11 Ağustos 2009 Salı

ADALAR POSTASI-2299: adalar'da gaza değil frene basalım! haydi biz de yavaşlayalım! citta slow...II

ADALAR POSTASI
11 Agustos 2009


http://urun.gittigidiyor.com/drhm-ISTANBUL-BUYUKADA-ISKELE-SB-FK_W0QQidZZ19018208


* * *
ADALAR'da TARIHTE O GUN:

20 Mayis 1894 Pazar gunlu Buyukada'da ikamet eden Matbuat-i Dahiliye Kalemi Rumca Gazeteler Mufettisi Pandalaki Efendi'ye eskiden oldugu gibi vapurla bedava gidip gelebilmesi icin paso cikarilmasi talebine dair...


* * *
ADALAR'da BIR GUN:

Buyukada, 7/06/2007 02:50


* * *
11 Agustos 2009 Sali gunu
Buyukada'da HAVA DURUMU*
parcali bulutlu
19-30ºC
% 51-70 nem
K 29km/sa

* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca


* * *


Cicely Mary Barker, The Elder Flower Fairy.



* * *
1- Adalar'da gaza degil frene basalim! Haydi biz de yavaslayalim! citta slow...

Seferihisar Citta Slow'a aday! Darisi Adalar'in basina!

– Hizla Yayilan Yavas Sehirler...

– Seferihisar Turkiye'nin ilk "Yavas Sehir" adayi oldu...
– Seferihisar Cesme olmak istemiyor!
– Seferihisarli'nin yeni gozdesi koy pazari...
– Nedim Atilla'dan Citta Slow'a sinirsiz destek...
– Seferihisar Citta Slow'a hazirlaniyor...

2- TUREB: "Adalar Belediye Baskani Dr. Mustafa Farsakoglu'yla yaptigimiz toplantidan..."

3- Adalar Kultur Dernegi: "Sef Orhan Sevsar yonetimindeki Adalar Kultur Dernegi Turk Musikisi Korosu'nun 'Yaz Konseri'ne tesriflerinizi rica ederiz..."

ADALAR POSTASI'nin 2299. sayisinda...

)O(


* * *
BIR de BALIK:





.........................................................1


22 Eylul 2008 tarihli ADALAR POSTASI'nin 2157. sayisinda "adalar'da gaza degil frene basalim! haydi biz de yavaslayalim! citta slow..." sloganiyla Citta Slow (Yavas Sehir) hareketinin tanitimina yer vermistik.

Seferihisar, "Yavas Sehirler Birligi"ne basvurdu bile!
Darisi Adalar'in basina...
)O(


...

ADALAR POSTASI-2157 (22.9.2008): adalar'da gaza degil frene basalim! haydi biz de yavaslayalim! citta slow...


YAVAS SEHIR (citta slow) hareketi, kucuk kentlerin geleneksel yapilarini, sıkı kurallari dikkatle uygulayarak korumalari gerektigini savunuyor: Arabalar sehir merkezlerinden cikarilmali, insanlar sadece yerel urunleri tuketmeli ve surdurulebilir enerji kullanmali...

"Yavas Sehirler" hizla yayilirken Adalar'da zaten haliyle yaklasik bu minvalde suregelen yasam neden hizlandiriliyor?

Adalar'da degerlerin degersizlestirilmesine birkac misal:

1. TC Kultur ve Turizm Bakanligi Tasinmaz Kultur ve Tabiat Varliklari Yuksek Kurulu'nun 31.3.1984 tarihli 2234 numarali karari uyarinca Istanbul Adalar'i "Dogal ve Kentsel SIT Alani Butunu" ilan edilmis olmasina ragmen bu butune aykiri her turlu icraata goz yumulmakta! Ve dahi "Istanbul'un sayfiyesi" ozelligi hice sayilarak nicedir kabina sigmayan sehrin bir uzantisi haline getirilip kentsel donusturulmesinin hayalleri kurulmakta!

