ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
21 Haziran 1910 Salı günlü, Büyükada'da Yunan tebaasından İspiro Pristakinik'in motorlu bisikletiyle Hirisıla ismindeki kıza çarparak yaraladığı ve hakkında gerekenin yapıldığının bildirildiğine dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da, 2011.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
21 Eylül 2011 Çarşamba
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Çok bulutlu
19-27ºC
% 61-85 nem
Poyrazç, KD 22km/sa
Günbatısı 06:48... Günbatışı 19:05...
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
Cicely Mary Barker, The Rose Hip Fairy.
* * *
1- Osman Bahadır: "23 Mart 1929 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nden..."
2- Viktor Albukrek: "Bir zamanlar Büyükada’da yaşamış olan, Stalin’in rakibi Troçki’yi barındıran köşklerden birinden [1 Mart 1931'de yanan Arap İzzet Paşa Köşkü'nden olsa gerektir] kullanılmış mobilyalar haraç-mezat olarak satılmıştı. Büyükbabam'ın yazlık evi için satın aldığı eşyalar arasında, oradan gelme üç adet koltuk da vardı..."
3- Yusuf Bahar: "30 Eylül 2011’de İstanbul Belediyesi Gözdağı Sosyal Tesisleri'nde Adalar Spor Kulübü'ne destek amaçlı bir yemek düzenlemekteyiz. Katılımlarınız spor yapmak isteyen genç kardeşlerimiz için yarınlar adına önemlidir..."
4- Aslı Yalap: "Basketbol, voleybol, futbol, satranç, tenis, masa tenisi ve birçok dalda Heybeliada Spor Kulübü faaliyette olsun istiyorum. Haydi Heybeliadalılar, hepimiz el ele verelim, çocuklarımızın, kardeşlerimizin geleceğinin şekillenmesinde rol alalım..."
5- Ugo Antonio Corintio: "Normal oarak Kabataş'a 1 saatte varması gereken motor 1,5 saat sonra varmış... Sebep, Kızkulesi açığında şiddetli Poyraz esiyormuş ve de motor yol almakta zorlanıyormuş!..."
6- Haluk Direskeneli: "Prinkipolu Sisyphus'tan e- mektup var!..."
7- İstanbul’un incisi Adalar’da yaşayanlar, yaza özel bir parti ile veda ediyorlar…
8- Ferruh Ertürk: "Büyükada Senfonisi..."
9- Adalar 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı...
)O(
_______________________________________________________1
From: OSMAN BAHADIR
Subject: Yeni bir Con Ahmet mi?
Date: September 11, 2011 5:12:31 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
23 Mart 1929 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nden
Yeni bir Con Ahmet mi?
Büyükada'da oturan bir kaptan, Seyrisefain Müdürü Sadullah Bey'e, yeni yaptığı bir keşfin 30 sahife tutan planını vermiştir. Mumaileyh [adı geçen kişi] vapurların burunlarına hususi bir pervane takıldığı takdirde iskelelere kolaylıkla yanaşabileceklerini iddia etmektedir.
_______________________________________________________2
From: VİKTOR ALBUKREK
Subject: Teşekkür ve yazdıklarım...
Date: September 12, 2011 10:36:45 PM GMT+03:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com
VİKTOR ALBUKREK’İN BÜYÜKADASI (1931-1961)
[IV]
[IV]
Bir zamanlar Büyükada’da yaşamış olan, Stalin’in rakibi Troçki’yi barındıran köşklerden birinden [1 Mart 1931'de yanan Arap İzzet Paşa Köşkü'nden olsa gerektir] kullanılmış mobilyalar haraç-mezat olarak satılmıştı. Büyükbabam'ın yazlık evi için satın aldığı eşyalar arasında, oradan gelme üç adet koltuk da vardı. “Aman çocuklar, sakın sallanmayın, bunlar Troçki’nin koltuklarıdır, kırılırlarsa yerine konamazlar!” diyerek büyüklerimizin yıllarca koruduğu bu koltuklar, biz çocuklara kullandırılmazdı. Ta ki günün birinde Troçki’nin koltukları, tahta kurtlarının hücumuna uğrayıncaya kadar. Piyasada haşaratla mücadele edecek ilaç bulamadığımızdan ve süngerleşen koltuk ayakları kırılabilir bir hâl aldığından üç koltuk da çöpe atıldı. Ne yazık ki, sonraları bende müzmin (süreğen) olacak ‘eşya saklama hastalığım’ henüz nüksetmemişti o günlerde.
Keza bahçe ve sokaklarda haşere ilacı kullanılmadığından, baharın gelmesiyle Büyükada’nın her tarafında, yüksek sesle vızıldayan, bol miktarda mayıs böcekleri uçuşurdu. Parlak kahverengi ve de güneş altında yeşilden mavi-kırmızı-sarı renklere kayan şanjan (değişken) renkli bu böceğin, iki yandan açılan sert kabuğunun altında, iç içe katlanmış dantel gibi zarif kanatlar vardı. Biz çocuklar, böceğin boynuna, ince bir dikiş ipliği bağlayarak, bu hayvancağızları uçurtma niyetiyle uçururduk. Bir çoğumuzun, sigara kutularında gül yapraklarıyla beslediği mayıs böceği, uğur böceği, hatta ateş böceği koleksiyonu vardı ve arkadaşlar arasında posta pulu değiştirir gibi böcek değiş tokuşu yapılırdı.
Evimizin bulunduğu sokağın iki bina alt köşesinde Pansiyon Levi vardı. Orada oturan yazlıkçıların çocuklarıyla oynamak için sıklıkla bahçelerine giderdim. Beş altı yaşlarında olduğum bir gün, oyunu yarıda kesip küçük tuvaletim için evime dönmek istediğimde, otelde ikâmet eden oyun arkadaşlarımızdan on yaşlarındaki bir kız çocuğu, otelin sokağa açılan bahçe kapısını kilitleyerek, tuvaletimi otelde yapmam için beni ikna etti. Binaya girip nezaketle bana yolu gösterdikten sonra benimle beraber tuvaletin kabinine girip kapıyı içeriden kilitlemez mi! Kızı bir türlü kabinden çıkaramadım. O benden güçlüydü…. Ben küçük tuvaletimi yaparken, o da merakla seyrediyordu!...
Troçki’nin Ada'da yaşadığı nadide köşklerden biri olan Arap İzzet Paşa Köşkü, bir müddet sonra Avusturyalı pastacı Tilla Hanım'ın yönetimine geçmişti. O devirlerde, orada haftada bir gün çocuklara mahsus matineler tertiplenirdi. Daryo Fridman, Charles Danon, Elyo Adut gibi muteber ailelerin evlatları oranın müdavimleriydiler. Oynanan çocuk oyunları arasında, iskemle kapma oyunu ve bir çıtayı devirmeden altından geçme yarışı revaçta idi. Yıllarca, arkadaşım Daryo Fridman’ın babasının dükkânından, marangozluğum için malzeme satın alırdım ve Dario’yu küçüklüğünden beri tanımıştım. Her zaman narin bir çocuktu. Arkadaşım Daryo’nun bir hatırasını aynen naklediyorum: “Ben o zaman çok zayıftım ve tabii kilom itibariyle çıtayı devirmeden altından geçmekte avantajlı idim. Her seferinde de mükafat olarak aldığım bir pasta ile eve dönerdim,”.
