28 Nisan 2012 Cumartesi

ADALAR POSTASI-2695: "⁒100 elektrikli taksi dolmuş"a dair kim, hangi sıfatla, neyi denedi de karar verecek?...

Heybeliada'da Rum Ticaret Mektebi...


* * *

ADALAR'da TARİHTE O GÜN:

3 Haziran 1916 Cumartesi günlü, Darülaceze'deki çocukların, Darüleytam'da himaye edilebilmeleri için Heybeliada'daki Ticaret Mektebi binasının tahsis edilmesi lüzumunun Maarif Nezareti'nden bildirilmesine dair...

* * *

ADALAR'da BİR GÜN:

Fotoğraf: 18:30 ADALAR POSTASI'nda, 26.4.2012 19:37. 
)O(

* * *


ADALAR'da HAVA DURUMU:

28 Nisan 2012 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
10/22ºC
%67-90nem
Poyraz, KD 24km/sa
Gündoğuşu 06:06... Günbatışı 19:57...


* * *
Cicely Mary Barker, The Daisy Fairy.


__________________________________________

1- İstanbul Adaları'nda Trafik Canavarının Usulsüz Seyrine Seyirci Kalmayacağız!...  Faytonlarımızı da Vermeyeceğiz!...

2- Uğurlar ola!...

3- "⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"a dair bir kaç kelam...

4- Adalar Belediyesi (27.4.2012): "["⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"u] İlçemiz yollarında kullanıp kullanamayacağımızı görme amacıyla binek tipi akülü bir araçla, 2 saatlik bir deneme sürüşü yapılmış ve getiren firmaca geriye götürülmüştür..."

5- Adalar Belediyesi (11.10.2011): "Büyükada Nizam Caddesi Türkoğlu Sokağı'na minibüs servisi konulmasıyla ilgili yapılan değerlendirmede servis hizmeti verecek aracın bulunmadığı ... ama belediyemizce başka bir araç temin edilmesi halinde konunun değerlendirilebileceğini bilgilerinize arz..."

6- Deniz Toprak: "Elektrikle çalışınca da 'motorlu' olmuyor mu bu meret! Hem neyi denediniz ki? Kim, hangi sıfatla, neyi denedi de karar verecek?..."

7- Şirin Ünal Kahraman: "Yani deneme sürüşü sonucu alınan karar ne olmuş onu yazmıyor! Hiç inandırıcı değil kusura bakmasınlar!...

8- "⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"a Ada sakinlerinin tepkileri...

9- Mustafa Meydan: "Baharın gelmesiyle birlikte Adalar’a giden ziyaretçileri kötü bir sürpriz karşılıyor. Tırtılların rüzgârla uçuşan enzimlerini vücuduyla eve taşıyan piknikçiler kaşıntı ve kızarıkla doktora koşuyor..."

10- Deniz Toprak: "Adalar'da ekolojik denge kaşınmaları..."

11- Adalar Belediyesi: "Tırtıl zararlılarının yol açtığı şikâyet ve orman alanının ilaçlanmasıyla ilgili önerilerin muhatabı da belediyemiz değil ve Orman İşletme Şefliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü'dür..."

12- Oya İslimyeli: "National Geographic arşivinden 1920 sonlarının bir Büyükada fotoğrafını yolluyorum... Zarafet, şıklık, kendine, birbirinin gözüne saygı ve asaletin fotoğrafını... Bir zamanlarki Adalar'ın, İstanbul'un, Türkiye'nin fotoğrafını..."

13- Talin Etyemez: "Adalar Kültür Derneği tanıtım filmi..."

14- Ada Deniz Kedi Martı: "Bu çiçekler ADALAR POSTASI'na... Gecikmiş bir doğum günü hediyesi..."

15- Sevag Beşiktaşlıyan: "Kilise yönetiminin de fazlasıyla rahatsız olduğu üzere, son 10 yıldır, dilek dileme ritüelleri giderek farklılaşıyor. Bunlardan en çok öne çıkanı, manas­tıra giden yokuşun başında bir ağaca bağladığı bir ipi, kilisenin bu­lunduğu tepeye kadar hiç koparma­dan açabilenlerin dileklerinin ger­çekleşeceği inancı..." 

16- Aile Hekimliği uygulamalarında Adalar'da son durum...

17- Heybeliada Gönüllüleri Festivali...

18- Kuşlar Âlemi'nden...

19- Yüzler Defteri'nden...

)O(




_____________________________________________
_____________________________________________

Uğurlar ola...



Yıldız Sarayı, 26.4.2012 16:17.
)O(
_____________________________________________


"⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"a dair bir kaç kelam...


4.4.2012'de Adalar Belediyesi bahçesinde park halinde fotoğrafı görülen "⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"un, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.12.2009 tarih ve 2232 sayılı "İstanbul ili, Adalar ilçesinde Motorlu Taşıt kullanımına ilişkin; bütün yolların prensipte yaya yolu olarak belirlendiğine, bu nedenle ilçenin kültür kimliği ve diğer özelliklerinin korunmasının bir gereği olarak Adalar genelinde motorlu taşıt trafiği olamayacağına ve Adalar'ın bu önemli özelliğinin kısmi bile olsa bozulamayacağı,” kararı yok sayılarak ve dahi “Bu karara uymayanlar hakkında 2863 sayılı kanun uyarınca yasal işlem yapılmasına, karar gereğinin Kaymakamlık ve Belediye tarafından yerine getirilmesine oybirliğiyle karar veril”mişliğine rağmen bizzatihi Belediyesi'nce yapılan bu ihlal ne şaşılası bir hal! 

"⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"un, 'elektrikli' kisvesi altında motorlu araç değilmiş yutturmacasıyla her nasılsa Adalar'a çıkartılması, Adalar için tam manasıyla bir kırılma noktası zira nicedir Adalar'da seyreden trafik canavarının kanun/kural tanımazlığıyla seyrine seyirci kalan ilgisiz ilgililerin, peşi sıra imar canavarını da Adalar'a tastamam çıkartmak azimlerinin bir nevi âlamet-i farikası! 



"T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.12.2009 tarih ve 2232 sayılı kararı uyarınca “İstanbul ili, Adalar ilçesinde Motorlu Taşıt kullanımına ilişkin; bütün yolların prensipte yaya yolu olarak belirlendiğine, bu nedenle ilçenin kültür kimliği ve diğer özelliklerinin korunmasının bir gereği olarak Adalar genelinde motorlu taşıt trafiği olamayacağına ve Adalar'ın bu önemli özelliğinin kısmi bile olsa bozulamayacağına,” işaret edilmiştir.