Askiya cikartilmak uzere olan Adalar'in 1/5000'lik Nazim Imar Planlari'nda, Buyukada'ya kongre, Heybeliada'ya saglik, Burgazada'ya kultur, Kinaliada'ya spor "vizyon"lari (!) bicilerek Adalar da kentsel dunusturulecek Kartal ve Merkezi Is Alani (MIA) projesinin adeta cesnisi olarak sunulmakta! Basbakan 20 Eylul gunu yaptigi Mercedes'li Buyukada cikartmasinda: "Oncelikle kentsel degisim, donusum noktasindan [Kartal, MIA ve cesnisi Adalar] butun altyapi calismalarina varincaya kadar eksikliklerin cikarilacagini" anlatarak "halki da bu degisim ve donuse hazirlayacaklarini..." yumurtladi!

2. Istanbul III Numarali Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu'nun 16.6.1999 tarihli 550 sayili karari uyarinca "Adalar'daki butun yollarin prensipte de yaya yolu olmasi ongoruldugunden, motorlu araclarin kullanilamayacagi..." kaidesine ragmen Ada sokaklarinda esi benzeri gorulmemis bir aymazlikla kamu araclari ozel servis amaciyla turlamakta!

3. Yalova vapurunun seferden kaldirilmasi derken Buyukada pazarinin ikide bir en ucra koselere surulmek suretiyle musterisinin bezdirilmesi, market zincirlerinin de Ada'ya girisine musaade edilmesiyle ilkin taze sebze-meyva satislarinin men edilmesi ve fekat cok gecmeden bu kaidenin de unutuluvermesi!

4. Adalar'a "hizmet" adi altinda turlu talana yol acan dogalgaz hezimetinin getirilmesi!
...

Yahu herkes giderken Mersin'e...
Biz neden gidiyoruz tersine?
)O(

...

From: Imece Evi
Subject: [imeceevi] Yavaşşşşşşş
Date: September 20, 2008 1:30:49 PM EEST
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com

Sehirlerde yasayan dostlara ::-)))

Hizla Yayilan Yavas Sehirler

Tarih : 19 Eylul 2008
Kaynak : Spiegel, Strans.org, Slowmovement.com, Matogmer.no, Treehugger
Ceviren : Gizem Kahraman
Derleyen: Zeynep Guney - Arkitera.com

Yavas Sehir Chiavenna

Italya'nin "Yavas Sehir (Slow City)" hareketini destekleyenler, sehir merkezlerinde araba kullanimini yasaklayarak ve McDonald's subeleriyle supermarketleri kapatarak yasanir kentler olusturmaya calisiyorlar. Asya'ya da sicrayan bu akim, tum Avrupa'da hizla yayiliyor.

Toskana'nin minik Chianti sehri, 1999 yilinda ilk "Cittá Slow" [Italyanca yavas sehir] kenti oldu, ardindan Bra, Positano ve Orvieto geldi. Zamanla, yavaslik dalgasi diger sehirler arasinda yayildi. Artik Italya'daki 42 Yavas Sehir'le birlikte, Ingiltere, Ispanya, Portekiz, Avusturya, Polonya ve Norvec'te de bircok Yavas Sehir var. Almanya'dan, aralarinda Hersbruck, Ludinghausen, Schwarzenbruck, Waldkirch ve Uberlingen'in de bulundugu bazi sehirler, sadece 50.000'den az nufusu olan kentlerin kabul edildigi harekete secilebilmek icin basvurdu.



Yavas Sehir'in Italya'da ortaya cikmasina sasirmamak gerek. "La dolce vita"nin [tatli hayat] ulkesi Italya, ozelikle yemekle ilgili geleneklerine cok bagli. Italyanlar'in dilleri bile yavasliga cok daha yatkin.

