mart ayinda bahcede hazirlanan kuytu ve gunesli bir yere serpilir.

Ates cicegi, mine, cam guzeli, vapur dumani, feslegen ve begonya tohumlari ise kapali ve ilik bir yere ekilir. Degilse nisan-mayis aylarinda fide olarak almak daha iyi olur.

Ozellikle cicek tohumlarini disari ekerken iklim sartlarina gore davranmak gerekir. Ilik havada ekilen tohumlar tam cimlenirken gelen soguk ve yagisla beraber curuyebilir. Serin iklimlerde bu islerin nisan ayina ertelenmesi daha uygun olur.

Kalici otsu bitkiler (perenyal) kok ayriclarindan cogaltilabilir. Cali bitkilerinden de bu ayda celik veya kok surgunleri alinarak yeni bitkiler elde edilir..

Perenyal bitkilerden haseki kupesi, kanayan kalp (dicentra) aci bakla (lupinus) yuksuk otu, kalici hezaran, sakayik; soganlilardan manisa lalesi ve girit lalesi saksi icinde fide olarak bu ayda dikilir. Ilkbahar sonlarinda acmaya baslarlar.

Salon bitkileri artik beslenmeye baslanir. Sulama yavas yavas artirilir. Saksi degisimi bu ayda yapilir.

Bahce ve cicek severlere guzel bir bahar mevsimi dilerim.

Humeyra Ozdamar
http://www.humeyraozdamar.net/bahce_takvimi_mart.htm

Kamelya (Camellia)


..........................................................3
Yeni Safak, 28.2.2009
Sedat Bakici

Istanbul baskanini ariyor...

[...] CHP`nin Adalar`da ANAP`tan AKP'ye gecip tekrar aday olan Coskun Ozden`in karsisina cikarttigi rakip ise Adalar eski Kaymakami Mustafa Farsakoglu. [...]


..........................................................4
From: Serife Ozdemir
Subject: Re: ADALAR POSTASI-2236: buyukada'da cember oynayan cocuklar...
Date: February 28, 2009 9:46:22 AM EET
To: adalar.postasi@gmail.com

BAKI BALTACIOGLU ve SENER AKDEMIR yazısmalarına katkımdır.
 
Ben de 30 yıllık bir avukat olarak secme ve secilme hakkını kazandıgım gunden bu yana eksiksiz sandıklarda daha sonrada ilce ve il secim kurullarında gorev yaptım.
ancak SİYASİ YASAMIMDA son 4 yıldır Adalar'da ''DUYGUSAL!!'' yonetim gibi bir yonetimle hic karsılasmadım.
 
Sener Akdemir (cok iyi tanırım TKB DERNEGİ'nden) elbette cok da genc oldugu icin herzaman kendisinden yana olanları kurumun butunu sanır ve bu turlu duygusal yazılar yazar. Cengiz Bey, dayısının oglu Ercan ve kendisinin 2 kere yazdıkları ve bastırdıkları el brosuru sadece duygusal olarak kendilerinin (3 kisinin) uygulamalarını, kurumun faaliyet raporunu kapsamadıgını okuyan herkes elestirererek bizlere de ulastırdı.

Kurumumuz cok fevkalade kisilerden, emek veren kisilerden olusmaktadır ve ne yazık ki herbiri tek tek unutulmus hatta vefanın dahi devreye giremedigi bir karsıtlık yaratılmıstır.
Kendi aralarında cok anlasan yonetim kurulu 11 kisi ya da 10 kisi butun ADALAR'ın teskilatını kapsamaz.

Dunyanın en guzel ve en gercek sozu ''herkesi en az kendiniz kadar akıllı olarak gorun, hic kimse aptal degildir'' uzerinden yola cıkmazsanız'' ADIM RESIT, KENDIN SOYLE KENDIN ISIT'' diye diye yolunuza devam edersiniz .

Ve ayrıca BAKI NEDIM BALTACI siyasi gecmisiyle ve yasamıyla butun dostları tarafından tanınır ve bılınır.

Insan sadece kendinden yana olmamalıdır. Gercek isigi aydınlatmalıdır her geceyi.

Dostlukla,

Av. Serife Ozdemir


..........................................................5
From: Yusuf Bahar
Subject: Re: ADALAR POSTASI-2236: buyukada'da cember oynayan cocuklar...
Date: February 28, 2009 1:35:02 AM EET
To: adalar.postasi@gmail.com

Iste Adalar'da reform yapabilecek niteliklerde mukemmel kadro, Demokrat Parti farkiyla...
Ne CHP ne de AKP, bu kadro sadece Demokrat Parti'de!