31 Mart 2010 Çarşamba
ADALAR POSTASI-2398: heybeli'de muhtarlık yapmış olan rum doktor emanuil murunakis'in yayınlanmamış eserinin notlarından...
* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
28 Mayıs 1899 Pazar günlü Fransa ve Romanya sefirlerinin Büyükada'ya gittikleri... Rusya'nın Roma Sefiri Nelidof'un Kudüs eski patriği Nikodimos'u ziyaretine dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Büyükada, 23.02.2006.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
31 Mart 2010 Çarşamba
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Hafif sağanak yağışlı
7/19ºC
% 62-83 nem
Lodos, GB 18km/sa
Gündoğuşu 06:49... Günbatışı 19:27...
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
Cicely Mary Barker, The Heart's-Ease Fairy.
* * *
1- Stathis Arvanitis: "Adalar'da ve Büyükada'da bulunan bütün Hıristiyan Ortodoks ve Katoliklerin Paskalya Bayramları'nın kutlu olmasını dilerim..."
2- 1985'ten beri Marmara denizinin incileri ve bütün dünyanın Bizans devrinden beri “Prens adaları" olarak tanıdığı Adalarımızın coğrafyasını, tarihçesini, folklorunu, eşsiz güzelliklerini tanıtan eserleriyle tanınmış olan İstanbullu Rum ortopedi uzmanı Doktor Akilas Milas ender rastlanan bir araştırmacı ve sanatkâr yeteneğiyle bu kez Heybeliada için birincisine ek bir ikinci kitap yayınlamıştır.
3- Talin Etyemez: "Umarım Belediye Başkanımız şezlong konusunda bunca yıl orada yaşayan gerçek Adalılar'dan da fikir alarak bir karara varır. Bir de oradan vurgun yemeyelim bari..."
4- Erhan Öztürk: "Hem ilçe, hem de Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak olarak yapılan iskele inşaatına müdahale etmemesi üzerine bu kez 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na resmi yazıyla müracaat edildi. SİT alanı olduğu için yapılaşma yasağı bulunan Kınalıada'yla ilgili başvuruyu değerlendiren kurul 12 Mart'ta, "İnşaatı durdurun" kararı verdi. Kurulun kararına rağmen inşaatın durdurulmaması üzerine Kınalıada halkı bu sefer Adalar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu..."
5- Zafer Ataylan: "AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) mezunlarından bir grup, bu Cumartesi (3 Nisan 2010) Büyükada Prinkipo Restoranda buluşuyor..."
ADALAR POSTASI'nın 2398. sayısında...
)O(
..........................................................1
From: STATHİS ARVANİTİS
Subject: PASKALYA BAYRAMI
Date: March 30, 2010 11:32:15 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Sayın ADALAR POSTASI üyeleri,
Adalar'da ve Büyükada'da bulunan bütün Hıristiyan Ortodoks ve Katoliklerin Paskalya Bayramları'nın kutlu olmasını dilerim...
KALO PASHA SE OLOUS PRIGKIPIANOUS Αποστολή
KAI NHSIOTES ME AGAPI APO THN ATHINA.
Istatis Arvanitis
..........................................................2
From: STATHİS ARVANİTİS
Subject: FW: (no subject)
Date: March 30, 2010 11:24:18 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Bu hafta pek çok eski Büyükadalı Rum'un, Paskalya bayramını kutlamak için Yunanistan'dan Ada'ya geldiğini biliyorum. Vallahi onları kıskanıyorum ben de orada olmak isterdim. Bu hafta orada Yunanistan'dan arkadaşım Türk şarkıcı Fide Köksal da Mastori'de şarkı söyliyecek ve sizleri eğlendirecek. Keşke ben de oralarda bulunsaydım harika olurdu.
Sizlere Akilas Milas'ın Heybeliada için bastığı yeni kitabı gönderiyorum ve ADALAR POSTASI'nda yayınlanmasını istiyor ama kendisinin internetle alakası olmadığı için benimle aktardı. Tabi bu kitap Rumca'da yazılı tarihi bir arşivdir.
Atina'dan sevgi dolu selamlar,
İstathis Arvanitis
...
YENİ KİTAPLAR
H E Y B E L İ A D A
H A K K I N D A K İ E S E R D E
Z İ K R E D İ L M İ Ş K O N U LA R
YAZAR – Dr. Akilas Milas
YAYIN TARİHİ – Mart 2010, Atina
YAYINEVİ – "MİLİTOS" Yayınevi, ATİNA
Sayfa – 330
1985'ten beri Marmara denizinin incileri ve bütün dünyanın Bizans devrinden beri “Prens adaları" olarak tanıdığı adalarımızın coğrafyasını, tarihçesini, folklorunu, eşsiz güzelliklerini tanıtan eserleriyle tanınmış olan İstanbullu Rum ortopedi uzmanı Doktor Akilas Milas ender rastlanan bir araştırmacı ve sanatkâr yeteneğiyle bu kez Heybeliada için birincisine ek bir ikinci kitap yayınlamıştır.
İlk eseri Atina Akademisi'nin ödülünü kazanmıştır.
Bu yeni kitabı 330 sayfalık gayet özenli bir şekilde basılmış bir eserdir.
Unutmamalı ki 1985'ten bu yana aynı yazarın Büyükada, Kınalıada, Burgazadası, Sedefadası, Neandros, Kaşıkadası, Yassıada ve Sivriada hakkında bol resimli ve desenli, zengin içerikli üç eseri daha yayınlanmıştır.
Yazar, bu eserini 1918'de vefat etmiş olan ve Heybeli'de muhtarlık yapmış olan Rum doktor Emanuil Murunakis'in yayınlanmamış eserinin notlarından ilham alarak yazmıştır. Bu notlarda Ada'nın topoğrafyası, kiliseleri, hayırsever müesseseleri, sakinleri hakkında gayet kıymetli bilgiler var. Yazar ek olarak 1925 yangınından evvelki merkez mahallesi sakinleri ve evleri hakkında çok detaylı bilgiler eklemiştir.
Ayrıca 1923'ten sonra Deniz Kuvvetleri'nin işgal etmiş olduğu ve Bizans devrinde inşa edilmiş olan meşhur 'Kamariotisa' manastırı için ender bulunur bilgilere rastlamaktayız. O kadar ki 1942 yılına kadar binada mevcut olan ve sonradan kaybolmuş aslında bir müzede muhafaza edilmiş olması icabeden çok kıymetli terekelerin detaylı bir listesi de mevcuttur.
Osmanlı ricalinden bu manastırda defnedilmiş olanlar da vardır. Meselâ Köprülüler'in yakın dostu Rum ortodoks Panayiotis Nikusios gibi. İngilizler'in Osmanlılar nezdinde ilk elçileri Edward Barton da burada gömülüdür.
Manastır 14. yüzyılda Bizans imparatoru İoannis Paleologos zamanında imparatoriçe tarafından inşa edilmiştir.
Kitabın önemli bölümlerinden biri 'Uçurum manastırı' ( Monastiri Ayıu Yeoryiu tu krimnu ) hakkındaki bölümdür.
Kitabın son bölümü halk bilimi bakımından çok enteresandır. Heybeli Rumları'nın kullandıkları lâkapları içermektedir.
KİTAP HAKKINDA
AŞAĞIDAKİ EMAİLLERDEN
BİLGİ ALABİLİRSİNİZ.
stavvan@otenet.gr
roste@otenet.gr
..........................................................3
From: TALİN ETYEMEZ
Subject: taptaze motor iskelesi- kınalı
Date: March 31, 2010 12:13:56 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Orada su sığ olduğundan aklıma kötü şeyler geliyor, ilerde iskeleyi uzatabilirler.
Gişelerin üzerine çadır da kurulunca tiyatro başlayacak! Hemen yandaki Su Ürünleri iskelesinden de forkliftler ve araçlar gidip gelip yük indirirken, sahilin seyrine doyum olmaz artık.
Umarım Belediye Başkanımız şezlong konusunda bunca yıl orada yaşayan gerçek Adalılar'dan da fikir alarak bir karara varır. Bir de oradan vurgun yemeyelim bari. Herkes mutlu olsun.
Geçen yazdan manzaralar yolluyorum, bu durumda adalı ne yapsın? Hafta içi çalışan Adalılar da hafta sonu denize girebilmeyi isterler tabii ki.
Manzaralar Nefi'nin önünden... 2009 Temmuz. Çekirdek yiyen bayanlara çöp konteynırını gösterdiğimde, "sen bizim muhatabımız bile olamazsın, sana ne," cevabını aldım.
Geçen gün Şişli ilçesindeki parklarda bu aleti gördüm, yararı olur mu acaba?