1991-2004 yillari arasinda Orvieto'nun Belediye Baskani olan Stefano Cimicchi, bu gorevinden sonraki birkac yil "Slow Food (Yavas Yemek)"un basarili konseptinden yola cikilarak hazirlanan Yavas Sehir hareketinin baskanligini yuruttu. Yavas Sehir hareketi, kucuk kentlerin geleneksel yapilarini, sIkI kurallari dikkatle uygulayarak korumalari gerektigini savunuyor: Arabalar sehir merkezlerinden cikarilmali, insanlar sadece yerel urunleri tuketmeli ve surdurulebilir enerji kullanmali. Bu kucuk sehirlerde, supermarket ya da McDonald's aramanin bir anlami yok.

Cimicchi, "Amacimiz yasanir sehirler yaratmak," diyor, "Tipki yazar Italo Calvino ve mimar Renzo Piano gibi, bir utopya sehri konsepti uzerinde calisiyoruz."

Yavas Sehirler, ekoloji ve surdurulebilirlik alaninda bilimin son buluslarindan da faydalanarak, Ortacag'dan ya da Ronesans Donemi'nden kalma kentsel ogeleri korumaya calisiyorlar. Eger kentin bu amacina yardimci olacaksa, modern teknolojiye bile izin veriliyor. Mesela Cimicchi, Orvieto'da sadece yayalarin gecisine izin veren elektronik kapilar kullanmak istiyor. Pisa'da da benzer bir sistem var: Eger kameralar parkmetrenin suresinin doldugunu tespit ederse, bir dakika ya da tum gun de olsa, park cezasi kesiliyor.

Yavas Sehirler'in Kati Kurallari



Yavas Sehir bildirisi, gurultu kirliligini ve trafigi kesmek, yesil alanlari ve yaya bolgelerini artirmak, yerel uretim yapan ciftcilerle bu urunleri satan dukkan ve lokantalari desteklemek ve yerel estetik ogeleri korumak gibi, 50'den fazla taahhut iceriyor. Yavas Sehir olarak adlandirilmak ve salyangoz logosunu kullanabilmek icin de, sehrin once kontrol edilmesi, daha sonra da dedektifler tarafindan duzenli olarak denetlenmesi gerekiyor.

Bu bildiriye gore bir kentin Yavas Sehir olup olmadigini belirleyen hareket, "Cittá Slow"un, genel kurallarin belirtildigi bir manifestosu, bu vasfi almak isteyen kentlerin imzaladigi kurum sozlesmesi, uye sehirler listesi ve bir yillik toplanti programi bulunuyor.

Bu hareketin en onemli etkenlerinden biri de, kentsel yasamdaki yogun tempoyla mucadeleye hiz kazandiriyor olmasi. Italya'nin Yavas Sehir yoneticileri yilda bir kez bulusarak, notlarini karsilastiriyorlar ve yeni inisiyatifler getiriyorlar. Urbino Universitesi de, gecenlerde bir anlasma imzalayarak hareketin resmi danismani oldu.



Kasim 1999'da Orvieto'da hazirlanan sozlesmeye gore Yavas Sehirler'in su sartlari saglamasi gerekiyor:

1 - Etrafini cevreleyen bolgenin ve kentsel duzenin niteliklerini korumak ve gelistirmek icin, yeniden kullanma tekniklerini arastirarak, cevresel politikalar uygulamasi,

2 - Topragin isgali icin degil, kullaniminin gelistirilmesi icin, islevsel bir altyapi politikasi yurutmesi,

3 - Cevrenin ve kent duzeninin kalitesini gelistirmek icin teknoloji kullanimini tesvik etmesi,

4 - Dogal, cevreyle uyumlu tekniklerin kullanimiyla uretilen yiyecek maddelerinin tuketimini desteklemesi, genetik yapisiyla oynanmis urunleri haric tutarak, Slow Food Ark ve Presidia projeleriyle isbirligi icerisinde, zor durumlar icin gereken tipik urunlerin uretilmesi,

