10 Haziran 2010 Perşembe

ADALAR POSTASI-2442: ne ağlayın ne de gülün sadece anlayın...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

2 Kasım 1900 Cuma günlü Mürefte kazasının Bilatanu köyünde doğup Heybeliada'da birine evlatlık verildiğini bildiren Luyenda'nın askerlik bedelinden af dilediğine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GECE:

Fotoğraf: Ugo Antonio Corintio, Büyükada'da bir gece, 5 Haziran 2010.

* * *

ADALAR'da HAVA DURUMU:

10 Haziran 2010 Perşembe
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
17/27ºC
% 78-97 nem
Poyraz, KD 14km/sa
Gündoğuşu 05:32... Günbatışı 20:34...

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca


* * *

Cicely Mary Barker, The Convulvulus Fairy.


* * *

1- Fotoğraf Sanatçısı James Hughes'un, "Troçki'nin Hayaletleri: Bir Sürgünün Kaybolan Mekânları" Fotoğraf Sergisi, 19 Haziran-18 Eylül 2010 tarihleri arasında İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi'nde gezilebilir..."

2- Adalılar, halka açık plajlara ücretli giriş koyan ve plajı tel örgüyle çeviren belediyeye savaş açtı. Halk: “Sahiller halka açıktır. Bu anayasal bir haktır. İlgilileri göreve davet ediyoruz,” diyerek tepki gösterdi...

3- Yüksel Özcan: "Tek bir tabela kirlilik yapıyordu! [Adalar Belediyesi] Onu kaldırdı. İskele çıkışındaki Orman İdaresi'ne ait tabelayı..."

4- Haberler.com/İdris Akın: "Sayın ADALAR POSTASI, Bize 07.06.2010 günü saat 23:39'da yazdığınız mesaja 'Bu video yayından kaldırıldı,' yanıtı verilmistir..."

5- Bülent Mısırlıoğlu: "Harcamalara Katılım Payı"na dair...

ADALAR POSTASI'nın 2442. sayısında...

)O(

Büyükada Aya Yorgi Kilisesi, 5.5.2010.

Haydi siz de bir dilek dileyip atın Dilek Kutusu'na!
Ne olur ne olmaz tutmaz ya tutacağı da tutabilir!
)O(



..........................................................1

From: JAMES HUGHES
Subject: Troçki Büyükada'da
Date: June 9, 2010 10:24:11 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Dear ADALAR POSTASI,

Please find attached invite to the exhibition and book launch http://www.istanbulhatirasi.org/etkinlikler/trocki/photostory.html please contact me for further details if required, this project is generating a lot of media interest it would be good to have a local input .

Best Regards,

James Hughes

--

www.jameshughesphotography.com


...

http://www.istanbulhatirasi.org/etkinlikler/trocki/photostory.html



Troçki'nin Hayaletleri:
Bir Sürgünün Kaybolan Mekânları Fotoğraf Sergisi

Fotoğraf Sanatçısı: James Hughes



Daha önce vize talepleri Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya tarafından reddedilen Troçki, eşi Natalya ve oğulları Sergei, 1933'te genç Türkiye Cumhuriyeti'nin lideri Kemal Atatürk'ten vize alarak Türkiye'ye geldiler. Vatansız, yuvasız ve muhtemelen parasızdılar. Büyükada'ya taşınmaları bir kaç aylarını aldı. Bizans İmparatorlarının, asil kan dökmekten çekindikleri için, asi prensleri sürgün ettikleri bu ada, Osmanlıdan miras kalan harap konaklarıyla onlara kucak açtı. Troçki, dilini ve kültürünü bilmediği bu ülkede, dünya tarihi hızla değişmekteyken, 'Rus Devriminin Tarihi'ni yazdı. Kızı Zina’nın Berlin’de intiharını burada haber aldı ve bu acıyla aç ve susuz günlerce odasından çıkmadı. Gün oldu balıkçı Horalambos'la balığa çıktı. Ünlü konukları oldu ve çok ünlü kişilerden mektuplar aldı. Bütün bu yaşananlar bir yerlere sindi. 1933 yılında, Fransa'ya doğru yola çıkarken, hayatının belki de en dingin dört buçuk yılını geride bırakıyordu.


Kuzey İrlandalı fotoğraf sanatçısı James Hughes gerçekleştirdiği Troçki'nin Hayaletleri: Bir Sürgünün Kaybolan Mekânları çalışmasında Troçki'nin Büyükada'da yaşamış olduğu terkedilmiş mekânların fotoğraflarını çekerek, geçmişi ve bugünü yansıtırken, insanlığın ardında bıraktığı izleri, mekânın ruhunu zedelemeden tekrar gözden geçirmemizi amaçlamaktadır. Anılarımızın oluşması biraz bu 'hayaletlere' bir kez daha bakabilmemiz, biraz da Troçki'nin dilinden düşürmediği Spinoza'nın ünlü sözünü anımsamamızla ilintilidir: 'Ne ağlayın, ne de gülün, sadece anlayın.'


İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi fotoğrafın bellek oluşturmaktaki önemini bir kez daha gözler önüne seren fotoğraf sanatçısı James Hughes Troçki'nin Hayaletleri: Bir Sürgünün Kaybolan Mekânları fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergiyi 19 Haziran 2010 Cumartesi gününden itibaren 3 ay süresince gezebilirsiniz.