Ada'daki evimizin yatak odalarında bulunan buzlu cam fanuslu antik lambalardan sarkan zarif saçaklarda, ipe geçirilmiş küçücük renkli cam boncuklar vardı. Zamanla çürüyen iplerden dökülen ve etrafa saçılan bu boncukları ben tek tek toplar ve ince sigorta tellerine geçirip, çiçekler yapar, ablamın kız arkadaşlarına hediye ederdim. Böylece sıkılganlığımı yener, onlarla arkadaş olurdum. aradan 74 yıl geçmiş olmasına rağmen, ablamın sınıf arkadaşlarından Röne Şeni (Sisa), Anadolu Kulübü’nde her karşılaştığımızda, halen, çocukken ona yaptığım boncuktan çiçeği bana hatırlatır.
Çocukların en büyük arzusu Müslümanlar'ın dini bayramlarının yaz mevsimine rastlamasıydı. Lunaparklar kurulur, Plaj Oteli'nde tiyatro kumpanyaları sahne açardı Okullar tatil olduğundan eğlencelere yeterince zaman ayırabiliyorduk. Adamıza gelen Rıfat Telgezer Cambazhanesi oyuncuları, tel üzerinde akrobasi hareketleri, trapez oyunları, hokkabazlık ve şaklabanlıklarla bizleri saatlerce eğlendirirdi. Bu arada, Ada halkına opera-operet sevgisini de aşılıyorlardı. Şöyle ki kumpanya oyuncuları Othello, Traviata, Carmen, Şen Dul gibi dünyaca meşhur eserlerin bazı sahnelerini, yarı şaka yarı ciddi bir üslupla, programın ikinci yarısında basit bir şekilde sergilerdi. Orkestra, her ne kadar cazbant ve alaturka müzik aletleriyle klasik batı müziğini icra etmekteydiyse de, dünyaca meşhur birçok ölümsüz aryayı, ömrümde ilk defa orada dinlemiş, orada sevmiş ve operayla ilk tanışıklığım, Rıfat Telgezer Cambazhanesi sayesinde olmuştu.
Temsillerde seyirciyi taklitleriyle güldürmekle görevli, kırmızı domates burunlu ve kocaman pabuçlu palyaçonun nakarat biçimindeki: “Holo’lolooo, ben de yaparım, holo’lolooo,” haykırması, benim gibi gelişmekte olan çocukların ham beyinlerine neşeli bir şekilde 'istenirse, herkesin, her şeyi yapabileceğini’ ima eder üsluptaydı. Palyaço, usta akrobatın övünerek yaptığı zor bir hareketi komik bir şekilde yapmaya yeltenir ve becerdiğinde, ‘ustasını taklit etmenin gerekli ve hünerli bir iş’ olduğunu kafamıza sokardı. Ömrüm boyunca, çocukça da olsa, “Ben de yaparım,” iddiasıyla her şeye imrenerek merak etmemin sebebi, o günlerde beni etkileyen “Holo’lolooo, ben de yaparım” sözcüklerinin zihnimde bıraktığı derin iz olsa gerek.
Büyükbabam'la yaptığımız uzun yürüyüşler boyunca, devamlı o konuşur, bir şeyler öğretirdi bana. Yolda karşılaştığımız hayvanları, böcekleri, ağaçları, çiçekleri, manzaraları, Victor Hugo, Lamartine gibi Fransız şair ve edebiyatçılardan alıntılarla süsleyerek anlatır, adanın tepelerinden görünen yamaç yollarını bir yılanın kıvrımlarına benzetirdi. Konuşa konuşa yürürken de, yolda gördüğü çiçek ve yaprakları kopararak parmakları arasında iyice ezer ve kokuyu bellemem için burun deliklerime kadar, zorla yaklaştırırdı. Tahminimce büyükbabamın koku alma hassasiyeti, sağırlığını dengeleyen bir özelliğiydi.
Bu sayede benim de koku alma duyum gelişmişti. Şöyle ki, sokakta yürürken bir fino köpeği gibi ha bire burnumu değişik yönlere çevirerek koku arar olmuştum. İskele meydanındaki saat kulesinden vapura bininceye kadar olan kısacık yolun inişinde, birbirlerinden çok farklı beş belirgin kokuyu içime çeke çeke tadardım. Birinci lezzet, dünyanın neresinde olsam olayım, burnuma geldiğinde sevgili adamızı anımsatan, atlarımızın unutulmaz özel dışkılarının nostaljik keskin kokusuydu. Hemen arkasında fırıncı Mihal ustanın, devamlı açık tuttuğu dükkân kapısından yayılan, iştah açıcı poğaça-börek kokusu hakimdi.
Az sonra yokuşu inerken, bahçıvan Kosoro’nun bir kemer patlıcana batırdığı çubukların ucuna bağladığı çam iğnelerine tek tek soktuğu “mis kokulu yasemin” veya “adanın mimozası” çığlıklarıyla sattığı çiçeklerin nefis bahar kokusu, etrafı şenlendirirdi. Gişelere varmadan önceyse, mürekkebi henüz kurumamış sabah gazetelerini ellemekten parmakları simsiyah olmuş gazetecinin yerlere serdiği taze neşriyattan yayılan keskin gaz-mazot karışımı matbaa kokusu hissedilirdi. Son olarak da iskeleden vapura doğru yürürken, sabahın serin esintisiyle Marmara sularından gelen ve insanı zevkten sarhoş eden sevgili Adamızın denizine has, taze yosun kokusunu, içimize çeke çeke vapura girerdik.
Eminönü, Sirkeci ve Kabataş iskeleleri henüz inşa edilmemişti. Adaların tüm vapurları, eski Galata köprüsünün Marmara denizine bakan Karaköy’e yakın bir köşesine yanaştığı ve aynı iskeleden kalktığı için, ‘köprüye gitmek’ tabiri, 'şehre inmek' manasına gelirdi. Spor elbiseli, şort veya açık yakalı giysiyle gemiye binen kişi, mutlak ara duraklardan birinde gemiden ayrılacak yolcuydu. Genç kızlar, pantolon giymezdi. Tüm kadınlar gibi etekliydiler. Erkek çocuklarıysa, buluğ çağına kadar kısa pantolon giyebilirdi. Ada sokaklarında ceket kravatla görünen beyler, ‘köprü’ye gidiş veya ‘köprü’den dönüş yolunda olan, itibarlı birer “çorbacı efendi” olarak adlandırılırdı.
Ada vapurunun devamlı yolcusu, genellikle aynı koltukta oturur, yol boyunca yandaki kişiyle dedikodu yapar, iş konuşur, çay-gazoz içer, gazete-kitap okurdu. “Kodaman” tabir edilen kişiler, bilet farkı ödeyerek, orta katın pupasında bulunan ‘lüks mevki’ salonunun geniş özel koltuklarında kurulurlardı. Sosyetik gençlerin grupları, tepede, açık havada, bacanın etrafında bulunan sıralarda şakalaşır, dost arayanlar ise orta katın kıç güvertesinde, pervane üzerinde bulunan yedek dümen kutusunun etrafında kümelenirdi. Dosta rastlamazlarsa da, gemiyi takip eden martı kuşlarıyla yarenlik eder, onlar da yoksa, pervanenin yarattığı köpüğe gözlerini kırpmadan diker ve yol boyunca, homurdanan suların esrarlı sesine kapılarak, yaşamak istedikleri mesut olayları, köpüğün yarattığı gizemli düğümlerden çözülen ebrulara baka baka, hayal ederlerdi.