5 - Bir bolgenin kultur ve geleneklerinin korunarak, simgesellesmesine katkida bulunup, yerli uretimi tesvik etmesi ve tuketicilerle, kaliteli ureticiler ve saticilar arasinda dogrudan temas kurulabilmesi icin tercih edilebilir ortamlar ve mekanlar yaratmayi desteklemesi,

6 - Konukseverlik kalitesini ve yerel toplum ile onun belirli ozellikleri arasinda gercek bir bag kurmayi desteklemesi, bir sehrin kaynaklarinin eksiksiz ve yaygin olarak kullanimini onleyen fiziksel ve kulturel engelleri kaldirmasi,

7 - Genclerin ve okullarin sistematik bir bicimde lezzet egitimiyle tanismasina ozel bir dikkat gostererek, yalnizca ic isletmecilerinin degil, butun vatandaslarinin Yavas Kent'te yasadiklarina dair farkindaliklarini saglamasi.

Bra'da Yeni Bir Yasam Tarzi

Yavas Sehirler'den biri olan Bra'nin Belediye Baskan Vekili Bruna Sibille, kuresellesmeye karsi hareket etmenin kolay olmadigi gunumuzde, bir kenti yonetmenin en iyi yolunun yavaslik felsefesi oldugunu soyluyor: "Yavaslik hareketi, onceleri iyi yemekler yiyip icmek isteyen birkac kisinin fikri olarak ortaya cikti. Fakat, her seyi daha az telasla ve daha az homojenize bir tutumla yapmanin faydalari hakkindaki tartismalar giderek daha genis bir alana yayildi."

Bra'da da diger Yavas Sehirler'de oldugu gibi, tarihi kent merkezinde araba kullanimi, supermarketler ve parlak reklam isiklari yasaklandi. Elisleri ya da ozel yetistirilmis yiyecekler satan kucuk aile isletmeleri, en iyi ticaret birimleri haline geldi. Belediye binasi, Piedmont bolgesinin tipik bal rengi sivasi kullanilarak onariliyor. Okullarda cocuklara yerel ureticiler tarafindan yetistirilen organik meyve ve sebzeler servis ediliyor.

Fazla calismanin zararlarindan korunmak amaciyla, Bra'daki butun kucuk marketler Persembe ve Pazar gunleri kapatiliyor. Insanlar burokratik islerini, Cumartesi sabahi acilan Belediye'de acele etmeden halledebiliyorlar. Sibille, "Boylece yavas yavas yeni bir ortam, yeni bir hayat anlayisi olusturuyoruz." diyor.

"Bir seyi netlestirelim: Yavas Sehir olmak, her seyi durdurup zamani geri almak anlamina gelmiyor," diye vurguluyor Bruna Sibille, "Muzelerin icerisinde yasamak istemiyoruz, tek istedigimiz modern ile geleneksel arasinda, kaliteli yasami destekleyen bir denge olusturabilmek."

...

seferihisar.com, 18.6.2009

http://www.seferihisar.com/haber/776-citta-slow-seferihisar-yavas-sehire-resmen-aday.html

Seferihisar Turkiye'nin ilk yavas sehir adayi oldu

Seferihisar, gozde turizm hareketine donusen 'Yavas Sehir'lerden biri olmak icin resmen basvurdu. Salyangoz sembollu sertifikayi almak icin 50'yi askin kriteri yerine getirecek.



Tunc Soyer baskanligindaki Seferihisar Belediyesi, "Yavas Sehir" olmak icin merkezi Italya'da bulunan Yavas Sehirler Birligi'ne resmen basvurdu. Birlik denetim sonucu olumlu rapor verirse Seferihisar, salyangoz sembollu "Yavas Sehir" sertifikasini alacak.