*
..........................................................4
Sabah, 27.3.2010
Erhan Öztürk
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2010/03/27/kinaliadada_tartismali_iskele
Kınalıada'da tartışmalı iskele
Bostancı ile Adalar arasında motor seferleri yapan Mavi Marmara Yolcu Taşıma Kooperatifi'nin Kınalıada sahilinde başlattığı iskele inşaatı adada tartışmalara neden oldu. Özel motorların daha rahat yanaşabilmeleri nedeniyle yapılan iskele inşaatının hızla sürdürülmesi üzerine Kınalıada halkı, Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne durumu bildirdi. Hem ilçe, hem de Büyükşehir Belediyesi'nin kaçak olarak yapılan iskele inşaatına müdahale etmemesi üzerine bu kez 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na resmi yazıyla müracaat edildi. SİT alanı olduğu için yapılaşma yasağı bulunan Kınalıada'yla ilgili başvuruyu değerlendiren kurul 12 Mart'ta, "İnşaatı durdurun" kararı verdi. Kurulun kararına rağmen inşaatın durdurulmaması üzerine Kınalıada halkı bu sefer Adalar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve, Adalar Belediyesi'ne durumu belgeleriyle bildirdiklerini belirten Kınalıada sakinlerinden İshak Güveli, "Vatandaş bir çivi çaksa anında müdahale ediliyor. Kınalıada'da İDO iskelesi ile Balıkçılık Kooperatifi'nin iskeleleri var. Bunlar kullanılabilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Kaçak inşaatı yapanlar ve buna göz yumanlar hakkında gerekli yasal süreci takip edeceğiz" dedi.
..........................................................5
From: ZAFER ATAYLAN
Subject: Mülkiyeliler Yemegi
Date: March 31, 2010 3:59:00 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
MÜLKİYELİLER PRİNKİPO'DA BULUŞUYOR
AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) mezunlarından bir grup, bu Cumartesi (3 Nisan 2010) Büyükada Prinkipo Restoran'da buluşuyor. Grubun bir kısmı Ankara Mülkiyeliler Birliği'nden, bir kısmı İstanbul Mülkiyeliler Birliği'nden, bir kısmı da Adalar'dan katılacak. Prinkipo'da düzenlenecek yemeğe katılmak isteyen Adalı Mülkiyeliler'in Zafer Ataylan'ı (382 83 16) aramaları rica olunur.
29 Mart 2010 Pazartesi
ADALAR POSTASI-2397: bir varmış... bir yokmuş...
* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
27 Mayıs 1899 Cumartesi günlü Nafıa Nezareti Muavini Cemal Bey'in yanında iki kişiyle beraber istimbotla Büyükada'dan bir kız çocuğunu alarak dövdüklerine dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Büyükada, 23.02.2010.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
29 Mart 2010 Pazartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Sağanak yağışlı
6/11ºC
% 59-90 nem
Lodos, GB 32km/sa
Gündoğuşu 05:53... Günbatışı 19:25...
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
Cicely Mary Barker, The Larch Fairy.
* * *
1- Emine Çiğdem Tugay: "Öyle anlaşılıyor ki 'özde' değil 'sözde' Kentsel ve Doğal SİT Alanı oldurulmakta, 'kaçın kurrası' hinoğlu hin kaçıklarca kaçaklarla doldurulmakta olan 'gözde' Adalar her geçen gün sözkonusu 'değerleri'nden birini daha göz göre/görmeye yitirmekte!..."
2- Büyükada Postası: "Adalar Belediyesi'nin, Aya Nikola'ya yaptıracağı on beş misafirhane binasının projesi tamamlandı haberiniz var mı? Hani Adalar SİT alanıydı? Adalar Belediyesi yasalara aykırı olarak SİT alanını yapılanmaya açmaktadır..."
3- Engin Damcı: "Birtakım şirketlere peşkeş çekilen Ada kıyıları kaçak ve salaş iskele yapımı için devletin bazı görevlileri tarafından görmezden gelinerek teşvik ediliyor!.. Nereden mi biliyoruz… "
4- Vivien Kouhry: "Şimdi Adalar kimin denetiminde, neden onlara kimse laf edemiyor? Yok, Orman idaresi karışıyor, yok Büyükşehir bakıyor. Anıtlar Kurulu falan derken iş bitiyor. Sonra itirazlar başlıyor..."
5- Engin Damcı: "İstanbul Deniz Otobüsleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Adalar ve Bostancı vapur iskelelerine, vapur yerine motorları yanaştırmaya başlamasıyla, derneğimiz bu geriye dönüşü, bu ilkelliği, bu irticai tercihe karşı kanuni ve hukuki girişimleri başlatmak üzere ilgililerden kanuni mesnet teşkil edecek bilgi talebinde bulunmuştur..."
ADALAR POSTASI'nın 2397. sayısında...
)O(
..........................................................1
ADALAR'da
BİR VARMIŞ...
BİR YOKMUŞ...
Büyükada, 23.02.2010.
Öyle anlaşılıyor ki 'özde' değil 'sözde' Kentsel ve Doğal SİT Alanı oldurulmakta, 'kaçın kurrası' hin oğlu hin kaçıklarca kaçaklarla doldurulmakta olan 'gözde' Adalar her geçen gün sözkonusu 'değerleri'nden birini daha göz göre/görmeye yitirmekte!
Büyükada'da Çankaya Meydanı'ndan Fabiato Köşkü'ne doğru yürürken sol kolda, bir başka tarifle atik belediye cedid sağlık ocağı binasının hemen karşı sırasında yer alan evvel zeman ada evlerinden biri geçen depremde bir hayli zarar görmüş orta yerinden çatlayıvermişti!... Şimdilerde 'restorasyon'da falan derken hani o Ada evlerine özellikle bu ana caddedekilere özgü olup;
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 291 sayı, 16.5.1984 tarihli, ―Kentsel ve Doğal SİT Alanı bütünü olan Adalar'ın, Koruma İmar Planı yapılıncaya değin geçerli olacak— Geçici Yapılanma Koşulları kararının ilgili 24. maddesiyle de kayda ve sözde korumaya alındığı minvalde azami 1m yüksekliğinde olması lüzum eden, zaten düne değin öyle de olan bahçe duvarının üzerindeki o zarif demir parmaklıkları göz göre/görmeye yok edilip de mozole görünümlü derzli gri renkli granit kesme yüksek/alçak o sakil silme taş duvar konduruluvermiş yerine! Eh! son zeman kondularından ne eksiği olacak! Oldu olacak mutlak katrana da bulanacaktır ki öyleyse üstüne tüy dökmek/dikmek de gerektir! Düne değin adeta bir zaman tünelinin girişi olan demir bahçe kapısının yerinde yeller ese dursun, üç vakte değin havuz kenarı hissi veren o pek 'moda' uyduruktan alüminyum kapısı da kondurulacaktır... Siyah-beyaz renkli çakıl mozaikle (podima) tezyin edilmiş bahçe girişine ise ağaçları dibinden boğazlayan, toprak ve yağmurdan mahrum bırakan beton basamaklar boca edilmiş bile! Düne değin menekşe gülleri, yaprak gölgeleriyle sarmalanan ahenkli bahçe girişinde alenen kesemedikleri bu ağaçlar da pek yakında kuruyacak elbette bu gidişle...
Ne yazık ki 'bir varmış' fotoğrafını arayıp taradım ve fekat bulamadım albümde ya 'bir yokmuş' tüm sakaletiyle huzurlarınızda! Bu hal vaziyet karşısında halen huzurunuz kaldıysa elbette! Kim demiş "yoktan var edilemez, vardan yok edilemez," diye? YALANNNNNNNNN! Kapkaçak imar canavarı, vurdumduymaz ilgisiz ilgillilerin oluruyla Adalarımızı talan ile yağma etmekte!... Adalar'ın da Adalılar'ın da tadı tuzu kaçtı, tüm bu akıllara ziyan sözümona 'kaçak' alenen olup bitenler karşısında vesselam...
Aklımızı mı kaçırdık ne, yahu ne kaçağı cümlesi hani izinli değilse de olurlu besbelli ki!
Ne denebilir ki: "Oldu da bitti maşallah! Nazar değer inşallah!" MI?
Emine Çiğdem Tugay
)O(
...
Büyükada, 25.11.2005, Ada evlerinin bahçe kapısı ve duvarı ile demirliği dolayısıyla kültürel ve doğal değerlerin ahengine bir güzel örneği al gözüm seyreyle...
Hafızam beni yanıltmıyorsa şayet baharda mor ve sarı salkımla sarıp sarmalanıyor üstelik...
)O(
..........................................................2
From: BÜYÜKADA POSTASI
Subject: DİKKAT
Date: March 27, 2010 12:31:34 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Değerli ADALAR POSTASI okuyucuları,
Adalar Belediyesi'nin, Aya Nikola'ya yaptıracağı 15 misafirhane binasının projesi tamamlandı haberiniz var mı? Hani Adalar SİT alanıydı?
Adalar Belediyesi yasalara aykırı olarak SİT alanını yapılanmaya açmaktadır. İlgililere duyrulur.
Büyükada Postası
..........................................................3
From: ENGİN DAMCI
Subject: İTTİFAK-I ORGANİZE-İ RÜESA
Date: March 29, 2010 12:37:15 AM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
MÜZEDEN İSKELEYE...