Bu karara uymayanlar hakkında 2863 sayılı kanun uyarınca yasal işlem yapılmasına, karar gereğinin Kaymakamlık ve Belediye tarafından yerine getirilmesine oybirliğiyle karar verildi”ğindendir ki gereğinin gereği gibi yapılması gereğiyle yukarıda 4.4.2012 tarihinde Adalar Belediyesi bahçesinde park halinde fotoğrafı görülen "%100 elektrikli (!) taksi dolmuş"un ivedilikle bağlanarak Adalar'dan çıkartılmasıyla tarafıma bilgi verilmesi"ne dair başvurumuza 27.4.2012 tarihinde Adalar Belediyesi'nden gelen açıklaMA uyarınca; 

"Yaşlı ve yürüme güçlüğü içerisinde olan hemşehrilerimizin ulaşım hizmetlerinde kullanılan," 'Hasta Nakil Aracı' Ada sakinlerinin malumu olduğu üzre türlü istismarla camiye Cuma namazına dahi servis yapıyor bu minvalde!... 


"Yaşlı ve yürüme güçlüğü içerisinde olan hemşehrilerimizin ulaşım hizmetlerinde kullanılan"ılmak üzere bilmem kaç tane 5-6 kişilik golf arabaları da çıkardılardı Ada'ya —ki içlerinde bu minval servis için sadece 1 adetle sınırlandırılmak üzere kullanılabilecek en ehveni galiba o yine de! 


Dahası hiç gerekmediği halde "Belediyemiz hizmetlerinde, öğrencilerin okula gidiş gelişlerinde kullanılan okul taşıtı"yla servis yaptıklarını; "ve pazara gelen hemşehrilerimizi evlerine gidiş gelişlerinde,  benzinli ve dizel araçların yerine örneğin; PTT’nin kullanmakta olduğu akülü minibüs tipi araç gibi ilçemiz yollarında kullanıp kullanamayacağımızı görme amacı ile binek tipi akülü bir araçla, 2 saatlik bir deneme sürüşü yapılmış ve getiren firmaca geriye götürülmüş," olduğunu; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.12.2009 tarih ve 2232 sayılı kararını yok sayarak alenen bilgilerimize arz ederken senelerdir parası mukabilinde Aya Yorgi'ye dolmuş işlettikleriniyse yazmayı unutmuşlar zaar!... 

Faytonların kaldırılmak istenmesi hamlesiyle "⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"un ve dahi Terrace-Lido, Seferoğlu inşaatlarının Adalar'da bitivermesi tesadüf olmasa gerektir! İşte tam da bu kırılma noktasında ilgili kurumlara yaptığımız ekli başvuruya verilen açıklaMA peşi sıra İAKTVKD'nin de (İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği) müdahil olup şu pek muallak bırakılan "ilçemiz yollarında kullanıp kullanamayacağımızı görme amacı"yla sevdasına bağlayıcı olacak bir biçimde ilgisiz ilgililere resmi bir başvuruda bulunması dileğiyle... 

1001 kez yinelediğimiz üzere: 
"İstanbul Adaları'nı benzeri sayfiye yerlerinden ayıran emsalsiz özelliği motorlu araç trafiğinin dolayısıyla gürültüsü ve kirliliğinin olmayışıyDI! Ancak bilinmelidir ki "araba sevdası"ndan muzdarip olanların gidecekleri pek çok yer varken, motorlu taşıtsız bir yaşantıyı tercih eden bizlerin gidebileceği başka herhangi bir yer yoktur! Haliyle İstanbul Adaları sakinlerinin de Yunanistan'daki Hydra Adası, Almanya'daki Baltrum Adası, Hollanda'daki Schiermonnikoog Adası, Fransa'nın güneyinde Toulon yakınındaki Ile de Porquerolles, Kanada'daki Torino Adaları, ABD'deki Mackinag Adası, Brezilya'daki Paqetá Adası, Çin'deki Gulangyu Adası ve benzeri çağdaş dünyanın motorlu taşıtsız yaşamı tercih eden tüm adalarının http://www.carfree.com/carfree_places_old.html mukimleri gibi motorlu taşıta izin vermeye hiç mi hiç niyetleri yoktur! Çağdaş dünyanın motorlu taşıtsız yaşamı tercih ederek cittaslow bayrağı altında birleşen kentleri yavaşlarken evvel zemandan beri haliyle bir cittaslow (sakin belde) olan Adalar'da da gaza basmanın âlemi yoktur!" 

Kaygılarımızla,
)O( 


NotAda Dostları Derneği'nden Mukaddes Orçun, Adalar'ın yakın/uzak geçmişinde Adalar'ın kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına dair verdikleri yaman mücadelenin kimi evrakını iletti 26.4.2012  Perşembe günü ADALAR POSTASI'na, 18:30 Adalar Postası'nda soluksuz okudum gıptayla... Bu meyanda Prof. Dr. Asım Mutlu'nun başvuruları tam bir mihenk taşı... İbret olsun diye yayımlayacağız yakında ADALAR POSTASI'nda...



"⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"a dair itiraz başvurusu...


From: EMİNE ÇİĞDEM TUGAY
Subject: adalar'da dolmuşun işi ne?... 
Date: April 6, 2012 9:19:54 AM GMT+03:00 
To: Ertugrul Gunay ertugrul.gunay@kulturturizm.gov.trozelkalem@kulturturizm.gov.tr, TC KULTUR ve TABIAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MUDURLUGU kurullardairesi@kultur.gov.trbelediye@adalar.bel, Belediye Başkanı belediyebaskani@adalar.bel.tr, Baki Ergök bekirergok@istanbul.gov.tr, Derviş Ahmet Set dervisahmetset@istanbul.gov.tr, Ahmet Arabacı adalar@istanbul.gov.tr 


Ertuğrul Günay / Kültür ve Turizm Bakanı 
TC KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI 
Atatürk Bulvarı No:29 
Opera 06050 Ankara 
Tel: 0312 311 19 32 
Faks: 0312 311 14 31 

TC KTVK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 
KURULLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 
KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA YÜKSEK KURULU 
II. Meclis Binası yanı Ulus Ankara 
Tel: 0312 310 53 64 
Faks: 0312 310 91 12 

A. Metin Yıldırımlı / 5. İKTVKK Müdürü 
İSTANBUL 5 NUMARALI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU Hobyar Mahallesi Büyük Postane Cad. Eski Sümerbank Binası 
Sirkeci İstanbul 
Tel/Faks: 0212 528 31 13 

Bekir Ergök / İstanbul Vali Yardımcısı 
Fevzi Güneş / İstanbul Vali Yardımcısı 
Derviş Ahmet Set / İstanbul Vali Yardımcısı 
İSTANBUL VALİLİĞİ 
Ankara Caddesi, Cağaloğlu 
Fatih 34410 İstanbul 
Tel: 0212 455 59 00 
Faks: 0212 512 20 86 