Açılış Kokteyli: 19 Haziran Cumartesi 2010 Saat: 17.00-20.00 arası. Tüm sanatseverler davetlidir.

...

Niçin Troçki'nin Hayaletleri?


Fotoğraf Sanatçısı: James Hughes


Tarihe ve dolayısıyla yaşanmışlığa hep ilgi duydum ve çoğu kez tarihe mal olmuş kişi ve mekânların bambaşka bir bakış açısıyla tekrar incelenmeleri gerektiğini düşündüm. Troçki’nin Ekim Devriminin lideri olması kadar önemli tarih yazarlığı ve trajik yaşam öyküsü beni (biraz da ihmal edilmiş) konuyu araştırmaya itti. Sonunda, onun ‘Rus Devriminin Tarihi’ni yazdığı, balık tutmaktan çok hoşlandığı ve zamanın pek çok ünlü kişisi tarafından ziyaret edildiği, Büyükada’ya yönlendirdi. Ada'ya ilk kez 2008 yılının Aralık ayında geldim.


Büyükada, kitaplardan okuduğum kadar baş döndürücü olmasa da, hâlâ çok güzeldi. Büyük bir merakla bomboş sokaklarda dolaştım. Troçki’nin izlerini bulmak hiç de kolay olmadı. Yerli halktan çok ilginç ancak kimi kez çelişkili öyküler dinledim. Tarihi belgelerle desteklemeye çalıştığım ve Troçki’nin dört buçuk yıl (1929-1933) geçirdiği mekânları, üç ayrı evde (ki bunlardan biri artık yok), iki yılda fotoğrafladım.


Geçmiş şu ana ne kadar yansıtılabilinir? Bir görüntü, gerçekten yaşananı ne kadar anlatır? Tarihsel hafızamız geçmişin hayaletlerinden ne ölçüde etkilenir? Uzun zamandır bu sorulara görsel yanıtlar bulmaya çalışıyorum ve bu sergide de, benzer sorulara ‘Troçki’nin Hayaletleri’yle bazı ipuçları veriliyor.

James Hughes
Mayıs 2010

İletisim: info@istanbulhatirasi.org Tel: 0216 346 50 16

...

http://www.istanbulhatirasi.org/egitmenler/james.html



http://www.jameshughesphotography.com

James Hughes

James Hughes 1957 de Ballymena'da (Kuzey İrlanda) doğdu. Küçük yaşta ailesiyle beraber Avusturalya'ya göç etti. Ancak 1968 de, Kuzey İrlanda'nın en sancılı günlerinde, tekrar ülkesine döndü. Hayata makina mühendisi olarak atıldı. Ancak, yıllar önce Kodak şirketinde çalışan annesinin ona yapmış olduğu kutu fotoğraf makinası, 1980'lerden itibaren onu asıl mesleği fotoğrafçılığa yöneltti. Görsel sanatlar ve yirminci yüzyıl edebiyatından etkilendi. Modern dünya görüşüne karşın, daima gelenekselle ilgilendi. 2002 de (Sanat ve Tasarım) lisans eğitimini, 2005 de Ulster (Belfast) Üniversitesinden yüksek lisans ve 2010 da, ‘Kuzey İrlanda'ya Özgü Mekan Duygusu Fotoğrafsal Olarak Tanımlanabilir mi?’ konulu teziyle doktorasını tamamladı.

Kişisel Sergileri

2010 Troçki’nin Hayaletleri: Bir Sürgünün Kaybolan Mekânları. sponsored by TOSHIBA - Türkiye / Elektromak ve İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, Moda, Istanbul.

2009/10 The Fragments That Remain: An Artistic Response to the Local Legacy of the 1859 Revival. Braid Museum, Ballymena. sponsored by The Braid Mid Antrim Museum, Mid-Antrim Museums Service, Chester Beatty Library, An Roinn Ealaion, Spoirt agus Turasoireachta & Northern Ireland Museums Council.

2009 Spectres of Place: Three Decades of Ulster Interiors, Place Gallery: The Architecture and Built Environment Centre for Northern Ireland, Belfast. supported by The National Lottery through the Arts Council of Northern Ireland.

2009 Unmasked, Poets & Writers, Books Upstairs Gallery, Limavady, Co Londonderry.

2008 Place, Braid Arts Centre, Ballymena, Co Antrim.

2007 Retro, Toni & Guy, Dublin.

2006 Solitude, Falls Fine Art & Crafts, Sean O’Neill Centre, Conway Mill, & Kennedy Centre, Belfast.

2005 Shadowlands, Clotworthy Arts Photographic Gallery, Antrim, Co Antrim.

2005 Thread of Memory, Ballymena Museum. sponsored by Ballymena Borough Council & Portfolio Gallery .

2004 Heritage, Portfolio Gallery, Ballymena.

2003 A Walk In New York, Chambers Bar Restaurant, Birmingham.

2002 After A Fashion, Chambers Bar Restaurant, Birmingham, sponsored by Ricemedia.

2001 Face Value, Belfast Exposed Gallery.

1999 Circus people, Belfast Exposed Gallery.

1998 The One Eyed Man Is King In The Land Of The Blind, Ballymena Town Hall, sponsored by Fotomoda, R.J.Dick Photographic & The Gallery.