Kınalıada'da kaçak iskele, Fotoğraf: Gila Benmayor.
Birtakım şirketlere peşkeş çekilen Ada kıyıları kaçak ve salaş iskele yapımı için devletin bazı görevlileri tarafından görmezden gelinerek teşvik ediliyor!.. Nereden mi biliyoruz… Hürriyet Gazetesi’nin 21.03.2010 tarihli sayısında Gila Benmayor isimli muharrirenin yazısından [ http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14169080.asp ]. Yazısındaki ifade aynen şöyle:
“Farsakoğlu, kendisini arayıp durumu ilettiğimde üç günlüğüne inşaatı durduracağını ve durumu inceleyeceğini söyledi. Ne yazık ki, dediğini yapmadı,” diyor muharrire.
Anlaşılan hâlâ inceliyor!... Kavrayış meselesi tabii…
Ve bu arada çok önemli bir ifşaya muttali oluyoruz. Adalar'ın kıyıları yağmalanırken, iptidai bir şekilde irticai bir hareketle vapurlar yerine vapura kıyasen tırışkadan motör ikame edilirken, Şehir hatları yolcularını, rekabet kuralları ihlal edilerek vapur seferleri seyrekleştirilip yolcuları bizar etmek suretiyle güya “çaktırmadan” başka bir şirket konumunda olan motörlere yönlendirilirken, ada yol ve kaldırımları alışık olmadığımız halde işgal altındayken, tırafik keşmekeşi ve suistimalleri devam ederken, imar pılanları hakkında Adalar halkını bilgilendirmeyi düşünecekleri yerde bir takım yer ve şahısların kurullarda yetki karmaşası ve tecavüzleriyle işlerinin kotarılmasına vakit ayırıp da devamlı parasızlık edebiyatı yapanlara "paranız olduğunda ne gibi fantezileriniz var?" diyerek sual tevcih (yöneltmek) edeceklerine!... Siz bakın ki nelerle ve kimlerle hem hal olup da uğraştıklarına... “Sirkatin” darb-ı meselini aratmaz vallahi!
Efendim, okumaya devam ediyoruz. “Tesadüf eseri, bir gün sonra Oral Çalışlar ve bendeniz (köleniz) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte bir akşam yemeği yedik,” diyor bu muharrire hanım. Ve ekliyor: “Başka bir yılan hikâyesine dönmüş olan Adalar Müzesi'ni konuşacaktık. Müze işine girmeden bilgisayarımdaki Kınalıada iskele fotoğraflarını Topbaş’a gösterdim. Topbaş mimar duyarlılığı ile bir kilometrelik şeride dört iskelenin gereksiz olduğunu, motor seferlerinin diğer iskelelere yanaşabileceğini söyledi. Anında İDO Başkanı Ahmed Paksoy’u arayıp bir çözüm üretilmesini istedi. İDO iskelesi ya da Balıkçılık Kooperatifi'nin iskelesi kullanılabilir," dedi.
Nafile!
Farsakoğlu, Topbaş ve Paksoy, yani konunun bir numara ilgilileri bu tuhaf durumdan haberdar oldukları halde motor iskelesi tamamlanmak üzere,” diyor muharrire. Ve yazısı Hürriyet Gazetesi'nde neşr olunuyor. Adalar efkar-ı umumiyesi de konuya muttali oluyor.
Her gün çıplak gözle gördüğümüz inşaat kaçakçılığının Hürriyet Gazetesi’nde intişarından sonra cürm-i meşhud halini alması karşısında Cumhuriyet Savcıları'nın harekete geçip geçmediği de mucib-i merak olmuşdur. Öyle ya savcılar yalnız suçun işlendiği yerde olurlar. Re’sen! Kimseden emir almadan…
Muharrire yazısının bir yerinde de; “12 Mart 2010 tarihli karar elimin altında [Koruma Kurulu Kararı] ne acıklı ki, kimse inşaatı durduramyor. Ne Topbaş, ne Farsakoğlu, ne de Koruma Kurulu. Sahipsiz demem bundan,” diyor ve yanılgıya düşüyor. Çünkü kendi de samimi değil.
Sahip çıkmaya çalıştığı adasında Balıkçılık Kooperatifi'nin kaçak iskelesi yapılırken neredeydi?
50 yıllık dediği lokantanın daha dün denecek dönemlerde sahile sabit sekilde yerleştirdiği kapalı salaş ve kaçak mekânı o biçim belediye reislerinin himayeleriyle yapılırken neredeydi?
İskelelerinin sağında halen salaştan bakiye kalan parmaklıklara bağlanmış paneldeki kaçağı teşvik eden elektirik saatinin farkında mı?
Vapurları kaldırıp yerine motor koyan Kadir Topbaş ile Adalar Müzesi'nin neyini konuşacaktınız? Oraya Adalar Kent Konseyi de talip; onlar Kadir Topbaş'la konuşamıyor da sizin yemek muhabbeti ne iş… Bu işler böyledir işte! Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olursunuz!.. Bunlar vermeden almada çok mahirdirler. Dikkat edilirse kaçak salaş iskele bu devlet görevlilerinin nezaretinde inşa edilmekte olup tırışkadan motor şirketleri kanırta kanırta işlerini görmektedirler… Muharrirenin tahriri (yazısı) gazetede münteşir (yayımlanmış) olmakla anlıyoruz ki:
Büyükşehir Belediyesi Başı'nın bu işten haberi var!
Adalar Belediyesi Başı'nın da haberi var!
İDO şirketinin umum müdürü zaten teşvikçisi konumunda!
Koruma Kurulu Vazifesi'ni kısmen yapmış ama suç duyurusunda bulunmakla mükellef olduğu halde bu görevini yapıp yapmadığını bilmiyoruz!
İş bu kadar ayyuka çıktıktan sonra ise adli makamlar ne yapmıştır öğreneceğiz vesselâm.
Engin DAMCI
29 Mart 2010
..........................................................4
From: VİVİEN KOUHRY
Subject: Büyükadanın her tarafında bir hata var...Yazmakla bitmez...Haydi uyanın artık...
Date: March 27, 2010 3:54:15 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Sayın Adalılar,
Kınalıada için bu kadar yazılar ve dilekçeler yazılıyor. Neden bu Büyükada'da Orman kampı önü veya Prenses koyu içinde yapılan ve ORMAN idaresinden kiralanmış olduğu söylenen yerlerdeki iskeleler yıkılmıyor. Kimin bu araziler isteyen istediğini yapabiliyor mu?
Adalar Belediye Başkanlığı, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Liman Başkanlığı ve Beyaz Masa’ya kimse bilgi verdi mi? Çünkü bu dediğim yerler gözden uzakta yavaş yavaş yapılıyor sonra gözümüze sokulunca aklımız başımıza geliyor. O zaman da iş işten geçmiş oluyor!
Daha başka bir örnek, Büyükada liman içindeki balıkçı barınağına kim bakıyor, kimin sorumluluğunda hiç belli değil. "Duyumlarıma göre Kooperatif varmış." Etrafında gecekondu gibi kulübeler, sandal döküntüleri, temizlenmemiş ağlar... Hurdalık sanki. "Kim kurmuş bu kooperatifi, ne faydası var Ada'ya, kimler yararlanıyor?... Ve de ne iş yapıyorlar Ada için, balık tutup satıyorlarsa neden bir tezgâhları yok. Zaten pislik içinde, oradan kimse balık almaz diye mi yapmıyorlar. Onu da bir bilsek."
Sorumlu kim ise o içki içilen kulübe konduları yıkın.
Orada çocuklarımızı gezdiriyoruz. İçki içmiş, yoksa başka şeyler mi bilmiyorum ama tipi belli olmayan kişilerden çekindiğimizden resmen kaçıyoruz. Bakışlarından, laf atmalarından bıktık artık.
Bunlara göz yuman kooperatif veya belediye karışmıyorsa söyleyecek lafım yok... Bir de denize girmek için artık Kenan Evren parkının orayı çevirdiler paralı yaptılar... Resmen işgal değil mi bu? Nerde Anıtlar Kurulu veya Belediye kim karışıyor oraya…
Nerde bu Belediye demiyorum. Temizlik yapın arkadaş... Düzene sokun yeter artık... Belediye olarak alın balıkçı barınağı denen yeri Liman olarak tertemiz kaliteli bir yer yapın ve böylece Ada'nın bir turistik yönüne hizmet verin. Balıkçı teknelerini adedi kadar yer ayırın ve geri kalan yeri ise düzenleyin...
Belediye'nin paraya ihtiyacı yok mu? Neden buradan alınacak paralarla Ada'nın ihtiyacı olan hizmeti vermesin? Tertemiz bir limanımız olmasın.
Şimdi Adalar kimin denetiminde, neden onlara kimse laf edemiyor?
Yok, Orman idaresi karışıyor, yok Büyükşehir bakıyor. Anıtlar Kurulu falan derken iş bitiyor. Sonra itirazlar başlıyor.