Ahmet Arabacı / Adalar Kaymakamı 
ADALAR KAYMAKAMLIĞI 
Çankaya Caddesi No:44 
Büyükada 34970 İstanbul 
Tel/Faks: 0216 382 60 17 

Mustafa Farsakoğlu / Adalar Belediyesi Başkanı 
ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI 
Altınordu Caddesi No:21 
Büyükada İstanbul 
Tel: 0216 382 78 50 (dahili 184) 
Faks: 0216 382 67 85 

Sami Yılmaztürk / TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ 
Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Barbaros Bulvarı 
Besiktaş 34349 İstanbul 
Tel: 0212 227 69 10 
Faks: 0212 236 85 28 

Saltuk Yüceer/ TMMOB Mimarlar Odası Anadolu I. Büyükkent Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı 
TMMOB MİMARLAR ODASI ANADOLU I. BÜYÜKKENT BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ 
Rıhtım Caddesi İskele Sokak No:27 
Kadıkoy İstanbul 
Tel: 0216 348 14 05 

Arif Çağlar / İAKTVKD Başkanı 
İSTANBUL ADALARI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ (İAKTVKD) 
Güzeller Sokak No:30 
Büyükada 34970 İstanbul 


6 Nisan 2012


TC KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI'na

TC KTVK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA YÜKSEK KURULU'na

İSTANBUL 5 NUMARALI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU'na

İSTANBUL VALİLİĞİ'ne

ADALAR KAYMAKAMLIĞI'na

ADALAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI'na

TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ'ne

TMMOB MİMARLAR ODASI ANADOLU I. BÜYÜKKENT BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ'ne

İSTANBUL ADALARI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ'ne


İSTANBUL ADALARI'nda TRAFİK CANAVARININ USULSÜZ SEYRİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ! 


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.12.2009 tarih ve 2232 sayılı kararı uyarınca “İstanbul ili, Adalar ilçesinde Motorlu Taşıt kullanımına ilişkin; bütün yolların prensipte yaya yolu olarak belirlendiğine, bu nedenle ilçenin kültür kimliği ve diğer özelliklerinin korunmasının bir gereği olarak Adalar genelinde motorlu taşıt trafiği olamayacağına ve Adalar'ın bu önemli özelliğinin kısmi bile olsa bozulamayacağına,” işaret edilmiştir.

Bu karara uymayanlar hakkında 2863 sayılı kanun uyarınca yasal işlem yapılmasına, karar gereğinin Kaymakamlık ve Belediye tarafından yerine getirilmesine oybirliğiyle karar verildi”ğindendir ki gereğinin gereği gibi yapılması gereğiyle yukarıda 4.4.2012 tarihinde Adalar Belediyesi bahçesinde park halinde fotoğrafı görülen "%100 elektrikli (!) taksi dolmuş"un ivedilikle bağlanarak Adalar'dan çıkartılmasıyla tarafıma bilgi verilmesini önemle arz ederim.

Kaygılarımla,

Emine Çiğdem Tugay
)O(
Türkoğlu Sokak No:26
Büyükada 34970 İstanbul


_____________________________________________

"⁒100 Elektrikli taksi dolmuş" itiraz başvurusuna
Adalar Belediyesi'nden açıklaMA geldi!...


From: ŞENGÜL ALBAYRAK 
Subject: 
Date: April 27, 2012 12:13:28 PM GMT+03:00 


TC ADALAR BELEDİYESİ 
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 

SAYI : M.34.6.ADA.0.63.492 / …/04/2012 

KONU : Emine Çiğdem TUGAY 

Sayın : Emine Çiğdem TUGAY Türkoğlu Sokak No:26 Büyükada/İstanbul 

İLGİ : 06.04.2012 tarihli e-posta dilekçeniz. 

Belediyemiz hizmetlerinde, öğrencilerin okula gidiş gelişlerinde kullanılan okul taşıtı ve pazara gelen hemşehrilerimizi evlerine gidiş gelişlerinde, yaşlı ve yürüme güçlüğü içerisinde olan hemşehrilerimizin ulaşım hizmetlerinde kullanılan benzinli ve dizel araçların yerine örneğin; PTT’nin kullanmakta olduğu akülü minibüs tipi araç gibi ilçemiz yollarında kullanıp kullanamayacağımızı görme amacı ile binek tipi akülü bir araçla, 2 saatlik bir deneme sürüşü yapılmış ve getiren firmaca geriye götürülmüştür. 

Bilgilerinizi rica ederim. 

Mürsel AYRANCI 
Başkan Yardımcısı 

_____________________________________________

tam yerine geldi manzara koyduk!...


Adalar Belediyesi (11.10.2011): "Büyükada Nizam Caddesi Türkoğlu Sokağı'na minibüs servisi konulmasıyla ilgili yapılan değerlendirmede servis hizmeti verecek aracın bulunmadığı ... ama belediyemizce başka bir araç temin edilmesi halinde konunun değerlendirilebileceğini bilgilerinize arz ederim."


Böyle gelmemişse de içler acısı bir biçimde böyle gitmekte olan bir nevi akıl-fikir, hak-hukuk kaymasıyla zaar resmi araçlarla türlü adrese yapılan gayrıresmi servislerden, dahası ücreti mukabilinde Aya Yorgi'ye, bilabedel çarşıdan evlere düzenlenen dolmuş seferlerinden aldıkları cesaretle olsa gerektir ki Büyükada'nın kimi sakinleri, Kadıyoran cihetine minibüs seferleri arzuhâliyle imza toplayıp başvurmuşlardı Adalar Belediyesi'ne! 

Adalar Belediyesi ise şöyle cevaplamış arzuhâllerini: 



[...]



_____________________________________________

From: DENİZ TOPRAK 
Subject: Ynt: ⁒100 elektrikli taksi dolmuşa dair adalar belediyesi'nden... 
Date: April 27, 2012 2:43:08 PM GMT+03:00 

Hem neyi denediniz ki?


Elektrikle çalışınca da MOTORLU olmuyor mu bu meret! Hem neyi denediniz ki? Kim, hangi sıfatla, neyi denedi de karar verecek? Zat-ı muhterem beğendiyse kışın da zincir takıp mı dolaşacak bunlar Adalar'da? Yuh diyorum!... Akıl fikir diliyorum... 

_____________________________________________

From: ŞİRİN ÜNAL KAHRAMAN 
Subject: RE: ⁒100 elektrikli taksi dolmuşa dair adalar belediyesi'nden... 
Date: April 27, 2012 2:44:56 PM GMT+03:00 

HİÇ İNANDIRICI DEĞİL KUSURA BAKMASINLAR!...


2 saatlik bir deneme sürüşü yapılmış ve getiren firmaca geriye götürülmüştür.” 