Yavas sehir kavramini "Cevreyi, kulturu, tarihi, yerel tatlari titizlikle koruyan, sade bir yasami destekleyen sehir" olarak tanimlayan Seferihisar Belediye Baskani Tunc Soyer: "Turkiye'de ilk kez bir ilce "Yavas Sehir" olmak istedi. Salyangoz sembollu sertifikayi alabilirsek, bu turizmi de besleyecek. Sakinlik ve dinginlik isteyenler bizi tercih edecek. 5 yildizli luks oteller burada yatirim yapmayacak, butik oteller acilacak. Yaya, bisiklet ve atli ulasima onem verecegiz. Sehirici aydinlatmada gunes enerjili lambalar kullanacagiz. Yesil alanlar artacak, yerel tatlari gelistirecek, cevre duyarlilik bilincini yukseltecegiz. Basvurumuzu yaptik, teknik heyetin gelip denetim yapmasini bekliyoruz" dedi.

Gurultu yok, yesil alan cok, agiz tadi sart!

Yavas Sehir olmak icin gurultu kirliligini ve hizli trafigi kesmek, yesil alanlari ve yaya bolgelerini artirmak, yerel uretim yapan ciftcilerle bu urunleri satan dukkan ve lokantalari desteklemek ve yerel estetik ogeleri korumak gibi 50'den fazla kriteri gerceklestirmek gerekli.

Fastfood zincirleri ve yogun trafik yasak! Yani metropollerin "Yavas Sehir" olmasi mumkun degil.

Zaten nufusu 50 binin altindaki kentler birlige girebiliyor. Bu kentler zamanla turistik cekim merkezi oluyor ama uluslararasi zincirlere izin yok... Uyeligi almaya hak kazananlar da gizlice denetlenmeye devam ediyor.

"Yavas Sehir" olmak icin kriterlerden bazilari soyle:

* Geri kazanim teknikleri ve cevreci politikalar gelistirmek.

* Sadece uzerine binalar insa etmek yerine, topragin cevre dostu sekilde kullanilabilmesi icin gereken altyapiyi kurmak.

* Organik urunler uretilmesini ve tuketilmesini desteklemek, genetigi degistirilmis organizmalardan sakinmak.

* Finansal zorluguna dusen yerel ureticileri desteklemek.

* Gercek konukseverlik kalitesini korumak.

* Genclerin ve okullarin lezzet egitimiyle tanismasini saglamak, sadece isletmecilerin degil butun vatandaslarinin "Yavas Sehir"de yasadiklarina dair farkindaliklarini saglamak.

...

seferihisar.com, 25.6.2009

http://www.seferihisar.com/haber/848-citta-slow-nedim-atilladan-citta-slowa-sinirsiz-destek.html

Seferihisar Cesme Olmak Istemiyor

Seferihisar duzenledigi etkinliklerle turizmi masaya yatirdi.



"Yavas Sehir" olarak Turkcelestirilen Cittaslow acilimiyla yurtici ve yurtdisi basininda genis yer bulan Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Belediyesi Kultur Salonu'nda duzenledigi gun boyu suren konferansla turizmi masaya yatirdi.

Iki asamali gerceklesen toplantinin ilk asamasinda Seferihisar Belediye Baskani Tunc Soyer, "Yavas Sehir" acilimiyla ilgili bilgi verirken ikinci asamada Nihat Demirkol moderatorlugunde Turizm ve Jeotermal adli arama konferansi gerceklestirildi.

Toplantinin birinci asamasinda sinevizyon sunumu esliginde katilimcilara Yavas Sehirler hareketiyle ilgili bilgi veren Seferihisar Belediye Baskani Tunc Soyer konusmasinin ardindan katilimcilardan gelen sorulari yanitladi.

Yavas Sehirler birliginin tarihcesi ve calisma alanlariyla ilgili genis bir bilgiyi katilimcilarla paylasan Baskan Soyer; Yavas Sehirler hareketinin globallesmeye, standartlasmaya ve kimlik yitirmeya karsi tepki olarak dogdugunu belirtti.