_______________________________________________________3
From: YUSUF BAHAR
Subject: Destek yemeği Adalar Spor Kulübü
Date: September 20, 2011 3:20:01 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Adalar Spor Kulübü'ne Destek Yemeği...
2011-2012 sezonunda Adalar'a yakışan bir sonuçla ligimizi bitirmemiz için takımımıza transferler yaparak sezon hazırlıklarımıza başladık. Bu anlamda Spor Kulübümüzün lokali, tesisi, stadı ve para getirisine sahip olabileceği ticari işletmeleri bulunmamaktadır. Kulüp, hayatına sadece ve sadece teberru ve desteklerle devam edebilmektedir. Bu anlamda 30 Eylül 2011’de İstanbul Belediyesi Gözdağı Sosyal Tesisleri'nde yemek düzenlemekteyiz. Katılımlarınız spor yapmak isteyen genç kardeşlerimiz için yarınlar adına önemlidir. Desteklerinizi bekliyoruz. Bilet almak isteyen Adalılarımızın, Tuğsal Eliz'le 0530 223 80 73 numaralı telefondan temasa geçmelerini rica ederiz.
Saygılarımızla,
Adalar Spor Kulübü Yönetimi
* * *
Adalar Spor Kulübü'nün Olağanüstü Kongresi yapıldı...
Başkan Yusuf Bahar seçildi...
Adalar Spor Kulübü, 27 Ağustos 2011’de Adalar Kültür Merkezi'nde, Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştirdi. Kongrede tek liste çıktı ve oybirliği sağlanarak Yusuf Bahar yeni dönemde Adalar Spor Kulübü'nün başkanı seçildi. Yusuf Bahar’ın kazanmış olduğu listede yeni dönemde görev alacak yönetim kurulu üyeleri; Sinan Özbay, Özlem Öztekin Vural, Uğur Sina Şen, Tuğsal Eliz, Metin Bağcılar, Haydar Karasu, Şeref Bayer, Genç Cavıldak, İsmail Arlı, Özkan İmil, Bekir İpek, Ümit Ünal, Murtaza Garip oldu.
Adalar Spor Kulübü başkanı olan Yusuf Bahar yeni dönemle alâkalı olarak ‘’1946 yılında kurulan Adalar Spor Kulübü, bu sene 65. yılını kutlayacak. Geçmişi oldukça köklü olan bu kulüpte 2011-2012 yılında başkanlık görevine getirildiğim için beni buraya layık gören tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. 1. Amatör Lig'de mücadele edecek olan takımımızın maçları 24 Eylül-25 Eylül tarihinde başlayacak. Ramazan Bayramı'ndan sonra takım futbolcularımızın antrenörümüzle birlikte yapacağı çalışmalar için yaklaşık 15 günlük bir süremiz olacak. Bu süre takımın iskeletini oluşturmak ve idmanlar yapıldıktan sonra hazır hale gelmek için oldukça güç bir süre. Kuvvetli ve iyi bir yönetim kurduk, Adalılar'ın da desteğiyle Adalar Spor Kulübü’nü layık olduğu en iyi yerlere taşıyabilmek için çaba harcayacağız. 1. Amatör Ligi'nde mücadele verecek olan takımımız, 16. grupta Orhanlıspor, Sultanbeyli, Ü.Anadolu, Mesudiye, Ataşehir İ.Y, Tuzla Şifa, V.Tayfun, Balkan Yeşil Bağlar ile mücadele edecektir. İlk karşılaşmamızı Ataşehir İ.Y ile yapacağız. Adalı futbolseverlerin ilk maçımızda bizlerle beraber takımını desteklemek için gelmelerini arzu ederim. Yeni dönemde amacımız takımımızın Süper Amatör Lige çıkmasını sağlamaktır. Bu dönem alt yapımızı Adalı gençlerimizle oluşturmayı planlıyoruz. En büyük amacım Adalar Spor Kulübü'nde yer alacak tüm futbolcularımızın ileride Adalı gençlerimizden oluşmuş olmasıdır. Adalar ilçesi, ufak bir ilçe ve kaynakları kıt bir durumdadır. Buna rağmen Adalar'da, Adalar Spor hariç Heybeliada Spor Kulübü, Burgazada Spor Kulübü ve Kınalıada Spor Kulübü bulunmaktadır. Adalar’da yer alan bu 4 kulübümüz de oldukça sıkıntılı şekilde hayatını idame ettirmeye çalışmaktadır. Adalar Kulüpleri'nin en büyük sıkıntısı, kendi evinde yapması gereken maçlarını deplasman gibi Adalar'ın dışında oynuyor olmalarıdır. Gerek idman sahalarımızın gerekse maçların oynanabileceği bir sahanın bulunmuyor olması çok büyük engeldir. İnşallah önümüzdeki yıllarda tesis ve altyapı konusunda gereken teşebbüslerde bulunacağız. Mevcut olan yönetimimiz bunun üstesinden gelebilecek konumdadır. Adalar esnafı takımına karşı duyarlılığını her sene göstermiştir. Gerek düzenlediğimiz yemeklerdeki katılımlarıyla gerekse yapılan bağışlarla takımımız bugünlere kadar gelmiştir. 2011-2011 yılında, geçmiş dönemlerdeki başarıların çıtasını yükseltmek mecburiyetinde olduğumuzu çok iyi biliyorum. Hedef, şampiyonluk ve finansman kaynaklarımızın daim olması için alt yapı ve tesis çalışmalarımıza hız vermek olacaktır’,’ dedi.