Yani deneme sürüşü sonucu alınan karar ne olmuş onu yazmıyor! 

HİÇ İNANDIRICI DEĞİL KUSURA BAKMASINLAR! 

Bu dolmuşlar 1 + 3 + 4 = 8 kişi oturabiliyor.   

Okul taşıtı ise çocukların hacimsel boyutunu küçük sayarsak 12 diyelim değil yaa neyse kaç sefer yapacak, ben de 8 yıl Ada ilkokulunda, orta okulunda okudum, 3 yıl Heybeliada HRGL lisesine gittim geldim, ben de o yolu gidiyordum neden şimdiki çocuklar yürümüyor da servis konuyor Ada gibi yerde, temiz havada yürümek gibisi var mı ya da şimdikiler kıymetli biz mi kıymetsizmişiz anlayamadım...!!! 

Pazar servisi 8 kişi bindi ee 8 pazar arabası nereye konacak?... İstanbul'da kullanıyoruz boş alan o kadar yok.. 

Yaşlı ve yürüme güçlüğü çekenler için bu çok yerinde bir karar ama o kadar kamu aracı varken bir de halk için çalışsın ne kadar vaktini alır Ada'da, zabıta aracı, polis minibüsü var her dakika mı olay var? Karakolun önünde onca kamu aracı duruyor, kamu aracı benim bildiğim halk içindir yanlış mı biliyorum yoksa? 

HİÇ İNANDIRICI DEĞİL KUSURA BAKMASINLAR!... 

Selam ve saygılarımla, 

Şirin ÜNAL KAHRAMAN


_____________________________________________

"⁒100 Elektrikli taksi dolmuş"a Ada sakinlerinin tepkileri...


Subject: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır!
Date: Wed, 4 Apr 2012 13:36:27 +0300
To: ADALAR POSTASI

trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır!... 

From: MARAL YILMAZ
Subject: Şu anda adalar belediyesinin yanında park halinde taksi dolmuş beklemektedir
Date: April 4, 2012 12:55:43 PM GMT+03:00


 


From: MEHMET GÖZGÜCÜ 
Subject: Re: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 1:42:46 PM GMT+03:00 

ÇOK DEĞERLİ ADALAR POSTASI........................!
DEMEK ONLAR ADALARIMIZIN O GÜZELİM FAYTONLARINI YOK ETMEK İÇİN BU YÖNTEMİ GELİŞTİRMİŞ OLMUYORLAR MI DİYE SORMADAN GEÇEMİYOR VE HER ZAMAN YANINIZDA OLDUĞUMU BELİRTİP SONSUZ BAŞARILARLA DOLU SAYGIN SEVGİLERİMİ DE BUNLARA EKLİYORUM.......................
MEHMET GÖZGÜCÜ


From: NEZİH BAYRAKTAR 
Subject: Re: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 2:01:26 PM GMT+03:00 

Daha özensiz çirkin bir adada yaşayacağız maalesef! Bu kadar mı hoyrat yöneticilik yapılır? Bu kadar mı estetikten uzak olunur? Kendimi bu vurdumduymazlık karşısında çok aciz hissediyorum. Biraz güzel örneklere bakılsa yurtdışındaki ne olur sanki... Üzülüyorum ve dünya mirasını korumaya çalışanlara karşı utanmadan bunları bize layık görenlere inat UTANIYORUM!!! 
KUSURA BAKMAYIN YÖNETİCİLERİMİZİN KÜLTÜRÜ BURAYA KADAR!!


From: SERAP UZUNLAR 
Subject: Re: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 2:04:00 PM GMT+03:00 

Ah… Bu da nedir? O zaman sevgili Belediye, anlaşalım seninle... Bu dolmuş sadece yürümekte zorlanacak olan yaşlıları ve yürümesine engel bedensel engeli olanları taşısın. Bu çirkin aracın Ada'ya çıkması üzerine, görev dışı zamanlarda da görevde olmayan görevsizlerin binerek Adalarda fink attığı çirkin araçlardan da 3-5 tanesi eksilsin… Diğer araçlar da öyle zevattı, zerzavattı taşımasın… O zaman bir şey demeyeceğim ben bu beter duruma... Biz trafik istemiyoruz dedikçe, dalga geçer gibi yaptığın bu davranışı mazur göreceğim. Tamam mı? Belediye personeli diye görev dışı zamanlarda araçların hiç biri kullanılmasın ve sayısı da azalsın. Bu çirkin dolmuşu da sadece yaşlılar ve yürümesine engel bedensel engeli olanlar kullanabilsin…


From: UGO ANTONIO CORINTIO 
Subject: RE: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 2:09:16 PM GMT+03:00 

Normaldir… zira Allah’ın vermiş olduğu bütün güzellikleri, tabiat dahil, bozmak için ne mümkünse yapılıyor!!!!! 
Selam ve sevgiler,
Ugo


From: DENİZ TOPRAK 
Subject: Ynt: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 2:57:51 PM GMT+03:00 
Sülün Osman 

Vikipedi, özgür ansiklopedi 
Osman Ziya Sülün, (d.1923 ö. 1984) Dolandırıcılar kralı "Sülün Osman" olarak Türk tarihine geçen bir kişidir. Osman Ziya Sülün, 1923'te İstanbul'da doğdu. Adını duyurduğu ilk "işini" 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. 1950 ve 60'lı yıllardaki "işleriyle" ün kazanan "Sülün Osman", tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane haline geldi. Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984'te Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü ve kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü. 

Demek ki Sülün Osman gerçekten ölmemiş…

Sonunda Adalar’ı da satmış birine belli ki. 

Alan adam da kafasına göre bina dikiyor, dolmuş çıkartıyor. 

Ama uyarmak lazım Adalar’ı satın aldığını sanan adamı, kandırıldığını söylemek lazım. “Adalar senin değil” demek lazım… 

“Her kimsen kandırmışlar seni hemşerim, Adalar’ı satın almadın, Adalar senin değil aslında. DUR!”


From: HANDAN ALTINELLER
Subject: Re: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 4:31:46 PM GMT+03:00 

Yazıklar olsun diyorum, ellerim kırılsaydı da oy vermeseydim diyorum, artık Ada'da yaşanmaz diyorum. Vah ki vah.. vah benim güzel Ada'm.. Daha neler gelecek başına kimbilir? İğrenç ötesi... 


From: CELAL KARACA  
Subject: Büyükada - Taksim seferleri başlıyoooorrrrr... 
Date: April 4, 2012 4:52:00 PM GMT+03:00 


Büyükada - Taksim seferleri başlıyoooorrrrr... 