Bir bayan olarak eski yıllarda o civarda rahatça dolaşırken artık şimdi korkar olduk. Nedeni çokbasit! İpini koparan Ada'ya geliyor. Soran yok... Kontrol yok...
Örnek kahve adedinin artması... Sezonda inşaat işi bitti mi gönder arkadaş bu çalışan elemanları...
Bugünlük bu kadar yeter...
Vivien Kouhry
..........................................................5
From: ENGİN DAMCI
Subject: MOTORA RÜCU
Date: March 28, 2010 12:59:22 PM GMT+03:00
To: adalar.postasi@gmail.com
VAPUR’dan MOTOR’a RÜCU
İstanbul Deniz Otobüsleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Adalar ve Bostancı vapur iskelelerine, vapur yerine motorları yanaştırmaya başlamasıyla, derneğimiz bu geriye dönüşü, bu ilkelliği, bu irticai tercihe karşı kanuni ve hukuki girişimleri başlatmak üzere ilgililerden kanuni mesnet teşkil edecek bilgi talebinde bulunmuştur. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na müsteniden İDO ve UKOME’ye ayrı ayrı dilekçe verilerek bilgi ve belge talebinde bulunan derneğimize bu tarih itibariyle yalnız İDO A.Ş.’n den ancak yanıltıcı, içeriği boş ve istenilen belgelerin olmadığı bir cevap verilmiştir. Bu davranış karşısında Derneğimiz Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun amir hükümlerine uymayan İDO AŞ.’ni, Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu Başkanlığı’na giderek Kanun dairesinde hareket etmeye zorlamıştır. Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu, İDO A.Ş.’nin saklamaya çalıştığı bilgileri 15 iş günü içinde talep sahibi olan İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneğine vermelerini kendilerine tebliğ etmiştir. Bu husustaki karar metnini Saygıdeğer Adalar halkının nazar-ı dikkatlerine tevdi ediyoruz.
Engin Damcı
28.03.2010
...
27 Mart 2010 Cumartesi
ADALAR POSTASI-2396: bir yokmuş... bir varmış... kapkaç(ak)...
http://urun.gittigidiyor.com/ISTANBUL-SEHIR-FOTOKARTI_W0QQidZZ4236908
* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
5 Mayıs 1899 Cuma günlü Heybeliada'da Aya Yorgi merbutatından bulunan, Aya Eftime adlı kuyuların tasarruf ve icarı için herhangi bir muamele yapılamayacağı, sözkonusu kuyuların umumun menfaati için kullanıldığına dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Büyükada, 23.02.2010.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
27 Mart 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
5/14ºC
% 70-89 nem
Poyraz, KD 27km/sa
Gündoğuşu 05:56... Günbatışı 18:23
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
Cicely Mary Barker, The Bluebell Fairy.
* * *
1- Talin Etyemez: "Kınalıadalılar, kaçak iskeleyi şikâyet etmek üzere BİMER, Başbakanlık Şikâyet Merkezi'ne mail atıyorlar. Arzu edenler, şikâyetlerini birkaç satırla dile getirerek; bimer@basbakanlik.gov.tr adresine iletebilirler..."
2- Lusin Zakaryan: "Kınalıada sahilinde başlatılan tartışmalı iskele inşaatı, ada halkının gündemindeki yerini koruyor. Yapılan şikâyet müracaatlarına rağmen, geçtiğimiz haftasonu iskele inşaatına beton dökme işlemleri tamamlandı. İnşaat çalışmaları ise aralıksız olarak sürdürülüyor..."
3- Talin Etyemez: "Adalara gönül verenler belli, onlar çok üzgün, bunca yıldır denize girdikleri yerde gereksiz bir iskele yapılıyor. Kahroluyorlar. Bu sebeple de ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar İstanbul’un en güzel ilçesini korumak için. Ama Adalar Belediyesi’nden en ufak bir destek yok! Adalar Belediyesi bir girişimde bulundu mu Adalarını korumak adına? Kendilerine gelen şikâyet dilekçelerini değerlendirdiler mi?..."
4- Yüksel Özcan: "21 Mart Orman Günü kutlamaları kapsamında Ekotur ve Gladyatör Böcek Laboratuvarı'nda yapılan çalışmaları konu alan belgesel film, 28 Mart Pazar akşamı saat 18:00'de Yaban TV'de yayınlanacak..."
5- "Büyükadalı Akif Poroy'dan 'Renklerin Büyüsü'..."
6- "Yerkürenin suyu kaynadı! 27 Mart 2010 Cumartesi 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarınızı söndürmeyi unutmayın!"
7- "Yaz saati vakti geldiiiii... 28 Mart 2010 Pazar gecesi 03:00'de saatlerinizi bir saat ileri almayı da unutmayın!"
ADALAR POSTASI'nın 2396. sayısında...
)O(
..........................................................1
From: TALİN ETYEMEZ
Subject: kınalı- iskele
Date: March 25, 2010 8:43:54 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Kınalıada'da kaçak iskele, Fotoğraf: Gila Benmayor.
Dün Ada'dan bir mesaj aldım,
Kınalıadalılar, kaçak iskeleyi şikâyet etmek üzere BİMER, Başbakanlık Şikâyet Merkezi'ne mail atıyorlar.
Arzu edenler, şikâyetlerini birkaç satırla dile getirerek; bimer@basbakanlik.gov.tr adresine iletebilirler.
Ayrıca dün Ada'ya gidenlerden öğrendiğime göre son sürat devam eden iskele inşaatı bitmek üzere...
..........................................................2
From: LUSİN ZAKARYAN
Subject: kınalı haber...
Date: March 26, 2010 1:59:35 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Agos, 26.03.2010
Lusin Zakaryan
Anten mağduru Kınalıada şimdi de iskelelerle donatılıyor
Sahipsiz Kınalı’ya ‘kaçak’ iskele
Kınalıada sahilinde başlatılan tartışmalı iskele inşaatı, ada halkının gündemindeki yerini koruyor. Yapılan şikâyet müracaatlarına rağmen, geçtiğimiz haftasonu iskele inşaatına beton dökme işlemleri tamamlandı. İnşaat çalışmaları ise aralıksız olarak sürdürülüyor.
Adalar Belediye Başkanlığı, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Liman Başkanlığı ve Beyaz Masa’ya şikâyet dilekçeleri yollandı. Müracaatları değerlendiren resmi mercilerin çoğu, iskeleyle dair herhangi bir izin talebinde bulunulmadığını belirtiyor.
Yeni bir iskele istemeyen ve tepkilerini farklı şekillerle duyurmaya devam eden adalılar, bugünlerde, Başbakanlık şikâyet sitesi BİMER’e e-posta göndererek ada sahiline sahip çıkmaya çalışıyorlar.
Mağdur olan yine ada halkı
İskele çalışmalarını sürdüren Mavi Marmara Motorcular Kooperatifi, yapılan şikâyet ve girişimlere misilleme olarak, geçtiğimiz ay Adalar-Kınalıada seferlerini 10 gün süreyle durdurarak, ulaşım ve nakliyat konusunda Kınalıadalıları mağdur durumda bıraktı. Ardından, adadaki bazı hatırı sayılır kişilerin devreye girmesiyle, öğrenciler için sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere birer sefer yapılması sağlandı.
Kaçak inşaat iddiası ve maddi anlaşmazlık
Mavi Marmara Motorcular Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Sina Şen, konuya ilişkin olarak yönelttiğimiz soruları yanıtsız bırakmasa da, izin ve ruhsat belgesi alınmadan inşaata başlandığına dair iddia ve kuşkuları giderebilecek net cevaplar elde edemedik.
İskele inşasının Adalar Belediyesi eski başkanı Coşkun Özden döneminden bu yana gündeme getirildiğini belirten Sina Şen, inşaatın başlatıldığı kıyı bölgesini Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladıklarını ve kontratları olduğunu belirtti.
Sefer yapan motorları üç yıldır adadaki Su Ürünleri Kooperatifi rıhtımına yanaştırdıklarını söyleyen Şen, Kooperatif’le maddi anlaşmazlıklar yaşandığını ve yeni bir iskele inşa edilmesine karar verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Ücret ödememize rağmen, Su Ürünleri Kooperatifi’nin iskelesinin kâhyalığına soyundurulmak istendik. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hikmet Abanoz imzasıyla bize iletilen belgede; “İşgal edilen alan ve iş hacmi dikkate alındığında kooperatifimizin hissesine düşen miktarın en az 10 bin lira olduğu görülecektir,” deniyor. Ayrıca diğer maddi isteklerinin ardı arkası kesilmiyordu. Bu sorunu eski belediye başkanı Coşkun Özden döneminde de gündeme getirdik, fakat bizi adadaki Taşocakları İskelesi’ne yönlendirdiler. Bu mümkün değil, yolcular için orası uzak. Asıl, yük motorlarının oraya yönlendirilmesi gerekir. Su Ürünleri Kooperatifi’ninki iskele değil, bir mendirek. Çökme tehlikesiyle karşı karşıya, adanın tüm yükünü çekiyor.”