Adalar Spor Kulübü başkanı olan Yusuf Bahar yeni dönemle alâkalı olarak ‘’1946 yılında kurulan Adalar Spor Kulübü, bu sene 65. yılını kutlayacak. Geçmişi oldukça köklü olan bu kulüpte 2011-2012 yılında başkanlık görevine getirildiğim için beni buraya layık gören tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. 1. Amatör Lig'de mücadele edecek olan takımımızın maçları 24 Eylül-25 Eylül tarihinde başlayacak. Ramazan Bayramı'ndan sonra takım futbolcularımızın antrenörümüzle birlikte yapacağı çalışmalar için yaklaşık 15 günlük bir süremiz olacak. Bu süre takımın iskeletini oluşturmak ve idmanlar yapıldıktan sonra hazır hale gelmek için oldukça güç bir süre. Kuvvetli ve iyi bir yönetim kurduk, Adalılar'ın da desteğiyle Adalar Spor Kulübü’nü layık olduğu en iyi yerlere taşıyabilmek için çaba harcayacağız. 1. Amatör Ligi'nde mücadele verecek olan takımımız, 16. grupta Orhanlıspor, Sultanbeyli, Ü.Anadolu, Mesudiye, Ataşehir İ.Y, Tuzla Şifa, V.Tayfun, Balkan Yeşil Bağlar ile mücadele edecektir. İlk karşılaşmamızı Ataşehir İ.Y ile yapacağız. Adalı futbolseverlerin ilk maçımızda bizlerle beraber takımını desteklemek için gelmelerini arzu ederim. Yeni dönemde amacımız takımımızın Süper Amatör Lige çıkmasını sağlamaktır. Bu dönem alt yapımızı Adalı gençlerimizle oluşturmayı planlıyoruz. En büyük amacım Adalar Spor Kulübü'nde yer alacak tüm futbolcularımızın ileride Adalı gençlerimizden oluşmuş olmasıdır. Adalar ilçesi, ufak bir ilçe ve kaynakları kıt bir durumdadır. Buna rağmen Adalar'da, Adalar Spor hariç Heybeliada Spor Kulübü, Burgazada Spor Kulübü ve Kınalıada Spor Kulübü bulunmaktadır. Adalar’da yer alan bu 4 kulübümüz de oldukça sıkıntılı şekilde hayatını idame ettirmeye çalışmaktadır. Adalar Kulüpleri'nin en büyük sıkıntısı, kendi evinde yapması gereken maçlarını deplasman gibi Adalar'ın dışında oynuyor olmalarıdır. Gerek idman sahalarımızın gerekse maçların oynanabileceği bir sahanın bulunmuyor olması çok büyük engeldir. İnşallah önümüzdeki yıllarda tesis ve altyapı konusunda gereken teşebbüslerde bulunacağız. Mevcut olan yönetimimiz bunun üstesinden gelebilecek konumdadır. Adalar esnafı takımına karşı duyarlılığını her sene göstermiştir. Gerek düzenlediğimiz yemeklerdeki katılımlarıyla gerekse yapılan bağışlarla takımımız bugünlere kadar gelmiştir. 2011-2011 yılında, geçmiş dönemlerdeki başarıların çıtasını yükseltmek mecburiyetinde olduğumuzu çok iyi biliyorum. Hedef, şampiyonluk ve finansman kaynaklarımızın daim olması için alt yapı ve tesis çalışmalarımıza hız vermek olacaktır’,’ dedi.
04 Eylül 2011 Pazar günü Adalar Spor Kulübü, ilk hazırlık maçını Maltepe Başıbüyük Stadında Gülsuyu Spor ile yaparak lig çalışmalarına başladı. Haftada 3 idman ve bir hazırlık maçı şeklinde yeni döneme hazırlanan takımımız 2 hafta içinde Gülsuyu Spor haricinde Pendik Doğan, Hilal Spor ve Yel değirmeni ile hazırlık maçlarında bulundu. Yel değirmeni Spor ile yapılan müsabakayı 3-1 Adalar Spor kazandı. Yeni sezonda Adalar Spor Takımını İsmail Öner çalıştıracak. Adalar Spor Kulübü aynı zamanda 1995 – 1996 doğumlu olan çocuklarımız arasında seçme gerçekleştirerek U – 16 takımı oluşturacaktır. Amaç yarının sporcularını oluşturarak alt yapıdan çıkacak Adalı futbolculardan oluşan takımla ileriye daha umutla bakabilmek.
_______________________________________________________4
From: ASLI BARIŞKAN YALAP
Subject: Heybeliada'da Sporu Yeşertelim.
Date: September 21, 2011 10:11:31 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Heybeliada'da Sporu Yeşertelim!...
Değerli Dostlarım,
Heybeliada Muhtarı ama başta bir Adalı olarak Heybeliada Spor Kulübü'müzün yönetimine 18 Eylül Pazar günü resmen girmiş bulunuyorum. Sporu seven bir arkadaşınız olarak gelin Heybeliada'daki spor aktivitelerini hep birlikte yeşertelim. Sizin desteğiniz ve fikirlerinizi buradan paylaşmanızı nasıl bir yapılanmaya gidilmesi gerektiği konusunda ortak bir karar alalım istiyorum.
Basketbol, voleybol, futbol, satranç, tenis, masa tenisi ve birçok dalda Heybeliada Spor Kulübü faaliyette olsun istiyorum. Haydi Heybeliadalılar, hepimiz el ele verelim, çocuklarımızın, kardeşlerimizin geleceğinin şekillenmesinde rol alalım.
Aslı YALAP
Heybeliada Muhtarı
_______________________________________________________5
From: UGO ANTONİO CORİNTİO
Subject: MAVI MARMARA MOTORLARI!!!
Date: September 20, 2011 3:24:48 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
MAVİ MARMARA MOTORLARI!!!
IYI GUNLER,
TARIH 18 EYLUL PAZAR
YER BUYUKADA'DA YENI INŞA EDILEN “PEK GUZEL(!!!!)” MOTOR ISKELESI ONÜ TIKLIM TIKLIM DOLU...
DIREKT KABATAŞ’A MOTOR HAREKET SAATI: 15:30
MOTORUN ADI: “EMIN 1”
YOLCU ALIYOR DA ALIYOR ANCAK 15:30 YERINE SAAT 15:15'TE HAREKET EDIYOR ZIRA YOLCULAR UZUM SALKIMI GIBI YANI ISTIAP HADDİNDEN COK FAZLA YOLCU ALMIS DURUMDA SU KESIMI CIZGISI DENIZ SEVIYESININ ALTINDA… ALLAH’A EMANET!
ORADAKI BIR YETKILIYE (!) SORUYORUM: "BU MOTORLARI KIM DENETLIYOR?" YANI KAPASITESINDEN FAZLA YOLCU ALIP ALMADIGINI KIM KONTROL EDIYOR??? APTAL APTAL SURATIMA BAKIYOR VE “NIYE SORUYORSUN AMCA?” DIYOR… "YAHU," DEDIM "GORMIYOR MUSUNUZ HAREKET EDEN MOTORUN HALINI? ALLAH KORUSUN ŞIDDETLI BIR RUGZÂR CIKARSA —MALUM DENIZIN SAGI SOLU BELLI OLMAZ— FACIA OLUR... KADIN VAR, ÇOLUK ÇOCUK VAR, YAŞLI VAR…" ALDIGIM KLASIK CEVAP “BIRŞEY OLMAZ AMCA,”!!!!
NETICE: NORMAL OLARAK KABATAŞ'A BIR SAATTE VARMASI GEREKEN MOTOR BIR BUÇUK SAAT SONRA VARMIŞ... SEBEP KIZKULESI AÇIĞINDA ŞIDDETLI POYRAZ ESIYORMUS VE DE MOTOR YOL ALMAKTA ZORLANIYORMUS!!!
SEVGIYLE KALINIZ,
UGO
_______________________________________________________6
From: HALUK DİRESKENELİ
Subject: Prinkipolu Sisyphus'tan e- mektup
Date: September 20, 2011 9:22:45 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Prinkipolu Sisyphus'tan e- mektup var!...
Degerli arkadaslarim,
Zaman Eylul sonu, Prinkipo'da yaz bitti, guz zamani, Hristos tepesinde yapraklar yesilden kirmiziya sariya dondu, ortalik, yollar dokulen yapraklar icinde kaldi...
Arka piknik alani yilki atlariyle doldu, atlar var diye piknikciler gelmez oldu, piknik copleri azaldi...