Artık ne söylenir bilmiyorum… Bence TIR veya metrobüs getirmek lazım… Vur dedik ise böyle bir araç alternatif sunulursa çok güleriz… Bu araçla Büyükada-Kartal seferi mi yapılacak?... Veya Büyükada-Taksim seferi mi? Denizde gideni varsa tercihimizdir… Haydi hayırlısı… 


From: METİN KARADAĞ 
Subject: Re: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 2:24:42 PM GMT+03:00 

ADALARDA TOKi BLOKLARI ARASINDA MEKiK DOKUMAK iCiN Mi, LAZIMMIS?


From: ŞİRİN KAHRAMAN
Subject: RE: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 4, 2012 5:16:11 PM GMT+03:00 

Peki ada olmanın ne özelliği kaldı, bu motorlu araç sayılmıyor mu ? Bence elektrikli çalışıyor diye bunu motorlu araçtan saymayanın bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor... Hem göz hem akıl sağlığını kontrol etmek lazım ...!!! Çok net açık açık soruyorum kimin bundan ne çıkarı var açık açık söylesin... (söylemeye yürek ister )


From: HABİB KENT 
Subject: Re: trafik canavarı belediyesi'nce ada'ya çıkartılmıştır! 
Date: April 5, 2012 11:03:41 AM GMT+03:00 

Rezalet, önce vapurlarımız sonra bakir koylarımız (çoğuna derme çatma, gecekondu 'plajlar!??' kondurulmuş), sonra ağaçlarımız, şimdi de faytonlarımız kim bunlar ya? 


From: HALUK DİRESKENELİ 
Subject: Re: adalar'da taksi dolmuşun işi ne?... 
Date: April 6, 2012 10:27:32 AM GMT+03:00 

Tebrikler... Sağolun varolun... 


From: MEHMET GÖZGÜCÜ 
Subject: Re: Fwd: adalar'da taksi dolmuşun işi ne?... 
Date: April 6, 2012 11:24:36 AM GMT+03:00 

ÇOK DEĞERLİ ADALAR POSTASI.........................................! 
AŞAĞIDAKİ KAYGILARINIZA AYNEN KATILARAK BU KONUYU ANLAYACAĞINA İNANDIĞIM HERKESE İLETİYOR VE SONSUZ BAŞARILARLA DOLU SAYGIN SEVGİLERİMİ DE TEŞEKKÜRLERİMLE KABUL EDECEĞİNİZE İNANIYORUM............................................................................... 
MEHMET GÖZGÜCÜ 


From: SERAP UZUNLAR
Subject: ADALARDA ARABA İSTEMİYORUZ...
Date: April 6, 2012 5:12:56 PM GMT+03:00

ADALAR'DA ARABA İSTEMİYORUZ…

Araba severiz vesselam biz
Gelişmişlik göstergesi der bineriz
Parayı bulduk mu bir araçla da yetinmeyiz
İkişer üçer alır ortalıkta gezeriz
Hatta gün gelir suyunu da çıkarırız
Adaları bile arabayla donatırız.
Kim miyiz biz?
Sorulur mu ayıp, haydi bulun siz…!




Hürriyet, 20.4.2012

Gila Benmayor


Adalara sarı taksi şaka gibi 


ADALAR'dan günlerden beri SOS çığlıkları geliyor. Mesele şu: O güzelim Adalarımıza 100 adet [⁒100] elektrikli taksi-dolmuş getiriliyor. Önce Adalar’a elektrikli de olsa fayton dışında hiçbir araç aklıma getiremeyeceğim için haberlere inanmak istemedim. Ancak bu sabah gelen bir e-postada Adalar Belediyesi’nin bahçesine park etmiş “sarı taksi-dolmuşu” görünce durumun ciddiyetini kavradım. 

Motorlu taşıt, çocukluğumun, gençliğimin Adalar’ı için ölüm fermanı anlamında bana kalırsa. Dünya hızla motorlu taşıt barındırmayan “Yavaş Şehir” (Slow City) konseptine sarılırken, biz bisiklet, faytonlarıyla zaten “Yavaş Şehir” olan Büyükada başta tüm adaları hızla şehirleştiriyoruz. 

Vapurların yerini alan o korkunç motorlarla, üst üste yapılmış motor iskeleleriyle, çok katlı devasa binalarıyla (Bakınız Büyükada Terrace- Lido) ve şimdi motorlu araçlarla. Adalar’a 100 adet [⁒100] elektrikli taksi-dolmuş ne anlama geliyor? 

KORUMA KURULU KARARINA AYKIRI 
Gürültü, Adalar'a has o tatlı huzurun bozulması, çocukların serbestçe sokaklarda oynamamaları, bisiklet kullananların sürekli tedirgin olmaları demek. SOS’u gönderen ADALAR POSTASI’nın kurucusu Emine Çiğdem Tugay hatırlatıyor bu arada. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul V numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.12.2009 tarihli 2232 sayılı kararında, Adalar genelinde motorlu taşıtlara izin verilemeyeceği maddesi var. Bunu ihlal edenlere hakkında işlem yapılması da. Dünyada ABD’den Fransa’ya Çin’den Yunanistan’a “motorlu taşıtlara” izin vermeyen onlarca ada örneği var. Hızla ve düşüncesizce modernleşmenin bedelini daha ne kadar ödeyeceğiz? 

Prens Adaları’na Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay acilen sahip çıkmalı.


_____________________________________________

StarGazete, 28.4.2012 
Mustafa Meydan 


Yeme bizi hain tırtıl 


Baharın gelmesiyle birlikte Adalar’a giden ziyaretçileri kötü bir sürpriz karşılıyor. Tırtılların rüzgarla uçuşan enzimlerini vücuduyla eve taşıyan piknikçiler kaşıntı ve kızarıkla doktora koşuyor. 

Binlerce İstanbullu, tatil günlerinde akın ettiği Adalar’da çamkese böceği tırtılının salgıladığı enzimler nedeniyle evlerine döndüklerinde kabus dolu saatler geçiriyor. Bahar aylarında ağaçlardan yere inen tırtılların lodosun da etkisiyle uçuşan enzimleri Ada’ya gelen piknikçilerin kabusu oluyor. Terle birlikte vücuda yapışan enzimler saatler süren kaşıntıya ve kızarıklığa neden oluyor. Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da binlerce kişinin şikayetçi olmasına neden olan tırtılla mücadele için yetkililer ilaçlamanın doğru yöntem olmadığını düşünüyor. Kimyasal ilaçlamanın tırtılı yok edeceği gibi yüzlerce yararlı paraziti yok ederek, ekolojik sisteme zarar vereceğini düşünen Adalar Orman İşletme Şefliği, farklı bir mücadele yöntemi buldu. Yaklaşık 7 yıldır Adalar’da ziyaretçilerin aynı şikayetle kendilerine geldiğini kaydeden yetkililer çözümü başka bir böceğin üretilmesinde bulduklarını duyurdu. 