“Kınalıada’nın güzel sahili berbat olacak”
İskele inşaatına dair sorularımızı yanıtlayan Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hikmet Abanoz, yeni bir öneri sunuyor: “300 metrelik sahil şeridinde yan yana dört tane iskele düşünülemez. Bu uygulama son derece yanlış. Kooperatifin iskelesini motorcular zaten yıllardır kullanıyor. O iskeleye bir şekil verelim, onlara özel bir yer yapalım diye kolaylık da gösterdik. Fakat kabul etmediler. Bizim özel bir yerimiz olacak,” dediler.
Geçen yıl fırtınadan hasar gören barınağımızın onarımı için Adalar Belediye Başkanı’na müracaat ettik. ‘Kınalıada öngörünüm projesi yürürlüğe girmeden size tamir izni veremeyiz,’ cevabını aldık. Şimdi, bize tamir izni vermeyen makam, buna nasıl izin veriyor?
Mavi Marmara yıllardan beri bizim müşterimiz, geçtiğimiz yıl onlardan 4 bin lira aldık onlardan. Bizim kaybımız önemli değil, önemli olan Ada’nın görüntüsünün bozulacak olması. Adalılarla birlikte başkan Farsakoğlu’na bir dilekçe vererek “Burası Kınalıada’nın en güzel sahili, berbat olacak, bu iskeleye izin vermeyin,” dedik. Başkan, “Kesinlikle izin vermem, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar planı yürürlüğe girmeden, oraya bir çivi bile çaktırmam,” demişti. Ama söz öyle, uygulama böyle…”
“Bölge bizim tasarrufumuzda değil”
Adalar Belediye Başkanı Başdanışmanı ve Meclis üyesi Raffi Hermon Araks, konuya ilişkin olarak gazetemize yaptığı açıklamada, adalardaki bazı bölgelerin Milli Emlak’a bazılarının ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait olduğunu belirterek, sürdürülen iskele inşaatının Adalar Belediyesi tasarrufunda olan bölge dahilinde olmadığını söyledi.
İlçe sınırları içinde olmasına karşın, idari olarak kendilerinin mesul olmadıkları bir alandan sorumlu tutulamayacaklarını savunan Araks, konuya ilişkin olarak yapılacak itiraz müracaatlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya Hazine-Milli Emlak Daire Başkanlığı’na yapılması gerektiğini ifade etti.
Onur Belge: “Halka hizmet bu değil”
Gazeteci-yazar Onur Belge de, eski bir Kınalıada sakini olarak, durumu üzüntüyle karşılayanlardan: “Bunun adı doğa katliamı. Bu, iskele falan değil, halka hizmet de değil. Kınalıada konumu itibariyle zaten sahili ufak olan, çok şirin bir yer.
Diğer adalarda örnekleri olmasına rağmen buraya 100 metre içinde doğa çirkini dördüncü bir iskelenin daha konması akıl alır şey değil. Umuyorum bu yanlıştan en kısa zamanda dönerler.”
..........................................................3
From: TALİN ETYEMEZ
Subject: çok üzülüyorum, çok...
Date: March 26, 2010 4:36:23 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Adalar Belediye Başkanı ile Baş, Orta ve Yan Danışmanları dahil olmak üzere, hiçbiri Adalı değil. Bu konuda laf söyleyince de darılıyorlar ama gerçek böyle. Dolayısıyla Adalar konusunda hassasiyet göstermemeleri normal. Bu dönemi sergilerle, konserle, söyleşilerle atlatalım, zaten bir dahaki seçimde bizi kim seçer ki anlayışı içindeler sanki.
Adalara gönül verenler belli, onlar çok üzgün, bunca yıldır denize girdikleri yerde gereksiz bir iskele yapılıyor. Kahroluyorlar. Bu sebeple de ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar İstanbul’un en güzel ilçesini korumak için. Ama Adalar Belediyesi’nden en ufak bir destek yok! Adalar Belediyesi bir girişimde bulundu mu Adalarını korumak adına? Kendilerine gelen şikâyet dilekçelerini değerlendirdiler mi? Yok! Onların sorumluluğunda değil, bu kurum, şu kurum, o kurumun ilgisi dahilindeymiş meğer Adalar'ın sahilleri. Söz gelişi kaldırımlar Büyükşehir’in, meydanlar bir başkasının, yollar bir diğerinin tasarrufunda… Peki Adalar Belediyesi ne yapar? Başkasının umurunda mı? İstanbul’da satılmadık parsel bırakmayanlar Adaları mı düşünecek sen ilgilenmezsen!
Mavi Marmara’nın koskoca motorlarının biri gidecek biri gelecek. Geceleri de orada demir atarlar artık. Yarın öbür gün, limanı da biz kullanalım derler. Çadır iskeleler adanın sahillerini kaplamış kimin umurunda?
..........................................................4
From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: ekotur belgeseli yaban tv de
Date: March 26, 2010 11:41:44 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
'21 Mart Orman Günü kutlamaları kapsamında Ekotur ve Gladyatör Böcek Laboratuvarı'nda yapılan çalışmaları konu alan belgesel film, 28 Mart Pazar akşamı saat 18:00'da Yaban TV'de yayınlanacak.
2005 yılından bu yana yapılan bu çalışmalara katılan çevre ve orman dostalarına duyurulur. Ayrıca Adalı olup da 5 yıldan bu yana yapılan Ekoturlara katılmayanlara da duyurulur! Hatta Adalı olup da Orman İdaresi'nin yerini dahi bilmeyenlere de duyurulur!
..........................................................5
From: AKİF POROY
Subject: Büyükadalı Akif Poroy'un Resim Sergisi
Date: March 26, 2010 6:53:25 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
..........................................................6
From: CANAN ALİOĞLU
Subject: Fw: [Kelaynak Bulten] Türkiye'de Işıklar Küresel Isınmayla Mücadele İçin Sönüyor!
Date: March 25, 2010 11:52:35 PM GMT+02:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com
Ece Ünver
WWF-Türkiye
Pazarlama İletişimi Sorumlusu
Tel: 0212 528 20 30
Faks: 0212 528 20 40
www.wwf.org.tr
...
http://www.wwf.org.tr/wwf_earth_hour_kisisel.php
DÜNYA, SAATİNİ 27 MART 20:30’A KURDU…
1 Milyar insan, 100’den fazla ülke küresel ısınmayla mücadele için 27 Mart Cumartesi günü bir araya geliyor. 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarını kapatarak sen de kampanyaya destek verebilirsin.
Küresel iklim değişikliği konusunda Kopenhag’da Aralık 2009’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Zirvesi tüm dünyada hayal kırıklığı yarattı. Ne yazık ki, dünya liderleri adil ve yasal bağlayıcılığı olan bir küresel anlaşma için gerekenleri yapmakta yetersiz kaldılar. Yine de, dünya liderlerinin ve politikacılarının isteksiz ve cesaretsiz tutumu bizleri yıldırmadı. Karbon emisyonlarını azaltmak ve küresel iklim değişikliğini önlemek, yeryüzündeki yaşamı savunmak ve sürdürülebilir kılmak için şart.
27 Mart 2010’da, saat 20:30–21:30 arasında dünyanın dört bir yanından binlerce insan, küresel iklim değişikliğine karşı tepkilerini dile getirmek için tek bir sesin parçası olacak. Üç yıl önce Avustralya’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan Dünya Saati Kampanyası, Eyfel Kulesi, Empire State Binası, Mısır Piramitleri gibi ülkelerin ikonu olan yapılarda uygulanarak katılımı artırdı, dikkatleri iklim değişikliğine çekti.
“Ben de küresel iklim değişikliğinden kaygı duyuyorum” demek ve tepkinizi dile getirmek için kampanyaya katılın, değişimi yaratanlardan biri olun. Yaşayan bir dünya için….
27 Mart 2010 Cumartesi 20:30-21:30 arası ışıklarınızı söndürmeyi unutmayın!
..........................................................7
Yaz Saati vakti geldiiiiiii...
(27 Mart) Cumartesi gününü (28 Mart) Pazar gününe bağlayan gece 03:00'de saatler bir saat ileri alınacak!
* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
5 Mayıs 1899 Cuma günlü Heybeliada'da Aya Yorgi merbutatından bulunan, Aya Eftime adlı kuyuların tasarruf ve icarı için herhangi bir muamele yapılamayacağı, sözkonusu kuyuların umumun menfaati için kullanıldığına dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Büyükada, 23.02.2010.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
27 Mart 2010 Cumartesi
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Parçalı bulutlu
5/14ºC
% 70-89 nem
Poyraz, KD 27km/sa
Gündoğuşu 05:56... Günbatışı 18:23
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarınca
* * *
Cicely Mary Barker, The Bluebell Fairy.
* * *
1- Talin Etyemez: "Kınalıadalılar, kaçak iskeleyi şikâyet etmek üzere BİMER, Başbakanlık Şikâyet Merkezi'ne mail atıyorlar. Arzu edenler, şikâyetlerini birkaç satırla dile getirerek; bimer@basbakanlik.gov.tr adresine iletebilirler..."