Yaslilar anakaraya goce basladilar, evlerde yanan isiklar azaldi, pencere kepenkleri kapandi, bahce bakimlari sulamalar bitti,
Gunubirlikci yurdum insani ve zengin Arab aileler her sabah yine geliyorlar ama kalabalik nispeten hafifledi, sabah vapura kosturan yerli sayisi azaldi...
İnsaat yasagi bitti, gun boyu her yerden cekic serleri geliyor, catilar yenileniyor, el degistiren koskler onariliyor...
Yakinda yagmurlar baslayacak ve Prinkipo kendi icine donecek, tum yil oturanlar kalacak...
Selam ve saygilar,
Prinkipolu Sisyphus
_______________________________________________________7
HaberHakkı, 20.9.2011
http://www.haberhakki.com/adadan-haberler/adada-yaza-veda-partisi.html
Adada yaza veda partisi
İstanbul’un incisi Adalar’da yaşayanlar, yaza özel bir parti ile veda ediyorlar…
Karaokelı souvlakı gecesiyle yaza veda..
Prokopı Proti'ye Nasos Nikolaidis Atina'dan geliyor...
Nasos Nikolaidis
23 Eylül Cuma gecesi Yunanlı sançtı Nasos Nikolaidis’in güzel sesi ve muhtesem souvlaki mönüsüyle unutulmayacak bir gece yaşanacak…
SOUVLAKI ünlü Yunan kebabı
Atina’dan özel olarak getirilecek pita ekmekleriyle Souvlaki (Yunan Şiş kebebı) Herman Sivasliyan tarafından özel olarak yapılacak.
Yudum Macit Karakulakyan, Herman Sivaslıyan, Alex Karakulakyan
Kınalıda, Prokopi Proti’de yapılacak geceye Anna Seyisoğlu Sivaslıyan, Yudum Macit Karakulakyan, Herman Sivaslıyan, Alex Karakulakyan özel olarak hazırlandılar. Birçok adalının katılacağı gece 20.00 de başlayacak.. Karoeke ile gece ilerleyen saatlere kadar devam edecek…
_______________________________________________________8
_______________________________________________________8
http://adalarkentkonseyi.com/page10.html_______________________________________________________8
Adalar Kültür Derneği Yayınları No: 14
Yazan: Ferruh ERTÜRK
Ağustos 2011
Büyükada Senfonisi
Ferruh Ertürk, 2007 yılında yayımlanan “Mazinin Dilinden Büyükada” isimli kitabının devamı olarak kaleme aldığı “Büyükada Senfonisi”ni ne yazık ki sonlandıramadan hayata veda etti. Oğlu Ferhan Ertürk son notlarını toparlayarak kitabı yayına hazırladı.
Ertürk, 1938 yılı sonlarından itibaren, çocukluk ve gençlik yıllarına ait Büyükada anılarını ve gözlemlerini kendisine özgü titizlikle, en ince ayrıntıları bile unutmadan kitabında okurlarla paylaşıyor. II. Dünya Savaşı öncesinde karartma günlerini, Ada’daki ilk yabancıları, çocukluk arkadaşlarını anlatıyor ve 1950’lere, Çok Partili döneme giriş yıllarına uzanıyor.
Yazar, çocuksu saf kişilikten gençliğe doğru gelişme devresinde, savaşın getirdiği yokluktan doğan sıkıntılar, bazı gıda maddelerinin eksikliği, Ada’daki komşularla yaşamdan ve ilginç başlıklar altında topladığı renkli kişiliklerle olan anılardan bahsediyor.
İlgiyle okuyacağınız “Büyükada Senfonisi”, son sayfalarını süsleyen Ertürk’ün fotoğrafları ve adalı olmayı anlatan dizeleriyle son buluyor:
Eğer sen minik ellerinle
Kıyıda horozbina yakalamadıysan,
On yaşında Sedef’te tavşan kovalamadıysan,
Makara ipliğiyle zina uçurmadıysan,
…….
Bir şubat günü tipide Ayayorgi’de
Gülümseyen minik dağ çiçeklerini derlemediysen,
Karabaş reçelinden tatmadıysan
Baharda çam yemişi
Güzde kocayemiş sarhoşu olmadıysan
Sen Adalı olamazsın!
……
Kitabın kapağında, bir Ada ressamı olan Ferruh Ertürk’ün, Dil’den Heybeliada’ya bakış isimli eseri yer alıyor. 150 sayfadan oluşan anı-öyküleri farklı başlıklar altında okurla buluşturan kitap bir fotoğraf albümüyle sona eriyor.
Biyografi:
Ferruh Ertürk, 1932’de Büyükada doğdu. Babası, yıllarca Nizam Mahallesi Muhtarlığı yapan Bilal Ertürk, annesi F. Hacer Ertürk’tür. İlkokul ve ortaokulu Büyükada’da bitirdikten sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne gitti. 1980 yılından itibaren gençliğinde başladığı resim çalışmalarına geri döndü. 25 yılı aşkın bir zaman diliminde başta Büyükada olmak üzere çoğunluğu Adalar ve İstanbul manzaralarından oluşan tablolarıyla yurtiçi ve yurtdışı özel koleksiyonlarda yer aldı, yöresinden izlenimlerini eserlerine aktardı. Empresyonist eserleri Washington, Bern, Paris, Laredo, Viyana, Selanik, Montreal, Klagenfurt’taki özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Bugüne kadar 52 kişisel sergi açtı ve 150’nin üzerinde karma sergiye katıldı. Çeşitli resim yarışmalarında jüri üyeliği yaptı.
Ferruh Ertürk, Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği, Kadıköy Sanatçılar Derneği, Adalar Vakfı, Ada Dostları Derneği ile Adalar Kültür Derneği’nde sanata ve sosyal yaşama katkı sağladı. Emekliliğinde yaz aylarında Büyükada İskele Kitapçısını işletti.
Fiyatı: 10 TL
_______________________________________________________8
ADALAR
1/5000 ÖLÇEKLİ KORUMA AMAÇLI
NAZIM İMAR PLANI
1/5000'lik Planlar, 16.06.2011 Perşembe günü Büyükşehir Belediye meclisinde görüşülerek kabul edilmiştir.
Planını incelemek istediğiniz Ada'nın isminin üzerine tıklayınız!...
1/5000 ÖLÇEKLİ ADALAR KORUMA AMAÇLI NAZIM İMAR PLANI HÜKÜMLERİ
A- GENEL HÜKÜMLER
A.1 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan raporu ve plan uygulama hükümleri ile bir bütündür.
A.2 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz.
A.3 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda çizilen arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında belirlenecektir.
A.4 Halihazır haritalardaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması kadastro idaresinden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.
A.5 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na uygun olarak hazırlanacak, 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planında belirlenen Sosyal ve Teknik Altyapı alanları (yol, park, eğitim ve sağlık tesisleri, resmi bina, sosyal ve kültürel tesisler, belediye ve kentsel hizmet alanları v.b) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Bu alanlardaki uygulama avan proje ve uygulama projelerinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı alındıktan sonra, İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onanması ile yapılabilir.
A.6 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda ölçek nedeniyle gösterilmeyen sosyal ve teknik altyapı alanları 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar palanlarında belirlenecektir.
A.7 Kentsel, sosyal ve teknik alt yapı alanlarında " tip proje " uygulanmayacaktır. Bu alanlarda Adalar'ın kimliğe uygun, kontur, gabari ve cephe özelliklerini yansıtan yapılar düzenlenecektir.