1997 Northlight, Clotworthy Arts Photographic Gallery, Antrim, Co Antrim.


Karma Sergileri

2010 Association of Photographers Students Awards at the AOP Gallery, London.

2010 Spectres of Trotsky: Interiors of Exile at Exchange Mechanism, Belfast Exposed Gallery.

2010 heARTS for Haiti, Black Box, Belfast.

2009/10 Divine Inspiration: Remarkable Objects Reflecting Faith, Braid Museum, Ballymena. sponsored by The Braid Mid Antrim Museum, Mid-Antrim Museums Service, Chester Beatty Library, An Roinn Ealaion, Spoirt agus Turasoireachta & Northern Ireland Museums Council.

2009 “Different Dimension”, Perm Museum of Contemporary Art, Russia. Perm Cinematheca, Russia.

2009 Pecha Kucha, Belfast Exposed Gallery.

2009 PhD Poster Exhibition, School of Art & Design & Built Environment, Belfast. & Jordanstown.

2009 Heritage Exposed 2008 Photographic Competition, Linen Hall Library, Belfast, sponsored by Northern Ireland Enviroment Agency.

2008 “Different Dimension” The 2nd Novosibirsk International Festival of Contemporary Photography, Novosibirsk State Art Museum, Russia. Ekaterinburg: Metenkov Photographic Museum, Russia.

2007 Secrets Project, Sligo Park Hotel, Sligo.

2007 Charity in Focus, Icosahedron Gallerie, TriBeCa New York.

2007 How We Are, Photographing Britain, Tate Britain, London.

2005 Icons of the Troubles, Hands & Shields, Belfast College of Art & Design.

2004 Belfast Giant Family Album, Belfast Festival at Queens.

2004 Design and Artists Copyright Society 20th Anniversary Exhibition, Mall Galleries, London.

2004 Royal Photographic Society 147th International Print Exhibition Touring Exhibition.

2003 New Blood D&AD, The Commonwealth Institute London, sponsored by ADOBE, Nesta, The Head Trust & The Guardian.

2003 Graduate Show, I.P.S. Bournville Institute Art & Design, Birmingham.

2003 Threads of Memory, I.P.S. Bournville Institute Art & Design, Birmingham.

2002 Art for Auction, Terrance Higgins Trust, Custard Factory, Birmingham.

2002 Double Exposure, The Gallery, Arts Complex, Solihull.

2001 St Patrick’s Day New York, Feile an Phobail, Belfast.

2001 Dawn of The 21st Century, O’Hare International Airport Chicago sponsored by YAHOO.

2001 It’s Personal, Infinity Gallery, Solihull.

1998 Open Arts, Town Hall, Ballymena.

1995 Day In The Life Of Ballymena, Touring Exhibition, Ireland.

1988 Art Barn, Ballyclose Arts Centre, Co Antrim.

1987 Royal Photographic Society, International Touring Exhibition.


Ödülleri

2010 Association of Photographers Students Awards

2009 European Heritage Photographic Competition, Highly Commended. (Northern Ireland Environment Agency)

2008 European Heritage Photographic Competition, Winner. (Northern Ireland Environment Agency)

2004 British Journal of Photography / Nikon Dream Project finalist.

2000 Millennium Time Capsule Winner. (www.milleniumphoto.com/english/winners.htm.)

1999 Olympus Cameras Portfolio Winner.

1992 Creative Review Winner, December Issue ISSN 0262-1037 Inside back cover.


Yayınlanmış Eserleri

2010 Troçkinin Hayaletleri: Bir Sürgünün Kaybolan Mekanlari. sponsored by TOSHIBA Turkiye & Istanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, Moda, Istanbul, Turkey.

2010 Spectres of Trotsky: The Lost Interiors of an Exile. sponsored by TOSHIBA Turkiye & Istanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, Moda, Istanbul, Turkey. www.blurb.com

2010 The AOP Students Awards 2010 www.blurb.com/books/1352938

2009 Spectres of Place: Three Decades of Ulster Interiors. www.blurb.com/bookstore/detail/813098

2009 Divine Inspiration: Remarkable Books, Prints & Manuscripts Reflecting Faith, The Braid, Mid Antrim Museum, sponsored by Northern Ireland Museums Council, Irish Department of Arts, Tourism and Sport, Community Relations Unit OFMDFM and Ballymena Borough Council Good Relations Unit. ISBN 9780954347819.

2004 PDN, Photo District News, New York, ‘Albert the Great’ questioning Albert Watson. VolXXIV Issue 6, ISSN 1045-8158, page38.

2004 Design and Artists Copyright Society 20th Anniversary Exhibition catalogue ISBN 0954815807, page 125.

2004 Royal Photographic Society 147th International Print Exhibition catalogue, page 16/18.

2004 British Journal of Photography, BJP/Nikon Endframe finalist 14.01.2004 ISSN 0007-1196, page 43.

2003 British Journal of Photography, BJP/Nikon Endframe Dream Project Challenge 17.12.2003 ISSN 0007-1196, page 43.

2003 British Design & Art Direction Student Awards Annual 2003, ISBN 0954278410, page 122.

2000 “Dawn Of The 21 st Century” , ISBN 0968795803.