2- Lusin Zakaryan: "Kınalıada sahilinde başlatılan tartışmalı iskele inşaatı, ada halkının gündemindeki yerini koruyor. Yapılan şikâyet müracaatlarına rağmen, geçtiğimiz haftasonu iskele inşaatına beton dökme işlemleri tamamlandı. İnşaat çalışmaları ise aralıksız olarak sürdürülüyor..."
3- Talin Etyemez: "Adalara gönül verenler belli, onlar çok üzgün, bunca yıldır denize girdikleri yerde gereksiz bir iskele yapılıyor. Kahroluyorlar. Bu sebeple de ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar İstanbul’un en güzel ilçesini korumak için. Ama Adalar Belediyesi’nden en ufak bir destek yok! Adalar Belediyesi bir girişimde bulundu mu Adalarını korumak adına? Kendilerine gelen şikâyet dilekçelerini değerlendirdiler mi?..."
4- Yüksel Özcan: "21 Mart Orman Günü kutlamaları kapsamında Ekotur ve Gladyatör Böcek Laboratuvarı'nda yapılan çalışmaları konu alan belgesel film, 28 Mart Pazar akşamı saat 18:00'de Yaban TV'de yayınlanacak..."
5- "Büyükadalı Akif Poroy'dan 'Renklerin Büyüsü'..."
6- "Yerkürenin suyu kaynadı! 27 Mart 2010 Cumartesi 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarınızı söndürmeyi unutmayın!"
7- "Yaz saati vakti geldiiiii... 28 Mart 2010 Pazar gecesi 03:00'de saatlerinizi bir saat ileri almayı da unutmayın!"
ADALAR POSTASI'nın 2396. sayısında...
)O(
..........................................................1
From: TALİN ETYEMEZ
Subject: kınalı- iskele
Date: March 25, 2010 8:43:54 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Kınalıada'da kaçak iskele, Fotoğraf: Gila Benmayor.
Dün Ada'dan bir mesaj aldım,
Kınalıadalılar, kaçak iskeleyi şikâyet etmek üzere BİMER, Başbakanlık Şikâyet Merkezi'ne mail atıyorlar.
Arzu edenler, şikâyetlerini birkaç satırla dile getirerek; bimer@basbakanlik.gov.tr adresine iletebilirler.
Ayrıca dün Ada'ya gidenlerden öğrendiğime göre son sürat devam eden iskele inşaatı bitmek üzere...
..........................................................2
From: LUSİN ZAKARYAN
Subject: kınalı haber...
Date: March 26, 2010 1:59:35 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Agos, 26.03.2010
Lusin Zakaryan
Anten mağduru Kınalıada şimdi de iskelelerle donatılıyor
Sahipsiz Kınalı’ya ‘kaçak’ iskele
Kınalıada sahilinde başlatılan tartışmalı iskele inşaatı, ada halkının gündemindeki yerini koruyor. Yapılan şikâyet müracaatlarına rağmen, geçtiğimiz haftasonu iskele inşaatına beton dökme işlemleri tamamlandı. İnşaat çalışmaları ise aralıksız olarak sürdürülüyor.
Adalar Belediye Başkanlığı, Adalar Kaymakamlığı, Adalar Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Liman Başkanlığı ve Beyaz Masa’ya şikâyet dilekçeleri yollandı. Müracaatları değerlendiren resmi mercilerin çoğu, iskeleyle dair herhangi bir izin talebinde bulunulmadığını belirtiyor.
Yeni bir iskele istemeyen ve tepkilerini farklı şekillerle duyurmaya devam eden adalılar, bugünlerde, Başbakanlık şikâyet sitesi BİMER’e e-posta göndererek ada sahiline sahip çıkmaya çalışıyorlar.
Mağdur olan yine ada halkı
İskele çalışmalarını sürdüren Mavi Marmara Motorcular Kooperatifi, yapılan şikâyet ve girişimlere misilleme olarak, geçtiğimiz ay Adalar-Kınalıada seferlerini 10 gün süreyle durdurarak, ulaşım ve nakliyat konusunda Kınalıadalıları mağdur durumda bıraktı. Ardından, adadaki bazı hatırı sayılır kişilerin devreye girmesiyle, öğrenciler için sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere birer sefer yapılması sağlandı.
Kaçak inşaat iddiası ve maddi anlaşmazlık
Mavi Marmara Motorcular Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Sina Şen, konuya ilişkin olarak yönelttiğimiz soruları yanıtsız bırakmasa da, izin ve ruhsat belgesi alınmadan inşaata başlandığına dair iddia ve kuşkuları giderebilecek net cevaplar elde edemedik.
İskele inşasının Adalar Belediyesi eski başkanı Coşkun Özden döneminden bu yana gündeme getirildiğini belirten Sina Şen, inşaatın başlatıldığı kıyı bölgesini Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladıklarını ve kontratları olduğunu belirtti.
Sefer yapan motorları üç yıldır adadaki Su Ürünleri Kooperatifi rıhtımına yanaştırdıklarını söyleyen Şen, Kooperatif’le maddi anlaşmazlıklar yaşandığını ve yeni bir iskele inşa edilmesine karar verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Ücret ödememize rağmen, Su Ürünleri Kooperatifi’nin iskelesinin kâhyalığına soyundurulmak istendik. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hikmet Abanoz imzasıyla bize iletilen belgede; “İşgal edilen alan ve iş hacmi dikkate alındığında kooperatifimizin hissesine düşen miktarın en az 10 bin lira olduğu görülecektir,” deniyor. Ayrıca diğer maddi isteklerinin ardı arkası kesilmiyordu. Bu sorunu eski belediye başkanı Coşkun Özden döneminde de gündeme getirdik, fakat bizi adadaki Taşocakları İskelesi’ne yönlendirdiler. Bu mümkün değil, yolcular için orası uzak. Asıl, yük motorlarının oraya yönlendirilmesi gerekir. Su Ürünleri Kooperatifi’ninki iskele değil, bir mendirek. Çökme tehlikesiyle karşı karşıya, adanın tüm yükünü çekiyor.”
“Kınalıada’nın güzel sahili berbat olacak”
İskele inşaatına dair sorularımızı yanıtlayan Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hikmet Abanoz, yeni bir öneri sunuyor: “300 metrelik sahil şeridinde yan yana dört tane iskele düşünülemez. Bu uygulama son derece yanlış. Kooperatifin iskelesini motorcular zaten yıllardır kullanıyor. O iskeleye bir şekil verelim, onlara özel bir yer yapalım diye kolaylık da gösterdik. Fakat kabul etmediler. Bizim özel bir yerimiz olacak,” dediler.
Geçen yıl fırtınadan hasar gören barınağımızın onarımı için Adalar Belediye Başkanı’na müracaat ettik. ‘Kınalıada öngörünüm projesi yürürlüğe girmeden size tamir izni veremeyiz,’ cevabını aldık. Şimdi, bize tamir izni vermeyen makam, buna nasıl izin veriyor?
Mavi Marmara yıllardan beri bizim müşterimiz, geçtiğimiz yıl onlardan 4 bin lira aldık onlardan. Bizim kaybımız önemli değil, önemli olan Ada’nın görüntüsünün bozulacak olması. Adalılarla birlikte başkan Farsakoğlu’na bir dilekçe vererek “Burası Kınalıada’nın en güzel sahili, berbat olacak, bu iskeleye izin vermeyin,” dedik. Başkan, “Kesinlikle izin vermem, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar planı yürürlüğe girmeden, oraya bir çivi bile çaktırmam,” demişti. Ama söz öyle, uygulama böyle…”
“Bölge bizim tasarrufumuzda değil”
Adalar Belediye Başkanı Başdanışmanı ve Meclis üyesi Raffi Hermon Araks, konuya ilişkin olarak gazetemize yaptığı açıklamada, adalardaki bazı bölgelerin Milli Emlak’a bazılarının ise Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait olduğunu belirterek, sürdürülen iskele inşaatının Adalar Belediyesi tasarrufunda olan bölge dahilinde olmadığını söyledi.
İlçe sınırları içinde olmasına karşın, idari olarak kendilerinin mesul olmadıkları bir alandan sorumlu tutulamayacaklarını savunan Araks, konuya ilişkin olarak yapılacak itiraz müracaatlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya Hazine-Milli Emlak Daire Başkanlığı’na yapılması gerektiğini ifade etti.
Onur Belge: “Halka hizmet bu değil”
Gazeteci-yazar Onur Belge de, eski bir Kınalıada sakini olarak, durumu üzüntüyle karşılayanlardan: “Bunun adı doğa katliamı. Bu, iskele falan değil, halka hizmet de değil. Kınalıada konumu itibariyle zaten sahili ufak olan, çok şirin bir yer.
Diğer adalarda örnekleri olmasına rağmen buraya 100 metre içinde doğa çirkini dördüncü bir iskelenin daha konması akıl alır şey değil. Umuyorum bu yanlıştan en kısa zamanda dönerler.”