A.8 Devlet, belediye ve diğer kamu tüzel tüzel kişilikleri tarafından, bu planın onanmasından önce yürürlükte olan imar planlarına göre kamulaştırılan veya İmar Kanunu'nun 18.maddesi hükümleri uyarınca düzenleme ortaklık payı olarak düşülen ve tapu sicilinde adı geçen kareler adına tescil veya tapu kayıtları terkin olunan sosyal ve teknik alt yapı alanları ile aktif yeşil alanlar saklıdır.
A.9 Plan sınırları içinde uygulamalarda ilgili kurumlar tarafından ağaç tespiti yapılacak ve tespit sonunda korunması gereken ağaçlar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayına sunulacaktır.
A.10 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında; özel mülkiyete veya kamu ve diğer kurumlara ait parsellerde, uygulama aşamasında ağaç dikmeye özendirici tedbirler alınacaktır. Bu çerçevede, tüm parseller için binanın oturduğu sahanın dışında kalan alanın her 25 m2'si için ağaç dikilecek ve iskan şartı olarak aranacaktır.
A.11 Onanlı kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde kalan alanlarda, yeni dolgu yapılamaz; mevcut dolgu alanlarında İlçe Belediyesi ve KTVKB Kurulu görüşü alınmadan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanmadan uygulama yapılamaz.
A.12 Plan onama sınırları içinde akaryakıt depoları, sanayi tesisleri kurulamaz, maden arama ve madencilik faaliyetleri yapılamaz, kum alınamaz. İzni olanların süreleri bittiğinde işletme izni uzatılmayacak ve faaliyetleri sona erdirilecektir. Ancak, ekmek fabrikası, simit, kurabiye vb. imalat yapan fırınlar, küçük imalathaneler yapılabilir. Gürültü, toz, duman çıkaran fonksiyonlar ve baz istasyonları konut alanları içinde yer alamaz.
A.13 Afet ve acil durumlarda kullanılmak üzere, merkezi özellik gösteren, yakın çevresinde, sağlık, itfaiye, iletişim vb. tesislerin bulunduğu ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan, yeşik alanların uygun noktalarında, kamu ve belediye binalarının bahçe ve çatılarında, iskele meydanlarında İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, İlçe Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu olumlu görüşü alınarak, Heliport Yapım ve İletişim Yönetmeliği'ne uyulmak koşulu ile yükseltilmiş platform ve yapı yapılmaksızın kamuya ait "Helikopter İniş ve Kalkış Pistleri" düzenlenebilir.
A.14 Afetlerle ilgili gerekli araştırmaların yapılmasına yönelik yapılar ilgili KTVKB Kurulu onayı alınarak yapılabilir.
A.15 Kentsel sit alanlarında, imar parsellerinde ağaçlara zarar vermeyecek şekilde ilgili KTVKB Kurulu onayı alınarak açık spor tesisi yapılabilir.
A.16 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na uygun olarak 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında yapılacak uygulamalar net parsel üzerinden yapılacaktır.
A.17 Adalarda ifraz yapılamaz. Ancak planlama alanının fiziksel ve sosyal kalitesinin arttırmak amacı ile donatı alanı oluşturmak için KTVKB Kurulu kararı ile ifraz yapılabilir.
A.18 Konut alanlarında bina taban inşaat alanı 200 m2'yi geçemez.
A.19 Kapalı ve açık çıkmalar emsal değerine dahil edilecektir.
A.20 Eğimden dolayı birden fazla bodrum kazanılmaz. Ancak kot tespiti İlçe Belediyesi tarafından yapılan ve 2.Bodrum katı gerektiren alanlarda 2.Bodrum kat iskan edilemez ve ortak alan olarak kullanılabilir. Su basman, kot alınan noktaya göre maksimum 1 metredir. Eğimden dolayı kazanılan bir bodrum kat emsal değerine dahil değildir.
A.21 Çatı eğimi % 33'ten fazla olamaz. Çatı arası kullanılamaz.
A.22 Devlet Orman alanlarına bitişik tüm alanlarda orman tahribatını ve yangın yayılmasını önleme amacıyla bırakılacak yapı yaklaşma mesafesi 10 (on) metredir.
A.23 Bitişik nizama tabi alanlarda yeni yapılacak binalar, tescilli yapıların saçak yüksekliğini aşamaz.
A.24 1/5000 Ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na göre hazırlanacak 1/1000 ölçekli uygulama imar planları kapsamında, Adalar'ın kentsel siti oluşturan dokusu tespit ve analiz edilerek "Kentsel Tasarım Rehberi" hazırlanacaktır. Uygulamalar kentsel tasarım rehberine uygun olarak yapılacaktır.
A.25 Bu planda, Deprem yönetmeliği, Sığınak yönetmeliği, Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına dair yönetmelik ve ilgili diğer yönetmelik hükümleri geçerlidir.
1/5000 ÖLÇEKLİ ADALAR KORUMA AMAÇLI NAZIM İMAR PLANI HÜKÜMLERİ
B- ÖZEL HÜKÜMLER
B.1. KONUT ALANLARI
Konut alanlarında belirlenen yoğunluklar brüt yoğunluklar olup; bu yoğunluklar üzerinden hesaplanan nüfus, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında aşılamaz.
Konut alanlarında; 2500 m2'ye kadar "1(bir) yapı"; 2500 m2'den büyük parsellerde, her 2500 m2'den sonraki alan için ise ilave " 1(bir)yapı " olmak koşulu ile birden fazla yapı yapılabilir.
Konut alanlarında yapıların yüksekliği 6.50 metreyi aşamaz.
Bu alanlarda konut işlevinin yanı sıra, belirlenen yoğunluğu aşmamak üzere mevcut yeni yapılacak yapılar pansiyon amaçlı olarak da kullanılabilir.
Bu alanlarda yoğunluklar 100 k/ha ve 150 k/ha olarak belirlenmiştir.
K1 : 100 k/ha
K2 : 150 k/ha
B.1.2 Orta Yoğunluklu Konut Alanları
Bu alanlarda yoğunluklar 200k/ha, 250 k/ha, 300 k/ha ve 350 k/ha olarak belirlenmiştir.
K3 : 200 k/ha
K4 : 250 k/ha
K5 : 300 k/ha
K6 : 350 k/ha
B.1.3 Yüksek Yoğunluklu Konut Alanları
Bu alanlarda yoğunluk 400 k/ha ve 450 k/ha olarak belirlenmiştir.
K7 : 400 k/ha
K8 : 450 k/ha
B.2 KONUT + TİCARET ALANLARI
Konut + Ticaret alanlarında belirlenen yoğunluklar brüt olup bu yoğunluklar üzerinden hesaplanan nüfus 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planında aşılmaz.
Konut + Ticaret alanları tamamen konut veya tamamen ticaret olarak kullanılabileceği gibi, bu alanlarda ki fonksiyon bir arada da yer alabilir.
Bu alanlarda perakende ticaret alanları; otel, motel ve pansiyon türü konaklama tesisleri; lokanta, kafeterya gibi yeme-içme faaliyetlerine dönük birimler; hizmet birimleri; depolama faaliyetleri gerektirmeyen ticaret türleri; resmi kurumlar, banka ve finans kurumları; kültürel tesisler yer alabilir.