"Yavas Sehirler nedir, ne degildir?" sorulari isiginda "Yavas Sehirler"in calisma alanlari konusunda bilgi veren Baskan Soyer, "Yavas Sehirler"e uyeligin masa basinda gerceklesemeyecegini yerel idarecilerden, turizmcilerine ve esnafina kadar top yekun bir calismanin kacinilmaz oldugunu soyledi.

Yavas Sehirler Birligi tarafindan belirlenen 60 kriterden yuzde 50'sinin gerceklesmesiyle "Yavas Sehirler"e uye olabileceklerini belirten Baskan Soyer: "Niyet mektubumuzu gectigimiz haftalarda birlik baskanligina verdik. Turkiye'den ilk katilim oldugu icin buyuk bir heyecan ve sevincle karsilandi. Ruzgar ve jeotermal enerji potansiyelimiz ve bakirligimizle, bozulmamis kent dokumuz ve mutfagimizla cok sansli oldugumuzu dusunuyorum" dedi.

Bodrum, Cesme Olmak Istemiyoruz

Toplantiya katilan turizm meslek orgutleri ve turizmciler "Yavas Sehirler" hareketine tam destek verirken Baskan Soyer katilimcilardan gelen sorulari yanitladi. Sorularin ardindan Yavas Sehirler Birligi uyesi sehirlerden ornekler veren Baskan Soyer soyle devam etti:

"Seferihisar Bodrum, Cesme, Kusadasi olabilir mi, olmali mi? Bugun dezavantaj gibi gorunen farkliliklarimiz var. Bunlari avantaja cevirmemiz mumkun. Bodrum'da, Cesme'de gelismis turizm harekteleriyle birlikte yerel kimligin, dogal guzelliklerin, temiz cevrenin de yok oldugunu, Bodrumlular'in Cesmeliler'in turizmden yeteri kadar pay alamadigini gorduk. Yapilasmanin yayginlasmadigi Seferihisar, "Yavas Sehirler" hareketi icin bicilmis bir kaftan. "Yavas Sehirler" hareketi nedir derseniz bence "Yavas Sehirler" Seferihisar'in esnafina, turizmcisine, ureticisine, dogal ve tarihi zenginliklerine sahip cikmasi demek. Herkes "Yavas Sehir" oldugumuzda ne olacak diye birbirlerine soruyor. Seferihisar hep basinda yer alamamaktan sikayet ederdi. Yavas Sehirler ile birlikte Seferihisar bircok kez gazetelere manset oldu. Daha bugunden insanlar Seferihisar'i merak ediyor. Bu merak her gecen gun artacak. Onemli bir damar yakaladik. Ilerleyen gunlerde yurtici ve yurtdisi basinin daha fazla ilgisini cekecegiz. Ilk etapta Istanbul'dan Ankara'dan Seferihisar ismi yayginlastikca yurtdisindan kentimize dogru bir turizm hareketi baslayacak. Insanlar trafigi, gurultusu kontrol altina alinmis; konukseverliginden kusku duymayacaklari tatil beldelerini tercih ediyor artik."

Guclu ve Zayif Yonler Masaya Yatirildi

Etkinligin ikinci asamasinda halkin da katilimiyla Nihat Demirkol'un moderatorlugunde "Turizm ve Jeotermal" adli arama konferansi gerceklestirildi. Tum katilimcilarin soz aldigi; gorus ve onerilerinin kayit altina alindigi konferansta Seferihisar'in guclu ve zayif yonleri, tehdit ve firsatlari tespit edildi.

Seferihisar stratejik plan cercevesinde sektor bulusmalari toplantisinin ikinci etabi olarak gerceklesen etkinlikle birlikte Seferihisar turizm alaninda uygulayacagi yol haritasinin ilk bilgilerine ulasti. Onumuzdeki gunlerde uzman bir ekip tarafindan toplanti sonuclari raporlara donusturulecek. Devaminda Seferihisar genel basliginda bir arama konferansi daha gerceklesecek. Uc toplantidan cikan veriler halka acik yapilacak bir toplantiyla masaya yatirilacak. Bu toplantinin ardindan Seferihisar Belediyesi bir yandan acil eylem planini belirlerken Stratejik Planin da taslagini cikarmis olacak.