..........................................................3
From: TALİN ETYEMEZ
Subject: çok üzülüyorum, çok...
Date: March 26, 2010 4:36:23 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Adalar Belediye Başkanı ile Baş, Orta ve Yan Danışmanları dahil olmak üzere, hiçbiri Adalı değil. Bu konuda laf söyleyince de darılıyorlar ama gerçek böyle. Dolayısıyla Adalar konusunda hassasiyet göstermemeleri normal. Bu dönemi sergilerle, konserle, söyleşilerle atlatalım, zaten bir dahaki seçimde bizi kim seçer ki anlayışı içindeler sanki.
Adalara gönül verenler belli, onlar çok üzgün, bunca yıldır denize girdikleri yerde gereksiz bir iskele yapılıyor. Kahroluyorlar. Bu sebeple de ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar İstanbul’un en güzel ilçesini korumak için. Ama Adalar Belediyesi’nden en ufak bir destek yok! Adalar Belediyesi bir girişimde bulundu mu Adalarını korumak adına? Kendilerine gelen şikâyet dilekçelerini değerlendirdiler mi? Yok! Onların sorumluluğunda değil, bu kurum, şu kurum, o kurumun ilgisi dahilindeymiş meğer Adalar'ın sahilleri. Söz gelişi kaldırımlar Büyükşehir’in, meydanlar bir başkasının, yollar bir diğerinin tasarrufunda… Peki Adalar Belediyesi ne yapar? Başkasının umurunda mı? İstanbul’da satılmadık parsel bırakmayanlar Adaları mı düşünecek sen ilgilenmezsen!
Mavi Marmara’nın koskoca motorlarının biri gidecek biri gelecek. Geceleri de orada demir atarlar artık. Yarın öbür gün, limanı da biz kullanalım derler. Çadır iskeleler adanın sahillerini kaplamış kimin umurunda?
..........................................................4
From: YÜKSEL ÖZCAN
Subject: ekotur belgeseli yaban tv de
Date: March 26, 2010 11:41:44 AM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
'21 Mart Orman Günü kutlamaları kapsamında Ekotur ve Gladyatör Böcek Laboratuvarı'nda yapılan çalışmaları konu alan belgesel film, 28 Mart Pazar akşamı saat 18:00'da Yaban TV'de yayınlanacak.
2005 yılından bu yana yapılan bu çalışmalara katılan çevre ve orman dostalarına duyurulur. Ayrıca Adalı olup da 5 yıldan bu yana yapılan Ekoturlara katılmayanlara da duyurulur! Hatta Adalı olup da Orman İdaresi'nin yerini dahi bilmeyenlere de duyurulur!
..........................................................5
From: AKİF POROY
Subject: Büyükadalı Akif Poroy'un Resim Sergisi
Date: March 26, 2010 6:53:25 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
..........................................................6
From: CANAN ALİOĞLU
Subject: Fw: [Kelaynak Bulten] Türkiye'de Işıklar Küresel Isınmayla Mücadele İçin Sönüyor!
Date: March 25, 2010 11:52:35 PM GMT+02:00
To: emine.cigdem.tugay@gmail.com
Ece Ünver
WWF-Türkiye
Pazarlama İletişimi Sorumlusu
Tel: 0212 528 20 30
Faks: 0212 528 20 40
www.wwf.org.tr
...
http://www.wwf.org.tr/wwf_earth_hour_kisisel.php
DÜNYA, SAATİNİ 27 MART 20:30’A KURDU…
1 Milyar insan, 100’den fazla ülke küresel ısınmayla mücadele için 27 Mart Cumartesi günü bir araya geliyor. 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarını kapatarak sen de kampanyaya destek verebilirsin.
Küresel iklim değişikliği konusunda Kopenhag’da Aralık 2009’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Zirvesi tüm dünyada hayal kırıklığı yarattı. Ne yazık ki, dünya liderleri adil ve yasal bağlayıcılığı olan bir küresel anlaşma için gerekenleri yapmakta yetersiz kaldılar. Yine de, dünya liderlerinin ve politikacılarının isteksiz ve cesaretsiz tutumu bizleri yıldırmadı. Karbon emisyonlarını azaltmak ve küresel iklim değişikliğini önlemek, yeryüzündeki yaşamı savunmak ve sürdürülebilir kılmak için şart.
27 Mart 2010’da, saat 20:30–21:30 arasında dünyanın dört bir yanından binlerce insan, küresel iklim değişikliğine karşı tepkilerini dile getirmek için tek bir sesin parçası olacak. Üç yıl önce Avustralya’da başlayan ve tüm dünyaya yayılan Dünya Saati Kampanyası, Eyfel Kulesi, Empire State Binası, Mısır Piramitleri gibi ülkelerin ikonu olan yapılarda uygulanarak katılımı artırdı, dikkatleri iklim değişikliğine çekti.
“Ben de küresel iklim değişikliğinden kaygı duyuyorum” demek ve tepkinizi dile getirmek için kampanyaya katılın, değişimi yaratanlardan biri olun. Yaşayan bir dünya için….
27 Mart 2010 Cumartesi 20:30-21:30 arası ışıklarınızı söndürmeyi unutmayın!
..........................................................7
Yaz Saati vakti geldiiiiiii...
(27 Mart) Cumartesi gününü (28 Mart) Pazar gününe bağlayan gece 03:00'de saatler bir saat ileri alınacak!
25 Mart 2010 Perşembe
ADALAR POSTASI-2395: inşallah ada takımları bize çıkmaz!
* * *
ADALAR'da TARİHTE O GÜN:
26 Nisan 1899 Çarşamba günlü Heybeliada'da Gümrükçü Hüseyin Efendi'den mahlul olan hanenin müzayedeyle satılacağına dair...
* * *
ADALAR'da BİR GÜN:
Büyükada, 23.02.2010.
* * *
ADALAR'da HAVA DURUMU:
25 Mart 2010 Perşembe
Büyükada'da HAVA DURUMU*
Hafif yağmurlu
6/14ºC
% 84-95 nem
Poyraz, KD 17km/sa
Gündoğuşu 05:59... Günbatışı 18:21
* http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=BUYUKADA uyarinca
* * *
Cicely Mary Barker, The Cowslip Fairy.
* * *
1- İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği: "Kınalıada'da, mes'ul makamların himayesinde yapımı sürdürülerek ikmal edilmesine göz yumulan kaçak salaş iskele inşaatı hakkında kanuni muamelata başlanmasında delil teşkil etmek üzere bilgi toplamak babında derneğimiz, ilgililerin resmi cevaplarını almak üzere aşağıdaki dilekçeleri adreslerine yollamıştır. Kent SİT sınırları içinde kalan ve mevcut pılânların hiçbirinde de olmadığı bilinen bir yapı oluşumunun cebren ve desiseyle ve de göz göre göre inşasına izin verilmesi gerek İmar gerekse 2863 sayılı Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet hükmündedir..."
2- İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği: "Kınalıada iskelesi batısında ve iskeleye muttasıl (bitişik) salaş, Sayın Farsakoğlu'nun Belediye Başkanı seçilmesi üzerine kaldırılmıştır. Bu müsbet davranışı da İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği'nin veb sitesi olan adalarkoruma.org adresinde "Farsakoğlu'ndan önce ve Farsakoğlu'dan sonra" başlığı altında sitayişkârane neşrettik. Ancak yerinde yaptığımız bir incelemede hayreti mucib olarak salaşın hini hacette kullanılmak üzere elektirik tesisatının muhafaza edildiğini gördük. T.C.K.'nun 184. maddesine göre kaçak yapılara elektirik su bağlamak yasak olduğundan, ilgililer hakkında burada da Adalar Cumhuriyet Baş Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması icab ediyor..."
3- Efkan Bucak: "Geçen sene kura çekiminde bir kulüp yöneticisi arkadaşına ‘İnşallah ada takımları bize çıkmaz’ diyordu. Deplasman için Adalar’a gideceklerinden korkuyordu! Oysa İstanbul’daki ada takımları maçlarını Kartal veya Tuzla’da oynamak zorunda!..."
ADALAR POSTASI'nın 2395. sayısında...
)O(
..........................................................1
From: İSTANBUL ADALARI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ
Subject: Kınalıada da Kaçak Yapılan Salaş İskele
Date: March 24, 2010 10:31:50 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Kınalıada'da, mes'ul makamların himayesinde yapımı sürdürülerek ikmal edilmesine göz yumulan kaçak salaş iskele inşaatı hakkında kanuni muamelata başlanmasında delil teşkil etmek üzere bilgi toplamak babında derneğimiz, ilgililerin resmi cevaplarını almak üzere aşağıdaki dilekçeleri adreslerine yollamıştır. Kent SİT sınırları içinde kalan ve mevcut pılânların hiçbirinde de olmadığı bilinen bir yapı oluşumunun cebren ve desiseyle ve de göz göre göre inşasına izin verilmesi gerek İmar gerekse 2863 sayılı Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet hükmündedir. Müştekilerin Adalar Cumhuriyet Baş Savcılığı'nı teker teker haberdar etmeleri zaruretine de ayrıca inanıyoruz. Keyfiyeti saygıyla Adalar kamu oyunun bilgilerine sunarız.