Gladyatör böcekler devrede 
Çamkese böceği tırıtılı ile savaşacak başka bir böceğin çoğaltılması için çalışmalarını yürütüyor. Tırtılların yok edilmesi için Büyükada’daki laboratuar’da “gladyatör böcek” adı verilen böcek türünü çoğaltarak ormanlık alanlara bırakıyor. Çalışmalarında önemli aşama kaydeden Orman İşletme Şefliği, tırtılların yaşam alanlarında heryıl aynı dönemlerde bu tip şikayetlerin olduğunu belirterek, vatandaşları bu aylarda ormanlık alanlarına gitmemeleri konusunda uyardı. 

TEDAVİSİ KOLAY

Tuzlu su ve ilaçlarla kurtulmak mümkün 
Uzmanlar tırtılın salgıladığı enzimler nedeniyle kaşıntı ve kızarıklık olması durumunda vücudu tuzlu su ile yıkamak, eve gidildiğinde ılık duş almak gerektiğini söyledi. Alerjik reaksiyonla karşılaşılırsa da doktor tavsiyesiyle alınacak haplarla tedavi yöntemi uygulanmasını tavsiye eden uzmanlar, ziyaretçilere ormanlık alanlardan uzak durulmaları konusunda uyarıyor. 


_______________________________

From: DENİZ TOPRAK 
Subject: ADALAR’DA EKOLOJİK DENGE KAŞINMALARI… 
Date: April 27, 2012 2:44:10 PM GMT+03:00

ADALAR’DA EKOLOJİK DENGE KAŞINMALARI… 


BİYOLOJİK MÜCADELE, BİLİMSEL ARAŞTIRMA LABORATUVARI, UZMANLAŞAN PERSONEL, IVIR ZIVIR…

SONUÇ: 1 TATLI KAŞIĞI TUZ, 1 TUTAM PAMUKMUŞ… 

YILLARDIR DİNLEDİĞİMİZ BİLİMSEL (!!!) ÇALIŞMALARDAN KOCAKARI İLACI ÇIKTI… 


BENCE SİZ ARTIK SÖYLENENE İNANMAYIN VE TUZLU SU VE PAMUKLA SAKIN (!!!) MASAJ YAPMAYIN. ÇÜNKÜ YARIN TUZ DEMEDİK, SİZ PATATESLE OVUN DA DİYEBİLİRLER. 
İstanbul’un akciğerleri tüm adaları yeşertmek, ağaçları korumak ve zararlılardan temizlemek amacıyla düzenlenen Eko-Tur’ların…
İşletme'nin Şefi Orman Mühendisi Yüksel ÖZCAN ve arkadaşlarının önderliğinde düzenlenen etkinlik…
BÜYÜKADA’DA ÇAMKESE BÖCEĞİ’NE BÜYÜK DARBE VURULDU…
BÜYÜK DARBE VURULMUŞ!

http://www.cevreciyiz.com/akademi/default.aspx?SectionId=284 
Adalar’ın Orman Şefi birkaç yıldır ekolojik geziler düzenleyerek adaların bitki örtüsüne ve korunmasına yönelik bilgiler veriyor, biyolojik mücadele ile ilgili çalışmalarda bulunuyor…
...Adalar’ın bitki örtüsünün en büyük sorunlarından biriyse kızılçamlarda bulunan ve çam kese böceği denilen bir tırtıl türüdür…
… bugün Adalar’da %90 oranında başarıya ulaşılmıştır.
%90 BAŞARIYA ULAŞILMIŞ,  

Adalar Orman İşletme Şefliğince 5 yıldır düzenlenen EKO-TUR’lar... …EKO-TUR da Bu kez gladyatör böceklerinin evreleri, çamkese böceğinin etkilerinin sıfırlanması, biyolojik mücadelede etkin olan adacık yöntemi uygulamalı olarak anlatıldı.
HATTA SIFIRLANMIŞ… 
‘DI HANİ??? 
http://yenisafak.com.tr/Saglik/?t=26.04.2012&c=9&i=379957&k=d1
Adalar Orman Şefi Yüksel Özcan ise … vücuda değdiği zaman alerji yaptığını söyledi… Alerjiye maruz kalan vatandaşların tuzlu su ve pamukla masaj yapmalarını öneren Özcan… …Vatandaşların böceklerin yok edilmesi yönündeki taleplerinin karşılanamayacağını ifade eden Özcan… …Özcan, "… laboratuarda deney yaparken alerji oluyoruz," şeklinde belirtti.
:))) 

ÖNCE “BÜYÜK DARBE VURDUK” DEMİŞ, SONRA “%90 BAŞARIYA ULAŞTIK” OLMUŞ. VE NİHAYET “SIFIRLANMIŞ” MIŞ !!! 

BEN İNANMIYORUM ARTIK SÖYLEDİKLERİNE. 

YILLARDIR ANLATA ANLATA BİTİREMEDİĞİ, EKOTURLARDA ALKIŞ BEKLEDİĞİ, CAMKESE MÜCADELESİ ADINA SAYFALARCA METHİYELER DÜZDÜĞÜ SATIRLAR BİR MASALMIŞ DEMEK. 

ŞİMDİ DE GİDERAYAK DEMİŞ Kİ YÜKSEL ÖZCAN; “BU BÖCEKLER YOK EDİLEMEZ”… 

HİÇ Mİ ORMAN GÖRMEDİK YAHU BİZ? HEM DE NASIL YOK EDİLİYOR. YOLUN DÜŞERSE GİT BİR DOLAŞ BAKALIM ŞİLE ORMANLARINI… 

YANİ ÖZETLE; MASAJ FALAN YAPMAYIN BENCE. YA BAŞARABİLİRSENİZ BİNLERCESİNE DOKUNMADAN YÜRÜMEYİ DENEYİN YA DA BOŞ VERİN, KAŞININ VE GEREKEN MÜCADELEYİ YAPABİLECEK GÖREVLİLERİN ADA’YA GELMESİ İÇİN DUA EDİN. 

ZATEN BİR ŞEY OLMUYORMUŞ DEMEK Kİ. 
DEMEK Kİ YÜKSEL ÖZCAN YILLARDIR KAŞINIYORMUŞ… 


______________________________

Adalar Belediyesi, 26.4.2012

http://www.adalar.bel.tr/icerik.asp?PostID=52

ADALAR'DA TIRTIL ALERJİSİ



Son günlerde Adalara ziyarete gelen, orman alanında gezinti veya piknik yapan yurttaşlar Adalar Belediyesi'ne şikâyet başvurusu yapmaktadır. İnsanlar ormandaki çam kese böceği adıyla bilinen tırtılların yol açtığı, kaşıntıyla başlayan alerjik rahatsızlıklarla ilgili olarak, telefon ve elektronik postayla belediyeye başvurmaktadır. 