1999 SOURCE Irelands Photographic Review, ISSN 1369-2224, Spring issue no 18, pages 2/3/4/5.


Sergiyle ilgili görseller ve sorularınız için
İletisim: info@istanbulhatirasi.org
Tel: 0216 346 50 16



..........................................................2

From: ENGİN DAMCI
Subject: Fw: bugunku Star gazetesi İstanbul eki
Date: June 9, 2010 12:40:37 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com



Star Gazete, 8.6.2010

http://www.stargazete.com/istanbul/halka-acik-ada-sahilleri-tel-orguyle-kapatildi-haber-267953.htm


Halka açık ada sahilleri tel örgüyle kapatıldı


Adalılar, halka açık plajlara ücretli giriş koyan ve plajı tel örgüyle çeviren belediyeye savaş açtı. Halk “Sahiller halka açıktır. Bu anayasal bir haktır. İlgilileri göreve davet ediyoruz,” diyerek tepki gösterdi

Adalar Belediyesi’nin adalarda haksız kaldırım vergisi uygulamasından sonra ada sahillerinde halka açık plajlarda ücretli giriş uygulaması büyük tepki yarattı. Hafta sonu Kınalı Ada sahil şeridini denize girmeye giden Adalılar ve İstanbul’dan gelenler elinde bilet koçanlarıyla duran ve sahili kapatan yetkililerle karşılaşılması vatandaşı şaşkına çevirdi. Belediye yetkilisi olan bu kişiler “Burada denize girebilmek için 10 lira giriş ücreti ödeyeceksiniz. Yoksa burada denize giremezsin,” demeleri üzerine yıllarca bu sahillerde özgürce denize giren vatandaşlar belediyenin bu tutumuna karşı şikayette bulundu.

SAHİLE TEL ÖRGÜ ÇEKİLDİ

Bunun yanı sıra ada sahillerinde işgaliyesini ve vergisini ödeyerek halka şezlong ve şemsiye hizmeti veren onlarca Adalı'nın işine son veren belediye başkanının tutumuna anlam veremeyen esnaf “Zorbalıkla işimizi elimizden alıyorlar. Ada sahillerine tel örgü çekerek halka kapatmak, kapısına adam koyup parayı vermeden giremezsin demek ne demek,” diye isyan etti. Belediyenin on gündür Ada sahillerini tel örgülerle kapattığını Büyük Ada Ayanikola ve Heybeli Ada Çam Limanı mevkiinde de aynı durumun söz konusu olduğunu, belediye başkanının görevini kötüye kullanarak T.C vatandaşlarının anayasal haklarına uymayacak bir şekilde gasp ettigini söyleyen esnaf, bu uygulamaya karşı savcılığı, kaymakamlığı, Büyükşehir’i , valiliği, bakanlığı, partileri, Sivil Toplun Örgütleri’ni göreve davet ettiler.

BİZİ DÜŞMAN ETMESİNLER

Adalar'da yaşayan gayri müslüm vatandaşlar da tepkilerini şöyle dile getirdiler: Adalar'da yaşayanlar kartla eksik ücretle girecekmiş, İstanbul’dan geleceklerden farklı ücret alınacakmış. Böyle bir uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Bu düşünce ayrımcılık getirir. Milleti birbirine düşman ederler. Bu duruma çözüm bulsunlar...

‘Çifte standart var’ tepkisi

Bir tepki de sahillerde yıllardır müesseseleri olup da yerleri yıkılanlardan geldi: Bizim yerlerimiz 30, 40 hatta 100 senelik yerler. Hepimiz devlete, belediyeye işgaliyemizi ve vergilerimizi ödüyorduk. Belediye başkanı bir tebligat yapmadan, süre vermeden yerlerimizi yıktı. Malımızı kurtaramadık. Aynı başkan, seçildikten sonra yıkım kararı olan yerlere yeni kaçak ilaveler ekletti. Halk ve Sivil Toplum Örgütleri şikayet edince bu inşaatları bitirttikten sonra mecburen mühürlemeler yaptırdı. Çifte standart uygulanıyor. Halkın gözünün önünde istediği kaçakları yaptırmakta, yaptırdığı kacaklara da kılıf uydurmaktadır. Bu sahilleri tel örgü ile çeviremez, halktan zorla para toplayamaz. Sahiller tamamen halka açıktır. Bu anayasal bir haktır. İlgilileri süratle göreve davet ediyoruz.



..........................................................3

From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: RE: ADALAR POSTASI-2441: adalar'da geçmiş zaman olur ki...
Date: June 7, 2010 11:27:06 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi.1@gmail.com


Tek bir tabela kirlilik yapıyordu. [Adalar Belediyesi] Onu kaldırdı. İskele çıkışındaki Orman İdaresi'ne ait tabelayı. Diğerleri tertemiz.