...
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Sayı: 49
Konu: Salaş, Kaçak İskele
Büyükada, 24 Mart 2010
ADALAR KAYMAKAMLIĞI'na
Kınalıada Vapur İskelesi doğusunda, ekli resimde de göründüğü gibi kıyı çizgisi üzerine, 2010 yılı Mart ayı içinde inşa edilerek kondurulan salaş kaçak iskelenin:
1) Mülkiyeti kime aittir?
2) Kiracısı var mıdır?
3) Salaş kaçak iskele ilgili makamlardan inşaat izni alınarak mı yapılmıştır?
4) Salaş iskele inşaatının mevcudiyeti resmi ve mes’ul dairelerce kaçak zabtı tutularak kayıt altına alınmış mıdır?
5) Kanunlara aşina olanlarca bariz bir şekilde kaçak olduğu şüphe götürmeyen bu salaş iskele inşaatı hakkında bilhassa Kaymakamlığın kanuni takibatı var mıdır?
Beş başlık altında sorduğumuz bilgilerin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu amir hükümlerine istinaden İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’ne verilmesini saygılarımızla arz ve taleb ederiz.
Arif Çağlar
(Başkan)
Ek: 4 adet tesbit fotoğrafı
Kınalı salaş iskele.
Adres:
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Güzeller Sokak No. 30
Büyükada - İstanbul
...
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Sayı : 7
Konu: Salaş yapı
Büyükada, 21 Şubat 2009
V NUMARALI KORUMA BÖLGE
KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'ne
Kınalıada Vapur İskelesi çıkışında, ekteki resimde de görüldüğü gibi kıyı çizgisi üzerine, çok yakın zamanda inşa edilerek kondurulan salaş yapı için Müdürlüğünüz'den izin alınmış mıdır?
Kıyı Kanunu’nu ceza hükümleri 15. maddesinin 4. paragrafındaki “…kıyının doğal yapısını bozacak bir etki meydana getirmesi halinde,…” ifadesiyle tarif ettiği suçun Kınalıada sahil-i deryasını husule getiren emsalsiz Kınalı çakıllarının üzerine çimentolu harç dökülerek işlendiği, yerinde yapılacak bir incelemeyle görülecektir. Bu itibarla:
İzin alınmamış ise ilgili kanunlar ve mevzuatı çerçevesinde gereği hususunu saygılarımızla arz ve taleb ederiz.
Arif Çağlar
(Başkan)
Adres:
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Güzeller Sokak No. 30
Büyükada - İstanbul
..........................................................2
From: İSTANBUL ADALARI KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ
Subject: Kınalı Salaşı Bakıyesi
Date: March 24, 2010 11:35:37 PM GMT+02:00
To: adalar.postasi@gmail.com
Kınalıada iskelesi batısında ve iskeleye muttasıl (bitişik) salaş, Sayın Farsakoğlu'nun Belediye Başkanı seçilmesi üzerine kaldırılmıştır. Bu müsbet davranışı da İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği'nin veb sitesi olan adalarkoruma.org adresinde "Farsakoğlu'ndan önce ve Farsakoğlu'dan sonra" başlığı altında sitayişkârane neşrettik. Ancak yerinde yaptığımız bir incelemede hayreti mucib olarak salaşın hini hacette kullanılmak üzere elektirik tesisatının muhafaza edildiğini gördük.
T.C.K.'nun 184. maddesine göre kaçak yapılara elektirik su bağlamak yasak olduğundan, ilgililer hakkında burada da Adalar Cumhuriyet Baş Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması icab ediyor.
Dikkat edilirse meydanı boş bulan resmi görevliler ve onların başı durumunda olanlar bugüne olduğu kadar bundan sonrada sorumsuz davranışlarını sürdürme temayülü göstereceklerdir. Buna bariz örnek olarak Kınalıada'da yeni yapılan kaçak salaş iskeleyi gösterebiliriz. Öyle ya şimdi o iskeleye:
1) Bilet gişesi lâzım,
2) Bilet gişesine elektirik lâzım,
3) Akbillere elektirik lâzım,
4) Ciyak ciyak anons yapılacak, hoparlörlere cereyan lâzım...
Bu itibarla, sıra kendilerine geldiği zaman değil, gelmeden ileriyi görerek sorumlulara meydanın boş olmadığını hatırlatma babında sivil tavır koymanın zamanı gelmiştir. Kent Konseyi çerçevesinde faaliyet gösteren diğer derneklerin de bu ve buna benzer meselelerde pılatform oluşturup tavırlarını koymalarını da ayrıca tavsiye eder Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nu dernekleri örgütlemeye davet ederiz.
...
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Sayı: 48
Konu: Salaş yapı bakiyesi
Büyükada, 21 Mart 2010
İSTANBUL ANADOLU YAKASI
ELEKTİRİK DAĞITIM A.Ş.
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'ne
Denizden bakıldığında Kınalıada iskelesi sağında kalan, ekli fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere salaş, kaçak ve kamu malına tecavüz ve gasp sadedindeki yere şirketinizce elektirik bağlantısının yapıldığı ve kaçak salaş yıkıldığı halde elektirik tesisatının özenle muhafaza edildiği yerinde yapılan incelemelerde görülmüştür.
Fiili durum TCK’nun 184. maddesinin 1. ve 2. fıkralarına da aykırıdır.
Dilekçemiz ekinde bilgilerinize tevdi ettiğimiz fotokopi evraktan anlaşılacağı üzere kaçak olduğu görülen yere verilen elektirik enerjisinin mukavelesi:
1) Şirketiniz ile kimin arasında akdedilmiştir?
2) Elektirik enerjisi yapı kullanma iznine mi müstenit verilmiştir?
3) Elektirik enerjisi inşaat iznine göre mi verilmiştir?
4) Eğer sair sebeplere göre verilmişse? Belgesinin ve belgelerinin, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde tarafımıza verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
Arif Çağlar
(Başkan)
Ekler:
1. 10.02.2010/2331 sayılı bölge kurulu kararı
2. iki adet tespit fotoğrafı
Kınalı Salaşı Kaçak Elektirik (2)
Kınalı Salaşı Kaçak Elektirik (1)
Adres:
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Güzeller Sokak No. 30
Büyükada - İstanbul
...
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Sayı: 47
Konu: Salaş yapı bakiyesi
Büyükada, 21 Mart 2010
V NUMARALI KORUMA BÖLGE
KURULU MÜDÜRLÜĞÜ’ne
İlgi: 10.02.2010 gün ve 2331 sayılı karar
Derneğimizin Kurulunuz'a 21.02.2009 tarih ve 7 sayılı müracaatı üzerine Kurul uzmanlarının hazırladığı ifade edilen ve müracaatımız üzerinden 10 (on) ay sonraya sarkan 22.12.2009 tarihli rapor, yollamış olduğunuz 10.02.2010 tarih ve 2331 sayılı kararınız müracaatımızdan yaklaşık 12 (on iki) ay sonra elimize geçmiştir.
Bu karar üzerine Derneğimiz uzmanları tarafından yerinde yapılan inceleme neticesinde söz konusu salaşın kaldırılmasına rağmen ekteki fotoğraflarda da görüleceği gibi iskele parmaklıklarına muttasıl, salaşa ait, kerih manzaralı bakiye enkaz kalıntısı üzerinde fırsatını bulduklarında kullanılmaya âmade 8001640 tesisat numaralı elektirik saati ve tesisatının varlığı müşahede olunmuştur.
Esasen bir inşaat ruhsatnamesine veya yapı kullanım iznine bağlı olması gereken elektirik tesisatının ve salaş bakiyesi enkaz artığının da kaldırılması gerekmektedir.
Kaçak yapılaşmayı teşvik eden elektirik bağlantısının kaldırılması ve sorumluları hakkında kanuni muamelenin başlatılmasını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünüz'den saygılarımızla arz ve taleb ederiz.
Arif Çağlar
(Başkan)
Adres:
İSTANBUL ADALARI
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI
KORUMA DERNEĞİ
Güzeller Sokak No. 30
Büyükada - İstanbul
..........................................................3
Radikal, 25.3.2010
Efkan Bucak
En Hakiki Amatör Lig
[...]
Adalarında saha olmadığı için maçlarını ‘anakara’da oynayan Burgazada, Kınalıada, Adalarspor gibi takımlar var... (Ufak bir anekdot: Geçen sene kura çekiminde bir kulüp yöneticisi arkadaşına ‘İnşallah ada takımları bize çıkmaz’ diyordu. Deplasman için Adalar’a gideceklerinden korkuyordu! Oysa İstanbul’daki ada takımları maçlarını Kartal veya Tuzla’da oynamak zorunda!)
[...]
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=987535&Yazar=EFKAN%20BUCAK&Date=25.03.2010&CategoryID=103