...

seferihisar.com, 2.7.2009

http://www.seferihisar.com/haber/816-citta-slow-seferihisarlinin-yeni-gozdesi-koy-pazari.html

Seferihisarlinin Yeni Gozdesi Koy Pazari

Seferihisar Belediyesi'nin atil durumdaki tarihi belediye binasini Koy Kooperatifi Isbirligiyle Koy Pazari olarak ekonomiye kazandirmasinin ardindan, her Sali kurulacak uretici ve tuketici pazarinin ilki halkin yogun ilgisiyle karsilandi.



Seferihisar Belediyesi'nin atil durumdaki tarihi belediye binasini Koy Kooperatifi Isbirligiyle Koy Pazari olarak ekonomiye kazandirmasinin ardindan, her Sali kurulacak uretici ve tuketici pazarinin ilki halkin yogun ilgisiyle karsilandi.

Seferihisar Belediyesi ve Izmir Koy Koop. Birligi isbirligiyle tarihi belediye binasinda olusturulan Koy Pazari'nin ardindan, taze sebze ve meyvelerin satisa sunuldugu uretici ve tuketici pazari da Seferihisarlilar'in yogun ilgisiyle karsilandi.

Sebze meyve satisinin yani sira zeytinyagi gibi yoreye has lezzetlerin de satildigi pazarda, Orhanli, Beyler, Kavakdere, Duzce, Ulamis, Doganbey ve Godence koylerinde uretim yapan ciftcinin aracisiz bir sekilde urunlerini halka bulusturabilecekleri bir ortam saglanarak, hem halkin hem ureticinin memnuniyeti saglandi.

...

seferihisar.com, 21.7.2009

http://www.seferihisar.com/haber/848-citta-slow-nedim-atilladan-citta-slowa-sinirsiz-destek.html

Nedim Atilla'dan Citta Slow'a Sinirsiz Destek

Cittaslow kavraminin cikis noktasini olusturan "slow food" yavas yemek kavramini aciklayan Nedim Atilla, cittaslowda yerel lezzetleri on plana cikarmanin onemini anlatti.



Belediye kultur merkezinde gerceklestirilen bilgilendirme toplantisinda Izmir'in onemli gurme isimlerinden Nedim Atilla cittaslow'a aday Seferihisar'a, "slow food" kavramini anlatti.

Seferihisar Belediye Baskani Tunc Soyer'le birlikte katilimcilarla Seferihisar'in ozgun lezzetlerini konusan Nedim Atilla, cittaslow'un olmazsa olmaz kosullarindan olan yerel tatlarin ilcenin restorantlarinda halkla bulusmasinin turizm acisindan onemine degindi. Su anda Seferihisar'in hicbir lokantasinda ya da restorantinda yerel lezzetlerin sunulmadiginin altini cizen Atilla, ev hanimlarina da seslenerek bu lezzetlerin yok olmasina izin vermeyelim dedi.

Ilerleyen gunlerde basta ev hanimlarinin katilimiyla gerceklesecek bir yemek yarismasinin duzenlenmesinin yerel tatlarin yeniden gundeme getirilmesi icin oldukca guzel bir aktive olacagindan bahseden Atilla, sadece yerel lezzetleri degil muzigi ve halk oyunlarini da hep birlikte yeniden canlandiralim onerisinde bulundu.

...

seferihisar.com, 21.7.2009

http://www.seferihisar.com/haber/865-citta-slow-seferihisar-citta-slowa-hazirlaniyor.html

Seferihisar Citta Slow'a Hazirlaniyor...

Cittaslow 'sakin sehir' projesiyle Seferihisar'in onumuzdeki 5 yili icin yol haritasini belirleyen Baskan Tunc Soyer, bilgilendirme toplantilarina hizla devam ediyor.