Konut + Ticaret alanlarında;
3000 m2'ye kadar " 1 (bir) yapı"; 3000 m2'den büyük parsellerde, her 3000 m2'den sonraki alan için ilave " 1(bir) yapı" olmak koşulu ile birden fazla yapı yapılabilir.
Konut + Ticaret alanlarında yer alan yapıların yüksekliği 9,50 metreyi aşamaz.
Konut + Ticaret alanlarında yoğunluklar, 350 k/ha, 400 k/ha ve 450 k/ha olarak belirlenmiştir.
K+T1 : 350 k/ha
K+T2 : 400 k/ha
K+T3 : 450 k/ha
B.3. TURİZM ALANLARI
B.3.1. Konaklamalı Turizm Alanları
Konaklamalı turizm alanlarında;
Emsal: 0,40 ve yükseklik 6,50 metreyi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanlarda lokanta, çay bahçesi, büfe, su oyunları parkı, tuvalet vb. günübirlik kullanıma yönelik tesisler yapılabilir.
Günübirlik kullanım alanlarında toplam inşaat alanını geçmemek üzere " 1 (bir) katlı" birden fazla yapı yapılabilir. Bu alanlardaki yapılar takılıp sökülebilir (demonte) nitelikte yapılardır.
"Kentsel Sit alanlarında yer alan günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,10 (toplam inşaat alanı 300 m2'yi geçemez.)
"I. Derece doğal sit alanlarında yer alana günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,01 (toplam inşaat alanı 40 m2yi geçemez.)
"II. Derece doğal sit alanlarında yer alana günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,03 (toplam inşaat alanı 100 m2'yi geçemez.)
"III. Derece doğal sit alanlarında yer alana günübirlik kullanım alanlarında;
E: 0,05 (toplam inşaat alanı 200 m2'yi geçemez.)
"III. Derece Arkeolojik sit alanlarında yer alan günübirlik kullanım alanlarında arkeolojik değerler korunacak olup uygulamadan önce alana ilişkin ilgili Müze Müdürlüğünce arkeolojik araştırmalar yapılmalıdır.
B.4 KENTSEL SOSYAL DONATI ALANLARI
Temel Eğitim Tesisleri alanında ilköğretim ve ilköğretim öncesi eğitim-kreş fonksiyonları yer alabilir.
Bu alanlarda, TAKS: 0,40 'ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, Avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Yükseköğretim tesisleri alanında; Üniversite, Yüksek Okul, Enstitü gibi yüksek eğitim tesisleri yapılabilir.
Bu alanlarda, TAKS : 0,40 'ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Sağlık tesisleri alanında; hastane, dispanser, doğumevi, ana ve çocuk sağlığı merkezleri, aile planlaması birimleri, sağlık ocağı vb. kamusal sağlık tesisleri yer alabilir.
Bu alanlarda; TAKS: 0,40'ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Sosyal tesis alanlarında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler (öğretmenevi, huzurevi vb.), öğrenci yurtları ile kulüp ve dernekler yer alabilir.
Sosyal Tesis Alanlarında ağaçlara zarar vermemek koşulu ile açık ve kapalı spor tesisi yapılabilir.
Bu alanlarda yapılanma koşulları, E: 0,25 ve hmaks : 6,50 olarak belirlenmiştir. Kapalı Spor tesis yapılarının yüksekliği ilgili sportif faaliyetlerin gerektirdiği standartlar göz önüne alınarak belirlenecektir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlarda TAKS : 0,40'ı geçmemek üzere, en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Belediye hizmet alanlarında, İSKİ, İtfaiye, Belediye vb. kurumlar yer alabilir. Bu alanlarda ihtiyaç duyulması halinde spor ve kültür fonksiyonları yer alabilir.
Belediye hizmet alanlarında, TAKS: 0,40'ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
İdari Tesis alanlarında yer alacak idari kurum ayırımı 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında netleşecektir.
Bu alanlarda, TAKS: 0,40'ı geçmemek üzere en fazla 2 katlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
B.5. AÇIK VE YEŞİL ALANLAR
Türleri ve ölçüleri özel proje düzenlemesi sonucunda belirlenecek açık ve kapalı spor tesis alanlarıdır.
Bu alanlarda kapalı spor tesisi yapılması halinde yapılanma koşulları, E: 0,25 olarak belirlenmiştir. Kapalı Spor tesis yapılarının yüksekliği ilgili sportif faaliyetlerin gerektirdiği standartlar göz önüne alınarak belirlenecektir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlarda mevcut yeşil doku korunacak, yeşil dokusu yok olmuş mezarlık alanları ağaçlandırılacaktır.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Onanlı Kıyı kenar çizgisinin deniz yönündeki alanlarda 1/1000 ölçekli uygulama imar planları 3621/3830 sayılı Kıyı kanunu uyarınca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onandıktan sonra uygulama yapılabilir. Bu alanlarda, açık hava müzesi, sabit olmamak koşuluyla açık hava sinema-tiyatro-konser ve resmi tören alanları, hediyelik eşya satış üniteleri, parklar, çocuk oyun alanları, gezi ve dinlenme alanları, seyir terasları, bitkisel gösteri alanları ve doku bahçeleri, lokanta, büfe, çay bahçesi, bisiklet yolu, bisiklet parkı, kabin, tuvalet vb. kullanımlar yer alabilir.
Doğal sit alanları içerisinde yer alan kıyı kullanım alanlarında sadece büfe, çay bahçesi, tuvalet, kabin vb. gibi günübirlik kullanımlar yer alabilir.
Kıyı kullanım alanlarında yer alan fonksiyonlara hizmet edecek yapıların yüksekliği 3 metreyi, tek bağımsız inşaat alanı 25 m2'yi geçemez. Önerilecek düzenleme alanlarında toplam inşaat alanı 0,01'i geçemez.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlardaki uygulama, avan proje ve uygulama projelerinin KTVKB Kurulunun uygun görüşü alındıktan ve İlçe Belediye Başkanlığı tarafından onandıktan sonra yapılabilir.
Bu alanlarda Orman Kanunu'nun öngördüğü fonksiyonların gerçekleşebilmesi için meri imar planı ve ilgili mevzuat doğrultusunda izin alınması zorunludur. Bu kapsamda yapılacak uygulamalarda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun uygun görüşü alınacaktır.
6831 sayılı Orman Yasası hükümlerine tabi alanlardır.
Bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmeyecek ve belediyesince ağaçlandırılacaktır.
Ağaçlandırılacak alanlar, ilgili mevzuat doğrultusunda, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Koruma Bölge Kurulunun uygun görüşü alınmak koşulu ile fidanlık alanı vb. olarak kullanılabilir.
Bu alanlarda Tarım İl Müdürlüğü'nün uygun görüşü ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre tarımsal faaliyet, seracılık, hobi bahçeciliği ve fidan üretimi yapılabilir.
Kentsel tarım alanlarında sabit olmamak koşulu ile toplam inşaat alanı 100 m2'yi yükseklik 2,40 metreyi geçmemek üzere bekçi kulübesi, tarım, sera ve fidan üretimine yönelik prefabrik müştemilat yapılabilir. Bu alanlarda doğal yapıyı bozmamak koşulu ile yapılacak seraların yapılanma koşulları 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında netleşecektir.