..........................................................4

From: İDRİS AKIN (Haberler.Com)
Subject: Re: Sikayet Elestiri 08.06.2010 16:45:24
Date: June 8, 2010 4:45:24 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


Sayin ADALAR POSTASI,
Bize 07.06.2010 günü saat 23:39 de yazdiginiz mesaja asagida gorulen yanit verilmistir. Yanit ile ilgili olarak ek sorunuz veya mesajiniz varsa lutfen su linke tiklayarak bize yoneltiniz:

http://destek.haberler.com/submit/resubmit.asp?UID=6723392178598882

Saygilarimizla,
Haberler.Com

===================================================
İdris Akın (Haberler.Com) 08.06.2010 Saat 16:45 'de şu şekilde yazdi.
---------------------------------------------------
Sayın Yetkili

Bu video yayından kaldırıldı



===================================================
ADALAR POSTASI 07.06.2010 Saat 23:39 'de şu şekilde yazdi.
---------------------------------------------------
Sayın Yetkili,
Doğan Haber Ajansı, 05.06.2010 18:00 künyeli,
''Tekne Faciası... Bir Kişinin Daha Cesedi Bulundu'' başlıklı, http://www.haberler.com/tekne-faciasi-bir-kisinin-daha-ceseti-bulundu-2088820-haberiadresinde de yayınlanan [2088820] sayılı haberinizin ekinde yer alan Kınalıada''da batan teknede kaybolan Cihan Şahin''in cesedinin bulunması ve teşhisine dair video görüntüleri gerek acılı ailesini ve dostlarını gerekse Adalıları derinden yaralamıştır. Habercilik etiğini ve kişilik haklarını yok sayan bu görüntülerin ivedilikle yayından kaldırılmasını önemle rica ederiz.
Saygılarımızla,
ADALAR POSTASI


===================================
Bu mesaj size Haberler.Com Destek Birimi tarafindan gonderilmistir. Mesaja yanit vermek isterseniz lutfen linke tiklayarak yanitlayiniz:
http://destek.haberler.com/submit/resubmit.asp?UID=6723392178598882
===================================




..........................................................5

From: BÜLENT MISIRLIOĞLU
Subject: Harcamalara Katılım Payı
Date: June 7, 2010 1:31:55 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com


HARCAMALARA KATILIM PAYI



GİRİŞ

Belediye faaliyetleri sonucunda kanunla sağlanan gelirler arasında;

Belediye'nin yapmış olduğu YOL- KALDIRIM- ASFALT- SU ve KANALİZASYON gibi alt yapı harcamalarını bu hizmetten faydalananlardan tahsil edilmesini sağlayan 'Harcamalara Katılım Payı' yer almaktadır.

2464 sayılı kanun Harcamalara Katılma Payları'nı, belediyelerin altyapı niteliğindeki yol, su ve kanalizasyon harcamalarıyla sınırlandırmıştır.

Bu harcamalar gayrimenkul değerini artırıcı nitelikte olduğu için katılma payı yükümlülüğü harcamanın yapıldığı bölgedeki gayrimenkul sahipliğiyle ilişkilendirilmiştir.

Harcamalara katılma payı ne bir vergi, ne bir harç ve ne de bir şerefiyedir.



Harcamalara Katılım Payı Yasal Düzenlemeler

Harcamalara Katılma Payı, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 86.-94. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanun 3 çeşit harcama katılma payı öngörmüştür. Bunlar yol harcamalarına katılım payı, kanalizasyon harcamalarına katılım payı ve su tesisleri harcamalarına katılım payıdır.



A - YOL HARCAMALARINA KATILMA PAYI

Mahiyeti :

Madde 4- Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde,

a) Yeni yol açılması,

b) Mevcut yolların %40 oranında veya daha fazla genişletilmesi,

c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi,

d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkış olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır.


Payın Hesaplanması :

Madde 5- Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine göre düşen giderler, belediyelere ait olup, harç hesaplanmasında bu giderler nazara alınmaz.

Böylece hesaplanan gider tutarından özel Devlet yardımları karşılıksız fon tahsisleri, bu iş için yapılan bağış ve yardımlar ile istimlak bedelleri düşüldükten sonra kalan miktarın tamamı, 4 üncü maddede belirtilen mükellefler adına Belediye Encümeni'nin kararını müteakip tahakkuk ettirilir.


Payın Tahakkuk Şekli :

Madde 6- Yol Harcamalarına Katılma Payı, 5 inci maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin sahipleri arasında vergi değeri toplamına oranlanmasıyla bulunur. İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkul için asıl cepheyi teşkil eden yoldan dolayı düşen pay tam, diğer yollardan dolayı düşen paylar ise yarım olarak tahakkuk ettirilir.



Payın Tahakkuk Zamanı :

Madde 7- Yol Harcamalarına Katılma Payı'nın tahakkuku, iş hangi ihale usulüne göre yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmasından sonra yapılır.

Şu kadar ki, belediyenin çalışma programı uygulaması gereğince veya teknik zorunluluklar dolayısıyla kısım kısım inşa, tamir veya genişletme yapılması halinde, bitirilerek istifadeye açılmış olması şartıyla katılma payının kısım kısım da tahakkuku mümkündür.

İşin bitirilerek hizmete açılmış olduğu geçici kabulünün yapılmasıyla belirlenir.