Cittaslow acilimiyla tum Turkiye'de yanki uyandirmaya devam eden Seferihisar Belediye Baskani Tunc Soyer, sakin sehir konusunda halki daha detayli bilgilendirmek icin birbiri ardina gerceklestirilen toplantilarda sakin sehri anlatiyor. Gectigimiz gunlerde Nedim Atilla'nin konusmaci olarak davet edildigi ve Cittaslow'un en onemli etkinliklerinden biri olan Slowfood'un anlatildigi toplantinin ardindan, dun Belediye Kultur Evi'nde gerceklestirilen etkinlikle citta'nin kriterlerinden ve oncelikli olarak yapilmasi gerekenlerden bahsedildi.

Cittaslow'un yerine getirilmesi gereken kriterlerin baslicalarinin; cevresel peyzaj calismalari, yerel uretimi korumak, organik tarimi guclendirmek, yerel tatlarin gun yuzune cikarilmasi, okullarda gerceklestirilmesi planlanan tat ve beslenme egitim programlari, Seferihisar Slowfood Convinium'unun kurulmasi ve etkinliklerle desteklenmesi, gurultu, isik ve cevre kirliliginin giderilmesi, tarihi ve kulturel merkezlerin yeniden gozden gecirilmesi, ulasim alaninda yapilacak yeniliklerle alternatif ulasim imkanlarinin yaratilmasi, eglence ve spor faaliyetlerini destekleyici projeler uretilmesi, dost magazalar kurulmasi, kaliteli agirlama ve turist psikolojisi oldugu ifade edildi.

Ana basliklarla belirtilen bu kriterlerin yerine getirilebilmesi icin belediyenin kaynaklarinin yani sira Kultur ve Turizm Bakanligi'nin destegini isteyecegini soyleyen Soyer, sadece yurt ici degil uluslararasi fonlara da basvurularda bulunarak kaynak yaratmak icin gereken cabayi gostereceklerini ifade etti.

Seferihisar, gozde turizm hareketine donusen 'Yavas Sehir'lerden biri olmak icin resmen basvurdu. Salyangoz sembollu sertifikayi almak icin 50'yi askin kriteri yerine getirecek.



.........................................................2
From: Canan Alioglu
Subject: Fw: [TUREB-Platform] Adalar Belediye Baskani ile yapilan toplanti notu
Date: August 10, 2009 5:55:36 PM EEST
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com

From: TUREB Yonetim
To: 'TUREB-Turist Rehberleri Tartisma Platformu' ; tureb_duyuru@list.turkishguides.org
Sent: Monday, August 10, 2009 4:18 PM
Subject: [TUREB-Platform] Adalar Belediye Baskani ile yapilan toplanti notu

 
Sevgili Meslektaslar,
 
Adalar Belediye Baskani Dr. Mustafa Farsakoglu ile yaptigimiz toplantidan, kendilerinin TUREB ile isbirligi icerisinde calismak istedikleri, turist rehberlerinin turizmdeki deneyimlerinden yararlanmak talebinde olduklari anlasilmaktadir.
 
Bu cercevede, kendileriyle ileride bazi toplantilar duzenlenecektir. Bu toplantilardan once, ozellikle Adalara tur yapan veya bolgeyi iyi taniyan rehber arkadaslar Adalardaki aksakliklar ve bu aksakliklara cozum onerilerini, Adalarin turizmden daha fazla nasil faydalanabilecegine iliskin goruslerini TUREB'e iletirlerse seviniriz.
 
Ileride yapilacak toplantilara katilabilecek arkadaslar isimlerini TUREB'e bildirebilirler.
 
TUREB Yonetim



.........................................................3
From: Talin Etyemez
Subject: Fw: davetiye
Date: August 10, 2009 8:00:19 PM EEST
To: adalar.postasi@gmail.com