Bu alanlarda suni gübre, kalıcı ve zehirli zirai mücadele ilaçları kullanılan zirai faaliyetlere müsaade edilmez.
Bu alanlar içindeki eski eserler aynen korunacak olup mevcut kullanımı dışında sadece kentsel tarıma yönelik eğitim amaçlı olarak kullanılabilir.
B.6 TEMATİK ALANLAR
Bu alanlarda lokanta (kır lokantası), Büfe, Çay bahçesi (kır kahvesi), tuvalet gibi günübirlik tesisler; kır düğünü vb. organizasyonlara (etkinliklere) hizmet verecek mekanlar, kültür evleri, kapalı ve açık sergi alanları ile doğal yapıyı bozmayacak nitelikte, çocuk oyun alanalarıi doğa ile uyumlu malzemeler kullanılması kaydıyla eğitim amaçlı açık spor alanları (binicilik, dalış, jimnastik vb.) ve yürüyüş-gezi alanları yapılabilir. Tuvalet kullanımına yönelik yapıların yer seçimi ve diğer günübirlik kullanımları görsel ve sağlık anlamında olumsuz etkilemeyecek şekilde KTVKB Kurulu'nun görüşüne sunulacaktır.
Rekreasyon ve Eğlence parkı alanı içinde yer alan, mevcut turizm alanları (plan onama tarihi öncesinde ruhsatlandırılmış turizm alanları ve bunlara ait yapılar) turizm işlevine devam edecektir.
" Rekreasyon ve eğlence parkı alanı kentsel tasarım projesine göre bir bütün olarak planlandığında;
E: 0,01 'i geçmemek üzere "1 (bir)" katlı birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanda yer alan mevcut turizm alanlarına ait binalar ve tescilli yapılar toplam inşaat alanına dahil değildir.
" Rekreasyon ve eğlence parkı alanında uygulama parsel bazında gerçekleştirildiğinde;
E: 0,01'i toplam inşaat alanı 40 m2'yi geçmemek üzere "1(bir)"katlı birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanda yer alan mevcut turizm alanlarına ait binalar ve tescilli yapılar toplam inşaat alanına dahildir.
Sağlık hizmetine ayrılmış, kentsel, bölgesel, ulusal, uluslararası ölçekte hizmet verecek uzmanlık hastaneleri (spor, göz, kalp, estetik vb.) , tedavi sonrası hizmet verecek konaklama tesisleri ile sağlık parkının ihtiyaç duyacağı sosyal-teknik donatıların ve yeşil alanların yer alacağı alanlardır.
Sağlık Park alanında ana tema ile bağlantılı eğitim tesisleri (Tıp Fakültesi, Eczacılık, Hemşirelik okulu vb.) yer alabilir.
Bu alanlarda mevcut yapı stoğu kullanılacak, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Ayrıca mevcut yapıların yıkılması veya yeniden yapılması halinde yeni yapılacak yapı, eski, yapının ölçülerini aşmayacaktır.
Bu alanlarda açık ve kapalı sergi alanları, geleneksel el sanatları imalatına yönelik sembolik birimler, tarihi ve doğal çevreyi tanıtıcı ve canlandırıcı etkinlik alanları, kültür evleri, resim-heykel-minyatür-hat-tezhip-ebru vb. atölyeler, rekreasyon alanları, plaj alanları, ses ve ışıklı görsel etkinliklere dönük açık alanlar yapılabilir.
Kültür park alanının kentsel sitte kalan bölümünde fonksiyona yönelik konaklama amaçlı yapılar yapılabilir.
Bu alanlarda mevcut yeşil doku ve ağaçlar korunacaktır.
" Kültür Park alanı kentsel tasarım projesine göre bir bütün olarak planlandığında;
E: 0,05' i geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Yapı yüksekliği: doğal sit alanında " 1(bir)" katı, kentsel sit alanında 6,50 metreyi geçemez.
" Kültür Park alanında uygulama parsel bazında gerçekleştirildiğinde;
Doğal sit alanında kalan kültür park alanında: yükseklik " 1 (bir)" katı, toplam inşaat alanı 40 m2!yi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Kentsel Sit alanında kalan kültür park alanında; E:0,15 ve hmaks: 6,50 olmak üzere taban inşaat alanı 500 m2'yi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanlar, doğa ile uyumlu, insanların spora katılımını sağlayacak çeşitli spor işlevlerine hizmet edecek şekilde düzenlenecektir.
I. Derece doğal sit alanı içinde kalan doğa ve spor parkı alanlarına herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bu alanda doğal yapıya zarar vermeden spora yönelik düzenlemeler yapılabilir.
II. ve III. Derece doğal sit alanlarında kalan doğa ve spor parkı alanında; çeşitli doğa ve spor organizasyonlarının( izci kampları, yaz okulları, spor kampları, Orient ring, yelkencilik, bisiklet, triatlon vb.) yapılabilmesine olanak sağlayan yapılar yapılabilir.
Kentsel sit alanında kalan doğa ve spor parkı alanında fonksiyona yönelik konaklama amaçlı yapılar yapılabilir.
" Doğa ve Spor parkı alanı kentsel tasarım projesine göre bir bütün olarak planlandığında; E:0,06'yı geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
Yapı yüksekliği doğal sit alanında "1(bir)" katı, Kentsel sit alanında 6,50 metreyi geçemez.
" Doğa ve Spor parkı alanında uygulama parsel bazında gerçekleştirildiğinde;
Kentsel SİT alanında; E: 0,20'yi, h:6,50 metreyi geçmemek üzere birden fazla yapı yapılabilir.
II. ve III. Derece doğal sit alanında; E: 0,05'i toplam inşaat alanı 40 m2'yi geçmemek üzere "1 (bir)" katlı birden fazla yapı yapılabilir.
Bu alanlar 2565 sayılı "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu" ve yönetmelikleri ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi alanlardır."
Mevcut kullanımı aynen devam edecek alanlardır. Bu alanlarda yeni yapılaşmaya ve fonksiyon değişikliğine izin verilmeyecektir.
Özel Koşullu Alanlar 1 (ÖKA1)
I. Derece sit alanı içinde mevcut yapıların mevcut fonksiyonu dışında sadece kültürel amaçlı kullanılabileceği alanlardır. Bu alanlarda yeni yapılaşmaya izin verilmeyecektir.
Özel Koşullu Alanlar 2 (ÖKA2)
I. , II. ve III. derece sit alanı içinde mevcut yapıların mevcut fonksiyonu dışında sadece sağlık eğitimine hizmet edecek birimler yer alabilir. Bu alanlar da yeni yapılaşmaya izin verilmeyecektir.
B.10. ULAŞIM
Planda gösterilen yollar genel ulaşım şemasını göstermektedir. Kültür ve Tabiat varlıklarının korunması doğrultusunda yol genişlikleri ve imar istikametleri 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında belirlenecektir. Planlama alanındaki özgün sokak dokuları korunacak ve geliştirilecektir.
B.10.2 İskeleler
3621 sayılı Kıyı Kanunu doğrultusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığının izni alındıktan sonra avan ve uygulama projesiyle ilgili işlemler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda ilgili idaresince yapılacaktır.