Belediyenin yaptıkları harcamaların ilgililerden tahsili

Buna ilişkin olarak kanunun 89. maddesinde;

"a) Harcamalara katılım payları, bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, bu hizmetler dolayısıyle yapılan giderlerin tamamıdır. Şu kadar ki yapılan giderler peşin ödendiği taktirde bu PAYLAR ilgililerinden % 25 eksiğiyle alınır.

Ancak, bu hizmet giderleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İller Bankası tarafından tespit edilen ve yayınlanan rayiç ve birim fiyatlara göre hesaplanan tutarı aşamaz."

ifadesi yer almaktadır.



Dolayısıyla burada harcamaların alınmasında bir ÜST SINIR belirlenmiştir.

Bu düzenlemeyle kanun koyucu, gayrimenkul sahiplerini belediye görevlilerince yapılabilecek kötüye kullanımlara karşı korumak istemiş ve piyasa rayiçlerinin üzerinde bir tahsilat yapılmasını engellemiştir.

Ayrıca, kanun harcamalara katılma paylarının bina ve arsa vergi %2 'sini geçemeyeceğini hükme bağlamıştır. Bu sebeple gayrimenkul sahiplerinin de tek başına ödeyecekleri ÜST SINIRI da açıkça belirlemiştir.

Vergi değerinin hesaplanmasının nasıl olacağı, Vergi Usul Kanunu'nun 286. maddesinde düzenlenmiştir.



Özel Not: Danıştay 9. Daire 20.10.1998

Karar Tarih-No: 1998/375

Esas Tarih-No : 1997/4731

“Yol harcamalarına katılım payı hesaplanırken emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmayacağı hk."



2464 sayılı kanunun 89. maddesinde, Harcamalara Katılma Payı'nın genel beyan döneminde beyan olunan Emlak değerine yeniden değerleme oranının hesaplanması sonucu bulunan matrah üzerinden hesaplanacağına dair bir hükmün bulunmaması sebebiyle, Harcamalara Katılma Payı'nın cari yıl yeniden değerleme oranlarının emlak vergisi matrahına uygulanarak hesaplanması ve çıkan miktarın istifade edenden istenmesinde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.



2464 sayılı kanunun 90. maddesinde harcamalara katılma paylarının tahakkuk şekli:

"Yol harcamalarına katılım payı, bu hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan, su tesisleri ile kanalizasyon harcamalarına katılma payları ise hizmetten faydalanma şekillerine göre gayrimenkul sahipleri arasında ve 89. maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirilir."

şeklinde açıklanmıştır.



Harcamalar Katılma Payı'nın Hesaplanması

Belediyeler hesapladıkları vergi değerleri toplamını, bu kanunun 89. maddesine uygun olarak hesapladıkları harcamalar toplamına bölerek katılma payı oranını bulurlar.



Örnek:

Bu hizmetin yapılmış olduğu bir sokak üzerinde;

yol harcamaları tutarı 50.000 TL,

bu sokaktan faydalanan gayrimenkullerin emlak değerleri toplamının 2.000.000 TL olsun.



Bu durumda,

50.000 / 2.000.000 = 0.025 katılma oranı bulunur.



Yola tek cephesi bulunan ve vergi değeri 100.000 TL olan bir gayrimenkul sahibinin ödeyeceği katılım payı;

100.000 x 0.025 = 2.500 TL olacaktır.

bu tutar hiçbir şekilde vergi değerinin %2' sinden fazla olamayacağı için

100.000 x 0.02 = 2.000 TL

tahsil edilecek katılım payı 2.000 TL olacaktır.

Kanunda belirtildiği üzere, ibadet yerlerinden harcamalara katılım payı alınmaz. Ancak, bunun dışındaki tüm resmi kurumlardan harcamalara katılım payı alınır.

Bu konuda 1996 yılında yayınlanmış Maliye Bakanlığı genelgesi vardır.

2464 sayılı kanunda, Harcamalara Katılma Payları'nın tahakkuku için hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmuş olmasından sonra yapılacağı ve tahsilinde 2 yıl içinde 4 eşit taksit içinde olacağı belirtilmiştir.



PAYLARIN İLANI:

Kanunun 92. maddesinde; "Yukarıdaki maddelerde yazılı esaslar dairesinde hesaplanan paylar mükelleflerin soyadları, adları, adresleri ve kendilerine isabet eden pay miktarını gösteren ve mahiyetlerine göre mahalle, cadde ve sokak itibariyle düzenlenecek tahakkukuk cetvellerinin 1 ay süreyle belediye ilan yerlerine asılması suretiyle ilan olunur," şeklinde düzenlendikten sonra,

Katılım Payları tutarlarının ayrıca tebliğ olunacağı hükme bağlanmıştır.



...


PEKİ YA ADALAR'DA NE YAPILDI?



2007 yılından başlamak üzere Tretuvar ve Bordür Yapım işi ihaleleri olarak 3 adet ihale yapılmıştır.