Tamamı SİT alanı olan Adalar'ın %55'i ormanlık alandır. Adalar genelinde özellikle çam türlerinin bulunduğu orman alanlarında ve orman alanı dışında bulunan bütün çam ağaçlarında yaşayan tırtıl zararlıları orman ekosistemlerinde ağaçların yaşama ve gelişmesini güçleştirerek kitleler halinde kurumaya yönelik sararmalara sebep olmaktadır. 

Sözkonusu tırtıl zararlısının çam ağaçlarını tehdit ettiği kadar insan sağlığını da etkilediği ve rahatsızlıklara neden olduğu aşikârdır. Adaların Doğal SİT alanı kapsamında olması orman alanları ve içerisinde yer alan piknik alanlarının koruması ve bakımı Orman İdaresi'nin yetkisindedir. 


Tırtıl zararlılarının yol açtığı şikâyet ve orman alanının ilaçlanmasıyla ilgili önerilerin muhatabı da belediyemiz değil ve Orman İşletme Şefliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü'dür. Vatandaşlarımızın mağduriyeti konusunda araştırma yapan belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğü'nden ilaçlama yapılması konusunda bilgi almıştır. 

İlçe Tarım Müdürlüğü yapılacak kimyasal ilaçlamanın ekolojik tarım dengesini bozacağını, bu ilaçların toprakta üç yıl etkisini sürdüren zehriyle, organik tarım özelliğini yok edeceğini bildirmiştir. Doğaya bu kadar zarar veren ilaçlamanın tırtılları yok etmekle, bu zararlıları yok eden diğer canlılara da zarar vereceği belirtilmiştir. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde büyüyerek kelebeğe dönüşecek olan bu tırtılları yok etmek, doğanın bu dengesini de bozacaktır. 

Baharın gelmesiyle Adalar'da piknik yapan yurttaşlarımızın çam ağaçlarıyla yakın temasta bulunması rahatsızlıkların azalmasında etkili olacaktır.


______________________________

From: OYA İSLİMYELİ 
Subject: Bir buruk nostalji 
Date: April 26, 2012 1:49:47 PM GMT+03:00 

Bir buruk nostalji...


Biliyorsunuz eskilerle, eski fotoğraflarla çok haşırneşirim. Bu fotoğrafı sizlerle de paylaşayım istedim. National Geographic arşivinden 1920 sonlarının bir Büyükada fotoğrafını yolluyorum..... 

Zarafet, şıklık, kendine, birbirinin gözüne saygı ve asaletin fotoğrafını... Bir zamanlarki Adalar'ın, İstanbul'un, Türkiye'nin fotoğrafını... 

Ne hissettiğinizi, ne dediğinizi duyar gibiyim. Bence de. Alın benden de o kadar... 

Esen kalın... :)


______________________________

From: TALİN ETYEMEZ 
Subject: Adalar Kültür Derneği tanıtım filmi-linki tıklayın 
Date: April 27, 2012 9:47:42 PM GMT+03:00 

Adalar Kültür Derneği tanıtım filmi... 



ADALAR KÜLTÜR DERNEĞİ

Adalar Kültür Derneği 1994 senesinde Adalar'da kültür ve çevre faaliyetleri yapmak, Adaların kültür hayatına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. İlk olarak kitap yayınlarıyla ismini duyuran dernek, 2001 yılından bu yana merkezinin bulunduğu Büyükada Çınar Meydanı'nda ve Adalar'daki çeşitli mekânlarda kültür- sanat çalışmaları yapıyor. Yazın üç ay süren konserler, gösteriler, sergiler, söyleşiler ve yarışmalardan oluşan kültür programları gerek Adalıların, gerekse İstanbul'dan gelen sanatseverlerin büyük ilgisini çekmekte. Bu yıl onbirincisi (2012) düzenlenen Adalar Fotoğraf Yarışmasına ise bütün Türkiye'den katılımlar olmakta, yine altı yıl üstüste düzenlenen Adalar Kısa Film Yarışması sinema dünyası tarafından bilinen ve beklenen bir etkinlik haline gelmiş durumdadır. Dernek bünyesinde her yaz döneminde 40'a yakın sanat faaliyetine ilâve olarak atölye çalışmaları gerçekleştirilmekte, Klâsik Mûsikîmizin yanında, çeşitli derslerden her yaştan Adalılar yararlanmaktadır.

Adalar Kültür Derneği Türk Mûsikîsi Korosu ise 2001 yılının Ekim ayında kuruldu. İlk günden beri Heybeliadalı ve dernek üyesi olan Bestekâr Orhan Sevsar tarafından çalıştırılan koro, derneğin bir çok faaliyeti gibi Adalar'da ilk olma özelliğini taşıyor. Koro kurulduğundan bu yana kış ve yaz aralıksız olarak çalışmakta ve konserler vermektedir.

Yıllar içinde çeşitli çevre faaliyetleri de yapan Dernek Büyükada'da değişik zamanlarla ağaç dikimleri gerçekleştirmiştir. 2003 yılında ise Türkiye'de ilk defa çam keseböceklerine karşı biyolojik mücadele çerçevesinde laboratuar kurmuş ve böcek üretmiştir. Günümüzde ise bu çalışma, Orman Bakanlığı tarafından programlı bir şekilde devam ettirilmektedir.Son bir kaç yıldır Dernek, Büyükada'da Orman İdaresi'yle işbirliği içinde zeytin fidanı dikmektedir.

Adalar'da halkın içinden çıkmış gerçek bir sivil toplum kuruluşu olarak Adalar Kültür Derneği bugün geldiği noktada yayınladığı Adalarla ilgili kitaplar, uyguladığı projeler, yaptığı kültür sanat faaliyetleri, kış aylarında düzenlediği kültür gezileri ve yedinci yılına giren Ada Gazetesi'yle Adaların sosyal hayatında kendine önemli bir yer edinmiştir.

Çınar Meydanı No:86 Büyükada- İstanbul 0216 382 73 78 www.buyukada.org


______________________________

From: ADA DENİZ KEDİ MARTI 
Subject: Ada'dan çiçekler 
Date: April 27, 2012 10:19:35 PM GMT+03:00 

Ada'dan çiçekler...


Bu çiçekler ADALAR POSTASI'na... 
Gecikmiş bir doğum günü hediyesi... 