Yapılan 1.nci İHALE ______________________

Kamu İhale Kurumu - Kamu Satınalma Platformu 10.02.2010-21:01:47



İdare Bilgileri

Bağlı/İlişkili/İlgili Olduğu En Üst İdare: BELEDİYELER

Bağlı Olduğu İdare: İSTANBUL İLİ BELEDİYELERİ

İhaleyi Yapan İdare Adı: ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İl–İlçe: İSTANBUL(ANA)- ADALAR



İhale Bilgileri

İşin Tanımı: ADALAR İLÇEMİZ SINIRLARINDA BORDÜR TRETUAR YAPIMI

İhale Türü-Usulü: YAPIM-AÇIK

İhale Onay Yetkilisi-Onay: FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ - 20.09.2007

İhale KİK Kapsamında mı?: EVET

İlanın Şekli: KAMU İHALE BÜLTENİ VE YEREL GAZETELER

İşin Yapılacağı Yer: Adalar İlçesi

İhale Yeri-Tarihi-Saati: Adalar Belediye Başkanlığı Meclis Salonu

Altınordu Cad. No:21 Büyükada/İSTANBUL - 16.10.2007 - 11:00



İlan Bilgileri

İhale İlanı Düzeltme İlanı İptal İlanı Sonuç İlanı

28.09.2007



Teyit Bilgileri Teyit Tarihi Teyit Onayı Teyit Onay Tarihi

SİMGE İNŞ.TAAH.TİC.VE SAN.LTD.ŞTİ. 16.10.2007 Yasaksız 16.10.2007

SİMGE İNŞ.TAAH.TİC.VE SAN.LTD.ŞTİ. 01.11.2007 Yasaksız 01.11.2007



Teklif Bilgileri

Geçerli/ToplamTeklif Sayısı: 3 / 4



Sözleşme Bilgileri

Sözleşme İmzalanan Sözleşme Bedeli Sözleşme Tarihi

SİMGE İNŞ.TAAH.TİC.VE SAN.LTD.ŞTİ. 338.000 TL 01.11.2007

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Yapılan 2.nci İHALE ______________________



Kamu İhale Kurumu-Kamu Satınalma Platformu 10.02.2010-20:44:05

İhale Kayıt No: 2008/26455



İdare Bilgileri

Bağlı/İlişkili/İlgili Olduğu En Üst İdare: BELEDİYELER

Bağlı Olduğu İdare: İSTANBUL İLİ BELEDİYELERİ

İhaleyi Yapan İdare Adı: ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İl-İlçe: İSTANBUL(ANA)-ADALAR



İhale Bilgileri

İşin Tanımı: KINALIADA VE BURGAZADA MAHALLELERİ BORDÜR TRETUAR YAPIMI İŞİ

YAPIM-ACIK

İhale Onay Yetkilisi-Onay Tarihi: FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ - 25.02.2008

İhale KİK Kapsamında mı?: EVET

İlanın Şekli: KAMU İHALE BÜLTENİ VE YEREL GAZETELER

İşin Yapılacağı Yer: Adalar İlçesi Kınalıada ve Burgazada Mahallesi

İhale Yeri-Tarihi-Saati: Adalar Belediye Başkanlığı Belediye Meclis Salonu 2. Kat

Altınordu Cad. No:21 Büyükada/İSTANBUL - 01.04.2008 - 11:00



İlan Bilgileri

İhale İlanı Düzeltme İlanı İptal İlanı Sonuç İlanı 04.03.2008 - - -



Teyit Bilgileri

Teyit Tarihi Teyit Onayı Teyit Onay

CENGİZHAN YILMAZKULAŞ 01.04.2008 Yasaksız 01.04.2008

CENGİZHAN YILMAZKULAŞ 02.04.2008 Yasaksız 02.04.2008



Teklif Bilgileri

Geçerli / ToplamTeklif Sayısı :2 / 2



Sözleşme Bilgileri

Sözleşme İmzalanan Sözleşme Bedeli Sözleşme Tarihi

CENGİZHAN YILMAZKULAŞ 1.430.000 TL 09.04.2008







Yapılan 3.ncü İHALE ______________________



Kaynak: Adalar Belediyesi 2008 Yılı İdare Faaliyet Raporu - sayfa:114

İHALEYİ YAPAN MAKAM: Fen İşleri Müdürlüğü

İHALENİN ADI: Büyükada Maden mahallesi Kaldırım yapım işi

SÖZLEŞME BAŞLAMA- BİTİŞ TARİHİ: 24.12.2008-22.03.2009

SÖZLEŞME MİKTARI: 2.695.000 TL+KDV

GERÇEKLEŞME MİKTARI (2008 yılı için) : 1.420.993,82 TL+KDV

(2009 yılı için) : 1.275.006,18 TL + KDV



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Her üç ihale tutarına %18 KDV ilave edilecek olup, varsa %10 artırım bedeli ve fiyat farkları ilave edilecektir. (Eklemeler dahil toplam tutar tahmini 5.800.000 TL'dir.)





Yani ADALAR BELEDİYESİ'NCE

2007-2008 ve 2009 yıllarında Kınalıada, Burgazada ve Büyükada Maden mahallesi Bordür ve Tretuvar yapım işçiliği için yapılmış olan maliyet tutarı yaklaşık 6 milyon TL'dir.



...



KINALIADA DA ŞOK GELİŞME:

Önceki dönem Belediye yönetimince yapılmış olan Kınalıada mahallesinin kaldırım yenilenmesi hizmeti karşılığı Belediye'nin vatandaşlara yüklü faturalar çıkartması Kınalıadalıları çileden çıkarmıştır.

Bu durum karşısında 04.01.2010 tarihli meclis toplantısında Kınalıadalılar'ın şikayetlerini gündeme taşıyan Bağımsız meclis üyesi Bülent MISIRLIOĞLU verdiği soru önergesiyle,

— Kınalıada'ya yapılan kaldırım hizmeti bedelinin ne kadar olduğunu,

— Maliyet bedelinin içeriğinin nelerden teşkil ettiğini,

— Katılım Payı hesabının nasıl yapılmış olduğunu,

— Hesaplanan payların listelerinin Belediye panolarında ilanının yapılıp yapılmadığını sordu.

...

Soru Önergesine Adalar Belediyesinin vermiş olduğu 18.01.2010 tarihli cevap yazısı;



...

18.01.2010 tarihli cevabi yazısıyla uygulamanın durdurulduğunu, hesapların yeniden kontrol edileceğini beyan eden Belediye bu defa 03.02.2010 tarihinde resmi web sayfasında Belediye Başkanı'nın imzasıyla Adalar Kamuoyu'nu bilgilendirmek amacıyla bildiri yayınlayarak yapılmış olan Kaldırım-Tretuvar hizmetinin toplam maliyetini açıkladı.







Kınalıada, Burgazada ve Büyükada Maden mahallesi için toplam harcama tutarı 14.796.433,71 TL olarak açıklanmış oldu.

...

AFAKİ BİR MALİYET...!!

Belediyenin yıllık net gelirinin 1,5 mislinden fazla olan eski para ifadesiyle 14,7 trilyon liralık maliyet görenlerde şaşkınlık yaratmıştır.

Belediye yetkilileri ―kendilerinin de inanmamış oldukları içindir ki― bilgilendirme yazısının toplam maliyet tutarını ilan eden kısmı web sayfasından birkaç gün sonra derhal kaldırıldı.

...

ANCAK, KAMUOYU adına tekrar sorduk;

― 16.02.2010 tarih, 663 evrak kayıt no ile yan sayfada görülen dilekçeyle bu durumun açıklanmasını,

― Toplam maliyetin hangi harcama kalemlerinden oluştuğunu,

― Yapılmış olan ihalelerin kesin kabul bedellerini,

― Kınalıada, Burgazada ve Büyükada Maden mahallesinde yapılmış olan toplam bordür metre tutarı ile toplam tretuvar m2 tutarının bildirilmesini talep ettik.

ANCAK BUGÜNE KADAR BU SORUMUZA BELEDİYE TARAFINDAN CEVAP VERİLEMEMİŞTİR!...







SONUÇ :

Belediye Gelirleri Kanunu'nun;

"Payların Tahakkuk Şekli" başlıklı 90.maddesinde, yol harcamalarına katılma payının, bu hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan ilgili gayrimenkul sahipleri arasında 89.maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirileceği,

92.maddesinde ise tahakkuk cetvellerinin 1 ay süreyle belediye ilan yerlerinde asılmak suretiyle ilan olunacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bu hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden belediyelerce yapılan kaldırım çalışmaları dolayısıyle yolun iki tarafında bulunan ve başka yola çıkışı olmadığı için bu yoldan yararlanan taşınmaz sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı alınması gerektiğinde bir şüphe bulunmamaktadır.

Ancak payın hesaplanması ve tahakkuku konusunda iki nokta önem arzetmektedir. Buna göre harcamalara katılma payı bina ve arsanın vergi değerinin yüzde 2'sini geçmeyecek, hesaplanan payların toplamı ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtım yapılacak ve buna göre yapılan tahakkuklar 1 ay süreyle ilan olunacaktır.



...


NE YAPMAK GEREKİYOR?

Harcamalara katılma payı uygulaması başlatan ADALAR BELEDİYESİ'nden;

1- 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 89, 90, 91 ve 92.maddelerinde belirtilen şekilde hareket edilip edilmediğinin;

2- Hesaplanan Katılım payının fiilen yapılan cadde ve sokaklardaki maliyet bedelinin ve bu bedeli oluşturan kalemlerin açıklanmasının;

3- Cadde ve sokak itibariyle bunlardan istifade eden gayrimenkul sahiplerinin hizmetin yapıldığı genel beyan dönemine göre emlak vergi değerlerinin doğru tespit edilip edilmediğinin;

4- Kanun'un 92.maddesinde ise tahakkuk cetvellerinin 1 ay süreyle belediye ilan yerlerinde asılmak suretiyle ilan edilip edilmediğinin;

Bilgi edinme yasası kapsamında sorulması gerekir.

5- Tarafınıza yapılan İHBARNAME tebliğinin alındığı tarihten itibaren 1 ay içinde VERGİ MAHKEMESİ'ne dava açabilirsiniz.

Dava dilekçesinde yasa ve yönetmelik hükümlerine esastan ve usulden uyulmadığının, tahakkuk cetvellerinin 1 ay süreyle ilanının yapılmamış olduğunun, pay miktarı hesaplamasının doğru yapılmamış olduğunun belirtilmesi gerekir.