______________________________

Bianet, 28.4.2012 
Agos, 27.4.2012
Sevag Beşiktaşlıyan 


Aya Yorgi Yollarında Dilekçi Manzaraları 

Fotoğraf: Berge Arabian

"Kilise yönetiminin de fazlasıyla rahatsız olduğu üzere, son 10 yıldır, dilek dileme ritüelleri giderek farklılaşıyor. Bunlardan en çok öne çıkanı, manas­tıra giden yokuşun başında bir ağaca bağladığı bir ipi, kilisenin bu­lunduğu tepeye kadar hiç koparma­dan açabilenlerin dileklerinin ger­çekleşeceği inancı." 

Büyükada, her 23 Nisan'da bir başka hareketli. Ada'nın en yüksek tepesine konumlanmış Aya Yorgi Manastırı'na ismini veren Yorgi'nin isim günü. Ortodoks ikonografisinde sıkça kullanılan, ejderhayı mızrağıyla yere seren or­du komutanı Aziz Giorgios'un gü­nü. 

Ama hareketliliğin sebebi, maa­lesef bu değil. Motorlar ve vapur­lar normal tarifenin dışına çıkarak, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalış­maya başlıyorlar. Bu saatlerde yo­la çıkmazsanız kiliseye ulaşmanız da­hi çok zor. Bugün kiliseyi ziyaret edenlerin sayısı 60-70 bini buluyor, insanlar saate aldırmadan, Büyükada'daki Aya Yorgi Manastırı'na doğru, akın akın gidiyorlar. Büyük çoğunluğunun amacı, kendileri ve sevdikleri için dilek dilemek. 

Bu geleneğin geçmişi, kilisenin tarihiyle çok ilintili. Bizans dönemin­de işgal altında kalan Kilise'nin ikonalarını ve kutsal eşyalarını kur­tarmak isteyen papazlar, bu cisim­leri toprağa gömerler. Uzun yıllar sonra, Aziz Yorgi, bir çobanın rüya­sına girerek, ona kiliseye uzanan yo­lu tırmanmasını, bir çan sesi duydu­ğu yerde durup toprağı kazmasını söyler. Çoban, aynı rüyayı üç gece üst üste görünce, kiliseye uzanan uzun yokuşu, çıplak ayakla, arkası­na hiç bakmadan ve hiç konuşma­dan, tek başına tırmanır. Rüyasın­da gördüğü gibi, kiliseye yaklaştığı anda çan sesleri duymaya başlar; o noktayı kazar ve gömülü cisimleri bu­lur. Çobanın bulduğu ikonalar ve di­ğer eşyalar, bugün Aya Yorgi Manastırı'nda sergilenmekte. Fakat kilisenin yönetiminin de fazlasıyla rahatsız olduğu üzere, yaklaşık son 10 yıldır, dilek dileme ritüelleri giderek farklılaşıyor. Bun­lardan en çok öne çıkanı, manas­tıra giden yokuşun başında bir ağaca bağladığı bir ipi, kilisenin bu­lunduğu tepeye kadar hiç koparma­dan açabilenlerin dileklerinin ger­çekleşeceği inancı. Fakat sürekli ola­rak artan kalabalık yüzünden iyice zorlaşan bu yöntem, son yıllarda ye­rini, her adımda ipi eline dolayarak dilek tutmaya ve sonrasında ip tu­tamını denize atmaya bırakmış. Dilekte bulunmanın piyasası da giderek büyümekte. Aya Yorgi'ye çıkan yokuşun bulunduğu meydana geldiğinizde, her dilek için ayrı renkte mumlar satanlar ve di­leği simgeleyen küçük metal eşya­ları tezgâhlara serenler etrafınızı sarıyor; lacivert: İşte başarı ve araba, turuncu: okulda başarı, kırmızı: aşk, beyaz: sağlık, mor: çocuk sahibi ol­mak, yeşil: para, mavi: kariyer, sa­rı: şans, pembe: kısmet. Hatta ya­nınızda bulunmayan bir yakınınız için dilediğiniz dileğin tutması için, meydanda satılan çamaşırlar­dan alarak, daha sonra o insana giy­dirmeniz gerekmekteymiş. Bu ritüelleri uygulayan insanlar­la konuştuğumuzda, neredeyse hepsi hiç inanmadığını ve yokuşu spor yapmak için tırmandığını söy­lese de, araya, bir yakını için diledi­ği dileğin yerine geldiğini sıkıştırmayı ihmal etmiyor.  Yıllardır 23 Nisan'larda yokuşta simit satan Erol, o gün adaya gelenlerin sayısının her sene arttığını ve bunun da, insanların ne kadar mutsuz olduğuna işa­ret ettiğini söylüyor. Kilise ise, uy­gulanan ritüellerden, sadece kilise­nin içindeki dilek kutusuna dilek­lerin bırakılmasını ve eğer yerine ge­lirse bir sonraki ziyarette şeker ve­ya yağ getirilmesini destekliyor. Eskiden kilisenin ihtiyacını karşıla­mak için kandil yağı getirilse de, böyle bir ihtiyaç ortadan kalkınca ayçiçeği yağına dönülmüş. Kilise gö­revlileri, bunun fakirlerin ihtiyaçlarını karşılamak adına faydalı bir ha­reket olduğu görüşünde. Kiliseden çıkış da bambaşka bir hikâye. Yine kilise yönetimi karşı çıksa da, insanlar hangi dilekte bulunuyorlarsa onu simgeleyen motifleri kilisenin çıkışındaki du­vara çiziyorlar veya kibrit çöpleri ve şeker yardımıyla bu motifleri oluşturuyorlar. Bir önceki gelişinde dilediği dilek gerçekleşmiş olanla­rın uzattığı şekerler de, iniş yolcu­luğunuzun katığı oluyor. Bu yo­ğunluk gün sonuna kadar devam ederken, herkes inişte, kilisenin bir sonraki ayin gününde, yani Mer­yem Ana'nın ölümünün kırkıncı günü olan 24 Eylül'de, gerçekleş­miş dilekleri ve ellerinde, kiliseye şe­kerleriyle gelmeyi umuyor. (SB/EKN) 

* Haber Agos gazetesinin 27 Nisan 2012 tarihli 837. sayısından alınmıştır. 

______________________________

AdaGazetesi, 25.4.2012

http://www.ada-gazetesi.com/aile-hekimligi-uygulamalarinda-adalar-ilcemizde-son-durumatsm.html


Aile Hekimliği uygulamalarında ADALAR ilçemizde son durum...













______________________________




______________________________



Kuşlar Âlemi'nden... 

Birazlardan...
)O(



______________________________


Yüzler Defteri'nden...



Bu sefer de Yüzler Defteri'nin karman çorman sayfalarında dolanmaya zaman yetmedi! Bir dahaki sefere... Bu köşede yer almasını arzu ettiklerinizi doğrudan yollayabilirsiniz ADALAR POSTASI'na adalar.postasi@gmail.com
)O(